Diskusije : Politika

 Komentar
Petar Veliki
baresh
(zanatlija)
30. decembar 2017. u 14.29
Pojedinosti i pojmovi o Rusima - za koje u novije doba nismo
imali prilike saznati...

KAKO JE PETAR VELIKI CIVILIZOVAO RUSE „Poštuj roditelje i neprijatelja i NE ŽDERI KAO SVINJA”
Ruska reč , Oleg Jegorov , | 02. 07. 2017 - 19:57h
| Komentara: 8
Petar Prvi je od „popovske Rusije” napravio veliku silu - proširio je granice, pobedio u Severnom ratu, dobio izlaz na Baltičko more i osnovao Sankt Peterburg, a može se reći da je ujedno i kultivisao u njoj uglađene evropske manire.

Po njegovoj naredbi je napisan prvi ruski udžbenik bontona, po kome se učilo narednih dvesta godina, a mnogo toga je aktuelno i dan-danas.

On ih je najpre sam usvojio u Francuskoj i Holandiji, a zatim je primorao neobrazovane ruske boljare da skinu srednjevekovne odore i da koriste nož i viljušku.

Zato mu je bio potreban priručnik u kome se objašnjava kako se treba ponašati u društvu, pa je tako nastao tekst „Mladosti časno zrcalo” pripremljen po carevom ukazu. Knjiga je napisana pre 300 godina. Sastojala se od dva dela. U prvom delu je bilo uputstvo kako pravilno treba čitati i računati, a drugi je bio posvećen bontonu. Kakva pravila je Petar uveo u carskom dvoru?

Uvažavanje roditelja i neprijatelja

Prve redove „Zrcala” autori su posvetili uvažavanju oca i majke.

„Kada roditelji nešto zapovede treba ih slušati sa velikim poštovanjem, kao što ih sluša paž ili sluga”, piše u knjizi. Plemić je često svoj uspeh i status u društvu dugovao roditeljima, tako da je njihov autoritet za njega morao biti neosporan. Petar preporučuje mladima da u prisustvu starijih „ne govore dok ih neko nešto ne pita” i da im ukazuju duboko poštovanje.

„Zrcalo” propisuje da plemić mora biti učtiv čak i prema neprijateljima, da ih ne kleveće i da suzbija svoju nedobronamernost. „Neprijatelje uvek hvali kad nisu prisutni, uvek ih poštuj kada su blizu tebe i pomaži im u nevolji. Ništa loše ne govori ni o pokojnicima”, strogo poučavaju autori.

Skromnost i trudoljublje

Petar preporučuje svakome da se uzdržava od krajnosti u mišljenju o samome sebi, bar pred drugim ljudima: „Nikada se ne hvali i ne ponižavaj se”. Na tom mestu on savetuje mladima da se ne hvale ni svojom familijom, čak i ako je ona vrlo ugledna, jer to nije zasluga čoveka koji se hvali. „Čekaj da te drugi pohvale”.

U tekstu pripremljenom po Petrovoj naredbi posebno se pominje ljubav prema radu. Nije slučajno pesnik Aleksandar Puškin 1826. godine okarakterisao Petra kao „trudbenika na tronu”. „Mladi plemić treba da bude bodar, trudoljubiv, prilježan i pokretan kao klatno na zidnom satu”, piše u udžbeniku. Sastavljači su uvereni da će sluge trudoljubivog plemića i same biti trudoljubive, zahvaljujući čemu će Rusija rasti i cvetati.

Pobožnost i čednost

Petar poziva mlade plemiće i plemkinje da budu pravi hrišćani, da poštuju sveštenike i odlaze u crkvu. A od sablazni da se uzdržavaju: „Svako treba da izbegava blud, kockanje i pijančenje. Od toga ne biva ništa drugo do velika nesreća”.

U odeljku „Zrcala” posvećenom mladim devojkama autori nekoliko puta ponavljaju da je veoma važna čednost i uzdržanje do braka. Oni sa odvratnošću opisuju ponašanje „nepristojne devojke”: „Ona se sa svakim smeje i razgovara, trči po ulicama, seda uz različite muškarce i peva razvratne pesme. Veseli se i opija, skače po stolovima i klupama”. Sada to liči na opis maturske večeri, ali u 18. veku je takvo ponašanje bilo nedopustivo.

Uglađeni maniri za trpezom

Sudeći po poukama „Zrcala”, pristojno ponašanje za trpezom nije bilo jača strana pojedinih ruskih plemića početkom 18. veka. „Ne uzimaj prvi jelo, ne žderi kao svinja”, savetuje car. „Uzmi hranu poslednji. Kada ti se ponudi uzmi mali komad, a ostalo daj drugome”. Spisak zabrana je poveliki. Plemić ne sme da oliže prste, da grize kosti, da briše usta rukom, da se češe, mljacka i brekće.

TAJNO ORUŽJE „PETRA VELIKOG” Rusi napravili NEZAUSTAVLJIVU raketu, ŠEST PUTA BRŽU OD ZVUKA
Alkohol Petar ne zabranjuje (on je i sam u mladosti organizovao burne gozbe), nego preporučuje da se radi učtivosti „najpre odbije piće, a zatim da se uz naklon prihvati”. Ali se ipak ne sme piti bez mere.

Higijena

Predstave o pristojnosti u 18. veku su ipak bile nešto drugačije od savremenih.

„Ako društvo stoji ili sedi ukrug, niko ne treba da pljuje unutra, nego samo napolje”, poučava Petar. A ako neko već mora da pljune, „Zrcalo” mu savetuje da ukloni trag, tj. da rastrlja nogom ili da pljune u maramicu, pa da je neprimetno baci kroz prozor.

Na istom mestu Petar propisuje da ne treba šmrkati „i uvlačiti sline u nos, a zatim ih gnusno gutati”. Umesto toga plemić treba da izduva nos, ali vrlo tiho. „Zrcalo” osuđuje one koji „izduvavaju nos kao da trube u trubu i tako plaše malu decu”, piše „Ruska reč”.

konecenemora
(sofer aviona)
30. decembar 2017. u 17.20
Ustaško-balijsko-komunisticko-balisticka koalicija ne sme vise da zucne ,ostalo je da samo ko pseta coveku da udare minus:-)))
dulebg
(posmatrach)
31. decembar 2017. u 05.48
Кажу да некако од Петра Великог креће дефинитиван расцеп између руског народа и елите. Елита се пофранцузила, а народ је остао свој - чак се ни данас не дА.

Те масонске идеје просветитељства и напретка дошле су на Западу до свог логичног завршетка. Брз напредак могућ је без Бога, само ето води у никуд.

Сада се Руси чешу и пресабирају: шта оно беше „руски дух”? Пресабира се и Запад, и они се распитују за руски дух - да ако ли да помогне?! То са локомотивама и ракетама било је згодно, али сад треба све то растопити у мору душе, а душа се негде затурила. Јбга
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.