Diskusije : Politika

 Komentar
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Srbija i hrvatska stanje ekonomija na kraju 2019
vantika
21. oktobar 2019. u 16.41
PRVO
Srbija ima trgovinski SUFICIT sa hrvatskom,..sto će reći da hrvatska uvozi vise iz Srbije nego izvozi za Srbiju(ekonomski to znači da suficit PO PRAVILU kada nije u pitanju ENERGENT(nafta, plin itd itd),...imaju samo tehnolosko-ekonomsko vise razvijene zemlje sa nize razvijenim)

DRUGO
Hrvatska ima i Jadran i Evropske fondove I OPET TONE eksponencijalno na rast Srbije koja niti ima Jadran ni EU fondove.
(Mada na Jadranu leti sve vrvi u hrvatskoj, 85% UKUPNOG TURISTICKOG OBRTA ne ostaje u hrvatskoj nego se odliva vani, jer „MAJORITY”(vecina) hrvatskog turizma drže stranci a ne hrvati, Država hrvatska POKUSAVA PDV-om da zadrzi bar dio tog kolaca ali bezuspesno.)

TReće
One strane firme koje ne zaposljavaju „konobare” nego VISOKOKVALIFIKOVANU i STRUCNU RADNU snagu,..se po pravilu odlucuju na Srbiju kao investicionu destinaciju, a ne na hrvatsku!
Microsoft, Siemens, MTU, Bosch, Lear, NCR, Hatchinson, Grundfos, Continental, Hatchinson, Fiat, IBM,...itd itd

CETVRTO
Srbija je privukla vise stranih direktnih investicija NE samo od hrvatske, nego CELOG BALKANA UKUPNO

PETO
Srbija razvija svoj rast na reviziji i modernizaciji SKOLSTVA, proizvodnji i industriji.
U poslednje vreme na vrlo visokoj tehnološkoj industriji, posebno IT, AI i Namenska Industrija... a Hrvatska na uslugama!

SESTO
Srbija je 2018-te PO DRUGI PUT proglasena GLOBALNIM LIDEROM po kreiranju radnih mesta u odnosu na populaciju,..dok je hrvatska pala CAK 60%
https://seenews.com/.../serbia-remains-global-leader-in...

i SEDMO
Srbija je država sa DržavOTVORNOM I GOSPODARSKOM TRADICIJOM, hrvatska to nije!
Hrvatska je u Jugoslaviju 1918-te unela gace na stapu i teritorij koji nije sama oslobodila i koji 4 godine ranije(već 1914-te) nije posedovala vekovima, a nije se ni oslobodila niti sama platila tu slobodu. „Tisucljecni AVNOJ” joj je dao 24 godine kasnije prvo ove sadasnje granice,..a strani okupator ih 40+ godina posle AVNOJ-a, POTVRDIO is sopstvenih interesa.

Kako ocekivati onda da će uopste hrvatska opstati vise od 50 godina?

Hrvati se busaju u prsa jer niskokvalifikovani radni kadar tipa KONOBARA dodje iz Srbije, još prepumpavaju te brojeve bas kao da se radi o nekakvoj radnoj migraciji:)
Međutim, ono sto treba hrvatsku da zabrine je cinjenica da su u zadnje dve godine izgubili totalno trku sa Srbijom, i ne samo u ukupnim „stranim investicijama”(4,1 milijardu dolara tj vise nego sav Balkan ukupno).., nego TEHNOLOSKOJ INVESTICIJI i u onim stranim investicijama VISOKOKVALIFIKOVANOG RADNOG KADRA. Sto će reći da su prošla vremena kada je stranac dolazio u Srbiju da recimo samo otvori fabriku dzema i keksa ili cilima.
Dosli su Nemacki avio gigant MTU, NCR kao i Microsoft( ne samo sa predstavnistvima nego Naučnim Parkom gde svaka od njih ima samo PAR Naučnih Parkova na Planeti a stotine predstavnistva)
recimo
Ove godine Srbija je proglasena petom zemljom na planeti po IT developerima, a izvoz Software-a Srbije je visestruko premasio SVU i UKUPNU Poljoprivredu Srbije

Prosek plata u Srbiji je 467 evra,(juli 1019)..
Razlika između hrvatske i Srbije je U DETALJIMA

PRVO
Srbija sve svoje „plate i penzije” isplacuje ISKLJUCIVO IZ SUFICITA DržavNE KASE(dakle realne zarade),..a hrvatska priličan vecinski procenat tih „plaCa i mirovina” IZ ZADUZIVANJA I KREDITA(nivo napuhanih zarada MORA SE održavati radi cena turizma u sezoni i usluznih delatnosti u hrvatskoj)
DRUGO
U Srbiji je DRASTICNO jeftiniji zivot gradjanina nego u hrvatskoj.
U PREVODU-
--za 467 evra u Srbiji možeš MNOGO VISE KUPITI, nego za istih 467 evra u hrvatskoj.
Tj troskovi zivota u Srbiji(stanovanja, energije, hrane i zivota uopste) su drasticno jeftiniji u Srbiji nego u hrvatskoj

Najveci problem je što se broj ZAPOSLENIH i PENZIONARA fatalno priblizio.
Taj (ratio)odnos je danas 1 : 1.2, tj na jednog penzionera dolazi 1.2 radnika. Treba napomenuti da je u SFRJ odnos u hrvatskoj bio 1 : 4!
U isto vreme, broj „umirovljenika” koji rade na pola radnog vremena porastao za 40 posto.

Penzioni sistem hrvatske je pred kolapsom ali NI TO nije kraj vecem problemu:..
Još drasticniji teg oko vrata je ekvilibrijum koji nastaje u hrvatskoj 1 : 1 : 1
Dakle na JEDNOG penzionera, dolazi JEDAN zaposleni i JEDAN opet NEZAPOSLEN.

Todorov
21. oktobar 2019. u 16.52
Osim 6. sve netačno! Ai kod 6. n8sam siguran da to ista znaci.
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 16.56
U doba interneta kada sa nekoliko klikova možeš da proveris šta je tačno ili ne,..je debilno napisati da je nesta „netačno”, eto „tek tako” da bi popustio i otpustio pritisak sopstvenih zuba oko sopstvenih jaja
Todorov
21. oktobar 2019. u 17.03
Paaa? Sto nisi prvo proverio na tim internet stranicama? Ono sa visokokvalifikovanim radnim mestima nisam ni uzimao za ozboljno. Nego ne laj, već normalno pricaj sa mnom.
dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 17.08
Уопште се не надам срећи од страних инвестиција. Зашто нашим инвеститорима не дају: 10.000 по раднику, џаба плацеве, џаба комуналије, 5 година ослобађање од пореза на добит?

ИТ сектор ће гурати добро док га држава не пронађе. Згодно је што може дуго да се скрива. У сваком случају није успео заслугом државе, већ управо напротив - што је држаи низак профил и пролазио држави испод радара.

Хрватска нам није мера за поређење, ми смо различите државе.

Статистика каже: да ПОЛОВИНА ЗАПОСЛЕНИХ зарађује 0 до 36.000 динара, тј.300Е. Просек набијају запослени у страним компанијама, менаџмент великих фирми, део државних службеника и фирми на државним јаслама.

О великим успесима не бих да причам - живи се лоше! Кад читаш статистику једино можеш да помислиш „ма мора да сам ја једини неуспешан, види овим Вучковим само цветају љубичице?”

ПС
БДП није никакав показатељ ничега. Могуће да банке живе од БДП, ми остали живимо од Нето друштвеног производа, али он се сакрио 2000-те и више га нема.

Keserovic
21. oktobar 2019. u 17.13
Ima jedna prica o Lajkicevoj kobili...kažu cuveni moravski dzambas i siledzija taman nauchio kobilu da ne jede,kad ona lipsala...
E tako ja nekako imam osecaj da će ovaj tvoj precednik s nama...kažu godisnje ode 150 000 ljudi u inostranstvo a recimo ove godine je poslo 73 000 djaka prvaka...pa verujem da čak i ti tako obrazovan možeš da izracunas da uskoro neće biti nezaposlenih u Srbiji...
Keserovic
21. oktobar 2019. u 17.22
Inache i od glupljeg ima dule...chuj „domaćim investitorima”...ama kojim ??!!Tutubane pa ti su oteli sve i sad još država da im maze noge...dao bih svakom kitu,ako misli da može da zaradi nek ulaze ako ne nek ide tamo gde može...nego te pare se daju da bi se napisalo 10 000 a onda „investitor” dobije dve a „darodaac” osam...i tako...
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 17.24
Todorov
21. oktobar 2019. u 17.03
Paaa? Sto nisi prvo proverio na tim internet stranicama? Ono sa visokokvalifikovanim radnim mestima nisam ni uzimao za ozboljno. Nego ne laj, već normalno pricaj sa mnom.

https://tinyurl.com/y5b9p586
Propast hrvatskog penzionog fonda,..ekonomsko stanje i grafovi
----

Trgovinski surplus Srbije sa hrvatskom
Serbian export grew by 3% and import by 11.5% in January
https://tinyurl.com/yxcfzmr7
Izvoli

Todorov
21. oktobar 2019. u 17.31
I šta ovo dokazuje? Gde tu sada Srbija u prednosti? Iako nikada čuo za ovu stranicu, i na njoj stoji da uvoz raste nesrazmerno izvozu što ne može biti nikako dobro. Bezveze.
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 17.35
dulebg
dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 17.08
Уопште се не надам срећи од страних инвестиција. Зашто нашим инвеститорима не дају: 10.000 по раднику, џаба плацеве, џаба комуналије, 5 година ослобађање од пореза на добит?
-------

Zato što ne razlikujes „ekonomiju” od magarece guzice.

Da je pre 20 godina Kinez pitao isto pitanje ostao bi na jednom auto-putu i biciklu.

Da imaš tu platu niko ti se ne bi pojavio

Neki Kreten će danas da ti prica o 'bivšoj Industriji„ ne uzimajuci u obzir da je KOMPLETNA industrija iz SFRJ NEUPOTREBLJIVA
Da fabrika iz SFRJ sa 100 radnika će danas napraviti primera 500 nekih delova
a da pandan istoj toj fabrici u Kini sa 10 radnika će napraviti 50,000 istih delova!!!!

Takođe treba obratiti paznju da li se uaze u VISOKOKVALIFIKOVANU ILI NISKOKVALIFIKOVANU radnu snagu
Nije neki preteran uspeh ako ti dodje strana kompanija i napravi fabriku metli, oklagija ili dzema

ali ako ti dodje Microsoft, Siemens, MTU, Bosch, Lear, NCR, Hatchinson, Grundfos, Continental, Hatchinson, Fiat, IBM,...
koji zaposljava visokokvalifikovanu radnu snagu JE IZUZETAN USPEH

takođe treba imati na umu da sve te firme se u 90% slučajeva okrecu LOKALNOJ logistici,..i velikim delom im pogoduje da ”suplajere:„ dobavljace” koriste iz blizine sto daje podsticaj i mnostvu malih privatnih i drustvenih firmi koje se kace na zaradu tih giganata
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 17.37
Todorov
21. oktobar 2019. u 17.31
I šta ovo dokazuje?
------------------------------

Dokazuje da nije samo „tacka 6 tacna” kako dsi napisao u uvodno postu nego i SVE ostalo

za tebe naravno ne dokazuje Ništa! Sve ti piše na tim linkovima, al ti teras li teras..Pa šta da ti se radi
vantika
21. oktobar 2019. u 17.46
dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 17.08
ИТ сектор ће гурати добро док га држава не пронађе. Згодно је што може дуго да се скрива. У сваком случају није успео заслугом државе, већ управо напротив - што је држаи низак профил и пролазио држави испод радара.
-----------

Zamolio bi diskutante na mom topiku da ne lupetaju prizvoljna sopstvena mišljenja takođe.
Danas u Silikonskoj Dolini radi preko 1000 strucnjaka i inzinjera SAMO SA Elektrotehnickog Fakulteta u Beogradu
KOJI IZVINUCES NIJE PRIVATNI NEGO DržavNI UNIVERZITET

Reci da Država nije svesna sopstvenog Plana i Programa edukacije je malo receno debilna
Novak
21. oktobar 2019. u 17.57
...ma ZIVELA SRBIJA!
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
21. oktobar 2019. u 17.59
živela silikonska dolina a neka pozive i silikonski bregovi!
vantika
21. oktobar 2019. u 17.59
Tako je

ZIVELA SRBIJA!
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 18.12
Hrvatskoj dajem godinu,..maksimum dve, do totalnog kolapsa.
Keserovic
21. oktobar 2019. u 18.21
Zabole me za crvatsku,dabogda nocas kolabirali...nego koliko strucnjace dajes nama??
vantika
21. oktobar 2019. u 18.42
Na svim planovim i sektorima po SVIM ekonomskim pokazateljima, čak i lagano usporenje ekonomije na Zapadu i uopste svetske ekonomije, nimalo nije uticalo na konstantan rast privrede Srbije. U zadnjih 6 meseci kompletna privreda Srbije je čak i ubrzala

...a i mislim da sam posebno jasan bio u uvodnom tekstu.
Usporedba sa hrvatskom uopste nije slučajna.

vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
21. oktobar 2019. u 18.48
...sto samo pokazuje koliko je Vlada Republike Srbije i Predsednik Vucic uradili u zadnjih samo 5 godina.

To je rezultat kada se izbace svi većinom domaći lopovi i strani kolaboranti iz sistema Srbije! Kada se njihov uticaj i broj svede na statisticku grešku od 2%
:)

ZIVELA SRBIJA!!!!
Keserovic
21. oktobar 2019. u 19.02
Ja se uvek qrchim kako sam sve pogodio a nisam...govorio sam ako se ovako nastavi u Srbiji će ostati samo politicari,pevaljke i fudbalske sudije kad ono bap...Milorad Mazic ode u Kinu...jel shvatate vi debili da će za 10 godina kad pomre vecina penzionera u Srbiji neće biti ni-ko-ga!!!
Daj o tome da pišemo...svako od nas koji živi u u inostranstvu dobija svakodnevno molbe da odvede još nekog,ljudi u pedesetim godinama napustaju zemlju:-(
Izumrecemo ako neko ne zakukuriche!!!
vantika
21. oktobar 2019. u 21.20
hahahahaahah

kako je super videti da se daju minusi na ovom Forumu na definitivno suve cinjenice,..zamisli na Serbiancafe dobijas minuse na ZIVELA SRBIJA,..i ništa drugo
----------------------------
vantika
21. oktobar 2019. u 17.59
Tako je

ZIVELA SRBIJA!
------------------------

To tačno i vrlo precizno govori ko ordinira na Forumu
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
21. oktobar 2019. u 21.38
Ostaje mi da kažem al ne mogu... živela lijepa ... Brena
zoxthegreat
21. oktobar 2019. u 22.16
newman heo si da kažeš „zivjela tvoja lijepa”

nadam se da e neki krajisnik iz kanade da ti objasni neke stvari
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
21. oktobar 2019. u 23.10
A koliko minusa sledi za ua Srbija.
vantika
21. oktobar 2019. u 23.27
Novak
21. oktobar 2019. u 23.10
A koliko minusa sledi za ua Srbija.
--------------------

hahahaha

...ono..kada hrvat ostane zatecen na satro „Srpskom politickom Forumu” da se sve vreme raspravljao i svadjao sa fasistima, ustašama i balijama ali samo iz drugih departmana botovanja i trolanja

:):):):)

Ovde su tvoji,..ne sekiraj se
zori
(Чича)
22. oktobar 2019. u 01.28

vantika pederu... mani se srba
Lorka
(поета)
22. oktobar 2019. u 01.30
Изузетно бих се радовао кад би била истина што Вантика пише. Али мој кум у БГ има пензију 18000 динара (висока стручна спрема и већину радног века радио на пословима с високом платом, статус му се променио након 5. октобра. Небитно. Битно је да је већи део радног века уплаћивао велике доприносе у пензиони фонд).

Мени је ово довољан податак о стварном стању стандарда у Србији.

Вучић и Вантика стално о просеку, а никад да проговоре о загарантованом минималцу. Квалитет живота се мери по загарантованом минимуму, а не по просеку. Кад посланици, гувернерка, тајкуни итд. исплате себи плате по 20000 евра, а овај мој кум остане на 150 евра, наравно да ће просек бити висок.

Не треба заборавити причу о 70-годишњем деди и двогодишњем унуку. Њих два у просеку имају 36 година и обојица могу одлично да уебу. Али у стварности - ниједан не може.
Todorov
22. oktobar 2019. u 02.27
Pa covece upravo suprotno stoji bas u tvom postavljenom linku! Nego, kakav je tvoj nik bio pre ovoga? Da znam s kim pokusavam da razgovaram.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
22. oktobar 2019. u 06.07
Kada ga bupnes u tintaru sa stetocinsko mafijaskom rabotom tj.cinjenicama kao proizvodom njegovog Idola, tada vantikanac kao da je odjednom izgubio pomijaru...
vantikaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vantika
22. oktobar 2019. u 07.43
Lorka
(поета)
22. oktobar 2019. u 01.30
Изузетно бих се радовао кад би била истина што Вантика пише. Али мој кум у БГ има пензију 18000 динара (висока стручна спрема и већину радног века радио на пословима с високом платом, статус му се променио након 5. октобра. Небитно. Битно је да је већи део радног века уплаћивао велике доприносе у пензиони фонд).

Мени је ово довољан податак о стварном стању стандарда у Србији.

Вучић и Вантика стално о просеку, а никад да проговоре о загарантованом минималцу. Квалитет живота се мери по загарантованом минимуму, а не по просеку. Кад посланици, гувернерка, тајкуни итд. исплате себи плате по 20000 евра, а овај мој кум остане на 150 евра, наравно да ће просек бити висок.
---------------------------

a jesi li i ti jedan iz Kenjade?
Nebitno...
Aj ziv bio kreni ulicama gde i god da si u toj nekoj zapadnoj peezdi materini, pa pitaj ljude TU NA ZAPADU
Da li su zadovoljni platom, penzijom etc:)

Nemoj zivota ti,.nismo derlad i balavci
Ja ti dadnem 10,000 evra ako nadjes JEDNOG od 100

Zato ziv bio ne seri
SVI VI IMATE I PRIJATELJA ILI RODJAKA U BEOGRADU koji vam kao kaže ovo ili ono. Tih supljikata i zvaki sam se dovoljno naslusao,..a kada razgovaras sa takvim kao ti i direktno u facu ih pitas
KAKO TI SE ZOVE PRIJATELJ U BEOGRADU,...svi se ko peezde zbune i pojma nemaju kako im se rodjak taj ili prijatelj iz Be-ge-a zove:):)

Neki dan imam tako raspravu sa još jednim,..kome „vlast u Srbiji” nesta skrivila

na kraju krajeva kad smo svu pricu pretresli...njegov amozitet prema Vucicu je ...šta je i u cemu je fora,..nije lik placao taksu 12 godina u svojoj kafani,.pa mu stavili plombu na kafanu,..a on otvorio druga vrata pored te plombe,..pa mu tresnuli plombu i na ta druga vrata i valjda sad kaznu od 3000 evra!!!
I naravno Vucic je kriv!!

Možda je tvoj rodjak SAMO NESPOSOBAN kao i milijarde ljudi u Svetu,..možda je ugazio u psece govno na ulici pa mu Vucic kriv
Možda mu se žena zaduzila za krpice ili neće da kuva pa kupuje u Liiidluuu,..pa mu zafalilo para

Možda ne može da letuje 30 dana u Grckoj nego samo 10 pa je „sirotinja”,..možda ne može ko sav normalan svet da skija na Alpima nego je osuđen na Zlatibor ili Kopaonik

Ove godine „siromasni Srbi kojima ”penzioneri kopaju po korpama„ SAMO U INOSTRANSTVU POTROSILI 700 MILIONA EVRA ZA LETOVANJE..ne racuna se Srbija

Tako da,..zaista NE SERI

dituartu
(eng)
22. oktobar 2019. u 11.52
Srbija 20 tona zlata u rezervama.
Hrvatska ni 20 grama
dituartu
(eng)
22. oktobar 2019. u 12.16
Ovaj Vantika dirnuo u osinje gnezdo neverovatna je reakcija i gomila minusa na iznesene podatke. Pitam se odakle li dolaze i zašto im smeta. Ista grupa diskutanata koji zasipaju forume besmislenim tekstovima o komunistima Titu, i šta ti ja znam sve ne ravodnjavajuci teme i skrecuci paznju na nebitno.
Ha ha stosevi iz Minhena ko sto rece Paja
dituartu
(eng)
22. oktobar 2019. u 14.29
I još nešto svi konobari koji su iz okolnih bivših republika novac ne trose u Rvackoj, nego zavrsi kuci (Srbija, BiH) jer su blizu, odliv deviza u pravcu gde oni najmanje žele, u Srbiji.
vantika
22. oktobar 2019. u 18.26
dituartu
(eng)

:):):):):)
Ja sam to veoma brzo skontao ovde. Ovde ordinira konjusarsko-otporasko-ustaško-balijski sljam
Sto vise minusa to ti je bukvalno visi i veci zvuk skripanja njihovih zuba dok grizu sopstvena jaja i za mene muzika za usi :):):)

Sto vise minusa brate,..to sam im jače zicu 'potrefio„:):):)

Inače sljam je IZDOMINIRAN”
zori
(Чича)
23. oktobar 2019. u 04.00


peder vantika

bio je
Qubic

kasnije
jasmina_lavica

a posle
patriota-saJ

pa
zorex2009…

a onda
Dragoljub 100

pa čak
patriota-b

i
patriJota

:)))
keser
23. oktobar 2019. u 09.36
„Срби” бране Рвацку хахахах

А ја био у Грчкој кад је ел пречо попиздео
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.