Diskusije : Politika

 Komentar
Скуп живот, јевтина техника
dulebg
(posmatrach)
02. jul 2019. u 05.14
Купиш неки уређај за 4Е и не мож да се начудиш: шта је све у њега стало за тако мале паре. Исто гардеробу. Већа техника појевтинила, аутомобили - бију ко неће.

Ал кад би да једеш: е проблеми! За дан ти треба колко кило електронике. Нема ништа за 4Е, без 20Е не прилази бакалници! Плус куд је безукусно и отровно (((

И на то: плати кирију, струју, интернет, телефоне..

На крају ти не остане ни за ту јевтину технику (( За животни трошак од 2 месеца можеш да купиш ауто у одличном стању, само дај се ти скупи (у ком правцу) да набереш та 2 месеца ?!
zori
(Чича)
02. jul 2019. u 07.42


sranje kroz gusto granje

i?... dulence... a vi kako te? :)
keramicar
(mrgud koji sedi)
02. jul 2019. u 13.43
hrana nije skupa. plate i penzije su male.
Starac_Foco
(--)
02. jul 2019. u 14.27
To je tako nekako svugdje u svijetu. Oko mene ovde kilogram lokalnih tresanja $10. To je samo jedno 2 puta jeftinije nego kad bi se prosjecan nov auto prodavao na kilo (recimo prosjecno kompact vozilo $25,000 teško oko 1200kg, to je oko $20/kg).
Zar je moguće da je samo 2 puta jeftinije doći do kile tresanja, nego kile automobila isporucenog kupcu, sa svim troskovima ukljucujuci i dilere?
I na najgorem vozilu ja ne vidim bas previse jeftinih materijala. Možda je plastika jeftina (a uz to i laka), ali vecina tezine svakog vozila je u gomili dobrog celika, gvozdja, stakla, gume, bakra, aluminijuma, itd. Znaci kg ovih materijala u sirovom obliku, dok nisu bili obradjeni da bude dijelovi za vozilo, su vjerovatno u prosjeku kostali manje nego kila tresanja?
abvgd
(Morski)
02. jul 2019. u 15.27
Цене електронике су „дампинг” цене...нереалне. То је смишљени план, да би сви усвојили електронику којом се лакше влада народима. На први поглед, ако само отворимо било који апарат, јасно је да би те ствари морале бити скупље.
Кад би све цене биле реалне, људи би поправљали, мењали кондензаторе итд...било би много људи који би се разумели у електронику. А то није пожељно.
dulebg
(posmatrach)
02. jul 2019. u 17.48
i?... dulence... a vi kako te? :)
---
ето живи се
био мало на Банованом брду
CPHA
(Чувари ћирилице)
02. jul 2019. u 18.22
Све је више јефтине електронске скаламерије, гардеробе, играчака које праве од рециклиране сировине...тотално нездраве. Забрињавајуће.
Тачно ће нас јефтиноћа убити.
Ваљда си дошла времена да је боље продат појефтино него спровести скупо еколошко лагеровње.
ofarbaniboy
(varim)
03. jul 2019. u 04.12
Ko je taj Jevta upm ? :)
mala-Sirena
(~ ~)
03. jul 2019. u 14.57
U niske cijene robe siroke potrosnje ugradjena je niza kvaliteta izrade i planirani skraceni zivotni vijek/vijek upotrebe.
mala-Sirena
(~ ~)
03. jul 2019. u 15.06
Sijalice koje su se izradjivale kad su prve sijalice uvedene u upotrebu mogle su kontinuirano svijetliti 100+ godina, a onda su prozvodajaci dogovorili da se postupak proizvodnje mora 'unaprijeditu' kako bi sijalica svijetlila ne vise od 1 000 sati.

Prirodu/zivotno okruzenje unistava kapitalizam i trka za profitom.

Starac_Foco
(--)
04. jul 2019. u 00.37
To o sijalicama je ipak uglavnom dokazana propala teorija zavjere. Ali, mi Srbi, smo ubjedljivi svjetski prvaci u toj disciplini, pa se ne damo lako :).

Realno se obična sijalica mogla napraviti da u prosjeku traje duplo duže nego sto inače traje, ali to i dalje ne bi bile ni dvocifren broj godina a kamo li 100. To je i bio slučaj u SSSRu, gdje nije vladala kapitalisticka pohlepa pa su njihove sijalice koje je pravila planska državna industrija trajale duže, ali ne bas vjecno.

Nije uopste teško napraviti kasicnu sijalicu koja će veoma dugo da traje. Samo, biće skuplja, trosice znatno vise struje, i proizvodice svjetlo neodgovarajuce boje.

Da je u pitanju teorija zavjere, dokazuju i danasnje LED koje traju jedno 10 puta duže nego obične. A njih bi još lakse bilo „programirati” da traju kratko, jer su pune elektronike. Ali eto njih nešto neće da programiraju na kratak vijek, tako im doslo? LED toliko dugo traju, da je zaista pitanje šta će raditi proizvodajci sijalica kad svi po kucama i stanovima ukinu starije sijalice bilo koje vrste i predju na LED, sto će biti za par godina.

abvgd
(Morski)
04. jul 2019. u 11.20
ЛЕД су нездраве, њихово пулсирање је неприродно. Зато и немају ограничења...
Starac_Foco
(--)
04. jul 2019. u 15.31
Malo je toga što ne „zraci” na danasnjem vaktu.
Zracenje generalno opada na kvadrat sa rastojanjem.
U velikoj vecini slučajeva LED sijalica je bar 2 metra od ozracenog „objekta”.
Za razliku od toga, mobilni telefon nam je vrlo često samo 2cm od nas.
Pod pretpostavkom da im je snaga nezdravog zracenja ista, onda sam ja, matematicki gledano, ozracen tefonom oko 10 hiljada puta vise nego jednom LED sijalicom.
Ako uzmemo da iz nekih razloga LED zraci 100 puta vise od telefona, i tada sam 100 puta vise nahebao nego zbog LED sijalice.
Jedino ako sjedim ispod 10 velikih LED sijalica, i sve zrace vise od telefona, tek onda bi čini mi se bilo poredivo?
abvgd
(Morski)
04. jul 2019. u 16.56
колико ја схватам, у питању је нездрава фреквенција која утиче на мозак. Као што црвено светло лечи и смирује, тако плаво светло ЛЕД направа у ствари „нервира” мозак и чини људе раздраженим.
Starac_Foco
(--)
04. jul 2019. u 17.56
Nisam pazljivo citao, nisu rekao zraci već pulsira. Ja ne znam šta to znaci, to je prostim okom nevidljivo šta god da je. A u vezi boje, ne moras da kupis LED sa „plavim” svjetlom, ja kupujem one sa „zutim”. Da, nijedno LED svjetlo ne izgleda bas prirodno kao ono na šta smo mi već vec kroz generacije navikli, običnu sijalicu sa zarnom niti. No pretpostavljam da su isto tako teoretisali prije 100 godina da će nam obična sijalica unistiti vid i mozak i da bi trebali da se držimo onoga sto je „Bog ostavio” , petrolejske lampe...

U svakom slučaju kilav je to argument po pitanju teme. Lakse im je da mi uniste mozak (ako je to cilj), debelo hemijski tretiranim tresnjama nego tepcucim sijalicama. Ali i dalje mi tresnje prodaju po skupe pare...
abvgd
(Morski)
05. jul 2019. u 02.19
и трешње и сијалице...и „обогаћени” хлеб.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.