Diskusije : Fotografija

 Komentar
Svatba na moj način
alpskiSrbin
(Mile)
15. oktobar 2016. u 08.24
https://flic.kr/s/aHskFkU6AY
Rekao bi minimalistička svatba, bio sam kao gost i kao fotograf, obučen kako treba, ne kajšima i torbama. Sa opremom Panasonic GM1 i Olympus E-P5. Najviše su koriščeni objektivi Panasonic 20 mm, Zuiko 45 mm, i još par slika od Zuika 12-60 mm.

Ako poredite sa kamerom recimo Ful frejm Nikon D800 i Olympus :

http://tinyurl.com/hudjf8l

i moj Panasonik sa istom kamerom :

http://tinyurl.com/zqcd27d
Izračunao sam da su dve male kamere lakše za oko 1.3 kile, ako uračunam još adekvatne objektive reimo da smo lakši bar 3-4 kile.
Kamere sam imao na ramenima i skakanje vamo-tamo. A imao i fleš Olympus FL-36R. Na kraju sam imao 1000 slika, i oddao sam oko 130-140 slika. Bili su zadovolni i nasmejani. Nevesta je inače dobar fotograf.

Komentari, kritike uvek dobrodošli. Šta god pada na pamet.

Plan: Olympus E-1 II. Čudo tehnike je več izašlo, samo da padne cena malo. Kad padne naravno.
505
(Senior)
15. oktobar 2016. u 19.35
Svadba ili Poroka, Svat nema svtba
Slike su ti dobre, tako je to kad se radi sa ljubavlju.
Ne znam kako je tamo sa ovom granom fotografije i u kom
pravcu ide kvalitet uopste ali kamere su sve manje jako važne.
Ovde u Kanadi prosto ne mogu da verujem šta se dogadja
na polju wedding fotografije u zadnje vreme, cisti sunovrat profesije.
Digitalna ftografija je zablistala u svom dolasku ali
sjaj je izgleda brzo izbledeo.
Na trzistu je poplava DSLR opreme koja je veoma dstupna
mnogim amaterima da sebe unaprede u pro fotografe, stvore
hiper ponudu laznih profesionalaca sa prelepim WEB stranicama
i dodatnom zaradom za vikened.
Trend je sacuvaj boze, slike sa skupim objektivima i prenatrpanim
bokehehom gde treba i ne treba, Naravno snima se u RAW a onda
kao je objašnjeno mladencima sledi pro-obrada sto moraju cekati.
Nakon mesec dana stizu obradjene slike na USB iili WEB putem.
Obrada je u vecini slučajeva samo obična konverzija iz RAW u Jpeg u katastrofalnim nazvi umetnickim tonovima, sve slike napr su
u nekim rozikastim ili već ne znam ni ja kojim umetnickim falsh
izborom plus 30% ukupno podignutom gamom, verovatno zbog eventuakbog printapo jeftinim i retkim labosima.
Zalbe nema jer si glup i ne razumes najnovije pravce u umetnickoj
fotografiji. To sto gosti imaju bolje slike na svojim telefonima
to nije važno, nemaju 2000 slika na USB i nemaju bokeh.
Na kraju krajeva neko rece nije ni važno ionako će se razvesti.
alpskiSrbin
(Mile)
16. oktobar 2016. u 08.03
505 napisao si u stvari sve što smo mi na dpreviewu rekli, gde sam i njima juče dao link.

http://tinyurl.com/h7z4fdh
Napisao si baš ono što ja i mnogi misle. I tu mi se rađa nova misao. Fotografer je danas glavna zvezda na „poroki”. Ja sam probao što mirniji da budem, nisam skakao niti sam umeo. Ali iz tih prava i u tišini sa malenom kamerom bio i ostao sam gost, ne fotografer. Kad pomislih sve što si napisao, i što su napisali tamo pada mi samo jedna misao...make a step back.

Fotografer mora da se „smanji”, da ostavi njih da uživaju, i da ne budeš ti tamo glavan. Podseti me na - budi paparazzo.

Paparazzo slike imaju svoj etnos. To je i dobro za nas, koji nemamo muda da tamo skačemo po crkvi i unutra. ;) ...čak sam hodao nečujno par koraka. Glava dole, budi nečujan...pšššššš

photomaestro
17. oktobar 2016. u 03.20
Vrlo malo fotografija da bi se dala neka konacna ocena.Lično boje mi se ne svidjaju,detalji su ok to i telefonom da fotkamo biće ok.Mnogo crno belih fotki postoje vise razloga ili volis crno belo ili krijes nedostatke na fotografiji znam po sebi ako mi nešto ne stima na fotki ja je prebacim u crno belu i bude ok.Burma na cipeli mi nikako ne ide ali ona na knjizi koliko se secam je super.Dalje uporedjivati full frame i crop je kao uporedjivati koji je paradajz bolji onaj veci ili onaj manji.Imam d800 imam ghr4,d800 jedno 5 puta bolji od gh44.Oje mislhenje.
photomaestro
17. oktobar 2016. u 03.25
Moje mišljenje..Na tel sam pa ne vidim do kraja komentar ako kucam duzu poruku.Treba imati obe masine i crop i full frame pa ćeš onda najbolje znati.Da gh4r može zavrsiti ono sto i d800 onda bi d800 otisao u kantu ovako gh4 r je odlicna kombinacija za naprednije amatere i travel.Ozbiljni fotografi zna se sa kakvim masinama uzimaju lovu i zbog čega nose brdo opreme i kajseve ili pojaseve koji su napravljene za to.Ustalom prosto receno ona mala rupica na objektivu i rupetina ne mogu biti isto.Točak od fiće i točak od mečke jedno 22 cola isto ne može biti isto...
mornar7
(mornar)
17. oktobar 2016. u 05.22
pa u tome je sva [ogromna] razlika sto nisi oficielni fotograf, sto možeš da fotkas šta ti odgovara i kad ti odgovara a ne moras puno ni da pokazes. A fotkati prijatelje isto pomaze.

imaš problema sa ostrinom, drhtanje ruke i verovatno previse otvorena blenda. meni najbolja je kad se oni penju uz stepenice ostalo kao i sva svadbena fotografija je meni jednostavno cliche (znam da tako mora ali nisam ljubitelj).

stvarno ne kapiram šta tezina ima sa svim, i sto ti to toliko važno ali ajd'. Pre par sedmica sam proveo ceo dan na ulici, FF, non-stop sa 70-200 i blicem (koji nije bio za ukras nego je radio pa sam odluci da pocnem nositi i moju bateriju za pojasom). I nije mi teško ni malo.
photomaestro
17. oktobar 2016. u 06.52
Mile uporno pokusava da dokaze ili nekog ubedi da je crop masinom bolje raditi nego full frame masinom.Ja imam i jedno i drugo i sada kada gledam fotke i od jednog i od drugog razlika je ogromna.Ok po danu tu i tamo ali da je meni bolje crop telo ja bih fino radio sa njim kako nije i kako me oko još uvek nije izdalo crop će uvek biti rezerva.
alpskiSrbin
(Mile)
17. oktobar 2016. u 08.23
to podrhtavanjue ruka je u stvari problem sa sočivom, rađen je za DSLR i sada nemam još kameru koja radi PDAF, a CAF se muči da je najde i u teškom svetlu je problem. Pa i po danu.

BW zato što je klasika i zato što su boje ponekad čudne i ne paše jedna drugoj, a tu imaš 2 barve boje koja reši sve. Često su i lepše. Ali ima i onih koje su u boji, više da se prebije monotonost a ponekad i izađu u dobrim bojama, naročito te studijske.

Zato studijo i postoji, da bude u boji.

probaču FF, kada dobijem. Kupovati još nemam plana. Želja je Olympus E-1 I.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
17. oktobar 2016. u 10.26
@alpskiSrbin
Iskreno slike su dobre , mislim da imaš smisla za ovu vrstu fotografije. Pitanje je opreme za slikanje, teško da ćeš sa tvojom opremom da izvuces puno bolje rezultate. Ovo već znaš „post-processing” je nas prijatelj. Jedina primedba bi bila u vezi C&B fotke ali odustajem od toga. E sada šta je interesanto u ovoj diskusiji citiram

@photomaestro
„Mnogo crno belih fotki postoje vise razloga ili volis crno belo ili krijes nedostatke na fotografiji znam po sebi ako mi nešto ne stima na fotki ja je prebacim u crno belu i bude ok.”

@alpskiSrbin
„BW zato što je klasika i zato što su boje ponekad čudne i ne paše jedna drugoj, a tu imaš 2 barve boje koja reši sve. Često su i lepše.”

Meni ovo ne smeta puno ali imate ljude koji se razumeju u fotografiju. Ako smatrate da losa slika u boji može da bude dobra C&B, niste shvatili koncept C&B fotgrafije. E sada pre nego sto potegnete mobilne i tastature, odgovorite sami sebi zašto slikate crnobele fotke ? Pitanje se odnosi na alpskog i maestra.

photomaestro
17. oktobar 2016. u 15.06
Ja ne fotkam specijalno crno bele fotke,jednostavno kad osetim da neku fotku trebam prebaciti u crno belu ja to i uradim...
photomaestro
17. oktobar 2016. u 15.11
Za ovu sam osetio da treba biti crno bela i osvojila je nagradu,tako da ovo tvoje nakon mog citiranja „Meni ovo ne smeta puno ali imate ljude koji se razumeju u fotografiju”,nisam siguran da vazi i za mene ali ok svako od nas ima pravo da misli...

http://www.muzika.ch/wp-content/uploads/2015/03/medalja.jpg

A što se tiče ove
https://www.flickr.com/photos/mile_risto/30250116631/in/album-72157671723849744/

ja blic tj...poruznjivac u crkvi ne koristim jer iso na d 800 ubija...
505
(Senior)
17. oktobar 2016. u 16.06
Svi ste u pravu ali...
http://s1256.photobucket.com/user/Wphotographer/slideshow/
Ovo su slike koje ja treba da razumem i prihvatim kao profesionalni
rad. Ajd nekoliko ovakvih da mu dam za pravo, ali da cela svadba
bude u ovom stilu e ebes zanat,
Ponudom sve losijih radaova napadnuti su ne samo pravi fotografi već i pravi aparati
Sve cesce vidjam sve brljantniju opremu i sve prljavije slike.
Iphone vreme je u zenitu, toliko se slika sve i svasta sa svim i svacim da se pitam hoću li početi programirati i sebe za gledanje kao kameru za ekponiranje, 1 sec, dosta...
photomaestro
17. oktobar 2016. u 16.18
505 sve je jasno,ja sam mojima u savezu rekao snimam još sledeću godinu i posle jako teško svi kace fotoaparate na stative ili male kamerice prodaja opala sva sreća imam jake klijente pa se ne brinem i razradjen posao to što sada ti pricas je unistilo ovaj posao ja se ne brinem iskreno neka samo neko zamisli brdo opreme koje se vuce da se odradi svadba,Novak Djokovic bi mi pozavideo na koncetraciji koju imam non stop za sve i onda posle dodje neki u..sranko da ti soli pamet i da misli da zna neki k.urac a ti prolio znoj da budes tu gde jesi,takvima kažem ODBIJTE OD MENE DOK RADIM DA NE UJEDAM,može mi se jer ja sam taj koji odgovara za fotografiju i video...
Evo jedna iz Usa menhetn most...
Bio sam i na Nijagarama i video Kanadu setio sma se odmah tebe...

http://www.muzika.ch/wp-content/uploads/2014/05/ASC_8015.jpg_logo.jpg

U poslu sam haos samo da prebacim materijal iz UUsa treba mi celo vece,a imam svadbu koja me ceka na kraju meseca deciju folklorijadu,posle svake subote snimanja,neki će me cekati i do 3 meseca e zato ne brinem za te o kojima pricas 505,neka se zamisle drugi,takvima ja skresem na snimanjima gde radim i moji to klijenti vole i podržavaju jer samo za takve i radim koji vole fotografiju i video i cene posao kojim se bavimo!!!
alpskiSrbin
(Mile)
18. oktobar 2016. u 03.45
505 gde si dobio te slike. Manje je samo sasha mudrijaš davao. Dali to treba malen album da bude, ili da se prekrije makar crnobelom bojom :==========

maestro: tamo sam dao jer je pozadi jaka svetlost, a moja kamera ne bi izvukla taj gradient svetla sa svojim razponom. Ako je veči senzor onda je bolje, donekle, dali bi tu išlo, možda da možda ne, gradient je ipak bio velik. Inače slikano na kraju kad su svi izašli iz crkve i samo mi bili. Jer i čiča Mile treba jednu sliku sa svatbe i baš je to ta.

alpskiSrbin
(Mile)
18. oktobar 2016. u 03.52
p.s. I nadam se da imaš u USA kameru u nekoj kesici, tamo ubijaju za telefon.
photomaestro
18. oktobar 2016. u 04.49
Oprema je osigurana ja živim u CH i što se mene tiče slobodno neka nose...
505
(Senior)
18. oktobar 2016. u 08.03
Ovo su slike sa lokalnih oglasavanja oko mene pocinju sa $600 za 8H
rada, neki od njih nude servis i for Free kažu trebaju im novi klienti za portfolio, i ljudi sedaju, finali su obično fiasko manje poznat javnosti.
Dobri fotografi se palcaju u hiljadama još uvek, ali sve teze posto
nelojalna konkurecija jednostavno razbija.
photomaestro
18. oktobar 2016. u 08.19
Ništa cudno isto je i u Svajcarskoj ovde recimo dolaze iz Srbije dzabe samo da im guz..ice vide put i da bi uzeli neki frankic na prodaju fotografija.Dosta se klijenata kaju kasnije zbog toga placaju im put jedu kod njih nekoliko dana setaju po Svajcarskoj i ne placaju hotel.Smesno zaista rad koji kasnije dobiju budale koje su ih angazovale je katastrofalan još kad uzme digitron i izracuna ukapira da je bolje da je platio nekoga dobro ne boli ga glava dobije super rad i kosta ga isto.Opet skolovani i dobro situirani ljudi nisu glupi i znaju šta žele.
photomaestro
18. oktobar 2016. u 08.25
Ja sam imao i ludu sreću,i mnogo naroda oko sebe jer ja sam i trgovac,kao i jaku volju da uspem u ovom poslu.Neka je samo zdravlja..Skoro sam čuo da neki tip snima malom kamericom rođendane za 150 sfr.Pozvao sam ga preko kolega da dodje da mi samo opremu nosi za taj novac haha.Još mi se jedan nazovi kolega zali kako mu u njegovom kraju uzima posao.Ja mu rekao..E BLAGO TEBI BOLJE DA TE TAKVE MUSTERIJE I NE ZOVU.Srozao se ovaj posao svi vide tu neku laku zaradu kontaju ne treba im neko znanje da bi uzeli neki honorarcic a u svakom slučaju je bolje od ciscenje nekog biroa ili toaleta za dodatni novac.
alpskiSrbin
(Mile)
18. oktobar 2016. u 09.04
fotografija je izgubila prave fotkase kad je doslo jeftino i digitalno. Po meni, nakon svatbe treba 2 nedelje sve da se sredi. I da prezivis sa 2 na mesec ovde bi trebao po 450-500 bar da racunas. Ako naravno imaš ti te 2 svatbe, znaci malo morgen. A bogati postaju sve retko razipni, vise trose ovaj srednji razred.

I to je to što rekoh, vatrogasica kupi sebi jaku kameru i doradi za vikend po svatbicu. Sroza tvoj posao i tako moras i ti necim da prezivis.

Kažem ti ova nasa cistacica iz Bosne, po zgradi pere za 1000 na mesec. A to niko ni neće, ta je kralj. Postacemo svi uskoro slično, time da će svaki po 2-3 posla da radi. a da bude neprofesionalan u svacem.



photomaestro
18. oktobar 2016. u 13.41
Brate Mile Srbine teško da sam te ja nešto razumeo,ali ziv ti meni bio!:-))))))
photomaestro
18. oktobar 2016. u 14.54
alpskiSrbin
(Mile)
20. oktobar 2016. u 04.44
Stavi sliku u punoj veličini, ovo može zamalo telefon da uradi.

photomaestro
20. oktobar 2016. u 11.25
U word presu ne može u punoj velicini i ne želim da je stavljam negde u punoj velicini i da je preuzima ko stigne kapiraš brale :-)...
alpskiSrbin
(Mile)
20. oktobar 2016. u 13.54
Nemoj da postaneš sasha mudrijas, gde sam lomio oči na, bukvlano, nekih 150×150, možda je bilo 200×200.

Ja dajem samo pune slike. 17.11. sam na BBCju.

Stavi nešto pametno, L voz iz Čikaga. Jednog dana bi hteo, zimi. Ali niko da me ne upuca.
photomaestro
20. oktobar 2016. u 14.24
Rodjo ja sam prosao tu fazu zumiranja još ohoho,to niko ne radi,čak i na izlozbama tako nešto ne rade niti recimo sum smeta pri ocenjivanju čak možeš slati i manju fotku od hd rezolucije,prema tome,ako želiš biti Serlok Holms ja nemam ništa protiv,al kažem da ta faza bar kod mene više ne postoji,a ovakve fotku Njujorka u originalnoj rezoluciji možda i nadjes al tamo gde se placa...
alpskiSrbin
(Mile)
21. oktobar 2016. u 12.27
slikaj punom veličinom...nemoj da kvariš oči:

Evo jedne od juče https://flic.kr/p/Nq8Ati
mornar7
(mornar)
21. oktobar 2016. u 12.55
imaš „artifacts” koji se vide bez uvelicavanje, posledica obrade
alpskiSrbin
(Mile)
21. oktobar 2016. u 16.27
Mornar kaži koje? ovu sam sliku hteo da napravim od marta dalje, znao šta, a tek juče uslikao.
photomaestro
21. oktobar 2016. u 17.14
Mi se izgleda ne razumemo rodjo.Ajd ovako da nacrtam...
Originalna fotografija je 10888 x 3523,kao takvu originalnu ne želim da je postavljam na net da je svako skida i izradjuje ili to unovci i strpa sebi novac u dzep.Za tu fotografiju bile su vazdan muke da se napravi i da se dodje do tog mesta u tom mraku sa strane gde je Bruklinski geto.Ja mogu da postavim originalnu fotku na nekom mestu ali to bi bila fotografija za koju smatram da je manje vredna kao na primer taj sat od auta sto si uslikao i sto može svako i telefonom,ali Njujork nocu sa Bruklinskim mostom u tom mraku pri idelanim uslovima ne može svako,ne poklanja se jaka fotografija svakom,možda ti manje cenis svoj posao fotografa ali ja svoj cenim mnogo.Tu fotografiju mi već uveliko narucuju klijenti koji su je videli na FB,i bilo bi jako lepo da je od mene dobiju,a ne od neke prodavnice ili od nekog ko nije oznojio guzi.ću da je ima.Kontas brale???
I ako mislis da nisam u pravu nadji mi je gratis negde sa tom rezolucijom dakle panorama!!!
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
21. oktobar 2016. u 18.01
Dobra je rezolucija Mile, ništa joj ne fali.

Kažeš ovo je uslikano sa GH4?

Ne znam gde i koliko kvaliteta možeš da izvuces sa D810 naspram ovog i da se vidi na ovakvoj rezoluciji ta prednost ?
photomaestro
21. oktobar 2016. u 18.11
Ne znam koga pitas,ali ja sam fotkao sa oba aparata i sa d 800 mi je dosta bolja,i ova je sa d 800 odradjena.Međutim za video sam na primer snimao 2 minuta sa ghr4 i taj snimak ću koristiti za video i uvod u film.Zna se za šta je ghr a za šta je d 800,doduse neko ne skonta nikad...
mornar7
(mornar)
22. oktobar 2016. u 02.38
na plavoj povrsini, imali su i portreti, mislim mladozenja na nekoj od onih kad izlaze.
i dalje mi je cudna neostrina na fotkama

u vezi kvaliteta usluga, zakljucio sam da vecini ljudi jednostavno nije stalo kao nama do fotke, i iako će fotkati milion fotki sa telefonom jednastavno ih nije briga za njih i ne vidi vrednost u tome. Ništa se nije promenilo, onaj kome je stalo će i dalje da plati a onaj kome nije neće. A vrednosti su pale svega, ako se dobra kamera može kupiti za malo para onda ni usluga tom kamerom ne može biti vise.
alpskiSrbin
(Mile)
22. oktobar 2016. u 04.12
a ti u svatbi, da, i ja sam se cudio ali je reč bila da sam bio prebrz na okidanju tamo, jer slike su tamo isle brzo, nisam na polovini sačekao mnogo da zumira a sve se desilo u par sekundi.

Tu je donekle zašto nije za akciju, ali sada novije kameru rešavaju ovo dosta bolje. Oštrenje imam samo contrast detect na ovoj. Nova ima i phase-detect.

505
(Senior)
22. oktobar 2016. u 08.29
Normalna rezolucija za WEB-Comp monitore i HDTV je 1920x1080.
Sve preko toga je suvisno.
4K Monitori naravno zahtevaju dvostruko veću rezolucuju.
Ne znam ko od vas nije pogledao svoje slike na 4K Monitoru,
pokusajte uraditi to pa uzivajte u polovicnoj rezoluciji pune vredneosti FF DSLR.
Još ne postoji uredjaj za prikaz pune rezolucije velikih dig, fajlova. Tu rezoluciju možemo koristiti samo kao sirovinu za raznoraznu obradu, ali ne i za gledanje.
Napisite kako vam izgledaju vase najbolje slike na 4K monitoru
ne vicite WaU, i nemojte se posle uobraziti, nemojte hvaliti
ni kameru ni monitor jer to još uvek nije puna rezolucija Maestrovog
Nikona.
Novak
22. oktobar 2016. u 11.26
Namerno sam preskocio 8K Monitor jer je još u pelenama
i pitam se hoće li on uopste iz pelena izaci pre nego što se ja u njih vratim, jer sudeci prema brzini razvoja 4K, stvari ne izgledaju
optimisticno narod nešto zadovoljan sa DVD rezolucijom 560x720 i telefonskim displejom..
alpskiSrbin
(Mile)
22. oktobar 2016. u 12.00
Gledam na dpreviewu, i narod često želi taj 4K. Ja mislim pogotovo zbog vađenja same slike. Obrađivati to na PCju bi bilo malo prejako. Sem ako nemaš 5000 eur za PC.

Dakle, ja nisam ni znao za 8K, šta god, dogurače ko 3d naočare za TV. Ni za 4K ne verujem da če na TV, kad budemo gledali kao orao možda.
photomaestro
22. oktobar 2016. u 16.01
„Normalna rezolucija za WEB-Comp monitore i HDTV je 1920x1080.
Sve preko toga je suvisno.”

Fino dobre su ove diskusije pogotovu kad malo živnu,možda će neki sad i naučiti da ne trebaju zumirati fotografiju u nedogled i oduševljavati se oštrini koja nikom nije potrebna,ama baš nikom.Klijente ne interesuje ni tehnički da li je ispravna fotografija ili ne - već zabeležene EMOCIJE.Pitajte klijente šta je to zlatni presek,ili ekspozicija ili im zumirajte fotku tako da im se plastikaneri vide (vestacki zubi),a možda im pokazemo i hranu koja je ostala između tih zuba ili neki napukao zub,ili žvale,hrana ispucali kapilari...Jer i dalje interesantno zumiranje pogotivu na 36 nekompresovanih megapiksela...Meni ne...
photomaestro
22. oktobar 2016. u 17.44
alpskiSrbin
(Mile)
23. oktobar 2016. u 03.49
Ja je na zlatnu pozadinu ipak ne bi davao. Po meni narodna nošnja ne ide sa tim. Više treba na starije, crno-belije.

Od crno-bele slike koju si dao, ta je dosta bolja, ja bih možda malo sekao levu stranicu da bi cura sišla sa sredine na trečinu. Okolinu bi malo stamnio a nju malo osvetlio, da bude koncentracija na njoj.

Dok je ona slika sa drugom pozadinom u curom takođe dobra i dosta bolja od te sa zlatnom pozadinom.
photomaestro
23. oktobar 2016. u 05.29
Najbolja je uvek siva pozadina,jer graficar može posle lepo da razdvoji u ps jer to je bilo fotkanje za flayer i koncert koji snimam sledeće godine u martu.Ova druga besavna pozadina koja vuce na zlatno zuto nije losa hteo sam malo da probam ona je kinez dok je siva lastolite i razvlaci se odlično.Inače crne ili bele pozadine koje si pomenuo ne idu nikako za folklor i narodnu nosnju jer se belo spaja sa belim a crno sa crnim i to posle ne lici ni na šta...
mornar7
(mornar)
23. oktobar 2016. u 09.08
interesantno, ima smisla.

imam ovde komentar od jednog fotografa da možda ima previse sminke, moderno i tradicionalno je u kontrastu, u svakom slučaju super.
Seeb-VN1700
25. novembar 2022. u 17.42
-
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.