Diskusije : Politika

 Komentar
Crkveni poreski raj
Dr_Blizak
(student)
18. septembar 2017. u 09.07
Crkveni poreski raj

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, reaguje na pojavu jednog zanimljivog poslovnog fenomena u Republici Srbiji.

Naime, do sada smo za pojam poreskog raja ili utočišta (eng. Tax haven) čuli samo onda kada je u medijima bilo reči o mutnim finansijskim transakcijama, kojima su bogataši i prevaranti, svoju imovinu i novac sklanjali od oporezivanja u strane, egzotične zemlje. Poreski raj je tako postao sinonim za utaju poreza i izbegavanje obaveza. Ipak, ni u snu nismo mogli pretpostaviti da će i Srbija na izvestan način postati takvo mesto, doduše rezervisano samo za jednu, paraposlovnu grupaciju građana te iste Srbije.

Do ovog zaključka smo došli kada smo informisani da Srpska pravoslavna crkva (SPC), neće, sopstvenom odlukom, da plaća porez svojoj državi, Republici Srbiji, a na imovinu koju poseduje, mimo hramova koji su inače kao objekti neophodni za obavljanje verskih poslova takođe izuzeti od poreza.

Trenutni čelnik SPC, rukovodilac njenih poslovnih delatnosti i suštinski glavni menadžer, Miroslav Gavrilović, poznat među vernicima SPC i kao patrijarh Irinej, obavestio je javnost da SPC neće plaćati nikakav porez na imovinu, sve dok joj ne bude restitucijom vraćena sva imovina koju potražuje.

Podsetićemo, SPC ne potražuje nijedan hram ili verski objekat, već isključivo poslovne objekte i nekretnine, dakle nepokretnosti namenjene sticanju dobiti, a ne bogosluženjima. Podsetićemo i na to da je do sada SPC vraćeno 52871 hektara zemljišta (72,78% potraživanog) i 47433 m2 nekretnina (24,78% potraživanog). Među vraćenim nekretninama su i one na ekskluzivnim lokacijama, poput prostora u Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 (nekadašnji JAT, Simpo, itd.) i „dvorišna” zgrada, stanovi i poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu, poslovni prostori na Terazijama 22, zatim 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, potom poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4, u Novom Sadu. SPC je vraćena i zgrada „Preparandija” u Somboru, kao i četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima i zgrada u Kraljevu, a vraćena je i slika „Portret Mihajla Pupina”, rad Uroša Predića.

Odbijanjem plaćanja poreza na imovinu koju već poseduje, SPC sebe ponovo stavlja u poziciju institucije koja je iznad države, njenih zakona i propisa, ali i iznad građana, među njima i vernika. Naime, osim što ima privilegovanu poziciju i prioritet u procesu restitucije, SPC prihoduje i značajan novac iz budžeta Republike Srbije, koji ona, za razliku od svih nas, ne puni. Mi građani, plaćamo SPC oko 8 miliona evra svake godine, po budžetskoj liniji 481, kao nevladinoj organizaciji. Takođe, SPC godišnje od svojih neoporezovanih poslova, prihoduje blizu 150 miliona evra, gradi hotele, turističke objekte i pansione, za koje ne plaća nikakve poreske dažbine. Novac koji uzima vernicima, uobičajenim, svakako nefiskalizovanim i nigde ozvaničenim „naknadama” za krštenja, venčanja i sahrane, nepoznat je i poreski takođe nevidljiv. Od doplatnih markica za svoj Skadar na Bojani, poznatiji kao Hram Sv. Save na Vračaru, do sada je prihodovala više miliona evra, od nas otetog novca.

A opet, nema nameru da plati porez na imovinu koju poseduje i koristi. Uzima, a društvu ne vraća nikako osim bahatošću i nasiljem nad zakonom.

Svako od nas, kao običan građanin, ukoliko bi se drznuo da ne plaća porez na imovinu, vrlo brzo bi osetio svu oštrinu zakona i propisa. Dug bi bio prisilno naplaćen, razrezala bi se kazna i niko i ništa nas ne bi moglo zaštititi od propisa koji bi trebalo zaista da važi podjednako za sve, za one koji koriste svu svoju imovinu, ali i za one koji koriste njen deo, dok na drugi čekaju, restitucijom.

Propisi, kako vidimo, ne važe podjednako za sve. SPC, interesna grupa sveštenika ogrezlih u bogatstvo, bahatost i nezaslužene, zloupotrebljene privilegije, izuzeta je od zakona. Kao i mnogo puta do sada, ponovićemo da je tu manja krivica same SPC, koja ima svako pravo da pokuša da se stavi iznad zakona, koliko je krivica do države, koja dopušta da ta koruptivna, koristoljubiva organizacija, ostane iznad zakona, paradržavno i parafiskalno.

Dok decu lečimo SMS-ovima, dok nemamo mokre čvorove u školama u unutrašnjosti, dok narodne kuhinje nemaju dovoljno hleba za sve više sirotinje, država dopušta da SPC otvoreno, javno i bez zadrške, odbija da podmiri osnovnu obavezu, koja čini temelj funkcionisanja države. Ismevajući propise i nipodaštavajući državu, SPC sama određuje šta od zakona želi da prihvati i u kom obimu. Ono što im se ne sviđa, samo će zanemariti, svesni toga da ih sistem prinude, koji država ima, neće ni na koji način usloviti. Naviknuti da ne odgovaraju ni za krivična dela zloupotrebe dece, ni za saobraćajne prekršaje, ni za neplaćanje komunalnih troškova, odlučili su da ne moraju plaćati ni porez na nekretnine i poslovne objekte koje poseduju. Zamislite koliko novca SPC utajuje poreski, neplaćanjem poreza na desetine hiljada hektara zemljišta i nekretnina u gradovima.

A država ćuti, trenirajući u isti mah poresku disciplinu na nama, običnim građanima, karikirajući sebe i sam pojam države. Dok u isto vreme promoviše kampanju „Porez plati da ti se dobrim vrati”, država dozvoljava da za SPC i dalje traje kampanja „Porez ne plati, ali iz budžeta dobro zahvati”.

Tražimo zato, odlučno i jasno, da država preko sistema finansijske kontrole i prinude, privede i SPC obavezama koje važe za sve nas. Zahtevamo da u našem siromašnom društvu, ne dozvoli da ova, tako nezasluženo privilegovana kasta iluzionista, nastavi sa iživljavanjem i uskraćivanjem budžetskih sredstava svima nama, dok ih ona za sebe nemilice troši.

Država počiva na nama, građanima. Iz nas i od nas dobija svoj legitimitet i svoje temelje postojanja. Nema zato pravo da nam se izruguje na ovakav način, ignorisanjem ovog bezočnog ponašanja SPC. Nema pravo da ćuti i okreće glavu na drugu stranu, morališući nama, običnim građanima o potrebi plaćanja dažbina, dok poklanja i prećutkuje ogromne, silne novce organizaciji zasnovanoj na obmani, zelenašenju i zloupotrebama.

Uvedite red. Zaštitite pravo i pravdu. Ukinite bezakonje.
zori
(Чича)
18. septembar 2017. u 09.08

ua sektasi
Dr_Blizak
(student)
18. septembar 2017. u 09.15
http://ateisti.com/crkveni-poreski-raj/

da , ta jevrejska sekta je stvarno stegla obruc oko ljudskih dusa.
zori
(Чича)
18. septembar 2017. u 09.39

sektasu... da se ja pitam... placali bi vi nevernici dupli crkveni porez
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
18. septembar 2017. u 10.08
Do ovog zaključka smo došli kada smo informisani da Srpska pravoslavna crkva (SPC), neće, sopstvenom odlukom, da plaća porez svojoj državi,

------------------------------------------

cujes ti komunjare, oni dosli do informacije

alo nekrsti, u slobodnim, demokratskim zemljama ni jedna zvanicna verska ustanova ne placa poreze, a Srbija je slobodna i demokratska od 2000e, tako da komunjare, partizani, ateisti, titini pijoniri i ostali bezboznici - ODBIJ stoko nekrstena

zupa
(DR.MR)
18. septembar 2017. u 10.16
На милостињу се не плаћа порез,јер је већ једном плаћен.
jasmina_lavica
18. septembar 2017. u 12.00
alo nekrsti, u slobodnim, demokratskim zemljama ni jedna zvanicna verska ustanova ne placa poreze,

JL

Svaka verska organizacija, pa i sekta, je oslobođena poreza.
Doduše, prvi uslov je, kako stoji u australijskom zakonu, da je to neprofitna organizacija.
Izdavanje objekata u privredni zakup se teško može opisati kao neprofitno.
zori
(Чича)
18. septembar 2017. u 12.13


+1 - 1 = 0

capice?????
Dr_Blizak
(student)
18. septembar 2017. u 12.17
Krstaška pljačka

„Vlada Srbije daje 500.000 evra za gradnju crkve u Crnoj Gori”

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, sa užasnutošću reaguje na novu zloupotrebu budžeta Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije je odvojila 62,2 miliona dinara, odnosno nešto više od pola miliona evra i dala taj novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), za potrebe izgradnje Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama, u Crnoj Gori. Dakle, novac poreskih obveznika Srbije, novac iz budžeta koji SPC ne puni, dat je SPC za potrebe izgradnje crkve u drugoj državi.

Motivacija SPC je savršeno jasna. U Crnoj Gori već godinama traje politički, mnogo pre nego verski, sukob SPC i tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). U tu borbu iluzionista oko toga čija je vera „jedina prava”, što je okosnica verskih sukoba već milenijumima i oko toga ko jedini ima pravo da predstavlja pravoslavne vernike u Crnoj Gori, što je okosnica političkih sukobljavanja raznih ogranaka, filijala brojnih verskih zajednica širom sveta, umešala se Vlada Srbije, na način na koji nipošto ne bi smela.

Da sve bude još mnogo gore, ogromna finansijska sredstva prebačena SPC za izgradnju još jednog spomenika ideji „moj je (hram) veći, pa sam ja zato bolji od tebe”, uzeta su iz tekućih budžetskih rezervi, tj. dela budžeta koji se koristi isključivo u slučajevima vanrednih državnih okolnosti. Odavde zaključujemo da je izgradnja crkava SPC, za državu ravna saniranju elementarnih nepogoda ili sprečavanja istih. Elementarne nepogode su, na primer poplave, a sećamo se koliko je država bila nespremna i kako je loše odreagovala poslednji put kada nas je ta istinska nepogoda pogodila. Sećamo se i kako je SPC tada odreagovala – Za poplave je okrivila Končitu Vurst (?!?), transrodnu osobu, učesnicu Evrovizije. Sećamo se i da su državni organi Srbije govorili o „Velikoj vodenoj zmiji” i o „grešnom narodu”, umesto da su govorili o nedostatku nasipa i katastrofalnoj organizaciji u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

Sada ta i takva država, ponovo daje naše, budžetske novce, organizaciji koja budžet ne puni, širi neznanje, dogmatizam i netoleranciju, a samo da bi nastavila svoj besmisleni krstaški pohod za politički uticaj i to u stranoj državi. Država, oličena u Vladi, svesno krši Ustav naše zemlje i pomaže SPC i tamošnjem, po šovinizmu i diskriminatornom, necivilizacijskom i jednostavno prostačkom ponašanju poznatom mitropolitu Ristu (Amfilohiju) Radoviću u besmislenoj, anahronoj i primitivnoj svađi sa CPC.

Pa kada će biti dosta? Kada će biti dosta novca za SPC?

To je crkva koja godišnje iz budžeta dobije sedam miliona evra, tek tako.
To je crkva koja u tih sedam miliona evra poklonjenih novaca drugih poreskih obveznika, već ima namenjenih 1,5 miliona evra za izgradnju i obnovu crkava i hramova.
To je crkva koja oslobađanjem od poreza, godišnje prihoduje više od deset miliona evra.
To je crkva čijim sveštenicima iz budžeta koji ne pune, isplaćujemo penzije.
To je crkva čijim sveštenicima iz budžeta koji ne pune, plaćamo zdravstveno osiguranje.
To je crkva kojoj privatni poslovi, popularni biznisi, donose preko 140 miliona evra godišnje.
To je crkva koja bez zakonskih posledica odbija da plati porez na imovinu.
To je crkva koja ima zakonsku prednost i povoljnosti pri restituciji.
To je crkva koja se bavi izgradnjom i izdavanjem nekretnina, mimo poreskih obaveza i propisa.
To je crkva kojoj se na ime obaveznih doplatnih markica, svake godine obezbedi preko 600 hiljada evra za Hram Svetog Save, taj Skadar na Bojani u beogradskom Karađorđevom parku.
To je crkva čijim eparhijama, kada odbiju da plate komunalne troškove, lokalne samouprave pokriju dugove.
To je crkva kojoj državna uprava i lokalne samouprave poklanjaju zemljište i ne naplaćuju poreze za izgradnju objekata.
To je crkva koja gradi hotele, odmarališta i druge turističke objekte.
To je crkva kojoj državna preduzeća, besplatno renoviraju patrijaršijsku rezidenciju.
To je crkva čije vladike imaju vozni park dostojan arapskih šeika.
To je crkva čije vladike u svojim dvorima imaju pozlaćene slavine.
To je crkva kojoj nestane milion evra iz patrijaršijske kase, ali se niko ne uzbudi previše.
To je crkva koja samo od privatnih donacija, godišnje prihoduje preko 20 miliona evra.
To je crkva kojoj država poklanja novac za dekorativnu rasvetu za manastire.
To je crkva u kojoj važi „daj koliko daš, ali niko ne daje manje od 50 evra.”
Kada će napokon biti dosta?

Novak
18. septembar 2017. u 15.17
„Izdavanje objekata u privredni zakup se teško može opisati kao neprofitno.”
Non profit organizacije nisu samo crkve, ima ih još koliko hoćeš.
One nisu privatna svojina, već tipicna samoupravna organizacija.
Tamo se možeš hvaliti, takmiciti, sa lovom, izigravati dasu i donatora velikog srca, možeš Vladiki ili nekom sefu slobodno poklonoti mrcdesa bilo koje boje, i za uzvrat dobijes potvtdu da si poklonio i vise od toga, a nema govora o mitu ili korupciji.
Možeš da volontiras do mile volje, a kad nema ko da radi ono što se mora onda se on mora platiti.
Non profit organizacije mogu rentati šta god imaju, razne objekte i sve sto im donosi novac, oni su pravno lice i mogu podizati i
zajmove u bankama.
Svaki ama bas svaki pojedinac koji zaradi novac u non profit firmi
mora da prijavi zaradu i plati državi porez.
Država nesme da ubire porez verskim organizacijama i ostalim NP
jer na taj način ozbiljno gusi njihovu slobodu i svaku ravnopravnost tj oni zasigurno postaju veliki drustveni problem.
U Kanadi nikom ne pada na pamet da raspise porez crkvama i ostalim
humanitarnim organizacijama koje prikupljaju pomoć ugrozenima.
Tako na primer za svaki dolar koji date nekoj NP firmi toskovi
prikupljanja i distribucije svakog dolara su i vise od 80%
Pranje novca je zabranjeno sa tim se slaze i vatikanska banka,
i u njoj kao sto znamo lezi cista lova, oni nikom ne daju prljav novac.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
19. septembar 2017. u 00.08
tako je Novace, napisao si malo sarkasticno ali si manje vise u pravu.

JL kao i obično iz njenog komunjarskog ugla odmah pocne da lupeta komunjarsku propagandu kao da nekog zabole šta ona misli iz devestosezdeset i neke.

Nego, zašto da ne poklonis popu mercedes ako možeš ili ako se osecas tako?

ili da uradis nešto korisno bez naplate za svoju bracu i sestre u Hristu?

Sve crkve u Australiji, njih 35-40, sem 4 ili 5, su sagradjene dobrovoljnim donacijama pedesetih i sesdesetih godina i kasnije ili ulepsavane ili proširavane, i da nije bilo dobrovoljnog rada i donacija Srbi ne bi imali ono sto imaju danas i ne bi bili poznati i uticajni na novom kontinentu.

I nikad ni jedan cent takse nismo platili, a kod nas u Majci Srbiji, komunjare hoće da naplacuju poreze?

Normalnom coveku se dize kosa na glavi od onog šta komunjare još rade u Srbiji.
Werba
(N/A)
19. septembar 2017. u 04.01
Nema sumnje, spc potpuno je pod uticajem katolicke crkve.
Nasi vodeci popovi spoplicu se međusobno ko će pre do papa Franje...
Postali su gramzivi i osioni ne skrivajuci ulične propalitet-manire.
Međusobne svadje (ko će pre do neke nekretnine, da bi je kasnije utopili i dobrano zaradili)propracene su najgorim psovkama, ukljucujuci i tradicionalne srpske psovke: *j...m li ti bozju mamicu Maricu* i sve tako u varijacijama, gde su njihovog tatu Boska u koga se kunu,već tradicionalno podvrgli seksistickim psovkama, koje se uglavnom cuju u javnim kucama...
U spc ne postoje 3 popa, koji nisu u međusobnoj zavadi.
Šta reci,-u spc već odavno vlada crnomantijaska mafija, ogrezla u intrigama i nadasve lopovluku,- zbog licnog bogacenja.
Tu mantijaski bandu, treba zakonom obavezati da placaju taxu na nekretnine, a lopuze pohapsiti i pravac Padinburg (cuza u Padinskoj Skeli) da beru bostan i buraniju na ekonomiji. Obavezno ih osisati do gole tintare i obrijati. Cisto preventivno,- da ne ramnozavaju vaske.
Ako bi do toga doslo, ne bi potraljalo dugo, kada bi pocela rasprodaja okupiranog zemljista, koje u njihovom posedu tavori neiskorisceno i gde narod za njih placa taxu...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. septembar 2017. u 04.15
Komunjara Werba se istovario. Njegovi su jako voleli da određuju ko će koliko čega imati od imovine. Mladi sektasi truju glupostima sa svojih kruzoka ne vodeci racuna da su u demokratijama crkvene organizacije zasticene, ali ne mogu da uticu na izbor premijera pa nam propagiraju crveni teror. sve bi vas werba povesao kulaci.
jasmina_lavica
19. septembar 2017. u 04.28
sto imaju danas i ne bi bili poznati i uticajni na novom kontinentu.

I nikad ni jedan cent takse nismo platili, a kod nas u Majci Srbiji, komunjare hoće da naplacuju poreze?

JL

Poznati ste uglavnom po tučama na stadionima, a uticaj smo videli nedavno u slučaju kapetana Dragana.
Tako da...

Uvek i svugde onaj kome dođu da naplate porez kuka kako je etnički ugrožen.
Werba
(N/A)
19. septembar 2017. u 05.57
Neka neko ospori istinu, koju sam napisao o stanju u spc.
Vidim nema nikoga, zato što znaju da je istina,- i da bi se u tom slučaju pos.rali na Tata Bradu i Ravnu Goru.

Uzgred, kad smo već kod sisanja i brijanja, popove koji bi zaglavili
cuzu, tebalo bi brijati na partizanski način:- na suvo!...Bas kako oni drpisanjem uz dati blagoslov mafijasima na vlasti, zajednicki deru kozu narodu.
Kada su u jednoj državi na vlasti najgori pljackaski mafijasi, podrzani mafijasima u mantijama, onda je jasno u kakvom drustvu narod živi. Što se tiče Srbije u toku je moralno posrnuce do dna treceg reda guste zabokrecine...
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
19. septembar 2017. u 06.03
Uvek i svugde onaj kome dođu da naplate porez kuka kako je etnički ugrožen.

-----------------------------

zadrta da gore ne može da bude,

niko ne kuka da je ugrozen već sam pokazao na Australijskom slučaju kako demokratija funkcionise i zašto smo se borili da se jednoumni bezboznicki totalitarizam za koji se zalazu bolesni Werba i zatucana JL unisti jednom za svagda.
U demokratiji niti crkvama ko trazi porez, niti postoji suma, i normalno je da ne placamo ono što se ne trazi.

a znam da je isti slučaj i u VB, USA i Kanadi
mornar7
(mornar)
19. septembar 2017. u 06.38
svi komunjare, dodju nikolici i vucici opet komunjare na vlasti.

samo sto u socijalizmu komunjare nisu prakticki naplacivale porez nikome pa ni crkvi a tvoja država ti lupa porez i naplati će i mercedes koji ti tata pokloni a neće ako ga poklonis državi ili crkvi (skraja 80tih je uveden porez na promet oko 3% pa se ljudi bunili sad placaju i 20% pa niko ništa (24% u grckoj sto je buducnost svih)) Dobili smo obrazovanje, posao, stanove, doktora u socijalizmu. Na zapadu i novonastalim ako imaš posao ili dobijes poklon porez, odes da kupis ciglu porez, napravis kucu svojom rukom - naplate ti porez. Porez na psa, porez na sunce itd. I onda kažeš komunjare deru. Pa ajd i dalje mrzi komunjare, možda ti bude laksi u tvom sje.anom zivotu.
Werba
(N/A)
19. septembar 2017. u 07.57

markizdenovisad

MarkizDeNoviSad
(Sinter)

19. септембар 2017. у 04.15

sve bi vas werba povesao kulaci.
========

Paaa, skoro tačno.
Naravno po partijskom zakonu, svi bi prošli proveru.
Neosporno bilo bi streljanja i izrecenih dugogodisnjih robijanja.
Oni *podobni, bili bi podvrgnuti marksistickom obrazovanju, gde bi partija dobila solidina partijski kada, na nivou partizanskih komesara.
Kao sto vidis, među kulacima naslo bi se onih, koji nisu bas truli kukolj...

Smrt fasizmu sloboda narodu!



dulebg
(posmatrach)
19. septembar 2017. u 11.14
Кад сам пазарио за ЈНА - свуда сам остављао Изјаву да је роба ослобођена од пореза. И стварно - зашто би држава опорезивала набавке које финансира из пореза? То је сито питање и за Цркву: даш им паре сакупљене преко ПДВ, а онд аим наплаћујеш?

Црква је исто што и све друге друштвене службе (или и више од тога), финансира се из пореза и будаласто је онда опорезовати је.

Ако неко мисли да атеисти не би требало да финансирају цркву - онда нека уреди да здрави не плаћају педере, а за све остало после ћемо лако.
D-Man
(Analyst)
19. septembar 2017. u 13.24
Верске организације ни у Канади не плаћају порез а нису обавезне ни да држави подносе завршне рачуне.
Зашто? Па због тога што верске организације имају одређену улогу у друштву које друштво сматра корисном.

На жалост, многи злоупотребљавају такву ''недодирљивост'' верских организација. Да америчка порезна служба провери поједине верске институције врло брзо би прекинула извор финансирање појединих радикалних елемената.
То се не чини а поставља се питање због чега. Немогуће је да се нема увид где се и како скупља лова и како се шаље тим елементима али онда у целу ту калкулацију дођу и итересе америчке војне индустрије која продаје оружје свима који су спремни да плате.
Дакле, лова се извлачи од присталица разноразних радикалних елемената а на крају корист има баш америчка војна индустрија.
Када се понекад деси да дебљи крај извуку невини цивили онда Амери то назову „collateral damage”.
jasmina_lavica
19. septembar 2017. u 13.45
То се не чини а поставља се питање због чега.

JL

Zbog uloge u društvu koju si spomenuo.

Iz istog razloga iz kojeg je fudbalerima (i drugim vrhunskim sportistima) dozvoljeno da zarađuju milione bez obzira na relativno mali broj pogodaka koji se postižu u tom sportu.
dulebg
(posmatrach)
19. septembar 2017. u 14.30
Дошло Црква на ред. Схебали су све, само се Црква још ту и тамо држи.
Novak
19. septembar 2017. u 17.21
Za vreme zadnjeg rata SPC u Kanadi i USA
aktivno je podržavala, prikupljala i slala pomoć
gotovo svim osimnjicenim i opstuzenim za ratne zločine.
Crkva placa maloprodajni porez ali neiporez na imovinu
i prihod. Svestenici primaju plate i placaju porez na
dohodak, penzione doprinose i imovinu ako stanuju u svojoj kuci, a crkva ne placa porez na kucu koju ima u vlasnistvu i daje svesteniku na uslugu.
Kad neki bogatatun pokloni napr Audi svom popu, to obično ide na
racun države tj. bolje biti dasa pa pokloniti crkvi nego državi,
a i jedna i druga imju suplje zdepove koje niko ne može natrpati.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.