Diskusije : Politika

 Komentar
Ko su Hrvati?
goodbad
(gb&u)
11. jul 2018. u 21.13
https://www.facebook.com/maxhozic/videos/10156659645040116/,ovo govori sve,repa bRez korena ili koren bRez repe?
novosadski_radikal
(Clan SRS)
12. jul 2018. u 01.13
Хрвати су најгори Срби.
D-Man
(Analyst)
12. jul 2018. u 12.54
Правих изворних Хрвата је врло мало. То је група људи која је увек живела у Загорју тј. области северно од Загреба до мађарске границе те у Међимурју.
Имају врло специфичан језик. Са тим Хрватима ми Срби, реално говорећи, никад нисмо имали неких проблема.

Е, сад, на жалост, постоји и огроман број покатоличених Срба, са типичним српским именима и презименима који су данас већи Хрвати од оних изворних.
Са тим покатоличеним Србима ми Срби смо увек имали велике проблеме. Тако је и дан данас.
prekodrinski
(Å¡loser)
12. jul 2018. u 15.00
Zagorci kažu da nisu Hrvati, niti govore hrvatski jezik. Ovaj dio je pripadao Sloviniji
ili Slavoniji I jezičko-kulturološki su bliže Slovencima. Čak im se I ta država jedno vrijeme Hrvatska , Slavonija I Dalmacija. Vjerovatno Slavonija postaje
Hrvatska prebjegom Izbjeglica Hrvata, a I ostalih na to područje. Uz politiku kat. crkve po kojima su svi
katolici koji žive na ovom području Hrvati.

Čak se I u Jugi primjenjivalo to pravilo.
dulebg
(posmatrach)
12. jul 2018. u 18.26
D-Man
То је група људи која је увек живела у Загорју те у Међимурју.
Имају врло специфичан језик.
--
не бих се сложио:

ПОВИЈЕСНЕ Хрвате населили су Франци у 6-7.в. из Беле Хрватске или Бојке - негде на граници Пољске, Словачке и Украјине. Заузимали су простор од река Врбаса и Цетине на истоку, Саве и Купе на Северу - до Јадранског мора и Острва, Кварнер и Истру. Ту су се махом мешали са Србима-староседеоцима. повијесни Хрвати говоре Назоров „чакавски језик” ближи словеначком, него икавском. Данас живе у унутрашњости Отока, Кварнеру и Истри.

Северно од њих живео је словеначко-чешки народ (Венди), све до Северне Италије, познате као Венети или Бенеши, а са Србима се граничио на Сави и у Славонији. Касније су Угри и Немци пресекли раздвојили Словенце од Чеха.

Хрватска држава постала је временом мађарска жупанија и селила се на север повлачећи се пред Турцима. Комплетно чакавско становништво побегло је на острва и у Истру, добриом делом у Градишће - то је покрајина између Аустрије и Мађарске, а имају енклава и по Италији, баш као и српских.

Како је у новије доба жупанија Хрватска доспела у Загорје - то су локални становници проглашени Хрватима, а они су себе звали Словинци. Све је то било неважно до појаве католичког плана за уништење Срба - Словинци су били она последња неписмена слугерањска сељачија. У Загребу су живели сви осим Хрвата, имали културна друштва, издавачку делатност, само за Хрвате није требало ништа.

Дан-данас Загорци говоре сјајан словеначки и не љубе се са осталим Хрватима. Главни Хрвати - покатоличени Срби - много више цене и поштују Србе, воле српску културу, слушају народњаке, пате за српском историјом, а Загорце рачунају у смеће.
Precanin
(Нека буде борба �)
13. jul 2018. u 00.21
Словенци и Загорци су једно племе, Венети.
100%
Преко 70% Крвата су покатоличени Срби.
Зикзак је кретен, 100%
Ништа се није промјенило..
goodbad
(gb&u)
13. jul 2018. u 03.41
Jova je car,jel da?mislim Deretic.
D-Man
(Analyst)
13. jul 2018. u 13.18
''Главни Хрвати - покатоличени Срби - много више цене и поштују Србе, воле српску културу, слушају народњаке, пате за српском историјом...''

Дулебг, живота ти, о чему ти то? Покатоличени Срби цене и поштују Србе, воле српску културу,...!!!???

Па, човече, ти покатоличени Срби не желе да имају било шта заједничко са нама Србима! Исти је случај и са 95% ''Хрвата'' чији су очеви Срби (у браку са Хрватицом а сви су отали да живе у Хрватској).
Треба ли ти наводити имена неких ''њихових'' познатих личности попут балвана Стојана Вранковића, Дражена Петровића (по оцу Србин) до овог последњег примерка Субашића (по оцу исто Србин) од којег никад нећеш чути да је он бар полуСрбин него само каже да му је отац Православне вере.

Сви они су крштени у католичкој цркви и отуд потичу сви проблеми за нас Србе. Мржња према српском народу од којег су ''отпали'' је толико јака да су сви ти покатоличени Срби те они из мешовитих бракова (који живе у Хрватској) у сваком тренутку и на сваком месту врло гласно истичу како су Хрвати.
Чим се неко (на време) одмакне од католичке цркве тј. не живи више у Хрватској (где је пристуно страховито католичко испирање мозга већ цели век уназад) ситуација се донекле мења јер онда више нису под толиким притиском средине у којој живе (мислим док живе у Хрватској) тако да тог ''хрватства'' више нема у толиком обиму и облику.

Отишао си далеко у историју. Ја сам свој коментар изнео на основу тренутне ситуације у Хрватској. Прави Хрвати ретко имају презимена која завршавају на ић а то је управо групација северно од Загреба и, наравно, у Истри (где се већ већином ради о Талијанима).
Сви данашњни Хрвати са карактеристичним српским презименима су покатоличени Срби (али ко зна већ која генерација тако да се било каква веза са Србима одавно изгубила што због намере да се раздвоје од Срба на све могуће начине до утицаја средине у којој живе где једноставно мораш да будеш Хрват).

Хрватска национална политика је ''хрватизацијау'' спроводила и за време бивше СФРЈ. Нико их није ометао у томе што су чинили! Прво су мучки изједначили етничку припадност (Хрват) са територијалном припадношћу (држављанин Хрватске или особа рођена на територији Хрватске коју су исто звали Хрват). Тако си имао ситуацију да типичан Србин (рецимо у Загребу) сматра да је Хрват (јер је тако учио од вртића) зато што је рођен на територији Хрватске. И када прођеш кроз школски систем у Хрватској онда више нема ни Срба ни других већ су сви Хрвати! Наравно, крајеви са српском већином у Хрватској су се борили против тога али у великим градовима у Хрватској ако си хтео да опстанеш морао си бити Хрват.
Онда је, наравно, дошло до мешања људи па су они ''територијални'' Хрвати тј. ентички Срби женили припаднице других народа у Хрватској па су онда пристајали на венчање у католичкој цркви (њима, је ли, није било битно али супругама јесте) па је онда дошло и до крштења деце у католичкој цркви и тако одједном од тамо неког Секуле Јовановића (рођеног у Загребу) имаш новопеченог Хрвата (рођен у Хрватској, жена Хрватица, венчали се у католичкој цркви, деца крштена у католичкој цркви). Када такви схвате где су (ако икад схвате) или када им споменеш шта су учинли онда да би сами себе оправдали почну да пљују по Србима и да тврде да са Србима немају ништа.

Поздрав.

POLARIS
(доктор)
13. jul 2018. u 13.38
Шта све човек може да чује од ових СЦ историчара. Ајде и ја коју да прозборим.

Срби нису Словени већ „Илири” (мада је ово само једно од имена које су Срби на овим подручјима носили и прихваћено је као опис свих племена са подручја Хелма), али су сви Словени Срби тј. воде порекло од Срба!
Венди су Срби, а не никакви словенци или чеси.
Данашњи Хрвати су у процентима:
80% покатоличени Срби
10% похрваћени Словенци
10% похрваћени Немци и Мађари

1908 године католички папа издао је преко службеног гласила католичке цркве Акта Апостолика Седис готово па наређење да се сви католици са подручја Илирика морају звати Хрватима. Након кратког времена, а захваљујући тромости СПЦ-а појављују се новокомпоновани Хрвати:
- Хрвати Буњевци, Јањевци, Хрвати у Далмацији, Босни, Боки, Лици, Славонији, Кордуну,...

Све то имамо прилику видети сада у Босни и настајање квази народа „бошњака”.

Novak
13. jul 2018. u 17.06
Hrvati su:
Ante, Alojz, Franjo, Mate, Jure. Stipe, Joso, Ivo,
kao i meni poznate Barica, Anica, Stefica, Jelica,
Katica, Ankica, Marica, Milka, i Ivanka.
goodbad
(gb&u)
14. jul 2018. u 08.44
zaboravio si Regicu.pitali Regicu kako sme sama ,nocu kroz sumu?Kaj nebi smela,penez nemam,a yebat se znam(nešto kao generalna osobina hrvackog pucanstva).
dulebg
(posmatrach)
14. jul 2018. u 16.49
Дулебг, живота ти, о чему ти то? Покатоличени Срби цене и поштују Србе, воле српску културу,...!!!???
--
Па, човече, ти покатоличени Срби не желе да имају било шта заједничко са нама Србима!
--
Не желе, него само пате. Очајни су што још Косовски бој и Царство не могу да упакују у своју ПОВИЈЕСТ, али и ту су нашли лека: они су канда ПРАВИ СРБИ који су били католици, којима пе Папш послао круну, а после пада Царства повукли сус е на запад, а Србију су населили неки Цигани, прозвали се Србима, још украшавају историју као да је била православна - овде ме сеци, већ су почели са тим причама, сутра ће се кунути! Нашли су да имају јачи српски ген од Срба - ето још да докажу да је Душан био католик, а што да не: ако је нешто користно, онда је то истина, па јел не?
D-Man
(Analyst)
15. jul 2018. u 03.04
dulebg,

Ти се то мало заје6аваш!? Или мало више!?
dulebg
(posmatrach)
15. jul 2018. u 10.28
Гусле су хрватске, песма ојкача је хрватска, гламочко коло, ево сад и „хрватска ћирилица”! Све што се нађе западно од Дрине, а написано је ћирилицом - то је уствари „хрватска ћирилица”. Стећке још уступају муслиманима, ал до прве прилике.

Тесла је Хрват, Руђер Бошковић, Петар Прерадовић, тек Андрић!
Novak
15. jul 2018. u 13.37
„Zaboravio si Regicu”
Nisam ja ni jednu zaboravio, ni jednu Regicu nikad nisam
upoznao jedino na TV.
Barica, Anica, Stefica, Jelica,
Katica, Ankica, Marica, Milka, i Ivanka
su bile jako dobre cure, dve od njih su nazalost
blago u gospodinu preminule.
goodbad
(gb&u)
16. jul 2018. u 08.03
zašto ne pokusaste reanimacijukod Gospe u Međugorju?
dulebg
(posmatrach)
17. jul 2018. u 13.24
Новак пао у слатка сећања
буд'се Новаче, ово ти је Политика
а не Романтични кутак (((
sns888
(yrke)
19. jul 2018. u 19.40
Мислим да се мало претерује ако се каже да су данашњи Хрвати безмало сви редом покатоличени Срби. Нисам сигуран да у Србији има више правих Срба него што у Хрватској има правих Хрвата. Треба се запитати како је то могуће да су Срби изгледом сличнији турцима него русима, иако Руси као и Срби припадају групи словенских народа?! Не кажем да је сваки Србин сличнији турчину него русу, али у просеку је тако. Друга ствар над којом требамо да се замислимо је каква се музика данас слуша у Србији. Ето, мени као србину је ближа и хрватска и руска музика него овај тзв турбо-фолк, који се данас највише слуша у Србији. Ја када чујем тамо неку бубамару, карлеушу, цецу, мени се смучи. Једноставно ми то уопште не лежи. Е сада можемо само да замислимо које гене имају сви они који са уживанјем слушају тако нешто.
goodbad
(gb&u)
20. jul 2018. u 17.22
uhvati se Krleze,Domobran Jambrek je kao porucen za tebe,doduse još nisi stigao do nivoa Gospode Glembajevih.zašto bi se Srbin trebao da stidi bluzera kao Vasilija Radojcic,Tome Zdravkovica,Dzeja...što se tiče onih kola mesa i plastike Karleusa,Bubamara ...tu si u pravu.i šta ti je to hrvatska muzika?za rusku znam.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.