Diskusije : Politika

 Komentar
Divlja gradnja 90-tih u BG
CAHJAP
18. decembar 2017. u 20.27
U vreme ekonomskih sankcija devedesetih i priliva ogromnog broja izbeglica sa ratnih prostora u nasu prestonicu, usled nedostatka stambenih prostora procvetao je drugi biznis, divlja gradnja zgrada od oko 8 spratova gde su stanovi usled ogromne potraznje prodati još i pre izgradnje objekta, dakle sa plana. Lično poznajem dvojicu koji su se obogatili u to vreme i danas su među imucnijim gradjanjma Srbije. Svi ti nelegalni objekti su kasnije legalizivani u opstinama, međutim nikakav dodatni priliv u budzet Srbije nije dospeo kao vid poreza ili novcane kazne zbog ilegalne gradnje. Te zgrade su upropastile mnoga naselja pre svega sto su u tim zgradama koje sadrže do 64 stana iskoriscen svaki mogući kvadratni metar placa i zgrade da bi profit bio maksimalan. Pri tom nijedan garazni prostor unutar zgrade ili u okviru parcele nije ostavljen tako da su ulice i trotoari prosto preplavljeni automobilima. To je potpuno promenilo izgled mnogih naselja i od nekadasnjih prelepih i mirnih ulica stvorilo nekakav geto, suzbilo prostor i upropastilo opstu infrastrukturu mnogih naselja. Mene cudi da vlasti grada Beograda se nikada nisu pozabavili ovim ociglednim problemom a rešenje je vrlo jednostavno. Pronaci ko je gradio te zgrade i o njegovom trosku stanare prizemlje obezbediti ekvivalentne stanove a prizemmje modifikovati u garazne prostorije za stanare u istoj zgradi. U mnogim državama takve zgrade bi se rusile ali kod nas bi u najmanju ruku ovakvom modifikacijom znatno doprineli raskrcenju prepunih ulica od parkiranih automobila i znatno poboljsanje opste infrastrukture, izgleda i sigurnosti na našim ulicama. Ove ljude koje poznajem i sa kojima nisam blizak žive dzet set zivotima. Dobro kaže poslovica, „nekom rat a nekom brat ”. Ipak uvek postoji rešenje.
Novak
18. decembar 2017. u 23.08
Naravno da postoji reseenje,
Haos napravis haos imaš, i njemu ćeš da i živis.
Naselja da se zovu, Lipov gaj, Iznad Lipe, Ispod lipe,
Lipovred, Lipik...
Novak
18. decembar 2017. u 23.16
Ima još i ona narodna,
doktorske greške zemlja krije
a arhitektove sunce grije.
CAHJAP
19. decembar 2017. u 00.25
Primera radi, jedan mladic se zakucao motorom u automobil koji je izlazio u rekverc na ulicu između automobila koji su bili parkirani na trotoaru. Mladic je poginuo. Vozac navodno nije video mladica na motoru između parkiranih automobila a i mladic na motoru verovatno nije video automobil koji se odjednom pojavio ispred njega. Ovo su sve stvari koje treba da resava vlast a kao sto rekoh rešenja i te kako postoje. Na zalost postoji i izreka da para vrti gde burgija neće, tako da je korupcija i te kako se raširila u svim mogućim administracijama kod nas. Svi ovi problemi kao i mjogi drugi ugrozavaju pre svega ekonimiju i zivotni standard kod nas pri cemu i nastaje ogromni problem bele kuge, odliva strucnjaka i mladezi u inostranstvo a i opsti mentalitet naroda koji je postao daleko vise destruktivne nego konstruktivne prirode.
CAHJAP
19. decembar 2017. u 00.46
I opet kaže narodna poslovica da nema promene dok se ne digne i kuka i motika. Narodu je potreban samo jedan cvrst, iskren i lojalni patriota koji se ne može kupiti ni za kakav novac da pokrene sve u pozitivnom smeru a pri tom da pruzi istinsku nadu narodu koja će slediti njegov primer. Svi smo svedoci dokle su naz laz i lažna obecanja doveli. Nama je potrebna pozitivna promena inače ćemo nestati kao narod. Mnogi od nas su svesni toga ali istovremeno nam je moral kroz laži i obecanja toliko suzbijen da smo postali ravnodusni. Sto vise, sramota je postala ponos pa se narod divi kriminalcima i kurvetinama tzv starletama a i mnoge pevacice na estradnoj sceni se može svrstati i tu lategoriju.To je postao primer našim buducim generacijama. Isti ljudi koji su gradili nelegalno odnosno na divlje, dakle bez gradjevinskih dozvola i ostalih dazbina, bez strucnih diploma i dozvola, bez adekvatne sigurnosne inspekcije i ostalog su takođe kriminalci koji su se obogagili na stetu Srbije i njenih gradjana. Takvih primera ima dosta u Srbiji.
Popaj
19. decembar 2017. u 03.16
CAHJAP:
„Narodu je potreban samo jedan cvrst, iskren i lojalni patriota koji se ne može kupiti ni za kakav novac da pokrene sve u pozitivnom smeru a pri tom da pruzi istinsku nadu narodu koja će slediti njegov primer.”
---------------------------------------------------------------------
Odyebi sa demagogijom!I to kaže onaj koji je prodao Slobodana Milosevica?

Popaj
19. decembar 2017. u 03.24
Divlja gradnja nije samo begradski problem, već opce-balkanski:

U Nišu više od 40.000 nelegalnih objekata
„Na području grada Niša popisali smo 38.000 nelegalno izgrađenih objekata, ali smo iz prošle godine imali još oko 3.000 objekata za koje su iz nekog razloga poništena rešenja o ozakonjenju, pa se dorađuju”, rekao je Stanković.
https://tinyurl.com/yamgr2ga
dulebg
(posmatrach)
19. decembar 2017. u 09.14
Ствар је мало шира:
- 90-тих и 2000-тих су Хрвати, Муслимани, Шиптари добили паре да откупљују српске некретнине, Руси-Црногорске - и то је ишло за бесне цифре. Људи су нормално гледали да те новце претворе опет у некретнину, те је потражња станова у Бг, НС и другде диктирала високе цене.

Држава је допустила дивљу градњу као мотор привреде. А инвеститорима можеш да пљунеш под прозор. Продајом некретнине они продају и сваку обавезу. Држава би наравно могла да уведе драконске законе: нема регистрације ако немаш гаражу или своје паркинг-место, али ко би онда возио?

Данас се гради потребан број гаража за сваку зграду, јер другачије не можеш да је технички примиш и укњижиш. Онда се гараже продају/изнајме као пословни простор - и сви задовољни.

Осим тог момка на мотору.
dulebg
(posmatrach)
19. decembar 2017. u 09.18
Да - стварно кад размислим - па тај откуп српских некретнина био је жестока помоћ српској привреди - понајпре грађевинарству, а онда системом спојених судова .. и свима осталима. Ко зна шта се ту пара слило?!

Тада су још увек и гастарбајтери доста градили. Данашње генерације гастарбајтера схватиле су да се неће вратити, тако да су задовољни са каквом викендиЧИцом или 1-собним станом - ето да негде изују ципеле кад дођу са гробља!

Да скренем тему - и долазак милион избеглица ушприцао је трансфузију свеже крви посусталој Србијици.
Novak
19. decembar 2017. u 09.35
Zašto je divlja gradnja nezamisliva napr u Kanadi.
Gradnja je veliki biznis od ekstremnog značaja jednakog za
vlast, privredu i gradjane ponaosob.
Postoji detaljan generalni urbanisticki plan u svakoj opstini
koji se ovde zove „Zoning” to je bozije slovo ko se usudi
krsiti ovo pravilo neka zna da je u kratkom ratu sa državom sa
nula sansi da popedi.
Ovaj plan deli zemljiste na industrijsko, stambeno,
poljoprivredno, park itd. Stambena zona ima podzone koje još
detaljnije odreduju propise za svaku moguću parcelu.
Dobijanje dozvole je jednostavno, svaka ta parcela ima oznaku
zone napr R4 To znaci dozvoljene samo kuce, R7 dozvoljne i kuce
i zgrade, C1 dozvoljene i kuce i zgrade i prodavnice.
Propisiana su i pravila za gradnju samog objekta za svaku zonu.
Ako neko želi da promeni namenu tj ne odgovara mu zoning plan
mora da se obrati skupstini grada koja jednom mesecno
zaseda po ovim pitanjima. Opstina ti isporuci veliku tablu
koju moras postaviti na plac 21 dan gde piše da je podnet zahtev
za promenu plana, i da se poziva na raspravu svako ko ima primedbu, a u isto vreme sve komsije 200 mu krug dobijaju i pismo
od opstine gde se upozoravuju šta im zahteva određeni komsija.
Ima slučajeva kada dva tri babe svojim argumentia ospore zahtev i sacuvuju original plan.
Nezamislivo je rusenje divlje gradnje, jer se u startu ruse
namere za divlju gradnju. Ako je neko u stanju da sagradi objekat
brze nego sto država može da reaguje onda se radi o narodu koji
neće da ima ni državu ni red.
Svedci smo sa koliko strasti trenutno bira beogr, gradonacelnik
i za koga će glasati onaj beogradjan koji piše grafite, ili
oni sto kontrolisu putnike u autobusu.
nniki
(Nanotech)
19. decembar 2017. u 10.51
Srbija je u tranziciji sa Balkanskog mentaliteta, preko pseudo-komunistickog pa sada u tzv Evropski tip urbanistickih planova.
Nazalost, nema se sredstava a često je i fizicki nemoguće da se Srbija brze uevrolizuje.
Jedan trend je primetljiv bar u BG gde se ruse stare i oronule zgrade i po neki golubarnici, na cijim mestima se podizu visespratnice koje izgledaju sve bolje kako vreme prolazi.
Gradski oci gledaju da održavaju sto bolje funkcionisanje svog grada sa gradjevinama onakvin kakve su, iako su ih ogromni broj podignute bez gradjevinskih dozvola. Za nekih pedesetak godina, naravno ako ne bude ratova, BG bi trebao da postane pristojno izgledajuci grad kroz gotovo sve svoje ulice , trgovine i parkove.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2017. u 13.48
To samo shabani ko niki misle da te zgrade bolje izgledaju. Osim malo oko Hrama uglavnom je sve njesra nema gde da se parkiraju vozila i sl. Posebno je dobro oko Centralnog groblja prozor naspram prozora na metar.
https://www.google.rs/maps/@44.7756294,20.4944157,3a,60y,270h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6SNIrqboHz-a2MWnO6YxgA!2e0 !7i13312!8i6656

Slično je i po Mirijevu po Cukarici.
Power12345
19. decembar 2017. u 16.50
Priobalna mjesta u Rep.Hrvaskoj...mislim da poštuju zakon još iz vremena SFRJ...gradnje uz more nema šanse..a u CG digli objekte i na asvaltu, uz obalu mora da se i nepriča..divljaka kao i u Srbiji..šta ćeš kad je tako..šuti i samo šuti...jesam li ti reko da šutiš.
PREKINI VEĆ JEDNOM
Novak
19. decembar 2017. u 17.31
Najvece zlo koje dolazi iz Vatikana je,
se preselilo u Brisel, nas nisu uzeli pod svoje
u proteklih pa neće ni u sledećih 1000 godina..
dulebg
(posmatrach)
20. decembar 2017. u 11.13
Ако се не деси нешто велико - Ватикан ће нестати за 100 година. А хоће и православље, ако буде копирало Ватикан.
Werba
(N/A)
20. decembar 2017. u 11.46
Divlja gradnja 90-tih u BG
=====
tako ti je to, tj. kad' nagrne 300.000 divljine,- od prekodrinije.

Dok nije poceo rat ili bolje receno, dok je Srbijom vladao drug S.Milosevic, Beograd je bio pitom grad, živeo je smiren, civilizovan i normalan evropski zivot. Iznad svega postovao se plan izgradnje Beograda. Konkursi nisu bili namesteni, kao danas, kada tajkunu arhitekta mapravi plan, da se porusi krov u centru gtada, i tu nasadi tajkunov bosanski kiceraj...

baresh
(zanatlija)
20. decembar 2017. u 19.55
CAHJAP - Divlja gradnja je dozivela svoj procvat 60-ih kada se
pocelo masovno odlaziti u pecalbu. Tih godina je nastao pokret
nesvrstanih u kojeg se svrstale zemlje ravne nasoj,docim je to
sve finansirano spolja. Bas tih godina kad je nastala i kubanska
kriza na relaciji USA & SSSR - instaliranjem raketa. Do tada se
po standardu zivota nismo razlikovali od clanica varsavskog pakta.
'Mili Boze c8uda velikoga', kad poce masovna izgradnja vikendica
i vila-vikendica,izgradise jadransku & ibarsku magistralu a duz njih i sporednijih puteva - kafane nicale ko pecurke. U njima su nasi gastarbajteri lecili nostalgiju uz kafansku muziku i pevaljke 'moj brate u tudjini', direktori uspesnih preduzeca dovodili svoje poslovne partnere i saradnike sa sekretaricama - naravno na pijanke i lumperajke do zore. U okolini Bg-a samo da pomenem par znanih & 'fenomenalnih' restorana: 'razvod braka i ciganska noć' Gradjevinski matierijal i još mnogo čega nije se moglo kupiti za dinare već nemacke marke. A gradjevinske dozvole? Šta mu to dodje?
Gastarbejteri se utrkivali ko će veću i lepsu kucu napraviti,
da se vidi da nisu vise sirotinja, sto po meni nije sporno.
Njihov novac je zaradjen mnogim odricanjima, pa i ako ga može
biti trose na pijanku ili kocku, nikog nisu ostetili već sebe.
Ali oni koji su vodili državu,ekonomiju i istale ustanove, nikad
nikom nisu polagali racune. Kad malo bolje razmislim-o a zašto bi?

Njihov veliki i slavni vodja je bio uzor svega da postanu i budu to što jesu. I posle njega zakleli mu se da će slediti njegov put.
Pa ipak kako to u zivotu biva, ništa nije vecno,pa ni taj vodjin
put. U prilog recenog, iako je prošlo za nemalo četiri decenije kako ga nema,još uvek ima njegovih 'slepih' sledbenika koji ne
mogu prezaliti 'vremena - koja su pojeli skakavci'.

toliko ovim povodom...
dulebg
(posmatrach)
21. decembar 2017. u 05.58
Верба - не разумем како је преко Дрине ДИВЉИНА - ти си подлегао као жртва антисрпског спина? Босна је све време турске управе била мирна, без ратова и устанака, а Србију су 15х уништиле којекаке војске, па се поново насељавала од „преко Дрине”.

Пред уједињење - Босна је провела 40 година под аустроугарским тренингом, а ми знамо да су српски крвницу увек цивилизовани и културнији од нас. Хрватска је провела 400 година под немачким заптом - мож мислити колко су тек тамошњи Срби цивилизованији од нас.

А ми шетали агама опанке, док их наше бабе забављају (још се омакне да се некој баби то и допадне).
dulebg
(posmatrach)
21. decembar 2017. u 06.06
Што се тиче грађевинских дозвола из 70-80-тих: ја сада у легализацијама има пуно случајева:
- да је фирма/задруга обезбедила појединцу грађевински плац
- он купио типски пројекат, добио грађ.дозволу, изградио и тражио укњижење, платио све порезе
- и да до укњижења никад није дошло!

Људима сад траже поново порез, кажу „она уплата је застарела”. Њихови грађевински плацеви не слажу се са катастарским, а на катастарским се као власници национализоване имовине воде неки људи, умрли пре 2.св.рата.

Ја рецимо немам појма шта са кућом где живим: као корисници плаца воде се сви станари од ћошка до ћошка - не садашњи, него стање од пре 30 година?
nniki
(Nanotech)
27. decembar 2017. u 12.13
Beograd će najverovatnije da naglo „procveta” u sledećoj deceniji, nakon clanstva Srbije u EU. Naravno, ovo će biti uslovljeno sledećim:
- da se korupcija drasticno suzbije;
- Da pravni sector funkcionise na osnovu prava i zakona ali i bez PRISTRASNOSTI;
-Da nasi gastarbeiteri i oni iseljenici koji se, za svoju mirovinu, vracaju na rodnu grudu, bar 20% vise ulazu i ekonomiju Srbije i donose sa sobom u proseku po $100000 u keshu;

-da se utrkivanje za: ko će imati skuplje kucu i auto, naj-seksi ženu ili svaklerku, veci cabar kupusa, deblju slaninu, ukusnije krofne i pitu, i na kog će komsije i rodbina biti najviše ljubomorni, itd...pa neka se prica po Beogradu i okolini, još vise podpiruje jerbo nasi su najproduktivniji kad se međusobno inate i utrkuju.

- da se osnuje Institut za Ocuvanje Pravoslavlja i Odbranu Srbije i Njenih Tradicija kao i Rekonstrukcije Beograda...tako nešto!. Ovo je naročito važno protiv raznih frakcija koje podmuklo podkopavaju Srbstvo dok piste kao popppsana i shiten kucad kako su diskriminirani, iako su daleko od toga.
Ponosni Srbi će logicno želeti da se ponose i na svoj divni i srcani Beograd na koje su ljubomorni skoro svi Balkanci i još podosta njih iz uze okoline, kao sto su Turci, Moldavci i Ukrajinci;

dulebg
(posmatrach)
31. decembar 2017. u 06.34
Ники,
није се од уласка у ЕУ овајдила ни Грчка, а камоли ове државе које су касније ушле. Па где ће Србија, коју мрзе - очима не могу да нас виде - они би нас у фамилију само да нас још лакше униште.
Power12345
02. januar 2018. u 02.31
...dobro da sprdačine i zafrka... pisanja odbacimo..Kakva divlja gradnja i td..
Svaka ptica gradi gnezdo tamo gdje je jato njeno i u blizini..
coolloov
04. januar 2018. u 20.39
Kad predsednik države daje primer divljom gradnjom tamo gde ne može ni legalnom onda mi je sve jasno kakav koruptivni vrh vodi državu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.