Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Autizam i ishrana
mama2619
19. septembar 2016. u 08.55
Imam sina od skoro 3 g. kome je dijagnostikovan autizam. Vidim da ima sličnih tema, ali ne nalazim nigde konretno odgovore na pitanja koja mene muce.
Radili som test na intoleranciju i moramo da izbacimo mleko, psenicno i jecmeno brasno, soju, pirinac, orah, kikiriki i jaja(na šta je i alergican).
Nije toliki problem u tome šta sve mogu da mu spremam koliki je problem sto on ne želi da jede ono sto mu je dozvoljeno. Njegov jelovnk nije raznovrstan i svodi se na virsle, pastete, keks i mleko, krem-sir, lazanje, voce, dzem i kasice od zitarica za bebe. Ostavim ga da ogladni ali opet isto...Place i trazi ono što se njemu jede.
Ima li neko ko može da mi pomogne prvenstveno oko toga kako naterati jedno autisticno dete da jede namirnice koje je do sad odbijao, i gde mogu da nađemrecepte za ishranu prema dozvoljenim namirnicama. Ima li neki sajt namenjen upravo osobama sa ovakvom vrstom problema.

Hvala unapred
:)
ciba
(brrrrr)
19. septembar 2016. u 10.11
Za savet kako da ga nateras da jedes, stvarno nemam pojma. Oba moja deteta oko 2-3 godine su bila izuzetno izbirljiva (isto virsle i sl). Tek kasnije sam mogla da ih uslovim tipa pojedi ovo pa dobijes slatkis na kraju. I onda ih polako navikavala na povrce i supe (krenes sa 1 zalogaj pa kad vide da nije kraj sveta povecavas dozu).

Za recepte ne znam, malo mi je cudno da i pirinac ne može, obično je pirinac blag. Ima drugih zitarica kao buckwheat (tehnicki nije zitarica), quinoa, kukuruz, ali mi se čini da možda nisu proverili za ove prve dve. Ne znam gde živis ali u americi možešs da kupis paste od ovih stvari. Takođe probaj verziju proje, smanjuj kolicinu sira dok se ne navikne. U azijskim prodavnicama prodaju tanke staklene rezance od mung bean. E sad jedino da stavis marinara sos sa mlevenim mesom to moji recimo vole. Takođe krompir je odličan i krompir pire bi trebalo da mu se svidi po teksturi i sl. A onda mu upasiras malo povrca unutra da ne primeti. Ja mojima isto upasiram povrce kad pravim hamburgere.

Ne nerviraj se ako ne jede raznovrsno ali važno je da jede sve grupe, 1-2 tipa voca, 1-2 tipa povrca i meso (sa tim nema problem ocigledno). Trebace ti dosta zivaca dok se sve to ne stabilizuje (negde oko 4 razreda), ima dosta problema oko socijalizacije, skole itd pa još i oko hrane da se nerviras ne ide.

Što se tiče sajta probaj wrongplanet.net. Tamo ima forum za roditelje a ima i dosta odraslih autisticnih. Nisam bila odavno ali tamo ima svasta pa proberes ili gugluj.

Srećno!

Njanja
(*)
28. septembar 2016. u 06.20
dijana-bl
(boginja lova)
29. septembar 2016. u 04.55
Mogu samo da vam kažem da redovno postavljate detetu na tanjir hranu koju ne želi pored ostalog. Npr. ne voli cveklu.
Za rucak ste spremili peceno meso, pire krompir, cveklu za salatu.
Stavite mu sve na tanjir i dodajte paradajz kojeg inače voli.
I tako uvek. Jednom će početi da jde ono što ne voli.
Deca često odjednom izbace iz ishrane neku namirnicu koju su do juče obozavali, ali i obrnuto.
Njanja
(*)
27. novembar 2016. u 17.09
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.