Diskusije : Politika

 Komentar
ЕУ укида таксе на српску робу на Косову
novosadski_radikal
(Clan SRS)
10. decembar 2018. u 06.48
ПРИШТИНА У ПАНИЦИ! Брисел данас узвраћа ударац: ЕУ укида таксе на српску робу на Косову и мрси конце злочинцима?

10/12/20183

Очекује се да Савет ЕУ понови став да Приштина мора да повуче тарифе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да се мандат Косовских безбедносних снага може мењати само по Уставу и уз дијалог свих заинтерсованих чинилаца.

Министри спољних послова ЕУ ће тако, на свом последњем састанку у овој години, разговарати и о ситуацији на Западном Балкану и процесу проширења ЕУ.

Иако нису предвиђени званични закључци, очекује се да се министри фокусирају на ситуацију у БиХ након избора, примену споразума Скопља и Атине о имену, као и на дешавања у дијалогу Београда и Приштине.

У Савету ЕУ наводе да су председник Србије Александар Вучић и самозвани косовски председник Хашим Тачи ангажовани на „екстремно тешком” послу изналажења свеобухватног решења.

У ЕУ кажу да дијалог захтева, како лидерство, тако и јединство са обе стране, при чему је оцењено да Приштина има проблема око унутрашењег консензуса о дијалогу са Београдом.

– Висока представница Федерика Могерини већ је напоменула да мора да се обезбеде услови да дијалог и да се уздржи од речи, акција и мера које су супротне духу нормализације. Нажалост, то није случај када су у питању тарифе од 100 процената које не само да компликују ситуацију и не доприносе решавању проблема и жеља народа Косова, већ су и у супротности са њиховим обавезама из оквира ЦЕФТА. То мора да буде повучено – наводе извори из Савета ЕУ.

Очекује са да ЕУ шефови дипломатија током данашње дискусије понове и позицију ЕУ када је у питању трансформација Косовских безбедносних снага.

– Мандат КБС се може променити само уз инклузивни процес и у складу са Уставом. Инклузивни процес према нашем ставу подразумева да је унутар Косова потребан дијалог свих представника, а споља са релевантним међународним чиниоцима – наводе дипломатски извори у Савету.

Пошто постоје неслагања између Србије и тзв. Косова по овој теми, то би требало да буде размотрено у оквиру дијалога који је једини формат за тако нешто, истичу ти извори.

Иако министри ЕУ данас неће изаћи са званичним закључцима о Западном Балкану, у Бриселу се очекује да шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини понови јаку подршку Уније јасној европској перспективи за све партнере региона који је, како наглашавају у Савету, „кључан за безбедност Европе”.
cenim_ja
10. decembar 2018. u 08.01
Majstore omasio si diskusije..
Ovo je politika a ti verovatno hteo da postavis na humor...i to crni...
Samo budala može da poveruje u ovako nešto
Jocko4
(observer)
10. decembar 2018. u 14.20
novosadski_radikal,

Буди љубазан па наведи на основу ког дела текста се може оправдати наслов твоје теме.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.