Diskusije : Politika

 Komentar
Gore naftna polja u Saudijskoj Arabiji
Vartolomej
(Student)
16. septembar 2019. u 01.47
Dobro se sjecam 1991 kada je Sadam zapalio naftna polja u Kuvajtu uoci povlacenja pred koalicionim snagama sa Amerikom na celu. Danas gore naftna polja Arabije i nema onih vojnih snaga da zastite ta polja. Odnos vojnih snaga se mjenja iz šta u sat i zavrsila se era vojne dominacije iz jednog centra a javljaju se nove snage na istoku. Sad sa siptarima i ne treba zuriti oko pregovora.

https://www.rt.com/news/468857-iran-us-drone-attack/
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
16. septembar 2019. u 02.01
-ali zato zuri Zvalavko i to panicno.
Pre neki dan bio je po podrsku u Vantikanu...a premijer u Becu.
Vartolomej
(Student)
16. septembar 2019. u 03.45
I mene brine ta zurba, ali opet je olaksavajuce što se stanje na terenu promjenilo 180 stepeni.
GrigorijeCamblak
16. septembar 2019. u 17.01
Već su stigli da optuže i Rusiju... mi smo uvažena gospodo pred početkom III svetskog rata, kao što sam pisao kad su oboreni oni dronovi...taj rat još nije počeo, ali je neizbežan. Previše incidenata je bilo ovog celog leta, Izrael-Hezbolah, Iran-SAD, Iran-Saudijska Arabija, Gaza, Iran-Britanija itd.

-------------------------------------------------------------------

Cure detalji napada: Sofisticirano, možda je upletena i Rusija; Tri opcije SAD

Sve oči uprte su u SAD, odnosno reakciju na napad na saudijsko postrojenje nafte. Detalji napada pokazuju da je on sofisticiran i da je možda upletena i Rusija.

Objavljeni snimci napada: SAD su kao zapeta puška;

Iran: Spremni smo za potpuni rat

Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač i izvoznik nafte, prepolovila je svoju dnevnu proizvodnju nakon razornog napada dronovima na naftna postrojenja.

Za napad su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već napadali Saudijsku Arabiju i više od četiri godine su u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom, koju vojno pomaže upravo Saudijska Arabija. Saudijska vojna intervencija i pomorska blokada izazvala je humanitarnu katastrofu u toj zemlji, s desetinama hiljada mrtvih i milionima civila kojima preti smrt od gladi i bolest, prenosi Index.

S druge strane, SAD i Saudijci odavno optužuju Iran da osigurava naoružanje i obuku za svoje šiitske saveznike Hute, što Iran poriče. Vlasti te zemlje poriču i optužbu američkog državnog sekretara Majka Pompea da je „Iran lansirao napad bez presedana na energetsku zalihu”.

Pompeo: Nema dokaza o napadu iz Jemena

Pompeo tvrdi i da nema dokaza da je napad došao iz Jemena. Iran, naravno, ima tehnologiju za izvođenje takvog napada. Već smo videli da Iran izvodi napade tog tipa, piše analitičarka za nacionalnu sigurnost Rebeka Grant u kolumni za Foks njuz.

Napad koji je izvršen u subotu bio je drugi takav napad na saudijsku naftnu kompaniju Saudi Aramko. 20 dronova je 17. avgusta pogodilo postrojenje za prirodni gas Šejbah i izazvalo požar.

Izrael je preventivno napao iransku bazu dronova u Siriji 25. avgusta, a još 2017. američki piloti F-15 srušili su iranske dronove iznad Sirije kad su pokušali da bombarduju američke snage koje su u toj zemlji bile smeštene s lokalnim savezničkim borcima.

U svakom slučaju, napad na Saudi Aramko je najveći dosad i značajna je eskalacija dosadašnjeg sukoba s posledicama na međunarodnoj sceni.

O ozbiljnosti napada svedoči i činjenica da je 17 meta tačno pogođeno, za šta je bila potrebna dosad neviđena sofisticiranosti u nadgledanju i planiranju.

Saudijski Aramko već se dugo bavi naftom tako da preliminarno pretraživanje lokacije za koordinate meta ne bi bilo teško. Ipak, preciznost ovog udara sugeriše pomoć iz naprednijih država. Rusija i Kina su je u nekom trenutku lako mogle pružiti, a i Iran je mogao upotrebiti bespilotne letelice za određivanje koordinata.

Napad na Saudi Aramko pokazuje i da Iran može pogoditi druge ciljeve u celoj regiji. Aerodrom u Dubaiju, nova nuklearna elektrana koja se gradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i druga saudijska naftna postrojenja mogli bi da postanu mete iranskih dronova i krstarećih raketa.

Koje su opcije?

Američki vojni lideri svakako će sada razmotriti sve opcije, među kojima je i ona o napadu na Iran, a potom će ih predstaviti predsedniku Trampu.

Napad na bazu dronova bila bi jedna mogućnost, kao i ograničeni napad na iranska naftna postrojenja, poput onog iz 1988.

Napad bilo koje vrste bio bi ograničen. Pre svega, napad bi bio izvršen samo u dogovoru sa Saudijskom Arabijom i drugim saveznicima - posebno Britanijom, Australijom i Bahreinom, zemljama koje su deo Operacije Sentinel, pomorskih snaga koje štite brodove u Persijskom zalivu.

Tramp ne mora da žuri u akciju, piše analitičarka za nacionalnu sigurnost Grant. Već je dokazao da je po pitanju vojnih intervencija vrlo oprezan i da preferira pregovore umesto napada. A mnogo toga još zavisi od toga što će Saudijska Arabija odlučiti.

Rezerve od 700 miliona barela nafte skladištene su u Teksasu i Luizijani, a Tramp je objavio da je odobrio korišćenje tih rezervi, što SAD daje dovoljno vremena da donesu odluku o potencijalnom napadu.

„Pritisak je sad na Ujedinjenim nacijama”, piše američka analitičarka. „Opšta skupština UN-a, koja sutra zaseda u Njujorku, treba se baviti ponašanjem Irana. Na kraju krajeva, upravo UN stoji iza iranskog nuklearnog sporazuma. UN takođe upravlja Međunarodnom agencijom za atomsku energiju koja je već potvrdila iranska kršenja tog sporazuma”, dodaje.
Werba
(N/A)
18. septembar 2019. u 13.18
A zašto gori nafta u Saud.Arabiji? Ko stoji iza toga?

Kažu da stoje jemenski pobunjenici, kojima oruzje prodaje Branko, tatko od nas ministar policije Nebojse Sline...
======

Stefanović negirao da je firma koja izvozi naoružanje u vlasništvu njegovog oca

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao je danas da je firma GIM, koja se bavi izvozom naoružanja, u vlasništvu njegovog oca Branka Stefanovića i da je njegov otac predstavlja.

 Na pitanje o dokumentima portala „Arms voč” u kom se povezuje firma GIM i izvoz oružja u Saudijsku Arabiju koje kasnije završava u Jemenu, on je kazao da je to „samo parče papira koje ne znači ništa”.

Govoreći o tom portalu, on je rekao da ga ne bi nazvao međunarodnim već portalom „koji prati stotinak ljudi”.

On je rekao i da Srbija oružje izvozi samo u države koje imaju proverne status i da Srbija ne izvozi oružje u Jemen.

Portal „Arms voč” objavio je ranije da minobacačka municija iz Krušika, preko firme GIM i kompanija iz SAD odlazi u Saudijsku Arabiju, odakle nalazi put do terorista u Jemenu.

Taj portal je tvrdio da je u sve umešan Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanovića, koji je glavni poslovodja i nalogodavac kome oruzje treba prodati po pristiglim zahtevima.

Nakon objavljivanja dokumenata o tim tvrdnjama, sajt je na tviter nalogu naveo da je njihov portal pod neprekidnim hakerskim napadima koji dolaze iz Srbije, zbog čega je njihov sadržaj nedostupan.
Opravdano sumnjaju da hakerski napadi dolaze iz jedne od policijskih ustanova u Beogradu.
vantika
18. septembar 2019. u 17.23
da li uopste bilo ko cita šta poturceni okot piše ovde?
Werba
(N/A)
18. septembar 2019. u 18.10
Dzamijasu bosanski, ti me pratis redovno.
Skupi hrabrost i trkom do prvog coska. Plati srodnoj dusi da te kresne i smiri. Šta si bre navro na mene...:)
cicero99
(historia est mater of studioru)
18. septembar 2019. u 18.39
Werbalija se navuko na pusenje minusa, svi ga preziru ovde i gadi im se a ono uporno gura nos tamo gde mu nije mesto. Dve noge su malo za njegovu glavudzu.
vantika
18. septembar 2019. u 18.40
@werba
Inače se tebi ne obracam,.al kad si se već nasao prozvanim, pa si se prepoznao..šta da ti covek radi?!
ps
toliko usput i o tome ko „koga prati| i o je kime opterecen!”
vantika
18. septembar 2019. u 18.44
Werba,.aj dokazi da nisi balija

Reci 3 puta
Yebem mater svim balijama u pedofilno-muhanmedanska usta

Cisto da znamo s kim pricamo ovde
vantika
18. septembar 2019. u 18.46
možeš i to moje copy/paste,..al 3 puta..takođe se racuna
Werba
(N/A)
19. septembar 2019. u 03.10
Dzamijski papuilo, eve ti ga stig'o sisojko69, taman da se uzajamno namirite i smirite..
Kako se samo gejevi nanjuse cudo jedno. Nije im dosta i onda idu okolo i napadaju postene diskutante...
drina1
19. septembar 2019. u 09.00
Interesantno za SC da se zdusno podržava euroazijska inicijativa i istovremeno se njeguje islamofobija, dok na euroazijskoj teritoriji živi 300-400 mil. muslimana.
Kakva smusenost. Jel neko vjeruje da će se euroazija rijesiti tih par stotina miliona muslimana?
GrigorijeCamblak
19. septembar 2019. u 21.34
Islamofobija je besmislica.

Ok, što se Šiptara tiče, podržavam, ali nisu oni problem kao religija, nego kao rasa.

Što se tiče bosanskih Muslimana, taj rat između nas i njih nije bio potreban ni nama ni njima. Oni nisu ni hteli taj rat jer je na prvim parlamentarnim izborima pobedio pro-srpski Fikret Abdić, a Aliju - koji nije dobio glasove Muslimana - su Amerikanci postavili na čelo Bosne da bi počeo rat.

U tom ratu je poginulo više od 20 000 Srba i više od 60 000 Muslimana. Srbi su relativno brzo dobili rat, preuzevši kontrolu nad 75% Bosne. Da bi ga izgubili nakon stvaranja muslimansko-hrvatske koalicije od strane Vašingtona.

Jedino pravedno rešenje za budućnost Bosne je da se stvori nova, srpsko-muslimakse koalicija koje bi proterala bosanske Hrvate sa njihovih teritorija. Srbi treba da uzmu RS plus Glamoč Grahovo, Drvar, Petrovac. Ostalo Muslimanima i mirna Bačka.

I da - Evroazijski projekat podrazumeva istorijsko pomirenje i saradnju pravoslavnih i muslimana.

Ja sam pravoslavni Srbin, ali kada god ratuju zapadnjaci protiv bilo kojih muslimana (Irak,Libija,Sirija,Jemen,Afganistan itd.)uvek, ali uvek, navijam za muslimane.

drina1
20. septembar 2019. u 01.38
Slazem se. Ne znam odakle se Alija pojavio, niko od muslimana u prosjeku nije ni ću za njega... i odjednom maknuse Fikreta koji je ubjedljivo pobijedio a postavise Melesija...
Muhamed Filipovic imao uspjesne pregovore sa Milosevicem o ostanku Bosne u novom YU savezu, ali kako sam Filipovic rece, Alija je u početku podržavao a onda odbio takvu ideju i sav dogovor, koji je bio po meni vise nego prihvatljiv, propade.
Da nam je sudbina bila naklonjenija, sve bi bilo drugacije. Manje stradanja prije svega, a vjerovatno manje usitnjena država i sretniji ljudi
Werba
(N/A)
20. oktobar 2019. u 22.07
Werba, ниси упућен. Дражине јединице су прилазиле Црвеној армији, али су их црвеноармејци разоружавали и предавали комунистима.
=======

Nigde još nisam procitao a ni čuo, da su Crvenoarmejci razoruzavali one, protiv kojih su se Crvenoarmejci krvavo borili do tog momenta 4 godinice..
To mora da je neka nova istorija, doduse petparacka zamascenih listova (kapalo iz gibre niz bradu).. ali sada slovi kao neka nova...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.