Diskusije : Politika

 Komentar
Раднички станови
dulebg
(posmatrach)
15. april 2018. u 06.33
Станове су махом добили службеници и становима су биле склоније непроизводне фирме. Производне фирме делиле су, поготово радницима, парцеле и материјал за градњу - што је испало много већи добитак него станови.

Тужни су крајеви са РДАНИЧКИМ становима: када дођеш у неки крај, па видиш тугаљиве, ружњикаве зградице од 2-3-4 спрата - е то је био крај за шлосере, дрејере и вариоце - оне које је мрзело да се бакћу са градњом, или који су сматрали да их следује бесплатан стан, као и дЕректоре. То су одувек лузерски крајеви, без продавница, школа, било каквог садржаја, са окретницом 3-цифреног аутобуса, који навраћа сваки сат - барем до 10 навече.

Момци у крају дувају лепак, дрогирају се, бод с'ножеви и силују своје школске другарице - куд да се крену изван насеља, кад немају пара, личе само на панкере, не умеју са великим светом, а и искомплексирани су до бола.

Те лузерски крај рециклира лузере. Та деца завршавају „производна занимања” - факултет им је нешто као свемирски брод - што их онда дефинитивно закуцава у судбину очева и дедова.
zupa
(DR.MR)
15. april 2018. u 06.41
Свуда је то тако и овде у Аустралију такве станове зову house commission
све то што си навео као да је пресликано овде.
dulebg
(posmatrach)
15. april 2018. u 09.01
Паде ми на памет: у предратном Београду паметно улагање је било у куће за издавање. Једна од јачих варијанти била је 4-спратница:
- у приземљу радње и настојнички стан
- на спрату 5-собан стан
- на 2.спрату 2 стана
- на 3.спрату 4 стана
- на 4.спрату собице за сиротињу
ако ништа - није их било срамота да се мешају.

Велики градови привлачили су разни свет: како амбициозне, тако и криминалце, па и „посрнуле” девојке. Каже се „да су Клуз и Беко измишљени да самохране мајке не би на улици зарађивале за живот”. Побегле би од куће кад примеде да је ствар узнапредовала, у Бг би их социјални радници прихватили док прође породиљство и онда - ајде у трикотажу!
nniki
(Nanotech)
15. april 2018. u 10.37
Da Dule, mngi stariji uglavnom isto tako pripovedaju o predratnom WWII BG gde se naveliko gradilo zbog ubrzane ekspanzije ekonomije i doseljavanja iz skoro svih krajeva Kraljevine Jugoslavije a daleko ponajvise iz uze Srbije. Pouzdani istoricari pišu da su tadasnji Beogradjani uglavnom bili starosedeoci a novodosli su se veoma brzo privikavali BG stilovima zivota. Novodosli su zadržavali neke svoje seoske obicaje i nacine zivota ali su tezili i da se sto brze „pogospode”, samo sto niko od odrsalih nije uspeo da kommunicira sa cuvenim BG govorom, koji se karakterisao sa razvlacenjem reci ali ne kao sto su to cinile Lale, ali je zvucio veoma vise melodicno,
veoma gospodski i otmeno. Velika vecina dece novodoslih, naročito one sitnije, su uspeli da se transformisu u one „prave ” Beogradjane a njihovi potomci, koji uglavnom i u ovo sadasnje vreme žive su kroz svoje socijalno ophodjenje indentifikovani kao premijerni gradjani MG metroplitskog zivota
dulebg
(posmatrach)
15. april 2018. u 11.00
Пусти те што се представљају „староседеоцима”. Кад су Турци предали Београд - у њему један Србин није живео.. па се до 1914-те направила варош од 100 хиљада душа, што је махом изгинуло, разјурено, помрло до 1919-те. Тада долазе колонисти одасвуда, чак не верујем да су УжеСрбијанци били већина, и Бг израста на 330 хиљада душа. 1944 партизане је дочекало око 110 хиљада Београђана, махом избеглица из НДХ, Мађарске, са Косова и Јужне Србије.

Е ко је у свему томе успео да остане староседелац - свака му част! Него воле људи да лажу: свима је деда пре рата држао апотеку, или у најмању руку кафану. Нико у Бг ништа друго није ни радио, него продавали лекове?
nniki
(Nanotech)
15. april 2018. u 11.08
BG nije osetio devastaciju WWII kao sto su bili bezbroj slučajeva u Uzoj Srbiji, BiH i Lici. U CG i Dalmaciji su okupatori bili Italijani sto je tim teritorijama bila kao olaksica ali su se i tamo oformili i funkcionisali Četnicki i Partiznaski otpori.
Na kraju WWII Rusi i VI Licka su umarsirali u BG i ocistili ga od poslednjih trupa 3-čeg Rajha. Ustvari u VI licka je bila uzasno desetkovana pa su joj redove popunili podosta naših iz I. Bosne, Z. Srbije i CG. Naravno, Crnogorci su svoje umišljeno „cojstvo i junastvo” ponajbolje iskoristili jer su svi automatski dobili Boracke Penzije, besplatne stanove a podosta njih i kuce po BG odakle su bili izjureni ili pohapseni, a podosta i streljani, Beogradjani.
Na ovom forumu se Licani, kroz VI Licku, demoniziraju ali to je bez ikakvih rezonskih razloga. U pitanju je ljubomora i genetska teznja naših Gedzovana i Beogradjana da se uvek okrivljuju drugi za njihove nesposobnosti i nedela.
Licani su tradicionalno među najboljim po sposobostima, učincima a naročito po karakteru i oni su među najboljim i najpostovanijim u danasnjem BG.
nniki
(Nanotech)
15. april 2018. u 11.25
Dule,
Ipak je odmah posle WWII u BG ponajvise bilo starosedeoca sa BG specificnim karakteristikama i to se jasno osecalo, kako mnogi reputabilni istoricari tvrde, čak i posle poslednjih Jugo-Ratova kad se na stotine hiljada izbeglica naselilo po Srbiji, daleko ponajvise u BG pa onda u Vojvodini.
Skoro svi ti doseljenici su bili uglavnom od, pristojnih, karakternih i vrednih ali i namucenih, isfrasturiranih i tugom ojadjenih. Sa njima se ukljucuju i bivše Bosanski Muslimani koju su zakljucili da će im biti daleko bolje sa Srbima u Srbiji nego sa svojim reinkarniranim poturicama, ovog puta slugama Zapadnih agresora koji su oziveli mrznju, kao i Hrvati, onih od kojih su postali tj. nas Srba. Naravno, podosta B. Muslimana su se iselili ili otisli na gastarbeiterisanje u zapadne država da bi tamo daleko bolje zeveli, ali su imigrirali i u Srbiju, ponajvise zbog straha od svoje „brace Bosnjaka”.
dulebg
(posmatrach)
15. april 2018. u 18.19
За време 2.св.рата Београд је бомбардован у више наврата. У Јајинцима је убијено - не зна се: 60-100 хиљада талаца, добрим делом београђана; стрељало се за глупу примедбу, или за убијеног Немца. Избего је ко је мого - да се више никад не врати. Владала је страшна глад и много се људи иселило у унутрашњост - а тамо су страдали од партизана и четника, љотићеваца, Немаца. Помисли само колико је мушкараца провело рат у заробљеништву - боље верзије Дахау и Матхаузен, а лошије по Норвешкој.

Јевреји су скоро до једног побијени - нешто је Недићева власт спасила, дајући им лажна документа.

Ја верујем да је 5/6 београђана нестало за време рата и да се после нису вратили.
Werba
(N/A)
16. april 2018. u 02.46
Licko-hercegovacki magarac stig'o u BGD, pre 50 god. preskacuci tramvajske sine,( i dan danas zazire od istih) i tada je odma saznao, koliko je bilo beogradjana a koliko nije, koliko je debeli Nedic stari Hitlerov ortak „spasao” ljudi i iskipova ovuda sve tako neke debiljade...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.