Diskusije : Politika

 Komentar
Председнички избори
Mister_No
(Bonelli editore)
19. februar 2017. u 01.14
У протеклих 4-5 година од кад је СНС на власти, Србија је ваљда имала 3 пута парламентарне, и ево сад 2. пут председничке (а можда и нове 4. по реду парламентарне) изборе.

Мишљење већине је да је премијерска функција у Србији у овом тренутку далеко важнија од председничке, тј. да носи далеко шира овлашћења, па се поставља питање због чега се Вучић кандидовао за председника, када је такав потез у метафоричком смислу „скок са коња на магарца”.

По мени 3 су главна разлога:

1. Вучићу је потребан нови мандат како би купио време, и тако обезбедио себи минимум још 4 године власти. Сетимо се да је и на претходним парлементарним изборима када је изнова изабран за премијера створен утисак како је тек дошао на власт, иако је 4 године де факто први човек државе. То му је дало могућности и кредибилитет да помера временску границу својих обећања. Треба ли да спомињемо реконструкцију владе у међувремену?

2. Други разлог је тај што победом на пролеће и избором за председника жели да (по)врати надлежности које је имао лидер ДС-а Тадић као председник Србије, када су за његовог мандата овлашћења председника била далеко шира, тј. када је Мирко Цветковић као премијер играо само фиктивну улогу без ралне политичке моћи и утицаја. Копирањем Тадића Вучић би тако успоставио апсолутну власт у земљи и пуну контролу над владом и председништвом, а нови премијер који би био изабран би у таквој уставно-правној конструкцији надлежности и овлашћења само формално обављао ту функцију, односно служио томе да испуњава наређења која би му стизала са највишег места - места председника.

3. Трећи разлог би могао бити и тај да се изборима „дигне прашина” и пажња (све незадовољније) јавности са економских, социјалних, и спољно-политичких проблема (пример Бриселских споразума, пута у ЕУ, и Косова) усмери ка изборној трци, и тако барем на неки период купи време и приволи јавно мњење да уместо о непосредник егзистенцијални темама буде преокупирана председничким изборима. Најсвежији пример је тај да је због изборног публицитета и страначких размирица готово неопажено прошла вест да је отворен нови административни прелаз између тзв. независне државе „Косово” и централне Србије на прелазу код Мердара, или да се држава готово свакодневно задужује продајом нових обвезница, због чега свакодневно расте спољни дуг Србије који земљу гура у све дубље дужничко ропство.

Наведите ваше разлоге због којих мислите да се Вучић (барем декларативно) одриче премијерске фотеље, и сматрате ли да је попут заштитника грађана Јанковића, требао пре кандидатуре да поднесе оставку на политичку функцију?

Dovla1
19. februar 2017. u 01.46
Ne treba se cuditi predsednickim izborima jer oni su redovni i vreme im je.Naravno neobično je pomalo što se premijer kandiduje.No neki su to odavno najavili.
Mister No ipak nije naveo glavni razlog što se Vucic kandidovao.Nije po meni glavni razlog sto Vucic hoće manje odgovornu i laksu funkciju,nije ni to što hoće da bude kao Tadic i Milosevic.Ako pobedi naravno da će on na mesto premijera staviti neku manje bitnu licnost,bilo Dacica ili nekog drugog.Nije ni kupovina vremena u pitanju.
Po meni glavni razlog njegove kandidature je naredba zapadnih mocnika da se ukloni Nikolic rusofil. I ako Toma nije uzurpio svoja ovlascenja,i ako njegovo rusofilstvo nije bilo prakticno,vise je bilo verbalno,ipak Zapad ne može ni to da trpi.Pa pogledajmo okolne zemlje,uglavnom je to obracun proruskih partija sa prozapadnim.Primer Crne i Gore i Makedonije su jasni.Rusija je slaba sa uticajem u nekim zemljama,kao Hrvatska,pa tamo i nema jakih proruskih partija i licnosti.U Srbiji je druga prica.Vucic je dobio naredjenje da ukloni Nikolica,i ako Toma izgubi izbore,onda će biti skrajnut potpuno kao Koštunica.Mene ne bi cudilo da Toma dobije i pretnje fizickom likvidacijom,ne javno naravno.Za takve pretje mocnici Zapada imaju nacina,ja verujem da je Koštunica dobio takvu pretnju jer je zaokrenuo svoju politiku posle priznavanja nezavisnosti Kosova i paljenja americke ambasade.
Vucic i Seselj samo glume rusofilstvo i nacionalizam.To je četnicka banda kao ona Draže Mihajlović.I jedni i drugi su glumili da su srpski nacionalisti,rodoljubi,da im je Srbija na prvom mestu.
Ja nisam planirao glasati za Tomu ali se sada sve menja i glasacu za njega.On i ako pozitivniji od Vucica,nije dakle vredjao narod kao premijer,nije bio arogantan itd,pa ipak Toma i nije zasluzio podrsku jer sve ove godine nikad nije jasno osudio premijerove pogubne poteze.Briselski sporazum, smanjenje penzija i plata,i puno toga.Toma je uglavnom oko toga cutao.
Izbori za predsednika kod nas su uvek bili vazni i ako sama ovlascena predsednika su mala.Vazni su jer narod bira direktrno i izabrani ima samim tim značaj da ga je narod birao.Takođe pobednik i porazeni mnogo gube odnosno dobijaju.Setimo se Milosevic kad je izgubio 2000 godine, odmah se to odrazilo na sledećim parlamentarnim izborima.Setimo se i Tadic kad je izgubio od Tome da je to bio kraj politicke karijere za njega.
Tako će i sada biti,ko izgubi gotov je.Toma ako izgubi onda ide u istoriju,on će moći možda da ima neku malu parlamentarnu stranku kao sada Dveri i sl, to će mu biti domet.Vucic ako izgubi,to je takođe kraj za njega.On može još neko vreme biti premijer,ne dugo,jer će biti neminovni novi izzbori za skupstinu,mada će oni možda biti i sad u aprilu.Ako on izgubi onda će stranka početi da mu se osipa,da idu kod clanovi kod Nikolica i ostalih.
A možda se napravi i nova prevara,kao pobedom Nikolica nad Tadicem, tj možda neko novi sada pobedi Vucica,pa taj novi izneveri sva obecanja,i postane veci izdajnik od Vucica.U svakom slučaju sam pesimista,nema Srbiji boljitka još bar 10 godina.
Možda se Tramp i Putin nešto iskusuraju,pa Srbiju prepuste ruskom uticaju,no mislim da je to slaba sansa.Brisel u svakom slučaju ne odustaje od Srbije i Balkana.Za nas bi vise znacila pobeda Le Pen u Francuskoj nego sklanjanje Vucica sa vlasti.
Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 02.20
Слажем се са Владом да је главни циљ уклањање Николића из политике (вероватно по налозима из Брисела).

Успут, не подржавам неумесно поређење неких политичара са честитим командантом ЈВуО и мучеником Дражом Михаиловићем, али то нема везе са овом темом.

Мандат председника је 5 година, чини ми се. Али, политичка моћ између председника и премијера се не мери уставним овлаштењима, него тиме ко контролише владајућу странку или коалицију, односно ко контролише владајућу структуру посланика у Скупштини. Да се Тома није одрекао функције председника СНС, он би данас имао далеко већу моћ од Вучића. Овим не мислим да је Тома нешто лоше урадио, јер је желео да испуни предизборно обећање и да буде председник свих грађана Србије, али то је друго питање, и оно говори о томе какав је чији морал у политици.

Николић се очигледно прерачунао кад је Вучићу препустио руководство странком и поверио му мандат премијера. Тиме му је оставио могућност да га истисне из политике, што Вучић сада и ради: преузео је медије, посланике, и комплетну странку, тако да се сада по Николићу пуца из свих рафала.

Поводом овога је Николић дао интервју Спутњику у коме каже (парафразирам): 'Друга варијанта је да ја Вучића подржим за председника, а он мени врати функцију челног човека СНС и да ми повери мандат премијера. Ја од њега не тражим ништа друго осим да он мени да оно што сам ја дао њему кад сам изабран за председника.'

Dovla1
19. februar 2017. u 03.14
Da, podsetio si me da Nikolic je ipak nešto obecao,nešto ispunio i pokazao se karakternijim od premijera.
Što se tiče toga da je Toma podneo ostavku na mesto predsednika SNS,ipak mislim da to nije puno doprinelo da Vucic mu preotme stranku.Glavno sto je tu je cinjenica da je Vucic premijer.Ta funkcija povlaci moc i sve ostalo,to mu omogućuje da otme stranku Nikolicu pa čak i da je Toma ostao predsednik SNS.Radi se o tome da je mesto premijera puno mocnije u svakom smislu.Vucic sa te funkcije ne samo da vlada već ima mnogo vece sanse da krade,da daje jake funkcije svojim poltronima sa kojih oni mogu na maznu velike kolicine novca.Svi oni na glavnom odboru sto su stali uz Vucica,svi su se oni dobro smestili,povatali dobre polozaje i za kratko vreme se obogatili.Zato oni i podržavaju premijera jer im je to interes.Ostala boranija,clanovi,oni su tu samo na broju i male su im sanse da se omaste o neku vlast i pare.Ova sadasnja situacija je razotkrila svu nasu bedu,sav jad našeg naroda i ljudi na vlasti.Kolika se tu sve sad banda bez skrupula udruzila a sve zarad interesa.Malo ili skoro niko nema obraz pa da se drzi nekih principa,nekog morala.Daci,do juče rusofil navodno,sada ide protiv Tome glavnog rusofila.Kako se lako prodaje obraz zarad interesa.
Ako Vucic loše prođe na izborima,svi ovi poltroni sto mu se sad u dupe uvlace,onda će mu okrenuti ledja.Sto rece Dacici,neće niko sa gubitnikom.Na zalost tako se gleda u politici,ne gledaju se principi i ideali,već se ide uz pobednika pa makar on bio najgori.

Jeste druga tema,ali 1941 nije daleka,nije to davno bilo,nas narod je isti a politicka scena ista kao danas.
Ti Lorka na zalost si zaostao u proucavanju istorije,citao si istoriju samo koja odgovara tvojem predubedjenju da su četnici bili antifasisti,da su kao nesrecno izdati od Londona itd.
Na zalost, Draža jeste bio zločinac i izdajnik.Mnoge Srbe je oterao u smrt samo ideologije radi,samo zato što su mu to tražili kralj iz Londona i Nemci.
Pošto dugo čitam knjige i godinama ih prodajem,znam takve kao ti.Vi čitate knjige samo jedne strane.Ti kao keser,baresh i drustvo samo čitate knjige u kojima se pljuje po Titu,po komunistima.Zbog toga vas stav i jeste takav,ako vidite neku knjigu koja ne velica četnike i ne pljuje komuniste,za vas takva knjiga ne valja,ona je komunjarska.Za objektivan uvid u istoriju,potrebno je cuti obe strane,kao u sudnici.Zamisli da se u sudnici uvazi samo glas tuzioca,bez prava na odbranu.
Ono sto vi optuzujete komuniste da su bili jednostrani,da su sirili propagandu,to u stvari vi radite jer protezirate i favorizujete samo jednu stranu.
Ja i ako sam antičetnicki nastrojen,ja ovih dana čitam možda najbitniju knjigu za rehabilitaciju četnika,od koje je sve pocelo tamo 1986.Pisac je iz četnicke porodice,istoricar Veselin Djuretic a knjiga je

https://www.kupindo.com/Drustvene-nauke/32526209_-SAVEZNICI-I-JUGOSLOVENSKA-RATNA-DRAMA-1-2
Dakle i ako se ne slazem sa njim,mislim da je pristrasan i pomalo neozbiljan za profi istoricara,ja tu knjigu ipak čitam sa paznjom.Citao sam i druge knjige koje su antikomunisticke,antititoisticke.

keramicar
(mrgud koji sedi)
19. februar 2017. u 03.29
ako sve ovo nije neka njihova predstava za zatupljene i lakoverne prosecne srpske glasace, ja rezultat ovog sukoba vidim kao raspisivanje i parlamentarnih izbora.

nikolic u „ovoj” situaciji ima svoje poslanike u skupstini srbije. koliki je taj broj, pouzdano niko ne zna, čak ni sam nikolic, jer je ulog veliki i nemoguće je proceniti dok se ne ponudi konkretna ponuda poslanicima. nešto se piše po elektronskim medijima da nikolic već ima 12 poslanika uz sebe. naravno, ova vest nije pouzdana i proverena.

odvajanjem dela poslanika iz SNS-a može doći do gubljenja foruma i onda je sve moguće.

novi izbori za narodnu skupstinu će biti gubitnicki za SNS, jer joj sledi cepanje glasackog tela. moguće je i jacanje radikalne stranke, moguće je jacanje i gradjanskih opcija...sve je moguće, samo ne ista jaka pozicija za vojvodu vucica.

lično prizeljkujem sukob dveju vojvoda i kao rezultat raspisivanje zajednickih predsednickih parlamentarnih izbora u srbiji.

pozdrav
Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 03.34
Довла, и ја исто тако гледам на твоје заостало стање у историји, јер и ти историју тумачиш једнострано, само онако како си је читао у титоистичким читанкама. Но, за разлику од тебе, ја сам проучавао историјске читанке и једне и друге стране (на титоистичкима сам чак и магистрирао), па сам отприлике успео да видим мало више него ти. Ако ништа, успео сам да поредим читанке које је писао победник, и ове које су се мало слободније загледале у душу пораженог.

И, склапајући мозаик, схватио сам да титоистичке читанке имају у себи много нелогичности. Али главну њихову нелогичност је показало време које се поновило деведесетих година. Дакле, ту се управо потврдила она универзална историјска истина: ко из историје ништа не научи, она ће му се поновити.

И заиста, историјски догађаји се понављају тамо где је историјска истина била сакривена.
keser
19. februar 2017. u 03.38
Браните Тому?!?
Не могу да верујем.
А до јуче сте користили све чанкове заврзламе да га нападате?
Dovla1Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Dovla1
19. februar 2017. u 04.06
Lorka, ti si komunisticku istoriju izucavao jer si morao,tada se se skolovao.Ja nisam zavrsio visoke skole pa da mi je trebalo da diplomiram na temama Tito i revolucija.
Čim je pukao komunizam pukla je i tvoja ljubav prema komunistima pa si se okrenuo drugoj strani.
Verovatno si od te vrste jer dosta sam upoznao bivših komunista koji su naprasno postali veliki mrzitelji Tita i našeg komunizma.Odjednom su postali veliki hrišćani a nisu ni krsteni.To su po pravilu lažni komunisti laktarosi koji su usli u partiju radi karijere.
Lepo sam ti napomenuo da ne čitam samo komunisticku literaturu,ali ti to ne vidis,teras tvoju pricu na citajuci šta sam ja napisao.
Ja i moji roditelji nismo imali koristi od komunizma i nikada nisam morao da izucavam istoriju koju su pisali komunisti.Kada sam odrastao citao sam obe strane,ne samo jednu.Ti jesi izucavao komunisticku istoriju,ali samo u jednom trenutku,kao sto sada ucis samo jednu onu istoriju koja pluje sve komunisticko.Nikad nisi kao ja izucavao obe istorije zajedno.
Biti zaljubljen u komunisticku istoriju može samo neko ko je bio clan partije ili zavrsio visoke skole.A ja sam kao mlad komunisticku istoriju ucio onoliko koliko je nje bilo u osnovnoj skoli,a toga je bilo malo i sve sam to zaboravio.Kada sam odrastao već je bila dostupna i istorija koju nije pisala pobednicka strana.Ne zaboravi da ovu istoriju danas,ovu revizionisticku,antitoisticku i pročetnicku,ta istorija je takođe danas pobednicka.Komunisti su danas porazena strana a četnici pobednicka,tako da uvek budes oprezan kad pominjes porazenu ili pobednicku stranu istorije.
Dovla1
19. februar 2017. u 04.08
Ja za Canka nikad nisam bio.Uvek sam vise napdao Vucica nego Tomu.
Ovaj sukob njih dvojice nikako nije lazan,nije namestaljka.Iz prostog razloga sto onaj koji izgubi taj je zavrsio karijeru politicara koji nešto znaci.
Mi danas vidimo da izdajnici i antisrbi kao Cana i Ceda Jovanovic zapravo podržavaju Vucica.Svilanovic je juče i jasno rekao da je Vucic za stabilnu Srbiju i da on donosi stabilnost.
keser
19. februar 2017. u 04.50
У праву си. И нисам мислио на некога појединачно, већ на већину. Дакле већина је мислила да је веома фенси рећи Тома диплома, Томовача итд...
Томе је и ТОма допинео јер му та диплома није требала под старе дане а и друго, председник не сме да пропагира алкохол, ни несвесно.
И ту га осуђујем и да је само то у питању већ се показао као неко ко губи компас.
Мислим да знам шта је у питању.
Све ми говори да је Тома покушао да ужива у Председничким повластицама, превише се опустио. Попио у радно време итд..
То се некада могло, пре седамдесет година.
Данас Светом владају ајкуле, чији су мозгови набилдовани и који су фокусирани и кад спавају.
Један председник са стилом из 50-тих, 60-тих нема шансе!
Werba
(N/A)
19. februar 2017. u 04.59
Teško da je razlog uklanjanje Nikolica se mesta predsednika države zbog rusofilstva, iako na prvi pogled može tako da izgleda.
Nije čak ni njegova skrivena skepticnost prema EU.

Razlog je u apsolutnoj vlasti nad onim najvaznijim.

1. potpuna kontrola nad BIA u svim njenim unutrasnjim resorima. To je obecao da će napustiti ali nije mu padalo napamet. Znaci slagao je, po obicaju, a dolaskom kao Firer države, to će i da ozakoni.

2.potpuna kontrola SUP.Imace duplu, obzirom da tamo vedri i oblaci dr Slina, sa onom qyurvetinom iz BIA, koja mu je pridodata na ispomoc.

3.postace vrhovni Firer vojske, sto je po meni jedan od nekoliko kljucnih razloga, uklanjanje Nikolica sa mesta predsednika, koji unutar SNS slovi kao *rizican covek sklon međudržavnim vojnim konfliktima*

4. Nije zadovoljan kohabitacijom okupljenom oko sebe, a koju je lično birao.Ustvari nije zadovoljan kradjom resornih ministara, od kojih je ocekivao mnogo vise. (evrova u svoj i Andrejov dzep)

5. Sto je bolesna egoisticna pedercina.

6.Možda i kljucni razlog svega, -bezi k'o zadnja pederska fufa, od
obecanja koja treba da ispuni, bolje receno od laznih obecanja, koja
je iskipovao u svim mogućim izborima.

Od svi 6 tacaka manje ili vise su razlozi, zašto Firer oce predsednicku funkciju.
I kad' se sve sagleda, najveca opozicija Fireru, je upavo predsednik Nikolic.
U to vas najbolje može uveriti Seseljevo lajanje u skupstini i bilo gde da se pojavi, protiv Nikolica.
Seselj je zadnji koji će protiv Niklica da laje iz ubeđenja.
Sve to Firer skupo placa njegovom Selenbergu...



keser
19. februar 2017. u 05.00
Око дипломе мали додатак:
То је у реду ако неко жели да се бави науком па му треба помоћ професора и официјелне литературе.
Ал немојте да се убеђујемо да неко ко воли ракију воли и науку.
Домаћин можда али научник!?! сачувај ме Боже!!!
Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 05.14
Довла, приложио си ми дело Веселина Ђуретића из 1985. године, када се још није смела скрнавити титоистичка историја. Но, академик Ђуретић ју је у том свом делу делимично (и само делимично) довео у питање па је проглашен за ревизионисту и избачен из Савеза комуниста.

Дакле, понудио си ми прилог који те не подржава, него управо демантује. Али се мора утврдити да ни Ђуретић у то време још није смео да потпуно искочи из титоистичког шаблона.

Што се мене тиче, ја од титоизма никад нисам имао личне користи, нити сам био на њиховим кадровским листама. А школовао сам се по програму који ми је у титоизму једино био на располагању. То се не може сматрати 'комунистичким милосрђем' него мојим правом да се школујем и да мислим својом главом.

Успут, да ти на једном примеру кажем какви сте ви титоисти, и какав је човек коме се молите уместо Богу:

Пре две године се са мном дописивао један Хрват, левичар, љубитељ Тита. Све је лепо ишло, јелте, лепо је срести Хрвата 'антифашисту'. Ишло је то до једног новинског чланка у коме се описује једно мешовито србско-муслиманско село северно од Мркоњић Града према Бања Луци (Баљвине). Ту се пишу хвалоспеви о комшијама који су се договорили да једни друге чувају и да не ратују. И тако су завршили цели рат и сачували село, што је похвално. Међутим, вајни писац ни једном речју није рекао да је то село у Републици Србској и да је цело време рата било под контролом Војске Републике Србске. Само и једино је наводио Босну.
И, наравно, ја уђем са коментаром да је то могло тако јер је село било под србском контролом, те би лепо било да нађемо такве примере и на страни која је била под контролом снага Алије Изетбеговића. На то је мој титоиста Хрват реаговао као осица: 'Националисто, уебем ти матер четничку...' итд. Наизглед пристојан левичар је на крају морао да испољи своју усташку нарав. Јер, само помињање србске хуманости је за црвене усташе - смртни грех!

Не знам да ли сам ти овом причом дочарао Титов концепт 'братства и јединства', али се надам да ћеш временом бар нешто схватити, под условом да ниси Хрват или муслиман.

Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 05.22
Кесер, ја не бих рекао да је неко овде љубитељ Томе. Ја сигурно нисам. Не бих гласао ни за њега ни за Вучића, а за оног за кога бих гласао - бацио бих глас. Зато - не идем на изборе.

Међутим, овде је реч о томе да је Вучић много опаснија варијанта. Кад апсолутно преузме власт, ништа му не стоји на путу да призна Косово и преда Србију у раље ЕУ и Нато пакта.
Зашто се бојим таквог исхода?
Па видим ко све подржава Вучића!
keser
19. februar 2017. u 05.31
Неће Вучић признати Косово, ако је само то разлог.
Никада се не зна. Тадић је на пр направио проблем са РТНС преименовајући у РТВ.
То је један опасан проблем који је сада тешко решити.
Ови то неће и са СНС бар је Војводина сачувана. А то није тако наднаравно.
Косово је дуга прича. Треба 50-100 година...А дотле треба да сачувамо што још нисмо изгубили а ако се „они” заинате ни Путин нас не може спасити.
Па ушли су му у авлију човече! Још само спаваћа соба па је готово!!!
Werba
(N/A)
19. februar 2017. u 06.06
I da,
svi koji su se molili bogu za spas, nisu se spasili.
svi koji su se molili bogu za pobedu, izgubili su.
svi koji su se molili bogu za zdravlje tj. da ne umru otputovali su.
svi koji su se molili bogu za istinu, bezocno su slagani.
Svi koji se molili bogu da ne bude rata,naprotiv, bilo ga je u izobilju.
svi koji su molili bogu da ih lisi gluposti, postali su još gluplji, sa dostignutom konstantom...

Kao što se iz prilozenog vidi, molitve upucene bogu, su obične vidovnjacke price-mantre, koje su u svim gore navedenim aspektima pomogle bogomoljcima,- k'o buli gaTje...

keser
19. februar 2017. u 06.16
А они што су се молили вашем Богу у Кући Ц.?
Сви прездравили.

Е мој Довла.
Вера није два и два. Немој о нечему за шта си још у циганима!!!
Па ми смо смртни људи. Физички. Само је енергија вечна. Па то и физика познаје али ти си очигледно лош физичар.
Тачка
keser
19. februar 2017. u 06.39
Да није дипломе Тома би био недодирљив.
Овако је сам себи ископао раку.
Који му је то требало. Ако немаш, немаш па шта.

Швески Премијер Левен, нема факултет. А један је утицајнијих и бољи говорник у ЕУ.
Значи ако знаш знање не треба ти папир.
zupa
(DR.MR)
19. februar 2017. u 07.08
Ево рецимо ја и дан данас Томислава Николића зовем Стиропор,али увек
за њега пре гласао него за АВ.

А та диплома то му стварно није требало,но средина је то учинила да
не можеш да будеш политичар,претсетник ако немаш диплому.

То је тај ГЛУПАЧКИ српски,намерно пишем српски са малим словом,менталитет
који никако не дозвољава СРБИМА,да живе пристојан и нормалан живот.

То је тако кад је глупа већина пристала да од СРБА,постану српи,измишљајући
језичке будалаштине,да би и језик затровали својом комуњарском идеологијом.
keser
19. februar 2017. u 07.30
„... Међутим, вајни писац ни једном речју није рекао да је то село у Републици Србској и да је цело време рата било под контролом Војске Републике Србске. Само и једино је наводио Босну. ..”

Е ОВЕ СТВАРИ И ЈА УВЕК ПРИМЕТИМ. СМЕТА МИ ШТО ЈЕ МАЛО СРБА КОЈИМА ТО ПРОМИЧЕ.
Шта је узрок? Титоизам? Југолсовенство?
Довла ће рећи да је Краљ најкривљи а Броз Хрват пољтен итд. Тешко да ћемо се овде сложити.
ghb
(pravda i istina)
19. februar 2017. u 08.23
mislim da ste promasili glavni razlog vuciceve kandidature. on nema koga da predlozi i da 100% zna da će njegov pulen pobjediti, zato se kandidovao. faraon ne može ni da pomisli da bi negdje na nekim izborima mogao da izgubi vladajucu poziciju. i naravno, ubjedjen je i sada da će isto tako biti. jadni toma nemusti je odavno podvio rep, ne vidi se od vucica. možda nije lično nacinio puno stete državi, ali nije joj ni nikakavo dobro donio. na kraju, koliko je tuzno sto ovdje raspravljamo o dva lika kojima ni dvije ovce ne bi povjerili na cuvanje, a mi ih dozivljavamo kao glavne politicke snage u Srbiji, i prepustamo im svoju buducnost u ruke, šta to govori o nama i nasoj državi.
Dovla1
19. februar 2017. u 08.32
Hrvatske budale su slične srpskim budalama.I Srbi su nekad subjektivni,uglavnom iz neznanja.Četnicki istoricari sire mnoge laži ne samo po pitanju komunista i četnicka,njihove lati su mnogo sire.
Perjanica četnickog laganja iz Kg Pogleda,lažni istoricar Milosav Samardzic,on čak u svojim knjigama napada i Vuka Karadzica.Naziva ga izdajnikom i prevarantom.Napadati Vuka je kao da neko Grcima napada Homera,ili Nemcima Getea a Englezima Sekspira.
Već sam navodio primer kako četnici i ustaše lažu na isti način.Kod nas četnicka istorija kao sto je Djureticeva laže narod kako su saveznici 1944 bombardovali samo srpske gradove.Naravno po naredjenju Tita.Kod Hrvata u Slobodnoj dalmaciji,njihov sajt,takođe sam nasao da tu za Tita kažu da je bio srpski spijun i mrzitelj Hrvata,pa je zbog toga naredio da saveznici 1944 bombarduju samo hrvatske gradove.
Pa su naveli primer da je Split unisten tako.Split jeste bombardovan 1944.Bombardovan je i Zagreb te Rijeka.Rijeka je najviše bombardovana od saveznika jer su je bila jedina nemacka vojna luka na Jadranu.Dakle ustaše lažu da su samo bombardovani hrvatski gradovi,kao kod nas sto četnici lažu da su samo srpski bombardovani.Nemacki general Horstenau,koji je 1944 i tokom rata bio u Zagrebu,sam on opisuje kako saveznici bombarduju Zagreb 1944.
Četnicka propaganda takođe laže da je vise Beogradjana pobijeno 1944 u bombardovanju nego 6.aprila 1941.Biće da četnici uvek pokusavaju braniti svoje gazde naciste.I ovde četnici sa foruma,kladim se da bi voleli da nemacki tenkovi opet udju u Beograd.Bar bi bilo reda,tako bi oni rekli,dr Stevan posebno,posto vidim da je pristalica reda i zakona EU.
Dovla1
19. februar 2017. u 08.36
Tomina lažna diploma ništa ne smeta biracima.Ona smeta samo cool pederima sa b92.Naravno da ja ne podržavam lazne diplome,ali narod za toliko zna da vecina naših politicara ima danas lazne diplome i doktorate.To je pocelo od kada je americki ambasador Mongomeri osnovao Megatrend.Pitajte danasnje ministre i poslanike gde su zavrsili fakultet,vecina na Megatrendu i istim privatnim fakultetima gde svako može zavrsiti ako ima novca da plati.Tako se visoke skole zavrsavaju i na Zapadu.
baresh
(zanatlija)
19. februar 2017. u 10.50
„Pitajte danasnje ministre i poslanike gde su zavrsili fakultet,vecina na Megatrendu i istim privatnim fakultetima gde svako može zavrsiti ako ima novca da plati.Tako se visoke skole zavrsavaju i na Zapadu.”

Opste poznato Vlado,

To skolovanje (danas - edukovanje) mogli su svojevremeno 60&70-ih zavrsiti iskljucivo potomci tadasnje 'elite'. Tako je uostalom
bilo i zaposljavanje u stranim diplomatskim sluzbama,gde nije bilo
uslovljeno znaje stranog jezika,pa su sa sobom vodili tumace istih.
A to je upravo ona nama znana; podobnost i familijarstvo (nepotizam)
od kojeg nikako da se osobodimo. Tada nije bilo uslovljeno da budes
bogat sa parama,pa su mnogi pravili vile-vikendice,dobijali stanove
čim zavrse Vakultet - bez dana radnog staza.

p.s. 'nemo da se pravis Tosa' - kad si Vlado.
;-)
keser
19. februar 2017. u 11.30
ОВО БИЛО ЗА ДРУГА СТАВРУ ИЗ ОКСКК :-)
Довла да извине овог пута!

„А они што су се молили вашем Богу у Кући Ц.?
Сви прездравили.

Е мој Довла.
Вера није два и два. Немој о нечему за шта си још у циганима!!!
Па ми смо смртни људи. Физички. Само је енергија вечна. Па то и физика познаје али ти си очигледно лош физичар.
Тачка”
dragoljub100
19. februar 2017. u 12.04
To skolovanje (danas - edukovanje) mogli su svojevremeno 60&70-ih zavrsiti iskljucivo potomci tadasnje 'elite'.

____________________________________________________________________

То једноставно није тачно.
Ово је став пропалице који никад није хтео да учи, па недостатак школе правда неким „немогућностима”.
Лажов прве класе.
Werba
(N/A)
19. februar 2017. u 12.38
:))

U vreme druga Tita a kasnije i Slobe, da zavrsis gimnaziju, fakultet,
ili bilo koju srednju skolu pa čak i skolu ucenika u privrdi, morao si dobrano da oznojis stolicu. Naravno sve je to raspoređeno individualno po intelektualnim kogucnostima.
Keser po prirodi svoga stanja, nije morao ništa, osim sto je bio koristian, da ga upotreblavaju za vadjenje eksera...i zakucavanje greda na svinjcima i daski na poljskim klonjama...


baresh
(zanatlija)
19. februar 2017. u 13.10
„То једноставно није тачно.
Ово је став пропалице који никад није хтео да учи, па недостатак школе правда неким ”немогућностима„.
Лажов прве класе.”

ŽiviJo govornik...tri puta; ura ura ura - za druga brozoljuba.
p.s. šta drugo ocekivati od piJonira koji je odrastao na socijali
(čitaj - narodnoj grbaci) koji oko sebe uglaMnom vidi lazove I klase.
----------------------------------------------------------------

„U vreme druga Tita a kasnije i Slobe, da zavrsis gimnaziju, fakultet,
ili bilo koju srednju skolu pa čak i skolu ucenika u privrdi, morao si dobrano da oznojis stolicu.
--------------------------------------------------------------

druže Abver-u potpisujem,

Još samo da utvrdimo na kojoj i kakvoj stolici,pa da krenemo sa
stafetom;od Vardara pa do Triglava...

mashala mashala”
dulebg
(posmatrach)
19. februar 2017. u 14.56
Пратим домаћу и европску политику колико и Фарму, Гранд и уопште телевизију - тј.јбе ми се. Скуп је мој сат за пајаце.
Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 16.34
Довла, негде горе си написао како сада нови победник пише историју, а титоисти су наводно поражена страна.

То није тачно!

Ја се убих доказујући на овом форуму да су титоисти и даље на власти, само у другој улози и под другим заставама. Данас државом, тј. новим патуљастим државама, и даље дрмају титоистички синови и унуци, односно потомци кумровечких ђака илити црвене буржоазије.

Данас се влада по систему 'што горе то боље' а под лажним заставама. Титови активисти су одлично увежбали ову тактику лажних застава (пресвлачење у четничку одећу кад се иде у злочин и пљачку). Тај фолс флег систем су преузели муслимани деведесетих ратних година, а данас је постао веома моћно оружје титоистичких унука који се богате и пљачкају народ под различитим заставама - заставама неолиберализма, демократије, национализма... само им застава комунизма изгубила популарност па је више не користе. (Користи је само још неколицина наивних романтичара попут тебе).

Историја се данас чудно пише, мој Владо, али су у њој, ето, успели да пронађу свој простор и они који читају између редова. Захваљујући таквима, и само таквима, до нас допире и понеко зрно истине. А кад бисмо читали буквално и некритички, као ти, и даље бисмо вртоглаво пропадали а не бисмо знали шта нам се догађа.

Ево ти једна паралела: код Тита су сви народи имали слободу да се национално испољавају, осим једног, а то су Срби. Сви осим Срба су имали то право! У титоистичком концепту 'братства и јединства', ако си Србин - ти си националиста.
Деведесетих година се догодило нешто слично: католичко-протестантски фактори су дозволили сваком Титовом народу да се самоопредељује и отцепљује осим једном - Србима. Ако си Србин и хоћеш своју самосталност, ти си и код ових националиста (аналогно мом примеру о Баљвинама код Мркоњића).

Није ли ова сличност невероватна!?

Успут, ја нисам историчар. Моја теза је била лингвистика и менаџмент (менаџерска комуникација у полимононационалним и интернационалним системима) - али сам морао да проучим и историјске књиге од римских легија до најмодернијих НАТО фаланги. И, наравно, све сам читао између редова (критички), па тако и титоистичке уџбенике, који се заједнички могу свести у три речи: идеологија, лаж и лицемерје (овде не убрајам тебе, јер ти ниси био сведок догађаја и писац историје, већ вероватно само један од многих који је погрешно чита).

Dovla1
19. februar 2017. u 18.28
Ti si bezobrazno pristrasan kao Vucic u politici.Pridajes sebi neke kvalitete po pitanju shvatanja istorije,bas kao sto Vucic za sebe misli da je napravio dobro za Srbiju.
Mozak ti je opran zapadnom propagandom kao i keseru.Ne poznajes osnove logickog zakljucivanja.Samo poznajes ogromnu upornost i tvrdoglavost a to ima svaki magarac.Danas su svakome dostupne informacije o svemu šta se desavalo u zadnjih sto i vise godina,samo je bitno kako će ko od nas te informacije da razume.
Obe Jugoslavije su bile spas za srpski narod.Zbog toga su i unistene a treca Jugoslavija će se teško stvoriti.Srpski neprijatelji su srusili obe Jugoslavije bas iz razloga sto je Jugoslavija najviše Srbima odgovarala.
Ti ne razumes kad su i od koga Srbi bili osteceni.Zapadu naravno da nije odgovarala Jugoslavija,posebno ne ona komunisticka.Nije im odgovarala jer u Jugoslaviji je dominirao srpski narod u svakom smislu,i zato što su i drugi narodi bili ujedinjeni u njoj.Zapadu ne odgovara ujedinjenje malih naroda jer tako ih je teze pokoriti.Naravno zapadna propaganda laže kako je Jugoslavija bila tamnica naroda,kako je vestacka tvorevina,kako je obespravljen ovaj ili onaj narod.Oni Srbima pricaju laz da su Srbi osteceni u toj Jugoslaviji,a Hrvatima i Slovencima plasiraju pricu da su oni osteceni.I onda budaletine kao ti i keser u to poverujete.
kada se zadnja Jugoslavija raspadala,oko 1991. vecina dobrog naoruzanja JNA je ostala Srbima i Srbiji.Tome zahvaljujuci Srbi u Bosni su drzali jedno vreme 80% Bosne, a mogli su i celu da su hteli.Pa kako toliko oruzje da pripadne Srbima ako su Srbi bili diskriminisani u Titinoj državi?
Da su Srbi zaista bili pljackani od Slovenije i Hrvatske,pa sto bi te dve republike izasle iz Jugoslavije? Sto da izadju ako žive na grbaci Srbije? To je logicno pitanje,ali ti nemas veze sa logikom.
Istu laz iznose i hrvatske budale,kao kako je njih Srbija iskoriscavala.A ja ih onda pitam,ako je tako,kako je onda Hrvatska ipak imala malo bolji standard od Srbije.
Srbija je dominirala prvom Jugoslavijom sve do ubistva kralja 1934.Posle toga Jugoslavija cela je postala profasisticka,Hitlerova filijala.Od tada su ubacivani oficiri koji su bili Hrvcati,Slovenci.Dok je kralj bio ziv u vojsci su bili 90% Srbi. Dražavni budzet kraljevine za 1919. oko 80% tog budzeta je utroseno u Srbiji,a 20% na sve druge delove kraljevine.Eto koliko je tu Srbija bila navodono „obespravljena”.
No budalama nemoguće je prostom logikom neke stvari objasniti.
Ko je istoricar a ko ne,nebitno je.Bitna je nasa savest i shirina duha.
Što se tiče ideologije,pa svako ima neku ideologiju,ne samo Tito.Što se tiče propagande,naravno da je toga bilo u Titovo vreme,ali svaki rezim ima propagandu.Kapitalisticka propaganda je mnogo opasnija od komunisticke.Ta propaganda kapitalizma je iskorenila čitave narode,prodavali su roblje,rade to i danas suptilnijim metodama.
Šta su trebali Tito i komunisti,da se surovom kapitalizmu suprostave buketima cveca i da ih kolacima docekaju?
Nije Tito bio neprijatelj srpskog naroda,a ni komunizam.Onaj pravi nas neprijatelj je tebi isprao mozak.To ti je ona povika na lopova,povika na vukove a lisice odnese meso.Tako je tebe i mnoge zapadna propaganda mentalno unistila, da ste duhovne nakaze.
Ti čak meni i ne verujes da sam Srbin,koliko si unisten iznutra mrznjompropagandom.pravda,istina,pa i to ne dolati samo od sebe,treba trudom doći do toga,ali nekad nije ni trud dovoljan ako se od početka krene pogresnim smerom.Ti si loše poceo jer si ucio iz knjiga ala Kardelj i Stipe Suvar.Ja nisam krenuo tim putem.Ja nisam mogao biti titoista jer sam bio dete kad je on umro,a roditelji niti su mi bili komunisti a nikad nisu ni pricali o istoriji i politici,nisu citali knjige.
Ja srpsku istoriju i politiku pocinjem uciti tek kad sam navrsio 30 godina,dakle od 2000 godine.E pa u to vreme nije dominirala titoisticka literatura.Pre toga sam mahom ucio stranu istoriju,filozofiju i druge discipline.
Moja kucna biblioteka ima oko 4000 naslova.Tu nema sabranih dela Lenjina,Staljina,Kardelja ili Veljka Vlahovica.Naravno,procitao sam par knjiga od Tita,Marksa,Engelsa i Lenjina.Ali sam zato procitao sve od Platona,Aristotela,Kanta,Hegela,Spinoze,Homera,Sekspira,Dostojevskog,Andrica,Njegosa,Tolstoja,Hajdegera,Bergsona,Berdjaj eva,Crnjanskog,Igoa,Hesea,Mana,Getea...
Moja biblioteka dakle nema sabrana dela Staljina,ali ima sva dela Slobodana Jovanovic,Nikolaja Velimirovic,Justina Popovica,Stojana Novakovica,Frojda,Vinavera,Junga,Erih Froma, Cercila,Nicea,itd.
Znaci slab sam ti ja titoista kad čitam Slobodana Jovanovica i Nikolaja Velimirovica.A naravno da sam citao i Krakova rodjaka od Nedica,pa Ljotica.
Lorka
(pjesnik)
19. februar 2017. u 18.49
Довла, сувише си ти глуп да би се бавио логиком.
Све ове будалаштине које си набројао - само су твоја имагинација.
Ништа не подупиреш доказима, а твоја пристраност је евидентна.

Кад смо већ код логике, код тебе се не могу наћи ни на једном месту бар две премисе од којих би се градио силогизам.
Напросто, нема човек за шта да се ухвати да би донео логички закључак.

У твом тексту су све саме глупости.

Два пута ти је Југославија разбијана на истој платформи, а ти и даље тераш исту причу. То само може да ради човек без мозга, а ти ипак тврдиш да се служиш логиком.

Знаш ли причу о мајмуну који завуче руку у ћуп и у њему заграби пуну шаку ораха, али онда не може да извуче руку из ћупа. Међутим, ни у једном покушају се не досети да испразни руку.

Подсећаш ме на ову мајмунску логику.
zupa
(DR.MR)
19. februar 2017. u 19.51
Види ти ,,српина,,dovla,обе Југославије му спас за српе,два милиона
страдало,једино ако смрт рачуна као спас јер стварно кад умреш онда
више ништа не осећаш,код оваквих ,,срба или српа,,непријатељи нам
уопште нису потребни,сунце ти калаисано овај би опет братсво и јединство.

Овај је опаснији од усраша,јер он те убеђује да им опет добровољно
идеш под нож.
dragoljub100
20. februar 2017. u 02.51
Види ти ,,српина,,dovla,обе Југославије му спас за српе,два милиона
страдало,једино ако смрт рачуна као спас јер стварно кад умреш онда
више ништа не осећаш,код оваквих ,,срба или српа,,непријатељи нам
уопште нису потребни,сунце ти калаисано овај би опет братсво и јединство.

____________________________________________________________________-

Можда си превидео неки детаљчић, жупане: први милион смо изгубили ПРЕ формирања Југославије, затим смо имали Југославију коју су најпре разблили, основали НДХ и тек онда успели побити други милион.
Такође, у другој Југославији нам ништа нису могли (а то што нисмо ми њих је велика грешка), па су уз помоћ исте оне Немачке, као и два претходна пута, разбили Југославију да би протерали остатак Срба.
Можда те збуњује назив Југославија, али ако га заменимо са „српске земље”, онда је јасније да је народ јачи ако су сви на окупу.
Да није тако не би гледали да нас још мало удробе где год могу, то већ иде до размера општине, а у Сарајеву су отимали и по две -три зграде.
.
Dovla1
20. februar 2017. u 02.59
Danas kad nema Jugoslavije, Srbi su u tri države.Iz Hrvatske su Srbi proterani oba puta kad nije bilo Jugoslavije.Kosovo je oteto 1999 opet kad nije postojala Jugoslavija.
Zdrav seljak,bez dana skole,prostom logikom ako je bistrog duha,shvatice da je Jugoslavija i unistena oba puta da ne bi koristila Srbima.Dovoljno je videti ko je srusio tu Jugoslaviju,to su stari srpski neprijatelji Nemci i druge zapadne sile.Obe Jugoslavije su i stvorene na srpskim pobedama u dva svetska rata.
Jugoslavija nije bila samo korisna Srbima već i Makedoniji,pa muslimanima Bosne i drugih delova Jugoslavije.Naravno da je Jugoslavija korisna bila Sloveniji i Hrvatskoj,bila bi im korisna i danas ali Zapad je lako te narode zavadio.Kada je unisten SSSR, onda je vrlo lako bilo rasturiti i malu Jugoslaviju.
Lorka, da si pametan kolko nisi,ne bi tražio od mene dokaze već bi ih sam imao,oni se svuda nalaze,samo nećeš da ih vidis,bodu ti oci.
Nego mi reci, jel nema dokaza da je Draža Mihajlović bio kvisling, da je bio nemacki saradnik?
Lorka
(pjesnik)
20. februar 2017. u 10.53
Нема доказа! Титоистичке читанке нису докази.

Иначе, Титова Југославија је поделила Србе у 6 држава: део Срба је потчињен Загребу, део Сарајеву, део Подгорици, део Приштини и тако даље. Та и таква Југославија за Србе није представљала никакву националну предност у односу на данашње стање.

Предност јој је била само у томе што је имала велико тржиште. Али не може се велико тржиште правити са нацистичким мајмунима са Каптола.
Успут, да ли знаш да је Фрањо Туђман био усташки пуковник све до пред крај рата, кад га је Тито примио у партизане?

Југославија је за Србе можда нешто могла значити да је била без унутрашњих граница (као централизована држава) или да су јој унутрашње границе прављене строго по етничким цртама.

Не хвали Титославију и титоизам. Ту причу ти више ни краве неће сажвакати.
dragoljub100
20. februar 2017. u 12.02
Иначе, Титова Југославија је поделила Србе у 6 држава: део Срба је потчињен Загребу, део Сарајеву, део Подгорици, део Приштини и тако даље.
___________________________________________________________________

Ово исто си пре неки дан тврдио за муслимане кад смо расправљали бановине у краљевини и објашњавао ми како је то било добро решење.

не знам да ли ти је познато, али Краљевина СХС је по оснивању била подељена на 33 сасвим обична округа.
Тек 10 година касније краљ, излазећи жељи Хрвата у сусрет, формира прве бановине, а гарантовани антикомунисти Драгиша Цветковић и кнез Павле им дарују бановину Хрватску, у циљу чега одсецају комаде земље од српских бановина.
Lorka
(pjesnik)
20. februar 2017. u 15.28
Драгољубе, ти имаш један проблем који те оптерећује у рационалном расуђивању. Ти никако не схваташ да су Титове републике биле државе, док краљеве бановине нису имале скоро ни један елементат државнсоти.
Треба ли да ти поредим та два уређења?
Треба ли да ти поредим само уређење полиције и фактор територијалне одбране као републичку војну силу која је под директном управом републичког руководства у Титославији?

Дај бре, нисмо деца, да стално понављамо једна те иста питања на која сам одавно одговорио.

Краљева подела је имала грађански принцип, типично југословенски (осим накнадно изнуђене Павлове глупости са бановином Хрватском, која је указала на уступке хрватском нацистичком интересу).

Но, ја не тврдим ни да је краљева подела била идеална, али суштина је да су у тој подели границе биле ИСТИНСКИ АДМИНИСТРАТИВНЕ, за разлику од Титових које су биле ДРЖАВНЕ. Доказ: у краљевој држави су безбедност чували краљеви жандари, под јединственом командом од Триглава до Ђевђелије.
Lorka
(pjesnik)
20. februar 2017. u 16.10
Али да се размемо, ја се слажем са твојом констатацијом да је и Краљ направио лошије решење од оног у СХС кад је Краљевина била подељена на округе.
Међутим, моја констатација је да је Титово решење било најгоре и најфаталније по Југославију, јер су његове територије и границе биле лоше не само по облику, него и по њиховом статусу - имале су све атрибуте државности, што се деведесетих и показало као фатално.
keramicar
(mrgud koji sedi)
20. februar 2017. u 17.19
lorka,

tito je nasledio takvu jugoslaviju, sa nekim zamišljenim granicama u vidu banovina. kasnije su slovenci i hrvati nastupali agresivno trazeci sve veca prava i nadleznosti, dok su srbi (mislim na politiski vrh, ne na narod) bili pasivni i sve to mirno gledali i odobravali.

zamisli tadasnju situaciju sa sovjetima u madjarskoj, uletele bi bacuske, u trst bi se zaustavile, samo da su srbi namignuli, ali tog miga nikad nije bilo.

1974, kad je donet taj ustav, tito je imao 82g, i već je bio suvise star da drzi stvar pod kontrolom.

nismo imali strategiju , nacionalni interes, nismo imali ljude koji bi o tome brinuli i desilo nam se to što nam se desilo.

pozdrav
Lorka
(pjesnik)
20. februar 2017. u 23.55
Керамичар, колико се сећам, Броз је крајем седамдесетих година, тј. поле маспока и Устава 1974, успешно 'контролисао' Гертруду Мунитић (додуше, можда је вијагра тада била на располагању само државницима, али свеједно, важно је ко располаже ресурсима контроле).

Успешно је контролисао и покрет несврстаних.
Према томе, контролисао је он и процедуру доношења Устава 1974.

Успут, не знам зашто Господ тако неморалним типовима даје дуг живот, али то је тајна господња и, као обичан смртник, не бих смео да у те тајне улазим, а ипак ми радозналост не да мира... Замисли, да он и Јово Капичић доживе тако дубоку старост???
dragoljub100
21. februar 2017. u 03.01
Треба ли да ти поредим само уређење полиције и фактор територијалне одбране као републичку војну силу која је под директном управом републичког руководства у Титославији?

______________________________________________________________________

Треба, молићу лепо.
Објасни догађаје у Загребачкој војној области од 6. до 12. априла 1941, у светлу чињенице да је командант био Србин, генерал Недељковић.
Зашто долази до побуне у војсци и ко су били ти војници и на ком принципу организовани?

Једном кад си дао бановину више није било назад. Што си је давао?
То ти је као кад цура изгуби невиност. Може бити шта год хоће, али никад више девојчица.
Lorka
(pjesnik)
21. februar 2017. u 11.43
Прво, Хрватима бановину није дао Краљ. И зашто се стално хваташ за Бановину која је трајала само две године? Зар ову тему нисмо већ сажвакали?
Друго, побуна у априлу 1941, под Хитлеровим бомбама?
Да ли ти разликујеш побуну унутар исте државе, или војске, од отцепљења оних којима је за то већ обезбеђен системски и правни легитимитет (Тито им је то обезбедио Уставом 1974)? А побуна имаш у свакој војсци и у свакој држави.
Хајде молим те, престани да из нафталина вадиш 'аргументе' који подржавају твоју тезу, јер они то нису. Уосталом, ја сад и не знам шта је твоје теза, а верујем да не знаш ни ти.

Ако је твоја теза да носоња није требао правити Југославију, у потпуности те подржавам. Погрешило се први пут.
Али зашто се погрешило и други пут, са Титославијом?
keramicar
(mrgud koji sedi)
21. februar 2017. u 12.22
lorka

„Али зашто се погрешило и други пут, са Титославијом?”

odgovor možda lezi na relaciji London - Ravna Gora i ne može se odgovoriti u nekoliko recenica.

po meni, onog momenta kad je formirana NDH, jasno je bilo da nema zajednickog zivota u jednoj državi. već u leto 41 kralj petar drugi sa svojom svitom je trebalo odbaciti ideju jugoslovenstva i krenuti u realizaciju ciste srpske države.

Lorka
(pjesnik)
21. februar 2017. u 14.42
Хм... опет краљ Петар крив. Нигде Тита и титоиста у ланцу криваца!?
Дакле, мали и недозрели краљ Петар, под Хитлеровим бомбама, требао је да учини више него Тито, Ранковић, Кардељ и остали титоисти 1945. Искрено, не размем.
keramicar
(mrgud koji sedi)
21. februar 2017. u 15.14
kralj petar II jeste bio mlad, ali politicke odluke je doneo uz saglasnost krunskog saveta ili kako se već zvalo grupa ljudi oko njega.

komunisti nisu imali vlast do jeseni 44 i samim tim nisu mogli imati zasluge ili krivicu za nešto, o periodu posle stupanja na vlast možemo da polemisemo za šta je ko odgovoran. ali vratimo se na period pre jeseni 44, vlast je u rukama monarhije, a monarhija je praktikovala jugoslovenstvo na stetu srpstva.

meni nije jasno, mada nisam se ni potrudio puno da procitam, kako je vlada sa kraljem u londonu izgubila podrsku zvanicnog londona u toku drugog svetskog rata. isto tako, nisam citao ništa o tome ko su bili dražini politicki savetnici na ravnoj gori, jer je ocigledno da je mihailovic na kraju ostao bez podrske i kralja, i londona, pariza, vasingona i moskve...

pravi trenutak da se kralj odrekne jugoslovenstva je po formiranju NDH i možda bi desavanja tokom rata imala drugaciji tok.
Lorka
(pjesnik)
21. februar 2017. u 17.44
Прво, мораш имати у виду ко је 41-44 имао контролу над целом Југославијом - то је био Хитлер!
Хитлер је контролисао наш простор уз помоћ квислинга. Кључну улогу имају квислинзи у НДХ која се простирала до Земуна, као и фолксдојчери у остатку Војводине.

Краљ и његова свита побегли у Лондон.
Како ти то мислиш да он, балавац, из Лондона нешто може да контролише у Хитлеровој окупационој зони?

Одрицање од Југославије у условима кад Павелић покрива целу Хрватску, Босну и добар део Војводине, под називом НДХ, био би пуцањ себи у ногу ако узмемо у обзир претпоставку Титове победе (или Павелићеве, тј. Хитлерове). Под условом Дражине победе, то би био добар потез, јер би онда НДХ била кажњена и сносила би ратну штету за геноцид. Али, као што видиш, Дража није победио, а питање је и да ли би победио у тој варијанти (одрицања од Југославије). Претпостављам да не би победио ни тад, јер у условима субверзивног деловања Титових присталица и чињенице да би Црвена Армија свеједно стигла са истока, другачији исход је тешко замислити.

Краљево деловање у Лондону не вреди дискутовати. Он је тамо био у кућном притвору, под строгим Черчиловим надзором. Морао је радити како му Черчилови агенти кажу кад му принесу пиштољ на слепоочницу. Осим тога, и Тито би продао државу да сачува рођену гузицу, само је имао среће да му се то не деси. Па шта друго очекивати од краља балавца, него да уради исто што раде и већина србских политичара кад су им муда у процепу. Нпр., шта ради Вучић данас?

А зашто је дискутабилно говорити о грешкама титоиста? Па зар они нису победили 45. године?! Зар нису од те године могли да ураде шта год су хтели, па и да поделе Титославију на стотину делова, ако треба, или да је уопште не деле, па ни на авнојевски начин?! За све што се догађало после 45. године, укључујући и деведесете - само су они одговорни и нико више.

Одрицање од
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.