Diskusije : Neplodnost

 Komentar
Nocno preznojavanje
Djavolasta_Seka
11. april 2010. u 06.53
Drage moje,

Danas mi je 11-ti dan od transfera, i evo već drugu noc se uzasno preznojaavam nocu, bukvalno budem mokra ko ispod tuscha. Za koji dan ću da radim test, ali me ovo znojenje zabrinjava i ne znam dal sutra da zovem moju doktoricu u vezi tog ili je to pak normalna reakcija?

Pozdrav svima
LeeLu
11. april 2010. u 09.41
Zovi doktorku, to smo imale i Iva i ja, obično je znak niskog estrogena.
IvaSpring
11. april 2010. u 14.06
Da, ja sam imala isto takva nocna preznojavanja, ništa u toku dana. Ne znam šta to može da znaci, da li estrogen , sto kaže Leelu , ili progeteron koji isto izaziva znojenja. Meni su proveravali hormone 5 dana posle transfera,sve je bilo ok, i onda nedelju dana kasnije kad sam radila betu, su mi rekli da mi i je nizak estrogen i progesteron. Jel' ti primas neki progesteron od transfera? Bilo bi dobro da javis dr, pa da ti provere hormone, i dodaju ti nešto ako je potrebno. Meni su uveli Estrace ( estrogen ), ali je već bilo kasno.
Djavolasta_Seka
12. april 2010. u 15.01
Ja danas brojim 12-ti dan i već tri noćizaredom se uzasno znojim. Primam progesteron 400mg 3x na dan.
Zvonila sam moju doktoricu danas ali nije bila dostupna imala je operacije danas, rekli mi da zvonim sutra...mada po sestri nebi trebala da brinem. Ma ko će ih znati vise.
Pozitivno je to što nisam još dobila mecu i nadam se da i neću narednih 9 mjeseci:-)
sandric79
(racunovodja)
12. april 2010. u 15.45
Vibram za tebe da nema mece 9 mjeseci. A ja cekam mecu da krenem sa stimulacijom pa ću se opet moliti kao i ti da je nemam 9 mjeseci. Sad mi treba pa ne treba, šta mi sve preživimo to niko ne može vjerovati dok ne upadne u sav ovaj krug. Sretno!
Djavolasta_Seka
13. april 2010. u 06.40
Hvala Sandric

Kažeš da cekas mecu, jel ti kasni ili?
Da znaš sestro draga da je ovo psihicko opterecenje ali zelja za bebom nas drzi i gura naprijed ma koliko teško bilo.
Pozdrav
IvaSpring
13. april 2010. u 10.22
Seko,pa kad ti radis betu? Ja mislim da sam radila 12. dana, poludela sam do tad ;-)
Srećno i tebi i Sandric!
Djavolasta_Seka
13. april 2010. u 13.46
Meni je receno da testiram 15/4, i ako sam juče fuskala i testirala i pokazalo mi negativno, pa sad cekam do četvrtka pa ću još jednom da testiram kad mi je receno. Naravno da sam poludila vise od ovog cekanja i još vise od jucerasnjeg negativa, al eto hvatam se za slamku da mi možda nisu dzaba rekli bas taj datum da testiram.
Mada mi se čini da su sanse male za uspjeh. Do juče sam se tjesila tim sto nisam prokrvarila još, al mi se onaj negativ iskezi u lice i bas me ono strecnulo u negativnom smislu. Transfer mi radjen 1/4, tja, ne znam jel bilo rano da testiram 12-ti dan?

Pozdrav
IvaSpring
13. april 2010. u 14.30
Nemoj da razmišljas o tom testu , za urin test 12. dan može da bude rano, tako da sacekaj lepo 14. dan i onda nam javi lepe vesti ;-)
Djavolasta_Seka
13. april 2010. u 15.56
Hvala ti Iva na utjehi.
Da znam da će pokazati pozitivno nebi nikako piskila čitavu sedmicu, i ako me tera po 20 puta na dan da piskim :-))
Test neću da radim do četvrtka pa kako godj da bude...

Pozdrav
Republica
(®)
16. april 2010. u 09.02
I?

;0)
longbrak
(googlar)
16. april 2010. u 12.07
Prosao četvrtak...
Djavolasta_Seka
18. april 2010. u 08.34
Cao djevojke,

Nije me bilo jer sam bila s...ana, test je bio negativan i u petak dobijem mecu. Šta reci...znate i same kako sam se osjecala ovih dana. Ispusila sam 2 kutije cigara od tuge, al evo danas se vrati u normalu.
Sutra ću zvacu doktoricu da vidim kuda dalje i kako?
Imam 3 embriona zamrznuta pa ću vidjeti kad može da se ponovo pokusa. Nisu mi trebale ove cigare, jer znam da treba vremena da nikotin izadje iz tijela...al jebiga, necim sam se morala tjesiti :-(

Pozdrav svima, i lijepo je znati da ste tu ( i ako bi se radovala da niste i da ne moramo da prolazimo kroz sve ovo kroz šta prolazimo).
Ljubim vas
elephant
(masinac)
18. april 2010. u 09.20
Zao mi je sto ti nije uspelo, znam kako ti je,glavu gore ništa ne menjamo sa time sto tugujemo i sekiramo se, moramo napred. Ja imam tuzno iskustvo, 16 g sam u braku, nikada nisam ostajala trudna, radila sam vto u decembru i ništa,zatim et mi je uradjen 5 marta i ja trudna, nikada kraja mojoj sreći ali eto desi se to da u 8 nedelji moram da prekinem trudnoću ne razvija se dobro plod. bilo mi je mnogo teško, ali idemo dalje. tek u septembru ponovo radim,srećno svima, pozzzz...
obsi
18. april 2010. u 09.27
Seko idemo dalje! Teško jeste ali se i to prevazidje. Uostalom i sama kažeš da si već bolje. A i to da idemo u nove pobede daje neverovatnu snagu da se izborimo sa svim našim mukama. Od mene imaš veeeeeeliku moralnu podrsku.
longbrak
(googlar)
18. april 2010. u 09.45
I meni je zao sto ti nije uspelo ovog puta, ali dobro je sto imaš zamrznute pa eto nove nade. Mi do sada nikada nismo imali za zamrzavanje. Ja sam sada tek četvrti dan od transfera, uhhhh pa tri dana su mi kao tri meseca. Samo pozitivnosti i upornosti - i biće!

ljubac
LeeLu
18. april 2010. u 10.18
Seko, sledeći put će uspeti! Sto rece Longbrak to je fenomenalno sto imaš zamrznute, bar ne moras da prolazis ponovo kroz ceo postupak.
Djavolasta_Seka
18. april 2010. u 13.09
Hvala vam djevojke na podrsci. Samo mi koji prolazimo kroz sve ovo znamo koliko je teško kad ne uspije, koliko je teško prolaziti kroz sav taj proces, pa iscekivanje...
Radujem se svakoj kojoj uspije, jer to mi daje snagu i nadu da će i nama uspjeti jednog dana.
Veliko je olaksanje sto sledeći pokusaj će biti jednostavniji, ali me malo brine sto samo dva pokusaja mogu da dobijem besplatno već posle moram sama da snosim troskove.

Elephant jako mi je zao zbog prekida trudnoće:-( To je kud i kamo daleko teze psihicki podnijeti nego ovo moje kad je neuspjeh na samom početku. Nadam se da će sledeći postupak biti POZITIVAN.

Longbrak držim ti fige i pomolicu se Bogu za tebe da ti uspije! Brojacu dane zajedno sa tobom...
Obsi i LeeLu kad ćete vi u novi pokusaj?

Ljubim vas sviju
LeeLu
18. april 2010. u 16.38
Ja imam konsultacije sa mojim lekarom 26. aprila, a usput cekam da zakazem kod drugog lekara, hoću da dobijem još jedno mišljenje. Pa ću da vidim šta ću i kad ću i kako ću. U principu verovatno mogu u novi postupak već sledećeg meseca, ali ne znam da li ću.
IvaSpring
18. april 2010. u 17.01
Seko , bas mi je zao! Nemoj da tugujes, nego odmah pravi planove sto pre za te smrzlice. Nadam se da njihov zakon odobrava da se vrati vise od jednog kad se radi FET? To sto imaš pravo na 2 besplatna pokusaja,je odlično, ja nemam ni na jedan, a plus je IVF u USA skoro 3 puta skuplji nego u Evropi.
IvaSpring
18. april 2010. u 17.11
Leelu, da li možda znaš nešto o DHEA?

Ja sam bila na konsultaciji kod mog dr,covek kaže da se zaprepastio kako sam reagovala na stims, kaže kao imam 38-40g , a zapravo imam 30god. Uglavnom , kaže da misli da imam Premature Ovarian Insufficiency , iako su svi hormoni dobri (FSH i AMH sto je bitno za ovarian reserve,a estrogen je bio nizak stalno, i na dan trigera valjda samo 800). Uzeli su mi još krv za neki Fragile X test,ako sam nosilac tog nekog hromozoma ( koji izaziva retardaciju kad dece, daleko bilo), kao to isto može da bude razlog prerane menopauze!
Još me covek na kraju pita da li sam uopste uzimala lekove!? Ja mu kažem , naravno da jesam, i on konstatuje da su možda lekovi bili losi ( ja sam ih donela iz Beograda u januaru,ne znam šta da mislim), ali to bi onda i bila najbolja varijanta, ako je to uzrok tako lošeg ciklusa.

Elem, on kaže da je DHEA odličan supplement, da se pije oko 2 meseca, da bi se videli rezultati, i jako povecava kvalitet jc. Zez je sto je to neki muski hormon, pa od njega mogu da izlaze bubljice, rastu dlake itd. Ja od sutra pocinjem 3 puta dnevno *25mg.
Ja sam ga pitala za CoQ10, covek nikad nije čuo za to! Ladno je odmah na netu pogledao šta je sastav, i reko mi u fazonu pa ako hoćeš , možeš da uzimas, neće ti skoditi. Neverovatno mi je koliko se razlikuju stavovi i pristupi razlicitih dr. i klinka.

Ja krecem krajem maja u novi postupak,malo mi je promenio protokol i krecem sa dozom od 450 Gonala.
LeeLu
18. april 2010. u 17.44
Ivo, jako me cudi da nije čuo za CoQ10 i uticaj na jajne celije, ovde u Kanadi (Toronto) uveliko sprovode studije u vezi toga i insistiraju po klinikama na uzimanju tog saplementa. Bas sam juče naletela na jednu studiju koja istrazuje uticaj Q10 na ishod IVF.

Što se DHEA tiče bas sam ovih dana citala o tome. Vidis, masa stvari kod vas u US može da se kupi ili nabavi bez problema, kao sto je na primer progesteron koliko sam shvatila mozete da kupite i u health food prodavnici. Ovde u Kanadi to ne može bez recepta, isto tako i DHEA. Na DHEA ovde ne gledaju sa odusevljenjem bas zbog izrazenih nezeljenih efekata, ali i ja planiram da pitam doktora u vezi toga.

Hajde ti posto pocinjes da uzimas javi nam kako se osecas posle izvesnog vremena.
IvaSpring
18. april 2010. u 18.46
Leelu,i mene zacudilo da moj dr nije čuo za Q10, ali bukvalno sam morala da mu spelujem. Inače, jako je ugledna klinika , ima desetak doktora,ogroman broj pacijenata, i ovde su među najboljima. Bas ću pitati sestru u ponedeljak, da vidim šta će ona da kaže.

Ne znam šta da mislim za DHEA. Rekao mi je da ako krenu bubuljice da mi izlaze, mogu da koristim iste tablete vaginalno. DHEA se kupuje normalno u radnji, a progesteron u inekcijama sam ja dobijala na recept , možda postoje u nekom drugom obliku u slobodnoj prodaji.

Pitala sam ga i za nocno znojenje posle et, ništa pametno mi nije rekao u vezi toga.

Druga stvar koju mi je dr predlozio je biopsija endometrijuma pred početak cuklusa.Kaže da neke nove studije pokazuju veci procenat uspesnosti IVF-a kod žena koje su neposredno pre toga imale biopsiju. Neće slati uzorak u lab, nego će samo odraditi intervenciju da bi povecali sanse (pritom mi to neće naplatiti, bas sam se iznenadila).

Ti si sad na prirodnim radovima?
IvaSpring
18. april 2010. u 18.49
Elephant,
bas mi je zao sto su se stvari tako izdesavale! Sad razmišljaj o septembru i novom pokusaju.

Longbrak,
tebi držimo pesnice, i da nam ti javis ovako veliku betu kao Bubamara!
LeeLu
18. april 2010. u 19.52
Da, to za biopsiju endometrijuma znam, u stvari imala sam to pred ovaj IVF, to jeste najnovija stvar, ja sam o tome ovde pisala evo ti link:

http://www.theglobeandmail.com/life/first-the-biopsy-then-the-baby/article971429/
Probacu malo prirodne radove sad dok pravim pauzu od IVF-a ;)

Elephant, nisam znala za tvoj prekid, šta da kažem, biće bolje, mora da bude.

Longbrak, držim fige!
longbrak
(googlar)
18. april 2010. u 20.41
Hvala vam cure, samo da dodam da koliko sam ja citala DHEA kod nekih radi a kod nekih ne. A CoQ10 je bas za kvalitet jajnih celija, kao i maticna mlec. U prvom delu do ovulacije (transfera) se takođe uzima protein, najbolje pirincani u prahu, oko 60-70gr svakog dana.

Javljam čim bude rezultat :)
obsi
19. april 2010. u 01.49
Meni je doktor rekao da sacekam najmanje dva ciklusa. Tako da ću ja da mu se javim najverovatnije u junu. Obavezno da mi napises šta će tebi doktor reci, bas me interesuje.
sanjiveokice
(moja porodica)
19. april 2010. u 04.35
Seko, ja sam se poslije svakog ET znojila, al nisam smjela to da ti napisem. To je kod mene bio jedan od dokaza da opet nije uspjelo, al nadala sam se da će kod tebe biti drugacije. Tebi i ostalim zenicama, želim da vam novi pokusaj donese vise sreće! Sve najljepse
longbrak
(googlar)
19. april 2010. u 11.00
Sanjiveokice - samo da te pozdravim, sada si me bacila u razmišljanje, da li se znojim ili ne.. :))))
Djavolasta_Seka
19. april 2010. u 11.14
Jutros sam se sabrala i nazvala moju doktoricu. Naravno želim da idem dalje sto je prije moguće, tj da pokusamo ponovo sa FET. Ona mi rece da ovu menstuaciju ne možemo racunati kao normalnu i da sacekamo sledeću, tad da joj se javim. Znaci sledeći mjesec kad dobijem mecu zovem je ponovo. Nekoliko dana posle ću valjda početi da mjerim plodne dane i kad bude vrijeme onda ću ponovo na kliniku da mi vrate onog ledenka.

Ljubim vas
obsi
19. april 2010. u 11.21
Znaci ti ćeš u maju na sledeći pokusaj a ja u junu. I ja imam bas kao i ti tri zaledjena malisana. Ajd sad malo da se odmorimo psihofizicki, a vala i zasluzile smo, pa da se bacamo na posao.
Republica
(®)
19. april 2010. u 12.22
Djavolasta seko, zhao mi je...:(
Tako je kad se malo saberesh jedino i sigurno shto ostaje tj povecava se zhelja josh vishe.
Zhelim ti uspeha u drugom pokushaju...;0)))

Elephant...i mila tebe osecam.I moje dve neuspele trudnoće nisu htele da mrdnu od 8 nedelje.Ja sam sa prc,prc metodom zatrudnela oba puta.
I nade imam i dalje i ako evo u maju punim 41 godinu.
Biće...;0)))

Ja sam se danas telefonski čula sa gishom da bih uradila analize 1-3 dana kad dobijem mecu uskoro da me formular ceka u lab i da posle nakon toga imamo sstanak početkom maja.
Ono čega se on setio mene da pita poshto sam mu ja pomenula Q10 u poslednjij poseti u januaru on se zapitao posavetovao i sad mi je rekao da je dosta studia procitao i konsultovao se sa drugim kolegama i sad on uvodi to u program za zhenske sa niskim AMH.Tako da eto saradnja sa gishom je dobra ...samo da me porodi već jednom...;0))

Hrabro cure...biće decice...;0)))
IvaSpring
19. april 2010. u 12.24
Devojke, super sto imate smrzlice! Ja ću morati sve iz početka.

Longbrak- ja sam bas pitala dr za nocno znojenje, rekao mi je da može da bude od hormona, ali ne mora, ali i da može da bude znak rane trudnoće. Znaci, uopste ne mora da ukazuje na los ishod.
LeeLu
19. april 2010. u 14.07
I ja sam u svakoj mojoj neuspeloj trudnoći posle 7. dana od ovulacije imala nocno znojenje, ali razlicitog intenziteta, nije uvek bilo isto. Sad, da li to oznacava ranu trudnoću ili neuspesnu trudnoću - ne znam.
LeeLu
19. april 2010. u 14.10
Bilo bi dobro da se javi neka koja je imala znojenje ali i uspesnu trudnoću pa da nas razuveri. Moj Dr. kaže da je to znak niskog estrogena, a nizak estrogen može da bude posledica neuspesne implantacije.
kastelbl
(prosvjetar)
19. april 2010. u 14.23
Možda je glupo pitanje, ali postoji li neki način da se pojača lučenje estrogena na prirodan način, npr. uzimanjem neke hrane, minerala, aktivnostima itd., da ne mora baš da se uzima kao hormon? Pozdrav i hvala na odgovoru.
LeeLu
19. april 2010. u 14.46
Kastelbl, to je zanimljivo pitanje, ali u pitanju je jako kompleksan balans između hormona. Stvar je u tome sto u lutealnoj fazi posle ovulacije dominantan hormon je progesteron. Ali pored progesterona bitan je i estrogen, ali je proporcija drugacija nego u folikularnoj fazi kada je estrogen dominantan. Ja sumnjam da uz pomoć hrane to može da se regulise. Najsigurniji način je upravo uzimanje hormona u obliku tableta (najcesce vaginalno) i kod IVF-a se pacijentima najcesce prepisuje koriscenje i estrogena 2mg 2 X dnevno. Na taj način je prisustvo estrogena kontrolisano.

Ali naravno ni estrogen ni progesteron neće spasiti situaciju ako embrion nije u redu.
kastelbl
(prosvjetar)
19. april 2010. u 14.58
Ja sam nakon ( neuspjelog) ICSI postupka koristila Utrogestan vaginalete-koliko sam shvatila, to je progesteron. Juče sam radila IUI i od sutra opet trebam koristiti istu terapiju. Sad mi je baš žao što nemam terapiju estrogena, ako je on već važna karika za uspjeh. Kad spomenete znojenje, i ja sam se znojila ( mislim), jer sam sad spremna svašta da umislim, i što je bilo-i što nije. Uglavnom, ako opet ne uspije, znam šta je sledeće što trebam pomenuti svojoj dr. Hvala na informacijama!
IvaSpring
19. april 2010. u 16.23
Kastebl, držim ti fige za IUI!

Leelu, jesi ti estrogen koristila vaginalno? Ja sam pila tablete, a progesteron primala u inekcijama (a za njega znam da može i vaginalno).
Republica
(®)
19. april 2010. u 16.47
Evo da krenemo da razvijamo temu po pitanju znojenja.
Ja se nisam znojila u ove 2 neuspele trudnoće.
Ali se secam u prvoj uspeloj trudnoći pre vise od 18 godina poshto su mi tada izuzetno bila hladna stopala i dlanovi da mi je uvek bilo vruce i da sam se otkrivala i nisam podnosila nishta od tankog pokrivaca a proshla sam skoro sva godishnja doba znaci od februara od novembra kad sam se porodila.
Ja bih to preterano znojenje ipak povezala sa shtitnom zhlezdom i ubrzanim metabolizmom.
LeeLu shta mislish o ovome?
Tsh i T3 i T4 isto raste da nije to uzrok nocnog znojenja?
Meni je poslednji nalaz E2 1-3 dan bio 11(pa jedinice) pa sam zatrudnela.Ja sam ubeđena sada da je meni nivo progesterona otezhao i zavrshio zadnju trudnoću bio je ipak nizak za tu nedelju trudnoće.
Mada veza E2 i progesterona postoji ali eto kod mene nije bilo znojenja.Ali isto znam moja najbolja drugarica moje godishte je rodila pre 2+ godina iznela trudnoću ima kci i znojila se tokom cele trudnoće i uvek se samo na to zhalila.
Republica
(®)
19. april 2010. u 16.58
Da pojasnim bilo mi je vruce u periodu trudnoće uspeshne.
IvaSpring
19. april 2010. u 17.27
Republica,
oko znojenja - kod mene nije bilo pojacano znojenje, već mi se desavalo da se u toku noćiprobudim potpuno mokra,kao da sam izasla iz vode, i da moram da ustanem i da se presvucem.I tako skoro svake noći
Republica
(®)
19. april 2010. u 18.01
Verujem ti Iva, znam da npr moj dragi ima to poshto ima hronicni bronhitis tj sada vishe nema taj problem.Ali se deshava da kad se probudimo kao da sam u bazenu.E već sam i kod njega i mene promenila matrase.Ali evo nema toga od proshle godine kako je ostavio cigare.
Tako da znam kako izgleda to nocno kupanje.Ja samo kad imam 40 C temperaturu.Inače spavam samo sa kozhom...hehehehe i pokrivacem.

Ja se samo pitam da nije to sve povezano sa shtitnom zhlezdom.
Zašto?
Pa poshto ona između ostalog i svih njenih funkcija ona povećava bazalnu potroshnju O2 i stvaranje toplote, povećava sintezu proteina, povećava minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovu količinu u telu.Ceo ovaj proces je i oslobadjanje toplote u toku noćikad se miruje a vi utopljeni naravno da dolazi do kondezacije.
Zato i zhelim sa vama da razradim ovo da li je estrogen ili shtitna zhlezda i Tsh,T3 i T4.

I kad smo kod toga Ivo da li ti imash problem sa shtitnom?

Pozdrav
LeeLu
19. april 2010. u 18.21
I ja sam kao i Iva imala napad znojenja prilikom kojeg se probudim i moram da se presvucem, znaci ono što se kaže - gola voda.

Repy, može to i od tiroide, ali moja hipotireoza je sad kontrolisana, uzimam tiroksin pa ne bi trebalo da je do nje.

Ja mislim ipak da je estrogen, inače i kad je žena u menopauzi dolazi do iznenadnog znojenja jer nivo estrogena tada pada. Isto se desava i kod neuspelih implantacija/trudnoća. Embrion je taj koji majcinom telu salje hormonske signale na osnovu kojih majcino telo proizvodi progesteron i estrogen. Ako embrion nije OK ili se nije dobro implantirao onda je ceo taj hormonski mehanizam poremecen pa dolazi, između ostalog i do niskog nivoa estrogena, progesterona itd.

Ivo, ja sam Estrace koristila vaginalno jer moj doktor kaže da se tako bolje apsorbuje jer ne prolazi kroz organe za varenje i jetru nego se apsorbuje direktno tu blizu materice.

Repy i ja se secam da ti je kod zadnje trudnoće progesteron bio malo nizi. Vidis to ti je kao i sa estrogenom - progesteron je mogao da bude nizi i zbog toga ako embrion nije bio dobar, a mogao je da bude nizi i sam od sebe.
Republica
(®)
19. april 2010. u 18.37
Vazhi LeeLu. ;0)
Ja idem čim dobijem mecu da vadim krv za sledeće analize:
Fsh
Lh
Tsh
T3
T4
AMH
E2
Progesteron
Estradiol
Prolaktin
B12 ću da cekiram isto.Jer sam 2 meseca bez mesa.

Nastavicemo dalje kad ti budesh imala 26 aprila sa svojim gishom a ja ću odprilike tada i raditi analize i nedelju dana kasnije sastanak sa mojim.
Ti pitaj za Cyclo Procynovu i ja ću.
Poshto ona ima i estrogen za prvu fazu ciklusa i progesteron za drugu fazu , nakon mojih nalaza videcu da li će biti potrebe kod mene.
Reci mi da li je nalaz estrogena kod tebe pre početka IVF bio u normi?

Ljubim...;0))
LeeLu
19. april 2010. u 19.53
Vazi, pricacemo još, ja zapravo radim na zakazivanju sa još 2 doktora!

Moji svi hormoni su skolski (i pre i za vreme IVF-a) sve do momenta kad ostanem trudna, onda sve krene naopako ;)
IvaSpring
19. april 2010. u 20.56
Republica,
koliko znam nemam problema sa stitnom zlezdom,i svi hormoni su mi bili dobri (u decembru sam krenula u ovu pricu, tako da sam ih tad prvi put i radila, sve ovo sto ti planiras da radis), osim sto mi je prolaktin bio malo povisen, ali se onda vratio na normalu.

Što se znojenja tiče- to je gola voda, sto Leelu kaže. A mene buni to, sto je meni estrogen bio nizak na sam dan trigera, a znojenja su pocela tek posle et. A pisala sam ranije da sam imala i kosmarne snove, a posle su se razvili u -seksualne! Svasta se tu desavalo u snu! Pitala sam dr i za to, posto su uputstva bila da se ne upraznjava sex u te 2 nedelje,kao orgazam izaziva kontrakcije materice, on se nasmejao kao u fazonu, mora da ti je bilo mnogo dobro, i rekao da je to isto simptom rane trudnoće , kao i nocno znojenje. I, da, uzasno bolne grudi, to nije bilo normano!

Leelu, da li si se možda raspitivala za Mini IVF? Ja sam skoro čula za kliniku u NY, koja je poznata po tome, monogo je manje invazivno nego običan IVF, a statistike su im dobre,sad mi je zao sto nisam na vreme saznala.
LeeLu
19. april 2010. u 22.13
Nisam pitala za mini IVF, ne znam da li to rade u Torontu.
Inače, i ja sam imala seksualne snove, ukljucujuci i orgazam u snu (sad me sramota ;)) pri cemu bi me onda na kratko zaboleo stomak!? Ne znam da li sve te stvari imaju veze sa preranim gubitkom trudnoće ili su, kao sto Ivin lekar rece, rani znaci trudnoće.
IvaSpring
19. april 2010. u 22.36
Hehe, i ja sam , i to dosta često u te 2 nedelje! Bas sam bila u zbunu. Ko će ga znati ;-)
Republica
(®)
20. april 2010. u 06.29
O da , da se nadovezhem.Imala sam i ja sex snove da budemo iskrene.
Mislim da je to od apstinencije...:0)))
Ivo dojke su mi isto bile bolne i osetljive u sve tri trudnoće znaci govorim i o uspeloj.To jeste pokazatelj rane trudnoće,poshto sam isto i na trudnicama i mamicama,zna leeLu u Shatoru gore u izdvojenim temama,cekalice i zhene pominju isto osetljivost grudi kao prvi simptom trudnoće.Nego ovo znojenje me nervira shto imate ,moramo to da razradimo.Takve smo ti LeeLu & ja.Kad ima problem mi pokushavamo studiozno da otkrijemo uzrok.
Citacu i ja o tome ,pitacu jednu dermatoloGicu u Bgd-u i mog gishu.
Ako kazhe LeeLu da je regulisala shtitnu zhlezdu i ti kazhesh da nemash problema to je ok.Ali ono shto mene kopka je sledeće.Da podjemo od toga da sve tri imamo nivo Tsh ispod 2.Ipak s početkom trudnoće fizioloshki je normalno da nivo Tsh raste.To me zanima da taj fizioloshki rast Tsh ne čini to preznojavanje u kombinaciji sa estrogenom.Znaci vezu između ova dva hormona naravno u kombinaciji sa naredjivanjem hipofize.Tj one povratne reakcije,e hej nije crveno telo već zhuto sad luci hormone za trudnoću.
Isto gledaj sledeće.Od steroidnog hormona progesterona koji ne mozhe da se sintetishe bez holesterola, a od samog progesterona nastaju tj hemijskim reakcijama od pregnenolona kao predhodnika svih steroidnih hormona i sledeći hormoni:kortizol, aldosteron,testosteron i estrogen (estradiol, estron) koji da josh bude zanimljivije nastaje osim od pregnenolona preko progesterona i hemijskom reakcijom iz testosterona.
Luda kuca!
Ono shto je kljucno sada je da vidimo zashto usled početka trudnoće kad su kod sve tri hormoni pre trudnoće u normali ne idu tokom koji bi trebali.Eto koristile ste i progesteron i neke estrogen i rast nivoa tokom trudnoće nije bio zadovoljavajuci za uspeshnu trudnoću.Kao i kod mene govorim za poslednju jer za nju imam podatak da je progesteron za tu nedelju 5-6 bio nizak.Sad sam se isto nauruzhala Utrogestanom ali shta ako to nije dovoljno u celoj karici hemijskih reakcija sa drugim hormonima sa sitezu istog progesterona.
Uhhh nadam se da me kapirate.Pokushavam slikovito da objasnim a ne da se previshe frljam hemisjkim izrazima.
Iva ja sam radila ove testove pre poslednje trudnoće feb 2009 i u martu zatrudnela.Sve je isto bilo od hormona ok jedino je prolaktin bio 160 (pa jedinice) ali sad znam da ako radim i prolaktin treba da dodjem ranije u lab. i odmorim pre vadjenja i bez kafe tog jutra.On varira.Znaci podloga da se zatrudni je bila.Ali shto neće dalje,odgovor kao i vi trazhim?
Da li je endokrini sistem-hormoni,fiziologija reproduktivnih organa je dobra , znaci papa test I grupa,sve prohodno,uterus normalan,jajnici (jajare) po 7 folikula kao i LeeLu svaki.Odlicnog opshteg zdavlja.Radila u decembru/januaru kompletnu analizu kod Interniste.ANA nema ,antifosfolipidni sindrom iskljucen(zgrushavanje krvi)...
Pishemo se josh jer ja ovo moram da razradim.
Grlim vas cure...;0)))
LeeLu
20. april 2010. u 12.59
Moj doktor to sve vrlo jednostavno objasni - losa jajna celija i los embrion... zato ga i menjam ;)
IvaSpring
20. april 2010. u 13.01
Republika,
svaka ti cast koliko ti informacija imaš! Ja, da mi nije sestre, koja je molekularni biolog, ništa ne bih skapirala o svemu ovom, totalno sam iz druge sfere;_)
Elem, pitacu ja sestru sa klinike sledeći put koliki mi je bio TSH (nemam nikakve analize kod sebe, a oni su bas sturi što se davanja informacija tiče).
Ja za 2 god ciljanog pokusavanja nisam zatrudnela, i sad posle ovog vrlo cudnog prvog IVF-a, hemijska trudnoća. Još mi je rano da izvodim zakljucke, ali bi bas volela da znam koja mi je dijagnoza.
Kod vas je dobro sto do trudnoće dolazi, to je barem početak, zar ne? Ti planiras da koristis utrogestan sad u prirodnom ciklusu posle ovulacije? Meni je dr u Bg kad sam radila HSG rekla da je dobro dati malo podrske u vidu progesterona ako je lutealna faza kratka. Ja sam već tad bila u pripremama za IVF, ali definitvno treba probati.
IvaSpring
20. april 2010. u 13.04
U pravu si Leelu, to im je najlakse objašnjenje.

Moj dr ne može da objasni zašto sam ja reagovala kao 'poor responder', a pritom ništa nije ukazivalo da će tako biti. Komentar je 'very strange'. Sad se nadam da barem vise znamo kako i šta za drugi ciklus.

Javi nam šta će ti novo reci drugi dr.
Republica
(®)
20. april 2010. u 13.25
E tu ste cure s druge strane bare...:0)))
Iva ti si u NY? Big Apple?
Ja sam u Small Apple, Amsterdam...:0)))

Ide mi biohemija a tek sada kad se naoshtrim ima da udjem u srzh problema.Tačno tako ko shto kazhe LeeLu, losha jajna celija.Ne, ne ne pali kod nas vishe.Citala sam studije da zapravo najugrozhenije su zhene koje rade kao spremacice koje su izlozhene vishecasovnim isparavanjma hemikalija koje koriste i kao cice iz hemijskih lab. za oshtecenje jajne celije.Niko od nas to ne čini.
Moja dobra prijateljica je Nanofizicar i zatrudnela i iznela trudnoću sa drugim komlikacijama koje je imala, ane zbog loshe jajne celije usled silnih experiemenata koje je radila.Tako da moramo same da nađemouzrok.Ti Ivo prekopaj nalaze a LeeLu nakon 26 aprila.
E sad citajuci o AMH, antimullerian hormon koji nam pokazuje koliko imamo josh rezervi jajnih celija , isto ima važnu ulogu u prvih 8 nedelja geneze ploda.A-ha, secash se LeeLu kad smo pisale o najkriticnijem periodu do 8 nedelje?Ne samo shto treba plod da udvostuci svoju velicinu nego je i AMH isto vazhan u procesu.
Ja nemam tu analizu ali kad sam sad tazhila pazi u lab u ovoj bolnici se ne radi već će uzorak ići u drugi grad na severu zemlje.
Tako su mi isto slali analize za histamin u urinu.
Veza,veza, zheshca.
Naklon cure...;00))
kastelbl
(prosvjetar)
20. april 2010. u 13.46
Mene zanima šta je to MINI IVF? Hvala
Republica
(®)
20. april 2010. u 14.07
Kastelbl...Belgija zar ne?

Ovako koliko sam ja skapirala sa ovog sita , isto je kao IVF samo shto se se radi sa ili minimalno gonadotropins,znaci stimulansa.
Tako se smanjuje rizik od vishe primljenih blastula kad se radi tanfer tj manje se čini aspiracija JC. Pritom je upola jefniniji.
Sve u svemu ako pogledsh temu gore akcija, to je zashto se i borimo na drugom forumu IVF bez stimulacije iz prirodnog ciklusa.

http://www.fertilityties.com/post/show/what-is-micro-ivf-also-known-as-mini-ivf-2
IvaSpring
20. april 2010. u 16.58
Republika, ja sam u NJ ali blizu NY, ali nadam se ne zadugo, planiram da se vratim u BG. A jedva cekam da vidim Amsterdam , stalno planiramo putovanje po tom delu Evrope.

Kastebl, na linku klinike ( valjda smem da ga postavim) koja radi MINI IVF ima bas dosta informacija. Pretpostavljam da rade i u Evropi. Dobra stvar je koliko vidim da primaju i problematične slučajeve od kojih su drugi digli ruke (visok FSH, itd).
http://www.newhopefertility.com/
kastelbl
(prosvjetar)
21. april 2010. u 03.51
Hvala i jednoj i drugoj!

Republica- Holandija, a zadnjih par godina sam opet u domovini:))
Republica
(®)
21. april 2010. u 08.02
Heheheh Kastel, pretpostavila sam da je ili NL ili BL..;0)))
Znaci vratili ste se ...lepo..;0))
Nadam se da t i je odgovor pomogao.
Cure se bore potpisima da se isto u Srbiji uvede taj mini IVF i iz prirodnjaka jer mnoge cure negativno tj slabo reaguju na stimulaciju posebno kazhu 38+.
******************

E sad cure ja sam uradila experiment.Navucem ti ja sinoć dux sa dugim rukavima i dola pamucnu trenerku...shta ću nemam ni spavacicu ni podzamu.Nema shanse,sve od pamuka tanje ali vruce mi.Skinem donji deo i nekako zaspim i to tek oko 04h.U pola sedam se budim ali gola voda shto vi kazhete.Svucem sa sebe nekako dux i obrishem suvim peshkirom i nazad na spavanje.Opet tezhe.Samo josh jedva sat vremena kad mi je budjenje.E sad meni je jutros bio 25 dan ciklusa.Evo ga grafikon da pokazhe kako ide menstrualni ciklus:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Datoteka:MenstrualCycle.png

Bash kod tog dana 25 dc i estradiol i progesteron pocinju naglo da padaju .Moj ciklus je oko 28 dana uvek bio posednjih meseci +1-2 dana.
E sad i LeeLu i Iva su imale hemijske trudnoće.Znaci do oplodnje je doshlo ali do geneze(deobe) ne dolazi.Tj samo prva nedelja dalje ne ide.Kod mene od 8 nedelje dalje ne ide.
Ako je u Lutalnoj fazi poslednjoj fazi MC tj fazi zhutog tela koji luci progesteron e sad ako dodje do oplodnje Embrion luci HCG i daje info zhutom telu ..hej nastavi da lucish ovde se neshto deshava nemoj da ljoknesh i da krene krvarenje .E sad ako do oplodnje dodje kao u slučaju hemijske trudnoće a beta tj HCG nije dovoljno visoka da kaje jake signale zhutom telu preko hipotalamusa nego ga onako secka hoće-neće, telo je zbunjeno.Krene da pada pa se dizhe nivo estrogena i progesterona koji su i pripremili endometrijum već u prvoj fazi i drugoj mrezhu krvnih sudova za eventualno oplodjenu jajnu celiju.Gore dole sa nivoOm estrogena ,progesterona i HCG, uz to dodati i Tsh,a hormoni se uglavnom luce nocu kad je organizam u fazi mirovanja,mozhe da objasni nocno preznojavanje.
Kod mene koja je u 25 DC, kod vas sa hemijskom trudnoćom ,koja bash u tom periodu implantacije koja kod hemijskih i nije uspeshna jer to seckanje E2 & progesterona uz slabu proizvodnju HCG,varira.I hipotalamus je krenuo da reaguje kao glavni i već priprema telo za naredni ciklus i ako ima nivo HCG ali nije dovoljan da zadrzhi trudnoću i dalju proizvodnju E2 i progesterona.
Eto za sada sam doshla do ovog razmishljanja, josh uvek je galasno razmishljanje jer bih zhelela i vashe mishljenje posebno LeeLU.
Biće josh toga ovo je samo ocetak jer hoću da razradim i hipotalamus-a, da vidim koji mu je i kad vozni red.

Pozdrav...;0)))
IvaSpring
21. april 2010. u 12.51
Hehe, bas si slatka sa eksperimentom;-)
Vidis, i druge devojke, Djavolasta Seka i Sanjive okice su se znojile posle ET, a nisu imale pozitivnu betu. Znaci - i mi koje smo imale biohemijsku i devojke koje nisu imale betu, smo se znojile, ostaje da nam se javi neka koja je imala nocno znojenje i normalnu betu.
pozz
LeeLu
21. april 2010. u 13.53
Repy, tvoj eksperiment i način razmišljanja je sasvim OK. Stvar je u tome sto kad je HCG suvise mali to znači da nešto nije u redu sa embrionom. Na kraju se svede na to.
Republica
(®)
21. april 2010. u 13.56
Ne Iva neće se ni desiti kod cura sa vecom betom.
Ja sam prvi deo experimenta kao neko ko nije zamentuo ovog meseca i pad E2 i progesterona u drugoj fazi ciklusa pred početak oshtokondze i cure sa hemijskom trudnoćom drugi deo.I curama kojima nije uspeo ET telo upravo tim znojenjem pokazuje pad istih hormona i dolazak oshtrokondze.
Uz HCg koji raste raste i nivo oba hormona tako da ove nazovimo pms simptome neće ni osecati.

Trik je da vidimo zashto i ako je doshlo do oplodnje kao kod hemijskih trudnoća embrion koji luci Hcg nije dovoljan da digne nivo E2 i progesterona i hipotalamus dobije jasnu informaciju da je trudnoća ipak prisutna i ne priprema telo na oshtrokondzu(mecu).
Jer upravo su i oni odgovorni za mesto gde treba da se oplodjena JC ugnezdi...nije se dobro ugnezdila,embion je krenuo sa genezom mozhda je dobrog kvaliteta ali nije se dobro ugnezdio za dalji dovod hormona...uh ja moram tabelu isto da napravim ...sad tek imam milion pitanja...:0)))
IvaSpring
21. april 2010. u 14.13
To sto Leelu kaže, i meni su rekli na klinici - problem je do embriona. Ili im je to najlakse objašnjenje, jer mislim da nekog pravog ,naučno-potkovanog nema.

Ono sto mene recimo buni konkretno kod mog slučaja, proveravali su mi hormone 5 dana od transfera, sve je bilo ok, a onda na dan bete , kada su videli da nije sve ok, dodali etsrogen. Posle mi je dr rekao da mi je na sam dan trigera estrogen bio jako nizak, pa zar nisu odmah mogli da mi uvedu estrace kao podrsku? Šta mislite o tome?

Evo pitala sam Bubamaru gore , ona nije imala znojenja posle uspesnog ET.
Republica
(®)
21. april 2010. u 14.34
Iva evo pravim grafikon koji će mi pomoći da ti odgovorim.
Jeste slazhemo se da embion evo i LeeLu pominje ne daje dovoljno HCg-a.Ali isto hoćemo da pobijemo teoriju da nema nekvalitetne JC.
E poshto znamo da je E2 i progesteron isto bitan u pripremi endometijuma i njenom prokrvljnosti .Znaci podjimo od toga da je JC extra kvaliteta ali nije dobro zakacena i krvnim sudovima ne daje info za stvaranje extra E2 i progesterona hipotalamusu da odrzhava trudnoću i stvara ove hormone već priprema telo za mecu...jer me pratite?

;0))))

Hvala za ovo Ivo, mada ti i rekoh da neće se to deshavati kod cica gde je Hcg vishi...;0)))

Ja mozhda davim ali smatram da nam je ovo jedan od nacina da iskustvom i razmishljanjem i pisanjem ovde neshto mozhemo da dokucimo...;0)) zar ne?
LeeLu
21. april 2010. u 14.55
„Posle mi je dr rekao da mi je na sam dan trigera estrogen bio jako nizak, pa zar nisu odmah mogli da mi uvedu estrace kao podrsku..”

Ivo, nivo estrogena na dan trigera oznacava koliko imaš zrelih jajnih celija. Znaci tvoj niski estrogen je oznacio mali broj zrelih celija a tako je i bilo. Tek posle transfera i eventualne implantacije krecu drugi mehanizmi koji su odgovorni za balans estrogena i progesterona koji se odnose sada na integritet materice. Znaci oni nisu mogli unapred da znaju da će estrogen kao podrska materice biti takođe nizak u toj drugoj fazi. Taj nivo umnogome zavisi od embriona i implantacije kao sto smo već pominjali.

Ali, cinjenica je da su odmah posle transfera mogli da ti daju i Estrace i progesteron kao sto to rade u vecini klinika posle IVF-a.
IvaSpring
21. april 2010. u 15.19
Ok, sad kapiram , hvala ;-))
Sad ću u novom protokolu početi sa Estrace nedelju dana pre stimulacija, pa ćemo videti.

Ja vas pratim,ali malo kaskam, dok saberem 2 i 2, sve mi je nepoznato;-)

Neven912
(profesor)
22. april 2010. u 06.09
Drage moje, ja sam u periodu cekanja bete imala dva nocna preznojavanja, da sam morala da se presvucem. To nije bilo uzastopno, već sa razmakom od par dana.
Beta HCG mi je 14. dana iznosila 354.
Sada sam u 14. nedelji trudnoće sa jednom bebom, mada su mi vratili 4 savrsena (po njihovim rečima) embriona.
Možda je i kod mene bilo oscilacija vrednosti hormona, pa se zbog toga „zakacio” samo jedan, ali nisam proveravala hormone posle ET.
U svakom slučaju posnosna sam već sad na moju bubicu koja se jedina izborila sa svim preprekama koje mu je moje telo zadalo.
longbrak
(googlar)
22. april 2010. u 08.31
Danas je osmi dan od transfera, juče sam imala implantacijsko krvarenje. Nisam se preznojavala još uvek a ne mogu da se setim prošlog puta kako je bilo.

Što se tiče pada hormona, ja sam u nekoliko ciklusa ranije imala menstruaciju pre nego sto uopste dodjem do bete, i čak smo probali u jednom ciklusu da HCG dajemo par puta, ali ni tada nije uspelo. Ima na internetu i ta varijanta sa manjom dozom HCG-a nekoliko puta do bete. Tada sam koristila one kuglice za progesteron, prometrium 3x2, a zadnji put kada je uspelo (na nasu inicijativu)sam koristila Crinone 8% gel i to 2x dnevno do testa, a na dalje 1x.

Sada sam opet sa Crinone, pa videcemo. Takođe su mi uvek proveravali hormone posle transfera, mada bi to možda trebalo bar još jednom do bete..

U nedelju planiram da uradim kucni test.

Pozdrav
kastelbl
(prosvjetar)
22. april 2010. u 09.05
Longbrak, sretno sa testom! Sve ostale- srećno za začećem, da konačno i one koje nemaju dočekaju svoje bebe! ( među njima i ja:)
Nego, da vas pitam nešto, vidim da ste baš upućene u problematiku, još malo pa endokrinolozi i ginekolozi u jednom:)))
U nedelju sam imala IUI. Danas imam bol u donjem dijelu stomaka, nikad me nije tako bolio. Nije to menstrualni bol, već baš pravi bol, dole, skroz nisko. Kao što bi mm rekao: Ne sekiraj se ništa, sigurno nisi trudna:))), tako da ne mislim da to ima veze, nego me plaši da nije neka komplikacija, da me nisu povrijedili tokom IUI, šta predlažete da uradim? Da čekam da prođe? Da li je moguće da mi se nešto komplikuje? Napominjem da sam imala i stimulaciju prije IUI , i to i klomifen i 5 menopura, 5 dana po jedan nakon klomifena. Hvala i pozdrav!
Republica
(®)
22. april 2010. u 14.33
Longbrak, hvala na info.Zhelim ti test sa II crtice u nedelju!!!
Reci mi da li si u tim ranije imala ovo nocno preznojavanje?

Cure zamolila sam jednu divnu enzimologA da nas procita i da svoje mishljenje neku skretnicu da pohvatamo mehanizam delovanja ovih nashih hormona.

KasteL...vidi ja nemam iskustva sa IUI ali početni znaci isto trudnoće kao i shto su pms simptomi se ovde poklapaju.
Ja se secam u mojoj uspeloj trudnoći a nikada do tada nisam imala pms ja sam imala grceve i probode u vagini.Znam da sam pitala moju profesorku bivšhu shta je to i ona mi je rekla poshto sam tada bila mlada,neodlucna da onog momenta kad prestanem da se plashim celog ovog novog procesa i obgrlim trudnoću to će nestati.I jeste.
Impuls iz nashe podsvesti i svesti stvara cuda nashem telu.
I sama tolerancija na bol pada.Tako da osecash bol jače,uplashena si , shta ako je ovo -ono...ma idi.
Dishi duboko i pokushaj koliko je god moguće da skrenesh misli na druge teme a dragog zavrni za jajca da ne bude negativan ...shalim se da ne slushash previshe i shta on eto misli u ovom trenutku...;0)))
Zhelim uspeshan IUI...;0)))
kastelbl
(prosvjetar)
22. april 2010. u 15.22
Od srca si me nasmijala:)) I kad shvatim-baš si u pravu. HVALA
longbrak
(googlar)
22. april 2010. u 16.04
Hvala vam! Mada mislim da ću već u subotu vece da krenem da testiram :))) pa ko će cekati nedelju..uhh

Bas sam sada gledala u kalendaru, ne videh nigde da sam imala preznojavanja. U zadnjem procesu kada je bilo pozitivno jedino je sa grudima bila razlika i to što sam ustajala svake noćiu wc. To jedino imam zabelezeno.

A nasla sam taj jedan IVF gde sam prvi HCG imala 5000iu pre transfera, pa onda nedelju dana posle transfera 2000IU, pa onda svakih 3 dana po 1000IU. Mada ta prva 3 IVF-a, estrogen mi je isao dosta visoko, a poznato je da utice na kvalitet jajnih celija i implantaciju. Tako da u zadnjem je E2 bio normalizovan + crinone gel + prednisone (iako nemam pokazatelja za imuno)

U ovom ciklusu takođe uzimam prednisone, baby aspirin i isla sam na Ivig. Takođe od transfera svakog dana 1 injekcija Fragmina. Ne znam zašto se Dr. odlucio na sve ovo, ali ako on misli da vredi..ok.

izvinjavam se na opsirnosti... :))))))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.