Diskusije : Politika

 Komentar
Дража био антифашиста кажу Немци
keser
21. avgust 2019. u 13.28
https://tinyurl.com/y4eg3ov9

Немачка документа показују да је Генерал Михаиловић био антифашиста. Најбрижљивије припремана окупаторска акција била операција „Црно”, у мају 1943.

У комплетном корпусу онога што је написано или речено о Михаиловићу провејавају љубав и оданост или мржња и непријатељство. Деценијама после Другог светског рата, аутори су били сасвим супротних идеолошких и политичких опредељења. С једне стране су били домаћи историографи који су на све начине доказивали његову издајничку, квислиншку и злочиначку улогу током рата, а насупрот њима стајали су аутори из политичког, емигрантског миљеа, доказујући његов патриотизам и антифашистичко опредељење. Од распада Југославије и силаска комунистичке партије са историјске сцене, креће нови талас текстова и књига које су, углавном, у функцији рехабилитације „горског ђенерала”.

Из мноштва нове историјске грађе данас се, без много ограда, може закључити да је Дража Михаиловић био антифашиста, да је био антикомуниста, да је на Равној гори започео формирање војне организације, отпочео герилски рат и покренуо крупне догађаје у Србији и Југославији.
keser
21. avgust 2019. u 13.29
У САМОМ врху Трећег рајха, од појаве на Равној гори он је оцењен као опасан непријатељ, и био је поред Титових партизана стални предмет расправа у Хитлеровом главном штабу. О немачким настојањима да се домогну, односно ликвидирају четничког лидера, најбоље сведочи неколико готово непознатих докумената. Васа Казамировић је у личној архиви Хајнриха Химлера, рајхсфирера и старешине свих полицијских снага и врховног команданта СС трупа, пронашао његово наређење од 17. јула 1942. године, да се Михаиловић по сваку цену ликвидира. У Химлеровој писменој наредби шефу немачке полиције у Србији, генералу Аугусту Мајснеру, изричито се каже: „Сада се свим средствима која уопште стоје на располагању, има пронаћи пребивалиште штаба господина Драже Михаиловића и он са својим штабом се мора ликвидирати. Полиција и СС то морају по сваку цену извршити. Сва потребна средства за то, укључујући и новац, стављају се у неограниченом обиму на располагање.”
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Зашто је Дража популарнији од маршала Тита
keser
21. avgust 2019. u 13.30
Готово сва немачка документа, од лета 1941. године, дају убедљиве доказе да је генерал Михаиловић био под надзором окупаторске управе и окупаторске војске и полиције. И кад се налазио у Србији и кад се налазио у Херцеговини и Црној Гори...

ТИТО ЛАЖИРА ОСВАЈАЊЕ ВИШЕГРАДА
ЧИМ је борба за Вишеград била завршена, Радио Лондон је емитовао обавештење из Титовог штаба, да су победу извојевали - партизани. „Међутим, нико од нас, нигде у близини и околини, није видео ни партизане нити ишта чуо или осетио од њихове битке са Немцима...”, - нагласио је капетан Валтер Менсфилд.
У марту 1943. године почела је позамашна операција „Хајнрих”, која је неуспешно завршена јер су се четничке јединице којима је тада командовао Мирослав Трифуновић Дроња, извукле из обруча. Како се наводи у дневном извештају командујућег генерала и војног заповедника Србије од 20. марта 1943, као једини успех могло се означити заробљавање 160 „присталица Михаиловића”, а заправо, то су били сељаци који су похватани по кућама или њивама.
Тих дана начелник војног штаба команданта Србије генерала Бадера, пуковник Вернер Пфафенрот, у једном извештају Врховној команди пише: „... Сви четници су непријатељи Немачке, ништа мање него комунисти. Дража Михаиловић је главни мотор свега, свеједно што избегава веће борбе са нашим трупама, јер чува снагу за касније операције.”
И СТАНИША Влаховић, дугогодишњи професор историје и социологије на колеџу у Бирмингему, пронашао је писмо Бенита Мусолинија Хитлеру од 22. маја 1943, које је до тада било апсолутно непознато и које открива да су се судбином Драже Михаиловића бавиле и прве личности Тројног пакта. Дуче, само неколико дана пре почетка велике операције „Црно” (Fall Schwarz), обавештава Фирера да је било планирано да генерал-пуковник Лер и гувернер Црне Горе Пирцио-Бироли, заједнички утврде план акције против Михаиловића и језгра његове војске у Црној Гори.
„Уместо тога, немачка акција против четника и црногорских националних снага изненада је почела без икаквог претходног објашњења италијанској страни. Очевидно је да је немачка врховна команда дошла до нове оцене ситуације, сматрајући за неопходно да убрза са уклањањем четничке опасности. Али, италијанска врховна команда није била обавештена о овоме, и била је изненада стављена пред свршени чин. И као последица овог, немачке и италијанске трупе нашле су се под командама које су се сукобљавале...”
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито прећутао злочине над Србима у Јасеновцу
НАЈВЕЋА и најбрижљивије припремана окупаторска акција против војне организације Драже Михаиловића била је, несумњиво, операција „Црно”, изведена у мају 1943. године. Немачка врховна команда донела је 31. марта 1943. одлуку о операцији „Црно” током које је требало да се дефинитивно уништи „организација националног српства под командом Михаиловића”, и на тај начин „обезбеди позадина Балкана у случају искрцавања савезничких снага у долини Неретве”.

А Немци су информацију о искрцавању савезничких трупа у Југославији под командом америчког генерала Ајзенхауера заправо добили преко генерала Михаиловића праћењем његових радио-станица. Ухватили су поруку упућену свим командантима у земљи, од 24. јануара 1943, да се припремају за одлучујућу акцију и да „рашчисте терен свуда од комуниста” да би имали „одрешене руке за одсудни моменат”. Прво поуздано обавештење да предстоји инвазија Англоамериканаца на Балкан, Дража је добио у јесен 1942. године, када су у његов штаб стигли изасланици краљевске југословенске владе, мајор Недељко Плећаш и потпоручник Јово Трбојевић. Опширнију и потпунију информацију донео му је крајем децембра 1942. пуковник В. С. Бејли, шеф британске војне мисије при његовом штабу.
keser
21. avgust 2019. u 13.30
МИХАИЛОВИЋ се налазио у околини Колашина када је план целе операције „Црно” против његових јединица у Црној Гори лично до у детаљ израдио командант Југоистока, генерал-пуковник Александар Лер. Цео план је израђен у највећој тајности и, на захтев Адолфа Хитлера, вође Рајха, с њим у прво време Италијани нису били упознати.
Генерал фон Хорстенау, који је био присутан у немачкој Врховној команди када је разматран план операције „Црно”, у свом дневнику је записао: „Нарочита улога била је предвиђена за Бранденбуршки пук. Он је имао да се још пре почетка акције, пресвучен у српске униформе, увуче у обруч и ухвати Дражу Михаиловића...”
У Ратном дневнику немачке врховне команде је забележено да је Дража два дана пред почетак операције „Црно” напустио Колашин и кренуо усиљеним маршем у Србију. Он уопште није очекивао да ће га Немци напасти у Црној Гори и покушати да га живог ухвате. Али на упозорење гувернера Пирција Биролија да Немци крећу против њега, наврат-нанос напушта Црну Гору.
- Када је Хитлеру реферисано шта се све догодило, и како су Италијани спасли Михаиловића и његово људство, Хитлер је формално просиктао од беса: „Ми се стално напрежемо да тог апаша (Д. Михаиловића) ухватимо, јер он апсолутно стоји у служби Антанте, а тај Бироли то зна и не предузима ништа!” - забележио је Васа Казамировић.

ПОСЛЕ неуспеха операције „Црно” код Колашина, нису престали немачки напади на Југословенску војску у отаџбини и лов на њеног команданта. Кад су немачки обавештајци поуздано утврдили да се „горски ђенерал” вратио у Србију, почетком јула 1943, покрећу офанзиву „Јутарњи ваздух” (Morgen lutf). У овој акцији учествују делови 297. пешадијске дивизије, други батаљон петог моторизованог полиџијског пука, један батаљон пука „Бранденбург”, као и више бугарских јединица. Циљ је било хватање Михаиловића, који се налазио у селу Дружетићу, северозападно од Чачка. Напад на штаб равногораца почео је 14. јула 1943, а цео подухват завршен је, неуспешно, 22. јула. Дража је успео да се са свим својим јединицама пребаци према планини Маљен.
Трећег дана октобра 1943. почиње нов напад на четничке јединице око Пожеревца, Чачка и Ваљева. Назив ове операције је био „Маисколбен”, а командовао је пешадијски генерал Ханс Фелбер. И она је завршена неуспешно. Жртве су били сељаци, становници села у којима су се задржавале Дражине јединице.
Дан после почетка ове офанзиве оружане снаге Југословенске војске у отаџбини потпуно су изненадиле Немце. Напале су Вишеград. Према сведочењу америчког капетана Валтера Менсфилда, првог америчког официра за везу, одлука да се нападне Вишеград донесена је последњих дана септембра - на састанку Драже Михаиловића и представника британско-америчке мисије. У Вишеграду се налазио јак немачки гарнизон, са око 800 војника. У рану зору 4. октобра, 2.500 бораца кренуло је у напад...
„Напад је почео тешким бомбардовањем. Борба је трајала цело јутро. После подне град је био у нашим рукама, а 300 Немаца мртво и рањено...” - гласио је извешај америчког капетана.
До краја октобра 1943, против Михаиловићевих одреда изведене су још четири немачке војне операције у садејству са Бугарима, љотићевцима, недићевцима и четницима Косте Пећанца.
keser
21. avgust 2019. u 13.31
Ево и сами Немци оповргавају комунистичке лажи. Овде је све јасно не треба ни једна реч да би било јасно
Popaj
21. avgust 2019. u 14.27
Možda je bio protiv fasista, ali sigurno ne protiv nacista!
baresh
(zanatlija)
21. avgust 2019. u 15.31
„Ево и сами Немци оповргавају комунистичке лажи. Овде је све јасно не треба ни једна реч да би било јасно”

Nije uzalud i za badava receno:„u laži su kratke noge”.

U prilog recenog, posle pada berlinskog zida prestalo se igrati
'kozaracko', slaviti nenarodni praznici i 'slavne' ofanzive.
Slavna i nepobediva jna pukla 'ko bebina zvecka', ratoborni potomci 'janjecih brigada' povatali za guse a raja ' mili moji kud koji'.

p.s. 'kako posejali tako zanju' - do daljnjega...
Novak
21. avgust 2019. u 21.41
„патриотизам и антифашистичко опредељење.”
U to nije ni Churchill sumnjao, ali od toga nije mogao
izvuci nikakvu korist, trebao mu je neko pokazati vise
od opredelenja. Niciji patriotizam saveznike nije zanimao
već samozrtva za njihov a tom prilikom i siri interest.
Draža je imao mnogo njih protiv sebe, komunisti su bili
na celom YU frontu sa verom u bratski SSSR, dobar broj Srba
je imao svoje manje privatne Dražencice pa je gubitak saveznickog
poverenja bio neminovan. Komunisti nisu imali boljeg izbora nego da
dražu poistovete sa proverenim hrvatskim fasistima jer se samo tako
mogao uvesti i graditi totaltarni boljesveizam. Takav smo mi narod
takvih je i danas dosta na ovom forumu koji zarad svoje zadrtosti
u jednom majusnom Srbinu Novaku vide ustašu, bez da se bar malo
zapitaju da on nije neka druga vrsta nevolje jer postoje nozevi i
sa dve ostrice.
U Hrv. Kostajnici Hrvati su podigli spomen plocu povodom njihovog stradanja 1991, gde se ne osodjuju lokalni Srbi, već ni manje ni vise neki četnici, cudna li cuda.
Werba
(N/A)
22. avgust 2019. u 03.57
Немачка документа показују да је Генерал Михаиловић био антифашиста. Најбрижљивије припремана окупаторска акција била операција „Црно”, у мају 1943.
---------
A onda po zavrsetku operacine Schwarz, negde oko 15 Juna '43 prezivele Bradonje sa Zelengore, krenule su u pretragu terena oko Tjentisa i malo sire,(do Vuceva) za mogućim sakrivenim partizanskim ranjenicima koji nisu mogli u proboj.
Kasnije, Ler je izjavio, kako su na Sutjesci uglavnom Četnici sa banatskim svabama imali zdatak da pronalaze partizanske ranjenike i likvidiraju ih. Kaže, kako je istina da su nad pronadjenim ranjenicima cinjena strahovita zverstva gde su ih ih zakucavali za drvece i žive palili, posebno naglasavajuci da u tim zverstvima nisu ucestvovale banatske svabe??? Ma ajde!...a bilo je ovako:
Bradonje su zakucavale a folksdojceri pravili lomace i palili...
Isto tako pri kraju rata, kad' je već bilo izvesno da će Crvena Armija uci u Srbiju, Bradonje su po naredjenju glavne Brade, cinile klanja po selima oko Beograda onih familija, za koje su nemci sumnjali da saradjuju sa Partizanima a sve radi bezbednjeg povlacenja, ciju glavnu zastitnicu su cinile bas Dzibronje, nadajuci se da će ih svabe povesti sa sobom put bezanije do Svabije...
=======
I šta kažeš, Draža bio antifasista?
Po Draskovicu uskore će biti, kako je Staljin '41 napao nemacku...

kupressrpski
(vozac)
22. avgust 2019. u 04.59
draža nije izdo ni kralja ni narod...docim komunjare su izdale i kralja i narod i krenule u veliku avanturu sa kominternom znamo mi ko je i šta je kominterna (drezden 28me) ali mi ne znamo koje gazda imenom i prezimenom toj kominterni ali možemo naslutiti da su veliki srpski neprijatelji za koje je jozun copavi radio zato za mene nema nikakve razlike između komunjara i ustaša ista je to kuhinja samo drugacije upakovana..ja sam ovde piso da je moj komsija radio u francuskoj pre drugog rata i poznavo jozu copavoga i antu frljavoga... turcinac verbalija tvrdi drug copo nije bio u parizu a onda ja nadje na neki interviju neke svabice kako joj je jozun bas u parizu napravio sina...e taj moj komso je reko da su jozo copo i ante frljo spavali u istoj sobi...sada ti vidi novace za kim si kreno i u koga si se zaljubijo...ja sam od prvog dana u ovome ratu znao da ćemo izgubiti i šta trebo sam da idem sa ustašama ... draža je isto znao da će izgubiti bitku i nije izdo ni kralja ni srbiju...ali siguran sam da je znao da će da dobije rat...
dituartu
(eng)
22. avgust 2019. u 10.41
Sve za kralja ujedinitelja i stvoritelja Jugoslavije, nemoj neko da mi kaže nešto protiv tog doajena i začetnika jugoslovenstva i bratstva
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
22. avgust 2019. u 11.41
Neosporno - čak šta vise dokazano da: bez kralja ništa ne valja,
a od vremena bReZsmrtnog Tita - svak` se po belom svetu skita.
baresh
(zanatlija)
23. avgust 2019. u 09.21
„nabijem ti sve zensko u familiji na..,”

Nema sumnje, samo da ti se ukaze prilika. Identicno kao sto su
to cinili tvoji istomišljenici i saplemenici kad im se ukaze prilika.
A najverovatnije da su tako nešto cinili oni iz uze porodice (obitelji) gde si se formirao kao licnost.

Meni tako nešto nikada nebi palo da nekom pomislim, a kamo li
kažem. Utoliko sto nisam odrastao u okruzenju gde se stvarala
i potsticala mrznja. Ne samo po veroispovesti,već i drugacijem
mišljenu od sabesednika.

Uostalom; ovde koristim priliku da razmenim mišljenja i licna iskustva po temi, i naravno nešto novo saznam.I to sa suprostavljenim
cinjenicama - svidjale se nekom ili ne.

p.s.
'A ti sinko samo radi svoj pos`o' - sto rece onaj starac u Jasenovcu.
dituartu
(eng)
23. avgust 2019. u 09.50
Da nije kralj napravio Hrvatsku nikada ne bi bilo Jasenovca, još sne kapiraš izlapeli matori jarce,to tvoj mozakne može da kompajlira. Cela tvoja zivotna filozofija obozavanja kralja stetocine pada uvodu kad ti neko objasni velicinu katastrofe koju je prouzrokovao da naradnih dvadeset generacija neće moći da isprave.Tog kralja skota najviše treba da slave Hvati i Slovenci.
Novak
23. avgust 2019. u 10.23
Da upravo tako sa tim se slaze dobar broj srba iz Hrvatske.
Kamo lepe njihove sreće da su ostali nedodeljeni nakon velikog
rata, danas bi bilo vise srpske krvi u živim venama, a manje
trulih kostiju u jamama.
baresh
(zanatlija)
23. avgust 2019. u 11.25
Man` se filozofije i obozavanja bilo čega, već obrati paznju na lično ophodjenje & ponasanje. Zbog takvih nikad neće manjkati Jasenovaca i
Golih Otoka, što se ispostavilo i obistinilo dva puta u pola veka.

Ta dva saveznicka pokreta koji su radili na rusenju 'tamnice naroda',mogu da zahvale Nemcima i Vatikanu. U prilog recenog,već
pola veka Brozovi sledbenici neprekidno odlaze da služe Nemcima.
A koliko juče postadose im sluge u sopstvenoj zemlji 'od Vardara
pa do Triglava'.
Prema tome to što je kralj bio 'ujedinitelj', ne samo srpskog već
slovenskog i hrvatskog naroda - niko ni dan-danas ne osporava.
A da je Broz bio 'razjedinitelj' izmišljajuci narode i jezike po
geografskim oblastima, jeste gola cinjenica.
Zato se kao 'ničija-svacija' raspala sama po sebi, bez i jednog
jedinog stranog vojnika. Bili su dovoljni sebi sami,samo je bilo
pitanje dana i casa.

Po onoj;'Zlo radjenje - gotovo sudjenje'.
baresh
(zanatlija)
23. avgust 2019. u 11.50
„Da upravo tako sa tim se slaze dobar broj srba iz Hrvatske.”

Ima tu logike, utoliko sto im je mentalitet sa susjedima blizi
od onog 'istocnjackog' koji nisu bili pod 'kultur-tregerima'.

U nizu detalja pomenutog mentaliteta iz prvog velikog rata, jesu
pocinjena zversta po Macvi i Pocerini kada su 'braca' u bezaniji
obratili babi; 'kaži strine gdje je Drina? Na pitanje jednog od
'Gedza' istoj; 'bako, jesu li opasne Svabe? Baka: ma nisu opasne
one stio ih ne razumemo - već one sto govore po naski'.

p.s. i kao sto znamo: u ime ujedinjenja - sve im je oprosteno.
keser
23. avgust 2019. u 12.23
<<<боље Краља
него Броза жваља
keser
23. avgust 2019. u 12.27
Дитуарту мрзиш Краља
волиш Тита?
Као и овај Новак?

Е моји Прибићевићевци. Сами сте себи јаму копали.

Прибићевић: Ми треба да се ујединимо са Хрватима кјма смо ближи , ..бла бла бла...
dituartu
(eng)
23. avgust 2019. u 14.14
Da nije bilo glupog kralja Tito se nikada ne bi pojavio. Ako bi dosli komunisti bili bi srpski pa ko ne voli takvo uredjenje sacekao bi da prođe alibi Srbija bila u granicama, kao Bugarska ili Poljska nisu izgubili teritorije zbog komunista ali Srbija jeste zbog ujedinjenja 1918.
Istina izgleda boli kraljevske dvorske lude.
Novak
23. avgust 2019. u 14.50
Keser ja najbolje znam koga volim, jedino ne znam kakvo je porodicno veselje vladalo u kuci Keserovih dok je isao prenos Brozove sahrane.
baresh
(zanatlija)
23. avgust 2019. u 15.12
Е моји Прибићевићевци. Сами сте себи јаму копали.„

Pa ipak treba prihvatiti logicnu cinjenicu da je Svetozar rođen
i odrastao u neposrednoj blizini banskih dvora,a uz to bio savremenik
Ante Starcevica strasvenog hrv. ideologa i povjesnicara. Pod takOvim
uvjetima se formirao kao licnost; ni svoj ni tudji,ali po mnogo cemu
daleko blizi 'civiliziranim' susjedima, nego 'istocnjackim sizmaticima'. Slično tome se poneli i izvesni 'ljuti' Kraj`snici
pri 'oslobadjanju izdajnicke Srbije' pod rukovodstvom Broza i
Marka Mesica koji se posle staljingr. bitke obreo u redovima sovjeta.

p.s. u prilog tome nastala je ona poznata 'koracnica': 'sesta licka
i sedma banijska - ta su dvije Titi najmilije'.”
baresh
(zanatlija)
23. avgust 2019. u 15.41
„Da nije bilo glupog kralja Tito se nikada ne bi pojavio.”

Naprotiv, dok je bilo kralja Tito se pojavlivao nekoliko puta.
Prvo vatreno krstenje su imali 1914 na Ceru i Kolubari (Suvoboru)
gde je Jozo ranjen. Potom se pojavio u kraljevini SHS gde biva
zatvaran u 'buvaru'. Posle pogibije 'glupog' kralja vrzmao se po
Spaniji dok ga nisu najurili. Tek kad je Hica nap`o SSSR, dobiJo je
nalog da vrsi odmazde po Srbiji 100:1, pa kad je iz iste proteran, dobio je utociste kod svojih pajtasa-saveznika u nakaradnoj ndh.
Tu se osecao ko svoj na svome stvarajuci nove odmazde,ali samo
gde su pravoslavni u vecini.Samo sa Kozare je u Jasenovac nekoliko
desetina 'pucana' u Jasenovac i S. Gradisku, dok su drugovi probili
tri obruca i krenuli u nove pobede...
dituartu
(eng)
23. avgust 2019. u 20.40
Potom se pojavio u kraljevini SHS gde biva
zatvaran u 'buvaru'.
--------------------------------------------
Gluplji si nego sto sam mogao i pretpostaviti ne mogu da razumem da ti ni par kubika mozga nije ostalo posle toliko godina ili ih nokada nisi ni imao, tebi Joza bode oci a ne bode ti reč SHS umesto Kraljevine Srbije,pa bolidu matori da je ostala Kraljevina Srbija taj Joza ne bi ni privirio niti bi se pojavio ikada u javnosti.Čak i da se to desi ne bi imao uticaj da rasformira državu kao sto je to uradjeno posle gasenja Srbije od strane imbecila.
keser
24. avgust 2019. u 04.28
Дитуарту,
ако некога зовеш маторим, претпостављам да си млад и да ниси живео у СФРЈ, не барем у неким годинама старости када би нешто могао да разумеш и да приметиш.
У том случају не би био први који би људима који се тога лепо сећају говори како они ништа не знају и да је СФРЈ била одлична држава. Већ сам видео такве, нећете ми веровати, 80-то па чак и 90то годиште.
И мени су држали предавање о Југославији. :-)

Једино где можемо да се сложимо је да су српски и руски комунисти били најгори према својем народу. Други нису тако радили.
Остало је исто.

И замолио бих те да не вређаш људе који не мисле као и ти.
Јер ако то радиш онда си исти као и остали Динарци а за које знаш да им култура није баш била на неком нивоу док су живели у АУ. Нико није био тамо одушевљен њима а Хрвати су тај однос и данас задржали. Ми Срби немамо то искуство па може шверцовање из тих разлога.
keser
24. avgust 2019. u 04.32
Одмах да ти одговорим.

Кесер се те године, 1980 зезао певајући посмртни марш у студентској соби. За то време су његови цимери преплашено затварали и друго крило на прозорима. :-)
А на ТВ смо гледали уплакане народе и народности вероватно и новакову фамилију у сузама... :-)
keser
24. avgust 2019. u 04.34
Ово задње одговор Новаку. Заборавио да напишем.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
24. avgust 2019. u 06.57
Hmmm. Čudi me da je neko gore napisao nebulozu kako je ubicu i izdajnika „kralja” neko izdao? On je po ko zna koji put izdao svoj narod i celokupnu Srbiju pljackom a zatim i bekstvom u Englesku. A plus sto je poneo skoro sve zlato i dragocenosti koje pripadaju Srbiji
Novak
24. avgust 2019. u 08.26
Keser ti mi lepo napisa kako je bilo u studenskoj sobi i kako su ostali studenti reagovali na tvoj nestasluk, međutim ja sam bio radoznao za familiju, za studente znam i sam.
dituartu
(eng)
24. avgust 2019. u 08.39
ако некога зовеш маторим, претпостављам да си млад и да ниси живео у СФРЈ, не барем у неким годинама старости када би нешто могао да разумеш и да приметиш.
--------------------
Ja nisam mlad živeo sam u SFRJ i savrseno razumem ekonomske sisteme kako funkcionisu sa svim prednostima i manama.
Ovde ne govorim o Yu ekonomskom sistemu koji se povezuje sa „komunjarama” nego o destrukciji Srbije svemirskih razmera prouzrokovanom KRALJEVOM odlukom da stvori zajednicu sa okupatorima.
keser
24. avgust 2019. u 09.37
Новак,

Моји нису давали пет пара.
Они нису мислили да нам је потребан доживотни председник.

Дутуарту,
Тачно је да је Краљ погрешио. Али то не значи да је Јожек био добар и да га треба обожавати.
А битна је и намера а не само грешка. На пр, ја мислим да Тито није грешио.
Иначе ценим твоје ставове о држави. Видео сам да разумеш како то функционише. Једино се око Тита не слажемо.
Novak
24. avgust 2019. u 09.58
да је Јожек био добар и да га треба обожавати.
---
To je povelik srpski problem, obozavanje raznih likova pa onda...
baresh
(zanatlija)
24. avgust 2019. u 11.51
„И замолио бих те да не вређаш људе који не мисле као и ти.
Јер ако то радиш онда си исти као и остали Динарци а за које знаш да им култура није баш била на неком нивоу док су живели у АУ.”

Keseru, mene lično ne pogadja ponasanje doticnog. Utoliko sto sa
svakom igovorenom recju predstavljamo sebe same, umesto onoga kome
su upucene. Takve osobe su odrastale u okruzenju pa čak i porodici
gde se tokom robovanja negovala i potsticala mrznja kroz politiku, crkvu i zborovanja na saborima. Obzirom da sam iz Podrinja,imao sam
prilike cuti o necuvenim zverstvima od naših sunarodnika s` leve
obale 'krive' Drine. Kada su pitali jednu staricu;'bako, jesu li
opasne one Svabe'? Nisu deco one sto ih ne razumemo, već oni sto
govore po naski. To je bilo u prvom ratu u Macvi i Pocerini.
Docim u ovom drugom kad su 'oslobadjali' Srbiju iza sovjteskih
tenkova i kacusa,bejahu savremenici i potomci iz prvog među
kojima i Broz sa svojim bojovnicima - da se sveti Gedzama.

Među istima je nesumnjivo bio neko od ovog mrznjom zadojenog
koji bi ;'nabijem ti sve zensko u familiji na...' isto uradio
kao i njegovi srodnici i vaspitaci. Šta drugo reci - već igno
keser
24. avgust 2019. u 12.38
https://www.youtube.com/watch?v=87Sa4USHGLA

Обратите пажњу на текст на екрану...
keser
24. avgust 2019. u 12.42
„Лако ће вама бити да стварате
ту вашу нову државу са омладином
која је васпитавана и школована
у Краљевини, волео бих да доживим да видим
какву ће државу створити ваша
комунистичка омладина.”
keser
24. avgust 2019. u 12.53
А ево и моје песме:

https://www.youtube.com/watch?v=BhPiPIGsabc

:-)
baresh
(zanatlija)
24. avgust 2019. u 13.18
Keseru,

Micu Petrovica ; kompozitora,profesora muzickog,harmonikasa i
pevaca nacionalnih pesama sasvim dobro znam i poznajem. Čak od
davnih 70-ih kad sam stigao u iseljenje.

p.s. FYI Mico je (sa orkestrom) svirao na svadbi mojeg sina
pre skoro dve decenije...
dituartu
(eng)
24. avgust 2019. u 19.06
Лако ће вама бити да стварате
ту вашу нову државу са омладином
која је васпитавана и школована
у Краљевини, волео бих да доживим да видим
какву ће државу створити ваша
комунистичка омладина
-----------------------------
Država je stvarana ne od omladine koja je skolovana u kraljevini nego od omladine kojoj je bilo dosta eksploatacije i kulucenja u toj hebenoj kraljevini,u tom parazitskom sistemu koji je vracen danas i cije blagodeti uziva nas narod.
Taj sistem NIKADA neće biti samoodrziv i efikasan osim ako nisi imperija, matematicki je nemoguće da se odrzi, to je sistem piramidalnih sema u svojoj sustini a to vasi mozgovi ne mogu da razumeju.
Na kraju nije kralj „eto malo pogresio” on je SATRO NAS NAROD svojom odlukom.
dituartu
(eng)
24. avgust 2019. u 19.11
Ovde bih se ispravio

Taj sistem NIKADA neće biti samoodrziv i efikasan sve dok imaš da otimas kao imperija,
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
24. avgust 2019. u 21.58
p.s. FYI Mico je (sa orkestrom) svirao na svadbi mojeg sina
pre skoro dve decenije...
---------

je li to onaj dzibronja 'ramonikas što ne sme u Srbiju i sto po kenjadskim svadbama svira:
*oj sote sote...
keser
25. avgust 2019. u 05.08
Причао сам са Партизанима. бившим.
Кажу да су први партизани , 1941, често били из редова криминалаца, проблема ако је село у питању и на крају, црногорских и осталих студената ван Србије који су имали исте идеје као и Капичић.

Рецимо, пример проблема, је Шумадинац Душан Петровић Шане.
Крио се због убиства у БГ. Тадашњи СКОЈ му помагао под условом да извршава „задатке”.
плакате, пребијање омладинаца из других партија, итд.
Познат по акцији У Бг 1941.када је из болничког затвора озвучен Ранковић.
То имате у отписанима.
dituartu
(eng)
25. avgust 2019. u 08.08
Nema većih kriminalaca od predratnih veleposednika,tajkuna,gulikoza,eksploatatora,zelenasa,spekulanata ,vlasnika hiljada hektara gde im je narod radio za dzak brasna,za mene su to krimosi.
baresh
(zanatlija)
25. avgust 2019. u 10.58
„Кажу да су први партизани , 1941, често били из редова криминалаца, проблема ако је село у питању и на крају, црногорских и осталих студената ван Србије који су имали исте идеје као и Капичић.”

Prvi i pravi partizani su potekli iz djackih (studentskih) redova
sa problematicnom tj kriminalnom prosloscu. Drugim rečima omladina
koja je sabotirala i podbunjivala gradjanstvo po uzoru na boljsevike,a koji nisu imali uporiste u narodu kojem pripadaju. Njihovi idejni i materijalni izvori su dolazili spolja - ilegalno radeci za interese svojih naredbodavaca. Isti su svoje prvo vatreno krstenje imali u spanskom gradj. ratu i tako stekli titule i zvanja 'spanski borci'.

Da absurd bude još veci, bila su tu i deca prvenstveno iz imucnih
porodica zeljna slave i avantura mimo zakona sa sabotiranjem i haosom. U Srbiji su prednjacili Z.J. 'spanac' i Koca Popovic. Prvi i najveci 'uspeh je bilo ubistvo dva zandarma, tj. cuvara mira gradjanskog - reda i poretka, a potom iz zaseda napadali nemacke vojnike sto je dovelo do odmazda 100:1. Tako su nastala masovna streljanja neduznih sto je dovelo do proterivanja tkz. 'sumaca' iz ustanicke Srbije. Samo nekih mesec dana posle streljanja u Kragujevcu isti budu proterani iz Srbije po put 'kuge i suge'.

I naravno 'sumci' nalaze utociste kod svojih saveznika u 'neovisnoj' do kraja rata gde su nastale nove odmazde. Ali uglavnom tamo gde su pravoslavni cinili većinu. Te tkzv. neprijatelske ofanzive su punile logore sirom 'neovisne', a 'drugovi' uvek uspevali da se 'nadcovjecanskim naporima nekako izvuku - 'majku im boz`ju'.
dituartu
(eng)
26. avgust 2019. u 08.13
Keser
Znam da se slazemo po mnogim stvarima ovim želim da se tebi izvinem ako sam bio grub,ziv ti meni bio.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.