Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Logoped 2
Vanderbilt
(whatever)
02. decembar 2015. u 16.51
Hvala vam svima puno na prethodnim odgovorima. MI smo u međuvremenu angazovali logopeda koji nam dolazi kuci, i sad to traje recimo mesec dana. Kasnije sam na onoj prvoj temi nasla da mi je neko ostavio ime jednog našeg logopeda ovde u Torontu. Taj covek je jako trazen i zauzet i ne radi u nasem kraju ali smo se čuli i rekao mi je da će se javiti odmah nakon NG da se vidimo i da vidimo šta/kako može da se organizuje.

Za sve vas cija su deca isla kod logopeda , imam pitanje. Da li je to bilo kod nas ili u inostranstvu, koliko često su isli, i koliko dugo, sa kakvim rezultatima?

Pitam zato što mi je ovaj kanadski sistem ucenja bilo čega zapravo mnogo naporan i to mi sve lici na cist biznis. Kad sam decu 2 meseca vodila u skolu plivanja prošle godine oni za to vreme prakticno nisu uspeli da nauce da se održavaju nezavisno iznad vode. Pracakali su se u vodi i skakutali, lezali na onim dusecima sto plutaju, izvodili kerefeke, ali plivali apsolutno nisu. Za mene je to bilo neverovatno buduci da se secam da je moj mladji brat, na primer, jednog leta kao klinac isao na kurs od 14 dana na gradskom bazenu i za to vreme je naucio odlično da pliva. Sad ako neko želi da trenira plivanje i da se bavi tim sportom to je drugo, ali nauciti vestinu plivanja tj da ne potones kad skocis u vodu, stvarno mislim da je nešto za šta ne trebaju meseci i meseci. Međutim, ovde se pocne od nivoa „zabica” da bi se posle ne znam koliko vremena preslo na nivo „riba” pa posle još toliko na nivo „patkica” i ne znam ti šta sve. Za svo to vreme oni imaju razne charts, otkacinju neke kao „skills” koje deca sticu, da bi posle meseci i meseci konacno dete stiglo na nivo 0 . Pa onda polako nivo 0A, pa 0B... ajme majko stici do nivoa 1 je naucna fantastika. Nisam uspela da shvatim na kom nivou tačno deca konacno plivaju, jer sam odustala od cele stvari posle 2 meseca gubljenja novca i vremena. Stekla sam utisak da su sve ovakve aktivnosti organizovane tako da te maksimalno dugo drže u nekim početnickim fazama bez značajnog pomaka. Ja kad dete upisem na nešto ne radim to jer mi treba babysitting servis da odem u shoping ili nemam šta pametnije da radim sa svojom subotom već da sedim i cekam da se detetu zavrsi „aktivnost”. Upisem ga zato što ocekujem da nešto nauci i da će ulozeni vreme i novac da vode nekom rezultatu. Ne ocekujem profesionalne plivace, slikare, tenisere ili karatiste, ali ono, ocekujem Nešto. Ovu moju sumnju da nije slučajno sve organizovano tako, potvrdio je i jedan Rus koji drzi skolu plivanja u kraju za koju kažu da je vrlo stroga, skupa, intenzivna, ali prava skola gde deca nauce da plivaju u toku jednog upisnog kruga. Za to se spremam da ih upisem na proleće, da nauce deca da plivaju do mora:)

E sad sto sam se toliko raspisala o tome.. pa polako shvatam da je ista stvar sa skoro SVIM stvarima ovde, taj biznis sa decijim aktivnostima je stvarno doveden do savrsenstva. I evo sad i sa logopedom uvidjam to isto. Dok mi je mama drugarice iz Srbije, koja je logoped,rekla da je 15-20 seansi (koje su ucestale i kratke, na primer artikulacioni dril od 20 - 25 minuta) obično dovoljno da se isprave artikulacione greške kod deteta u ovom uzrastu, ovde su mi rekli da će to potrajati „bar 6 meseci”. Jednom nedeljno (sto smatram suvise retkim), na po 1 sat (sto smatram suvise dugim za paznju deteta od 4,5 godine) i tako 6 - 12 meseci, kaže ona meni, a nekad i duže. Holy shit???? Posle čitam po forumima da ima dece koja idu kod logopeda kroz skoro celu osnovnu skolu, tako, na kasicicu, jednom u dve-tri nedelje, godinama. I to nisu deca koja imaju razvojne poteskoce pa da im treba 1-na-1 rad tokom dugog niza godina, nego eto osiguranje pokriva pa sto da se ne naplati.

Naravno, posto je on zivahno dete od 4,5 godine, onda su oni to vise pretvorili u igru. Od tih sat vremena, mislim da pravog rada na artikulaciji bude bukvalno 10 minuta ako i toliko. Sve između je igranje, tj bukvalno tracenje vremena koje ja jako skupo placam. $135 dolara na sat, da budem precizna. That's one expensive playdate. Oni su to meni objasnili time da se time dete „uvuce” u ucenje bez da shvati. Ali ja posle mesec dana ne vidim NIKAKVU promenu, on čak ni kada ga ona „promptuje” ne proizvodi adekvatan zvuk svaki put, a kamo li bez prompta. A iako je u pitanju igra, on je posle 45 minuta zreo da se to privede kraju . Oni međutim ne nude krace seanse. I sad se ja pitam, da li da verujem svojoj intuiciji koja mi govori da je sve ovo mazanje ociju i jedna obična sharada ? Prosto ne vidim cemu će da vodi narednih 6 meseci ovako glupavog trosenja tih skupih termina ? Radije bih platila iste pare za 15 minuta pravog posla sa detetom, nego ovu budalastinu.

E zato vas pitam, zanimaju me trajanja ovih tretmana u vasem iskustvu., ako su vam deca isla kod logopeda. Nadam se da će nam ovaj nas logoped, koji je skolovan kod nas i radio kod nas kao logoped, baciti neku svetlost na celu tu situaciju, jer ja ne mogu da opravdam nastavak ovog sto trenutno radimo. Imamo još 2 sastanka sa ovim logopedom sada, trebali smo kasnije da zakazemo za dalje ali mislim da nećemo vise.

Sva iskustva su dobro dosla.
mazina_mama
02. decembar 2015. u 19.37
Nemamo iskustvo sa logopedom ali imamo sa casovima plivanja i mogu samo da potvrdim da sve sto si rekla u vezi casova plivanja je apsolutno tačno. U jedan mali bazencic strpaju 2 grupe po 6 dece i 2 instruktora i taman kad pocnu da rade nakon 15 minuta im se u taj ionako mali bazen uvali grupa sa roditeljima i bebama(bude nekad oko 8-9 beba). Ovi sa bebama se rašire tako da ovi malo veci skoro pa da nemaju prostora za plivanje. Sve mi se čini kao cisto tracenje vremena. Pokusacu da mog sina od januara prebacim negde drugo na casove plivanja. Molila bi ako ti nije problem da napises kako se zove ta skola plivanja kod tog Rusa. Pozdrav.
Vanderbilt
(whatever)
02. decembar 2015. u 20.51
Skola se zove Felix, e sad ima ih dosta po gradu a ovaj Rus mislim da radi u Thornhillu, ako ne gresim taj sam broj zvala. Pitacu koleginicu sa posla kad je vidim, posto mi je ona preporucila a ona je iz Markhama, znace tačno koja je lokacija bila u pitanju.
svirena
(teaser)
03. decembar 2015. u 04.45
pokusali sa skolom plivanja, tracenje para, slična situacija ovde gdje sam ja u usa. Angazovali privatnog ucitelja, proplivala nakon dva puta. Još uvijek ide ali sada sa 6 god već pliva i uci tehnike, ledjno, delfin, kraul, olimpijski bazen prepliva iz cuga 3 puta, ma divota koja razlika od smaranja casovima. Za logopeda, nemam iskustvo ali imam sa okupacionom terapijom za djecu, ista prica, razvlacenje jednom sedmicno, bez rezultata. Država pokriva pa onda ovi dolaze stalno:-) . Gledaj da dogovoris sa onim našim logopedom, on je iz našeg sistema i drugacije će pristupiti.
skoljka
(student)
03. decembar 2015. u 12.36
Vander, pogodila si srz. Nas logoped (britanka), jednom dosla i bila je postena. Bila je kod nas sat i od toga 30% vremena je aktivno radila sa cerkom, ostalo igra. Na kraju mi je posteno rekla da mi to vjezbamo i ako negdje zapne da je ponovo zovemo al ovako nema potrebe da ona dolazi. Kaže da je to sve do roditelja da te vjezbe radimo bar dva puta na dan. Mi to slabo na zalost, odlucila sam da cerku odvedem do ortodonta da vidimo da joj stave spravicu koja sprečava da se jezik izbacuje napolje. To vidim da bi moglo pomoći, ovo ostalo možda ako imate mnogo discipline.
sharlota
(bez zanimanja)
03. decembar 2015. u 22.48
ja bih rekla da su uciteljice u jk/sk,zaduzene da dobro isprepadaju roditelje,isto k'o da imaju kvotu da ispune,da nadju sto vise djece sa „problemom”

mi smo isli nekih 8 mjesei 2x sedmicno kod logopeda.
naravno primjetila am ogorman napredak,sin je bas popravio izgovor.

nus pojava je bila,da je sin postoa jako razdrazljiv,isfrustrian svim tim pritiskom i vjezbama.
popustila sam,mnogo je zadovoljniji,koperativniji i sigurniji u sebe. glas L ponekad izgovri odlično,ponekad ne,kada ga opomenem ispravi se.
to što ponekad ne izgovori L ne utice na njegov spelling.

ovdje je sve bizis,čak i u skoli,i najmanje se vodi racuna o dobrobiti djece.

da li bi moj sin poceo pravilno da izgovra rjeci,pa bi, jer i sama sam imala isti problem kao dijete,ali hajde ti to objasi ovdje...

Vejikamama
(na odmoru)
04. decembar 2015. u 09.25
Jao, gde me nađje za plivanje. bili smo letos na moru i za 10 dana smo naučili da ronimo, vadili skoljke ko blesavi, da plutamo i da pomalo plivamo. Ono, nekoliko zahvata rukom. Ja sva srećna upisem odmah dete na casove plivanja. Rekoh, za 2-3 casa učvrstiće plivanje i mi smo na konju. Evo, posle tri meseca, jednom nedeljno po pola sata, mi ni makac napred. Tačno tako kako si opisala. Nešto se buckaju, pracakaju, mlate sa onim plasticnim dodacima. Upisivali su sad za sledeće polugodiste i ja se dugo neckala da li da nastavimo ili ne. I onda me uhvati instruktorka i navuče na priču kako je to zivotno potrebno, da treba da vezba, da će nauciti itd. I ja uplatim za još jednu turu. I čim sam dosla kući, pokajem se ali pare ne mogu dobiti nazad. Tako da ako se tako osećaš sa logopedom, prekini sada i nadji nekog sa kim ćeš videti napredak. Bolje pola sata pravog rada, makar platila punu cenu, nego igranja sat vremena. Te priče o ucenju kroz igru me izluđuju. Mi sme manje više sve naučili kroz pravi rad. Ali možda je to samo nas slučaj.
sharlota
(bez zanimanja)
04. decembar 2015. u 09.55
izvini 2x mjesecno smo isli kod logopeda

mazina_mama
04. decembar 2015. u 14.22
Vanderbilt, hvala puno za informaciju o skoli plivanja. Potrazicu koja njihova lokacija nam je najbliza.
tweety_m
(?)
20. decembar 2015. u 21.15
Moj sin je isao u RS kod logopeda 5 mjeseci 3x sedmicno privatno i jednom sedmicno u DZ grupno. Ovo privatno je bilo 1 na 1 i super je bilo. Mi smo pored vjezbanja price imali i vjezbe sitne motorike (zavrtanje i odvrtanje igracaka sa malim srafovima).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.