Diskusije : Politika

 Komentar
Помоћ неразвијеним републикама
dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 07.49
У СФРЈ је дуго остао на снази „Закон о помоћи неразвијеним републикама и покрајини КосМет”. Он је уствари служио да се колико-толико поправи неправедна расподела, до које је долазило зато што су 2 републике награђене са прерађивачком индустријом, која је зидала цене по свом ћефу, а остале су биле сировинска база - где је држава пазила на интерес оних првих.

Унутар Србије такође се плаћао порез за развој КосМета. Њиме су изграђени тачно одређени објекти и формално су још увек у власништву Републике.

И сад ја питам: зашто то није урађено и после 1.св.рата? Ако су Аустро-Угарске покрајине потрчале под скуте заклане и спаљене Србије - па зар није било логично да барем поделе штету, еко не већ да плате ратну одштету за свој удео у уништењу Србије? Где су станови за ратнике, где пеМзије, бање, рехабилитације, стипендије за сирочад?

Једном приликом Стјепан Радић(?) рече „па добро, дајте да чујемо - колики је тај ваш удео у нашем ослобађању - да вам то исплатимо, па да смо КВИТ?!” Требало је имати образ ко каубојско седло - да сиромашна Словенија, Хрватска, Далмација, БиХ некоме као нешто нуде да исплате, и да се трагедија Србије мери неким парама; а овамо са друге стране - ниси у стању да организујеш дечија одмаралишта за сирочиће?

Словенија, Славонија и део Хрватске имали су сјајан развој у Краљевини, за разлику од стагнације у А-У, и за разлику од Србије, која је у рат ушла као индустријска земља, али се мукотрпно опорављала. Ово стога што су Енглези и др.сматрали „да католици треба да воде Краљевину, а да су Срби руска претходница”.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
21. oktobar 2019. u 08.32
Siromasna Slovenija i Hrvatska nisu oslobodjene od Srbije, probaj okrenuti situaciju, da se u Srbiju nakon Turaka Austrija Iz Zemuna proširila do Vardara pa da pricas o nekom oslobodjenju. 1913 ove dve teritorije su bile niko i ništa, a 1918 sa njih je sjahao Kurta pa uzjahao Murta. Nismo mi za nikakve saveze sa nikim, ako gresim podseti me u kom savezu smo bili uspesni, da nije možda pokret nesvrstanih ili možda sledi svetla buducnost pod EU. Pardon SPC i RPC su zajedno okrenuti prema vetru... za razliku od ostalih PC koje takoder svaka svira u svoju tikvu pod izgovorom zajednistva.
Keserovic
21. oktobar 2019. u 09.52
Novace dabogda te stigle suze majki mojih dedova koji su trojica iz moje kuce poginule u prvom svetskom ratu...
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
21. oktobar 2019. u 11.29
Jel treba i ja tebi da zaželim proslost i radost moje familije pod rukovodstvom NDH i SPS. okani se ti Novaka, njemu je dosta ustaša i srbendi, cuvaj tu svoju Srbiju trebace ti.
Todorov
21. oktobar 2019. u 12.03
Pa krivi smo Dule najviše mi Srbi. Pa zar pobednik ne diktira uslove i u miru?
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
21. oktobar 2019. u 12.33

Keserovic

21. oktobar 2019. u 09.52

Novace dabogda te stigle suze majki mojih dedova koji su trojica iz moje kuce poginule u prvom svetskom ratu...
=====

Od oVOga moz' se ladno rikne, pogotovo, ako bosko potera po 88 put, lazne navrbabske suze...
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
21. oktobar 2019. u 12.53
Da se vratimo u danasnjost...
Evo Zvalavi je pre jedno 10-ak dana na ime zaostalog Drvara, Buuri poslao milion evrova da se ta opstina dovede u red??
A bakutaner u mikrofon reporteru sa tv-N1 kaže:
'ma ajd' molim te,kakv red kakav nered,- kome da ide ta pomoć?..vidis da su ovde svi prko 70 god. i svi pijani.. Mladezi ni na vidiku'!

I sada se ja pitam, zašto se Buuur'nom Kantooonu, raja odnosi od maligana, ako se živi bolje nego u Srbiji?

dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 17.22
Новаче, који узјахао Мурта?
Па министар полиције је био Корошец, РКЦ имала права већа неко СПЦ мал 1936.нисмо склопили Конкордат. Патријарха је министар вера звао свако јутро на рапорт, а надбискупима није смео да се обрати. Бановина Хрватска била држава у држави, имала своју војску.
Словенија и Банска Хрватска развиле су се између 2 рата што нису за 100 година пре тога. Први пут добиле универзитете на свом језику.
Кажу да је између 2 рата Србин лакше могао да одлети на Марс, него да добије Хрвата на суду.
Из Београда су без престанка газили Србадију, а подилазили католицима и муслиманима „не би ли их придобили за идеју југословенства” као да смо МИ ТРАЖИЛИ уједињење, а не они?!
--
Зашто Хрвати и Словенци нису финансирали обнову ратом порушене, убијене и уништене Србије, него се развијали као никад до тада?
dulebg
(posmatrach)
21. oktobar 2019. u 17.23
Ох Верба, па и ја бих пио, ал ми жао пара ((
Novak
21. oktobar 2019. u 21.34
Dule super si Krajina nije izgubljena već žrtvovana, Slovenci i Hrvati nisu posle beckog
Kurte isli kod svog oslobodioca Murte u Beograd da uce cirilicu, slave dva Bozica, i polazu zakletvu Karadjordjevicima. Jednako mi je muka od istorijskih revizora ciji god da jesu.
dulebg
(posmatrach)
22. oktobar 2019. u 13.45
Новаче

Српска војска стала је крајем октобра 1918-те на обалама Дунава, Саве и Дрине, затим окупирала Банат по налогу Француза и то је био крај 1.св.рата. После су Хрвати и Словенци ТРАЖИЛИ УЈЕДИЊЕЊЕ. О каквом то Мурти причаш - па они су ХТЕЛИ да се уједине са краљевином, да ли то значи да нису хтели краља?

И што су га научили ћирилицу - па и Срби су експрес учили латиницу!

Уместо да придошле покрајине помогну обнову Србије - сва западна помоћ је ишла њима. Аустроугарски официри и службеници су задржани и нико није процесуиран за ратне злочине. Замисли ти: да официр стреља и веша по Србији, а после дође са чином више за команданта пука и шепури се по вароши, смешка снашама које је силовао?

Српски заробљеници ишли на Врхнику да спасавају Словенију од Италијана. Српска војска изборила се са ЗЕЛЕНИМ КАДЕРОМ по Загорју, одбацила италијанске окупаторе из далматинских лука, 500 Срба изгинуло да одбрани Корушку - после Словенци гласали да остану у Аустрији.
dulebg
(posmatrach)
22. oktobar 2019. u 13.52
Овај последњи пасус: српска војска ушла је у „Државу хрвата, Словенаца и Срба” по захтеву њихове СКУПШТИНЕ, да би се обрачунала са револуционарима и спољним агресорима. Војвода Бојовић је, увидевши с'ким има посла, саветовао престолонаследнику да узме шта су му савезници саветовали (од Примоштена до Карловца и Вировитице), али су масони притисли да се створи Југославија, управо да би контролисала Србе.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.