Diskusije : Politika

 Komentar
Кркани
dulebg
(posmatrach)
07. jul 2018. u 20.07
1960-90 усталила се пракса:
- да се Србија, а и Београд (онај републички, не онај савезни), сматрају непоузданом кариком социјализма, несврставања, прогреса. Увек смо били на ивици да смо: монархисти/ројалисти, англофили, склони западној демократији, праволсавној цркви,
- а да је „Авангарда комунизма” у Загребу (раднички град-херој, не сећам се баш чега), Љубљани, Сплиту, после већ и у Сарајву, Подгорици, на неки начин и Приштини.

Опет - у самим тим републикама - Хрватској и БиХ постојали су „свјесни комунисти” - једна уска елита у врховима власти (то је та Авангарда) и огромна већина становништва која се свему томе изругивала, ишла у Цркву и веровала поповима, али немилице користила оно што би Авангарда приграбила и довукла.

И постојали су у тим републикама Срби, који су комунизам, СКЈ и ЈНА доживљавали као гаранцију да се геноцид неће поновити; а како су били једини у партизанима - то су примали и лепе пеМзије; заузврат - републичке власти оставиле су их без путева, водовода, телефона, па и струје, да не говорим о радним местима, која су за инат сва отварана у несрпским срединама. Тако да је омладина, без изузетка, после основне или средње школе напуштала родни крај.

За Србе се говорило да су „глупи заостали комунисти”, да гледају у Титу ка у Бога, да само леже, пију и ништа не раде, а и зашто би кад имају пеМзије.

Све у свему - једни Срби су били сумњиви да су недовољно комунисти, други пак криви што су комунисти. Али такво је време било - да неСрби мере ко је чему, па се није ни чудити.
abvgd
(Morski)
08. jul 2018. u 12.55
...а данас је у свету дубоко укорењено мнење да су Серби и Руси добровољно себи увели комунизам и да су га грчевито бранили докле год их демократски свет није присилио да га напусте. Такође, Серби и Руси су насилно наметали комунизам свима око себе. Такође, Руси и Серби су једини народи на свету који су природно диктаторски настројени. Било какав систем да имају они су увек диктатори. И малтретирају све около као и све „мањине”.
Пропаганда може све. Овде у САД народ листом говори о томе како је у Русији „диктатура”, онако успут, као свакидашњи факт. Они то „знају”, то је део њиховог погледа на свет.
abvgd
(Morski)
08. jul 2018. u 12.57
...откуд ови минуси тако брзо? Дуле је написао чисту истину, баш како је било.
dulebg
(posmatrach)
08. jul 2018. u 18.43
Перфидно је било и то изругивање Србима као похлепним глупим међедима. Ево сад се испоставља да је сва пољопривредна земља у Хрв и БиХ била у српском власништву, и да сад и једни и други имају проблема што нема ко да им ради.

За сву уметничку, књижевну, научну продукцију ти народићи могу да буду захвални само Србима; јер осим понеког покрштеног Србина - певача поп-канцона, они тога стварно немају; отишли Срби - отишла им памет и рад.
abvgd
(Morski)
08. jul 2018. u 19.05
и те „Хрвате” (бивше Сербе) видим као жертве и ништа друго. Њима је наметнут систем, вешто и мучки. Кад једном уђеш у машину...нема изласка. Многи су убеђени у своју нову идеологију, баш као што су Македонци уверени да им је „хегемонистичка” Сербиа била главни проблем, исто „Монтенегрини”, „Бошњаци”. Све су то жертве. Чак и они који су свесно, све знајући, променили „веру за вечеру” - нису криви. Крив је само онај који је целу игру смислио. То је моје мишљење.
dulebg
(posmatrach)
09. jul 2018. u 06.02
Али кад издаш, то је као болест која те даље прати кроз генерације. Једне си издао, другима се ниси доказао. Једне мрзиш, других се плашиш.

Постоји једна корист од издаје - што оду издајници, остану они који не издају, барем до следеће прилике.
dulebg
(posmatrach)
09. jul 2018. u 06.10
Неколико православних епископа је издало: прелазили би у Унију и преводили цело становништво. То се десило у Вараждину, у Белој Крајини, у Западној Херцеговини. Међутим у Западној Херцеговини није успело: мањи део је прешао уз владику - прво у унију, а затим у католике. Но како је долина Неретве за Ватикан била кључна за расецање српског корпуса, то су у 2.св.рату починили најстравичнији геноцид, а Срба се у потпуности решили 1990-тих.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.