Diskusije : Politika

 Komentar
Да ли смо изгубили ратове 90-тих
dulebg
(posmatrach)
26. februar 2019. u 17.32
@Новак
bili smo u ratu i isti izgubili,
potpisali kapitulaciju, predhodno i naknadno dobro dobili po nosu.
--
Не мислим да смо изгубили ратове 90-тих. Нисмо ми ишли у Босну и Хрватску да стварамо Велику Србију, већ да сачувамо народ и територије. Напали су нас - јер су Руси на коленима, цео свет је био против нас; најлакше је било предати се, рећи „јхебите!”. Међутим ми смо од Хрватске и Босне сачували 1/4, што је резултат српства 20.века.

Наш рат вероватно не би трајао ни 3 месеца да нас није подржавала руска „дубока држава”, наравно из својих разлога - да се ван територије Русије води прокси-рат и непријатељ омета у напредовању. Ми смо прихватили да 10 година замајавамо Запад, са калкулацијом да ће се Рус кад-тад пробудити и доћи по нас.

Оперативни план ЦИА био је: да након слома у Словенији, ЈНА то исто доживи у Хрватској и БиХ, да се колоне Срба, Југословена, војске и њихових породица слију у Београд и ту изведе државни удар. Те би до зиме Србија већ била шта се види са Авалског торња (на југ).

И за Косово су наде биле да ће Србија да падне.

У светлу тих чињеница тврдим да ми ратове уопште нисмо изгубили. То је као да перо-лака боксује са тешкашем: не може да победи, ал не мора баш ни да преда без борбе.

Ових 20 година ми вучемо користи од отпора из 90-тих. Још увек не бришу доопе са нама како то раде са Бугарима, Македонцима, па и Грцима; уствари и са Хрватима само на културњака да се РКЦ не бламира.
Novak
26. februar 2019. u 18.44
Au Dule, sto volim pisanje protiv vetra.
Znaci ti si rat gledao na slobinoj TV, ne cudim se onda,
nije bilo rata OK, jer od svih stratega ovde kao sto sam već rekao na ovom forumu, niko da prdne i kaže da je bio u ratu osim mene, biće da ste u pravu, rata nije ni bilo posto niko od vas nije ucestvovao.
Pa posto nismo vodili nikakv rat nismo ga ni izgubili.
Ima vremena biće rata kažu veruj mi...
baresh
(zanatlija)
26. februar 2019. u 20.01
Kako stvari i dan-danas stoje, izgubljena je bitka,docim rat još
uvek nije zavrsen.
Lorka
(поета)
26. februar 2019. u 20.09
Рат је изгубљен кад се заврши, а рат још траје. Завршиле су се само неке битке. Ми нисмо изгубили ратове него 'мирове'. Сваки споразум који смо склопили, био је на нашу штету, или смо били изиграни.
Преговарачи су нам били лоши, а непријатељски ментори богати, моћни и антисрбски оријентисани.

Ипак бих се сложио с Дулетом - кад се све чињенице узму у обзир - јачина непријатеља и његових спонзора, однос 200 : 1 у корист непријатеља, неповољне околности међу нашим потенцијалним савезницима, несрећно распоређени политички односи у нашим редовима, лоша политичка позиција са које смо стартали и у коју нас је сместио титоистички систем, што нас је довело у ситуацију да ратујемо распарчани у три и више комада - још увек се може рећи да смо око ремија, али партија још није завршена.

Нисмо ратовали као јединствен народ, него је свако парче ратовало за себе, а непријатљска коалиција се легитимисала као уједињена у рату против Срба - од Вашингтона, Лондона, Берлина, Љубљане, Загреба, Сарајева, па све до Подгорице, Скопја и Приштине. Добри смо ми били у овом рату против кога смо се све борили!
Novak
26. februar 2019. u 20.49
Neprijatelj se nesme podceniti ako hoćeš pobediti.
Tito nije bio Srbin i nije podcenio ni
jednog neprijetelja ikad, zato je na sopstvenoj sahrani imao
onoliko „prijatelja.”
Za razliku od njega Sloba je precenio Srbe, pa je zavrsio ispod lipe.
Novak
26. februar 2019. u 20.54
Да ли смо изгубили ратове 90-тих.
postavi to pitanje u Sarajevu, Kninu 5 Augusta ili Pristini a ne na SC
među desetak tamburasa i jednim kontra basom.
D-Man
(Analyst)
26. februar 2019. u 22.51
„Нисмо ми ишли у Босну и Хрватску да стварамо Велику Србију...”

Управо је то требало учинити јер смо на то имали право. На жалост, нити је Милошевић имао храбрости за тако нешто нити је српски народ (којем није горело у његовом дворишту) био спреман и вољан за општу мобилизацију и рат. Када се то узме у обзир онда смо још и добро прошли како смо могли проћи.

На жалост, те деведесете су, по ко зна који пут, доказале наше пословично нејединство.

Иначе, да данас нема Републике Српске ми бисмо били апсолутни губитници. Овако још можемо донекле да се тешимо.
Lorka
(поета)
27. februar 2019. u 00.04
Треба нагласити још једну чињеницу: Срби у овом рату нису имали избора него да се бране оружјем. Срби тај рат нису могли избећи - осим ако би пристали на властити нестанак. Американци, Енглези, Немци и њихови балкански колаборационисти - тај рат су хтели и Срби га нису могли избећи било какву политику сервилности да су водили.
Понављам, Србима је рат био наметнут и нису га могли избећи!
drina1
27. februar 2019. u 00.28
Rat se možda (nije) mogao izbjeci, ali je mogao biti laksi i sa manje stradanja.
Popaj
27. februar 2019. u 03.40
Niko ništa nije dobio od najnovijih balkanskih ratova, sve sami gubitasi, od makedonskih lubenicara do austrijskih konjusara.
dulebg
(posmatrach)
27. februar 2019. u 04.03
Рат су добили амерички стратези и олигархија.
А Новаче, у Книну се бранила Русија, и одбрањена је, барем према данашњим информацијама. Бранила се вероватно и Кина, само они о томе мудро ћуте. Ми смо имали прилику: да нестанемо, као Македонци, или да Русима направимо одступницу и да се надамо да ће једном да се врате.

Напали су нас, наравно, јер су Руси лоше. А Амери су овим ратом завршавали 300 послова:
- да разбију велику и јаку СФРЈ
- растерају qурчевит народ и науче га слугерањству
- преузму овдашње ресурсе, радну снагу и генетику
- ишчисте руски утицај
- оправдају постојање НАТО
- учврсте власт над европским вазалима (који су били почели да се qуробецају)
- војно се инсталирају
- запосле УН као своју жандармерију
- пљуну на међународно право
- понизе Русе и Кинезе.
dulebg
(posmatrach)
27. februar 2019. u 04.06
Не мислим да смо ратовали као 3 државе. Ипак је већина одлука била у рукама С.Милошевића, он је више вртео са кадровима и заставама да би избегао фронтални удар непријатеља.

А све заједно је било тактика добијања времена, а не територија.
dituartu
(eng)
27. februar 2019. u 07.36
Dule pusti teletabise,potpuno si pogodio sutinu ni vise ni manje.
dituartu
(eng)
27. februar 2019. u 07.37
Suštinu,...htedoh reći da se ispravim
Jocko4
(observer)
27. februar 2019. u 10.23
Нисмо капитулирали, али је непријатељ изиграо споразум о престанку војних непријатељства. Непријатељ је победио у пропагандном рату.
У том рату јесмо изгубили.

Како је непријатељ несразмерно јачи (у било ком погледу), нисмо могли да победимо, нити можемо да га победимо без великих жртава и огромних разарања.

Рат нам јесте био наметнут, а могли смо да га избегнемо једино безусловним испуњењем свега што се ин/директно од нас захтевало још од 1990, трансформисање Федерације у Конфедерацију, проширење сфере утицаја Америке на територију целе конфедерације (КР Југославије) и убрзани улазак у НАТО, без гаранција да би све бивше републике биле примљене у ЕУ.

Кад узмемо у обзир да је циљ НАТО-а Русија, ни уједињени Срби не би зауставили агресију на СФРЈ још од времена избијања рата у СР Словенији. То се и догодило у пракси, у почетку, а раздвајање Срба је уследило касније.
Да су Срби остали јединствени,
- Америка (НАТО) би појачавали пропаганду,
- постављали нове услове,
- пооштрили би и продужили трајање санкција,
- појачавали подршку сепаратистима,
- под разним изговорима, раније би започели војне акције против Срба,
- уједињени Срби би пружили жешћи отпор и то на већој територији, али би НАТО бомбардовања била интензивнија и у садејству са нуслиманским и хрватским снагама,
- на КиМ би вероватно покренули побуну раније.



dulebg
(posmatrach)
27. februar 2019. u 14.18
@ Да су Срби остали јединствени..
--
да, Амери су тада били упорни ко теријер: избациш их на врата, они уђу кроз прозор
били би упорни и данас, али немају чиме
Novak
27. februar 2019. u 19.43
Ameri su hteli bazu u Srbiji i imaju je.
Šta vise komadanta Ducica smo
lepo prihvatili i ispratili.
Slobu smo takodjer lepo prihvatili al
sacuvaj boze ispracaja.
Lorka
(поета)
28. februar 2019. u 00.22
Дуле, без обзира што је Милошевић делимично управљао снагама у РСК и Р.Србској, ипак се ратовало у три парчета а не као јединствен народ. Милошевићева логистика није била безначајна, али то је далеко од ефикасне и легитимне борбе јединственог народа.
Туђман је за 'Олују' мобилисао све што је могло да хода, укључујући и босанске Хрвате, а Милошевић у Крајину тада није послао ни два добровољца, а камо ли армијску резерву и елитне јединице. Сви у генералштабу у Београду су знали да Туђман креће у коначну офанзиву која је организована, припремана и подржана снагама НАТО пакта, али Милошевић није послао ни једну бригаду, а требао је да пошаље целу армију, јер тако би радила свака јединствена војска и свака јединствена војна организација.
Војска РСК и Војска Србије су биле небо и земља - и по опремљености, и по обучености, и по војној организацији. Не браним Крајишнике, имали су много својих слабости, али је чињеница да су ратовали у тешким условима па су на крају спали на пола војника по километру фронта. А Србија је била гарант опстанка Србске Крајине!

Хајде што није послао појачања у Лику и Банију, али не разумем да се на Туђманову 'олују' није одговорило контраофанзивом из Барање и Источне Славоније ка Осијеку, Даљу, Винковцима и Ђакову, а зашто не и из Херцеговине ка Дубровнику, па ићи све до Неретве?!

Дакле, није се ратовало као јединствен народ, јер да се ратовало као целокупна војска под једном командом, користила би се логика ратовања, а не логика политичког легитимитета. Логика ратовања је увек налагала да се на непријатељске офанзиве одговори контраударима на оне тачке где је непријатељ најслабији, и тамо где су линије фронта стратешки значајне. А непријатељ је у дубровачком залеђу и на славонско-барањском фронту био шупаљ као сир... Не, ни изблиза то није била јединствена војска нити јединствено командовање, а није било ни политичко јединство Срба као целовитог народа! (Није ту крив народ, него врх државе који одлучује о свему, па и о мобилизацији и прегруписавању и ангажовању војних јединица).

westica2
28. februar 2019. u 01.07
Rat u Bosni nije izgubljen, ostvarena je Republika Srpska, sacuvan narod.

Rat u Sloveniji, tj. operacija „Ante Markovic”, vojno je bila zapravo uspesna. Osvojeni su prelazi, ali je politicki doneta odluka o povlacenju, sto je zapravo zelelo i srpsko rukovodstvo. Tako da nikakvog poraza za Srbe tu nema.

Rat u Hrvatskoj, u prvoj fazi, je bio uspesan, stvorene su UNPA zone i zasticen je narod u RSK. Međutim, narod je pusten niz vodu 1995, kada Milosevic pusta Tudjmanu da izvrsi genocidno proterivanje u Oluji i Bljesku. U tom smislu, to je poraz za Srpski narod.

Rat na Kosovu, uz neverovatne okolnosti, 55:1, David protiv Golijata,
Srbija se uspesno brani, samo 11 tenkova je pogodjeno, ali ruse se civilni ciljevi, 2000 civila NATO ubija kukavicki sa 5 km bombama. Kumanovski sporazum je neka vrsta kapitulacije tj. poraza, ali je rezolucija 1244 pobeda u smislu ostanka Kosova u sastavu Srbije. Bitka za Kosovo, definitivna, nije gotova do dana danasnjeg, i sada se vodi na diplomatskom planu.

Što se dakle ratova tiče, jedini poraz nastao izdajom Milosevica i dogovorom s Tudjmanom, dok bi se moglo reći da je u Bosni bila pobeda, mada je demonizacija Srba bila posledica takođe.

Što se Kosova tiče, stvari su gotove tek ako dodje do izdaje.

Dakle, zakljucak, do poraza dolazi samo IZDAJOM. RS je veliki trijumf Srbstva, RSK je izdana. Kosovo još nije izdano, a bitke se vode danas na diplomatskom planu.
dulebg
(posmatrach)
28. februar 2019. u 02.59
Нема сврхе да Милошевићу супротстављате Туђмана, нити су нама Хрвати били проблем. Па ни Олују они никада не би добили, да то није наручио НАТО-пакт. А верујем да је народ повучен и Крајина предата управо због рачунице да се тамо прескупо брани нешто што нема толику цену - ни у животима домаћег становништва.

Ви морате да схватите да је Србија добила животну инјекцију свеже и младе крви доласком избеглица 1995. То је практично милион младих и вредних људи, са великим плановима. Можда је неко и ово имао у виду?
Од тада до данас све непријатне, тешке и лоше плаћене послове у Србији раде ИЗБЕГЛИЦЕ (са запада).

(Премда исте такве послове у Српској раде СРБИЈАНЦИ )))
dulebg
(posmatrach)
28. februar 2019. u 03.09
Одувек је план Запада (Енглеза, Немаца, Ватикана, Мађара) био да очисте православце макар до Дрине. Своју шансу искористили су у 1. и 2.св.рату побивши нам оба пута преко милион људи и протеравши бар још толико.

1990-тих указала се нова шанса (Бог високо, а Руси далеко) и они то нису могли да пропусте. Мислим да је Милошевић оценио да Крајина нема више важности за српство да би се за њу полагали животи, макар и домаћег становништва; а да Србији недостаје становништво, поготово тако младо и витално...

... исто као што је Туђман Хрвате из БиХ населио око Загреба и Карловца. Сада их у БиХ има дупло мање, али су поправили „демографију” Хрватске.
D-Man
(Analyst)
28. februar 2019. u 15.00
''Ви морате да схватите да је Србија добила животну инјекцију свеже и младе крви доласком избеглица 1995. То је практично милион младих и вредних људи, са великим плановима. Можда је неко и ово имао у виду? ''

Јбг, Дуле, па Србија би имала те људе и да је сачувана РСК која би касније ушла у заједницу са Србијом.
Требало је организовати јединствени фронт али то није учињено.

Ја сам уверен да би НАТО много више размишљао о својој директној умешаности да је на простору бивше СФРЈ имао јединствени српски фронт и отпор. Можда грешим али са силеџијама је то тако. Бију те док им не покажеш зубе а када то учиниш онда те или поштују или дотуку.
Ја лично не верујем да би чак ни НАТО ишао против јединствених Срба. Али, ми смо били нејединствени и НАТО је то искористио.
mala-Sirena
(~ ~)
28. februar 2019. u 15.13
Rijeci nekog SPC popa iz 1995-te godine.

Pokusaj da Tudjman-Milosevic-Karadzicev zločin etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske prikaze u pozitivnom svjetlu.

-----------------------------------------------------------
'Ви морате да схватите да је Србија добила животну инјекцију свеже и младе крви доласком избеглица 1995. То је практично милион младих и вредних људи, са великим плановима. Можда је неко и ово имао у виду? ''
Lorka
(поета)
01. mart 2019. u 00.02
А где је Изетбеговићев злочин?
Сврстати Караџића и Милошевића, који су бранили заједничку државу, са Туђманом који ју је цијепао, а потпуно изоставити Изетбеговића - зна се од кога то долази!
dulebg
(posmatrach)
01. mart 2019. u 04.44
Па могли су партизани да побеђују кад су постали део енглеске војске: наоружани, обучени, нахрањени, Енглези им праве ратне планове, још ако плаћају Немцима и усташама да се много не бране .. ето ти јунака!
baresh
(zanatlija)
01. mart 2019. u 07.54
„Naisao sam na jedan interesantan text... ”

Eh da je jedan ni po jada. Bilo ih je na tone - ciglo pola veka.
Kad ono;'cvc Milojka'. Ode slavna i nepobediva JNA u 'tri lepe'
i sa njome svih sedam ofanziva - 'majku joj boz`ju'.

P.S. Ni cuveno 'kozaracko' da neko povede,a kamo li da zasvira...

dulebg
(posmatrach)
02. mart 2019. u 03.32
Колико се ја сећам: ЈНА је доста правилно и за 5 минута исцртала границе Републике Српске Крајине, касније и Републике Српске, а и Косово је држала без напора. Тако да не бих баш о њеној неспособности? Била је неспособна тамо где је нацртано да треба да оде.
dulebg
(posmatrach)
02. mart 2019. u 12.55
http://standard.rs/2019/03/01/zaharova-propaganda-zapada-presudila-u-bombardovanju-srj/

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова рекла је да је западна пропаганда била пресудна у доношењу одлуке да се СР Југославија бомбардује 1999. године.

„Резултат пропагандне кампање – оружана агресија против европске државе и фактичко отуђивање дела територије употребом војне силе. Управо је те 1999. године НАТО сахранио међународно право у Европи”, нагласила је Захарова.

Након тих дешавања свака тврдња западних земаља да се негде користи пропаганда или не поштује слобода речи може се сматрати нескривеним лицемерјем, закључила је Захарова, преноси Танјуг.
dulebg
(posmatrach)
05. mart 2019. u 08.46
Ех, која тема пређе у „изабране” та је завршила ((
abvgd
(Morski)
09. mart 2019. u 15.36
Сви који учествују у било којем рату су губитници. Победници су увек - банкари.
trek_team
(biciklista)
17. mart 2019. u 00.29
U hrvatskoj smo izgubili rat. U bosni smo jebali nanu naninu balijama. Na kososvu smo takođe izgubili rat.
dulebg
(posmatrach)
17. mart 2019. u 04.40
Како „изгубили” - па зар нисмо задржали напад на Русију за 4 године? И још коју приде? Шта је Хрватска урадила са српским територијама - ништа! Чак их је и ауто-путем заобишла колко је могла, и пругу користи преко Госпића - стра их српских сенки! Шта је Хрватска уопште добила ратом против Срба? ..осим празне територије?!
abvgd
(Morski)
24. mart 2019. u 10.26
Серби су били заштита Аустругарске од најезде Ислама. Сада те заштите више нема и муслимани могу слободно да се шире на Запад. То је важан детаљ у наоко бесмисленом прогањању сербског (на)рода из Крајине.
nniki
(Nanotech)
24. mart 2019. u 19.01
Srbija je pretrpela, a i dalje trpi, pored politickih gubitaka, forsiranih pritisaka i sistematskog zapadnog demoniziranja, od kojih se i dalje oporavljama ali sve brze i bolje jer ih je sve vise u svetu koji konacno veruju da je SAMO Srbija u sastavu SR Jugoslavije, nezakonito i pateticno bombardovana od daleko veceih sila protiv kojih nije imala nikavu tehnolosko odbranu.
Mrzoljubci Srbije iz okolnih republika, kao sto su svi albanci, vecina Hrvata, Balija Crnogoraca(potomci bivših Srba koji su kukavicki i mizerno izdali svoje Srpstvo)), su intensifirali svoju mrznju i klevetu prema Srbiji i Srbima, sa cime se BTW duhovno hrane.

Privreda Srbije je izgubila preko 40-62 milijardi Dollara zbog sankcija i bomardovanja. Domaći lopovi su opljackali oko 53 milijarde i iskanaliseli ih iz Srbije (podatci koji datiraju sa početka ovog veke od dve strane i jedne domaće agencije). Pord gornjeg, nezakonita nacionalizacija Srpskih firmi, biznisa i robe na Kosmetu se procenjuje na oko 16-23 milijardi Dollara. Takođe, gubitak proizvodnje rude i asociranih procesa metala u okolini Trepce je procenjen na oko 11-12 milijardi Dollara. Sve skupa između 120 i 150 milijardi Dolara.
dulebg
(posmatrach)
26. mart 2019. u 04.42
Ники,
ја мислим да се „домаћи криминалци” појављују само као фасада стране пљачке, а да им велике стране ајкуле све то организују, омогућавају, финансирају, и на крају преузимају.

Па и ово затварање Мишковића, атентат на Бека, затварање Цеце - то је само видљиви део отимачине од отимача. Ко ће ме убедити: да је Мишковић био толико паметан да без пара приватизује Центро-производ, или Мики Костић да се једини досетио да закупи њиве у Украјини по $1/хектар/год (могао сам и ја да закупим, па да изнајмљујем по 400?)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.