Diskusije : Politika

 Komentar
Изгинули у „Југу”
dulebg
(posmatrach)
16. jun 2018. u 15.22
14:20 16.06.2018.

ЧЕТИРИ особе су погинуле, а две су тешко повређене у судару два аутомобила на путу Чачак-Мрчајевци код Мојсиња.

До несреће је дошло када је возач „Шкоде” чачанских регистарских ознака, услед неприлагођене брзине кретања, сустигао и ударио „Југо” који се кретао испред њега у истом смеру, саопштио је МУП Србије.

Након тога, возач „Шкоде” прешао је у леву коловозну траку и ударио у „Ауди” крагујевачких регистарских ознака, који се кретао из супротног смера.

Од силине удара „Ауди” је слетео у канал, док се „Шкода” окренула на коловозу и ударила у „југа” који је слетео са пута и ударио у металну ограду.

Како „Глас западне Србије” сазнаје, погинули су Милија Пауновић (21) из Бумбаревог брда и његов брат (24) чије име још није објављено, Бојана Лазовић (24) из Бреснице и Ивана Јоковић (33).

Повређене су Јелисавета Станојевић (28) и Гордана Симић (36), обе из Мрчајеваца.

У овој несрећи лакше је повређен возач „Југа”. Сви повређени путници збринути су у чачанској болници.

Петоро од њих, осим Пауновићевог брата, било је запослено у предузећу за прераду папира „Камелија” у Доњој Трепчи, и враћали су се кућама из друге смене.

Трагедија се догодила синоћ око 23.15 часова.
dulebg
(posmatrach)
16. jun 2018. u 15.24
То су деца која нису дочекала крај лошим временима.
А 1.2 промила није баш мортус, претерују.
Precanin
(Нека буде борба �)
17. jun 2018. u 00.59
Каква трагедија! Каква несрећа! Да занијемиш, али то је последица опште запушетности у друштву, недостатак кућне бриге о дјеци, васпитања, свакодневне доследности и истрајности у усађивању добрих, здравих, хришћанских вриједности у животе дјеце, омладине...
geriatrikus
(zvakac karamela)
17. jun 2018. u 01.45
Дјеца су се враћала са посла, ни криви ни дужни. Они су били у Аудију.
Пјана будала у Шкоди је након удара у Југо скренуо на лијеву страну и директно
ударио Ауди који је слетио са пута.
rizling
17. jun 2018. u 04.00

Moglo bi se reći da je to i posledica velikih temperatura sto , utice na ljude.

Ovakvi primera su TRENUTNO svako dnevni.

Kao i nemili dogadjaji, kao na primer u Beogradu.

******

Divlji, divlji Beograd„ - niz pucnjava, niz mrtvih
U proteklih mesec i po dana na beogradskim ulicama viđen je niz pucnjava. Bilans - sedam mrtvih i šest ranjenih u 12 vatrenih obračuna.

**************
Sada koliko vlast ima odgovornost za sve ovo. I dali može nešto ????
dulebg
(posmatrach)
17. jun 2018. u 08.20
Да, у Аудију су изгинули, нисам ја добро схватио. А што је мало чудно - ретко се гине у Аудију.

Не би чудило да су се „Шкоди” надували ер-бегови кад је ударила Југа, па од тога возач изгубио контролу. За такву ствар већ сам чуо.
Precanin
(Нека буде борба �)
17. jun 2018. u 11.01
ер-бегови
...
...
Који бегови, не дај Боже, ваздушни јастуци Дуле...
rizling
17. jun 2018. u 14.01

Ja sam čuo da bio OPEL. Na kraju nije važna marka. Neka se samo gine. Zivot je kod nas jeftiniji nego u arici. A baska ima nas još 7 miliona. Pa nam se može.
Lorka
(поета)
17. jun 2018. u 14.45
Имам осећај да се у Србији данас више гине у саобраћају, породичном насиљу и криминалу, него што се гинуло у последњем рату... :(

Полиције на путевима има и превише. На нашим путевима, полиција зауставља возаче много више него у било којим земљама света. Дакле, полицијска контрола не даје резултате. Зашто?

Један од разлога је тај да полиција не ради добро.
Други разлог је да не функционишу остали фактори друштва (возачка обука и психо-васпитна припрема будућих возача, медији, утицај средине, дрога, алкохолизам...).
Трећи разлог је слаба путна мрежа, саобраћајни знаци и саобраћајни услови уопште.

О сва три ова фактора би се могле писати књиге. Нажалост, Србија врло мало улаже у преостала два фактора и мисли да је полицијским контролама и казнама решила проблем. То је потпуно погрешно.

Жао ми је младих људи што губе животе ни криви ни дужни, због којекаквих пјандура, дрогераша, и будала који се дочепају волана.
Dr_Blizak
(student)
18. jun 2018. u 05.12
Nemam statistiku saobracajnih nezgoda po marci auta i kubikazi ali mislim da je velika opasnost na putu auto sa malom kubikazom. Mislim na ove danasnje kojima je limarija teska i koji se isporucuju sa vise razlicitih motora po snazi. Ja sam imao prilike da sednem u Pol-a koji je valjda 1,2 i sokirao sam se kako drugar uopste može to normalno da vozi. U trecoj brzini pritisnuo sam gas do kraja i naglo pustio. Rezultat je bio kao da se ništa nije desilo. Stvarno mi ne bi pajo na pamet da udjem u preticanje s takvim automobilima. Svaka marka izbacila je na trziste takve automobile tipa 1,1 1,2 sa neprilagodjenim motorom i menjacem prema tezini auta. Naravno veca snaga motora ide sa vecom cenom.
Bazorilo
18. jun 2018. u 13.33
Najtragicnije je to,sto policija u 90% slučajeva ima za cilj ubiranje novca a ne bezbednost saobracaja.Poceo je bio taj trend i u Nemackoj,ali je problem brzo dospeo u Bundestag i naslo se rešenje.
dituartu
(eng)
18. jun 2018. u 15.22
liberalni kapitalizam
Werba
(N/A)
21. jun 2018. u 02.18
Pedersko-lezbacka vlast, svakodnevno u skupstini Srbije liferuje nove, ostrije zakone prema vinovnicima saobracajnih nesreca, a od tog momenta, sve ide u kontra bas.
Kad god izglasaju ostriji zakon, odma posle toga nastane serija
karabola sa smrtnim ishodima.
Bolje da više ne donose zakone...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.