Diskusije : Politika

 Komentar
Вучићева Балканска Унија
Lorka
(поета)
14. jun 2019. u 17.19
http://dnevnagazeta.rs/2019/06/14/formiracemo-balkansku-uniju-sa-albancima-đukanovićem-bosnom-i-s-makedonijom/?fbclid= IwAR0Lf49UD2tBqiIXOJI4qAiGo98A6iJd3bV-n6gDsqGG88JBXudZRpyY79g

Поставља се питање шта Вучић подразумева под 'Балканском Унијом'?
Код Срба ће наићи на велико противљење. Ако се у неку међудржавну заједницу улази грлом у јагоде (као што је Србија ушла у Југославију), онда је у великој замци. А да је реч о замци, на то указују први знакови подршке од антисрбског Запада.

Опаснот по Србију лежи у томе што би јој се могло десити да кроз Балканску Унију на мала врате буде увучена у НАТО и ЕУ, а да нигде нема самосталан глас, док би глас преко Балканске Уније имала тако што би увек била прегласавана (исто као што је била прегласавана или блокирана у Југославији).

Идеја Балканске Уније сама по себи не би морала да буде лоша уколико би она подразумевала отворено тржиште, заједничку политику људских права и слободе кретања, и ако би се одлуке у њој доносиле консензусом. Србија би могла и требала да тежи неком облику заједнице са Црном Гором и РС-БиХ, а евентуално и Македонијом. С Албанијом само уз одређене услове: да се Скадар врати Србији а заузврат Албанији додели квалитативно исти део Косова насељен Албанцима те да Космет остане део Србије.

Међутим, Србија је у сваком међународном споразуму била изиграна - од балканских ратова до данашњих дана. Због тога не би смела да улази ни у ову Балканску Унију без претходно дефинисаних свих услова и принципа њене улоге, сврхе и функције.

Наравно, тешко је очекивати да у такву унију могу да уђу народи који су огрезли у мржњи једни према другима, тако да је не очекујем велику подршку овој Вучићевој идеји, која заправо и није његова него његових западних ментора.

Али, такође се не треба одрицати потребе да се побољшају балкански односи, у економском и хуманитарном смислу, као и да се формира заједничк спољен политик према трећим земљама, посебно онима које данас на Балкану воде колонијалну политику и од чијег колонијализма Балкан треба да се ослободи.
D-Man
(Analyst)
14. jun 2019. u 17.29
„Поставља се питање шта Вучић подразумева под 'Балканском Унијом'?”

Лорка, ђаво ће га знати шта нарцисоидни психопата подразумева под том унијом али једина унија која је могућа је само некаква економска зона и отворено тржиште између тих држава.

Све друго је просто немогуће осим уколико психопата није умислио да није неки нови Броз па да опет гура Србе у неку заједницу са својим непријатељима. Од њега се свашта може очекивати али он просто не схвата да њега нико не подноси осим дела Срба који му дају подршку.
Jocko4
(observer)
14. jun 2019. u 22.38
Не верујем да је Вучић случајно употребио израз 'унија'. Он би, као правник, морао да зна разлику између 'уније' и 'асоцијације' (удружења).
Да би Србима лакше протурио ту идеју, он се, као, брине да би други били против, јер се „плаше економске доминације Србије”. У ствари, ти „други” би радо ушли у ту унију, у којој би, већ традиционално, користили сваку прилику да се окористе на рачун Србије, а ако би се у Србији појавио отпор према „гребаторима”, опет би почеле оптужбе и условљавања.

Балканска Унија је назив који подразумева и земље које нису биле у саставу СФРЈ, што подсећа на концепт који су покушали да реализују Ј. Броз и Г. Димитров, а против кога је био Ј. Стаљин.
И тада је кост у грлу била Албанија, тј. Е. Хоџа, који је тражио припајање КиМ, тако да идентичан проблем може да се очекује и сада.

Чак и кад би се десило да се постигне неки разуман споразум са Албанијом, Србија би се у поменутој Унији нашла са државама које су чланице НАТО-а и индиректно би морала да усклађује своју унутрашњу и спољну политику са тим савезом. То би била нека врста шизофрене ситуације, каква Србији није потребна и могла би само да је омета у даљем развоју, док би унутар својих граница била потпуно отворена и изложена свему и свачему из осталих земаља чланица Уније.

У садашњим условима, Србији би једино могла да одговара нека врста асоцијације са околним земљама, која би се односила на слободну трговину (размену робе) и дефинисање неких пројеката од заједничког интереса.
Било каква друга врста удруживања, којом би се допуштало стварање заједничког тржишта рада и послова, слобода куповине и власништва некретнина, никако не одговара и Србија то не би смела да прихвати.
keser
15. jun 2019. u 04.49
Лорка,

Мислим да више проблема има у Црној Гори него у Србији.
Вама гори кућа а ви се чешљате, што би Радош песнички рекао.

Идуће године, СПЦ ће можда бити само прошлост у ЦГ.
А ти Вучић па Вучић.

Ево, ја покушавам да себе замислим на месту Вучича.
И шта? Па наравно ништа. Немамо ми много потеза који су преостали.

А ви величајте Броза, па он је предвидео сто година унапред.Поставио темеље за нешто што ће нас коштати још 100 година, ако преживимо.

Ја не верујем у Балканску унију. Можда економску, да. Нешто са мањим царинама и бржим протоком робе, барем ону кварљиву.
Али друго не може и када би Броз устао у вратио се на Дедиње где су га ваши „Срби” довели.
Lorka
(поета)
15. jun 2019. u 17.31
Идеја некакве уније коју праве народи који се мрзе, који су недавно жестоко убијали једни друге - наравно да је нереална.

Броз је ударио темеље уништења Србије, чије последице не можемо отклонити ни до краја века - и то је истина.

Мило Ђукановић удара на Цркву у Црној Гори, што је један од најрадикалнијих и најопаснијих потеза у историји ЦГ, на шта се чак ни комунисти нису усуђивали. И то је тачно.

Али тачно је и то да се дискриминисани део Балкана (православни и муслимански) никад неће економски опоравити оваквом политиком коју воде мали људи а велики диктатори ових патуљастих државица. Што је најгоре, у том делу Балкана живе Срби и бивши Срби. Која иронија судбине!
mona_liza
16. jun 2019. u 11.03
Treba uvijek prvo gledati šta nama Srbima dobro I koju korist imamo dugorocno od bilokakvih „unija”.
Prisjela nam je dobro I kraljevina SHS I sve sto je doslo poslije nje.
Uvijek nam se sirotinja kaci oko vrata I rjesavamo njihove probleme.
Nikad da se opametimo!
D-Man
(Analyst)
18. jun 2019. u 12.48
''Kako se čini, čak je i to pravo kako on istice,- pravno odrzivo da to uradi... ''

Мислиш на силеџијско право или на некакво друго право?

zupa
(DR.MR)
19. jun 2019. u 07.45
бивши Срби.
-------------
То више нису и никад неће бити Срби што се пре помиримо са тиме
биће нам много лакше,али свим могућим и немогућим средствима треба
се борити за оне КОЈИ ХОЋЕ ДА СУ СРБИ.

Уствари бивши Срби су нам најгори НЕПРИЈАТЕЉИ и КРВНИЦИ.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.