Diskusije : Politika

 Komentar
Милошевић, као историјска фигура
-FromRussiaWithLove-
(Оккупируем и при)
20. februar 2017. u 06.03
Ја веома слабо упознат са историјом Србије. Са друге стране, ја сам много боље образован у историји Србије, него просечан француз, немац, и, нарочито, американац. За мене Слободан Милошевић је херој Србије. А како види сада већина срба Слободана Милошевића, као криминалца или како ... ? Имам чврсто уверење, ако немци могу да живе у једној земљи, онда зашто су срби то не могу ? Мислим да је велика неправда. Сада у територијалном питању на балкану највећи преварен народ - срби. Бугари, наравно, кажу да их још на почетку прошлог века преварени са територијом. Али мене сада не занима одељак делу Османског Царства. Питам се зашто је Слободан Милошевић сада у Србији има такву лошу карактеристику ? Шта је учинио лоше Милошевић за Србију ?
cenim_ja
20. februar 2017. u 06.23
Eh zašto????

I ja se pitam zašto ameri ne vole trumpa?
Zašto srbi vole tita?
Zašto srbi vole vucica?
Zašto mlogi ne vole putina?

Razumes bratko?
golubbabic
20. februar 2017. u 08.15
zato što SMrad nije bio srbin, bio je i ostao komunjara i jugosloven. Nije bio ni pravoslavan, živio je i umro kao nevjernik pa čak i sahranjen pod tarabu!
Novak
20. februar 2017. u 08.29
Evo ovako napr.
Živis sa tatom u kuci svojih pradedova gde tata vodi kakvo
takvo domaćinstvo nasledjeno od dede i nije najgori domaćin u selu.
Za kratko vreme posle tate kada ti nasledis imanje, sve ode u maminu
i za sve tvoje neuspehe budu krivi ostali seljaci samo ti ne.
Kasnije tvoja deca pricaju o svom velikom dedi a zaboravljaju tatu koji je umro u istreznom zatvoru.
D-Man
(Analyst)
20. februar 2017. u 10.44
''Шта је учинио лоше Милошевић за Србију?''

Јбг, како у пар реченица одговорити на то твоје питање!?

За мене је био издајник јер је Србима са западне стране Дрине обећао сву могућу помоћ у борби против усташа и муџахедина а онда играо прљаву и подлу игру тако што је, по сваку цену, избегавао и да Србија и званично уђе у рат, потуче усташе и муџахедине и створи Србију у српских етничким границама бивше Југославије.

Ако није био спреман да и званично уђе у рат онда није смео ни обећавати брда и долине Србима са западне стране Дрине.

Био је страховито наиван и није уочио како Запад потпаљује пожаре постепено. Док је трајала краткотрајна пуцњава у Словенији било је тихо у другим републикама. Онда је отворено жариште у Хрватској и БиХ (скоро у исто време како би муслимани и Хрвати лакше дошли до истих циљева у борби против Срба за западне стране Дрине). Све то је Милошевић гледао са стране (логистичку помоћ не рачунам; оно што је било важно је улазак српске чизме, из Србије, на српске ентичке територије западно од Дрине што је Милошевић потпуно избегао).

Тек када је рат стао у Хрватској и БиХ (а Хрвати и муслимани добили више него што су се и у сну могли надати) отворено је жариште на Косову и Метохији. На крају је бомобардована и сама Србија а Милошевић потписао капитуалацију и сарадњу са Хашким трибуналом да би на крају и сам тамо завршио.

Да су Срби почетком тих деведесетих показали апсолутно јединство и да је Србија била спреман оружјем да брани српске ентичке територије све би данас било другачије! Нема те силе, чак ни тих деведесетих, која би се дигла против уједињених 8 или 9 милиона Срба на Балкану. Тако би доказали да знамо за шта се боримо, до чега нам је стало и шта хоћемо. Од тога није било ништа и одтоворност за то иде директно на душу Милошевићу.

Милошевић се буквално играо рата; Запда га је брзо прочитао и све друго је историја.
rizling
20. februar 2017. u 11.51

Privi predsednik u SVETU koji je OZAKONIO mafiju.

Pustio Arkana i njih 80 sa debelim dosijeima u skupstinu.
CPHA
(Чувари ћирилице)
20. februar 2017. u 12.05
Није ништа ни урадио, нити је оставио довро дјело у корист српских интереса.
Шта је Милошевић урадио, па да је херој?
CPHA
(Чувари ћирилице)
20. februar 2017. u 12.09
И када бих хтјела рећи он је потписао Дејтонски споразум...Република Српска је оштећена и тим споразумом.
Мораш нешто оставити иза себе, а да је у корист Срба, српске историје.
Признајем, заборавна сам, подсјетите м ако има шта?
_bezGranica
20. februar 2017. u 14.34
Zločinac i izdajnik.

Najtezi zločin je pocinio protiv Srba, a posebno Srba u Hrvatskoj.
Između popisa 1991-2011, iz Hrvatske je nestalo oko 400 000 Srba. Ta brojka ne ukljucuje one koji su se izasnili kao Srbi na popisu 1991.

Pripremio je teren Tudjmanu da izvrsi etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske, a sa ciljem da popravi etnicki sasav stanovnistava teritorija koji je planirao zadrzati,

D-Man
(Analyst)
20. februar 2017. u 14.50
„Република Српска је оштећена и тим споразумом”

Тачно али је тачно и да је Скупштина Републике Српске дала баш Милошевићу право да у Дејтону преговара у име РС. Невероватна грешка тадашњег руководства РС као и Скупштине РС.

Милошевић је тако у Дејтону предао цело Сарајево муслиманима, пристао да се од Брчког уместо града у РС направи посебан Дистрикт (којим је РС фактички пресечена на два дела и тај дистрикт ће увек бити проблем за РС уколико једног дана дође или до преговора о распаду БиХ или уколико дође до новог рата јер ће муслимани тврдити да Срби ''окупирају'' град који није у РС) а уз то је предао и крајеве са скоро 100% српским становништвом муслиманима (и Хрватима); да подсетим, ради се о Дрвару, Бос. Петровцу и Гламочу.

После се она сподоба Ворен Кристофер чак чудила како је било могуће да Милошевић пристане на, како је он рекао, предлоге о којима су сви били спремни да се ПРЕГОВАРА! За цело Сарајево је бар морао ићи на Брчко у саставу РС али ни то није или хтео или није желео да губи време у Дејтону.

Од ''Нико не сме да вас бије!'' (Србима на Космету) до ''Шта вам још треба?'' (муслиманима и Хрватима у Дејтону) треба тражити разлоге за такву црну трансформацију.
_bezGranica
20. februar 2017. u 14.51
Odbio je asimetricnu federaciju.

Odbio je konfederaciju.

Dozvolio je Sloveniji da napusti Jugoslaviju i time napravio presedan i otvorio vrata Hrvatskoj za izlazak.

Rat u Hrvatskoj je zapoceo u svrhu skretanja paznje sa Kosova.

Iz vodstva krajiskih Srba uklonio razumne ljude (poput pokojnog Jovana Raskovica) koju su razumjeli slozenost situacije, i instalirao svoje poslusnike-retarde.

Njegova DB je likvidirala Srbe Krajisnike koji su na samom početku apelirali da se strasti stisavaju, i da se gleda da bude sto manje žrtva i sto manje unistavanja.

_bezGranica
20. februar 2017. u 14.58

Ta brojka ne ukljucuje one koji su se izasnili kao JUGOSLOVENI na popisu 1991.
Popaj
20. februar 2017. u 16.15
I- Govor predsednika Milosevica 02.oktobra 2000-te
https://www.youtube.com/watch?v=5PdvzO8x8Ro

Yebes Nostradamusa, Slobo je LEGENDA!!!
Evropljanin
(anti NATO)
20. februar 2017. u 16.20
Kao da nije imao nikog protiv sebe kao predstavnika Srbije a kasnije i SR Jugoslavije. Najvaznije je pre svega videti kakav je bio ODNOS SILE prema državi ciji je bio Predsednik:

Strana A:
USA + NATO (19 država 1999) + EU + Slovenci + Hrvati + Muslimani + Siptari + NATOSRBI + 51 Islamskih Država (u slučaju BiH '90-ih) + . . .

Strana B:
Milosevic + Mira Markovic + jedva pola Srbije

Prema podatcima Svetske Banke 1999-te godine, dakle za vreme NATO Agresije, Bruto Nacionalni Proizvod (BNP) jednog Luksemburga (18-ti po velicini od 19 NATO država) je bi za 20% veci (!) od tadasnje SRJ. Jedna V. Britanija je imala 85x veci GDP od SRJ, Nemacka 120x a USA 527x. Ukupno BNP svih 19 NATO država je bio 1060 (!!) veci od države koje su bombardovali.

Sa takvim odnosom finansijske i ekonomske SILE nije bilo teško kupiti i isprati ogroman broj Srpskih kao i Ne-Srpskih mozgova. A dobar broj takvih se izgleda i dalje okuplja na ovom forumu.

Što se mene tiče postoje 3 kategorije „Milosevica”:
1. Beogradski SM
2. Zapadni SM (tj CNN-ova kreacija na BBC, CNN, B92, New York Times, Guardian, Le Monde, Franfurter Allgemeine Zeitung, itd, itd, itd, ..
3. Milosevic u Hagu. Tu je najzad sam covek mogao da nastupa u svom sopstvenom imenu i svako je mogao da prati sudjenje i da cita transkripte koji su i dalje svi dostupni preko interneta (naprimer sajt www.slobodan-milosevic.org). Zašto je uopste potrebno graditi neku ideju o coveku na rekla kazala pricama kada je sve dostupno? Obavestite se! Ja sam pratio i mogu da imam samo visoko mišljenje o samom coveku. Sama cinjenica da je morao da bude likvidiran u Hagu govori kakav otpor je pruzio najjačima i najbogatijima na svetu.

Sa druge strane opet mogu lako da razumem da niko ne želi da bude na gore navedenoj STRANI B. Jer svi bi najradije sebe prodali da budu na onoj DRUGOJ. On se nije prodao!
D-Man
(Analyst)
20. februar 2017. u 17.17
Европљанин,

Не креће се са анализом Милошевићеве личности од 1999е (или од његовог испоручивања Хагу).

Не заборави да је пре 1999е била деценија у којој је управо он ведрио и облачио свим и свачим како у Србији тако и на српским подручјима западно од Дрине.

Његова неодлучност, играње рата и остајање по страни (државе Србије) док су се Срби у Хрватској и БиХ борили сами против свих је Западау било довољно да процени да Србија, као држава (читај Милошевић тада) није заинтересована да по сваку цену брани српске етничке просторе.

Запад никад, ама баш никад, није распирио ватру у исто време на целом подручју бивше Југославије јер им је било јасно да против уједињених Срба једонставно не би имали разлога да интервенишу на страни Хрвата, муслимана а после и шиптара. На шта си спреман доказујеш својим потезима а Милошевић је чак уводио и санкције Србима са западне стране Дрине. Да, пружао је логистичку подршку тим истим Србима али то није било довољно нарочито због тога што је стално у шаци држао те исте Србе наређујући им повлачење из многих градова у које су већ фактички улазили.
На тај начин је константно рушио морал управо војсци у рововима. Цело време тог рата цветао је шверц са противницима. Распитај се мало код Срба који су живели у пограничним подручјима и шлеперима (ко зна какве робе) који су морали да буду пропуштана у разна муслиманска и хрватска места. Наравно, за то је била потребна иста таква банда и са западне стране Дрине. Видиш, против таквих, поред муслимана и Хрвата, се Младић борио и очигледно није имао никакве шансе на успех јер је Милошевић не само уводио санкције већ и завртао испоруку муниције и горива.

То су ствари од којих мораш кренути пре него што дођеш до 1999е и Хага. Не заборави и да је беспоговорну сарадњу са Хагом управо он потписао.

У Хагу се доследно борио за српске интересе и на том му одајем признање али до Хага је управо својом неодлучношћу директно помогао Западу да дођу до својих циљева. И не, није он створио и сачувао Републику Српску како данас неки лажу! РС је створена очајничком борбом народа у РС (и народа у РСК чији се један део морао пребацити у РС након што је РСК остављена на цедилу).

РС је, парадоксално звучи, сачувана и због тога што је Западу важно да се у БиХ не створи чиста муслиманска држава и што увек имају буре барута чији фитиљ могу потпалити када год хоће. Покретање милион и пар стотина хиљада Срба из РС у правцу Србије би нарушило друге планове Запада, буквлано изазвало и директно мешање Србије у рат (иако је тада већ било касно те 1995е). Због тога свега РС није пала а не због тога што нас је Запад волео.
Замисли како би било да се Србија војно умешала у рат још тамо од оних догађаја у Словенији.
dulebgPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dulebg
(posmatrach)
20. februar 2017. u 19.20
Имам утисак да Вуковци дају себи одушке. Зашто да вечито објашњавају КАКО СУ МОГЛИ за лудаком, лепше је опљунути по Слоби.
dulebg
(posmatrach)
20. februar 2017. u 19.25
Да је Слоба дао доопе 1991. као Македонци, данас би Срем и пола Бачке припадало Хрватској, а Срба не би било западно од Колубаре; Албанија до Ниша, остало Босански вилајет.

Те идеје типа „обећао Српској” па погазио - зар у рату може да се одржи сваки договор. СМ је ратовао против целог света, ко је требало да нас подржи: Руси, Кинези - они су били на коленима.

Наш је посао и био да задржимо НАТО док се Руси не пресаберу. Ако неко мисли да би нам Амери 1991.донели просперитет и закон - нека наведе државу где су то донели?
dulebg
(posmatrach)
20. februar 2017. u 19.53
А ратовање против 100х јачег непријатеља не може да изгледа много витешки. Није витешки ни од стране нападача, а камоли од стране слабијег. Нама је 10 година висила над главом претња бомбардовањем, на крају су је и остварили; само нису пробали багдадско бомбардовање, ту сме се предали кад су нам најавили.
EvropljaninPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Evropljanin
(anti NATO)
20. februar 2017. u 19.58
D-Man

Hvala na iscrpnom tekstu i analizi. Ima tu mnogo sa čim bi se slozio ali kljucne stvari ipak ne stoje. Pre svega Milosevic nije bio diktator kao sto su ga predstavljali na Zapadu. Nije kontrolisao JNA niti je ona bila u njegovoj nadleznosti. Zaduzeno za JNA je bilo Predsednistvo SFRJ na celu sa svojim predsedavajucim Stipe Mesicem! Nijedna republika nije kontrolisala JNA jer ona je predstavljala celokupnu državu SFRJ. Pritom je ona formirana da brani državu od stranog agresora a ne da se bori protiv sopstvenih gradjana. Problem su bili VISESTRANACKI IZBORI (!) koji su na vlast doveli separatiste i neiskusne ljude na celu u republikama mnogi od njih vodjeni iz inostranstva. Šta raditi sada protiv separatista iz dve najbogatije republike koji imaju podrsku najmocnije države u Evropi Nemacke? U to vreme, Nemacki Kancelar Helmut Kol kao i njegov ministar inostranih poslova Hans Ditrih Genser nisu mogli ni da otvore sopstvena usta a da istovremeno i ne lobiraju za nezavisnost (u paketu) Slovenije i Hrvatske. Nisu u CRO republici tek tako pevali Danke Dojcland!

Dakle šta je to pokojni Sloba mogao da radi bez armije, bez podrske ostalih republika i naravno bez inostrane pomoći? Da i ne govorimo o tome na kakvu je podrsku tek mogao da racuna iz Srpske Dijaspore! Nije tada u Rusiji na vlasti bio Putin već Jelcin. Covek koji se slozio da sprovede raspad sopstvene države (SSSR) a ta je valjda dimenzionalno mocnija od jedne Srbije.

Vojska pod iskljucivom komandom Beograda je formirana tek aprila 1992 kao odgovor na rat u BiH i kada je istovremeno proklamovana SRJ sa sopstvenim oruzanim snagama kao VJ (Vojska SR Jugoslavije). Pritom se moralo uzeti u obzir da je to sve uradjeno da bi kao naslednica SFRJ tada mogla da racuna na podrsku ostalog sveta koji nije bio pod uticajem Natolanda. Kina, Rusija, Indija i vecina clanica UN-a su nastavili sa normalnim odnosima sa Beogradom u meri koja je bila moguća. Nisu svi uvodili sankcije kao USA i EU inače bi država kolapsirala za par meseca a ona se ipak nekako održavala zvanicno i do početka 2003.
Što se tiče same intervencije SRJ na teritorije UN clanica Hrvatske i BiH to nije bilo moguće. Umesto toga se pokusavalo ekonomskom ali i vojnom pomoću. Da nije bilo toga RS bi kolapsirala.
I najzad Milosevic u Hagu je optuzivan za sve sto je radio već od 1991, tako da nije tačno da se njegova odbrana odnosila samo na dogadje vezane za 1999-tu. Tačno je da je tek tada, za vreme NATO agresije, bio zvanicno proglasen zločincem, ali to je bilo u skladu pravdanja same agresije. Drugim rečima „Mi, Nato, bombardujemo zločinca” i to pravda nas postupak. I najzad imaj u vidu da Srbija nije naravno imala samo posla sa Hrvatima, Muslimanima i Siptarima već sa svim onima koji su stojali iza njih. A za to čitaj Vasington, London, Berlin pa tek onda i neki manji poput Holandije ili Danske. Uostalom i jedna Holandija ima Bruto Nacionalni Proizvod koji 1999-te bio 23 puta veci od SRJ. U slučaju Danske 'samo' 10 puta veci.

NB:
Pozdrav za dulebg
Hobo
(Pacifing by force)
20. februar 2017. u 21.08
Mr D , apsolutno tačno . Slobu treba
pravda_i_istina
21. februar 2017. u 00.34
FromRussiaWithLove

Шта је учинио лоше Милошевић за Србију ?

a šta je dobro učinio?
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=300390
Međutim, potencijali bosanskih i krajiških Srba, uprkos svoj podršci iz Srbije nisu bili neograničeni. Dok je njihova snaga kopnila, međunarodna zajednica je u ultimativnoj formi iznijela plan podjele BiH na dva entiteta – 51 odsto teritorija Muslimansko-hrvatskoj federaciji, 49 odsto Republici Srpskoj. Lideri bosanskih Srba ponovno su odbili ponuđeno rješenje. Milošević, međutim, nije ponovo otišao na Pale: 1. augusta 1994. SR Jugoslavija je zavela sankcije Republici Srpskoj.

zamisli ti sad da lnr/dnr neće da slusaju putina, i on im zavede sankcje? a i ovpo priznavanje dokumenata je odugovlacio maksimalno.

konkretno za srbiju je učinio loše sto je dozvolio kao socijalista svojoj ženi da zauzme levu poziciju JUL-om, kako bi gurnuo seselja vise desno, a on sam zauzeo nazovi centar: dozvolio je ženi jul (tu je bio i ovaj djokica vulin) sa nezabelezim uticajem, dok je na drugoj strani njegov sin zaradio pare nosenjem gajbica; nije milosevic nikakav heroj, već jedan od mnogih umišljenih velikana sa kojim srbija nije znala kako, pa ga se otarasila saljuci ga u hag na kraju; svaki put je glumio velicinu, isto to radi i vucic, da bi se na kraju ispostavljalo da ga je zapad preveslao
pravda_i_istina
21. februar 2017. u 01.23
ako nije bio dorastao zadatku resavanja nacionalnog pitanja, onda nije trebao ni da ga se laca, već je trebao kao bankar po struci, a znajuci da nam zapad sprema neokolonizaciju da ih preduhitri, da zavrsi tranziciju i privatizaciju, i na taj način onemogući pljacku, a ne da je odugovlaci razmišljajuci kako mu je žena komunjara - jul levo, a seki - vucicev zastitnik - desno na politickoj pozornici, te d nam pred hagg prorokuje kako idemo u roblje - toga je trebao da se seti dok je marko nosio gajkbice, a julovci zauzeli sve bitno u srbiji - SRBIJA NIKADA NIJE IMALA LUSTRACIJU, SVE SU OVO KOMUNISTICKA KOPILAD KOJA VAM KRV PIJU
dragoljub100
21. februar 2017. u 03.06
Мени ова Д-манова анализа више личи на оно чега се ја сећам из тих дана.
Милошевиће је од 2000. до 2006. исправљао велике претходне грешке.
rizling
21. februar 2017. u 03.59

Milosevic će ostati upamcen samo po demagogiji i populistickim govorima.

Bio je veliki manipulator, hipnotiso je narod. Sto vece gluposti pravio, narod ga vise voleo. Još dan danas, mnogi ne mogu da dodju sebi.

Šta možemo, kad nam bog to odredio.

sanak
21. februar 2017. u 06.23
Auuuu, al' je poskupelo loz-ulje !!!!!...
(u vezi FRwl)...
D-Man
(Analyst)
21. februar 2017. u 11.32
Колико нас има довољно ''старих'' овде који се сећају лета 1993е када је у Београду сазвана заједничка седница скупштина Србије (тада још увек Југославија, је ли), РС и РСК? Знам лично пар посланика западно од Дрине који су ми за ту седницу рекли још те давне 1993е.
План је био да се на тој седници изгласа уједињење тадашње СРЈ, РС и РСК. Посланици су дошли у Београд али уједињење није проглашено. Зашто? Па једино ''образложење'' је било оно које су (поједини) делегати чули директно од Милошевића: ''Није још време за уједињење''.

Од планираног славља у Бањалуци и Книну те широм РС и РСК није било ништа; наступила је гробна тишина која ја унела страховит немир међу Србе западно од Дрине. Морал је страховито пао!

Озбиљан политчар (који би морао да има све могуће податке од контраобевештајних служби о ситуацији у свету, о томе шта може а шта не може НЕ САЗИВА заједничку скупштину о уједињењу а онда одлучи, без образложења, да да тог уједињења ипак не дође.

То је класичан пример како се Милошевић понашао.

Он је био особа која је хтела да постигне следеће:

1) Да спречи директно мешање Србије у рат чиме је подилазио свима онима у Србији који нису хтели ни рат нити су хтели да помогну браћи западно од Дрине. Таквих (пацифиста и глобалиста) је и онда (раних деведесетих) било изузетно много у Србији а данас су у Србији огромна већина. Онај ко то не признаје једноставно не види даље од свог носа.

2) Да пружа логистичку подршку Србима западно од Дрине с тим да га они беспоговорно слушају. Логистичка подршка је била недовољна да се добије рат и Милошевић је врло брзо прочитан западно од Дрине са чим је изгубио на популарности међу ''западним'' Србима а што је (по оцени неких) био и један од главних разлога и за оно неуједињење јер му је, као посесивном човеку који не трпи конкуренцију, сметала тадашња популарност и Младића и Караџића.

3) Да се (оним немешањем Србије директно у рат) представи свету као неки фактор мира са чим је рачунао и на одржавање власти у самој Србији.

Не може се у рату једним дупетом седети на три столице. Не може ни на две а камоли на три! То је био Милошевић; он је у својој глави био умислио да може. Та његова погрешна процена која се може назвати и неодлучношћу је један од главних разлога због чега смо током деведесетих лутали, у појединим тренуцима нико није знао ни шта хоћемо ни шта нећемо што је било сасвим довољно Западу да појачава притисак и тако релативно лако дођу до својих циљева.

Тачно је да је Немачка хтела да види нас Србе на коленима и да награди своје слуге Хрвате; то је апсолутно тачно! Међутим, питање је како би се све одвијало да смо ми Срби од првог дана заузели заједнички и чврст став и да се цела Србија дигла на ноге. Такво једниство Срба, уверен сам, би довело до тога да Запад дебело размисли да ли им се исплати ићи против тако јединствених Срба или да се преговара са Србима и у Србима можда тражи некакав партнер. Кажемо можда јер то нико не може да зна али да нам је јединство недостајало и током деведесетих је апсолутно тачно а кључ тог јединства је био нико други до Милошевић.

На крају баладе, данас, види се и да је то јединство било немогуће јер је Београд увек био препун разноразних глобалиста и пацифиста који би и своје рођену мајку продали само да њихово дупе не буде било како угрожено. Зато смо, сетимо се, током деведесетих и слушали кукање (тих елемената) како је теже у Србији борити се са притиском међународне заједнице него у рововима западно од Дрине. Није уопште чудо да је на митингу СРС када је падала РСК у центру Београда, словима и бројем, било једва пет стотина (500) људи окупљено на митингу подршке.

Е, када неко улази у рат онда се прво елиминишу елементи у свом народу који ће ти подметати клипове.

Јбг, оде ја превише у детаље па прекидам али се надам да сам успео да објасним да је кључ свега био Милошевић али је он хтео да седи на 3 столице и задовољи 3 непомирљиве стране. У таквим тренуцима се мора бити диктатор а на калкулант а Милошевић је био калкулант и на крају га је то и лично коштало. Оно за шта је он био у Хагу је циркус јер он тамо никад није смео бити испоручен. То је брука и срамота свих нас као што је и у случавевима испроучивања свих других Срба. Управо и та испоручивања Хагу су доказ наше калкулантске политике и онда и сада.

Од мене довољно (и превише); повлачим се са ове теме да не гушим тему својим коментарима.
rizling
21. februar 2017. u 12.25

Pisi i uzivaj, ti si jedan, od najboljih, analiticara sa još dvojicom, na ovoj diskusiji. (za mene lično)

Nisi opterecen IDEOLOSKI.
Evropljanin
(anti NATO)
21. februar 2017. u 14.38
Za D-Man-a

Dao si dosta detalja ali to što navodis je samo jedan, istina veoma važan, deo slike koju treba dopuniti sliku dodatnim vaznim informacijama koje često nisu dostupne. Jer tvoja prica je sada ujedinjenje svih Srpskih zemalja tj SRJ + RS + RSK u jednu državu gde bi bili sigurni, nešto sto sam i ja zeleo tada ali i sada.

Pošto živim u Engleskoj iznecu nešto sto sam ovde direktno čuo od coveka koji je do 1995 i Dejtona bio ministar inostranih poslova Velike Britanije - Douglas Hurd. Nije govorio na TV ili radiju već je bilo 1996 predavanje na fakultetu u Oksfordu, studentskom gradu 100 km udaljenom od Londona. Hurd vise nije bio ministar, rat u BiH se zavrsio Dejtonom, Hurd je hteo da iznese svoje vidjenje situacije bez prevelike medijske paznje. Tada se ovde često izabere Oksford gde je za razliku od Londona atmosfera opustenija a svetske medije kako tako retko napustaju London gde imaju svoje baze. Samim tim je Hurd bio otvoreniji.

Rekao je da je najtezi period u njegovoj karijeri bio rat u Bosni. Da je imao znatno vise neprespavanih noćioko Bosne nego u slučaju Iraka (gde je vojna intervencija USA/UK bila znatno brutalnija nego u BiH). Zatim je objasnio u cemu je bio kljucni problem:

U slučaju Iraka Washington je obavestio London o svojim planovima tako da je za Britaniju bilo relativno lako da se pozicionira prema USA. U slučaju BiH situacija je bila obrnuta. Nisu u Londonu znali šta USA želi. 1992 je Britanija poslala svoje trupe u BiH ali na tome je ostalo. Jedno vreme su se skoro dve godine Amerikanci skoro u potpunosti povukli i ostavili Evropljane tamo na cedilu. Najzad je dosao znak za USA/NATO intervenciju, doslo je do Dejtona i to je bilo to.

E sada kada USA nije spremna da obavesti ni svog najlojalnijeg istorijskog partnera šta ocekivati za jednog vodju bivše poludržave na Balkanu? Milosevic i saradnici su u znatno vecoj meri nego Hurd i njegovi Englezi morali da PRETPOSTAVLJAJU i NAGADJAJU šta se priprema i kako da najbolje reaguju. Ako jedna Britanija nije znala sa svim svojim obavestajnim sluzbama i globalnim vezama nije teško pretpostaviti u kakvoj se situaciji onda nalazila tadasnja SRJ. Pod potpunom medijskom blokadom. Razarajucim ekonomskim sankcijama, potpuno ukidanje sportskih i kulturnih veza već od sredine 1992. Bila je zabranjena prodaja novina, knjiga i casopisa ne samo u Britaniji već u celokupnom Natolandu. Znam ovde coveka koji je radio u statistickom odeljenju ministarstva u Beogradu. Po njemu je u periodu 1991-93 zbog sankcija, inflacije i generalne nesigurnosti Srbiju napustilo preko pola miliona ljudi. Da ne govorimo o tome da je već 1991-92 na desetine hiljada vojnosposobnih mladih napustilo Srbiju. želeli su da izbegnu mobilizaciju kao uostalom i Hrvati i Muslimani. Samo su Zapadne Medije pisale da je u pitanju „sistematsko etnicko ciscenje Ne-srba” sa strane Beograda. A ti sad ocekujes od jednog coveka odgovore na sve ovo i onda ga proglasavas krivcem. Morao je i on da odgovara na poteze koje su vukli znatno jači od njega. U poredjenju, lako je jednom Vladimiru Putina kada za razliku od Slobe on, kad otvori usta, može da pokaze i svoje NUKLEARNE ZUBE.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.