Diskusije : Politika

 Komentar
Папа у Србији
DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
06. jul 2018. u 09.06
Сведоци смо вулгарне естрадизације политике, у којој се, о важним питањима, износе ставови, без консултација и усаглашавања у државним органима. Тако ових дана имамо прилике да чујемо мантрање министра спољних послова, који лобира за гостопримство папи, као лековитом решењу за Србе и Србију на Космету. Сваком иоле нормалном јасно је да политика РКЦ тј. Ватикана није персоналне природе, већ одраз вишевековног континуитета. Шта би то могао папа да учини на ползу Српском народу, када је та иста Црква била прва у растурању Југославије, када та иста Црква проводи најмање 2 века насилно покрштавање православних верника, подржава и учествује у масовним злочинима и геноциду у читавом 20. веку? Треба ли рећи, да је захваљујући тој и таквој Цркви, архивска грађа, која би могла да баци светло на догађаје из прошлости, ван домашаја заинтересоване, српске стране?

keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
06. jul 2018. u 10.01
Много верујеш у аркивску грађу.

То су исто људи од крви и меса.

А ако су бил босанци одавно је све зарђало
C_A_B_O
06. jul 2018. u 10.20
Biskup RIMSKI iliti od nepismenih nazvan papa NE smije da IKADA dodje ni u srbijicu akamoli u SRBIJU.

Konkordat je odbijen prije 2 rata ALI poslije „priznajnja” dnas još privrene bih ( iliti Posre i Prdonije) granice katokicanstva su se pomakle na DRINU!...što se nije desilo niti za nezavisne države hrvatske...Pisre i Prdihovina je potpisala konkordat i stoga je umjesto nadbiskupa postavljen UstašA kardinal.

To ISTO je cilj u srbijici da se uradi..a ustašse ,natasse ,wuckiji i SVI nezainteresovani „srbi” pomazu u tome.

A da se RAZUMEEEEEEEEEMO...Konkordat se potpisije jednom i vazi zaUvEEEEK!

Zato nijedan BISKUP rimski ne može i NE SMEEE da IKADA dodje u srbijicu...a SRBIJE JOS Nema!
konecenemora
(sofer aviona)
06. jul 2018. u 10.25
Као и за већину ствари моје мишљење је потпуно јединствено ...наравно да папа треба да дође у Србију јер сам ја лично био пратња или обезбеђење ако је неком лакше покојном Патријарху и будућем свецу Павлу по католичким земљама...
Ми нема с ким нисмо ратовали и политичари су значи добили у аманет да могу да се лижу с ким оће...па подсетимо се с ким се све лизао кита,па шећерко,па тадић,умало се не ожени са јосиповићем,па овај садашљи је узео блера и шредера за саветнике а више време проводи са тачијем и харадинајем него са женом...и сви имају права да се мире,љубе у пркна јуначка.иван ивановић да гости месића,бранко ружић и гробари да оплакују вокрија...на СЦ умало не беше смртних случајева кад отеже папке кемал монтено а не смем ни да замислим шта ће бити кад то уради драгојевић..
И значи СВИ имају права на причу о помирењу осим оних који због љубави,вере и заједничког живота и постоје..
Е па опрем мало.
Не треба бити много паметан па видети да олош то ради само и једино због тога да би оптужила Цркву за некакву издају а Бог свети зна у чему се та издаја састоји...
zori
(Чича)
06. jul 2018. u 10.26


pozdrav deda... nema te nešto
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
06. jul 2018. u 10.55
http://licodu.cois.it/?p=4105&lang=en

Zvalavi komunisti prestanite vise da lazete narod. Srbija je potpisala Konkordat.
DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
06. jul 2018. u 14.05
Поздрав Зори.
Jocko4
(observer)
06. jul 2018. u 20.21
DedaM,

Ја сам био против тога да Папа дође у Србију као верски поглавар, ако се РКЦ претходно не одреди према геноциду над Србима у НДХ и ако нам се не извине и затраже опроштај.
(То не значи да се НДХ извињењем и покајањем РКЦ пере од греха геноцида).

Међутим, ако узмемо у обзир да је Папа уједно и државник, као и то да се овај (Фрања) разликује од претходних у односу према Србији, да Ватикан није признао „Косову”, онда тај моменат треба искористити за успостављање бољих ДИПЛОМАТСКИХ веза између Београда и Ватикана.
Дачић нема намеру, нити може с Папом да разговара о верским несугласицама, али може да разговара о геноциду и мржњи према Србима која и даље бесни у Хрватској (НДХ2), да осигура да Ватикан одржи свој став о „Косови” и иницира разговор и о другим темама, које могу индиректно да утичу на даљи однос Ватикана према Србији.

DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
06. jul 2018. u 21.11
Јоцко, једна јединствена је политика Ватикана. Дачић је хедониста, коме је секира пала у мед, па замлаћује и нас и њих, купујући време за свој опстанак а не спас Србије. Све ми се чини да читава ствар има везе са неким скорашњим догађајем у Јужној Америци, где Ватикан има велики утицај.
То што Света столица није признала независност Космета не значи пуно, јер се њихова дипломатија нигде јавно није огласила у поводу разлога своје одлуке, нити се јавно супротставила политикама водећих западних држава по овом питању. То је већ виђена политика Свете столице, која де јуре није признала НДХ али де факто јесте.
Да си пратио мало саопштења свих папиних изасланика који су боравили у Хрватској свих ових година, било би ти јасно да Света столица тамо нема намере ишта да мења.
Jocko4
(observer)
07. jul 2018. u 00.27
DedaM,

Слажем се са свим што си рекао, али верујем да вреди покушати. Мислим да увек може да се одустане, или остане на постигнутом резултату.
Важно је да нама касније неће моћи да се припише кривица за евентуално погоршавање односа РКЦ према политичким интересима Србије.

Такође би требало да узмемо у обзир да ни ови тзв. лидери „Косове” не седе скрштених руку, него лобирају, е да би придобили признање Ватикана, а то у једном моменту може и да им пође за руком.
Зато је боље да се то спречи.
pravda_i_istina
07. jul 2018. u 01.02
ma koga je briga da li vatikan priznaje pedere, pedofile ili siptare? mene nije. alo bre, man'te se corava posla, u se i u svoje kljuse, a vatikanu su odbrojani dani, Boziji oganj ga spalio! samo maloumnik može da trazi otnosenije sa onim koji je određen za oganj, zašto ne odes do pakla, pa se sa djavolom odnosis, kad si tako pametan? cuj, „papa”??? zastitnik pedofila i krvnika! kus, sotono!
C_A_B_O
07. jul 2018. u 13.01
Merkize ,nešto se je sIJJEEEEcam da je Pero 1 To potpisso, a da jeste nEBI se bivas bosna i 'ercegovina do 1992ge smatrala MISIJSKIM podrucjem. Vatikanski „izvori” mogu piti vodu samo na inkvizicionom sudu pogotovU internet „prepricavanja” bez potos originala kao i vjestacenja fotosa„originala”.

Da jeste NEBI bilo krvave litije pa ti malo mucni glavom
DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
07. jul 2018. u 13.53
Јоцко, папски нунциј који је до недавно „седео” у Београду, поменуо је ту „неодлучност” око признања, поредећи је са НДХ. Он вели како тамо, на Космету, имају око 60.000 верника, листом Албанаца, који од њих очекују признање. Дакле, ради се о пукој форми, а не суштини, јер на окупираном простору Ватикан ради свој посао пуном паром.
Заблуда је да би се ишта на боље променило доласком папе у Београд, тј. Србију. Све би то било по принципу „Споља гладац а изнутра јадац”.

Поставља се питање, чак и да папа дође у Србију, шта би то могло да се тражи од њега, а да реално буде оствариво по интересе православних Срба?
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
08. jul 2018. u 12.45
Krkane jedan nepismeni nije ga Petar I potpisivao no u njegovo ime Aleksandar. Dok ste palili druge arhive diplomatsku ipak niste smeli.
Daju takvim jadnicima da pišu laži po Internetu.
goodbad
(gb&u)
09. jul 2018. u 04.53
Kako katolici zovu papino goMno?
goodbad
(gb&u)
09. jul 2018. u 04.54
sveta stolica!
D-Man
(Analyst)
09. jul 2018. u 09.32
„Међутим, ако узмемо у обзир да је Папа уједно и државник, као и то да се овај (Фрања) разликује од претходних у односу према Србији, да Ватикан није признао ”Косову„, онда тај моменат треба искористити за успостављање бољих ДИПЛОМАТСКИХ веза између Београда и Ватикана.”

Јоцко, скоро па увек врло слично размишљамо а ово је први пут да се уопште не слажем са твојим мишљењем.
Иако је тачно да им је овај Папа битно другачији од својих претходника ипак не треба заборавити да је Ватикан Ватикан а Католичка црква верска организација под чијим патронатом су почињени страховити злочини над Србима.
То што Ватикан није признао тзв. Косово не значи да су то учинили због нас. Имају своје разлоге и можда ''уговарају цену'' за то признање.

Иначе,што се тиче твог начина размишљања сложио бих се у потпуности са њим да је договорено да овај Папа приликом посете Србији упути јавно извињење народу у којем целом свету (и то не само приликом посете Србији већ приликом посете било којој другој држави) понавља о страховитим злочинима Хрвата и других фашиста над Србима те да Јасеновац као стратиште српског народа добије неку сталну изложбену поставку у Ватикану у којем ће свако ко дође у Ватикан видети шта нам је учињено.
Хоћемо ли било шта од тог добити? Наравно да нећемо! Биће то некаквих саопштења да се нико не увреди, је ли, а ми од свега тога нећемо имати никакве користи.

На крају, што се тиче ватиканског непризнавања тзв. Косова. Огроман број католичких држава је признато тзв. Косово, зар не!? Шта нам то говори? Ватикан није извршио никаква утицај на католичке државе да не признају тзв. Косово а то што Ватикан то још није учинио је нешто сасвим друго и сигурно имају неки свој разлог о којем ми само можемо да нагађанмо.
Precanin
(Нека буде борба �)
09. jul 2018. u 20.31
Требало би дефинтивно размотрити да ли Папка да зовемо бискуп Римси или Врховни Католички Бискуп..
Франциско или Франческо му је име, зајебите та усташка имена Фрања и Фрањо.
А зашто би Франческо долазио у Србију? да није у мисионарење, јер његова паства је овдје јако мала, а ако је и има може да се организује контра посјета, ако је Патријарх Павле боравио у Аустрији, врло је у реду да Србију посјети Бискуп Аустријски. Или ако треба неко из Италије, Бискуп Италијански. То што Вакитан није признао КосовА је безначајно, њихово признање је симболично. Ватикан није чланица УН. А није признао КосовА јер нема потербе, признаће кад буде добио значајне уступке за Шипке католике.
Ако и дође у Србију, као државник, мораће да се јавно извини за све злочине над српским народом у задња 3 стољећа и покрштавања која и данас трају, мораће да објасни зашто се голман Крватске покатиличио прије двије недеље. Ако и дође у Србију, само као државник, тако и треба да буде примљен. Нема шетања по Србији, гдје год стане погана ватиканска нога треба данима тамјаном.
goodbad
(gb&u)
09. jul 2018. u 23.48
možda bi bilo bolje te katolike iz Srbije pokupiti u dva-tri autobusa da odu kod njega a da on ne dolazi u Srbiju.stvarno nema potrebe.
cicero99
(historia est mater of studioru)
10. jul 2018. u 02.58
DedaM i Dman od Boga Vam zdravlja i od cara mira, svo Vas zdravlje i sreća pratila!!!!!!
C99
Jocko4
(observer)
10. jul 2018. u 22.15
D-Man,

Право да ти кажем, ни ја нисам сасвим сигуран, него сам гласно размишљао о овом питању и повезао га са Дачићевим говором на изложби у УН посвећеној геноциду над Србима у НДХ. Претпостављаам да би Дачић покушао и овом приликом да разговара о томе и имао прилике да види да ли постоји добра воља (макар у наговештајима) у Ватикану да се промени однос према српским жртвама.

С друге стране, не подржавам некакво одржавање мисе и сл., јер би ова посета Папе морала да буде стриктно државног, а не верског карактера.
DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
10. jul 2018. u 22.53
Јоцко, тек та изложба у Њујорку је катастрофа. Рађена на брзину, у неадекватном простору, без адекватног пропагандног материјала, уз минимална средтва. Чиста импровизација неколико патриотски опредељених чиновника.
Дачића у суштини та тема интересује као што интересује и таблоидну штампу. Формално, ударио је рецку да је нешто урадио а у суштини свест о геноциду над Србима није померио ни за милиметар.
Шта мислиш, у колико америчких престижних новина је закупљен простор да о теми напише коју неки светски ауторитет. О каквом документарцу на некој од гледанијих светских ТВ станица и да не говорим. За разлику од Јад Вашема, где ради око 800 професионалаца, у нашем Музеју жртава геноцида, у потпуно неусловном простору, дуже од 20 година ради десетак људи, од којих појединци годинама свесно раде за хрватске интересе, минимизирајући жртве у НДХ, а посебно у Јасеновцу.
Дакле, изложба у Њујорку није дело систематичног рада, већ промоције Дачића и дела његовог министарства, у коме царује ко зна колико фракција.
Дачић је апсолутно некомпетентна особа и за папу и за геноцид над Србима у 19. и 20. веку. Његов ниво разумевања и чињења је на нивоу таблоида. Ако настави са таквим лобирањем, које је у супротности са ставом СПЦ, поставља се питање, хоће ли патријарх опозвати додељивање највећег црквеног одликовања.
Qubic
12. jul 2018. u 05.42


Biće da Katolička crkva više ne uziva zaštitu Velikog brata... Otud i tolika hajka (u medijima i šire) u poslednje vreme... (inače stvari bi se dale izgladiti i zataškati)... Izgleda da Velikom bratu više ne odgovara nijedna značajnija, veća religija, koja bi mogla da ima neku, bilo kakvu političku moć (kao ni pojam religije uopšte).
A sve je i manje vernika (nešto još ostalo u Poljskoj i Južnoj Americi...)
Znači da pada, slabi i osipa se...

(To neko novo (Tehno-pop) vreme, izgleda došlo.)

Pa pošto u Rusiju (trenutno ili u nekoj daljoj ili bližoj budućnosti) (zbog političke situacije) više ne može, Papa se odlučio za Beograd. Tako sam barem čuo (iz pouzdanih izvora, mada još nije 100% provereno).

Papa u Beogradu, jedno prošlo doba...
nosim ga u mislima, iz vojničkih soba...

No, šalu na stranu u ovim (o)zbiljnim vremenima... (nego/no zbijmo redove).

...

D-Man
(Analyst)
12. jul 2018. u 10.51
''...свест о геноциду над Србима није померио ни за милиметар...''

А један од највећих разлога за то је управо Ватикан и ватиканса подршка Хрватској (и оној старој НДХ као и овој новој НДХ).

Оно што ме највише боли је то како ми Срби и данас (38 година након Брозове смрти) сматрамо како је за заташкавање случаја Јасеновац крив управо Броз. Па, добро, вероватно и јесте али је Броз умро 1980е а ми Срби ни за ових 38 година нисмо тај случај Јасеновац успели да презентујемо свету.
Због чега?
Па, јбг, мало би да се увлачимо Хрватима јер нам треба њихов глас када за 150 година можда дођемо у позицију да неко гласа да се Србија прими у ЕУ. Оно што српски политичари као ни гомила затупљеног народе не знају, или знају али се праве луди, је да ће Хрватска пре него што да глас Србији то толико наплатити од нас да се од тих уступака Хрватској никад нећемо опоравити.
Још мало више би да се увлачимо Ватикану јер је, је ли, Ватикан моћан!? Лелееее, што би рекао Боривоје Шурдиловић!
А онда, наравно, у увлачење Немачкој. Је ли, Немачка је сила, два пута смо ратовали против њих па су нам га добро завукли распадом СФРЈ која се, под немачким утицајем, распала на штету Срба. Сад се треба увлачити и Немцима који, иначе, подржавају Хрвате који опет вире из дупета и Ватикану и Немцима а овима је то драго па увек гурају Хрвате против Срба.
Qubic
12. jul 2018. u 11.43
Zato kad Papa dodje u Srbiju, Hrvati će toliko da budu ljubomorni da će hrvatska premijerka odmah da otputuje u Moskvu.
Qubic
12. jul 2018. u 11.46
Ako već nije (da preduhitri).
keramicar
(mrgud koji sedi)
12. jul 2018. u 15.14
licnog sam mišljenja da poglavar RKC ne treba da dodje u srbiji, jer bi to bilo licemerno i podsmevanje svim nesrecama koje su zadesile srpski narod, naročito onaj deo nastanjen zapadno od drine.

samim dolaskom će verovatno pored nekog bogosluženja i susreta sa vernicima, hteti i da odrzi i neku konferenciju za novinare, gde će pozivati na mir, zajednistvo, zajednicki suzivot, i tako te izlizane bajke za decu. zamislite da preko TV posalje poruku da treba svi zajedno da živimo jedni pored drugih, a to gleda proterani iz hrvatske ili sa kosova i metohije.
biće to pljuvanje u lice milionima stradalih na najbrutalnijim nacinima, koje su oni u RKC podržavali, a podržavaju i dan danas.

neka poglavnik RKC za početak napise jednu deklaraciju o tome koliko su zla naneli pravoslavcima, osudi razne zločine, poziva na povratak proteranog zivlja.
pa i posle te deklaracije, isto bi za mene bio nepozeljan u mojoj zemlji. mnogo su im krvave ruke i ne može se odjednom oprati.
C_A_B_O
14. jul 2018. u 13.44
E moj PISMENI drUže...fino ti reko' da AKO je konkordat IKADA potpisan između krajlevine Srbije i Vatikana ONDA nebi bilo porebe da se potpisuje tridesetih godina između Kraljevine Jugoslavije i Vatikana ;-). Drugo,na linku koji TI postavi piXXe neko drugo ime a ne Aco Lakomi...TReće je da NIKADA nisi ni povirJJio ni u jedno katolicko sjemeniste do 92ge jer bi u svakom vidiJo kartu na kojoj je BIVSA bosna i 'ercegovina oznacena kao MISJSKO podrucje kao i SRBIJA .

Ziv biJo
DedaM
(Ide Mile Lajkovačkom prugom)
14. jul 2018. u 16.02
Када већ помињете конкордат између Србије, а потом Југолсавије, било би занимљиво прочитати текст

http://www.carsa.rs/karadjordjevici-kako-su-nas-prodali-vatikanu/
abvgd
(Morski)
15. jul 2018. u 20.53
хвала за линк деда, добар текст. Нисам све то знао...
Jocko4
(observer)
22. jul 2018. u 15.13
http://www.politika.rs/scc/clanak/407741/Ustaški-zločinci-obozavali-su-smrt-umesto-zivota
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
27. jul 2018. u 07.57
Lazete kao sugavi psi komunjare. Konkordat je potpisan sa Srbijom. Tadasnja Srbija nije ukljucivala danasnju Vojvodinu npr. Niti je Kraljevina Jugoslavija ista država.
Qubic
30. jul 2018. u 05.26
Otud je i nastala (da se nadovežem) ona razmirica između... 'srpski' ili 'srbijanski' jezik, na relaciji/liniji: Milan Obrenović - Vatikan - Beč, (te Mladenovac, Mala Krsna i Kopenhagen...).

„Kada je Kneževina Srbija postala kraljevina, a kralj Milan Obrenović krunisan za kralja, on je iz Beča dobio zahtev u kome Austrougarska ističe da kralj ”ne može biti srpski, već srbijanski„, odnosno da svoj kraljevski pridev zasnuje na teritorijalnoj a ne etničkoj odrednici, budući da Kraljevina Srbija nema jurisdikciju nad Srbima van Srbije.”

Ne znam koliko je sve ovo tačno ili je neka nova propaganda, ali evo link pa prosudite i sami:


https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/120093/ne-može-biti-srpski-već-srbijanski-kako-je-nastalo-previranje-dva-izraza -koje-traje-vekovima
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 12.59
a i ovo dodvoravanje krimokatolicima, vatikanu, e pa dosta je bilo, ne za...vajte se, ima zakon i vazi za sve, pa i krimokatolicke pedofile: http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/08/04/policija-zaplijenila-prijenosna-racunala-vatikana-u-najveco... -pedofilskog-prstena-ikada/
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 13.05
opet link: https://tinyurl.com/ydhra26x
Desetljećima je Rimokatolička crkva u Čileu tiho ispitivala takve tvrdnje bez upozoravanja na policiju, ali sada su optuženi, pa čak i sam Papa Franjo, za prikrivanje koje je omogućilo da zlostavljači prođu nekažnjeno.
Znaci, ako smrdljivi Dacic pozove krimokatolickog Papu u Srbiju da se Njofra uhapsi za prikrivanje pedofilije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.