Diskusije : Politika

 Komentar
Борба за суверенитет и одрицање од истог
Lorka
(поета)
21. april 2019. u 16.21
Словенци и Хрвати се борише да се ослободе Југославије и формирају своје суверене државе, а одмах након тога су се одрекли властитог суверенитета и предали га Европској Унији.

Другим речима, њима није било стало до властитог суверенитета, нега да се ставе под капу јачег суверена. У том моменту им се чинило да је ЕУ јачи и повољнији суверен од Југославије.

Ако они лично овим потезом нису нису остварили никакву корист (а евидентно је да нису, јер су у Југославији представљали водеће економске нације са много повољнијом економском позицијом него сад), онда се поставља питање да ли им је вредело започињати тако крвав рат да би на крају опет остали без своје независности?

Занимљиво је да би Југославија, да је остала цела, такође била члан ЕУ, а вероватно би то постала пре него што је то успело самосталној Словенији, а поготову самосталној Хрватској.

Дакле, шта су Словенци и Хрвати постигли тим крвавим ратом против Југославије? Једино су постигли штету за своје комшије - Србе, муслимане, Црногорце и Македонце.
И још један куриозитет - Хрвати су успели да етнички очисте територију коју контролишу: тад су је очистили од Срба, а данас им је Немци етнички чисте од Хрвата. Резултат: 6-0 за Немце.
lisabutterflay
21. april 2019. u 22.35
..moj pok.tata bi rekao,davnooooo..nema mira na Balkanu dok svabo ne opere noge u Jadranu.I još nešto...kad-tad će da se nastavi drugi sv,rat,
Jocko4
(observer)
22. april 2019. u 14.00
Lorka,

Није довољно да се разбијање СФРЈ разматра само из унутрашње перспективе. Вероватно си чуо да је (сад већ покојни) Клаус Кинкел објавио књигу под насловом „Како смо разбијали Југославију”.
Тај Кинкел је био шеф немачке обавештајне службе и Туђман је деловао по његовим упутствима.

Говоранције Фрање Туђмана биле су „жваке” за националистички оријентисане Хрвате, а он је знао да има немачку подршку само ако ради за интересе Немачке на Балкану.
Вероватно је ту негде и објашњење о разлозима због којих је изневерио обећање које је дао усташама у Северној Америци, одн. Мештровићу јуниору, који су му дали велику суму $$$ под условом да иде на конфедеративни статус Хрватске у Југославији, а не одмах на сецесију.

У Словенији је било слично, само што је и Аустрија имала неке интересе. наиме, тих месеци је напрасно кренула пропаганда о ревитализацији А-У и Ото Хабсбуршки је посетио Будимпешту, где га је дочекала маса од скоро 100 000 људи. У медији је пренесено да су га неки ословљавали са „Ваше Височанство ...”.
На известан начин је вршен покушај да се на брзу брзину активира претходно заговаран план Алпе Адрија. Међутим, кад је Немачка признала независост Хрватске, то је убрзало и понашање Америке, која је била приморана да отвори карте и показало се да није истина оно што је Џ. Буш сениор раније говорио, да Америка нема интересе на Балкану. После тога је могло да се примети да је пала у воду идеја о ревитализацији А-У.

Сви сепаратизми и сецесионизми у СФРЈ су били под утицајем Запада и припреме су вршене још у време док је Тито био жив.

Милошевић је неколико пута изјављивао да Југославија жели да уђе у ЕУ, али не под наметнутим неједнаким и неравноправним условима. Значи да је већ тада ЕУ постављала услове по којима је Југославија требало да прихвати подређен статус. Друга је ствар што је западна медија ширила лаж, да је Милошевић био против уласка Југославије у ЕУ.
zupa
(DR.MR)
24. april 2019. u 06.21
Ланац се кида тамо где је најтањи.
А најтања карика су били Хрвати.
Толику мржњу Хрвата према свему што је Србско неко је лепо искористио за
себе.

Немачка,
Шпанија,
Италија,
Велика Британија,
Чехословачка,
Југославија,
Француска,

то су све сложене државе од више националности,распале су се само
словенске државе јер СЛОВЕНИ још не поседују свест да су заједно моћнији,
управо се ради на убеђивању Словена да без обзира на сукобе у прошлости
само заједно могу да опстану као водећа империја,значи нова Словенска
конфедерација је једино решење име је СЛАВИЈА,била би устројена тачно
као Велика Британија.
Lorka
(поета)
26. april 2019. u 02.00
Да, спољни фактор је свакако одиграо важну улогу у разбијању Југославије. Туђман се не би усудио на ратну опцију да није знао да иза себе има Немачку (и остале западне земље), а Алија се не би усудио да започне рат у Босни да није имао америчку подршку. Првом је инструкције давао Кинкел, а другом Цимерман (не потписуј, имаћеш целу Босну, Америка је уз тебе).

Међутим, главна улога је ипак на домаћим издајницима. Сад је само питање - шта су добили сепаратизмом, а шта би добили да сепаратизма није било.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.