Diskusije : Politika

 Komentar
Opozicija: BIA će biti podređena SNS-u
strateg
22. maj 2017. u 22.21
Nekadašnji ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić imenovan je na čelo Bezbjednosno informativne agencije.
Prošle godine Skupština Srbije jednoglasno je razriješila Gašića funkcije ministra odbraneReuters

Opozicija u Srbiji oštro je osudila odluku premijera Aleksandra Vučića da na čelo Bezbjednosno informativne agencije imenuje smijenjenog ministra odbrane Bratislava Gašića.

Vučić je rekao da Gašić da „on ima mnogo kvaliteta i da ne treba sumnjati u njegovu lojalnost državi Srbiji”.

Šef poslaničke grupe „Dosta je bilo” Saša Radulović poručio je da Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA-e i dodao da na tom mjestu treba biti vrhunski državni službenik, a ne partijski kadar.

Povodom najave imenovanja Gašića, Radulović je kazao da se ide iz jedne apsurdne situacije u drugu, ocjenjujući da se predsjednik Vlade i Srpske napredne stranke „poigrava” sa građanima.

„Ako se to ispostavi da je tačno, a ono što smo videli do sada jeste tačno, gde smo dobili 'vazduplohova' da nam vodi Koridore, ovo je još jedno stranačko postavljenje”, rekao je Radulović.

On se referirao na imenovanje Zorana Babića, bivšeg šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke na mjesto šefa Koridora Srbije. Babić je, između ostalog, poznat po tome što je više puta u Skupštini, tokom rasprave o izmjeni Zakona o vazdušnom saobraćaju, izgovorio 'vazduplohov' umjesto 'vazduhoplov'.

Šutanovac: Urušio Vojsku Srbije
Predsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac smatra da Gašić nije dostojan funkcije direktora BIA-e, te da nije dobro da jedan visoki stranački funkcioner postane šef srbijanske tajne službe.

U pisanom saopćenju dostavljenom medijima, Šutanovac navodi da je Gašićev ministarski mandat obilježen aferama, da je „urušio” Vojsku Srbije i sistem odbrane, te „ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije tog sistema”, jedinog, kako navodi, do kraja reformisanog sistema u zemlji.

Poslanik DS-a i član Odbora za kontrolu službe bezbjednosti Radoslav Milojičić smatra da je od toga ko će biti direktor BIA-e problematičnije to što će možda prvi put u historiji visoki stranački funkcioner biti na tom mjestu.

„To je direktno mešanje SNS-a. Da li će BIA direktno služiti za razračunavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore?”, upitao je on.

Podsjetio je da još nisu razjašnjene okolnosti helikopterske nesreće kod beogradskog aerodroma 2015. dok je Gašić bio ministar odbrane, a u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.

Ocijenio je da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena SNS-u, a to, kako tvrdi, ne postoji nigdje u razvijenim zemljama.

Za radikale je manje važno to ko će biti na čelu agencije od toga da počnu da se rješavaju nagomilane afere i neriješena ubistva.

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke podsjeća da je u Srbiji 2003. godine ubijen predsjednik vlade Zoran Ðinđić, a da se BIA „do danas nije pomerila sa mrtve tačke”.

'Iz apsolutizma u diktaturu'
Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da će biti presedan, da član Predsjedništva SNS-a postane direktor BIA-e, tvrdeći da toga „nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u...”

„Ako se to desi, to je još jedan dokaz da Srbija srlja u ponor i da je apsolutizam Aleksandra Vučića došao do vrlo visokog nivoa i da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije, jer mi ovako idemo iz apsolutizma u diktaturu”, tvrdi Živković.

Srpska napredna stranka poručila je danas da će „za razliku od [Saše] Jankovića, Šutanovca, [Bojana] Pajtića, Živkovića, Bratislav Gašić sigurno štititi, što je i dokazao, isključivo interese države i dati svoj maksimalni doprinos za bezbednost države i svih njenih građana”.

Prošle godine Skupština Srbije jednoglasno je razriješila Gašića funkcije ministra odbrane zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Gašić je rekao Labović kako „voli kada novinarke lako kleknu”.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
22. maj 2017. u 23.32
Šef poslaničke grupe „Dosta je bilo” Saša Radulović poručio je da Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA-e i dodao da na tom mjestu treba biti vrhunski državni službenik, a ne partijski kadar.

*

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da će biti presedan, da član Predsjedništva SNS-a postane direktor BIA-e, tvrdeći da toga „nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u...”

----------------------------

haha ne pada sneg da pokrije breg već da svaka lija otkrije svoj trag...

Radulovic i Zivkovic brane BIAu a znaju da je još copavoga partizani drže i da je jugoslovenska udba pored ruskog KGBa jedina preostala komunisticka tajna sluzba koja nije otvorena i unistena posle pada komunizna u Evropi?

eto ciji je covek Radulovic a i ovaj Zivkovic

a Radule mi se nije uklapao , po svojoj retorici, ni ruskoj, ni zapadnoj strani

nego, izgleda da će AV Vutchku uspeti ono sto Vuku nije uspelo 17 godina

:)

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
22. maj 2017. u 23.34
btw,
otvaranje udbinih arhiva je jedan od uslova za pristup EU, tako da će to morati da se odradi, milom ili silom
dragoljub100
23. maj 2017. u 02.49
Архиве треба отворити, само, немојте да се разочарате.
Ко зна шта ће се све наћи, и некима неће бити пријатно.

Неки овде из лично-материјалних разлога желе отварање архива из 1944, мада су много интересантније, а мислим и црње, архиве из 1990-1999.
strateg
23. maj 2017. u 06.51
Bratislav Gašić tvrdi kako je završio gimnaziju i ekonomski fakultet u Nišu. DA LI JE?
baresh
(zanatlija)
23. maj 2017. u 13.13
„otvaranje udbinih arhiva je jedan od uslova za pristup EU, tako da će to morati da se odradi, milom ili silom ”

Dovoljno za početak,
Potom sledi (neminovno) otkopavanje masovnih grobnica i odrzati
parastos žrtvama - jer;'bez pokajanja nema vaskrsenja'. Kako
jedinke, tako i sire zajednice.

p.s. bilo - ne povratilo se.
Werba
(N/A)
23. maj 2017. u 13.14
.. a da je iskustvo za buducueg sefa BIA stek'o dok je bio ministar odbrane, za nešto od oko 2 godinice ministrovanja.

Doduse za Gasu tu je bila krucijalna VOdjina podrska, koji je doslovno rekao:
'Eto gospodin Gasic je čak vise od godinu dana izdrzao, bez ministarskog mesta'!!!...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.