Diskusije : Politika

 Komentar
Гражданин, грађанин, гражданство..
abvgd
(Morski)
06. jul 2018. u 15.33
„ситизен”? Како је изабран баш овај термин? Испада да они који живе ван града и нису „грађани”? Нпр. „грађани Банатског Новог Села” :))...нису сељаци, сељани јер је то постало сасвим погрдно...али није само то у питању.
Ако погледамо карту света јасан је тренд да се сви сливај у градове, нарочито у развијеним земљама али и у већини осталих земаља. Зашто је тако? Зашто се становник одједном назива „грађанин”?
Мени се чини да све иде ка томе да ће једног дана бити могуће живети само у граду. Сви који буду ван града неће бити заштићени законима и биће прогањани. Тако некако изгледа. Сва територија прогласиће се националним парковима и било каква активност ће бити проглашена незаконитом.
Зашто? Па због максималне контроле становника, пардон, „грађана”.

Но, уверен сам, увек ће бити слободара, људи који ће живети слободно под капом небеском, ВАН ГРАДОВА. Тај сам.
dulebg
(posmatrach)
06. jul 2018. u 17.44
Грађанска класа узнапредовала је у 19.веку. Разликовали со+у се од аристократије и од сиротиње: по томе што су становали у својој кући/стану, имали пара за школовање, лечење, друштвени живот и повремена летовања - генерално градски трговци, предузимачи, државни службеници и школован свет - неких 10% популације.

Они су измислили демократију и паролу братство-једнакост-слобода, само генерално у тим паролама нису видели гологоозију: пролетаријат и сељаштво. Изборно право имало је до 15% популације, по имовинском цензусу, и по њима то је било довољно.
abvgd
(Morski)
06. jul 2018. u 19.32
Ти то из неке историјске сликовнице коју нам предају (или продају) као званичну „историју”?
Елем, ја говорим само о ономе што видим. А видим да градови у свету расту до огромних размера а фарме, села, нестају. Свуда. О томе говорим. Немам кад да проучим али сам уверен да су раније кориштени други изрази да би се изразила припадност људи неком народу или „држави”.
Лингвистика је опасно оружје, можда не баш тако моћно као визуелни симболи али може разорно да делује када се вешто употреби...
dulebg
(posmatrach)
06. jul 2018. u 19.54
То је нешто друго - становници града нису аутоматски и грађани, још мање - грађанска класа, мада сви тврде да јесу. Како доживљаваш Цигане испод Газеле - јесу ли они за тебе грађани, обзиром да станују у елитном насељу?

Несрећа комунизма је да се данас „грађанима” прозивају потомци комунистичке елите, а грађанство доказују тако што су против народа, а за колонизаторе.
dulebg
(posmatrach)
06. jul 2018. u 19.59
То о чему ти причаш - сатеривање људи у мегаполисе - јесте још један начин да се десеткује становништво. План је да се временом сва Природа приватизује и да „граџани” и не могу никуда, него масовним превозом до других мегаполиса (а зашто би кад су сви исти), или до резервата који изигравају природу, наравно све под тоталним надзором.

У Индији спремају појас „паметних градова” који ће у суштини бити као свемирски бродови, случајно паркирани у Индији, а имаће у себи све и неће бити никакве потребе за изласком из града. Па већ сад се хвале „самодовољношћу” - имају своју енергију, своју храну, да не помињем све остало.
abvgd
(Morski)
06. jul 2018. u 20.30
Да Дуле, то је изгледа будућност коју нам спремају. Надам се да ће им се изјаловити планови.
Термин „грађанин” је лингвистички трик - подсвесно усађује идеју да треба живети у граду и да је све ван града - нелегално. Становник, припадник нације, житељ или безброј других сличних израза не користе се већ се свуда у свету одомаћио баш овај израз.
Насиље над језиком и историјом се врши константно, већ стотинама година. Ја видим јасно да је све изманипулисано, измењено до те мере да се губи скоро сваки траг до аутентичног знања. Ми можемо само да крпимо неке остатке података, нешто што је промакло језуитским преписивачима и осталима који манипулишу науком и сазнањем.

Међутим, исто као што не можеш да урадиш ништа добро а да то није подложно пропадању, распадању, кварењу...тако и је и њима, они стварају савршени кавез за нас али им ништа не успева сасвим, увек постоји излаз.

Они су побркали све језике, силним „реформама” али су ипак оставили довољно трагова да се истраживачи могу да досете како су ствари раније изгледале.
pravda_i_istina
07. jul 2018. u 00.50
anticka grcka i gradovi-države kao npr. atina i sparta; uostalom i demokratija je iz anticke grcke, ali samo za slobodne, a ne i za robove
ali-baba-i-40-ajduka
(nezaposlen)
07. jul 2018. u 10.23
Sve one koji nisu gradzani poceli su da svrstavaju u kleronacionaliste I soviniste

https://www.youtube.com/watch?v=6DsnkTMJYDY
dulebg
(posmatrach)
07. jul 2018. u 19.53
Сатанисти имају свој речник (и јако гласне медије да га подрже). Тако своје послушнике означавају као граџане, социјалисте, левичаре, демократе, борце за права мањина; а супарнике, што кажеш као - нацисте, националисте, масовне убице, заостале сељобере..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.