Diskusije : Politika

 Komentar
Ген. Бондарев: „Руси научили да ратују”
keser
15. oktobar 2018. u 14.55
keser
15. oktobar 2018. u 14.59
Ево један чланак који као да сам га ја написао.
Дакле, Руси су напустили комунистичку примитивну стратегију ратовања и прешли на виши научни ниво.

Љдски живот се више не багателизује те се губитци настоје смањити стрпљењем и применом техничких средстава али и врхунском тактиком и стратегијом
keser
15. oktobar 2018. u 15.00
ВОЈНЕ операције у Сирији показале су да је руска армија научила да ратује, изјавио је председник Комитета за одбрану Савета федерације Русије, бивши командант Војно-космичких снага РФ, пензионисани генерал армије Виктор Бондарјев.

- Критеријум војне вештине није само победа него и за њу плаћена цена, а у току три године у Сирији руска армија је изгубила 112 људи, а скоро половина од тог броја је погинула у авионској катастрофи „Ан-26” и недавном обарању „Ил-20” - рекао је Бондарјев. - Што се тиче војне технике, руска армија је изгубила осам авиона, седам хеликоптера један транспортер и једно оклопно возило.

Он тврди да савремена историја не памти тако ефикасан локални рат као што је руска контратерористичка операција у Сирији.

Упоређујући гибитке у Сирији са оним из Авганистана, Бондарјев је казао да је за прве три године ратовања у Авганистану погинуло око 4.800 војника. Совјети су у том периоду изгубили 60 тенкова, око 400 оклопних возила, затим 15 авиона и 97 хеликоптера.

Американци и њихови савезници су у Ираку од 2003. до 2006. изгубили 2.515 војника, од чега 2.309 америчких, затим 20 тенкова „абрамс”, шездесетак оклопних возила, као и 15 авиона и 80 хеликоптера.

Пре три године, 30. септембра 2015. године, почела је операција руске авијације у Сирији и тада је управо Ваздушно-космичким снагама Русије руководио генерал армије Бондарјев. Кад је почела операција више од две трећине територије било је под контролом Исламске државе и огранка Ал каиде Џабхат ан Нусри, као и других терористичких организација.

ДРОНОВИ И САТЕЛИТИ
- ВЕЋИНУ информација о противнику добијали смо од беспилотних летелица и космичких апарата - објаснио је Бондарјев. - Помоћу њих смо у реалном времену знали где се налазе терористи и њихови објекти. Пилоти су добијали тачну информацију, па је и њихова ефикасност била одлична.
Већ прве недеље руска авијација је уништила бомбама и ракетама 112 објеката екстремних исламиста.

- Ратујући у Сирији, Русија је постигла два циља, ослободили смо 98 одсто сиријске територије и заштитили смо сопствену земљу од терориста - каже генерал Бондарјев. - По подацима војне обавештајне службе, на страни терориста у Сирији ратовало је око четири хиљаде грађана Русије и око пет хииљада грађана бивших совјетских република. У стварности их је било више јер многи нису идентификовани. Да се нисмо борили у Сирији они би се касније пребацили на нашу територију.

У Сирији је руска армија испробала много новог оружја и друге војне технике,

Бондарјев истиче да је целом свету демонстрирана нова руска војна моћ, а да се Русија није умешала, данас Сирија не би постојала.

У Сирији је Русија створила две војне базе у Хмејмиму и Тартусу. Раније је у луци Тартус постојао ремонтни пункт у којем су се могле обавити тек мање поправке бродова и узети гориво, вода и храна.

- РАСПИРУЈУЋИ рат у Сирији, Американци су намеравали да узму под контролу њене нафтне ресурсе - објаснио је Бондарјев. - Да су успели да ставе под контролу ту земљу Американци би реализовали и пројекат градње гасовода од Катара ка Европи и тако би нанели штету руском гасном бизнису.
Novak
15. oktobar 2018. u 18.37
Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je
donela odluku da prekine sve odnose s
Vaseljenskom patrijaršijom.
Kome li će carstvu SPC da se prikloni u praksi.
Svice li zora Makedonskoj Hrv. i Crnogorskoj PC
koje će dobiti podrsku pod uslovom
zvanicna crkva-zvanicni kalendar
zvanicni raskol. Zvanicni mir
Laci_74
(Jugosloven)
15. oktobar 2018. u 22.12
Vise nego ocigledno da se „keser” izgubio u bolesnom blatu Kapitalizma, trenutno nemam bas puno vremena ali barem mali komentar.

„...Руси су напустили комунистичку примитивну стратегију ратовања”

Ratovanje je oduvek prouzrokovalo žrtve a one su uvek zavisile od razlicitih faktora, ukljucujuci trenutni tehnicki razvoj.
Što se Ruskih „Komunista” tiče oni su samo nastavak Pravoslavne Filozofije gde su ljudi vazniji od Kapitala.
Sa druge strane, Kapitalisti su u svom Gramzivom interesu i pljackaskom pohodu oduvek ubijali, razumljivo je da su i u tom cilju oduvek stvarali nova oruzja.
Pravoslavlje se oduvek branilo pa čak i žrtvujuci svoje zivote u interesu zajednice (Komune), stoga i nije cudno da su Pravoslavci poznati po ličnim herojskim delima. Istovremeno Kapitalisti su poznati po žrtvovanju drugih za svoje lične materijalne interese.

Monstruoznost Kapitalizma može da se uoci na mnogim mestima tokom istorije, recimo nedavno su podrzali i naoruzali Hrvatske i Muslimanske fasiste, a najnovija prljava rabota je podrska Muslimanskim Fundamentalistima u Siriji.
Jocko4
(observer)
15. oktobar 2018. u 23.41
Novak,

ХПЦ је карикатура од цркве и није познато колико заиста има верника.
Ако и она буде стекла аутокефалност, не би било чудно да се и у Ватикану оснује 'Римо-православна Црква'.
dulebg
(posmatrach)
16. oktobar 2018. u 04.29
Јесте Јоцко - неки пандан унијатима. Све као служе православно, а у интересу Вакитана.
keser
16. oktobar 2018. u 10.52
Какве везе Црква са текстом???

Да ли је неко од вас прочитао и разумео текс у линку??
keser
16. oktobar 2018. u 10.57
Поента је ово:

„- Критеријум војне вештине није само победа него и за њу плаћена цена, а у току три године у Сирији руска армија је изгубила 112 људи, а скоро половина од тог броја је погинула у авионској катастрофи ”Ан-26„ и недавном обарању ”Ил-20„ - рекао је Бондарјев. - Што се тиче војне технике, руска армија је изгубила осам авиона, седам хеликоптера један транспортер и једно оклопно возило.

Он тврди да савремена историја не памти тако ефикасан локални рат као што је руска контратерористичка операција у Сирији.

Упоређујући гибитке у Сирији са оним из Авганистана, Бондарјев је казао да је за прве три године ратовања у Авганистану погинуло око 4.800 војника. Совјети су у том периоду изгубили 60 тенкова, око 400 оклопних возила, затим 15 авиона и 97 хеликоптера. ”
keser
16. oktobar 2018. u 10.59
А поготово ово:

„- Критеријум војне вештине није само победа него и за њу плаћена цена..”
keser
16. oktobar 2018. u 11.01
:-)
patriota-saJPoruka negativno ocenjena. Pokaži

patriota-saJ
17. oktobar 2018. u 15.54
Дакле, Руси су напустили комунистичку примитивну стратегију ратовања и прешли на виши научни ниво.

Љдски живот се више не багателизује те се губитци настоје смањити стрпљењем и применом техничких средстава али и врхунском тактиком и стратегијом

**

Кесеру, ти као да си сасвим одлепио.
Дај, сабери се човече.

Изнео си неколико апсолутно нетачних и неодрживих теза.

Комунсити су, за разлику од цара, имали ПОБЕДНИЧКУ стратегију ратовања.
Једини рат који комунисти нису успешно решили у своју корист је Афганистан, а за то постоје добри разлози.

Да би тврдио да су комунисти имали неку нелогичну стратегију треба најпре упоредити с неком другом. рецимо с царском. Цар је изгубио 3 милиона војника, а да Немачкој није нанео практично никакву штету. Чак и када је ген. Брусилов спремио 1916. офанзиву за сламање Аустрије, његов колега ген. Еверт је бесмислено жртвовао 100.000 војника свог западног фронта не наневши баш никакву штету непријатељу само да би показао цару како се фронт не може пробити.
Посебно треба похвалити царску стратегију која је рат почела на немачкој грници, а завршила га повлачењем од 1000км и предајом територија Немачкој. И није било победоносног марша до Берлина.
Притом је стратегија царске војске била таква да су остали без артиљеријске муниције, па су руски топови испаљивали 1 гранату на свака 2 сата.

Што се тиче теорије да Руси жртвују војнике а западњаци чувају то је малчице нетачно. Ако погледаш исти тај Први светски рат видиш најбесмисленија жртвовања.
Енглези су само првог дана битке на Соми имали 60.000 мртвих, док Совјети такве губитке у једном дану нису имали никад.
Жртве Аустралијанаца и Новозеланђана на Галипољу су биле такве и тако бесмислене да су у једном тренутку ти доминиони запретили напуштањем империје ако се војна стратегија хитно не поправи.

Французи су око Вердена изгубили милион војника.

Амери су у шумама Француске имали 30.000 мртвих за један дан.

У другом светском рату су Енглези и Амери после искрцавања у Француској имали иста проблема као и Совјети. Суочили су се с чињеницом да су немачки тенкови бољи, па су Енглези само у једном дану изгубили 200 тенкова, што је за њих огромна цифра.
Да нису имали премоћ у авијацији савезници би били поражени у француској.
Приликом самог искрцавања у Нормандији било је 60.000 жртава.

О немачком „чувању војника” не треба ни причати.

keser
18. oktobar 2018. u 05.01
„Ако погледаш исти тај Први светски рат видиш најбесмисленија жртвовања. ”

А тек ако се ватимо у време Наполеона...
Ја говорим о медерном времну.

Други светски рат па до данас.
И не знам зашто браниш тај старомодни начин.
Да ли ти је важно да што више Руса изгине.
Горе у тексту имаш кјасну статистику. Лако се чита лако се разуме.
patriota-saJPoruka negativno ocenjena. Pokaži

patriota-saJ
18. oktobar 2018. u 15.25
Није ми толико стало да што више Руса изгине, већ да победе, што је најважније у сваком рату.

Ти се ниси позвао на Бондаренкову статистику, него си критиковао „комунистички начин” ратовања, који је био у већини случајева победоносан.
Мени се чини да ти имаш неки проблем са победама Совјета.

Поређења су веома битна. Рецимо, да ли знаш да је Русија изгубила кримски рат 1855. зато што цар није посветио пажњу оружју са олученим цевима, као ни паробродима?

Право поређење је могуће тек од Првог светског рата, јер су тада оружја достигла данашњи ниво убојитости. Први светски рат је једино место где можемо поредити комунистичку и неку другу логику.

Афганистан Совјета 1979-1989. и Афганистан Американаца 2003-данас се тешко пореде.
најпре, против Совјета је ратовало скоро пола света, муџахединима је свако дотурао оружје, муницију и финансијска средства.
тада су ноћни нишани још били скромног домета, термографских слика није било, него су се ослањали на појачаваче звука.
Најважније - Совјети из идеолошких разлога нису смели да неки град сравне са земљом тепих-бомбама.

Све те предности данас имају Американци, а најважније - талибани уз велике проблеме набављају оружје и муницију, што драстично смањује њихову ефикаснот. Убојна моћ данашњих муџахедина није ни 30% од убојне моћи оних који су ратовали против Совјета.

Све то Бондаренкпо зна, а најпре зна да је сасвим другачији терен у Сирији. У Сирији нема брда с ког можеш гађати хеликоптер одозго, где није оклопљен, као што је то било у Афганистану.
Такође нема планине од 4000 метара, па кад опалиш Стинџер обараш авион на 6000 метара висине.
такође; Бондаренко зна да су у Совјетској армији у Афганистану ратовали и припадници других народа сем Руса. кад сам гледао снимке јединица из Афганистана пада у очи да су сви тенкисти мало косооки, тј. припадници народа средње Азије. Обично су једва налазили једног Руса да дадне интервју.

Ипак, и данашњи генерал се мора мало похвалити, па повлачи паралеле које је иначе тешко повући.

То не умањује велики успех Русије у сиријском рату.

Овај рат је показао нешто друго - само коалиција НАТО држава + Израел није више довољна да заустави Русе. У овој НАТО коалицији, за разлику од Афганистанске, нема ни Кине, ни Пакистана, ни неких мањих држава.
Одмах се осети.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.