Diskusije : Politika

 Komentar
Зукорлићево лупетање
Lorka
(pjesnik)
18. januar 2017. u 20.33
https://www.youtube.com/watch?v=ULV5gJAWdGk&t=2s

И ето, на горњем линку, Зукорлић нас учи да су муслимани из Рашке - Бошњаци који немају ништа са Словенима, који су заправо Илири, и којима је силом наметнуто да се презивају на ић.

Прво бих волео да знам да ли је неко наметнуо презиме на ић овој двојици високих турских државника - Мехмед Паши Соколовићу или Фочић Мехмед Аги? Зашто ли је овај Соколовић, а овај други Фочић, и ко ли им је то презиме наметнуо? Је ли им то наметнуо турски султан? И које је то онда презиме које су имали пре? И, кад Зукорлић то тако добро зна, може ли он да нам каже како се презивао пре него што су му наметнули да буде Зукорлић?

А о овим 'илирским' небулозама не вреди трошити речи. Сви на Балкану данас покушавају да буду Илири, ваљда зато што о Илирима нема поузданијих писаних трагова, па то хоће да буду и Хрвати, и Албанци, и Срби, а ево сад чујем и Зукорлићеви муслимани.

Испада да ова двојица из времена отоманског царства, који су за
пет-шест векова били временски ближи Илирији него Зукорлић, мање знају о свом илирском пореклу од господина Зукорлића.

Да ли су рашки муслимани толико глупи да им лежи ова нелогична Зукорлићева прича за коју нема никаквих поузданих историјских доказа? А Зукорлићева прича, зна се куда води - она води будућем раздору и новом балканском рату.

П.С. Коментари на горњем линку су били дозвољени. Ја оставих коментар исти овакав као овде, али за непуна два сата нађох коментар избрисан, а поље за коментаре закључано.
dulebg
(posmatrach)
19. januar 2017. u 04.45
Муслимани нису имали презиме до доласка српске и одн.аустријске власти. Имали су виђенији, и то најчешће своје старо српско презиме. Презиме им нико није наметао, него кад је дошла каурска власт су они волели да буду Срби, па су се тако и прозивали, на -ић.

Да муслимани нису Словени - па нисмо ни ми. Истраживања указују да се наша генетика добро разликује од словенске матице - Руса-Пољака. Но како се тврди да нисмо ми дошли са севера, него су они отишли одавде, то мора да се одлучи: шта је оригинал? Ми смо се свакако много мешали, а јесу вала и Северњаци. Али је интересантно: да смо боље сачували духовну, него генетску матрицу.

Муслимани можда нису Словени, али јесу Срби. Сажаљевам!

Ја се баш не стидим наше генетике. Видим да даје лепе и интелигентне људе, генерално жељне слободе - па шта'ш више )) А ни Малоруси нису за бацање ??!
Jocko4
(observer)
19. januar 2017. u 10.45
Приче о наводном принудном наметању презимена (на _ић) су у склопу још шире небулозе, према којој су муслимани на Балкану ОДУВЕК били ту - далеко пре доласка Турака. (Мал-те-не, од самог настанка Ислама).

Како они тврде, они су потомци Илира, које су покорили Словени и наметнули им имена и презимена.

Ако је тако, зашто се тих презимена (на _ић) нису одрекли кад су прихватили Ислам и кад су прихватали муслиманска имена ?

Како би могли да објасне да су потпуно изгубили знање илирског језика, а српски нису заборавили ни после векова турске окупације ?

Како објашњавају спискове Срба ковертованих у Ислам, са датумима за сваку фамилију, а који се налазе у џамијама ?

dragoljub100
19. januar 2017. u 15.06
Да ли су рашки муслимани толико глупи да им лежи ова нелогична Зукорлићева прича за коју нема никаквих поузданих историјских доказа?

___________________________________________________________________

Неки јесу, а неки и нису глупи.
Оно што је њима заједничко је да следе образац који им одреде вође.

Сви знамо да су данашњи муслимани Срби који су прешли на ислам. Углавном због зулума и малих привилегија које је то доносило. Великаши су примили нову веру да би сачували имовину, а сиротиња да би смањила зулум на себе.

Током векова су се закрвили с нама који смо остали у старој вери и сад осећају да нема назад. Ни страним факторима није у интересу да постоје Срби две вере који заједно живе и раде (као што су Немци помирили две струје), па нам разлике и споља наглашавају, ако их ми случајно заборавимо.

Преласком у ислам наши муслимани су званично постајали Турци, мада турским језиком нису никад проговорили. Одласком Турске с наших простора муслимани су изгубили идентитет и већ више од 100 година траје потрага за идентитетом и формирање њихове нације.
У том смислу су они, који тек постају народ, прилично флаксибилни. Прихватају неке хришћанске обичаје као своје, а прихватају и било коју паролу и знамење које им се каже.

Њима у принципу ни застава, ни име, ни теза о националној припадности ништа не значе. Они ће прихватити било које име нације, заставу, химну и било шта друго што им омогући да ОПЕТ ВЛАДАЈУ. Они су у правом смислу речи стадо, коме пастири одређују пут.
Шта водство санџака процени као исплативо то ће сви муслимани санџака да прихвате. Ако Расим треба да се љуби са Србима у Београду, то је у реду. Ако треба слати људе у Сирију, то је у реду. на крају кад их позову на отцешљење санџака и то ће бити у реду.
А отцепљење и повезивање са Турском је крајњи циљ.

С тачке гледиште турбулентне савремене политике то је боље, него наша српска разједињеност и 1000 мишљења на исту тему.
dulebg
(posmatrach)
21. januar 2017. u 18.14
Пређе у ислам да напакости фамилији и осрамоти је ))

А преласком у ислам нису постајали Турци, већ Бошњаци. Бошњак у Турском језику има 2-струко значење:
- становик Босне и
- тупан.
То се на српском каже Босанац.
Lorka
(pjesnik)
22. januar 2017. u 03.19
Преласком у ислам нису постајали ни Турци ни Бошњаци, већ Потурице.
Бошњаци су настали тек деведесетих година једном обичном партијском одлуком. Који смешан пут 'производње' једног народа!

Зна се како настају народи: то је дуготрајан историјски пут стварања једне културе и цивилизације. Та цивилизација настаје не по некаквом партијском декрету, него по томе што такав народ бива признат од стране осталих народа и цивилизација.

Тачно се зна како је наш народ од 15-ог до почетка двадесетог века звао те људе који су под утицајем Турака прелазили на ислам. То је наш народни језик, народни израз, и Срби своје терминологије не би требали да се одричу само зато што неко сматра да је то за њега увреда, а истовремено не жели да се врати стаблу од кога је отпао.

Срби немају обавезу да респектују овакве муслиманске жеље.
Срби имају свој језик, тим језиком је писао Његош, а у Његошевим и нашим епским делима се ови људи јасно означавају као Потурице. То није увреда. То је најбоља дефиниција једне историјске појаве.

Ако прихватимо муслиманске жеље да их зовемо Бошњацима, ми заправо вршимо злочин над нашом историјом, јер тиме прихватамо да се избрише и замагли један део наше историје. Проглашавањем Бошњака за народ, покушава се избрисати историјски траг настанка муслимана на нашим просторима. Од берлинског конгреса до данас, на делу имамо убијање историје. А најмонструозније убијање историје је ова вештачка производња бошњачког народа.

Постоје ретки и часни муслимани србског језика који такође не пристају на овакав злочин над истином. Меша Селимовић некад, Салих Селимовић, Емир Кустурица и још неки данас. Они указују на исправан и једини могући пут за мир и просперитет наших несрећних простора.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.