Diskusije : Politika

 Komentar
Криза Организације Уједињених Нација
Jocko4
(observer)
07. novembar 2018. u 23.16
У време БУша (старијег и млађег) и Клинтона било је очигледно да је ОУН претворена у Department of USA и то је трајало до заласка униполарног односа снага у свету.

Како је тај систем превазиђен и замењен мултиполарним односом снага, промењен је и однос западних држава према ОУН. Наиме, претходна деградација и дегенерација те међународне организације замењена је игнорисањем њених принципа и свега што се на те принципе ослањало. Тако смо сад сведоци да било која одлука (резолуција) УН бива изиграна и саботирана непоштовањем Запада.

Конкретан пример је подршка утицајних земаља, Француске, Британије, Немачке, Америке за пријем „Косове” у Интерпол. Познат је услов да кандидат за пријем у Интерпол може да буде земља која призната чланица УН. Међутим, за поменуте државе тај принцип не важи, јер оне полазе од тога да су оне признале „Косову”, па према томе та лажна држава може успешно да прође процедуру гласања и буде примљена у Интерпол.

Таквим понашањем се доводи у питање кредибилитет и сврха постојања ОУН и наставља њено руинирање, до нивоа безначајног дебатног клуба, а биће опет употребљена кад то буде у интересу западних држава.
Starac_Foco
(--)
07. novembar 2018. u 23.35
UN, koji se sastoji od brojnih agencija specijalizovanih za ovo ili ono, je povelika grupa lelemuda koja uziva poprilične beneficije, trosi pare poreskih obveznika iz mnogih država i ne radi mnogo.
A i nema nikakvu bitnu politicku snagu, te teško donosi bilo kakve odluke.
Izuzimajuci vojnike ili one koje nekad isture na prvu ratnu liniju gdje mogu da nahebu.
A čak i vojnici su često klasicni lelemudi. Npr na Kipru već 40 godina kao razdvajaju grke i turske, a u stvari ne rade skoro ništa...

Ne pricam bas napamet već iz iskustva radio sam godinu dana za UN, tacnije UNDP.
vacuum
07. novembar 2018. u 23.53
Исти принцип „да држава мора бити чланица УН” важи и за ФИФУ, и магарци га погазише први пут на примјеру тзв Косова. Ваљда је „Косово посебан случај”.. ПИХ... обиће се се то њима о главу кад тад.
rizling
08. novembar 2018. u 01.24

Kolko para tolko i muzike? Kao najveci finasieri, ameri , rade šta hoće. Nekoliko puta su hteli da izadju iz UN. Jer ih to kosta mnogo. A i rade bez saglasnosti, kad im se prohte.

To je i veliki biznis, sve te clanice imaju i nekretnine po NY. Kao sto je i Tito imo. Rusija nije doskora ni placala. Jer nije imala vajdu. Stalno su pod nekim sankcijama.

Reklo bi se da to sluzi, vise, male države da se cuju, i masu zastavicama. Naravno njihova izlaganja, nesluže ničemu. Ukupno ih ima 193 države.

Држава чланица Допринос % (укупног буџета)
Сједињене Државе 22,000%
Јапан 10,833%
Немачка 7,141%
Француска 5,593%
Уједињено Краљевство 5,179%
Кина 5,148%
Италија 4,448%
Канада 2,984%
Шпанија 2,973%
Бразил 2,934%
Русија 2,438%
Аустралија 2,074%
Јужна Кореја 1,994%
Мексико 1,842%
Холандија 1,654%
Турска 1,328%
Швајцарска 1,047%
Остале земље чланице 18,390%
dulebg
(posmatrach)
08. novembar 2018. u 02.15
Давних дана објављен је годишњи буџет за УНИЦЕФ (8 млрд.$) и како се троши: 4 млрд. углавном на децу Африке и 4 млрд.за хотеле, џипове, авионе и дневнице запослених.
dulebg
(posmatrach)
08. novembar 2018. u 02.19
ОУН је од почетка смишљена као полуга САД и СССР за дисциплиновање малих. Но кад је нестао СССР, САД су изгубиле меру и почеле неприкривено да користе ОУН као свој пендрек.

Губитак мере је једно од обележја западне диктатуре.
Starac_Foco
(--)
08. novembar 2018. u 08.12
Kao sto rizling rece, pare i muzika moraju biti u nekom skladu.
Regularni budzet UNa i nije bas nešto, to je 2-3 milijarde godisnje, toliko sad mogu da godisnje naprave ne samo poznate svjetske hadzije kao Bill Gates već ponekad i neki ruski tajkuni za koje nikad nismo ni čuli.

Ali to je budzet za stalno zaposlene lelemude za uzi krug raznih organizacija i komiteta pod UN. Dok se raznorazne mirovne misije finansiraju iz dodatnih prireza zemljama clanicama kako zatreba.

A brojne agencije UN-a funkcionisu na principu donacija zemalja clanica, raznih velikih korporacija pa čak i bogatih pojedinaca.

Ako se ovome doda da je čak i Svjetska banka na neki (labav) način dio UN skalamerije, a i da se sama banka sastoji on nekoliko agencija sa razlicitim funkcijama, i da takvih labavih clanica („observers”) ima na desetine, itd, to je sve skupa jedan izuzetno komplikovan buckuris od direkno ili indirektno povezanih bar jedno 50 velikih organizacija, čiji broj stalno ili povremeno zaposlenih kao i ukupan godisnji trosak samo gospod Bog zna.

Takav ogroman mehanizam je pun komplikovane biroktatije, izuzetno trom i vrlo ne-efikasan čak i da nema nikakve politike ili prisile velikih.

Inače je osobina velikih organizacija u bilo kakvom vlasnistvu tromost i ne-efikasnost. Ja sam imao sreću (ili nesrecu) da radim za 4 velike organizacije, od kojih je jedna bila non-profit i „ničija” (UN), druga vlasnistvo države, treca privatna (listana na berzi) i 4-ta takođe privatna ali vlasnisto samo zaposlenih (nije na berzi već empoyee owned). I ponekad sam se pitao koja je uoste razlika. Izgleda da nivo birokratije i odsustva zdravog razuma vise zavisi od velicine organizacije/kompanije nego od oblika vlasnistva.



D-Man
(Analyst)
08. novembar 2018. u 13.27
Јоцко,

Иживљавање Западних држава и великих корпорација је увек било присутно.
УН су увек биле параван великим силама да своје акције (врло често и нелегалне) легализује кроз разноразне резолуције.
Велики су увек правили договоре на штету малих.

Наравно, нестанком Варшавског пакта дошло се у ситуацију да западне силе више не требају било шта да регулишу кроз УН јер су осетили да су толико јаки да могу и да туже и да суде и да изврашавају своја властита наређење и тако оставрују своје циљеве.

Имаш и добар пример Међународгног суда правед у Хагу чији статут САД уопште није потписала (није ни Русија). Тај суд тако уопште нема надлежност над САД. Један од разлога који су Амери навели (да не ратификују Римски споразум) је овај:
...the lack of any effective mechanism to prevent politicized prosecutions of American service members and officials...
или у преводу ''недостатак механизма којим се спречава политчко гоњење америчких службеника (у које, наравно, укључују њихову војску, политичаре, итд.).

Они једноставно морају да остану недодирљиви. Наводно, они имају своје судове који ће судити њиховим људима.

Па, знаш и сам за пример да амерички атлетичари не подлежу допинг контроли (као и сви други) јер, опет наводно, они имају своје лабораторије и стриктну контролу!

УН и слични органи се користе када им евентуално треба да легализују неки свој поступак. Ако то не успеју кроз УН они ће и даље по своме јер нико нема надлежност над њима осим њих самих.

Дакле, УН је поодавно ништа друго до циркус и млаћење празне сламе.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
08. novembar 2018. u 16.36
cudna je ta relacija bila između unfcc i amerike do dolaska trumpa.

inače, unep,undp itd kad organizuju naučne skupove i kad se pozove i KiM, da ucestvuje, uvek se naglasi rezolucija 1244.
i pogodite dodje li ko?
Jocko4
(observer)
08. novembar 2018. u 23.13
D-Man,

Тачно је да су западни савезници још приликом дизајнирања ОУН замислили да себе ставе изнад те организације, што су у каснијим годинама и показали.
Међутим, од времена расформирања Варшавског Пакта наступили су (пре свега Америка) отворено силеџијски и уцењивачки, тако да су многе одлуке у УН доношене под отвореним притисцима и претњама Америке. У крајњим случајевима, као у случају агресије на СР Југославију 1999, нису ни тражили сагласност УН, јер су знали да је не би добили

Настанком мултиполарног система у свету, Запад (поготово Америка) није више у могућности да диктира текстове резолуција (као у време Јељцина) и примењују друге начине кршења усвојених резолуција - не уважавају их и понашају се у складу са својим плановима и интересима.

Пример: Резолуција СБ УН 1244 већ после неколико месеци није поштована и све више је кршена.
Значи, нису се противили њеном усвајању, али су већ тада имали намере да је касније изиграју.

Пример: „Косова” није призната у УН, али то за Запад ништа не значи, важно им је да су је признале Америка, Британија, Француска, Немачка и одређен број осталих чланица НАТО-а.
Значи, ОУН губи значај кроз омаловажавање и непоштовање њених резолуција.

Овај тренд није случајан, већ се уклапа у све очигледније припреме за даље притиске на Русију и тиме изазове евентуалне сукобе крупних размера, уз огромна разарања и огромне људске жртве.
D-Man
(Analyst)
09. novembar 2018. u 13.14
Јоцко,

Два примера која си назвао су апсолутно тачна. Међутим, не заборави, зашто би Запад уопште и размишљао да поштује Резолуцију 1244 када им политичко водство Србије понизно служи још од доласка Тадића на власт.

Сигурно се сећаш да је Запад признао тзв. Косово баш у тренуцима када им је Тадић највише лизао дупе.

Не може једна држава, без обзира колика мала и слаба била, да одржава и политичке и економске и сваке друге везе са државама које су јој отеле део територије и да очекује да ће те исте државе да се окрену на страну Србије. Не, неће!
А Србија управо то чини. Нема везе што сте ви признали тзв. Косово, ми бисмо, ипак, хтели са вама, ми желиму да будемо део ЕУ, ми хоћемо да са вама одржавамо везе и ко зна какве све још небулозе Тадић, Вучић и њихма слични нису изговорили.

Када ти неко отме део територије та територија се прогласи окупираном и прекидају се све везе са државама које су признале тзв. Косово. Ја не знам да ли би се друга песма певала да је Србија то и учинила али могу да замислим да Западу не би било свеједно да се Србија потпуно окренула према Русији, отворила Русима врата и за војне базе на територије Србије те да не набрајам даље.
Кажем, не знам да ли би се шта променило али ако хоћеш свету да докажеш да ти је стало то своје територије онда мораш да то и докажеш.

Понашање српског руководства је доказ да ни сама Србија (коју представљају ти полиичари) не признаје Резолуцију 1244. Зашто би онда Запад?
Зашто би Запад било шта мењао када Србија трчи за њима и када онај нарцисоидни психопта Вучић по сваку цену хоће да мења делове територије СРБИЈЕ за друге делове територије СРБИЈЕ!? Он, Вучић, хоће да се разграничава! Хеј, он хоће да озваничи окупацију Космета на тај начин што ће шиптарима поклонити државу (а поклањање државе је управо било какво разграничавање са њима).

Иначе, где ми то журимо? У ЕУ где вероватно никад нећемо бити примљени!? Колико само шамара та иста ЕУ треба да нам опали па да се ми дозовемо памети? Ето, на прослави годишњице у Паризу међу државама победницама вијори се и застава тзв. Косова а Вучић иде тамо и каже: Позвала ме Меркелова на састанак. Колико држава машта да се састане са Меркеловом?
Ето, то је шта Вучић чини. Због чега би онда Запад нешто мењао у вези Резолуције 1244? Због чега би Запад поштовао Резолуцију 1244 када ми сами не инсистирамо на кључним ставкама из те резолуције?

Нема седења на две столице! Ја са Западом не бих из самог приниципа да су нас бомбардовали, убијали нас, отимали нам територије и поклањали их нашим непријатељима. Треба ли шта више било којем нормалном човеку? Наравно да не треба тако да се ја онда питам а колико уопште има паметним међу нама када дозвољавамо да се дешава управо супротно.

Наш народ, генерално гледајући, а ни трули политичари изгледа појма немамју колико смо ми срећни да нас Русија пушта да се овако идиотски понашамо. Да су улоге супротне и да нас Русија шиканира онда би нас Запад давно пустио низ воду.
Русија је више него фер; просто је невероватно колико та Русија има стрпљења са нама чекајући да се дозовемо памети.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
09. novembar 2018. u 13.37
Како се гледа на то кад се, уз назнаку поштовања рез1244 позове Косово, Приштина одазове слањем своје делегације на радионицу (државни ниво) посвећен првенствено екс Ју плус Албанија, а која је под покровитељством једне од ОУН-а организована у некој европској држави која је признала Косово?

Је ли Приштина дволична?
Jocko4
(observer)
09. novembar 2018. u 22.21
D-Man,

Слажем се и додао бих још један пример, који није уско везан за наслов ове теме, али има заједнички именитељ у понашању Америке (која делује кроз НАТО).

Горбачов је, после дуготрајних преговора са Реганом, у складу са договором, донео одлуку да се расформира Варшавски Пакт. По договору, обећано му је да се НАТО неће ширити према границама СССР-а. Срушен је Берлински зид и совјетске снаге су се повукле на територију СССР-а.
Уследило је и размонтирање СССР-а ... Америка је слабости тако настале Руске Федерације искористила да отворено утиче на изборе у Русији и на кормило је доведен Јељцин, који се окружио про-америчким кронијима, а привреда Русије је претрпела „реформе”, којима је маса профитабилних капацитета разним марифетлуцима и криминалним намештаљкама, за јевтине новце препуштена групи „предузимљивих”. Испоставило се да су многи од њих имали везе на Западу и да су тајно добили извесне суме новца, да би по, унапред обореним ценама, купили те капацитете.

Упоредо се разбијала СФРЈ и НАТО је кренуо у „пријем нових чланица”, и проширио се до граница Русије.

Вратимо се сад на грађански рат у БиХ ...
На иницијативу Америке, СБ УН је усвојио резолуцију о забрани продаје и испоруке оружја трима зараћеним странама.
Међутим, Клинтон и М. Олбрајт су наредили извођење операције „Падобран”, којом је изнад Босне из авиона бачено 8 (или 9) контејнера, наводно хуманитарне помоћи. Снаге РС, под командом Ратака Младића су јуришом успеле да дођу до тих контејнера чим су се спустили на земљу. У њима је било и лаког наоружања, радио станица и друге логистичке опреме војног карактера.

Ово нису једини примери који показују да, било да се постигне договор, или усвоји резолуција УН, чак и на америчку иницијативу, НЕМА гаранција да ће то Америка и НАТО да поштују.

Precanin
(Нека буде борба �)
10. novembar 2018. u 17.52
УН су продужена рука Америке.
Неки други посебни аргументи и дискусије немају сврхе!
УН треба или укинути или макнути из Њујорка!
Jocko4
(observer)
10. novembar 2018. u 22.09
Precanin,

Чак и да се седиште ОУН пребаци у неку другу земљу, што би Америка настојала да спречи, нико не може да тврди да Запад не би наставио исти однос према тој организацији и споразумима које би потписао.

Сви су критиковали нацистичку паролу „Немачка изнад свега (свих)”, а Америка се управо тако понаша и истиче своју „изузетност”. У односу према Русији, Запад у пракси следи исту паролу, премда је не изриче гласно.
nniki
(Nanotech)
13. novembar 2018. u 15.15
Tek da se podestimo da su nasi bliznji pretci a poneki i od vas diskuta bili veliki simpatizeri, navijaci i veoma ponosni na UN. Naravno, takvo ophodjrenje među Jugo-stanovnistvom a naroicito među Srpskim je kulminiralo između sredine 1950-tih i 1980-te kad je Juga bila lider Nesvrstanih.
Do ranih 1960-tih su zestoko kritikovali zapad i SSSR (ali ne NATO i  Varsavski Pakt!) dok im je UN bila najmilija tetka jer su se zajedno doopelizali nesvrstani nesposobnjakovici i Juga koja je prakticno bila finasirana od strane Amerike.

 Od kad Tile ode sve se brzo okrenulo!  Drvlje i kamenje na jadnicu UN, na komuniste, na demokrate pa na razne tajkune, oligarhe, masone i kesonje, na razne profesije, berokratiju i fudbalere ali ne i na  TV show Sulejmana Velicanstvenog i pevaljke sa pozamasnim komoditetima kao sto je  Ceca.
Takođe, mnogi sa ovog foruma tvdre da su imali u rodbini bar po jednog svestenika, da su slavili sve religiozne praznike i da su bili zestoki anti-komunisti! E yebalo si konja sto jesu!

 A meni nasi stariji često pricaju d je, za Veme Tileta,  retkko ko po većim gradovima slavio bilo koje religiozne dogadaje, da je retko koje novorođence ili sisance krsteno, da su se vecina sahranjivali bez krsta i da su ponajvise uzvikivane parole bile: Živeo Drug Tito!;  Tito-Partija, Narod_Armija;  ...kao i ona od sveg srca pevana: Druže Tito, mi ti se kunemo!
Pa hebiga, sto bi rekao Hovan Hovanovic, Hazdaja,  dokle ćemo da preterujemo sa ovom hipokratijom i sa pokusajima zavarivanja i samih sebe i drugih?
Jocko4
(observer)
24. novembar 2018. u 00.04
nniki,

Није баш тако ... Сети се да је, на наше изненађење, на место ГенСека УН био постављен Курт Валдхајм, о коме су наше службе у архивима имале и доставиле документацију да је био у трупама Вермахта и да се некако провукао као ратни злочинац. Добијен је одговор да је он на на нашем терену био само службени преводилац, у униформи Вермахта (!?). То је Тито схватио као знак да СФРЈ не треба даље да инсистира и на томе се завршило, али је већ тада било јасно да долази време у коме се отворено мења однос Америке према УН. До тада је све бекако рађено „у рукавицама”.
kum11
30. novembar 2018. u 23.27
Amerika je jednostavno preuzela stafetu od nacisticke Njemacke i nastavila istu politiku koristeci drugacije rafiniranu politiku naucenu od Engleske poznatijom kao djavolsko carstvo broj 1.Sada je uloga „evil empire”pripala Americi ali svi pokazatelji upucuju u njeno propadanje.Setimo se da 1950 godine GDP Amerike je bio 50% svetskog,danas je 18% i ide svake godine dole!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.