Diskusije : Neplodnost

 Komentar
Malo o progesteronu
borac
18. maj 2011. u 17.02
Nisam neko vreme bila na ovoj dikusiji, na sreću preselila sam se na TiM, ali svejedno svratim s vremena na vreme da vidim šta se ovde desava
Tako procitah ove teme o progesteronu i moradoh napisati koju reč...
Elem, devojke, mislim da ste nešto pobrkale. I ja sam se borila sa streilitetom 11 godina i pobedila. Za to vreme, prolazeci kroz tolike analize, trudila sam se da se dobro edukujem i informisem, zelela sam da znam sve kako šta funkcionise, da bih znala sa čim se to borim... Na sreću, mojoj dr nikad nije bio problem da odgovori na sva pitanja koja postavim
I beba koju imam plod e ICSI-ja

Progesteron...
Jajna celija stvara se u folikulu na jajniku. Inače, u normalnom ciklusu, kad folikul prsne i oslobodi jajnu celiju, njegov sadrzaj se pretvara u zuto telo, koje stvara progesteron. U postupku IVF-a vadi se kompletan folikul tako da nema šta da se pretvori u zuto telo i da stvara progesteron i zato ga morate uzimati kao vaginalete ili injekcije veci deo prvog tromesecja, jer kasnije neki drugi hormoni preuzmu cuvanje trudnoće.

Cemu onda proveravati nivo progesterona posle aspiracije, ET-a ili kasnije?

Ne znam kako kod vas i šta ste sve radili od testova, ali kod nas nakon tri neuspela pokusaja IVF-a idu na dalje anlize, znatno ih proširuju detaljnim gnetskim testovima i veoma važno - imunim testovima!
Moja prijateljica je tek posle 7 spontanih pobacaja saznala da je nosilac genetskog disbalansa, koji se prenosi na bebu i ne bude dobar. A uredno su joj davali progesteron, eto da pomognu bebi da opstane...
Ja sam takođe imala tri spontana pobacaja i nekoliko pokusaja potpomognute oplodnje, da bih tek kasnije utvrdila da imam izuzetno jak imuni sistem, koji prosto spermatozoide, a kasnije i plod prepoznaje kao strano telo. Kad sam na zadnjem ICSI-ju ukljucila i tablete za suzbijanje imunog sistema - dobila sam sina!

Moje mišljenje - nije progesteron, ili bar ne on sam, kriv za propale postupke ili spontane pobacaje
Znam ja da se covek hvata i za slamku, ali ne bih zelela da potrosite previse vremena resavajuci problem koji to možda i nije u tolikoj meri...
Svaki nalaz koji sam radila nadala sam se da će pokazati da je u tome problem, a ono sve u redu! Kako u redu, a bebe nema??? Nadala sam se - ako ovo nije u redu, znam protiv čega se borim, znacu šta da radim!! Tako da verujte znam kako nervira i iritira, obeshrabruje, neznanje! Šta me to koci, šta mi to ne da da se ostvarim kao žena? Pa se hvatala i za svaku sitnicu koja bi možda mogla biti „greška” u mom organizmu. I eto, bila je, nasla sam je na kraju i uspesno prebrodila! Nadam se da ćete i vi uskoro naći svoje! Svaki trud se na kraju isplati ne stostruko, nego milion puta samo kad se one mele rukice obaviju oko vaseg vrata i na uvo vam jedna mala usta kažu „mama”
LeeLu
18. maj 2011. u 17.57
Prilikom aspiracije u procesu VTO-a ne vadi se ceo folikul nego sadrzaj folikula i i dalje tu ostane određen broj celija koje i kod VTO-a mogu da stvore i pokoje zuto telo. Ali naravno, to je sve nesigurno pa se zbog toga daje progesteron.

Kod inseminacija na primer ako dodje do pucanja dva ili vise folikula stvori se isto toliki broj zutih tela pa se ipak i kod inseminacija uzima dodatni progesteron.

Zašto se proverava nivo progesterona posle transfera iako se uzima progesteron u vidu vaginaleta i tableta najcesce?

Proverava se zbog toga što ne apsorbuje svaka žena progesteron u istoj kolicini. I pored uzimanja progesterona desava se da koncentracija ipak bude nedovoljna. U takvim slučajevima pomazu inekcije progesterona u ulju koji se lakse apsorbuje.
alskdjfhg
(l)
18. maj 2011. u 18.14
Hvala ti borac za email ali ja uopste ne mislim da žene na ovim diskusijama krive svoje telo iz 'neznanja'.

Da tvoja teorija nije u potpunosti tacna spomenucu moj primer kada sam na aspiraciji imala 15 jc. I kasnije nisam imala potrebe da primam progesteron jer je bio visok do plafona (oko 70)
Šta je onda toliko podiglo progesteron?-Procitaj post od Leelu.

Progesteron IMA veliku ulogu kao uostalom svi hormoni ali ne znam da je neko rekao da je glavni razlog zašto implatacija nije uspela SAMO zbog progesterona.
On može biti razlog ili samo jedan od razloga.

pozdrav svima

kayleen
(bankar)
19. maj 2011. u 03.29
ja sam negde procitala da se progesteron prima samo tri meseca u vidu Utrogestana,a kasnije placenta,tj.posteljica preuzima ulkogu proizvodnje progesterona.I kako sam ukapirala ima za ulogu ocuvanja ploda.
mydream
19. maj 2011. u 06.11
Ja bih se slozila sa borcem.

Naravno, nisam doktor, pa ništa ne mogu da tvrdim da je 100 posto tačno, ali i ja koliko znam, ili je bar tako ovdje gdje sam ja radila ICSI, vadi se cijela folikula, pa se naknadno njen sadrzaj oslobadja da bi se sigurno uhvatila JC.
Ne vade se one male, zaostale, ali one svakako ne sazrijevaju i ne pucaju pa opet ništa od zutog tijela.
Osim toga, sve ovo sto je djevojka napisala je generalno - kako bi TREBALO da funkcionise, a znamo da se u praksi ne desava uvijek sve po knjigama. Tako je kod vecine, a naravno da uvijek ima izuzetaka.
Evo, ja imama urođeno jako visok LH, toliko visok da u startu suzbija FSH i nisam mogla imati ovulaciju bez gonala. I ma koliko tražila po netu ili po knjigama, ne nadjoh nijedan sličan primjer. Visok je samo ako imaš PCOS, a ja ga nemam. Tako je i moja dr rekla - nema šta da lijecim, ne mogu ga spustiti jer je urođeno nizak, ne mogu lijeciti PCOS kad ga nemas!
Hoću da kažem - svako pravilo ima izuzetaka, pa ne znači da je „sablon” los. Tako i tvoj visok progesteron nakon aspiracije...
Iskreno, u ovoj sam prici bila godinama i sad sam prvi put ovdje čula da neko provjerava ili trazi provjeru progesterona u redovnom postupku.
Naravno da će ga provjeriti ako ima nešto sumnjivo ili ako se tako panavljaju spontani pobacaji, a onako, cisto radi provjere... nisam znala
Opet kažem, nisam doktor, ja to samo iz svog iskustva, u ovom slučaju - nazalost - bogatog
mydream
19. maj 2011. u 06.33
I još htjedoh reci, jeste važna uloga progesterona, al ne i najvaznija - daleko je vazniji beta HCG, zar ne?
Progesteron samo nastavlja dejstvo estrogena, znaci glavna mu je funkcija da ocuva endometrij i smanji grcenje misica materice, zato ga zovu cuvarem trudnoće.
Ali samo beta može da je odrzi...U odnosu na nju, vaznost progesterona je dosta manja
Milica83
(raspevana)
19. maj 2011. u 07.06
ja ću da napisem svoje iskustvo, nakon vto i početkom trudnoće prvi uzv radjen u Visegradskoj od strane dr koji mi je radio vto, koji je jasno i glasno rekao da se vidi zuto telo, ja sam imala 10 folikula i 19 jc. Progesteron je jako bitan, čim je nizak dolazi do krvarenja u trudnoći ili menstruacije tokom normalnog ciklusa.
pariz
(prof.)
19. maj 2011. u 10.41
Jedno pitanje kad je reč o progesteronu...često nailazim na podatke o ovolikom ili onolikom progesteronu.Molila bih vas da napišete i merne jedinice. Da li je reč o ng/mL ili nmol/L...hvala.
I da...koliki je progesteron u tek otkrivenoj trudnoći,da li je neka merila-a da se nije dopingovala utrogestanima.Hvala.
Milica83
(raspevana)
19. maj 2011. u 12.27
Pariz dobila sam info od drugarice da je neka donja granica u trudnoći oko 30, tad joj je bio najnizi i malo je krvarila kad je sve na kraju bilo ok imala je oko 70.
alskdjfhg
(l)
19. maj 2011. u 18.23
kada sam tražila da mi se nakon aspiracije i embrio transfera proveri progesteron, moj dr. je rekao- 'nema potrebe da se proverava jer nakon toliko izvadjenih folikula (16) progesteron mora biti visok'

ipak su mi ga proverili i kao sto rekoh- bio je 70

a menstruaciju sam dobila nakon 10 dana od ET i pored tako visokog progesterona-

kao sto rekoh- progesteron može biti razlog ali i ne mora.

i preporucujem da ga proverite UVEK čak i ako nije praksa u mnogim klinikama (nakon ET)

natta
(menager)
20. maj 2011. u 03.58
još malo o progesteronu...odmah da se razumijemo...nije da ja nisam 'u ljubavi' sa progesteronom ! volimo se mi ali ja ga dajem vrlo rijetko jer za to imam objektivne razloge, kao sto Yu ginekolozi imaju subjektivne / religiozne / 'daj da nešto dam'/ 'sveta vodica' / neće naskoditi...da sumiram veoma neracionalne razloge.

„Malo” o progesteronu...progesteron i estrogen veoma bitni hormoni u zenskom zivotu i imaju svoje mjesto u terapiji i veoma važnu ulogu u mnogih situacijama kao sto menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza, iregularna krvarenja, amenoreja...et cetera...njihovo lucenje se odvija pod direktonom kontrolom 2 hormona iz hipofize koji se zovu FSH and LH, a lucenje ova dva je pod uticajem hipotalamusa, dijela možda koji ja omiljeno zovem mjesto gdje se nalazi ljudska dusa ( kao ja hoću gdje je to mjesto u covjeku gdje nekad boli a mi se držimo za grudi ?!).

Progesteron se luci u toku cijelog menstrualnog ciklusa manje u prvom dijelu koji se zove folikularni, ali mnogo vise u drugom dijelu koji se zove sekretorni kada dostize svoj vrhunac u koncentraciji. Njegova glavna uloga jeste PRIPREMA ENDOMETRIJUMA ( rast i razvoj krvnih zila i prokrvljenost ) ZA IMPLANTACIJU OPLODJENOG JAJASCA.

Dio jajnika u kome se luci progesteron zove se CORPUS LUTEUM, ili zuto tijelo, a dio celija koje ga luce se zove GRANULOZA CELIJE. Dakle kada folikul prsne i oslobodi jajnu celiju, i onda ode u jajovod gdje biva oplodjena u prirodnom ciklusu, granuloza celija iz zutog tijela nastave da luce vece kolicine progesterona i endometrijum se zadebljava sto je kako rekoh posljedica pojacane vaskularizacije i protoka krvi kroz sluznicu materice.

O uzrocima infertiliteta ja sam pisala nekoliko puta, i na toj listi se nalazi i uzrok koji se zove DEFEKT LUTEALNE FAZE, u kojoj se zapravo radi o neaekvatnoj pripremi endometrijuma usljed niske koncentracije progesterona, čiji uzrok niko ne zna, i nikada ovaj klinicki entitet nije laboratorijski dokazan, i mjerenje koncentracije progesterona je potpuno nepouzdano, jer se luci pulsatilno, i jedna vrijednost izmjerena ujutro ne znaci sama po sebi ništa, jer vrijednost poslije podne može biti potpuno drugacija !!! Jedno vrijeme su reproduktivni ginekolozi radili biopsiju endometrijuma i dogovor do kojeg se doslo da bi se definisao defekt lutealne faze, jeste da ukoliko dvije biopsije u razmaku od nekoliko dana u drugoj fazi menstrualnog ciklusa poslije ovulacije pokazu da je razvoj endometrijuma u zaostatku vise od 1 dan u odnosu na dan menstruacije da se to onda zove defekt lutealne faze.
Dakle dio odgovora na VAse pitanje jeste da ne postoji siguran dijagnosticki test kojim se može utvrditi insuficijencija zutog tijela ili defekt luetalne faze, ili nizak progesteron, jer su testovi potpuno nepouzdani ! Kod mnogih žena koje su bile u ovim istrazivanjima pokazalo se da su one kod kojih je koncentracija progesterona bila ništa, iznijele potpuno normalnu trudnoću.

Još jedan veoma važan podatak...na onoj listi uzroka infertiliteta ta spekulativna dijagnoza DEFEKT ZUTOG TIJELA se desava negdje oko
3-4%. DA LI JE TO OPRAVDANJE DA ONDA SVAKA TRUDNICA, KOJA JE POTPUNO ZDRAVA ILI IMA NEKO KRVARENJA U PRVOM TRIMESTRU PIJE PROGESTERON ???
NAMECE MI SE ZAKLJUCAK DA NAšE ZENE NEMAJU PROGESTERON UOPSTE JER NA OSTATKU ZEMALJSKE KUGLE PRIMAJU PROGESTEON SAMO AKO SE USTANOVE POSEBNE INDIKACIJE ( IVF, ICSI, HABITUALNI POBACAJ ) DOBIJAJU PROGESTERON A SVE OSTALE IMAJU NORMALNE TrudnoćE I RADJAJU ZIVU I ZDRAVU DJECU BEZ PROGESTERONA.

DA LI VI MISLITE DA NAšE ZENE TREBA DA PIJU PROGESTERON I DA IMAJU STERILNU VAGINU ??? TO JE DRUGA OMILJENA DIJAGNOZA YU GINEKOLOGA VULVOVAGINITISI, VAGINITIS, CERVICITISI, COLPITISI I SVE JADNE TROSE MASU VAGINALETA DOK NE POBIJU SVE NORMALNE BAKTERIJE KOJE CINE VAGINU ZIVOM, VLAZNOM I ZDRAVOM ! A ONDA ZENE ZAISTA IMAJU PROBLEM.

Da ne skrecem sa teme...Ako se desi trudnoća ZUTO TIJELO LUCI PROGESTERON DO PERIODA IZMeđu 8 I 10 NEDJELJE GESTACIJE, ako racunamo trudnoću od 1. dana poslednje menstruacije, a poslije toga lucenje progesterona preuzima placenta !!! I DAVANJE PROGESTERONA NEMA NIKAKVE LOGIKE POSLIJE10.NEDJELJE TrudnoćE !!! AKO SE ZENA NALAZI U ONIH 3-4 % INFERTILITETA.

Šta se desava kod IVF-a...u tom procesu u fazi koja se zove EGG RETRIEVAL, ili uzimanje jajnih celija iz folikula pod kontrolom UZ, u toku aspiracije ne aspiriraju se samo folikuli nego i ranije pomenute granuloza celije, koje luce progesteron, i posto se embrioni vracaju nakon nekoliko dana od dana kada se uzimaju jajne celije ženi koja prolazi kroz IVF, se daje terapija progesteronom, da bi se pospjesila priprema endometrijuma za implantaciju embriona. Tako da svaka žena koja prolazi kroz IVF po mom mišljenju treba da uzima progesteron.

Kod svih ostalih dijagnoza !!! kao sto je krvarenje u prvom trimestru ( prvih 12 nedjelja trudnoće ), prijeteci spontani pobacaj, hematom na UZ, davanje progesterona nema nikakvog naucnog osnova i klinickog smisla !!! To je jedna obična sarena laza za pacijenta, trosak, i lažna nada, jer taj progesteron uopste ne pomaze kod spontanih pobacaja niti ih sprečava !

I još nešto, naucnici se još nisu dogovorili kako da se daje...intramuskularno, oralno u tabletama ili vaginalno ! jer ne mogu kako rekoh da prate koncentraciju istog. Pokazalo da se može davati na sve tri nacina, i doza je oko 100 mg dnevno...ako žene koje ga uzimaju pa se osjecaju pospano i umorno, neko ima vrtoglavicu, može da uzima isti vaginalno tablete.

Dakle kada procitam na forumu pricu...trudna sam 23 nedjelje, imala sam krvarenje prije 4 nedjelje i dr mi je dao progesteron tablete nakon čega mi je krvarenje stalo !...to nema veze sa istinom ! jer je to krvarenje stalo samo od sebe, a ne zbog progesterona, a taj dr koji je dao progesteron u 19, nedjelji trudnoće nema veze o lucenje i djelovanju progesterona !!! pa prema tome oprez !...kad ovo procitam meni para na usi izlazi, jer je to jedna obična glupost !

Dakle da sumiramo...

1. Progesteron je hormon koga ne možemo mjeriti da bismo dijagnostikovali defekt faze zutog tijela, jer se luci pulsatilno.

2. Niske koncentracije na testovima ne znace ništa jer vecina žena kojima se to izmjeri iznese normalnu trudnoću.

3. Progesteron je potrebno davati jedino u IVF ostvarenim trudnoćama, i habitualnim pobacajima ( vise od 3 ponavljajuca pobacaja ) u dozi od 100mg dnevno, oralno,ili vaginalno, i davanje vece doze nema nikakve prednosti !

4. Ako se daje progesteron potrebno ga je davati do 10.nedjelje trudnoće i onda prestati ! jer posteljica preuzima ulogu lucenja istog.

5. Progesteron ne utice na zaustavljanje krvarenja u trudnoći i tretmanu spontanih pobacaja i prijeteci pobacaj nije indikacija za davanje terapije progesteronom.

_________________
Pozdrav,
ObGyn
http://www.doktor.rs/forum/ginekologija/carobnom-progesteronu-t6956.html
natta
(menager)
20. maj 2011. u 04.01
Izvinjavam se sto na početku predhodnog posta nisam stavila link foruma sa koga sam kopirala tekst o progesteronu koji je pisala ginekolog. :p
borac
20. maj 2011. u 06.07
Eto, bas lep teks. Mnogo dobro objašnjeno!
To sam i ja rekla
I mydream

a drugo, moram samo da napravim mali osvrt na jedan odgovor
„Hvala ti borac za email ali ja uopste ne mislim da žene na ovim diskusijama krive svoje telo iz 'neznanja'. ”

Pa nisam ni rekla da su cure ovde neznalice - i sama sam bila tu godinama. Rekla sam da je najgore kad ne znaš razlog zašto ne ostajes trudna ili zašto gubis bebe. Kad znaš šta ti je - boris se protiv toga, zna šta da radis. A kad ne znaš, kad je svaki nalaz uredan, a bebe nema - e mene je to ubijalo. Protiv čega onda, kog djavola, da se borim, šta da lecim da bih dobila bebu?! To neznanje!
pariz
(prof.)
20. maj 2011. u 06.54
Milice,hvala ti,ali mene interesuje i merna jedinica-mada pretpostavljam da je u sl.tvoje drugarice reč o ng/mL...
Alsk... mene živo interesuje odakle ti toliki progesteron posle aspiracije???Ovulacija nije bila u tebi,i nisi u trudnoći da imaš toliki progesteron...i ako si mislila da je toliki posle ET-a,to je onda od utrogestana,jer drugačije ne možemo imati toliki progesteron u sebi.
alskdjfhg
(l)
21. maj 2011. u 22.59
:)
odakle mi?- heheheheh
pa objasnile su devojke

:)
pariz
(prof.)
22. maj 2011. u 15.31
Alsk...pa objasni mi ti.
alskdjfhg
(l)
22. maj 2011. u 18.26
ja nisam doktor da obasnjavam , ja sam samo rekla svoje iskustvo sa progesteronom!
zao mi je što se kosi sa nekim teorijama ali ne vidim to kao 'big deal' jer svako telo je drugacije.

toliko puta sam rekla da ja pre verujem ličnim iskustvima nego 'nekim' web stranicama, pa i doktorima - to kažem jer sad kada sam promenula doktora i kliniku - vidim da ne misle svi isto i da se teorije razlikuju (govorim uopsteno)... ali to je sad neka druga tema

pozdrav svima.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.