Diskusije : Politika

 Komentar
Za novčane doznake iz inostranstva plaća se porez
Starac_Foco
(--)
07. maj 2019. u 22.33
BANJALUKA - Ako vam rođak iz inostranstva pošalje 100 maraka, Poreskoj upravi Republike Srpske dužni ste 10. Kazna za nepoštovanje ovog zakona u rasponu je od 500 do 1500 maraka. Trenutni propisi ne razlikuju pomoć porodici od naknada za obavljen posao putem interneta.

Koji ludaci...

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Za-novcane-doznake-iz-inostranstva-placa-se-porez-od-10-odsto/537050
Lorka
(поета)
08. maj 2019. u 01.27
Богме су прави лудаци у питању, уколико је то истина.
Lorka
(поета)
08. maj 2019. u 01.35
То ће страховито да смањи дознаке из иностранства које иду као помоћ родбини. А замислите како човјек из иностранства да купи некретнину у Републици Србској и како да је исплати? Порез на пренос је 2,5 %, а они још узму 10 % на дознаку...
Чега ли ће све да се сјете ти глобатори, а народ им умире од глади!
Да неће можда и на граници да вам узму 10 % кад вам нађу кеш у џепу?
Power12345
08. maj 2019. u 03.18
ne znam šta da pišem ako je to iz novina Tačno...
... Pretpostavljam da jeste ..
znate kad je turčin harač dizo i kako je prošlo... dok narod urla, dreči i viče sve je ok..ima se još šta pojest ...
Zabrinjavajuće je da selo više nije selom ..torovi , kokošinjci, sušare , ambari i magaze sve se davno izpraznilo... i ono što na prepunim tezgama i novim marketima nadješ nije Made in BiH ..
za vreme Tita ..selo je bilo selom a danas da nepišem ko i zašto je za sve to odgovoran vidite i sami
Novak
08. maj 2019. u 07.52
Neki movi cifut se umesao.
Gospodo bosanci sada otvorite
mon residet racune u susednim državama,
pa pomozite komsiji da mu krava ne crkne.
mala-Sirena
(~ ~)
08. maj 2019. u 13.09
Dosjetili se kako ubirati harac. Harac, rajo, harac
Tek kad pocnu ubirati porez na nekretnine :-(

D-Man
(Analyst)
08. maj 2019. u 13.29
Јбт, није довољно што банка наплати своју провизију већ треба платити и порез на новац послан из иностранства!

Када сам задњи пут био у Републици Српској, пошто сам страни држављанин, је ли, отишао сам да се пријавим у полицију. Послали су ме да идем купити неки формулар (који се, наравно, није могао купити на лицу места у полицији), па да онда идем упплатити привремену боравишну таксу (или тако нешто) што се чини у пошти а тек онда након тога са плаћеном уплатницом сам ишао у полицију да се пријавим.
Немам ја ништа против да платим боравишну таксу, напротив, нема проблем али човече дај бар то организуј на једом месту а не да изгубим пар сати док нађем место да купим формулар па платим таксу у пошти а онда у полицију да се пријавим. Који је то мозак смислио и шта је, у ствари, циљ? Да ми се смучи долазак, шта ли?

Свугде у свету се људи аутоматски пријављују на уласку у државу и тако се води евиденција али код нас, брале, има да те шетамо док ти се не смучи.

Јбт, стварно, чему, исто тако, гранична и пасошка страна на обе стране? Чему толико губљење времена? Између Канаде и САД контрола се врши само на једној страни (тамо где се улази у ту државу) а код нас километарске контроле јер мораш да прођеш једну граничну контролу а онда и другу. Чему све то?
Novak
08. maj 2019. u 14.06
U nedavnoj poseti zavicaju imao sam priliku videti
kako se prezivljava sa malom zaradom.
Rentao sam najeftiji auto, oni mi dali Golf dizel,
pogledam cene goriva, tačno duplo skuplje nego u Kanadi,
auu, predjem sa golfom 1100 km i na benzinsku ode sto $
na tank, pogledam malo bolje pa ja u Kanadi ne mogu da
predjem ni 500 km sa benzincom, ops to mu dodje isto po km.
Gledam kuca ili stan rezije ni 300$ ukljucujuci i cell phone.
Licni standard nije toliko ni los koliko opste drustveni,
a nije ni cudo kad sam video ovo
https://pix.sfly.com/WQ4JAR tj Srpski napredni izbori.
cenim_ja
08. maj 2019. u 17.49
Jes skuplje gorivo ,ali ali ali...
Koliko se dnevno prelazi u srbiji,a kolikou kanadi?
Koliki su motori u srbiji a koliki u kanadi...
Starac_Foco
(--)
09. maj 2019. u 00.22
Gorivo jes skuplje, ali ne zbog goriva nego opet zbog države i poreza. No osiguranje je jeftinije bar 3 puta za istu stvar, dok su majstori jeftinije i 5-6 puta. U u vezi poredjenja, možeš se Novace i u Kanadi voziti u golfu dizelu ili nečemu sličnom i isto ćeš tako preci do 1000km sa jednim rezervaorom. Pa čak i sa benzincom nove generacije, ja sam nedavno vozio malo duže golf 1.4T trosio je u prosjeku nekih 6.5 L/100km. A ako se ti možda vozis u F150 kamionu, to nije bas pod moranje.

Što se tiče granica i placanja boravisnih taksi, kad bi ih neko naplacivao na ulazu, i ja bih ih bez pogovora placao da je i pet puta vise nego sto kosta. A ovako ih vrlo rijetko ili nikako ne placam, jer te države nemaju nimalo uvidjavnosti da običan mucenik namjernik nema 2 dana vremena da hoda po policiji.
Ja sam strani državljanin u Srbiji, ali u Srbiju najcesce ulazim iz RS sa bosanskim pasosem ili LK, a kad dolazim direkno u Srbiju onda udjem sa kanadskim pasosem. Ja se ne prijavljujem, niti sam imao do sad problema sa tim, osim sto ponekad u hotelima oni me sami prijave po sluzbenoj duznosti i daju mi neko ceduljce za to.
Mislim da bar 90% onih koji idu tamo vamo to ne placaju iz tog razloga sto je komplikovano.
Ako je onaj iz Cacka dosao u Visegrad da obavi neki posao ili nekome u posjetu i treba da ostane par dana, i uz to ga pustili da udje samo sa LK, malo je iluzorno ocekivati da on ima vremena da dangubi hodajuci po policiji da se prijavljuje. I ne samo da se prijavi, nego morao bi i da se odjavi kad podje... Niti su velike sanse da će ga neko pitati za to na izlazu.
No država ponegdje i „funkionise” kao npr u CG. Tamo su nekad namrgodjeni granicari znali vracati narod sa granice prema Trebinju da plati boravisnu taksu u Tivtu npr... A i kod njih je postalo komplikovano, ja sam prije par godina pokusao da platim boravisnu taksu u CG i prema tumacenju one sto naplacuju, nije vise mogla da mi naplati jer se nisam prijavio na vrijeme... Rok je valjda bio 24 sata, i njoj sad neki komjuter ne da da mi uzme pare... Nudjen, ko i cascen, priopcih joj ja, ali me oni na granici nisu ništa pitali.
Novak
09. maj 2019. u 08.48
Kad smo već kod te temme, prošli mesec sam bio dva puta u Srbiji i boravio u dva hotela, nemam srpsko državljanstvo, nisam se prijavljivao
jer to i nije moja obaveza već je to duznost ong kod koga boravim.
Pre desetak godina bio sam kod rodjaka i on me je uredno prijavio u SUP
bez ikakve naplate koliko se secam. Svaki hotel u Srbiji ima ukljucenu boravisnu taxu u cenu sobe. Naravno na ulazu i izlazu Surcin policijsko
osoblje se ne udostoji čak da me pogleda ili kurtuazno kaže bar jednu reč. U Hrvatskoj sam se posle rata prijavljivao takodjer bez ikakve takse. Posle sam zvao Hrv Ambasadu u Otavi i pitao dali to bas moram,
odgovor je bio da NE moram osim ako idem na primorje ili druge privatne
turisticke objekte koji imaju obavezu prijave i naplate boravisne takse.
U zadnjih nekoliko puta se ne prijavljujen uopste, posto idem porodicnoj kuci. SFRJ još nije umrla, a kad će nezna se.
Starac_Foco
(--)
09. maj 2019. u 09.54
Boravisna taksa i prijava boravka policiji nisu bili vezani jedno za drugo. Prijavljujes se i odjavljujes u stanici policije, a boravisnu taksu placas u nekom opstinskom turisticom zavezu ili tako nešto.

No prema onome sto je D-man napisao, izgleda da se sad onima u policiji poceo dizati djoka da te prvo malo prosetaju da platis i boravisnu taksu prije nego sto možeš da se prijavis... Premda možda je on to zamjesao sa placanjem administrativne takse. Još uvijek se taksene marke lijepe na sve i svasta...

U Bosni su jedne godine bili uveli malo zdravo razuma, pa te onaj kad sletis na aerodromu u Sarajevu pitao na kojoj ćeš adresi biti i to ukuca u komjuter. Ali neko je skontao da to ne valj (jer šta ako ja slazem kud sam posao...), pa je već sledeće godine ukinuto (ako je ikad i bilo po nekom zakonu), i sad i dalje vazi stara SFRJ ili slična procedura.
D-Man
(Analyst)
10. maj 2019. u 20.46
„Premda možda je on to zamjesao sa placanjem administrativne takse. Još uvijek se taksene marke lijepe na sve i svasta...”

Никакве административне таксе нису у питању већ боравишна такса. Нисам се могао пријавити у полицији док нисам платио боравишну таксу у пошти и донео признаницу у СУП.

Ово ти је са странице МУП-а РС:

„Stranac koji ne koristi uslugu smještaja pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge smještaja ili fizičko lice kog kojeg je stranac u posjeti dužno je prijaviti boravište u roku od 12 sati od trenutka smještaja ukoliko će boraviti u BiH duže od tri dana.”

Дакле, пријава је обавезна уколико боравиш дуже од 3 дана (ако си у хотелу онда те хотел пријављује).
Starac_Foco
(--)
10. maj 2019. u 23.09
To je izgleda novo. Ranije kao da nije bilo vezano jedno sa drugim (da je uslov za prijavu boravka stranca prethodno placanje boravisne takse). Ali možda sam ja nešto pobrkao jer pravila izgleda nisu bas ista u BiH, CG i Srbiji, ili ih primjenjuju i tumace na razlicite nacine.

xzy
(ing)
13. maj 2019. u 12.54
sada se vratio otuda.
Placa se 10KM po osobi + tax na to oko 1km ili tako nešto
ALI
- placa se za svaku osobu posebno
- placa se u posti
- popunjava se svaka uplatnica posebno
- poslije se popunjavaju po 2 kartona za svaku osobu posebno
-itd

ali ovdje gdje sam ja bio se zvalo odjeljenje za rad sa strancima ili tako nekako. IZUZETNO neljubazni ljudi, pola zgrade imaju, ne znam ni sam kolik ih je. Pitam se šta je poenta osim da zgade RS srbima koji dolaze tamo. JER sam 100% siguran da ono pravi stranci uopste ne popunjavaju. Meni je trebalo preko sat vremena da sve uradim. Da ne znam jezik nebih NIKADA ono POPUNIO

doduse, kako stvari tamo funkcionisu nebi me cudilo da ljudi iz Federacije rade u RS odjeljenju i u tom slučaju posao obavljaju odlično.

Werba
(N/A)
14. maj 2019. u 03.59
Богме су прави лудаци у питању, уколико је то истина.
======

Богме/ je mahalski govor.

ispravno je: boga mi.
Starac_Foco
(--)
17. maj 2019. u 05.27
XYZ, možda si ti sam sebe proglasio strancem? Ako imaš bosansko državljanstvo, RS ili FBiH, svejedno, ti nisi stranac bez obzira sto možda nemas BiH pasos. Doduse, neki dokaz da si državljanin bi morao imati, kao LK, ili ako je nemas možda je lakse izvaditi uvjerenje o državljanstvu i nositi sa sobom (koje ti neko ne može uzeti osim ako si ga se odrekao ili nisi rođen u BiH).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.