Diskusije : Fitnes

 Komentar
Hernia
dosledna
(nije vazno)
30. avgust 2012. u 05.25
Moj drug se bavi dizanjem tegova.On ima 95 kg,a dize tegove od 110.Ovih dana treba da ide na operaciju hernije i ja sam mu rekla da će posle toga morati promeniti zivotni stil i prestati sa dizanjem tegova,a njemu to ne pada na pamet.Ja sam procitala na internetu da se hernija ucestalije javlja kod ljudi koji se bave fitnesom,odnosno dizanjem tegova...da li bi mogao neko ko bolje poznaje tematiku da mi kaže nešto na ovu temu?hvala:)
muzika_malo_tise
(sumar)
03. septembar 2012. u 08.06
Ima mnogo vrsta hernije i uzrok ispoljavanja iste nije nužno vezan za tegove. To je stvar urodene sklonosti ka istoj, a okidac može da bude bilo šta... Može da se javi u svim zivotnim dobima od beba do starih ljudi, možda kod tvog prijatelja nije problem u tegovima... U svakom slučaju to će jasno znati da kaže njegov doctor. Tegovima može da se vrati, naravno kada to odobri njegovo doctor.

U sustini treba nastojati da se eliminise svaki izvor dodatnog pritiska u stomaku.. dobro je da se stomak prazni redovno u smislu da se na prve znake velike ili male nuzde ista obavi i da se ne odlaze, zatim dobro bi bilo da ukljuci u ishranu sto vise vlaknaste hrane(fiber) da bi efikasnije doslo do praznjenja creva, da poveca unos vode i posto dize tegove da vodi racuna o disanju tokom vezbi.

Ako je ipak uzrok u tegovima, onda je vrlo moguće da on dise poput disciplinasa snage, znaci on verovatno na početku vezbe udahne mnogo vazduha i onda kompletira jedno ponavljanje vezbe i tek tada izdahne, pa udahne i opet u krug za sledeće ponavljanje... ovakvim disanjem se uveca pritisak u trbusnoj duplji i time pomaze stabilizicija srednjeg dela tela, a to pomaze u dizanju najvece moguće tezine tega, zato je to dobra tehnika disanja za disciplinase snage i one koji žele da testiraju maksimalnu tezinu koju jednom ili dva puta mogu da dignu,... ali to nije dobra tehnika za ljude sklone herniji ili one koji vezbaju u vise od 1-2 ponavljanja po seriji ili imaju problema sa krvnim pritskom...
Za njega je dobro da u svakoj vezbi sve vreme dok je u negativnoj fazi ponavljanja (spustanje tega) uzima vazduh, lagano ali sve vreme, a onda sve vreme dok je u pozitvnoj fazi (dizanje tega) izduvava vazduh, lagano ali sve vreme... znaci recimo kod cucnjeva, kada krene na dole u cucanj onda sve vreme dok se spusta u cucanj lagano uzima vazduh, pa čim krene na gore iz cucnja sve vreme lagano izduvava vazduh... ovako je srednji deo tela još uvek vrlo stabilan ali nema prevelikog pritiska u trbusnoj duplji i time se drasticno smanjuje verovatnoca potrencialnih problema.

pozdrav :-)
dosledna
(nije vazno)
04. septembar 2012. u 07.50
Vau:) Ovo je bas prava pomoć i hvala ti na svemu napisanom:) već sam pomislila da neću dobiti nikakav odgovor,a dobih iscrpan izvestaj:) pravo da ti kažem,ja pojma nemam ni o sportu,niti o fitnesu,ali me brine moj prijatelj jer je tvrdoglavo zapeo da se i posle operacije bavi dizanjem tegova, a ja sam mislila d aje to potpuna ludost...Hvala ti sto si mi sve ovako detaljno objasnio,sada znam mnogo vise i moći ću da pricam sa njim na tu temu:) Takođe je lepo znati da ima ljudi,koji su spremni da izdvoje svoje vreme i ne samo pomognu coveku sturom informacijom,već ga edukuju,kao ti mene:)
Pozdrav i sve najbolje:))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.