Diskusije : Politika

 Komentar
Putinov „trojanac” u eu i nato
novosadski_radikal
(Clan SRS)
20. jul 2017. u 07.12
PUTINOV „TROJANAC” U EU I NATO: SAD optužuju Orbana za špijunažu, skandal u Budimpešti – Amerikanci isprozivali Mađare!
Aktuelno Analize by aleksandar - 20/07/20170

NATO saveznici su uznemireni i zabrinuti zbog širenja ruskih obaveštajnih operacija u Mađarskoj, tvrdi evropsko izdanje magazina „Politiko”

Iako su Budimpešti iz Brisela kao na traci stizale kritike zbog „urušavanja demokratije”, obično su nakon toga dolazile pohvale zbog „snažne privrženosti Mađarske NATO alijansi”. Međutim, sada u Severnoatlantskom savezu odjekuje alarm jer se u Mađarskoj odomaćio glavni neprijatelj – Rusija. Kremlj Mađarsku vidi kao idealan prolaz kroz koji operativci mogu da se ušunjaju u Evropu, tvrdi „Politiko”.

– Postoji neverovatno velika zabrinutost da Rusija u osnovi koristi Mađarsku kao svoju operativnu bazu usred NATO i EU – kaže bivši diplomata američke ambasade u Budimpešti, koji je pristao da priča za „Politiko” pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnici zapadnih institucija u svojim izveštajima upozoravaju da je Rusija u poslednjih nekoliko godina „dramatično povećala obaveštajne aktivnosti u Mađarskoj sa ciljem da sabotira EU”.

U 2014. u Mađarskoj je bilo tek oko pedesetak ruskih obaveštajaca, dok ih sada ima više od 300. Verujemo da sprovode operacije presretanja telekomunikacija, sajber-napada, podržavanja desničarskih političkih partija koje obasipaju novcem i „prljavim” informacijama, ali i da su povezani sa organizovanim kriminalom – ističe sagovornik briselskog lista.

Mađarska je na istočnoj ivici

Locirana na istočnoj ivici NATO, na granici sa Ukrajinom, Mađarska se smatra izuzetno važnom komponentom u „odbrambenoj strategiji” Alijanse. To dokazuje i činjenica da se NATO trupe baš sada nalaze u Mađarskoj, gde učestvuju u 10-dnevnim vojnim manevrima pod nazivom „Čuvarova sablja”.

Mađarske trupe raspoređene na Kosovu i Avganistanu, kao i brigada u Estoniji, predstavljaju argument vladajuće političke garniture na kritike o tesnim vezama premijera Orbana sa Kremljom. Uz to, Viktor Orban je stari zagovornik izdvajanja famoznih 2% BDP za odbranu, i veruje da će se Mađarska pridružiti malom klubu od svega 5 NATO članica koji za sada ispunjavaju taj uslov, inače najčešće ponavljanu kritiku predsednika SAD Donalda Trampa upućenu Evropi.

Mađarska igra važnu ulogu u NATO, a svoje zadatke ispunjava revnosno. Štaviše, zemlja igra ključnu ulogu u strategiji Alijanse na istoku Evrope i Zapadnom Balkanu – tvrdi jedan NATO zvaničnik iz Brisela.

Sve je to sjajno, ali…

Međutim, uprkos „besprekornom” delovanju u NATO, zapadni partneri Mađarsku i dalje gledaju kao „klimavu i nepouzdanu”, tvrdi „Politiko”.

– Svi su ubeđeni da je Budimpešta kompromitovana. Rečeno mi je da više ne delim nikakve poverljive informacije sa Mađarima, čak ni ako imaju odobrenje za tako nešto – rekao je jedan NATO zvaničnik za magazin.

Vlada Mađarske je u odgovoru na pitanja „Politika” negirala da postoji bilo kakva ruska operacija u toj zemlji, kao ni „posebna veza” Moskve i Budimpešte.

Mađarske obaveštajne službe svoj posao obavljaju savesno i veoma uspešno – kratko je saopštio portparol mađarske vlade.

Veze s Rusima

Od dolaska na vlast 2010. godine, mađarski premijer Viktor Orban uspeo je da razvije dobre odnose sa Moskvom, o čemu svedoče česti susreti sa Vladimirom Putinom i zajam od 10 milijardi evra za izgradnju nuklearne elektrane Pakš II koji je uzet od Rusa.

Prošle godine mađarski portal „Index” objavio je da je lider ultradesničarske paramilitarne jedinice u Mađarskoj, inače osuđen zbog ranjavanja policajca, bio u konstantnom kontaktu sa ruskim obaveštajcima iz službe GRU.

– GRU je razvio odnose sa brojnim desničarima u Mađarskoj. Štaviše, čak su i ruske diplomate zajedno sa desničarima učestvovale u „ersoftu”, sportu u kome se koristi nesmrtonosno oružje slično pištoljima. Na sve to, mađarske službe su okretale glavu na drugu stranu – pisao je „Index”.

Pored toga, portal 444.hu pisao je u aprilu da sajt mađarske vlade za konsultacije sa građanima koristi kod za praćenje koji ruskoj firmi „Yandex” direktno šalje podatke mađarskih građana.

U mađarskim medijima često se može pročitati kritika na račun Zapada, dok se Rusi skoro i ne spominju, navodi „Politiko”, i dodaje da Budimpešta kritike iz Brisela ocenjuje kao „licemerne”.
steks
20. jul 2017. u 11.16

Мислим да свет све мање верује у америчке оптужбе поред свих оних лажних које изрекоше.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
20. jul 2017. u 22.43
evo proslogodisnjeg clanka u istom magazinu , ali ovog puta o Bugarskoj

http://www.politico.eu/article/russia-bulgaria-presidential-election-rumen-radev-socialists-caught-between- nato-and-the-kremlin/

ne znam za Madjare, ali Bugari su pravi trojanac u NATO savezu i oni to i ne poricu

njihovu odanost i povezanost sa Rusijom ne može niko da ugrozi, a vazni su zbog svog polozaja i jednoj i drugoj strani
dulebg
(posmatrach)
22. jul 2017. u 06.40
Бугаре и Румуне је усрећио онај ко им је довео Немце за краљеве. Одонда не умеју да се саставе.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.