Diskusije : Politika

 Komentar
Haški paradoks – Ratko Mladić
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
21. novembar 2017. u 21.43
Prema rečima novinarke Ljubice Gojgić, Mladić je pred Haški sud stigao prekasno, kada je interesovanje za taj sud splaslo i kada je njegov kredibilitet trajno uništen političkim mešanjem koje je bilo očigledno, a o kome su otvoreno govorili nekadašnji visoki funkcioneri – Karla del Ponte, Florans Artman i Džefri Najs.

„Ratko Mladić jeste jedna od najprominentnijih figura koja se našla na haškoj optužnici, ali istorija Haškog tribunala koja traje 24 godine je pokazala da svaka optužnica ili presuda doliva ulje na vatru, tako da Haški tribunal neće moći da se pohvali da je doneo pomirenje, mir i stabilnost u region. Budući da je bio komandant snaga Vojske Republike Srpske, naravno da je interesovanje za Mladića uvek bilo posebno. On je optuženik koji se najduže skrivao, sve do 2011, ali ima tu jedan paradoks – Ratko Mladić je javnosti, ali i u političkim odnosima, izgleda bio zanimljiviji dok je bio u bekstvu, nego kada je došao u Haški tribunal”, kaže Gojgić.

http://www.b92.net/info/vesti/tema.php?yyyy=2017&mm=11&nav_id=1328015

Inače, moje mišljenje je da on nije trebao da se nadje tu, i da je trebao sam da se postara za svoju bezbednost dok je bio pri zdravoj pameti, Srbija je dovoljno velika da sakrije jednu osobu na duže vreme, a ne da prepusti svoju sudbinu udbasima i onima koji su mu naredili da odradi Srebrenicu
dituartu
(eng)
21. novembar 2017. u 21.57
Boris Tadic naslednik lika i dela Djindjica,njegov ucenik i covek koji je isporucio Mladica.
Jocko4
(observer)
21. novembar 2017. u 22.42
Трибунал у Кагу и није инсталисан да би омогућио помирење, већ да би озваничио Србе као једине кривце и сакрио удружени криминал западних лидера.

Младић је погрешио што није на време, одмах после смене Јељцина, прешао у Русију. Напр., генерал Вељко Кадијевић ('оћу-нећу, иначе амерички докторант) је покушао да се извуче оснивањем Центра за Евро-атлантске студије, а кад је увидео да и њему спремају оптужницу, отишао је у Русију, где је умро пре пар година.
Jocko4Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Jocko4
(observer)
21. novembar 2017. u 22.43
Исправка: *Хагу
DoktorStevanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
21. novembar 2017. u 23.48
ma pusti to ko je izrucio Mladica, dituartu, Zloba je potpisao saradnju i ozvanicio Hag u ime države i bio je prvi koji je poslao ljude za Hag i od njegovog potpisa izrucenja se nisu zaustavljala.

Jocko, treba imati na umu da Mladic nije bio neka značajna jedinka u vrhu Udbe i tajnog komunistickog establismenta koji se odrzao do dana danasnjeg, već je bio poslusno govece i potrosna roba kao i vecina nesposobnih JNA generala.

Zato i kažem da je trebao da sam sebi obezbedi skloniste sa svojim sinom ili covekom od poverenja u Srbiji, a što se tiče odlaska u Rusiju, rusi bi ga predali isto kao sto ga je nasa udba predala.

Kadijevic je sklonjen i sacuvan jer je bio komunjara kapitalac, covek koji je sve vreme radio za ruski kgb i koji je bio u vrhu ozne - nazalost srpsku.

BeliVuk
22. novembar 2017. u 00.28
DoktorStevan ти си дно дна. Ратко Младић је највећи Српски херој 90их.
DoktorStevanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
22. novembar 2017. u 00.48
jes, pazi da nije :)
BeliVuk
22. novembar 2017. u 00.55
DoktorStevan ти си досманлија и тиме си престао да будеш Србин и човек. Ратко Младић је дефинитивно највећи Српски херој 90их. Ослободио Сребреницу и спасао стотине хиљада Српских живота, да није Ратка Младића данас не бих постојала Република Српска то само будалама није јасно.
bezdomni
(maestro)
22. novembar 2017. u 02.54
Ratko u hagu a najveci siptarski krimnalac o.gija sa srpskim lepoticama po novom sadu.
Srbija danas.
zupaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zupa
(DR.MR)
22. novembar 2017. u 03.09
pusti to ko je izrucio Mladica
-----------------------------------
То је Тадић урадио а помагао му Др Стјепан заједно са Ацом Гицом
енглеским шпијуном и такозвани ПАРТИЈА-рк Иринеј кога је поставио
исти тај Б Тадић,усвојени син Љубе и Невенке Тадић рођене Францетић.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
22. novembar 2017. u 03.55
Ne treba zaboraviti da se u izdajnicki kos strpa i mutavi tj.„neobavesteni” Koštun Beg ili zmirkavo goFno...


dosmanlijski *kengur je posebno goFno,-ripajuce...
crni_jaguar-bec
(Saobracajni inzenjer)
22. novembar 2017. u 09.04
Zato ulje doliva i onaj bradonja Kurjak Draskovic. Pitanje je samo šta će i onaj Cedica crtica da kaže o Mladicu? Ima dosta Bosnjaka rasejanih po svetu i koji su i dan danas živi i zdravi a njihova imena se nalaze na spomenicima u Srebrenici i ispada da su mrtvi. SVe je to politika satanizacije Srbije i Srba.
Mladica treba osloboditi a samog Nasera Orica koji je ubijao po celoj Bosni i dovodio mrtve u Srebrenici pa tamo zakopavao da bi sipalo da su to žrtve od strane Srba-osuditi na dozivotnu. A takođe i celokupnu vladajucu elitu kako Srbije, takoi Bosne i Hrvatske.
Pametnom dosta.
Lorka
(поета)
22. novembar 2017. u 10.50
Другачија пресуда се није могла ни очекивати од окупаторског злочиначког суда. Ђенерал Младић је осуђен на доживотну, а они који су га у име Србије изручили окупаторском суду - нека се стиде. Да је Србија србска држава, ти исти који су га изручили - сада би доживотно робијали у србским затворима.

Али питање је шта даље? Србија и даље јури у загрљај свом џелату. А алтернатива ипак постоји...
D-Man
(Analyst)
22. novembar 2017. u 10.51
ДокторСтеван,

Питај Младићеве војнике шта мисле о њему. Кад кажем ''Младићеве војнике'' онда мислим на оне који су ратовали а не на оне који су се скривали испод женине сукње (или мајчине) или очевих веза.

Распитај се мало колико је генерала у историји (модерног) ратовања у сваку борбу ишло са својом војском. Не само да је Младић ишао у сваку битку већ је у свакој бици врло често био у првим редовима. То ће ти потврдити сваки војник који је ратовао директно под Младићевом командом.

Распитај се и колико је Младић, упроредо са ратовањем протв усташа и муџахедина, морао да ратује и против ратних профитера (који су, иначе, били политичари на највишим положајима како у Републици Српској тако и у Србији).

Младић је један од ретких часних и поштених официра бивше ЈНА. Да ли је био комуњара (како ти и теби слични волите да крстите појединце) је потпуно небитно јер је стао на чело српске војске, борио се за српски народ и државу док му је цело то време политичка гарнитура (на челу са Милошевићем, Караџићем и Крајишником) подметала клипове.

Да су политичари слушали Младића данас би Србија и РС биле једна држава. Ах, како то само подсећа на ону исту причу када Краљ није хтео да послуша Војводу Мишића.

Нема веће срамоте у историји српског народа од испоручивања Младића Хагу. Због таквих ствари и јесмо ту где смо: на дну дна! Ни морала, ни поштења, ни поноса!
Mister_NoPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Mister_No
(Bonelli editore)
22. novembar 2017. u 12.36
После свих изручења Хагу, зашто би било ко више ратовао за Србију? Ови који су ратовали су били уверени да бране народ, да би их тај исти народ касније испоручио трибуналу.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
22. novembar 2017. u 12.56
Sva ta gusarska bulumenta od zapadnih generala na celu sa Klarkom,
ne bi mogli da ciste cizme Lazarevicu, Mladicu, Pavkovicu i ostalim nizim staresinama tadasnje JNA,(stvoreni u Titovim vojnim skolama) koja ih je iako malobrojnog ljudstva,- dobrano napambrcila.

Uzgred, general Mladic je najurio krimosa Arkana i njegove pljackase izbosne, pa se ovi preselise da haraju po Vukovarskoj okolini...

Živeo general Ratko Mladic
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
22. novembar 2017. u 15.45
„Нема веће срамоте у историји српског народа од испоручивања Младића Хагу. Због таквих ствари и јесмо ту где смо: на дну дна! Ни морала, ни поштења, ни поноса!”

Nije u pitanju srpska sramota, jer takvih primera nije bilo u
istoriji srpskog naroda. Utoliko sto je srpski narod imao svoj
sud i resavao ga na svome tlu. Ovo su nama dobro poznata ona 'lijeva skretanja' u kojima se drugovi istomišljenici međusobno gloze i obracunavaju. U zemljama gde vladaju red i poredak stvari,to su obični lezilebovici,bukaci koje narod prezire,pa na kraju krajeva isti okoncaju u buvarama; a la Padinjak.
Međutim ako nekim slučajem,(kao kod nas u ratnim okolnostima) isti dodju na vlast sa podrskom izvana - mimo naroda,isti se trebe međusobno,a narod odlazi 'preko grane - trbuhom za kruhom'. Nekada su imali kazamate a la Goli Otok, a u novije vreme za opstanak na vlasti svoje drugove iz istih skolskih klupa salju dzelatima u drugu državu da im se sudi, po onoj; „svaeza vlast - vlast nizasto”.

p.s. u danasnji dan sledeće nedelje mnogi od istih će proslavljati
dan republike, na nek im je srećno po onoj: „kako radili tako
zasluzili” = „i posle Tite Tito”.
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
22. novembar 2017. u 16.19
„ne bi mogli da ciste cizme Lazarevicu, Mladicu, Pavkovicu i ostalim nizim staresinama tadasnje JNA,(stvoreni u Titovim vojnim skolama) koja ih je iako malobrojnog ljudstva,- dobrano napambrcila.”

Yo Stavro 'majku mu boz`ju' - još uvek pijes krcunovacu?

Ta sJavna JNA (Jozina Nakaradna Ascinica) se ukakila i okliznula
u ofsajd bRez da je puknula prangija - utliko sto joj nije treb`o
neprijatelj sa strane.

p.s. bili su dovoljni; sebi sami...
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
22. novembar 2017. u 20.56
Србски народ нема чега да се срами. Није ово дело србског народа, него политичког естаблишмента који се излегао из титоистичког инкубатора. Од педесетих година до данас - у Срба се није десио политичар који би био вредан хвале. Без изузетка - сви су били гњиде, полтрони и политички глупаци.
Зато су их Хрвати превозили жедне преко воде.

Нажалост, све што се излегло из тог инкубатора, на власти се налази и дан данас. И ако је народ нечему крив, крив је само зато што не може да их скине са власти. Маскирају се у хиљаде маски и само прате западна упутства и приручнике.

За мене је потпуно јасно да се у Србији ништа неће променити све док са власти не оде и последњи политичар који је у било ком моменту већ био на власти, или ако су му на власти били отац и ђед. Док се то не искорени, Србима ће се и даље судити.
DoktorStevanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
22. novembar 2017. u 22.20
Naravno da srpski narod nema čega da se stidi Lorka jer Mladic nije Srbin.

On je Srbin isto onoliko koliko je franjo tudjman bio Srbin ili bilo koji drugi oficir jna iz hrvarske, slovenije, itd

evo danas odnosno juče komunjarsko govece je stavilo kravatu komunisticke partije ruske federacije jer je on njihov, od njih potekao i sa njima će ostati do svoje smrti

A ovi sto pricaju da je on bio dobar vojnik, to mogu da obese macku o rep,
jedan i jedini oficir JNA koji je bio Srbin, koji je viteski ratovao i koji je smenjen zbog odbijanja da bude poslusnik Udbe odnosno ruskog kgb je bio pokojni Slavko Lisica , covek koji je za Mladica bio genije, koji je postovao pravila ratovanja kao pravi Srbin, i koji nije ubijao ratne zarobljenike po naredjenju kgb

A komunjari Mladicu preostaje prvo da se uneredi na nju a posle da se obesi sa onom komunjarskom kravatom, ništa drugo

http://www.alo.rs/danas-presuda-mladicu/132476
LorkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Lorka
(поета)
22. novembar 2017. u 23.41
И ја сам генерала Лисицу више цијенио него Младића. Исто тако знам да је генерал Младић тешко могао да се помири са чињеницом да је такозвани комунизам (ја тврдим титоизам) - отишао на сметљиште историје. Прихватио бих и чињеницу да је Младић имао неких својих каријеристичких недостатака и нереалних амбиција.

Међутим, твоје негативне етикете које му приписујеш, не могу бити етикете које даје један објективан и честит Србин.
Генерал Младић је ипак био частан и поштен човјек, принципијелан официр и војсковођа, а и одан својој официрској заклетви. Ово последње га је вјероватно лимитирало у правовременом препознавању непријатеља и окретању вриједностима свог народа које би га правовремено фокусирале на одбрану од повампиреног фашизма чије клице су настале у Хитлеровој окупацији и, нажалост, преживјеле до деведесетих година.
Генерал Младић се против тог повампиреног фашизма одлучно борио, а идеолошку компоненту те борбе - честити Србин мора да занемари. Срби су под Младићевом командом ипак у великој мјери преживјели, а што је најважније - избјегли су да им се понови 42. година (која им је несумњиво била планирана).
vacuumPoruka negativno ocenjena. Pokaži

vacuum
23. novembar 2017. u 01.25
Знаш шта Стеване, Генерал Младић је 1992-1995 и поред своје моћи и позиције досста, доста времена провео на првој линији фронта. Није се борио ни за какву комунистичку Русију, нити комунистичку Србију нити комунистичку Кореју него је бранио свој Српски род. И то је факт.

Гдје си ти био 1992-1995?

Power12345Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Power12345
23. novembar 2017. u 01.28
Uvjek će biti generala ...neki vole ratovat iz zaledjine a neki direktno na ratištu.
Žalosno je jedno da gradjanski rat nije rat već bratoubilačka borba koje nevode kao što i sami vidite ničemu.
Svi dobro znaju da u staroj SFRJ nisi ništa o politici, rasnom vjerskom opredeljenju pričati smeo ili gledanja o kapitalu i vrednostima ekonomije, imućan domaćin ili neko ko je vrednosti posedovao je faktično bio neprijatelj zemlje kao i naroda.

Šta je danas ili šta je nekad ili juče bilo bolje..je u samim nama našem opredeljenju, eksperimentisanju nema kraja ako se u glavama ljudi jednom ne rasčisti da se samo zajeno može.
.. među komšinski odnosi nimalo nisu jednostavni neko briše bale čitav život ,neko krade, laže , rovari i huliganski se ponaša a neko uspravno maršira, radi, priča i nebusa se u prsa Srbovanjem ili hrvatsko ustaškim nacionalizmom.
Muslimani, njihova ekstremna opredeljenja nisu verovanja to je fanatizam itd..,A da se nepiše o načinu ponašanja kulture i svega drugog .
Fakt..svi jučerašnji kao i današnji eksperimentalni pokreti naroda nisu ili nevode ničem.
Narod je opasno zavadjen i lažni mir čeka..Čeka da u nekoj zapadnoj zemlji ekonomija malo neko prdne ili zaškripi pa da ponovo balkanska braća sa ovakvim politikama za vratove hvata..
Rusija , Kina kao i prekookeanske zemlje to postižu samo sa gvozdenim zakonima a demokratija o kojoj se priča i piše je samo na papiru.
Zakoni jačeg su bili i ostali,

dulebgPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dulebg
(posmatrach)
23. novembar 2017. u 06.27
Да, поред Младића треба увек поменути и друге способне војсковође, па и шефове полиције и обавештајних служби. И мени је у памети Лисица, а било је и многих других. Сви што ваљају прошли су кроз Хаг, а и неки други.
yugonPoruka negativno ocenjena. Pokaži

yugon
(inzenjer)
23. novembar 2017. u 08.58
„И мени је у памети Лисица, а било је и многих других”- У Младићев патриотизам не сумњам али он није био дорастао до нивоа команданта армије. Није био никакв стратег. Ово у Хагу је срамота за цијели свијет јер нема у пресуди ни трун истине. Ако причамо о Сребреници Младић је навучен да уђе у Сребреницу на наговор некога са запада. Њега су навукли на то. Њему су дизали цијену да је велики војсковођа и неко му је дао гаранцију да заузимање Сребренице неће наићи на осуду већ да ће он бити херој. Та операција је била договорена између Клинтона и Изетбеговића. За то има муслимана који су били свједоци тог договора. Младић је на своју руку без одобрења владе Републике Србске пошао на ту операцију јер је добио 100 гаранције и иформацију да су се из Сребренице повукли сви војни руководиоци (наводно да треба искористити момент док су у расулу).

Младић је у Сребреници дао све од себе да нико од затећених тамо не страда. Организовао је аутобусе и храну да се сви пребаце до жепе. За то би балије да имају мозга требало да му дају орден. Иначе је било све организовано са се побију цивили од стране запада, што би и било учињено да нијесу били пребачени под заштитом војске РС. Тај диверзантски одред који је извршио та нека стељања је био спремљен и формиран за злочине. Све су то били агенти страних служби.

Тамо гдје Едемовић каже да је лично стријељао 1500 људи било је заробљено 153 човјека. И дошли су ти из тога одреда и тражили да им дају муслимане да их побију. Ови су им одговорили да сами заробе па нека стијељају. Дошло је до потезања оружја између чувара и тих диверзаната. Диверзанти су устукнули и почели да се пакују у џипове. Муслимани који су видјели и чули да ови траже да их убију искористили моменат и покушали да побјегну и у том бјекству су их ови и побили. Неки су побјегли.
Још је на другом мјесту стријељано 72 заробљеника.
Све се то зна али процес воде адвокати и савјетници који исто раде као агенти.
Сада сви насједају као није било 8000 али је било злочин. Да био је злочин али од стране Алије, Орррића и Клллинтона.
Жалосни Младић није сигурно дао наредби и да је за то знао спријечио би то да је исто могао.
Он јадан мисли да тај који га је наговорио да нападне Сребреницу да му је пријатељ али се гадно вара. Тај је то урадио јасним циљем. Одбрана и Караџића и младића ништа открили да би расвијетлили злочинце да како не би наудили тим својим назови пријатељима.

Све је то испланирано.

На почетку рата он је био попуковник у Книнском корпусу.И по причи знам да се хвалио са петокракама.

D-Man
(Analyst)
23. novembar 2017. u 14.47
„Није био никакв стратег.” yugon

Младић, као Командант ВРС, није ни морао да буде стратег. Тај посао стратега припада Начелнику Главног Штаба и тај посао стратега је сасвим успешно обављао генерал Миловановић.

Младић је током рата био омиљенији међу народом од Милошевића и Караџића заједно! Муслимани могу да захвале Караџићу (и Милошевићу) што нису пали ни Сарајево, ни Горажде, ни Бихаћ. Пад Бихаћа је био кључ за спајање Републике Српске и Републике Српске Крајине. Тај део тзв. Крајине се могао узети више пута током рата али политичари нису дозволили. Што је најгоре (што нисмо искористили) је што је у Кладуши владао Абдић тако да смо лагано могли узети Бихаћ и дати га Абдићу на управљање.
Он не би правио никакве проблем спајању РС и РСК а самим тим бисмо били и у много бољој позицији да се онда РС и РСК споје са Србијом (и ЦГ).

Што се тиче твог коментара како је Младић навучен од неког са Запада (ако сам те добро разумео) да заузме Сребреницу мислим да ниси у праву. Сребреница је годинама била кост у грлу. Из те Сребренице Орић је организовао упаде у српска околна села, иживљавао се над старим и немоћним, женама и децом а све је то пролазило јер је тај гад био заштићен од УНПРОФОРа или како ли се већ зваше.
Заузимање Сребренице је било од стратешког значаја јер се приближавао тренутак коначних преговора како би се рат окончао. Што више имаш у својим рукама то боља позиција за тебе што се тиче преговора. На жалост, неко други је очигледно имао други план са Сребреницом. Ако су Сребреницу организовали Клинтон и Изетбеговић (а ја верујем да јесу) онда ту помоћи није било јер је пропагандна машинерија била унапред спремљена па тако и тај број од наводно 8000 побијених! Ако је ко ''мавукао'' Младића (и ВРС) на Сребреницу то је могао бити само Милошевић (и службе под његовом контролом) што значи да је Милошевића него са Запада навукао. Запад је разговарао са Милошевићем а не са Младићем. У прилог томе говоре и преговори у Дејтону када је Милишевић муслиманима делио шаком и капом. Дао им је цело Сарајево а није уопште хтео да расправља о неопходности да Брчко буде у РС већ се сложио да то буде посебан дистрикт.

Страшно је да је један Младић осуђен на доживотну робију. Страшно је што су сви српски родољуби завршили у том Хагу.

Ко ће данас сутра да брани Србију ако затреба? Нико, брале, ама баш нико! Па није нико луд да ратује а да онда заврши у затвору као ратни злочинац! Дакле, циљ је постигнут. Србија је данас потпуно немоћна да се, на било који начин, одбрани и због тога Србија и јесте ту где је.
MaxmenPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Maxmen
23. novembar 2017. u 16.13
Ratko je srpski junak kao Sindjelic,slavicu ga kao i moja deca.
yugonPoruka negativno ocenjena. Pokaži

yugon
(inzenjer)
23. novembar 2017. u 18.08
„како је Младић навучен од неког са Запада (ако сам те добро разумео) да заузме Сребреницу мислим да ниси у праву.- Dobro si razumio i ne pricam napamet. U pravu si sve za Srebrenicu ali to je trebalo uraditi prije. Te zone su i napravljene da bi se isprovocirali Srbi na odmazdu. Nije to naredio Milosevic već je Mladic dobio cvrste garancije od francuskog prijatelja (generala) da niko neće reagovati. Sve je to spremano godinama u dogovoru sa Alijom i sa umproforom. Oric je sve radio po narebi iz Sarajeva. Taj zločinac je ubijao i silovao i muslimane u Srebrenici. A i ta kolona koja se povlacila za Tuzlu je dobro prorijedjena od Oricevih.
Isto je to bilo kada je Mladic naredio da se zauzme Igman. Isto je tada to bio dogovor sa ”prijateljima„ ali su poslije toga uslijedile sankcije od Srbije.
Vidjeces da sam u pravu ako analiziras ove cinjenice iz muslimanskih izvora.

Ukupno brojno stanje 28 divizije u Srebrenici krajem maja 1995. godine je bilo 7.004 pripadnika.
Broj vojnih obveznika iznosio je 18.000. Dobro naoruzanih.
NEPOSREDNI povod da srpske snage isplaniraju i krenu u operaciju ”Krivaja 95„ bila je zapovest komandanta Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine generala Rasim Delića iz juna 1995. godine 28. pešadijskoj diviziji, kojom naređuje da otpočne izvođenje ofanzivnih dejstava prema vojsci i stanovništvu u Republici Srpskoj radi podrške u deblokadi Sarajeva. U skladu sa ovom naredbom, načelnik štaba 2. korpusa je naredio komandi 28. divizije da izvrši ”sve pripreme za izvođenje ofanzivnih borbenih dejstava u cilju oslobađanja teritorije Republike Bosne i Hercegovine, razvlačenja i nanošenja gubitaka A/S (armija Srba). U skladu sa ovom naredbom 26. 6. 1995. godine Zulfo Tursunović, komandant 283. lake pešadijske brigade, napao je srpsko selo Višnjicu, udaljeno pet kilometara od granice zaštićene zone kojom prilikom je poginulo nekoliko srpskih civila. Selo je spaljeno, a nakon toga muslimanski ekstremisti su ga opljačkali i vratili se u zaštićenu zonu.'
U toj akciji iz Potočara, sa pozicija komandnih mesta, učestvovali Ekrem Salihović i Ibrahim Mandžić Mrki. Naredbu za napade oko Srebrenice potpisao 'đeneral' Enver Hadžihasanović!„
ODMAH potom komanda Drinskog korpusa početkom jula odlučuje da formira kombinovane snage korpusa iz sastava matičnih brigada i da izvede sužavanje područja zaštićene zone Srebrenica i njeno razdvajanje od zaštićene zone Žepa. Za pripremu akcije korpus je imao četiri dana i mogao je da odvoji svega 3.000 boraca. Na pravcu prvobitnog glavnog udara ka Srebrenici nastupio je sa 400 boraca i pet tenkova. lavnina snaga Drinskog korpusa bila u to vreme angažovana u operaciji kod Žepe

E SADA VIDI NIJE BIO CILJ DA SE NAPADNE GRAD VEC DA SE SUZI ZONA. DA SE ZASTITE SELA NAPOKON. ZAMISLI SRBI NAPADAJU SA 400 VOJNIKA I PET TENKOVA I ODJEDNOM IM SE OTVARA PUT. MORION DAJE GARANCIJU DA SA SREBRENICOM TREBA ZAVRSITI DA SU MU DOZLOGRDILI MUSLIMANI. MLADIC DOBIJA INFORMACIJU DA SE MUSLIMANI POVLACE. E SAD VIDI 18 000 MUSKARACA NAORUZANIH SE POVLACI KA TUZLI A OSTAVLJAJU ZENE DJECU I STRACE. ZNACI U SREBRENICI IMA 6 PUTA VISE VOJNIKA NEGO POD KOMANDOM MLADICA I ONI SVI BJEZE A OSTAVLJAJU ZENE I DJECU.

dO TUZLE JE SAMO 60 KM. A I MUSLIMANI IZ TUZLE MOGLI SU IM PomoćI DA SU HTJELI ILI SMJELI OD ALIJE.
U samoj Srebrenici, Potočarima kao ni na celom području zaštićene zone Srebrenica niko nije stradao, niti je ko streljan.
Mjesto Kravice u kome je ubijeno do 153 yarobljenika nalazi se udaljeno od Srebrenice na oko 30 km van zaštićene zone i cijeli rat je bilo pod srpskom kontrolom. I da nijesu pokusali da pobjegnu toga dana sigurno ne bi niko bio ubijen.

Streljanje zarobljenika na farmi Branjevo koje su izvrsili pripadnici 10.diverzantskog odreda kao i ono u Kravicam.
Dovla1Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Dovla1
23. novembar 2017. u 18.09
Srbi su pocinili veliki greh kad su ubili Karadjordja,moglo je bez toga.Isto tako je mogao da bude spasen i Mladic.Mogla je nasa vlast negde da ga sakrije,da ga posalje u Rusiju i sl.Da je to uradila,šta bi moglo loše da nam se desi? Bacili bi možda na nas atomsku bombu? Ma kako da ne.Isporuka Mladica Hagu je znak da smo dzabe se mucili,tepeli sankcije i bombardovanja,da smo znaci prihvatili da smo krivi,da smo zasluzili da nas pljackaju i ubijaju.
Šta smo dobili sto smo dali Mladica? Dobili smo djoku,danas Srbiaj gore izgleda nego kad je general isporucen.
mona_liza
23. novembar 2017. u 23.39
Ja samo znam da našeg generala Mladica u Srpskoj ne smijemo zaboraviti I da nas je spasio od velike tragedije I istrebljenja od „komsija”.
A vi ostali mozete udarati minuse I lijeciti svoje zivce otvarajuci hiljadu profila.

Generale ti si nas Heroj usprkos svima I svemu!

yugon
(inzenjer)
24. novembar 2017. u 01.02
Да ремизирамо:
1. Младић је велики родољуб и човјек али је као официр био на доста ниском нивоу.
2. Младић није дзволио да ни једном цивилу из Сребренице фали длака на глави. Сви су нахрањени и пребачени аутобусима до Жепе и Тузла или гдје је ко хтио. Да је правде за то би му требали дати нобелову награду за мир.
А сада би га требало прогласити за мученика и славити на дан уласка у Сребреницу. О овоме се на суду није могло чути.
3.Младић није имао под контролом милицију и спецслужбе у РС. Када се Младић вратио из Сребренице упрофорци су из поточара по списку предали то диверзантском одреду прадали ту групу људи коју су ови побили. Сва та погубљења су снимљена али ти снимци се не показују. Они служе за држање под контролом ти учесника ако случајно ријеше да проговоре.
4. Младић није знао шта се дешава на терену (а није ни било проглашено војно стање да би се могло рећи да је он за све одговоран). Да је знао не би дозволио да Орић и компанија побије 3500 Срба из Сребренице околине. Тај број побијених Срба (цивила)је податак који говори какав је Младић био војсковођа.
5. Све злочине после уласка у Сребреницу су учинии припадници ДБ-овци. Тај диверзантски одред је био преко ДБ био под директном контролом спецслужби запада. За ДБ је радио и Орић. Тај Орић није учествовао ни у једној борби са јединицама РС. Све злочине је урадио на цивилима. Исто тако ти ДБ-овци са рецимо србске стране нијесу учествовали у борби са муслиманима.
Сви ти злочинци су и сада под заштитом. Да ли се некоме из тог одреда судило или слично. Тај едемовић је у Хагу био у својству свједока сарадника.
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 11.57
„Да је знао не би дозволио да Орић и компанија побије 3500 Срба из Сребренице околине. Тај број побијених Срба (цивила)је податак који говори какав је Младић био војсковођа.” yugon

Чека мало, пријатељу! Ти (или неко други) рече у једном посту изнад како је Младић био наиван када је дозволио да га Запад превери и уђе у Сребреницу. Сада ти овде кажеш како је Младић крив што је у околини Сребреници побијено скоро 3000 српсих цивила, жена, деце и стараца.

Сасвим сигурно знаш да је Сребреница била заштићена зона која је требало бити демилитаризована. Више пута је доказано да су ''Западни'' хеликоптери довозили оружје у Сребреницу. Циљ тог наоружавање је и био да се Срби присиле да стално држе велики број војника око тих заштићених зона (како их не би пребацили на друга ратишта).

Шта год је Младић покушао све то је било дочекано на нож и од Караџића и од Милошевића. Па српска војска је заузела Игман и Бјелашницу а Караџић следећи дан (и то након великих српских жртава) наредио да се ти положаји врате муслиманима.

Два пута се долазило на улаз у Бихаћ; Караџић наређује повлачење! По неким подацима Срби су око Бихаћа имали више од 10 хиљада војника. Замисли да је Бихаћ пао и да су Срби преусмерили толики број војника на границу са Хрватском. Па РСК никад не би пала! Али, политичари су очигледно имали разлог због чега није дозвољен пад тог града који је био кључ за уједињење РС и РСК.

Пар пута се улазило у Горажде; Караџић наређује повлачење!

Када је РСК почела да пада Младић жели да део ВРС пребаци преко Уне и Саве у Хрватску али то одбија политичко руководство РС! Долази да потпуног распада на командној линији у ВРС пошто је пола официра слушало Младића а друга половина Милошевића и Караџића. У тим тренуцима Караџић покушава да смени Младића са чела ВРС али је врло брзо одустао након јасних порука народа и војника.

Цело време рата се трговало и са Хрватима и са муслиманима. Колико је само конвоја Младић заробио и о томе говорио и на Скупштини РС. Питај људе који су били на тим седницама.

Дакле, цело време рата треба да организујеш војску против усташа и муџахедина али и да трпиш отворену трговину са противницима. Како неко Младића може за било шта да криви?

Караџић је наредио отварање граница РС како би се пропустило хрватско становништво из централне Босне када су их муслимани притерали у ћорсокак. Тада је спашено око 5000 Хрвата из централне Босне а онда је Караџић распустио и логор Мањача и све заробљеника пребацио у Хрватској где су их усташе обукле и наоружале и послале у борбу против ВРС убрзо након тога. А замисли да су муслимани побили оне Хрвате који су бежали из централне Босне? Ко би тада спречио крвави рат између Хрвата и муслимана? Наравно, мени је као човеку драго да су ти људи спашени али како нам је за то узврећено? РСК је нестала са лица земље, зар не!? Усташе су убијале српске цивиле и док су напуштали РСК.

И у том прошлом рату је било по старом. Војска нешто одради а политичари то онда раскрчме дижући свој рејтинг пред међународном заједницом.

pravda_i_istina
24. novembar 2017. u 12.12
stavite u favorite gornji lendmanov sajt; samo 2 recenice govore sustinu:

The 8,000 number included the Red Cross estimate of 3,000 „witnesses” allegedly detained by Bosnian Serbs, along with another 5,000 the Red Cross said „fled Srebrenica,” many to Central Bosnia.

They fled for safety and weren’t killed. Years later, forensic teams discovered 2,361 bodies where heavy fighting occurred - including combatants on both sides, not massacred civilians.
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 14.50
Свака част Лендману на коментару али, на жалост, такви коментари никад неће угледати светлост дана на Западу тј. неће бити објављени у утицајним Западним медијима.

Једном сам овде писао да су западни медији највеће зло које долази са Запада. Ти медији су продужена рука силеџија са задатком да убеде своју јавност у исправност злочиначке политике западних држава на челу са САД. Начин на који су областили нас Србе (њихове савезнике у два светска рата) довољно говори о моралу и поштењу Запада.

Једини начин да се свету покуша нешто објаснити је да информације почну да се презентирају светској јавности у званичној форми од државе Србије али држава Србија за то није заинтересована јер је управо држава Србија, под притисцима и уценама, похапсила и Хагу испоручила све српске родољубе кршећи на тај начин и свој власити Устав.

Пазите, један Ратко Младић је сигурно знао да је највероватније осуђен на пропаст самим тим што се ставио на чело српске војске. Он је знао против кога му се борити (не само усташа и муџахедина већ и наших прљавих политичара а и против још прљавијих и покваренијих западњака). Међутим, Младић је без обзира на све то одлучио да брани српски народ.
Оно што Младић сигурно није очекивао је да ће дочекати да га његова држава хапси и испоручује Хагу а да народ не може да га одбрани.

Због таквих ствари, искрено да вам кажем, мени никад не би пало на памет да се ставим у функцију одбране државе Србије. Знам, знам, рећи ће ми многи да државу Србију не смем гледати кроз покварену политику али, господо драга, а кроз шта ја то да гледам државу Србију? Да се тешим како су нам лепе реке и планине? Не, господо, једну државу представља њена власт а ту валст бира народ.
Немојте ми, молим вас, само о намештеним изборима. Маните се тих прича јер те приче су само начин да се народ правда што бира оне што бира.
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 14.52
„областили” = облатили
yugon
(inzenjer)
24. novembar 2017. u 15.43

Чека мало, пријатељу!

1.О заузимању Сребренице. Те заштићене зоне су биле направљене само зато да се оправда напад на Србе. То се планирало на дуге стазе. Западњаци су дозволили да се прослави и „заузме Сребреницу” само са циљем да га осуде за злочине и направе војну интервенцију на РС. Логично је било да се Срби из околине којима је побијена родбина (дјеца, жене, родитељи) и који су чинили те јединице које су ушле у Сребреницу освете за та звјерстава Орићева и компаније.
Ко је могао да замисли да Срби неће да убију ни једно дијете ни жену ни да силују, ништа од тога што би сав „нормалан” западни свијет урадио. Није запаљена ни једна кућа. Ови Западњаци су били шокирани а и Алија богами.
Е онда су се након неколико дана сјетили да имају те своје диверзанте. Е пошто и они нијесу могли да добију за стијељање више од тих 220 заробљеника (стријељани су само ти који су остали у бази умпрофора) план им је пропао и требало им је неколико мјесеци да поново наштимују причу. По ријечима преводиоца муслимана из базе, коме је убијен отац мајка и брат је свједочио да су дошла 4 нека војника и тражеили од генерала умпрофора да им преда дио заробљеника. Нијесу имали никаву наредбу нијесу се ни пресатавил. И замисли овај им је дао колико су могли да повезу. Није позвао Младића да га пита ко су ови а прије неколико дана ти исти упрофорци су пили и играли са Младићем. И будали је јасно да су му наредили (из Нато команде) да им преда те људе. Замисли ти упрофорци су већ били направили списак тих људи које су предали.

Младића за то што није убио ни једну особу у Сребреници треба наградити свим овоземаљским наградама а кад умре прогласити свецем. То говори о његовој моралној величини а и величини свих тих бораца који су имали снаге да се не свете на нејачи. О овоме нећеш нигдје прочитати, о овој непојмљивој величини тих србских бораца.

2. Сада није „скоро 3000” српсих цивила, жена, деце и стараца већ више од 3500. - Ти злочини су се понављали безброј пута. Није то само једном било. Побијени су цивили. Значи да тамо није било никве линије одбране. Војна органитација је била више него катастрофална. Тако ти је било у цијелом подрињу. (и око Горажда и Фоче). Е за то му је требало скинути чинове до десетара.
Када сам ја служио војску у Крушевцу био један Капетан 1 класе супер официр. Сва га војска вољела. Војници би све за њега дали.
Али једампут када је он био дежурни у гарнизону, био неки празник, неко пустио неког ловца у круг полигона (у неку шуму) да убије 2-3 фазана.
За то су му скинули чинове до водника. Па ти види за два фазана се скидају чинови а Младићу убили „СКОРО како кажеш 3000) жена и дјеце и он добар официр.
Није он био дорастао до те функције. Он је са чина подпуковника скочио у чин генерала.
Жалосно је мој пријатељ, види да си добар човјек, што је он био командант а не неги прави генерал из БХ. Или рецимо покојни (исто подпуковник) Лисица. Да ли ико овдје зна да је Лисица на своју руку без занања и војне и цивилне команде заузео Добој што је омогућило пробијање посавинског коридора. Послије су га наравно одмах смијенили.

Па српска војска је заузела Игман и Бјелашницу. Са тактичке стране потпуно беспотребно. Истина тада су се сарајевски муслимани усрали да ће Младић заузети Сарајево па су послали Ганића у Лукавицу да праговара да се колективно врате на вјеру прађедовску.
Тј. да поново постану Срби. Ови им рекли: Ви да будете Срби никад.
Е да је тада ушао у Сарајево сконо би му Капу. А могао је лакше него у Сребреницу са војничке стране гледано. Око Сребренице би ђаво ногу сломио а камоли да се то освоји.
На Игману је Младићу била постављена замка. Муслимани су сазнали да је Младић у првим редовима па су направили акцију и опколили су то подручје. Из тога обруча су га спасили неки фочаци за које је он рекао прије неког времена да нијесу српска вијска јер су на капама имали умјесто петокраке србски грб не кокарду.
Али, политичари су очигледно имали разлог - који јадни политичари. И Милошевић и Караџић су радили (навођени шта да раде) од стране ДБ. Све погрешно и најгоре за Србе. Милошевицу је Цимерман био кућни пријатељ. Тешко је повјеровати, а Игелбергер му је био шеф када је био на специјализацији у Америци.

Младић жели да део ВРС пребаци преко Уне и Саве у Хрватску али то одбија политичко руководство РС! - па је зато повукао војску са Купреса, Гламоча и Грахова. Ту су хрвати ушли књињанима иза леђа.
Исто као су се муслимани повукли из Сребренице исто су тако се Срби повукли из Крајине. Умало Бањалука није пала. Ту је Младић 100% одговоран. За то га је требало стријељати а не смијенити.
Како неко Младића може за било шта да криви?
Усташе су убијале српске цивиле и док су напуштали РСК.- Младић је био замјеник команданта Книнског корпуса на почетку рата па га је напустио а требао је да тамо остане. Зашто тај Младић није направио контра офанзиву на хрвате тада. У нормалној војсци више од чете не би му дали да води.
Он је био патриота то не поричем а као официр је био обична комунистичка јајара. Он је своју ћерку оставио у Београду без обезбеђења да се слободно шета па су је убили и Младићу провукли кроз уши да су то урадили Срби.
И псле рата су га ти ДБ као штитили и крили а у ствари су му контрослисали кретање и тровали га да у Хаг дође полестан и понижен да не може да се нормално брани.
Нажалост то је тако.

Lorka
(поета)
24. novembar 2017. u 16.27
Управо чух да је Младић, кад је удаљен из суднице, именовао оног ко му је буио кћер.
Lorka
(поета)
24. novembar 2017. u 17.22
... убио
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 22.35
Не бих хтео да помислиш да полемишем са тобом (yugon) али у вези овог:
''Тако ти је било у цијелом подрињу. (и око Горажда и Фоче). Е за то му је требало скинути чинове до десетара. ''

Да ли ти је познато да је само у Сарејеву пре рата живело око 150 хиљада Срба а да су током рата Срби из Бањалуке морали на сарајевско и подрињско ратиште? Толико о попуњености ВРС Србима из Сарајева током рата.

Што се тиче Купреса ево ти неких детаља:
https://tinyurl.com/ycpqnvms

Купрес је очигледно политички договор као што је и пад РСК договор Милошевића и Туђмана. Наши слепци политичари су веровали усташама!!!
Када је пао Купрес то је већ било време подметања клипова Младићу од Милошевића и Караџића.
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 22.42
„Е да је тада ушао у Сарајево сконо би му Капу”

Ја му свакако скидам капу из поштовања а да се питао Сарјево би било заузето. Па њему политичари нису дозволили да узме мање градове попут Бихаћа и Горажда па зар заиста мислиш да је могао узети Сарајево на своју руку?

Кажеш да је било непотребно заузимати Игман и Бјелашницу а онда, ако сам те разумео, кажеш да су муслимани управо због пада Игмана и Бјелашнице били у паници и у самом Сарајеву. Па, вредело је, зар ме, само је био проблем што су се огласили Караџић (и Милошевић) из Женеве и наредили враћање тих територија муслиманима.
D-Man
(Analyst)
24. novembar 2017. u 22.55
„Младић је био замјеник команданта Книнског корпуса на почетку рата па га је напустио а требао је да тамо остане.”

Није Младић напустио Книн самовољно већ је прекомандован у Сарајево на место Команданта Штаба Друге војне области ЈНА у Сарајево.
Не знам због чега такви наводи о ''напуштању Книна'' као да је самовољно напустио Книн. Тада је још постојала ЈНА а он добио наређење о прекоманди у Сарајево.
dulebg
(posmatrach)
25. novembar 2017. u 05.25
Хаг је суђење победника. Како рече ген.МакАртур за јапанске генерале:
- Праведно ћемо им судити, а онда ћемо да их повешамо.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
25. novembar 2017. u 16.20
D-man:
Због таквих ствари, искрено да вам кажем, мени никад не би пало на памет да се ставим у функцију одбране државе Србије. Знам, знам, рећи ће ми многи да државу Србију не смем гледати кроз покварену политику али, господо драга, а кроз шта ја то да гледам државу Србију? Да се тешим како су нам лепе реке и планине? Не, господо, једну државу представља њена власт а ту валст бира народ.
Немојте ми, молим вас, само о намештеним изборима. Маните се тих прича јер те приче су само начин да се народ правда што бира оне што бира.

narod zna da izabere one koji su jedini izbor jer oni koji se svidjaju narodu ne dopadaju se okupatoru (setite se Nikole Poplasena).

o kakvom izboru pricate s ljutnjom na Srbe
kad dobro znate da je iybor moguć SAMO U SLOBODNIM DržavAMA?

ipak imate plus (diviti se planinama i rekama Srbije nije dovoljno).
vacuum
26. novembar 2017. u 05.48
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.