Diskusije : Politika

 Komentar
Три раширена прста нису српски поздрав
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
28. mart 2017. u 06.02
Нађох негде овај кратак али убедљив текст па да га поделим са цењеним коментаторима а на крају ћу дати мој скроман закључак ...

Последњих година српски поздрав победи, салутирање, уобичајено се врши са три раширена прста: палцем, кажипрстом и средњим прстом, а да се ретко ко Правилно показивање три прста!упитао шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче. Они који су себи заиста поставили ово питање, дошли су до врло неочекиваних сазнања.

Ако питате самозване од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ће те добти одговор , а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу. Истинитост ових њихових тврдњи можемо врло лако проверити. Ако је заиста истина да се овај поздрав користи , за очекивати је да га видимо на сликама старих србских уметника који су дочаравали тренутке из наше славне историје. Ако не ту, а оно барем од када се појавио фотоапарат. Било би врло природно видети одушевљене србске борце после Церске или Колубарске битке, или после пробоја Солунскога фронта како показују три прста. Међутим, таквих слика и фотографија нема.Чак ни у многобројним записима, било историографским, социолишким или етнографским, нигде нема ни словца о та три прста.

У том случају кренимо и даље према данашњици. Долазимо до Другог светског рата. За очекивати је да ћемо овакав поздрав видети на мноштву фотографија бораца Равногорског, четничког, покрета чији највише и користе овакав поздрав. Ипак, ни ту се ама баш ни на једној слици не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста као знак некаквог одушевљења. Интересантно је да то чак не помињу ни странци који су у то време боравили у четничким јединицама. Нигде ништа о три прста код Срба.

Ипак, успели смо пронаћи неке изворе из времена Другог светског рата, који помињу, или показују овакав поздрав. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка србским четницима, или било којим другим србским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Наиме, хрватске усташе, о којима не треба посебно трошити речи, полагали су заклетву своме пред римокатоличким свештеником са раширена три прста, палцем, кажипрстом и средњим прстом, десне руке. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица, мада се по неким изворима наслућује да су Хрвати овакав поздрав користили чак и у Првом светском рату.

Слично су заклетву полагали и елитни српски одреди у Другом светском рату, одреди Србског Добровољачког Корпуса. Сличност је у томе што се подизала десна рука и што су се мали и домали прст постављали једнако као и код усташа, али ту се свака сличност завршава. И код једних и код других, мали и домали прст су спојени и савијени уз длан, код усташа јер другачије не могу да се рашире остала три прста, а код СДК-а да се покаже једниство Божанске и људске природе у Господу Исусу Христу. Ратници СДК-а су заклетву Краљу Петру II Карађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као символом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом.

Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из четвртога века, и времена Светога Мелетија Архиепископа антиохијскога. У то време су се Хришћани борили са аријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ Антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.

Прво раздвајање прстију, код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века, и за то је најодговорнији тадашњи водј опозиције, а данас антисрпски прегаоц Вук Драшковић. Од времена успона несрећнога Драшковића Срби заборављају стари хришћански поздрав са спојена три прста и узимају антихришћански са раздвојена три прста. На ово су упозоравали и различити четнички листови у емиграцији, али и разне омладинске националне организације у отаџбини. Остаје нам нада да ће будући нараштаји имати уши да чују упозорења која им данас упућујемо, те да ћемо одбацити овакав начин салутирања и обновити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година.

да додам и моје скромно размишљање :

Једном давно један источни мудрац је рекао : знаци и симболи владају светом а не правила и закон !
Три раширена и раздвојена прста имају и своју злоћудну симболику а то је неслога а зар управо нисмо тако несложни постали од појаве овог знака ?

Значи запамтите, од сада нема више поздрава са три раширена прста, неко искључиво три прста скупљена као кад се крстите! Упутите ово свима онима који не знају још

goodbad
(gb&u)
28. mart 2017. u 07.14
ljubo pobogu brate bas si optimista, kako to objasniti Dragoljubu Stoji komunisti?
dragoljub100
28. mart 2017. u 07.23
Драгољуб то одавно зна, добри мој Изногуде.
goodbad
(gb&u)
28. mart 2017. u 07.53
e pa kad znaš ja „Srbe” i još komunjarske provenijencije poput tebe pozdravljam sa jednim prstom i to onim uzdignutim srednjim.
dragoljub100
28. mart 2017. u 08.06
Не сумњам да је то тако, добри мој Изногуде. То је сасвим у складу с твојом културом и одрођеношћу.
el_primo
(student)
28. mart 2017. u 16.14
tri prsta je srpski pozdrav. Kratko i jasno.

bilo gde u svetu, raširi tri prsta i ako ima srba, javice se... grugi neće sigurno jer im taj pozdrav ništa ne znaci. raširi tri prsta u Hravatskoj i imaces problema sa fasistima.

Šta nije jasno??
vancaga
28. mart 2017. u 18.35
Decko,studente al to je pogresno! veoma je važno da slusas pa ćeš jednog dana biti pametniji. Cito' si al ništa nisi procitao.Taj skot
draskovic,ta slina sto nas je izdao, uneo je zlo seme medj nas!
nikad ne pokazuj znak verhmarta! To su nam podmetuli...'el si primo' -to znanju?
Vuka
(ribar)
28. mart 2017. u 19.44
Vidi se da si student i da trebaš još dosta toga da ucis!

https://www.youtube.com/watch?v=v3BXOwnpFsc
mona_liza
28. mart 2017. u 22.38
Meni je sad interesantno kako je tako brzo prihvacen pozdrav za 3 raširena prsta,a ovaj koji je ispravan sa skupljenim prstima teško se prihvaca iako je tačan.

To je kao da se pogresno krstis.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
29. mart 2017. u 01.54
MonaLiza, nema šta je pravilno nego šta je prihvaceno, i ko je rekao ikad da su kljunovi koje sada prave neki klinci pravilni?

ovaj sto je ostavio pricu gore je malo zelen pa kobajagi ajde da vas ja naucim i kažem šta da radite zato što sam ja to negde procitao , jelte..

Krstenje u crkvi nema veze sa podignuta tri prsta. Tri prsta su znak prepoznavanja među Srbima i prkos hrvatima, muslimanima i svim drugima sa prostora crknute jugoslavije. Kome se ne svidja, mnogo nas zabole. Samo-pesnicite se u glavudze drugovi proleteri ako vam to donosi vise radosti.

Tri raširena prsta su originalan srpski pozdrav nastao u zadnjim ratovima u hrvatskoj i posle se preneo na bosnu i postao prepoznatljivi Srpski pozdrav na sve četiri strane sveta.

Na početku rata, nasi borci su da bi se razlikovali od hrvata, koji su podizali dva prsta, latinicno V, za pobeda, jednostavno poceli da dizu 3 prsta što se u početku tumacilo na razlicite nacine, ali posle se odomaćio i postao nas zastitni znak.

Ubosni, kao sto je poznato, muslimani podizu jedan prst, za jedan je alah, dok nama ostaju tri prsta,
tako da muje imaju 1 prst kao pozdrav, ujke imaju 2 preuzeto od zapadnjaka i mi imamo izvorni srpski, nastao početkom rata u hrvatskoj, razliciti od svih Srpski troprsti pozdrav.

Naravno, Vuk Draskovic je propagirao i proširio taj pozdrav i sad se komunjare i radikali upinju iz petnih zila da taj pozdrav zamene sa onim glupim kljunovima koji su i smesni i zalosni u isto vreme.

Dodje ti da pridjes onima koji onako smesno i nekako postidjeno sa polupodignutom rukom prave te kljunove, i da ih pitas šta im, zašto su tako savijeni, reuma, arhitis, nedostatak kalcijuma?

dragoljub100
29. mart 2017. u 02.11
Ко би рекао да ћу једном да се сложим са Стеваном.

Шта год да је наш поздрав био раније - то је сада наш поздрав. И то је то.

Ни кнез Лазар не би препознао нашу данашњу заставу.

Уосталом, шајкача је део шумадијске ношње тек од краја 19. века.
То је капа коју је осмислио неки аустријски интенедант за потребе српских граничара на Дунаву (шајкаша).

како год било то данас јесте српска национална капа.
И крај приче.
Prvoslav
29. mart 2017. u 02.35
Tri prsta su jedna od najvećih srpskih budalaština.
mona_liza
29. mart 2017. u 09.12
Šta kažeš,kljunovi ? Po tebi su kljunovi i kad se molis bogu ,jel ?

el_primo
(student)
29. mart 2017. u 15.08
Vancaga, deckic,

Razumem ja da taj pozdrav koriste i drugi. kako je postao srspki pozdrav to je diskutabilno ali ne važno.

Jedino sto je važno je da su tri raširena prsta sad Srpski pozdrav. kratko i jasno.

reci ti meni, kako to da je vatikan hrišćanski? zar hrišćanstvo nije nastalo u Jerusalimu?? Kako ih nije sramota da kradu tudju veru i tradiciju??

Po tvojoj logici hrišćanstvo bi trebalo da bude religija samo u Jerusalimu jer mu je tu koren.

Deckic, sve kulture na svetu su povezane. u srbiji možeš naći veoma malo stvari koje su istinski samo naše, među njima nema ni krsta ni hrišćanstva. Srbija i Srbi su ljudi koji naseljeni u tim oblastima i njihova kultura će se zauvek menjati.

Pozdrav iz Amerike.

jojaj
(chater)
29. mart 2017. u 19.00
3 skupljena prsta su kljuc za povezivanje sa nebesima.
Werba
(N/A)
30. mart 2017. u 02.16
-ili kako bi popovi rekli sebi u bradu, dok nocu broje prilog u crkvi
kutiju sa prilogom otvore na jednu stranu, sadrzaj bace u vazduh uz majanje:
'esi besi na na nebesi,pokloni se mojoj kesi,
sto ostane u vazduhu to je bozije,
sto padne na patos to je popovo'...


Werba
(N/A)
30. mart 2017. u 02.36
Nasi popovi su ziva komendija dok se krste...

kao da su posebno uvezbavali savijanje prstiju, ne znaš da li su rašireni ili skupljeni ili su svih pet spojeni...
Uglvanom ako se pazljivo prate pokreti dok se krste, ne znaš da li idu pravilno po pravoslavnom obicaju ili se krste po katolicki...
Kako god, to smandrljaju na brzaka, kao da se stide što se krste pavoslavnim redom pokreta..
Tu naročito prednjace Anfilohije i patrijarh Irinej, pa svi redom na visim lestvicama crkvene hijerarhije...

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.