Diskusije : Politika

 Komentar
Кључне србске поделе у историји
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 14.38
Срби су се увек делили:

Прва већа подела коју наш народ памти је она подела на православце и католике. Последице те поделе су данас катастрофалне - сви католици су временом постали Хрвати у којима данас, на земљи бившег Душановог царства, односно простору србских земаља, Србија има најопаснијег непријатељски оријентисаног суседа - Хрватску.

Друга, такође у средњем веку, јесте она након распада Душановог царства (великаши поделише царство), а та подела је оставила трајне последице по наш народ, јер су из те поделе остали рецидиви данашњих државица (Црна Гора, или бивша Зета, Македонија, Босна...).

Трећа подела Срба је на православце и муслимане. Ова подела нам је донела нерешиве проблеме које имамо данас са Србима муслиманима (сада новим народом) у Босни и Санџаку, Косову, Македонији, Црној Гори...

Четврта подела је на обреновићевце и карађорђевићевце.

Пета је на четнике и партизане. И ова подела нам је донела катастрофалне последице - вратила је Србију у горе стање од оног након распада Душановог царства, јер тада су мале феудалне државице сачувале србску свест, али ова подела је уништила србску свест у свим земљама које су остале изван Србије (осим још једино у Републици Србској, али нажалост на неизвесно време).

Шеста подела између Срба и Шитара је чиста агресија на србску територију.

Седма подела је на русофиле (суверенисте) и атлантисте (еурофили, неолиберали, другосрбијанци и сви они рецидиви титоизма који раде на дефинитивном укидању србске националне свести на простору данашње Србије).

Дакле, непријатељ и даље ради на тоталном укидању србске свести и србске државности, као и на што већем уситњавању србских територија.

Ко је тај непријатељ? Па то су углавном латиничарске земље и народи који вековима раде на том циљу - да се не дозволи велика држава на Балкану, јер би та држава била независна и била би велика конкуренција државама германског и англосаксонског света. Ту су углавном била два кључна непријатеља - Немачка и Енглеска, а сада се тој антисрбској групи прикључила и најјача сила - Америка. Наравно, ту је и Ватикан као најопаснија антисрбска држава-нституција која има огромну финансијску и пропагандну моћ у свету.

Зашто им смета велика држава на Балкану? Па јасно им је да би ту велику државу могли да направе само Срби православци, а таква држава би била под руским утицајем. Разбити и до краја уништити православље на Балкану, значи у потпуности остварити контролу над тим простором и одатле дефинитивно истиснути Русију и њен утицај.

Балкан као простор малих, уситњених државица, за латиничаре је једино решење, јер се на тај начин овај простор лако контролише, ефикасно експлоатише, и одржава као перманентно жариште за будуће ратове. Кад год Американцима затреба рат, они га на Балкану могу лако запалити.

CPHA
(Чувари ћирилице)
24. februar 2018. u 15.06
Једино добро кад се дијели је љубав.
Не знам да ли је исправно рећи подјела.
У већини случајева је отпадништво.
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 15.21
Слажем се и са термином отпадништво. Нажалост, проблем у терминологији настаје онда кад отпадништво постане јаче од верности и вере...
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
24. februar 2018. u 15.30
Ншто ми ту чкрипи у логици ... да подмажемо ?

ПОДЕЛА ... пређе у ОТПАДНИШТВО

Јер по подели свако је уверен да је праведан ...

па оне ДРУГЕ .. обострано зове ОТПАДНИЦИ

мада и јесу обе стране ОТПАДНИЦИ јер су саранили

и једни и други оно ИДЕЈУ од које су отпали
CPHA
(Чувари ћирилице)
24. februar 2018. u 15.37
Разлика између подјеле и отпадништва је у томе што када дође до подјеле има наде да дође до помирења.
Отпадништво не даје наду.
Безнадежано, трагично по народ.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
24. februar 2018. u 15.43
СРНА

ма нешто ми опет чкрипи ... Ко је ту СУДИЈА ада каће
ко ЈЕСТЕ отпао .. мени како реко' лиши да су СВИ отпали

са СВАК СВОЈМ ИДЕЈОМ од ЈЕДНОГА ЈЕДИНОГА ИДЕАЛА

..

Лорка

теби что „међ свиње сиже да се разговори”

видиш ... има овде и Коња и Крава и Гусака и Патака ...

Оваца Коза паукова паса ... силазио је Једини међ губаве и лепрозне

и није се тако поспрдно односио ...

zupa
(DR.MR)
24. februar 2018. u 16.19
Лорка свака ти је ко Његошева,све то доказује да су СРБИ ГЛУП НАРОД
који верује у сујеверје и ГЛАСИНЕ,можете ударати минусе до бесвести.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
24. februar 2018. u 16.20
Докторе Магистре

Да Вас питам ... Јесу ли деца глупа?
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 16.48
ибигбдб: теби что „међ свиње сиже да се разговори”

... силазио је Једини међ губаве и лепрозне

и није се тако поспрдно односио ...
***************************************************************
Не разумеш ти поетску мисао! У њој се пореде два екстрема како би се боље разумела поента.

А ако си мислио да је свиња увредљива реч са којом мора да се поистовети свак који ту мисао прочита, онда си дебело на погрешном трагу.

Успут, за Кинезе, свиња је највредније живо биће после човека.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
24. februar 2018. u 16.56
Поето

Разум ми је увек био јако лоча страна ... Знаши ти си Кинез ...
Хмммм... кинезима је свиња добра само јер у кратко време да пуно меса
а не тражи неку бригу ... И мајмун им је омиљен ... Понекад и змија ... Знаш европејски митови нешто и не деле баш све ставове са истоком

Него мене занима ко унесе пиће па од кафане направи механу

Ко окаши диско лопту ...

:)
zupa
(DR.MR)
24. februar 2018. u 17.03
Знаш европејски митови нешто и не деле баш све ставове са истоком
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Који су то ваши европејски митови,аушвиц,дахау,мантхаузен,јасеновац,јадовно,
...ти ме допуни ако сам нешто пропустио.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
24. februar 2018. u 17.07
Докторе Магистре

Вас питах „јесу ли деца глупа” ...
А митови су део расгофора мене и колеге Појете
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 18.00
Наганка, без обзира шта ти мислио о свињи, свиња је равноправна са свим осталим животињама. Могао сам ја теби упоредити тишину самоће као јадан екстрем, са надвикивањем човека са риком слонова, као другим екстремом. Да ли би ти то изгледало много пристојније?
DarkBlue
(istrazivac)
24. februar 2018. u 19.10
AleksaJ covece (ili zeno), ti se već godinama mucis sa tim ciriličnim
slovima. Tastatura zeza?
konecenemora
(sofer aviona)
24. februar 2018. u 19.26
Pjesnice ovo je na nivou pismenog zadatka za sedmi osnovne za mrsavu dvojku...nije vise i to si dobio preko veze...
Rekao si ono sto zna svako ali na jedan bezličan,bezpouchan i na kraju netačan (kakva crna podela između Srba na Srbe i siftare)način ...pazi ja bih ipak Srbe podelio kao i sve druge narode sa naravno raznim finesama...na normalne i potpuno nenormalne...
Normalan je onaj koji je hricanin Pravoslavac,onaj koji je za dobre odnose sa SVIMA koji to iskreno žele s nama ALI DA SE ZNA I DA SE NE DOVODI U PITANJE DA SU NAM RUSI BRACA!!BRACA NASA SLAVNA I PRAVOSLAVNA...onaj ko se bori za porodicne vrednosti...za zivot sa suprotnim polom i normalan produzetak vrste uz puno ljubavi,neznosti,paznje...onog ko će da cuva ono sto su nam preci ostavili u amanet i da još u boljem stanju ostavi to svojim potomcima...onog ko će da cuva ne samo granice svoje Otadzbine već i ono sto je unutar njih...planine ,reke ,jezera,more(onaj ko se ovde pita koje more )NE SPADA U NORMALNE!!!
Onaj kome će ,vera,jezik,cirilično pismo,tradicija,heroji iz proslosti ,slavne bitke i velike pobede biti svetinja!
Ali i onaj koji će nauciti iz poraza,onaj ko će racionalno da se postavi velikima postujuci manje od sebe...
O nenormalnima neću ni da pišem,sto bih ja promovisao razne sonje biserko ili srpske konchite vurst...
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2018. u 19.36
„Gospodo”, zaključi Napoleon(svinja), „nazdravimo kao i maloprije, ali na drugi način. Napunite čaše do vrha. Gospodo, evo moje zdravice: za napredak Vlastelinske farme!”
Čulo se srdačno klicanje kao i maloprije, i pehari su ispražnjeni do dna. Dok su izvana posmatrale taj prizor, životinjama se učinilo da se događa nešto čudno. Što se to promijenilo u izgledu svinja? Cloverine ostarjele, mutne oči prelazile su s jedne na drugu. Neke od njih imale su pet podvoljaka, neke četiri, a neke tri. Ali, što je to izgledalo kao da se preobražava i mijenja?
...
Ali, zastadoše nakon dvadesetak metara. Iz kuće se čulo urlikanje. Potrčale su natrag i ponovo provirile kroz prozor. Oštra svađa postajala je sve bučnija. Galamilo se, lupalo po stolu, gledalo oštro i sumnjičavo, odlučno nijekalo. Svađa je počela u trenutku kada su Napoleon i gospodin Pilkington istovremeno odigrali pikovog asa.
Dvanaest glasova bijesno je vikalo, i svi su bili jednaki. Sada je bilo jasno što se promijenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i ponovo od svinje do čovjeka; ali, već je bilo nemoguće raspoznati ko je svinja, a ko čovjek.„
Zivotinjska farma-Orvel”
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 20.00
Авионџија: Pjesnice ovo je na nivou pismenog zadatka za sedmi osnovne
*****************************************************************
Наравно, ти и ја на том нивоу и дискутујемо. Али, по овом твом коментару видим да морамо спустити дискусију за још два нивоа, на отприлике пети разред...

Да ме не разумеш погрешно, ја се слажем са свим што си у свом коментару рекао. Али си промашио тему... Тема није о томе шта дефинише нормалног Србина. Тема је о томе како су се Срби делили.

А то што сам навео и поделу са Шиптарима... иако се не уклапа у шаблон, ипак означава поделу србске земље, захваљујући 'латиничарима', али добрим делом и Србима. Јер, треба само проучити историју србског Скадра и преименовања многих скадарских Срба у Албанце, да схватиш поенту одакле је прича почела, па до данашњих дана кад Србин из Краљева са пасошом путује у Звечан, између осталог и зато што је своју земљу на Косову за велике паре продао неком Шиптару... Писати о србским поделама, а не навести цепање србске државе на Косову и Метохији, био би велики грех.

D-Man
(Analyst)
24. februar 2018. u 20.17
Масовно покатоличавање Срба је спроведено у прошлом веку. Ради се о периоду од неколико деценија; тамо негде од почетка Другог светског рата па до краја осамдесетих тј. растурања СФРЈ.

Не бих о оном шта се дешавало за време Другог светског рата (тј. о Степинцу, Павелићу и сличном људском отпаду) већ бих рекао пар ствари о тихом покатоличавању након Другог светског рата.

Прво је званична политика дозволила Хрватској и Хрватима да језичким терором изједначи хрватску нацију као и хрватску територији. Припадници и једног и другог су називани Хрватима и то се понављало у бесвест док није прихваћено.

Лично сам познавао (још за време бивше СФРЈ) неколико особа српске националности који су говорили да су Хрвати јер су рођени на територији ондашње СР Хрватске. Били су оперисани од српства тј. српство им је избрисано из главе систематским радиом и деловањем образовног система у ондашњој СР Хрватској.
Срби су били изложени страховитом притиску да са асимилију у хрватску републику, пре свега, а онда и да се пребаце и у Католике јер ''ионако живе у Хрватској''.
Они лабилнију су све то прихватали без поговора а они мало дрчнији су често остајали без посла и просто били жигосани још у ондашњој СР Хрватској.

О свему томе се никад није јавно говорило али је чињеница да је српски корпус и за време братства и јединства изгубио на десетине хиљада људи, Срба из Хрватске који су већиом живели у већим градовима Хрватске, који су прешли у римокатоличку веру.

Србима нема горег и већег непријатеља од Ватикана и ватиканскихи сателита.
DarkBlue
(istrazivac)
24. februar 2018. u 20.54
Bravo D-Man! Pun pogodak, deset plus!
U SR Bosni i Hercegovini je bila ista situacija, katolike su
kljukali pricama kako su Hrvati a balijama stvorili prostor da
se kao verska pripadnost islamu nazove Musliman sto je suludo,
ne postoji nigde u svetu.
Lorka
(поета)
24. februar 2018. u 23.11
У праву сте обојица. Све сам то и лично доживео. Све је то резултат Брозове политике и његовог титоистичког покрета. То што су некад радили титоисти за интересе Ватикана и осталих латиничара, данас у сред Србије настављају многи квислиншки елементи, од невладиних организација до лажних патриотских странака.

Хоботница је наставила да пружа своје пипке ка истоку...
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
25. februar 2018. u 06.06
ДБ

Извињавам се ... због аљкавости писања ...

Лорка

Сам си споменуо да си следбеник једне блисто источне религије ...
Монотеистичке религије блискоага истока имају исто мишљење о свињи
углавном због њених прехрамбених навика у околини људи
а и дивљини .. у литератури је слично осликана
Рекох ти шта Далеко Источњаци мисле о свињи и шта и зашто ...
Значи није моје мишљење битно ... већ наводим уобичајена мишљења
Стереотипе
Можеш порицати Ал чему ... Па сишао си ... да се укаљаш ...
Не да те укаљамо
Слично би прошао и да си поредио са коњима ... ма како племенитим
ипак преплахима ... српски нарочито има лошу осубину да малтене све се користи као погрда и покуда
Видиш како мало смисла има бела застава пртив за погубљење строја.

Опет си пропустио да доградиш пар битних делва .. узрок подела ...
узрочнике подела

а најбитније

отпадништво баш свих од Почетка
konecenemora
(sofer aviona)
25. februar 2018. u 08.10
Lorka ja s tobom ne diskutujem...ja te uchim i od tebe pokusavam da stvorim normalnog ucesnika foruma:-)
Nekako i ide dok ti se ne chachne u sujetu...evo ponude...ajd probaj da napises sve ovo isto al da bude za uzrast srednjoskolca...barem:-)
Vidim da si se napo do prsnuca da napises nešto kapitalno...možda za tvoj nivo obrazovanja i znanja i jeste ali je to u sustini secerna vodica koju bi na ex popio svaki odlikash u osnovnoj...
Malo me podsecas na ovog nesrecnika zupu koji ima kao i ti da postavlja ugaono kamenje i srpske države i Crkve i vaspitava narod a kuburi sa zdravom logikom...i nemoj da zuris s odgovorom...jer znam šta ćeš sve poželeti da mi kažeš na prvu...pusti nek malo odstoji pa ćeš videti da su moji saveti uvek dobronamerni:-))
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
25. februar 2018. u 16.15
Ја одговарам из прве. Јер ако није тако - одговор не би био искрен.

Дакле, не могу ја теби написати нешто из средњошколског нивоа, јер ти то нећеш разумети. :)

Успут, није овде реч о увреди моје сујете. Овде је реч о погрешној перцепцији оног ко се труди да увреди нечију сујету. Једном сам ти, чини ми се, објаснио да то психијатри називају пројектовањем (своје особине преносиш на свог ривала), а и систем изврнутих теза, које је Маркс назвао camera obscure - није далеко од овог твог случаја.

На крају, родитељу је најзабавније гледање детета како се игра учитеља и учења. То значи да дете има јаку вољу да једном заиста и постане учитељ :)
Lorka
(поета)
25. februar 2018. u 16.24
Ибигдб: 'Сам си споменуо да си следбеник једне блисто источне религије '...
*******************************************************
Мајсторе, ова тврдња ти је смешна. Цитирај где сам то 'споменуо'.

Да не помињем колико твоје писање нема смисла, осим што се може окарактерисати као неповезана празна тлапња са гомилом инсинуација.

Једино што има смисла јесте питање о узроцима и узрочницима наших подела, и о томе стварно вреди разговарати.

Али зашто ти мислиш да ја треба да дам одговоре на сва питања?
Ја сам дао пресек чињеница и поставио питања, а ти господине пробај да понудиш и понеки одговор. У противном, бескористан си саговорник.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
25. februar 2018. u 16.30
Ја имам своје место где пијем своју омиљену кафу. Ту долазимо само ја и мој брат у Христу. Одлична кафа!
Lorka
(поета)
25. februar 2018. u 18.13
Је ли то тај цитат? По чему је то блискоисточна религија о којој пишеш?
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
26. februar 2018. u 03.36
о религији ?

о религијаМА ... ти следбеник једне ... а све три са заједничким коренима и погледима ... методама ...

„МонотеистичкЕ религијЕ блискоага истока имаЈУ”

и они су растурили кућу сопственога ОЦА ... нечија три завађена сина

...

Знаш на шта ти оригинални пост љичи ? На Монтажну америчку кућу пришемља доврченога ... тавана под кровом ... подрума загрнутог а само у пројекту водотпорно изолованога ...

а ти сличиш нервозном тговцу некретнина који се размахао рукама па све „потенцијале” објекта односно мане ... недовршености ... као „изазов за кретивност” нудиш ...

„бескористан си саговорник”

Баш смешно :) ... Кућа ти је „неимаре” на рааседу ... и у исто време на бујичној равници ... на вихор алеји ... застадосмо као сви номади .. збох флаше ватрене воде ...

а ти не слушај шта земња брунда
шта бујица гргољи
шта ветар арлауче

већ гради ... гради ... гради
Lorka
(поета)
26. februar 2018. u 10.54
Било је дана кад сам и ја спавао под високом температуром - па бунцао.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
26. februar 2018. u 11.08
Не разумеш ти поетску мисао!
dulebg
(posmatrach)
26. februar 2018. u 11.13
Срби су се увек делили: Прва већа подела коју наш народ памти је она подела на православце и католике.
---
Која је то подела на праволсавце и католике?
До 11.в. далмација је припадала Грчкој православној цркви, тада долази до дефинитивног расцепа на праволсавну и католичку цркву - мађарски крајеви прихватају католицизам.

Тадашња источна граница Хрватске ишла је рекама Врбасом и Цетином и то може да се сматра и границом цркава. Ко је живео у Хрватској - не зна се, има пуно индиција да су већину чинили Срби - не зна се које вере, а остатак чакавски Хрвати, доведени из Пољске.

Већ у 14.в. оснивају се моћни православни центри у Далмацији: Крка, Драговић и Крупа, а негде у Мартин Броду (граница Лике и Босне) седиште архиепископије Дабробосанске, (која обухвата крајеве од Саве и Купе до мора, Врбаса и Цетине) - за кога све то? Босна је такође православна, с'тим да добар део властеле прелази у католичанство - а богумили си некаква Калањева измишљотина. Од 1500.-1900.далматински бискупи пријавили су покатоличење 1/2 милиона Срба; нису се Срби дакле поделили, него су сви били православци, па су после неки отпали.
Lorka
(поета)
26. februar 2018. u 12.02
1054. године, кад се поделило хриштћанство, започела је и подела Срба на католике и православце. Звали ми то поделом, или отпадништвом, свеједно, огроман број Срба је потпао под католичку цркву, а након тога вековима губио србски идентитет (данашњи Словенци и Хрвати, рецимо).
То је био само почетак једног непожељног процеса, а трајао је и траје до данашњих дана у разним облицима, кроз настојање католичке цркве да што већи део Срба отцепи од њиховог језгра и промени им идентитет.

Тако су далматински и западнохерцеговачки Срби променили идентитет, што под аустро-угарском, што под Антом Павелићем, што под Титом, што под Туђманом... Али процес је започео тим кључним историјским расцепом 1054. године (или отпадништвом, свеједно).

Једна од метода је и стварање нових народа и нових, непризнатих, православних цркава на историјским србским просторима, чему сведочимо данас. С обзиром да је и том процесу покровитељ Ватикан, клицу тог процеса опет можемо видети у тој давној подели хришћанства у 11. веку.

Зар ми не видимо ту чињеницу да су се том поделом хришћанства поделили и Срби као народ?
Lorka
(поета)
26. februar 2018. u 12.15
ibdbgb: Не разумеш ти поетску мисао!
***********************************************************
Проблем савремене поетске културе је у томе што се данас набацивање неповезаних фраза и полуреченица, писаних ван језичке логике, граматичких правила и смисаоног реда, у форми која у писменим радовима не би добила ни пролазну оцену - назива поезијом.

Беше овде један Бобо Кесонац. Са добром инспирацијом и под мањом температуром, умео ме је лепо насмејати.
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
26. februar 2018. u 12.41
bdbgb: Не разумеш ти поетску мисао!

Ти се ни сопствених речи не сећаш

***********************************************************
Проблем савремене ...

и није толико савремена

...

неповезаних фраза и полуреченица, писаних ван језичке логике, граматичких правила и смисаоног реда, у форми која у писменим радовима не би добила ни пролазну оцену

...

прави је израз псеудо речи ...

Каразуб

То бје у пржисат, и отке тајке
Сврдлукаху све жиром у сјењави:
А кукушне су биле шарадајке
И хрикали су дамузи јењави.

...

http://savastamenkovic.blogspot.rs/2015/02/jabberwocky.html
Lorka
(поета)
26. februar 2018. u 14.21
Сећам се ја сопствених речи, али не видим смисао њиховог цитирања између твојих неповезаних реченица.

Не видим твоју поенту.

Ако је ниси у стању прилагодити људима испод облака, пробај да је понудиш анђелима изнад облака.

Онај стари Бобо Кесонац је то понекад тако добро радио...
ibigbdbPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ibigbdb
(наганка)
26. februar 2018. u 16.22
парафраза

додао пар углова гледања и оставио тумачења, а ти познаниче успео си да покренеш у другима дилему
ibigbdb
(наганка)
27. februar 2018. u 03.00
једнима извор живота
на површини
цев , сисаљка комарца
мећу континентална два листа чипса од базалта и гранита
тражи
планетарну капу
једну од многих
непроцурелу ни спаљену усијаним средиштем
неупијену оклопима милијарди
иде туба, следи врх
да напији не водоскоком воде и соли
већ уљем ... свиме што је исцурело , свим што се отопило и слило
дубоко
да напоји и покрене моторе огреје домове
да донесе опстанак из нестанка
из
другима понора смрти
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.