Diskusije : Politika

 Komentar
Како новинари манипулишу
abvgd
(Morski)
20. maj 2017. u 19.17
(Пренесено са дискусије 'тенис' али је применљиво и на политику.)

1. Фотографија. Било какав позитиван чланак уз ружну фотографију не значи ништа. Ако прикажу, рецимо Новака, са неком гримасом, свог искривљеног, то је снажна порука. Фотограф има избор од стотина фотографија за време једног меча али уредник бира која ће се фотографија наћи поред текста.
2. Наслов. Наслов се узима здраво за готово, тако је новинска форма звана вест најбољи облик манипулације јер је примамо у целини, као истину. Кад читамо коментар, укључујемо своје критичко мишљење али кад читамо вести, усвајамо без примедби. Наслов је мала вест.
3. Прва реч у тексту, прва реченица, први пасус. Ако неко, рецимо, напише у првом пасусу да је Тием правио грешке које не прави увек, а Новака споменемо тек у друом или трећем пасусу (параграфу) - то значи да Није Новак победио неко је Тием изгубио. Абсолутно нема везе какве хвалоспеве о Новаку пишемо у трећем параграфу. Порука, свесна и подсвесна, је већ пренешена.
4. Реч која стоји пре или после имена (Новака или неког другог човека који је предмет написа). У енглеском нарочито, речи могу имати вишеструке функције, рецимо 'Novak broke oponent's defense' подсвесно може да значи „Новак сломљен” ако читамо само прве две речи. Одговорно тврдим да се овај трик, ван сваке сумње, масовно користи у данашњем новинарсту. Јако, јако често, свкоро увек.
5. Тон. Ако пишемо о нечијој победи без икакве егзалтације, без одушевљења или макар снажног одобравања за нечији квалитет ми читаоцу преносимо утисак да та победа и није нешто посебно, да тај играч и није тако важан итд. итд. Методична анализа, смирен, донекле хладан тон, сугеришу да је меч био досадан и да је победник неинтересантан. Чак и ако користимо неке суперлативе који су овештали, досадни, исти се ефекат постиже.

Ово је само сасвим мали део лингвистичке и визуелне манипулације.
coolloov
20. maj 2017. u 22.13
To su radili i sa Trampom svuda grimase kao da nije svoj. Navikli smo na sve to. Dokaz njihove kultivisanosti i domaćeg vaspitanja.
da se možda novinaru nije ucila najfotogenicnija slika koju je postavio ili ga predstavlja kao najodvratijeg????
Pa niste od juče valjda to je providno i jadno.
Novak
21. maj 2017. u 09.46
Standarde utvrduje opsta klima.
Secam se sjajnog primera pulicerove nagrade i fotografije
automobila posle saobracajke sa naslovom.
„imao je ženu i dvoje dece”.
Danas u Srbiji ovakvi naslovi pocinju sa „Uzas u...”
Nezavisni novinari ne postoje, oni su u trouglu između
urednistva, pro. etike i svoje individualnsti,
Generalno pravilo vazi i za celokupnu mediju.
Novinari u proseku umiru ranije samo zato što orah i balon
nisu isto.
dulebg
(posmatrach)
21. maj 2017. u 16.39
Ја мислим да фотографије српских крвника, и злочинаца уопште - не би требало давати у медијима. Фотографијом им се даје на значају, а њихов злочин постаје упитан.
mornar7
(mornar)
23. maj 2017. u 04.14
pametne teme nikad ne zazive na ovom forumu.
ovo je jako dobro primeceno. Bezbroj primera.
davno se radilo na psihologiji i programiranju ljudi putem medija i ocito se koristi.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.