Diskusije : Politika

 Komentar
zupaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

НАБУЛОЗА
zupa
(DR.MR)
17. avgust 2018. u 16.43
Crnogorac sam jer sam Srbin
Srbi se getoiziraju, medijski stigmatizuju i pravno diskriminišu. Riječ je o sistematskom, demografskom i identitetskom inžinjeringu koji ima za cilj da potpuno uništi ili oslabi „srpski faktor” i Srbe kao narod koji je gradio temelje ove zemlje – kazao je Milačić

N
i­je pro­blem Sr­ba u Cr­noj Go­ri ne­za­vi­snost Cr­ne Go­re, već kri­mi­no­ge­ni, an­ti­srp­ski re­žim, re­kao je u in­ter­vjuu za „Dan” pred­sjed­nik Pra­ve Cr­ne Go­re Mar­ko Mi­la­čić. On je is­ta­kao da pred­stav­ni­ci Sr­ba ni­ka­ko ne smi­ju da se od­rek­nu cr­no­gor­stva u onom du­hu ka­ko su ga do­ži­vlja­va­li Nje­goš i Mar­ko Mi­lja­nov.
– Cr­na Go­ra je bi­la mo­žda i naj­srp­ski­ja na­kon Ber­lin­skog kon­gre­sa, ka­da je po­šta­la dr­ža­va. Kra­lju Ni­ko­li ni­šta ni­je sme­ta­la ne­za­vi­sna dr­ža­va da u njoj iz­gra­di naj­bo­lje, brat­ske od­no­se sa Sr­bi­jom, pot­pu­no ute­me­lje­ne u srp­skim ko­ri­je­ni­ma i du­hov­no­sti Cr­ne Go­re –ka­zao je Mi­la­čić.
Ne­dav­no ste bi­li na sa­stan­ku ko­ji je or­ga­ni­zo­vao pred­sjed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić. Ka­kvi su Va­ši uti­sci?
– Pred­sjed­nik Vu­čić je tim sa­stan­kom po­ka­zao da že­li da se sna­žno uklju­či u po­bolj­ša­nje po­lo­ža­ja Sr­ba u Cr­noj Go­ri, u mje­ri u ko­joj je to mo­gu­će iz dru­ge dr­ža­ve, što je naj­va­žni­je. Sa­šta­nak je bio od­li­čan i u jed­noj, re­ći ću, brat­skoj at­mos­fe­ri raz­go­va­ra­li smo o naj­va­žni­jim pi­ta­nji­ma ko­ja mu­če srp­ski na­rod u Cr­noj Go­ri, in­sti­tu­ci­je srp­skog na­ro­da i po­li­tič­ke par­ti­je ko­je pred­šta­vlja­ju Sr­be. Ja sam u iz­la­ga­nju go­spo­di­nu Vu­či­ću, iz­me­đu osta­log, pre­zen­to­vao vi­zi­ju Pra­ve Cr­ne Go­re, ali i is­ko­ri­stio pri­li­ku da otvo­re­no uka­žem na tre­nut­no loš kon­cept Srp­ske ku­će, ko­ja – i sad to po­na­vljam – mo­ra bi­ti na­ci­o­nal­na i nad­par­tij­ska in­sti­tu­ci­ja svih Sr­ba, a ne bi­lo či­ja par­tij­ska fi­li­ja­la. Sve u sve­mu, sa­šta­nak je bio ve­o­ma plo­do­no­san i zna­ča­jan du­go­roč­no gle­da­no. Ne sa­mo za Sr­be u Cr­noj Go­ri, već i za od­no­se Sr­bi­je i Cr­ne Go­re.
Ka­ko ko­men­ta­ri­še­te op­tu­žbe DF-a da ste na­glo po­šta­li bo­rac za pra­va Sr­ba, a da ste pret­hod­no bi­li za ne­za­vi­snu Cr­nu Go­ru?
– Ni­sam to do­ži­vio kao op­tu­žbu, već kao kom­pli­ment i pra­vil­no tu­ma­če­nje pro­gra­ma Pra­ve Cr­ne Go­re, po ko­me u Cr­noj Go­ri ži­vi je­dan isti, pra­vo­slav­ni, dvo­i­me­ni na­rod. Kao što je ne­ko re­kao, i ja pot­pu­no di­je­lim pe­tro­vi­ćev­ski gen – Cr­no­go­rac sam jer sam Sr­bin. I ubi­je­đen sam da pred­stav­ni­ci Sr­ba, a ja ću da­ti sve od se­be za to, ni­ka­ko ne smi­ju da se od­rek­nu cr­no­gor­stva u onom du­hu ka­ko su ga do­ži­vlja­va­li Nje­goš i Mar­ko Mi­lja­nov i bra­će ko­ja se de­kla­ri­šu sa­mo kao Cr­no­gor­ci jer bi ti­me sa­mo na­šta­vi­li po­li­ti­ku re­ži­ma u raz­je­di­nja­va­nju istog na­ro­da.
Ni­je pro­blem Sr­ba u Cr­noj Go­ri ne­za­vi­snost Cr­ne Go­re, već kri­mi­no­ge­ni, an­ti­srp­ski re­žim. Cr­na Go­ra je bi­la mo­žda, da ta­ko ka­žem, i naj­srp­ski­ja na­kon Ber­lin­skog kon­gre­sa, ka­da je po­šta­la dr­ža­va. Kra­lju Ni­ko­li ni­šta ni­je sme­ta­la ne­za­vi­sna dr­ža­va da u njoj iz­gra­di naj­bo­lje, brat­ske od­no­se sa Sr­bi­jom, pot­pu­no ute­me­lje­ne u srp­skim ko­ri­je­ni­ma i du­hov­no­sti Cr­ne Go­re.
Ka­ko da­nas vi­di­te pra­va Sr­ba u Cr­noj Go­ri?
–Sr­bi se ge­to­i­zi­ra­ju, me­dij­ski stig­ma­ti­zu­ju i prav­no dis­kri­mi­ni­šu. Ri­ječ je o oči­gled­no si­ste­mat­skom, de­mo­graf­skom i iden­ti­tet­skom in­ži­nje­rin­gu, ko­ji ima za cilj da pot­pu­no uni­šti ili osla­bi „srp­ski fak­tor” i Sr­be kao na­rod ko­ji je gra­dio te­me­lje ove ze­mlje. Sa­svim si­gur­no, ri­ječ je ne sa­mo o fe­no­me­nu Cr­ne Go­re, već o znat­no ši­rem na­u­mu ko­ji se ti­če re­gi­o­na, na­ro­či­to u tre­nut­ku ka­da se Sr­bi­ja, kao ključ­ni fak­tor na Bal­ka­nu, uz­di­že.
Bi­li ste u Kni­nu, gdje ste se iz­vi­ni­li Sr­bi­ma zbog uče­šća pu­kov­ni­ka VCG u pro­sla­vi „Olu­je”. Ka­kve su bi­le re­ak­ci­je?
– Ono što smo htje­li po­sti­gli smo – da uma­nji­mo šte­tu. Sra­mo­ta ko­ju je zva­nič­na Cr­na Go­ra na­ni­je­la dr­ža­vi Cr­noj Go­ri sla­njem voj­nog ata­šea na pro­sla­vu „Olu­je” je ogrom­na. To je za­slu­ži­va­lo vi­še od par­tij­skih sa­op­šte­nja i sje­dje­nja u stra­nač­kim kan­će­la­ri­ja­ma. Mo­ja že­lja je bi­la da sim­bo­lič­nim ge­stom, skrom­no, od­la­skom na „mje­sto zlo­či­na”, to jest mje­sto gde je na­ni­je­ta šte­ta, pra­vo u sr­će, po­ku­šam spra­ti lja­gu. I da po­ka­žem da ona Cr­na Go­ra ko­ja je bi­la na pro­sla­vi „Olu­je” ni­je iskon­ska i pra­va, već fal­si­fi­kat Cr­ne Go­re, njen naj­go­ri dio.
Cr­no­gor­ski pu­kov­nik ko­ji je sla­vio „Olu­ju” u Kni­nu je oli­če­nje Mi­lo­vog bez­lič­nog Mon­te­ne­gra, a ono što smo mi pred­šta­vi­li na na­šem pu­tu iz­vi­nje­nja je­ste Nje­go­še­va, pra­va Cr­na Go­ra.
U Ši­ben­sko-knin­skoj žu­pa­ni­ji, od ta­mo­šnjih Sr­ba do­če­ka­ni smo kao bra­ća. Po­lo­žaj Sr­ba u Kni­nu, Ki­šta­nju, se­lu Đe­vr­ske, ci­je­loj toj oko­li­ni oko ma­na­sti­ra Kr­ka, iz­gra­đe­nog u 14. vi­je­ku, ni­je ni­ma­lo lak. Že­lje­li smo da im skrom­no, osim iz­vi­nje­nja i kon­kret­nog muč­nog po­vo­da na­šeg do­la­ska, pru­ži­mo ru­ku i če­sti­ta­mo na is­traj­no­sti i sna­zi da bu­du to što je­su.
M.VE­ŠO­VIĆ

Sr­bi ima­ju pra­vi iz­bor

Va­ša iz­ja­va o po­tre­bi smje­ne ge­ne­ra­ci­ja u opo­zi­ci­ji iza­zva­la je pa­žnju. Na šta ste kon­kret­no mi­sli­li?
– Smje­na ge­ne­ra­ci­ja u po­li­ti­ci – vla­sti i opo­zi­ci­ji – ključ­ni je, na­rav­no ne i je­di­ni, pred­u­slov de­mo­kra­ti­za­ci­je dru­štva. De­će­nij­ski li­de­ri, ka­ko u vla­sti, ta­ko i u opo­zi­ci­ji, te­ško da vi­še ima­ju i ener­gi­je, ali i kre­di­bi­li­te­ta, na­ro­či­to kod mla­dih lju­di, da uspje­šno iz­ne­su svo­je po­li­ti­ke. Opo­zi­ci­ja mo­ra da bu­de pri­mjer ka­ko tre­ba, pa bi dru­štve­no-po­li­tič­ki bi­lo va­žno da li­de­ri i po­li­ti­ča­ri ko­ji de­će­ni­ja­ma ne do­no­se re­zul­ta­te taj po­sao pre­pu­ste no­vim i mla­đim li­ci­ma u svo­jim po­li­tič­kim par­ti­ja­ma.
Da mi je ro­đe­ni otac li­der ne­ke po­li­tič­ke par­ti­je u vla­sti ili u opo­zi­ci­ji 15-20 go­di­na, a sve to vri­je­me bez re­zul­ta­ta, re­kao bih mu: od­mo­ri, pre­ga­zi­lo te je vri­je­me.
Pra­va Cr­na Go­ra je na­šta­la di­je­lom i zbog ovo­ga – da po­ka­že­mo da u na­šem ide­o­lo­škom po­lju, iz­me­đu osta­log, onom po­lju ko­je že­li brat­ske od­no­se sa Sr­bi­jom i Ru­si­jom, po­sto­ji no­vi, ne­is­tro­šen tim, bez po­li­tič­kih re­po­va, sa po­li­tič­ki ne­u­ka­lja­nim lju­di­ma, lju­di­ma či­stih bi­o­gra­fi­ja. Sr­bi, ali ne sa­mo oni, na­po­kon, na­kon du­go go­di­na, ima­ju pra­vi iz­bor.
-----------------------------------------------------------------------
Због оваквих ставова,Срби полако али сигурно НЕСТАЈУ,или си СРБИН или ниси,овако си спреман на мутљавину,превару манипулацију,једном јеси па онда ниси,како ти кад и како одговара,лично доживео од Црногораца.
Lorka
(поета)
17. avgust 2018. u 19.25
Слажем се, не може се истовремено бити и Србин и борац за независну Црну Гору. Србин може да се залаже само за уједињену државу свих Срба, где год је то реално и могуће.

Али данас је стање такво да се и у Црној Гори и у БиХ налазе јаке снаге које овим двема државама одређују антисрбски курс.
У односу на то, добро дође свака иницијатива која се бори за окретање тог курса у супротном смеру.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
18. avgust 2018. u 01.51
Ne postoji crnogorski srbin. Ti koji se tako deklarisu su 5-a ozivljena Drljviceva arnautska kolona, kroz laznu pricu;- „ja sam srbin”.
Ima ih dosta u Srbiji.
Da se ja pitam, Srbiju bi ocas posla ocistio-sterilisao, od mrcogorskog kuznog nakota...
Power12345Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Power12345
18. avgust 2018. u 05.29
Lično mislim da su Srbi iz Srbije narod , koji puno toga želi, traži, zahtjeva, naređuje itd...pusti ljude, čobane i nek rade onako kako žele, misle...pr.većinski narodi drugih pokrajina, republika , država ,sela i pm...u % su odlučili to i to...oće odcepljenje..daj im pa nek idu u 3pm..
Žena,čovjek koji ima drugog ...ača ili je alkohol u pitanju..
bračne svadje su sve češće i češće ...trpe djeca, ukućani ..tako i sa republikama ...oće pusti, nek idu, možda peta ili deseta generacija će mislit drugačije
POLARIS
(доктор)
18. avgust 2018. u 09.47
НАБУЛОЗА ???

Чуо сам за нЕбулозу, али за нАбулозу нисам.
Jocko4
(observer)
18. avgust 2018. u 10.28
POLARIS,

Тачно.

Nebula (pl. nebulae) ~ магловити, дифузни међузвездани објекти, облаци гасова и међузвездане прашине.

НЕБУЛОЗА је у жаргону магловита, нејасна и нереална, погрешно замишљена идеја.

П.С. Кад смо већ код погрешних коришћења израза, често се среће ЛИЦИМУР (што нема баш никакво оправдање), уместо ЛИЦЕМЕР (дволична, несамокритична, непринципијелна особа, која се лажно представља).

Bazorilo
18. avgust 2018. u 14.05
Mnogo Srba je posle turske najezde,a i u kasnijim vekovima prebeglo u Crnu Goru.U vreme kralja Nikole I Petrovica Njegosa,na ciju molbu i sugestiju,mnogi od potomaka Srba izbeglih od tusrkog terora,vracaju se u Srbiju i naseljavaju krajeve u kojima je Srpsko zivlje bilo desetkovano.Tako su Srbija i Crna Gora u stvari postali jedno te isto.Ali ne lezi vraze,tu su anglopoliticari da zavade dva oka u glavi.
Nadajmo se najboljem,tj,da će Srbi uspeti da se skupe ispod svojih sljiva i zajednicki krenu u izgradnju zemlje.Ne vise po zelji neprijatelja-neka komsiji crkne krava,već po Domanovicu-Daj mi ruku brate i oprosti.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.