Diskusije : Fitnes

 Komentar
Sportisti, pocepan menskus
Kestenpire
05. novembar 2012. u 04.47
Molim za savet ako neko ima iskustva sa pocepanim meniskusom.

Imam 43 godine i prilično sam tezak (190cm/100kg). Treniram tekvondo i druge „nasilnicke sportove”(kako ih podrugljivo zove moj kum..)
Naravno, shvatam da je to dosta agresivno za moje godine ali volim i želim da nasatavim..

Pre 7-8 meseci poceli su bolovi u kolenu koji su mi smetali prilikom cucanja, naglih pokreta, odskoka u stranu i silazenja NIZ stepenice.
U julu sam, tokom napornog treninga, osetio ostar bol u istom kolenu koje je odmah nateklo i ostalo bolno. MRI snimcima se ustanovilo da je u pitanju horizontalna raptura zadnjih rogova oba meniskusa na desnom kolenu.

U prvih nedelju dana izgubio sam 4 cm obima kvadricepsa. Usledila je intenzivna fizioterapija, uglavnom fokusirana na ojacavanje kvadricepsa, zadnje i prednje loze i stabilizatora. Bol se smanjivao iz dana u dan ali jako, jako sporo. Dakle, gotovo svaki dan sam mogao po malo vise ali je napredak isao uzasno sporo! Imao sam puno nade s obzirom na svakodnevno poboljsanje.

Gotovo 3 meseca kasnije poceo sam da treniram. Prvih par treninga je bilo uzasno! Koleno bi se „zakljucavalo” i uzasno bolelo. Obratio sam se specijalisti koji mi je rekao da mi meniskus NEćE NIKADA zarasti i da bi operacijom mogao da „pocisti” froncle koje landaraju i stvaraju zakljucavanje i bol. Prognozirao je 60% sanse da mi bude bolje ali bez garancije. Nastavio sam da treniram i primecujem da mi se stanje još uvek poboljsava. Odlucio sam da cekam do trenutka kada poboljsanje konacno prestane pa, ako i dalje boli i zakljucava se, da ipak odem na operaciju.

PITANJE:

Da li imate iskustva sa sličnim problemom i da li ste operisali meniskus? Koliko vam je trebalo da se vratite u trening? Kakvi su vam bili rezultati?

Unapred hvala!
pastrmka
14. novembar 2012. u 03.10
Nemam
Nikko55
22. januar 2013. u 01.57
Ukoliko nije kasno za komentar!

To sto ti je doktor rekao i preporucio je apsolutno tačno. Meniskus ne može sam da zaraste ako se razdvojeni krajevi ne dodiruju. Postoje dva nacina operacije, prvi da se odlomljeni delovi meniskusa izvade (oni su ti koje prave blokadu kolena i bol) i drugi, da se razdvojeni deo meniskusa hirurskim putem usije i tako omogući srastavanje.

Oporavak je dugotrajan jer u prostoru gde je meniskus nema krvnih sudova pa je, samim tim, i snabdevanje hranljivim i gradivnim materijama usporeno. Vezbanje ubrzava oporavak i veoma je preporucljivo. Uvek treba ići sa vezbama do granice izdrzljivosti bola jer time potstices telo da ubrza zarastanje. Snazni misici, koji okruzuju koleno, su takođe faktor stabilnosti kolena i sprečavaju dalje povrede. U početku treninga se preporucuju izometrijske vezbe a u kasnijem toku i dinamicke.

Ako ne želiš da ides pod noz, organizam će sam, tokom vremena, da razgradi popucale delove meniskusa i zakljucavanje kolena će prestati. Ali ovaj proces je i bolniji i dugotrajniji (može potrajati i nekoliko godina) od operacije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.