Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Predlozi za pospesivanje samokontrole kod dece
Vanderbilt
(whatever)
30. maj 2015. u 18.10
Pozdrav svima. Sedim i smišljam kako da postavim pitanje i shvatim da sam duže od 6 godina na ovom forumu - doduse sporadicno ali ovo je definitivno najduže sto sam se ikad zadrzala na nekom online mestu :)

Ok, sad pitanje. Mladji sin će uskoro napuniti 4 godine i još od druge godine ima problema sa tantrumima i uopste afektom i kontrolom ponasanja. Mislili smo terrible twos, pa hajde kao proćiće, međutim evo on će sad 4 godine i to ne prolazi. Tantrumi su redji sto je on razumniji, ali su i dalje strasno dramaticni, s tom razlikom sto ti dete od 4 godine ne možeš vise tako lako da stavis u njegovu sobu i pustis da tamo sizi, jer on sad baca stvari, udara u vrata, arlauce na sav glas kao da ga neko kolje... nekad se bukvalno bojim da će doći milicija na vrata od silne dernjave. Da probaš da sa njim nešto rezonujes i pricas - nema nikakve sanse. Ako je bas zapeo i nije po njegovom, kucu će da srusi pre nego što se smiri. On time inače nikad ništa ne postize - uvek bude kaznjen, odnet u svoju sobu u kojoj mora da ostane dok se ne smiri. Zato ne mogu da shvatim da se i dalje tako ponasa a nema nikakvo pozitivno potkrepljenje za to.

Posle sam razmišljala o afektu i o tome kako je moj tata celog zivota imao problem sa kontrolom afekta i umeo je tako u sekundi da ode od nule do 100... a i ja ga imam samo u mnogo manjoj meri. Kratak fitilj, šta li. Ja zato tačno razumem zbog čega oni ( i moj tata i moj sin) ne mogu da spuste loptu kad im jednom udari krv u glavu. To je kao neko pomracenje uma. Treba izuzetno mnogo samokontrole i samodiscipline da se zaustavis. Razmišljam da li je to možda nešto nasledno? Mislim, licnost i karakter imaju puno naslednog faktora, pa što ne bi i temperament? I onda, buduci da znam sigurno da covek može da nauci da kontrolise to bar u 90 % slučajeva ako ne u 100, razmišljam da li bi neka borilacka vestina bila dobar izbor za mladjeg sina - nešto gde ih uce disciplini, strpljenju, kontroli impulsa i tome slično ? Šta biste predlozile, ako imate iskustva - pitam i za sportove i za stretegiju kako reagovati na ovakve tantrume naročito u trenucima kad nemas vremena da sve drugo ostavis po strani i pustis dete da se izvice, jer zuris i kasnis i ne možeš da dopustis sebi taj luksuz.

Svaka pomoć dobro dosla ;)

Bettina
30. maj 2015. u 22.06
Zdravo,
nemam sada puno vremena da pišem...upisi ga u karate, najmanje 2x nedeljnoPomoce 100%.Takođe, trenerima reci otvoreno, šta je problem i šta mu je potrebno.Tako će ti moći bolje pomoći.
svirena
(teaser)
30. maj 2015. u 22.44
ja bih ti predlozila da ga upises na plivanje- ne u grupi nego samostalno-tu je sam sa uciteljem i vodom- nema ničega da mu odvlaci paznju a mora da se fokusira na vjestinu koju će da savlada. Plivanje sređuje misli, uci samokontrolu i izdrzljivosti, plus premoren ima da se 'skljoka' u krevet kad dodje:-).

Jesi li pokusala da pogledas nešto i putem ishrane- seceri, visokokaloricne namirnice pa čak i gluten znaju da uticu na ponasanje. Ja sam veliki protivnik tajm auta za kaznjavanje, možda da se smiri je ok, ali dosljedno oduzimanje privilegija pali bolje i efektivnije.

Za kraj, cekaj sestro kad napuni pet, moja je kao da je tinejdzer, katastrofa:-)
tweety_m
(?)
31. maj 2015. u 00.29
Terrible twos, horrible threes, da ne „lajem” fours. Moji su imali faze, nikad u tom obliku da se tresu. Stariji je to jednom uradio sa 2 godine i nikad mu nije palo više na pamet niti će. Sa 4 godine mogu oni fino da rezonuju šta se može i do koje granice. Time out po meni sa 4 godine možeš da okačiš mačku o rep. Svako neprikladno ponašanje dovodi do određenih posljedica kod mojih momaka kao što su: oduzimanje igračaka na par dana, zabrana gledanja crtanih, zabrana Legoland-a koji obožavaju i tako. E sad što se tiče sporta moji su krenuli na teakwondo i svidja im se. Iz divljaju se, iskaču i super su kuci. Inače nemaju te neke ispade. Vidi nek pokuša sve, pokušaj nekako da ga učiš da taj bijes izbaci na neki drugi ventil jer će kasnije imati problem. Pogotovo u školi gdje za tako što imaju toleranciju zero.
tamara
31. maj 2015. u 03.04
Teakwondo, karate su odlicni za samokontrolu.ovde tek od 7 god mogu deca početi.
Temperament jeste nasledan ali kod dece možeš to malo srediti.
Kako on u vrticu ? Pricaj s njimakako oni takve situacoje resavaju pa radi isto ili ako je samo kuci pitaj njih za savet.oni ipak dete dobro poznaju.
Moji su uglavnom mirni ali desi se da tako bzv.pocnu reagovati, obično kad su umorni, nenaspavani.mi ne reagujemo, kažem im kad zavrse da možemo razgovarati, pokupim tv kartice i ostale rekvizite.ovi se ne deru vise mi zvuci da se svadjaju sami sa sobom ali ja bih ih pustila i da se deru, šta te briga šta drugi misle ili cuju.neće ti policija doći ne brini.
Deca su puno mirnija kad imaju zivotinje, mace cudo cine imaš puno o tome na netu.
Mi imqmo i kera i macu i vidim kad je jedno od dece ustalo na levu nogu taj dan su puno sa zivotinjama.setnja u sumu definitivno pomaze, duge setnje, voznja bicikla.
Snezana
31. maj 2015. u 06.14
Tamara kod nas ima od 4-6g grupa za kampsport ali tad jedna odrasla osoba mora biti prisutna i trenirati sa detetom. Posle stariji gruppe se onda opredeljuju za nešto određeno itd. Mnogo dobro organizovano. (Mm i sin od 5 god sad krecu) jedino je dosta skupo za jedan trening nedeljno.

Inače se slazem za zivotinje a i za neki sport. To može da ima bas pozitivan uticaj na decu. Moj sin nema bas takve ispade ali zna da se naljuti pa tad lupa vratim, baci neku igracku. Retko se desava ali ja tačno znam kad će do toga doći. Ja sam vrlo smirena i strpljiva i bas treba dosta da me izbaci iz takta ali kao i svako ljudsko biće imam granicu. Tačno znam da kad je meni prekipilo,ja nervozna i bas siznem jer je napravio neku glupost, e onda je i on još gori. Inače kad lepo i smireno sa njim iako me naljuti,onda je sa njim lakse i sve se može na lep način.

Nemoj koristiti sobu kao kaznu nikad. Nadji neki neutralni deo u kuci gde može da sedi malo i smiri „dozivljaje”. Inače i kod nas oduzimanje stvari je jako efikasno.
tamara
31. maj 2015. u 06.27
Nema kod nas pre 7, nemaju kapacitet, ne znam da je ovde skupo kr 200,- mesecno idu 2x nedrljno, polaganje pojasa je 600 mislim ali i to je samo 2x godinu.zavisi sigurno i od kluba do kluba.
Malisa će na fudbal i plivanje do sledeće god onda verovatno karate iako je on relativno miran ali fobro je trenirati za samopouzdanje deteta.ima da lipsamo kad i on krene sa svojim aktivitetima
Snezana
31. maj 2015. u 06.34
Ja mislim da je to super. Volela bi samo da on to voli i nastavi i kad krene ozbiljnije treniranje. Kad krene u skolu na jesen će uz to sigurno fotbal i dosta mu je. A cena ovde je ne znam vise ni ja 4000 za prvih pola godine onda sledeći 6 meseci nešto jeftinije. A treniranje 40 min jednom nedeljno.
LeaDiKaprio
(shumska)
31. maj 2015. u 07.47
Svakako ga treba upisati na neki sport, karate plivanje - šta god da mu lezi.
Ja bih ti još preporucila da pitas strucno lice ili da se sama informises - citala sam da postoji način da se stisa bura dok još nadolazi. Ovo je doduse vazilo za odrasle koji mogu da predosete da bura dolazi. Dete nije besno nego je to njegov način da se izbori sa stresom. Treba ga nauciti neki drugi način.
Svi mi povremeno pohisterisemo ali ako se to regularno javlja kao način da se covek izbori sa situacijom onda nešto nije kako treba.
Ti imaš sreće da i sama imaš napade temperamenta, tako da možeš da bolje razumes svoje dete. Možda i ti nešto naucis za sebe, ko zna. Nikad dosta korisnih ideja.

Možda možeš tvog tatu da pitas kako se on oseca kada mu dodje da vileni. Ja bih naglasak stavila na početak, na razloge, na osecaj, pre nego što se donese neki smisleni zaljucak ili plan akcije. Kad, kako, zašto, koliko. Krucijelna pitanja, pre same diskusije o problemu.
Vanderbilt
(whatever)
31. maj 2015. u 08.31
Hvala vam.

Ja sam puno o tome razmišljala i citala upravo u cilju samodiscipline, jer znam koliko to može da ima remetilacki uticaj na celu porodicu i neću da nam se to desava. Kada osetim da me obuzima ljutnja - a to je ljutnja koja trazi momentalni odgovor, momentalno rešenje i tera te u momentalnu „akciju” u protivnom postaje samo još jača - ja sebi u vecini slučajeva uspesno „objasnim” da moram da spustim loptu, precutim i sacekam da me prođe pa tek onda da pricam. E sad to je kad na intelektualnom nivou možeš da poradis na problemu, ali da do toga dodjes predstoje ti godine i godine borbe sa time sto bih ja volela kod sina nekako da sprečim ili ublazim. Da me ne shvatite pogresno - nije to nešto sa cime se ne može živeti, ali prosto, lakse je i lepse ne morati da non stop da ispoljavas svoj bes kad god ti nešto nije po volji. To oduzima mnogo energije i dragocenog vremena i naravno loše utice na ljude oko tebe.

Shvatila sam do sad kod sina kako to ide - on od nule do 100 stigne bukvalno u sekundi, nema nikakav filter. Nije to uvek kad nešto nije po njegovom. Nekad bez ikakvih problema prihvati da mora da se povinuje nekom pravilu ili tudjoj volji ili nekom rasporedu koji mu ne odgovara. Nekad se malo buni pa opet pristane, a nekad odlepi u sekundi i uopste ne znam da li tu postoji neko pravilo kada i zašto. On je tad bukvalno slep i gluv šta god da mu pricas i ako mu ne popustis on mora da „odigra” svoju scenu sizenja. Mislim čak da u nekom trenutku njegovo plakanje, vikanje i ludiranje dobije potpuno novi razlg od originalnog, i povremeno uhvatim gde je taj prelaz gde on pocinje da sizi još vise zato što mu je strasno krivo sto je neko sad na njega ljut. Naime, on shvati da je preterao i da je sad presao granicu i frustriran je što se to desilo ali je mali i ne ume da to drugacije pokaze nego još jacom drekom i sizenjem. Kad shvati da je prekardasio, da smo ljuti, da će biti kaznjen - onda pocne da place zbog toga i da vice „ne, ne, biću dobar, biću dobar” i sve tako, ali sve to dok vice, udara i sizi :) Ja pokusavam da mu objasnim ali u tom momentu nema šta da se objašnjava jer on je u svom filmu. Onda ako se ja bas naljutim na njega, ako uradi nešto stvarno ruzno (na primer jednom mi je rekao da sam najgora mama na svetu), onda padne u očaj i pocne da vice da me voli, i izvini, i sve, ali sve to vice na takav način da to deluje kao nastavak tantruma iako nije. Mi se trudimo da nas ne uvuce u tu svadju i vikanje, ali nekad prosto covek sklizne jer ne znaš vise šta da radis i izgleda ti kao da on uopste ne cuje osim ako vices glasnije nego on.

Primetila sam da preusmeravanje paznje pali u vecini slučajeva, ne u svim. Ali to ako ne uradis na vreme i vrlo vesto, uglavnom ga samo jso vise frustrira. Sa druge strane, nekad jednostavno nemam vremena da se igram preusmeravanja paznje, potrebno mi je da me jednostavno poslusa i da krenemo... naravno, to se ne dogodi i onda nastane frka. Nekad mi mozak blokira nemam pojma kako da mu preusmerim paznju, jer je on toliko investiran u svoju reakciju da ga je jako teško zainteresovati za bilo šta drugo.

Ah... da ne ispustam vise paru, hvala vam :)

Inače imam i decaka od 6 godina koji je potpuna suprotnost ali i on kao da ulazi u pubertet... muke moje :)
svirena
(teaser)
31. maj 2015. u 08.45
dok god tvoj malisa ima publiku za svoje epizode, on će ih ponavljati. Ignorisi ga ako možeš, oduzmi mu nešto sto voli, i to dosljedno, i tjeraj dalje.
tamara
31. maj 2015. u 09.06
Meni pada u oci da on se pravda da neće vise i da se vi naljutite na njega.
Razumem te potpuno još kad opises svoj temperament verujem da nije lako.možda da probaš svoj pristup prema njemu promenuti.
Ja imam kratak fitilj na drske osobe,kad na takve naidjem ne popustam dok ne pocnu luditi a ja kuliram i provociram ali za decu imam strpljenje nenormalno i naravno za po meni ok osobe.
Hoću reci probaj granicu napraviti, kad mu dodje ta zuta minuta, zagrliga, reci mu da ga volis bez obzira na sve i da nisi ljuta na njega samo si tuzna jer bi vam svima bilo lepse da se on ne dere.kad se smiri prosetajte u sumu ili u park i probaj pricati s njim o situaciji ali fok on želi ako neće stani.njemu sigurno bude krivo ali oslobodi ga osecaja krivice.grliga, mazi.

maja3s
(diskutant)
31. maj 2015. u 17.35
LeaDiKaprio
(shumska)
01. jun 2015. u 02.17
Ja mislim da je pristup koji imaš trenutno najbolji kojeg možeš da se setis i da si stvarno i preko granica strpljiva. Međutim, sam taj pristup mi se čini da ogranicava progres posto se jako vezuje za pojavni oblik dogadjaja. Glavna stvar koja bi trebalo da se ponovo razmotri je ZASTO se dete tako ponasa. Njegovo ponasanje se tretira kao izbor.

Malisa nema izbor!!!

U tom uzrastu deca nemaju izbor u smislu u kojem ga odrasli imaju. Stavise, čak ni mnogi odrasli ne žele da priznaju da imaju taj izbor posto žele da izbegnu odgovornost koja dolazi sa slobodnom voljom.

Ali tvoj sin nema taj izbor i nefer je da mu se konsekvence stavljaju na pleca.

Sled dogadjaja daje utisak da dete zna kuda njegove reakcije vode te prema tome kada pocne da histerise on trazi djavola. Ja se sa ovim TOTALNO ne slazem!! Pre bih rekla da je dete svaki put iznenadjeno da je opet upao u nevolju. Kad mu se razidju oblaci on prepoznaje da je u nevolji, prepoznaje da će mama sad da bude ljuta. Deca imaju snažnu potrebu da budu voljena, hrabrena i povladjivana od strane roditelja. Ja mislim da je ovo još jedna genijalna ideja prirode jer bi inače bilo nemoguće kontrolisati decu dok im se mozak još uvek razvija. Ti sa njime konstantno nisi zadovoljna, on bude kaznjen, znaci kaže mu se da je „bad boy” sto on ne može da podnese, kao ni bilo koje dugo dete. Zato si najgora mama ili već šta ti je rekao. Komentar da si losa mama nije o tome kakva si mama nego koliko je on isfrustriran da ne može da te učini srećnom.

Ukoliko je odlazak kod terapeuta tezak/nemoguć, možeš da pokusas sama. To je kao da kupis auto u delovima vs da ti ga sastave u fabrici. Ali dobro, nije nemoguće. Pitas, čitaš, probaš, sastavis-rastavis i stici ćeš na cilj. Dobra strana je da si kao mama visoko kvalifikovani mehanicar. Losa strana je da je nemas tools.

Mislim da je prvi korak pricati sa detetom. Naravno ne kada je sezona vriske i cike jer je tada pod uzbunom i odgovori koje bi ti dao bili bi obojeni do neprepoznavanja u paniku i histeriju. Trebalo bi odvojiti neko vreme, samo vas dvoje, da se zajedno bavite nekom omiljenom aktivnoscu. Slazete Lego, bojite slikovnicu, čitate knjigu, mazite se (zapravo mazenje i zagrljaj bi bili moj izbor aktivnosti za početak razgovora). Crtaci (TV) je naravno out jer je glavni cilj da pricate o njegovom ponasanju.

Jel se secas sine prošli put kad smo trebali da idemo (...) kako si se uplasio (razvikao, rasplakao,...). Šta ti je bilo strasno? Sled pitanja i način razgovora naravno puno zavisi od deteta. Treba se drzati cilja a to je da vidis da li je dete svesno (na bilo kom nivou) histerije pre nego što se desi. Da li on zna da bes dolazi. (Jel te boleo stomak? Zub? Jel zujala muva?) Da li dete može da se seti bilo čega da se desava. Najverovatnije neće.

Ako se ne seca onda se sigurno seca posledica i kazni koje su usledile. Treba ga potsetiti kako je ruzno kad se desi da bi bilo spremo da učini nešto da se to više ne desi. Opet, u fabrici bi ovaj deo mnogo bolje sastavili nego ti sama. Treba se sa detetom dogovoriti o alternativnom ponasanju. Ako si ti svesna kada bes dolazi možeš da ga prepoznas umesto njega i da mu odvratis paznju. S tim sto bi sada imala njegovu saradnju u odvlacenju paznje. Recimo da se dogovorite da kod reč za paniku bude „pumpkin” (neka on odabere reč). Dogovorite se šta tačno treba da sledi nakon što kazete „pumpkin”.

Da bi „pumpkin” radio ti treba da znaš šta je detetu problem. Da li se plasi grdnje, kazne, da li je u panici a ne zna ni zbog čega. Recimo da se plasi kazne. Ukoliko se spremate u soping i to je njegov trigger da histerise, pre nego sto krenete treba da sednes sa njim i da mu kažeš secas se da smo pricali o ovome. Pumkin! Vidis, neću da te grdim, sedim sa tobom i slusam te. Sad ćemo da idemo u soping, nabrojis mu ono sto on voli da radi kada idete u soping. Kada sve zavrsimo nećeš da ides u cosak (ili šta je već bila kazna za njegovo prethodno ponasanje) nego ćemo da se vozimo na ringispilu. Jel vazi?

Slusaj šta će mali da ti kaže. Ako pocne da place nemoj da izgubis strpljenje. Šta je problem, zašto place?

Kao sto rekoh ovaj ceo proces i sav razgovor zavise od deteta, od situacije u kuci, od vaseg odnosa sto je meni totalno nepoznato (a i čini celu ovu pricu pomalo banalnom). Nadam se da sam ti dala neku novu ideju.
LeaDiKaprio
(shumska)
01. jun 2015. u 02.47
PS. Još nešto - izvlacenje informacija i traganje za „zašto” je najveci izazov u celoj prici. Setila sam se još jednog nacina a to je pricanje u trecem licu.
Recimo da imate igracku konja (ti) i igracku psa (on). Možda bude tu i prase (tata) i petao (brat). Recimo da ste se uputili kod prijatelja (jagnje, krava, tele i Barbika).

Konj i pas su najbolji drugari i hoće da odu na izlet sa celokupnom menazerijom. Prase i petao su u istom dvoristu, a jagnje, krava, tele i Barbika će biti pokupljeni usput. Taman da krenu, pas je poceo da laje. Konj se pita šta je sad???

Itd itd. Postavis istu situaciju sa igrackama kao sto je u stvarnom svetu.

Konj se zabrinuo šta se desilo sa psom, zašto place? Doslo je prase i pita bogamupoljubim jel krecemo ili šta? Jagnje je čulo buku i dotrcalo...

Svi pitaju psa šta je bilo, zašto place? Zašto laje?

Mogu psa da pitaju razlicite igracke šta je bilo da vidis da li će davati sličan odgovor.

Na sličan način možda možeš da napipas i koji će splet aktivnosti da mu pomogne da ne histerise.

Negde sam procitala da je snažan temperament i često padanje u vatru kratak spoj u mozgu. Sto je još jedan vise razlog da se problemu pristupi odatle da se dete mora nauciti alternativnom ponasanju umesto što se kaznjava za postojece.

Uprosceno receno: mozak je isprepleten nervima kao strujnim kablovima. Za ono sto smo već smislili, uradili, zakljucili već postoje kablovi. Za navike, za ono sto radimo i mislimo svakodnevno kablovi su deblji, za misli koje nam redje padaju na pamet kablovi su tanji. Ljudi rade ono sto su uvek radili (idu kuci s posla stalno istim putem) jer za to u glavi već postoji kabl. Auto pilot zahteva samo deblji kabl i vise nikakvog drugog angazovanja.

Sa druge strane, nešto novo zahteva da dodje tenhicar da poveze novi kabl. Za tako nešto treba da se angazujemo, da razmišljamo celim putem, da ponovimo još nekoliko puta.

Deca nisu sposobna da svojom voljom (ono sto sam zvala „izbor”) odaberu drugu varijantu. Tvoj sin u ovom trenutku u datoj situaciji ima samo jedan kabl i taj ga navodi u tantrum. Kad dodje do tog dela gde se pritisne „panika” u njegovom mozgu samo jedna ideja padne na pamet. Možeš da ga kaznjavas koliko god hoćeš, dok tehnicar ne dodje i ne instalira još jednu zicu koja će da ga vodi nekim drugim putem, jedini način ponasanja koji će njegov mozak da smisli je da se baci na zemlju i da se treska. Zato kazne nisu efikasne. Možda kad poraste kao ti biće sposoban da sam posalje tehnicara da uvede još neki kabl koji će onom jednom jedinom ponasanju dati alternativu.

Ako nećeš da cekas do tada, jedina nada je da ti (ili terapeut) budete tehnicar koji će da ugradi neku novu ideju, neki novi model ponasanja kda se dete nadje u datoj situaciji.

Zato je onaj tvoj prvobitni pristup limitiran. Da bi taj tvoj pristup kaznjavanja nakon dogadjaja dao rezultat ta kazna koja usledi treba da bude veoma surova da ga natera da preskoci nekoliko godina sazrevanja te da u strahu za svoj goli zivot sazreo pre vremena. Sto ti naravno nikako ne savetujem.
tamara
01. jun 2015. u 05.47
Lea jel ti stvarno mislis da dete od 4 god.kažeš da ovca pita psa zašto laje?nasmejace se i lepo ti objasniti da ovca i pas ne znaju pricati.danasnja deca ne veruju bas u dvakakve nebulaze koje su nama pricsli i mi ih prihvatali kad smo mali bili.prepricavas knjigu decija psihologija samo sto treba znati to predstaviti detetu s obzirom da je dvojezicno i da se s njim prica eng.znaci treba prevod biti 100% tacans uslovom da se dobro razumelo na srpskom.uvod problemaje da detetu mama i deda slično reaguju, sad je u zapletu, šta dalje, a rasplet je gota koja ni terapeut ne moze rešiti a ublaziti ga može imama/tata vremenom.
Ne svidja mi se za svako decije ponasamje vodi ga terapeutu, idemo li mi terapeutu svaki put kad popizdimo? Mslisa je to od4 god.
Oli1
01. jun 2015. u 07.05
Dugo mi je trebalo da pronadjem način ali mi smo to ovako resavali.
Kad krene sa tantrumom, ja mislim da ni o nije znao zašto, samo ga zgrlim cvrsto i ljuljam dok se ne smiri. Mazim po ledjima i sapucem.
Verujte mi da mi je to jako teško u tim momentima, najradije bi eksplodirala ali naucila sam da to kod njega ne deluje.
Kad se smiri onda može da mi objasni šta je u pitanju i da to zajendo resimo.
Kad sam imala samo jedno dete i ja sam msilila, „to može da uradi samo jednom” i nisu mi bili jasni ljudi koji ne mogu kontrolisati svoje dete. Sa drugum detetom sam videla da je to moguće jer je sve moje dotadasnje znanje palo u vodu. Dete je jednostavno trazilo drugaciji pristup i sa nekim svojim stresom nije mogao sam da se izbori.
Sport, e pa tu imamo drugi problem. Ima jak takmicarski duh, mora biti pobeda, mora biti najbolji. Kad izgubi, a sva deca vole da likuju kad pobede, jednostavno ne može da se kontrolise, Sad ozbiljno radimo na tome ima, 8 godina. Mora da nauci da savlada i kontrolise svoje emocije.Prica, prica, prica, na mene najbolje reaguje tako da je moj zadatak da ovo resim i pomognem svom detetu.
Njanja
(*)
01. jun 2015. u 08.13
„Sport, e pa tu imamo drugi problem. Ima jak takmicarski duh, mora biti pobeda, mora biti najbolji. Kad izgubi, a sva deca vole da likuju kad pobede, jednostavno ne može da se kontrolise, Sad ozbiljno radimo na tome ima, 8 godina. Mora da nauci da savlada i kontrolise svoje emocije.Prica, prica, prica, na mene najbolje reaguje tako da je moj zadatak da ovo resim i pomognem svom detetu.”

Oli1 ti kao da si opisala mog 11-snjaka.Godinama pricam i objašnjavam, citaracu moju komsinicu makedonku koja kaže da „openavi pricajuci” :0)
Mi još uvek radimo na tome da se kontrolise, kako on tako i mi, jer godinama takvo ponasanje utice na čitavu porodicu, postepeno nas dovodi do ludila.
Ponekad, kad vidim negde kako neko od roditelja namlati dete, pitam se šta li se krije iza toga majke mi! Ljudi izgube temper posle toliko godina iscrpljivanja i dete nalupaju.I sama sam bila u takvoj situaciji.

Ne znam šta pametno da ti kažem Vanderbilt, ponekad pomislim da mi sva pamet ispari sa njima ;)) sala na moj racun ;D
Spremi se i naoruzaj se strpljenjem jer će ti trebati, to je proces kojem treba vremena i ne ocekuj da će se promene dogoditi tako brzo.
Jedino sto mi pada na pamet da mu uvedes neki supplement u vidu ribljeg ulja.
Pozdrav!
shargarepa
01. jun 2015. u 09.34
Vanderbilt, pogodi ga u sred srede. Već neko vrijeme se spremam da srocim sličnu temu ali nikako da nađemvremena.
Moj stariji sin (5,5 godina) je apsolutno identicnog ponasanja. Čitam šta pišes I kao da ja pišem I opisujem svog sina.

Kakav je tvoj djecak u skoli ili vrticu? Moj je mirna bubica, tj. potpuno uzoran djecak. Jako je stidljiv I takve ispade neće napraviti u vrticu, sto mi govori da ima neku kontrolu tog svog bijesa, ali kad ga to uhvati među nama, prepadnes se koji bijes iz njega izlazi. I bas to sko kažeš, ne možeš mu prici, djete je u transu, I sto vise to radi to je njemu sve gore, sramota ga je sto to radi ali ne zna da se smiri nego se intenzitet samo povecava. Probala sam I sa grljenje, I sa grdjenjem I ignorisanjem ali ne primjecujem bilo kakav pomak.Kad se smiri on se izvinjava itd ali dok tantrum traje zaboravi da možeš ista. Time out sto rece okaci macku o rep, oduzimala sam privilegije ali I dalje vidim da kad mu dodje „zuta minuta” on vise nema izbora, mislim da in on sam nema kontrolu nad svojim emocijama. Jednostavno ne može da kanalise frustracije.

Nisam nešto u fazonu da me briga šta drugi misle, ali me zaista bude blam kad mi to napravi na ulici. Jedno je kad vidis maleno dijete da vristi histericno a drugo klipana (jako je visok pa izgleda mnogo starije). Uz to imam I djecaka u terrible twos, ma nema pokretni smo cirkus. Blizu sam da nosim kesu na glavi kad negdje idemo :)

I da, ja ovdje imam mnogobrojnu rodbinu sto mi u ovom slučaju nikako ne pomaze. Svi su onog našeg starog stava, „ova danasnja djeca I danasnji roditelji” tako da mi samo odmazu jer se ne znaju poklopiti I pustiti mene da smirim svoje dijete nego samo doljevaju ulje na vatru I meni I njemu svojim komentarima.

I sto kažeš, I sama sam kratkog fitilja I svi sa tatine strane tako da tu mora da ima nešto. Razmišljam o sportovima a znam da će odlazak na svaki cas biti tantrum sam po sebi ali moramo naći diznu negdje.
dijana-bl
(boginja lova)
01. jun 2015. u 10.00
Ja mislim da sport podstice takvo ponasanje, jer je sport uvek i svaki takmicarskog duha, i svaki podstice Pozitivnu agresivnost. Ali kod dece i ljudi sa ovakvim ispadima, ta pozitivna agresivnost potrebna za sport i postizanje rezultata, ide u drugu krajnost - negativnu agresivnost, i kao rezultat imacete još cesce i jače ovakve ispade.
Nadjite mu nešto za smirivanje burnog temperamenta. Igrajte drustvene igre koje treba da mu vezbaju koncentraciju, smirenost, radite zajedno vezbice istezanja poput joge ili pilatesa, lezite na pod i mastajte sa detetom, naucite ga da pravilno dise kao u jogi. Vezbe disanja se često savetuje anksioznim ljudima, pa sam sigurna mogu pomoći i deci.
Mislim da je najvaznije da vi budete mirni i stalozeni u takvim situacijama.
shargarepa
01. jun 2015. u 10.17
Ma ja bih rekla da u nasem slučaju, on te frustracije akumulira I onda mu u jednom momentu pukne film I dodje do tog tantruma.
Tete u vrticu nemaju pojma za te njegove ispade, a sigurna sam da ima situacija da ga neko iznervira u vrticu. ja bih rekla da on to tada „proguta” I da onda kad dodje kuci među nas „domaće” izbaci sve te frustracije.
Zato mislim da bi mu možda neki sport pomogao, cisto kao dizna, da izduva tu negativnu energiju. Mada, s druge strane nije bas neki sportski tip, vise je streber na mamu :) Obozava da izrezuje slicice omiljenih junaka iz novina, da boji, crta, sto je eto samo po sebi olicenje strpljivih ljudi I opusta.
FifthAvenue
01. jun 2015. u 11.36
http://www.amazon.com/How-Talk-Kids-Will-Listen/dp/1451663889/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1433172872&sr=8-1&keyw... isten+so+kids+will+talk+and+talk+so+kids+will+listen

Ova knjiga je odlicna za te „terrible 2,3,4 ...”
ana-anica
(---)
01. jun 2015. u 14.36
Ja bih iskljucivo izabrala sport koji unapredjuje smirenost i disciplinu kao npr. odbrambene borilacke vjestine „mekanog stila” (nasuprot „tvrdom stilu”). Znaci, nešto u stilu aikido, daito ryu aikijujutsu i slične vjestine gdje je fokus na odbrani, a ne napadu.

Chian
(Mrzim kisu)
01. jun 2015. u 15.46
Jao, pa ti kao da si opisala moje 'mladje' dete. Isti uzrast, isto ponasanje. Juče mi je rekao da sam „bad girl” i da će da me baci u garazu. A meni isto nešto prekipelo, pa sa isplakah, a on sav balav i uplakan poceo mene da tesi i grli i kaže neće nikada vise.

On je jako uporan, ono sto on zacrta - to mora dobiti. Pokusavali smo i time out, i oduzimanje igracaka, crtanih, svega, ne pomaze.
Evo šta pomaze, u 95% slučajeva kod njega:
bili smo u radnji sa igrackama i on se zaigrao sa svojim bratom i još jednim decakom. Imali smo rezervacije za rucak u restoranu preko puta, i moj muž ga je prekinuo i rekao da moramo da idemo. On je jedva izasao iz radnje ALI JE SACEKAO RESTORAN da napravi scenu! Da mu je samo rekao: Imaš još 3 minuta, i onda idemo, tata će da upali shtopericu - onda se ništa ne bi desilo.
Kad gleda TV, obavezno najavimo - 3 minuta i gasimo - nema dreke. Ponekad nam nema spasa, i jednostavno moramo da sacekamo da bura prođe, nije lako, ali je bolje nego sto je bilo pre, i mnogo redje se dogadjaju tantrumi.

Srećno - samo znaj da nisi sama!
tamara
01. jun 2015. u 17.06
To najavljivanje je uvek palilo i kod nas, meni je ostala navika i još uvek i velikim najavim.kod nas je najveci problem prodavnice, najmladji voli da kupuje bilo šta, novine, kofere, kad god pomislimo da nas ne moze iznenaditi on uspe.ili samo sedne usred prodavnice savije ruke i kao place ali samo usta razvuce.bude on simpa ali meni to jako smeta jer s njim ne mogu biti sigurna da neće biti skandala.da hoće igracku neku ili knjigu ok a on zna kmeciti i za lopatama, kantama onim velikim.ja sam jednom sela pored njega u prodavnici rekla mu mogu i ja to da radim, ubrzo se digao i rekao mi „oprosticu ti to ponasanje ako mi kupis sladoled”
Nemam idje kako zaustaviti to a ne mogu ni valjjati se po podu svaki put sa njim.ovde se sve tolerise deci ali kad odem van zemlje bude bzv.situacija.
Snezana
01. jun 2015. u 17.38
To najavljivanje je obavezno kod nas. Cesto mu kažem npr idemo kuci, ili sad gasimo tv idemo u krevet i onda on kaže može još 5 minuta i ja kažem može al onda je gotovo. Tako on oseti da je on odlucio i da je po njegovom pa onda bude ok. Drugo sto uvek radim je da se dogovorimo unapred. Prošli vikend som bili kod kumova i on svoje kumice obozava, kad treba kuci tu uvek sizne. I sad se dogovorimo pre nego sto idemo. Idemo ali kad mama kaže da idemo kuci onda ti ne smes da se jutis već obujes cipele i idemo kuci. To bas dobro pali. On voli dogovore. On sam me uzme za ruku i kaže dogovoreno mama.

Oli1
02. jun 2015. u 07.46
Primetila sam da su ovo sve decaci sa sličnim probemom.To jest roditelji decaka sa problemom, deci to nije problem, njima je super.
shargarepa
02. jun 2015. u 12.03
hmmm, sad ste me bacile na razmišljanje.
Ne mogu sad da se dobro sjetim ali mislim da je I kod nas mnogo bolje kad najavimo šta hoćemo. Bas ću da bolje obratim paznju.
Da on komentar, nije srećan sto mora da poslusa ali poslusa bez tantruma.
tamara
02. jun 2015. u 12.32
Decaci su usporeniji od devojcica ali devojcice su zeznuti igrači
curice
(trazim informacije)
02. jun 2015. u 13.11
Draga Vanderbilt,
ako me se sjecas sa ranijih diskusija, vjerovatno ćeš se sjetiti da imam bliznakinje sa autizmom i da sam često ovdje pisala o ekstremnim problemima sa ponasanjem i tantrumima jedne od njih, i o tome kako armija profesionalnih ljudi ne može da je smiri kada posandrca.
Ponasanje koje ti opisujes kod svog djecaka nama je trajalo nekoliko godina (da te ne plasim koliko:), bivalo je svakodnevno, svaki dan i po nekoliko puta. Ona bi nekada dobijala takvu snagu da odrasla osoba ne može da je savlada i demolirala bi, bukvalno, prodavnicu ili kucu kad bi je to uhvatilo.
Ovo samo da ti kažem da ima gore od goreg:),a i da te utjesim da takvih epizoda nemamo već par godina zahvaljujuci tome sto su nas NAUCILI kako da ih rijesimo i sprijecimo.
Nasa skola je angazovala profesora sa fakulteta,eksperta za ponasanje,koji je pravio specijalne planove ponasanja za nju,koji su dali savrsene rezultate.
Sve je u „osluskivanju djeteta”,kao hodanje po jajima (jer ona nije ni imala sposobnost da nam komunikacijom da do znanja šta joj je), a zahtijeva disciplinu, smirenost i angazovanje roditelja i ljudi koji s djetetom rade.
Dakle, postoje tehnike (i pristup!) da se to popravi i za tvog momka, i biće on ok, samo ćeš ti morati puno da mijenjas sebe i svoj pristup njegovom ponasanju (a to tek nije lako:)), vjeruj mi).
curice
(trazim informacije)
02. jun 2015. u 13.16
U cemu možda grijesis?

Prvi korak, najvazniji korak-treba da shvatis da on to ne radi namjerno i da ne može da se kontrolise, da ne zna sam kako da stane i kako da se popravi! Ne zna, ne može sam!!
Po tvom opisu to kod njega nije tantrum razmazenog djeteta i ne popravlja se kritikom i kaznom. Time mu nanosis stetu, rusis samopouzdanje i sigurnost, cinis ga nestabilnim, a to ne želiš nikako.
Nemoj da dozvolis da se upecas u price okoline da on to radi zbog publike, zbog trazenja paznje, da je bezobrazan, da voli taj haos koji vam priredi i sl.
To nije istina, nikako, mada laiku izgleda upravo tako.
Onima koji nisu citali o ljudskoj neurologiji i koji ne umiju da razlikuju ove dve vrste tantruma sve govori -„ma, dao bih mu ja vristanje po dupetu:)”,ali nije tako u njegovom slučaju i nemoj dozvoliti da te neko u to ubjedjuje.

Ti već sad vidis i sama da njegov tantrum nije tantrum razmazenog djeteta i da postoji neka „visa muka” koja mu ne da da se smiri. Najcesci uzrok je neuroloske prirode,javlja se kod male djece sa nezrelim/osjetljivim nervnim sistemom, kod ljudi sa pp ili kod starijih, čije nervne celije odumiru.
Jednom rijecju, kod ljudi ciji nervni sistem nije formiran kako treba.
On se kod djece formira i mijenja sa sazrijevanjem, pa tako se i ponasanje mijenja, a jedan od najefektivnijih nacina u „korekciji” daje bihejvioralna psihologija i primjenjene bihejvioralne terapije. Ovo sto Lea plasticno objašnjava sa kablovima, to je upravo ono sto bihejvioralna nauka radi- krci puteve, pravi staze, povezuje centre koji nisu povezani jedan s drugim i „ne saradjuju” (uzrok-akcija-posledica npr)
To radi tako što dijete uci zeljenom ponasanju, intenzivno ga ponavlja i nagradjuje, a tako prokrcuje stazu koja mu postane svakodnevno ponasanje-ovog puta zeljeno i socijalno prihvatljivo.
curice
(trazim informacije)
02. jun 2015. u 13.25
Idem dalje :)) sa konkretnim prijedlogom:))

Sad kad znaš da on ne može da se kontrolise:), onda znaš i da si ti ta koja mora da mu pomogne, a nikako da mu agoniju produzava.
Kada posandrca, kada vidis da je izvan sebe i da se ne kontrolise, tvoj prvi i jedini cilj treba da bude da ga smiris.
Treba da ga smiris kako bi mu se ta epizoda sto prije zavrsila, da mu se nervni sistem ne napreže i ne muci predugo.
Sto duže traje ta agonija to je za njega sve teze. Potvrda tome su ekstremni slučajevi djece kojima takav stres i ponasanje čak izazovu i seizures. Ti ne znaš do koje mjere je njegov nervni sistem osjetljiv i kako on na toliki stres može da reaguje.

Ništa drugo ne treba da ti u tom trenutku bude vaznije, nikakve lekcije ga tada ne ucis. Sve ostavis i samo se skoncentrises na to da ga smiris. Cilj je da te episode budu sto krace, a onda da su sve rijedje, sve dok potpuno ne isceznu i dok on ne pocne sam da ih kontrolise.

Dakle, sve ono sto si navela u uvodnom postu da radis- od sad više ne radis:))
NE OVO sto si radila –„NE stavis ga u njegovu sobu i pustis da tamo sizi, NE probaš da sa njim nešto rezonujes i pricas jer te ne cuje, NE bude kaznjen, NE BUDE odnet u svoju sobu u kojoj mora da ostane dok se ne smiri, NE zuris jer kasnis i ne možeš da dopustis sebi taj luksuz ” :)
NE, ništa od ovoga kako si radila. To mu sve samo pogorsava i produzava stanje i agoniju, a tako ćeš sigurno i zakasniti gdje god da krenes:), jer će on duže da sizi :).
Još ćeš otici iznervirana i posvadjana sa pola familije:).

Sve ostavis kad vidis da ga hvata luda minuta i pomognes mu da se smiri. Pohvalis ga obavezno ako se brzo umiri I ne komentarises odmah o tome. Sacekas priliku za to.

curice
(trazim informacije)
02. jun 2015. u 13.32
Ima mnogo nacina da ga smiris, ali nijedan univerzalan, pa moras sama da ispipkas šta je to što će njega najbrze smiriti.

Neki od nacina: Koristis sto manje rijeci,samo nekoliko i to samo za smiriti ga- ok, dobro, pssst, (moja cura kaže samoj sebi-prošlo,prošlo). Govoris tiho, sapuces gotovo.
Smiris svoje pokrete, hodanje po kuci, promjene prostorija, ne mlatis rukama oko njega, ne pricas i ne raspravljas sa muzem, ne dajes nikome direktive, ne jurite se svi po kuci.

Odmjeris dodir, do koje mjere ga želi i tolerise. Neko gore lijepo opisa kako stisne dijete u zagrljaj- neka djeca to vole i super je ta tehnika „dubokog pritiska”. Neka djeca ne trpe sputavanje tada, pa ako je on takav onda ga pustis da leta po sobi i da mase na sve strane, možeš da mu das veliki tvrdji jastuk da u njega udara ako je agresivan. Pusti ga kratko, samo ga povremeno lagano dodirnes i javis mu se, da zna da si kraj njega i da ga tako smirujes, a ne sputavas.
Obrati paznju i gdje stojis u odnosu na njega, da stojis uvijek nekako u njegovom vidnom polju, ne iza ledja mu, ali ne i da si mu prepreka na njegovom putu. Ako ga dodirujes dodirujes rame, nadlakticu, nadkoljenicu, samo lagano da osjeti dodir.
Ne vuces ga za zglobove ruku, ne hvatas ispod miske, ne dizes ga sa poda ako se valja već sjednes kraj njega dole.
Ako dozvoli stavis mu ruku preko ociju ili preko usiju, šta god mu prija….ima million metoda, za svakog individualno.

Za situaciju kad već posizi možeš malo pogledati o SCIP treningu. To su tehnike koje koriste profesionalci kada se nadju u situaciji sa agresivnim odraslim (tvoj sin od dva metra i 120 kg npr:), kako bi sprijecili povrede i sebe i njega.
Tu možeš naći polozaje ili dijelove tijela na koje se vrsi pritisak da se osoba smiri, a sve sa laganim dodirom. Vrlo korisna tehnika.

Za situacije PRIJE tantruma procitaj malo koje solucije nudi Applied Behavioral Analysis(ABA therapy), da budes spremna:).

U sport nemoj trcati zbog ovoga, još je on mali. Radije mu priusti nešto sto će ga opustati i gdje će imati priliku da bude sam i slobodan. Plivanje je ok, ali ne treninzi i zahtijevi, već rekreativno, kad on hoće.
Muzika, slikanje, glina, gardening, mirna zivotinja su bolji izbori za njega u ovom uzrastu i fazi.
Vjerujem da, kao i vecina naših žena, vodis racuna o ishrani, ali obavezno povedi i racuna o tome da ima dovoljno odmora, dovoljno sna, dovoljno mirnih trenutaka da se opusti. Smanji jurcanja i aktivnosti povremeno.
Meni je zastrasujuce koliko su djeca na ovom sjevernoamerickom kontinentu napregnuta i aktivna. Sve to ima svoju negativnu stranu i može biti okidac za brojne mentalne i zdravstvene probleme u odraslom zivotu.
Idem sad, dobicu otkaz:). Nadam se da sam ti pomogla.
Gala06
(......)
02. jun 2015. u 14.37
U guzvi sam, nemam puno vremena da pišem, nisam citala ostale postove pa se izvinjam ako se ponbavljam.

Svako dete je prica za sebe, i ne prolazi kod svakog isti pristup. Mi odavno nemamo takve epizode, a ono sto je nama nbajvise pomagalo je zagrljaj i uteha, osecaj da je voljena i bezbedna bez obzira na njene eksplozije besa. Poenta je da ne popustim, na primer, ako trazi nešto nemoguće, sto ja u datom trenutku smatram da ne treba da joj dozvolim, krene napad besa, ja sam je tada uzimala, grlila i tesila, rekla bih da mi je zao i znam da je besna, ali to što trazi za sada je NE! Ne popustam.

Ali kaosto rekoh, nisu sva deca ista, kod nekog ovo porolazi kod drugog ne. Ti pokusaj sama da pronadjes ono sto njega smiruje.
Gala06
(......)
02. jun 2015. u 14.40
A desava se da je jako nervozna bez nekog razloga(ili bar ni ona sama ne zna zašto) , tada je pitam kako mogu da joj pomognem, da li hoće da je zagrlim ili da je ostavim na miru dok je samo ne prođe. Nekad želi jedno, a nekad drugo.
Vanderbilt
(whatever)
02. jun 2015. u 14.49
Hvala vam svima, stvarno, puno:) Prvo lakse mi je sto vidim da nisam jedina u sličnom problemu i korisna je strasno ova validacija i/ili diskvalifikacija nekih ideja ili stavova koji se formiraju onako usput, prema situaciji, a ne unapred pa da znaš tačno šta mislis, zašto mislis i da ćeš zauvek tako da mislis:)

Lea,

„Pre bih rekla da je dete svaki put iznenadjeno da je opet upao u nevolju. Kad mu se razidju oblaci on prepoznaje da je u nevolji, prepoznaje da će mama sad da bude ljuta.”

Ovo je 100% tačno. On zna cemu njegovo ponasanje vodi ali nije u stanju da ga zaustavi dok se ne odigra od početka do kraja. Zato sam skoro sigurna da kod njega nije u pitanju neposlusnost i ili tako nešto, već impuls koji on još uvek ne ume da kontrolise. Zbog toga mislim da mu treba pomoći nekim sportom ili nekom aktivnoscu koja će ga uciti samodisciplini nevezano za ove situacije, znači da on nauci tu vestinu u prinicpu... pretpostavka je da će kasnije umeti da je primeni na situacije koje nisu aidio, teakwando ili šta već.. ...znaci, transfer znanja.

On inače nije dete koje je stalno u nevolji ili stalno kritikovano. Ne govorimo mu da je „bad boy”, a neko je spomenuo gore da mu treba skinuti osecaj krivice - ja to UVEK uradim i to je bukvalno pravilo u nasoj kuci, da se deca ne smeju osecati kao da ih manje volimo kad nevaljala, ili kao da ljubav zavisi od toga. On to takođe jako dobro zna, toliko dobro da je čak usvojio to i internalizovao, pa kada se naljuti na mene, onako mali, namrgodjen i smesan, skrsti rucice na grudima i napuci usta, inati se i sve, ali u sred svega toga uvek smogne snage da me obavesti „jako sam ljut ali te volim čak i kad sam ljut”. To ponavlja ono sto cuje od nas. Njima je u te male mozgove ugravirano do sad već mislim da ljubav nema veze sa tim i da ih mi volimo uvek i bez obzira na sve, a da je ono sto nam se ne svidja njihovo trenutno ponasanje. Ja znam da on možda nema kontrolu nad tim ponasanjem trenutno, ali isto znam da je jako važno usaditi mu ideju o tome da može da stekne kontrolu i da je to nešto sto zavisi od njega.

Što se tiče „lozinke” - upravo smo to ustanovili proteklih nedelja, u drugom kontekstu. Dogovorili smo se da u momentu kad izgleda kao da će opet da se desi da na kraju svi vicemo ili svi budemo tuzni, ja njemu kažem jednu frazu (iz njegovog omiljenog crtaca). Do sada to relativno dobro funkcionise ali stvarno samo ako uhvatim jako rano da kreće ta situacija. Ako zakasnim nema sanse. Ali ako uhvatim na vreme, kad izgovorim tu frazu on se uglavnom nasmeje. To stvarno svima spusti tenziju i onda možemo da probamo iz početka.

—-----------------

Sargarepa... potome sto si napisala mislim da me kapiraš 100% jer živimo istu pricu... E sad, on je u vrticu maskota, miljenik svih ucitelja i djaka i bukvalno može da radi šta hoće. On to obilato i koristi. Strasno je sarmantan, pravi mali glumac. Međutim nije folirant, jako je iskren i generalno vrlo dobro i pristojno dete. Jako je osecajan i voli i da se mazi i da izrazava ljubav na razne nacine. Sad moram da spomenem, pre koji dan stariji sin gledao Transformers crtani - to inače ne gledaju, to su sve tuce non stop, međuitm desilo se tako i u jednom momentu mladji dolazi do mene , oci pune suza, bradica drhti, reko šta ti je jesi se uplasio ? A on meni kaže - ne jako je tuzno nešto. Ja odem i premotam da vidim o cemu se radi, a ono neki bad guy je iscupao lokvanj iz vode i bacio ga negde, i sad lokvanj tuzno kaže „hoću da idem kuci” i neka tuzna muzika... Rasplace mi se dete koje je inače ponasanjem ponekad pravi mali gangster ispod te povrsine jedna mala osetljiva dusa :) E sad sam digresiju napravila... dakle, posto njemu pravila u vrticu nisu bas naročito stroga, to stvara problem kad treba slediti pravila kod kuce, ali dobro, popravljamo se. I u vrticu sam pricala sa njima i zamolila ih da saradjuju. On će u septembru u JK tako da ocekujem da će tamo imati susret sa nekim konkretnijim pravilima ponasanja u skoli.

Da dopunim, kad je bio mladji imao je te napade histerije i vristanja nocu - rekli su nam da su night terrors, mislim da sam i pisala ovde o tome. Otvorene oci, vristi iz sve snage 20 minuta ne možeš mu prici, ako ga slučajno pipnes on još zesce urla, ako odes iz sobe takođe, znaci šta god d uradis samo pogorsavas, sacuvaj boze da ga uzmes u narucje otima se kao zivotinja, a sve to bukvalno kao da spava. iako izgleda kao da je budan. To se smirilo kako je rastao i sad se to više ne desava nocu, i mislim sto je sposobniji da intelektualno shvati neke stvari, biće lakse.. .

—------------------------------------------
ana-anica... ja o borbenim vestinama ne znam ništa, ali mi je neko već sugerisao aikido jer je glavna stvar u aikidu ne samo odbrana već i kanalisanje energije napada u odbranu. Ja mislim da je to vestina koju bi svi trebali da naucimo, a naročito deca sa ovakvim problemom. Pretvoriti negativnu energiju u pozitivnu, kako oni to kažu - ja mislim da je to upravo ono sto bi njemu pomoglo da se umiri kad krene ta histerija da ga hvata.

—---------------------------

Chian - haha, jooj... nije smesno ali eto, bas si opisala jednu nedavnu scenu kad je i meni pukao film... ja znam koliko je važno uvek ostati dosledan i jednakog ponasanja, ne gubiti razum, ali znaš ono kad mi se smucilo sve zajedno da sam lepo sela i isplakala se od muke (prethodno smo skoro roknuli sa stepenica jer se on otimao dok sam ga nosila dole da krenemo u skolu jer sam već kasnila na posao, pa sam skoro slomila stopalo... da ti ne pricam) . Onda on dosao kod mene, place, slinav, zajapuren, naslonio glavicu kod mene u krilo i kaže „I love you even when I'm mad” . To je naravno čuo od mene milion puta, i ocito mu puno znaci čim je mislio da će time da mi pruzi neku utehu. Zato znam 100% da njemu nije namera da se bezobrazi i da pravi haos iz neke obesti, već stvarno ne ume da se zaustavi i sto Lea kaže on nema izbor. Ali ja hoću da ga naucim da može da stekne tu vestinu da sebi da izbor.

—------------------------------

Curice , mnogo ti hvala na javljanju.

„To radi tako što dijete uci zeljenom ponasanju, intenzivno ga ponavlja i nagradjuje, a tako prokrcuje stazu koja mu postane svakodnevno ponasanje-ovog puta zeljeno i socijalno prihvatljivo.”

Znam !!!!! bas to saznanje me je nagnalo na to da razmišljam o tome kako trenirati dete za novi odgovor, zapravo, krivo mi je sto je uopste morao da oformi i utvrdi ponasanje tog tipa jer znam koliko to iskustvo znaci i koliko je teško ugasiti jedno ponasanje te vrste nakon ovoliko ponavljanja.

Inače ja sam diplomirani psiholog :) Sada bih se grohotom nasmejala cisto da cujete prizvuk ironije kad to kažem :) Ono da je mnogo lakse sagledati tudj nego sopstveni problem je 101 % tačno . Znam stvarno mnogo o bihejvioralnoj terapiji, sve to što pricas sve mi je jako dobro poznato. U cemu je onda problem? Evo šta je meni do sad bio kamen spoticanja i još uvek nisam sigurna kako da se postavim : nisam mogla da razlucim da li ću smirivanjem deteta na bilo koji način (znaci ima milion situacija u kojima bi se on odmah smirio ma ne bi ni pocinjao da sizi, samo da mu ja odmah popustim i udovoljim) da ga usput naucim i to da tom nekom vrstom „pretnje” histerijom postize šta god pozeli. To nikako ne bih da ga naucim, tj ne bih da eliminisem jedno nepoželjno ponasanje a zacnem drugo... i zato sam do sada vrlo uporno istrajavala u tome da su pravila pravila i ne menjaju se samo zato što on pocinje da peni.

Uopste bas mi je drago da je ova diskusija tako informativna i konstruktivna ne samo za mene, stvarno smo se dotakle koje-čega sto može da koristi mnogima.

Sad bih znači da postavim to pitanje - zanima me kako razmišljate o ovome, ili još i bolje, šta konkretno znate - vi koje ste imale iskustva, profesionalno ili lično, sa ovakvim ponasanjima i terapijama. Znaci, znamo da dete to ne radi namerno, znamo da nema izbor, znamo da treba da mu pomognemo da nauciti ispravan odgovor na neki impuls i da ugasimo nepozeljan odgovor na taj isti impuls... E SAD : Da li to smirivanje ide na ustrb postovanja pravila? Da li time dajemo licencu detetu da nas kasnije „ucenjuje” ponasanjem kad želi nešto da postigne? Na koji način pomoći detetu, smiriti ga a ne nauciti ga pritom da se time posle sluzi i u druge svrhe i time isteruje svoju volju posto-poto?

Gala06
(......)
02. jun 2015. u 15.20
Evo šta je meni do sad bio kamen spoticanja i još uvek nisam sigurna kako da se postavim : nisam mogla da razlucim da li ću smirivanjem deteta na bilo koji način (znaci ima milion situacija u kojima bi se on odmah smirio ma ne bi ni pocinjao da sizi, samo da mu ja odmah popustim i udovoljim) da ga usput naucim i to da tom nekom vrstom „pretnje” histerijom postize šta god poze

********
Ja sam moje smirivala, grlila, nosala je dok se ne smiri je ali nisam POPUSTALA. Tako je lakse prihvatala NE. Nisam to odmah skontala, u početku sam probala ignorisanjem , ali to je vodilo do histerije i zacenjivanja.
Njanja
(*)
02. jun 2015. u 16.04
„ Da li to smirivanje ide na ustrb postovanja pravila? ”

Ne, ovo kažem iz licnog izkustva, kao i iz iskustva meni bliskih mama koje nisu razdvajale te dve stvari.
Pravila moraju da postoje u protivnom je haos na kvadrat.Jako je bitno ostati dosledan,
to je kljuc svega.Ima dana kada mi se čini da nisam dosledna, a onda tesim sebe i kažem da sam fleksibilna :)

Ja i dan danas objašnjavam pravila, primere na svakom koraku možeš naći i davati.
Uvek krecem od sebe, npr. dok vozim auto i stojim na semaforu ili znaku STOP objašnjavam zašto moram i šta će se desiti ako ne ispostujem to pravilo; od toga da mogu biti uhvacena od policajca do toga da napravim udes i slupamo se, onda to prenesem i na njih da ako ne postuju neki red za to će imati neke posledice, pa opet navedem neki za njih blizi primer:
- nemas spreman domaći ocekuj slabu ocenu
-ne operu ruke posle WC ili dolaska iz skole rizikuju da male bakterije ili virusi dodju do usta, a onda se razbole(dok ovo objašnjavam uglavnom ih golicam da im kao pokazem kako će da ih napadne :0)

Onda- objašnjavam da sam JA ta koja mora ustati ujutru da bi im spremila dorucak, da onda ocekujem od njih da ONI sklone cipele iza sebe kad dodju iz skole, npr.
Znaci, ako ja moram nešto da uradim za njih, moraju i oni zauzvrat...
Veruj mi primera uvek možeš naći.
Izvinjavm se ako sam nekako pojednostavila, samo sam navela mali deo taktike koju koristimo mm i ja.Sto pre shvate da ovaj svet ima pravila koja se moraju postovati, biće lakse i manje problema za sve :)
curice
(trazim informacije)
02. jun 2015. u 16.09
O ne, ne popustas ti njemu da bude onako kako on hoće.
I dalje je sve onako kako si ti rekla da će da bude, samo ga smirivanjem ucis ponasanju, ucis ga da ne histerise i ne vice i ne upada u tantrume, jer kad upadne ne zna s tim da se izbori.
To mora da nauci dok je još mali, a uci tako što ne dobija prilike za takvo ponasanje.
Kad nauci da bude smiren, onda lakse uci da komunicira, da se dogovara, da te cuje, pa da te i poslusa.
To ide korak po korak. Znam ja da bi ti to promijenila preko noći)), ali ne može.

Ti mijenjas svoj pristup njemu. Ti se mijenjas, on je isti. Ti usmjeravas njega i njegovo ponasanje, da ne ide u pravcu kojim je poslo. Obracas mu se smireno, tiho, ne kaznjavas ga, ne ljutis se, ne pozurujes ga, raspoložena si, nisi napeta (bar on ne osjeti:)).
To sve zajedno mu ne stvara konfuziju i dodatne frustracije, kao sto mu stvara kada ga ignorises ili se ljutis ili galamis. Kada je sve smireno on onda ima samo jednu bitku da bije-da se skoncentrise i nauci da prihvati da nešto trenutno ne može da bude po njegovom.

Nemoj previse unaprijed sad da razmišljas, kad prvi put budete imali situaciju sličnu ovoj od neki dan pokusaj ti drugacije da reagujes, pa onda da vidis kuda to vodi. I ti ćeš se mijenjati.
Ovako nekako kako ti Gala kaže za svoju princezu:).
I eto, ako te tjesi, nisi jedina. svi roditelji skoro imaju ovakvih ispada.
Njanja
(*)
02. jun 2015. u 16.19
Ostadoh bez misli posle prvog pasusa :0)

Postaviti generalna pravila, biti dosledan, ali u zavisnosti od situacija biti fleksibilan, pa tako u krug :)
tamara
02. jun 2015. u 16.56
Curice-ti bi trebala knjigu napisati kako prici detetu ili tako nešto.bez zezanja
skoljka
(student)
03. jun 2015. u 02.01
Evo da se upisem da i mi imamo jedno devojce od 6 god koja spada u tu grupu što se od milja zove 'spirited'. Sve ovo sto ste pricali i mi smo prošli. Najgore je bilo 3,4 pa i 5. Sa 6 smo malkice odahnuli. Ovo sto curica prica ću da isprintam i da čitam po sto puta. Mnogo korisne stvari i tako jednostavno, i sazeto recene. odlicni savjeti, mnogo hvala curice!
Ja sam već dosta puta i ovdje pisala o mom djetetu i kako redovno dobijam savjete pa sve bi mi to po kratkom postupku, mnogo je razmazena i sl. Odavno ja znam da to nije tako. al tad kao i sad ja još uvijek tragam za pravim pristupom prema njoj. Sve se vrtim od grljenja preko time outa, podmicivanja kad me potpuno sludi i onda opet grljenja, smirivanja, i tako zavisi kakav dan imamo svi u kuci.
SarenaLazaOriginal
05. jun 2015. u 01.35
Moj najstariji sin je bio u Kindergarten kad sam ja jednom prilikom nazvala Curice I pola sata trubila šta sve pokusavam da učinim da 'dovedem sina u red, da nauci nekog reda, da ga na neki način disciplinujem'.
Zalim se ja tako, ne prestajem a Curice lijepo smirenim glasom kaže meni ovako: „Znaš šta draga, meni se čini da ti sve radis pogresno'.
Tačno znam I momenat kad mi je to rekla, kojim tonom, gdje sam se nalazila, kako me sokirala.
Tako lijepo mi sa jednom recenicom preokrenula zivot.
Nakon te recenice 'meni se čini da ti sve pogresno radis', lijepo mi je rekla bas kao I tebi.
Smiri loptu, kad mislis da ga trebaš disciplinovati a ti sve baci u vodu pa ga zagrli, polako, ljubi ga, voli ga, bas u tim trenutcima.
I rekla mi je isto tako, neće to biti brz proces, samo polako.
Nama je trebalo 7-8 mjeseci da uspostavimo finu ravnotezu u nasoj vezi.
Curice I njene mudrolije su zlata vrijedne, I meni su definitvno okrenule zivot naopacke u praovm smislu. ”
curice
(trazim informacije)
06. jun 2015. u 22.48
Vi ste sasave:).
Tamara, vidis da sam napisala knjigu. Pogledaj koliki su mi postovi, skoro kao knjiga:).
Nisu to nikakve mudrolije:). Mene je samo muka natjerala da sve to izucavam, a voljela bih i ja da ništa o ovome ne znam, vjerujte mi.
Kamo sreće da sam isla u soping i na mani-pedi, umjesto sto sam citala o psihologiji i neurologiji djece i pohadjala seminare i kurseve o tome :))
Ajme SLO, koji blam! Zar sam ti stvarno tako direktno rekla?
Ja se uopste ne sjecam, ali lici to na mene :))
Bosanka, šta ćeš:)). Sve je bilo u dobroj namjeri, casna riječ:).
Uzivajte cure, želim lijep vikend svima.
-afrodita-
(♫)
07. jun 2015. u 02.45
Nisam citala komentare još uvek, i ne mogu da ti pomognem ali ću pratiti temu jer je moj najmladji sin bas takav kao sto si opisala, a još je stariji,ima 6 godina.
Kad sam ga vodila kod specijaliste za nešto drugo, usput sam pitala i za to, rekli su mi da je to imulsiveness, da svaki treci decak ima, da će da izraste iz toga do 10 god najkasnije (a ja ću do tada da skrenem:)
Moj ne može da hoda normalno sa nama, uvek trci, odluta u prodavnicama i uopste se ne osvrce da vidi gde smo, nema nikakav strah. U skoli je ok, ali koncentracija uzasno kratka i nemiran je, plus tantrumi i sve sto si gore opisala.
-afrodita-
(♫)
07. jun 2015. u 02.48
Inače ide i na plivanje i 3-4x nedeljno jujitsu,to sva trojica treniraju i vole. Nisam primetila da je sport ista promenio.
skoljka
(student)
07. jun 2015. u 12.10
Curice na zalost imala sam priliku da probam tvoje savjete. I dalje je tantrum trajao i trajao, al sam se ja osjecala vise u kontroli. Stavila sam je u njenu sobu, zatvorila vrata i zamracila malo i ja sjela pored nje. I tako sam mirno govorila sve kako i šta, al ona ne odustaje od svoga. Da vam ne pricam da je tantrum bio u vezi toga sto nije htjela da ostane s bakom jer ja jednom nedeljno odem u dzim , a muž na fudbal. Mislim kao da je ne znam šta, i to tako svaki put kad ja negdje idem. Ona meni kaže da mi ne da ja imam vise 'fun' od nje. Eto, to je razlog. Jedino na posao je prihvatila kad idem jer zna da nije fun:)
A ova mladja mi juče priredi na jednom nasem skupljanju pred svima predstavu. Udara me, vristi jer joj je ispalo malo sladoleda na travu. Mislim da riknes, matora sam, nemam zivaca da se na dnevnoj bazi borim s njima. Dodje mi da ih zakljucam u kucu i nek vriste, a ja odoh da disem malo. Pa, ljudi dokle vise? Od njih 2 uvijek neko vristi, a ako nisu one onda mi se muž penje na glavu. A moram priznati nekad i samu sebe teško istrpim:)
Hvala vam sto ste me procitali, već mi je lakse:)
maja3s
(diskutant)
07. jun 2015. u 13.05
Шта ће бит тек кад уђу у пубертет... Зато је боље мало раније дјецу рађат... Ја имам 2 тинејџера... Добро стари мало посустаје ал зато су ту други проблеми... Код ћерке задњу годину сви вриштимо у кући... Чак је и син којег све то пролази увидио ствари и покушава да објасни сестри како стоје ствари :( :)
tamara
07. jun 2015. u 13.57
Kakve veze ima kasno/rano radjanje sa ovom temom? Jel može neko da mi objasni?
skoljka
(student)
07. jun 2015. u 15.23
Tami to zato što sam ja rekla da sam matora i nemam zivaca:) mada, majche kod mene ni to ranije radjanhe nebi pomoglo. Mislim bi tek pucala sto nisam imala svog vremena da se zezam, ovako je super, ionako sve ide dowhill, al sad bar imam dobre uspomene:)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
07. jun 2015. u 18.29
Ne da savjetujem isto ali ja sam dosla u fazu kad im samo kažem: look at all the cares I give... oh wait there's none!!! I odsetam. Claire Dunphy taktika haha! Dosta sam nerava već izgubila.
Pogotovo kad se pocerupaju između sebe. Dvoje starijih već mogu da sami raskrste između sebe. Dosta sam bila sudija, sto zakuvaju nek raspetljavaju.
Najmanje je prilično prgavo I razmazeno. Srećom, sto vise odrasta sve je manje hvataju zute minute, ali treba još izgurati pubertet.
Ako I napravi tantrum, ako imam zivaca sa se bakcem, nema galame, nema vristanja, nema naughty corner, kaznjavanja, ali smirenim glasom samo kažem da je presla granicu. Nema intimidacije s moje strane, to nikad ne pali. Kad se smiri razgovaracemo, dok je sooky ne. Krokodilske suze, histerisanje I prenemaganja ne nagradjujem paznjom. To nema nikakve veze s tim da li je volim ili ne, jednostavno mislim da joj ne cinim uslugu. Da padne I slomi nogu recimo, OK utjesicu naravno, a ne ona vristi jer je Barbie otpala glava npr ili seka ne da TV. Ako ja skacem na svaki njezin tantrum, to znači da pale kod mene i ona će se i dalje tako ponasati kad joj god zatreba.
Kad zakera oko izbora, ima 2 opcije, uglavnom moje, ako zapne za nešto sto nema smisla, nema ni te moje 2 opcije. Kad treba nešto da uradi, negdje da se ide, itd dobije 3 min upozorenja da zavrsi sto god radi I da se pocne sprematii.
Zvucim kao tiranin hehe :)
skoljka
(student)
07. jun 2015. u 21.44
Out nikako kao tiranin već kao ja bih rekla dosta nas mama.
Ja nemam ni malo samilosti za njihova zakeranja. Al opet da mi kidaju zivce ta njihova konstantna prenemaganja, kidaju brate mili.
kod nas u kuci konstantno neko hoće da dobije ono sto be može. I iako većinom ne bude po njihovom one opet drame just in case. Iako znaju da ću ja koliko god tantrumale otici u svoj dzim, ja opet svake srijede isto prolazim. Kako to uopste objasniti, tu osobinu kad izguravas svoje iako dosad skoro nikad nisi izgurao. Hajd ova mala od 4 god, tu se ne brinem, shvatice. Al ova starija već skoro 7 god shvatava, pa kad će vise?!?
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
08. jun 2015. u 01.36
Ima da shvacaju do 18-e minimum. :)
Samo će te preci sa zagrljaja, naughty corners I ostalog sto ste radili dok su klinci bili mali, na duge razgovore, tinejdzersko kolutanje ocima, itd itd. Neće nikad biti lakse , samo će se problemi i taktike mjenjati.
Bitna je samo konsistencija, s tvoje I MM strane, da niko ne popusta I ne sabotira drugo.

Gala06
(......)
08. jun 2015. u 02.43
Haha, moja već sada (još malo će 6 godina) koluta ocima kad je smaram.
maja3s
(diskutant)
08. jun 2015. u 05.00
Аут, баш тако... ми смо имали фазу подмуклог смијања... Ужас ти причаш а он се смијуљи...срећа прошло је :) а ћера неће да прича неће да слуша оде у сибу и залупи вратима ( као у оној Икеиној реклами за издржљивост намјештаја- кухиње) и одврне музику... Драма квин :)

Мене само тјеши јер знам да ће проћи... Видим моје другарице улазе у фазе пубертета видим им на лицу шта их мучи... И кад се састанемо почну о дјеци а ја имам још једном кроз све да прођем... Само лакше ми је са ћерком сад кад већ знам... Са првим је све најгоре :))
alskdjfhg
(supermama)
07. jul 2015. u 02.34
draga Vanderbuilt

nisam jedino shvatila ( ili nisam procitala ) koliko se te njegove epizode desavaju
Ako retko, verovatno će ga sa godinama proći, tu bi ti kao i ostale formasice predlozila da ga upises na neki sport, kad već razgovor ne daje puno rezultata, mada čini mi se da može tu biti i neki drugi problem. Ako se te epizode desavaju često, recimo 2-3 puta dnevno onda bih ga odvela kod specijaliste, možda drugacija ishrana (neću sad da idem toliko daleko niti da te plasim ali možda neki prirodni lek, tablete ) bi mogle malo da pripomognu smirivanju njegovog malog organizma.
Možda ne treba prilepljivati etiketu da je to jednostavno njegov temperament, ako to sve predje neku granicu možda je neki drugi problem u pitanj...

moj brat sad ima 33 godine i kao mali je imao takve epizode, neću ni da spominjem na šta je sad kao odrastao covek spreman,ali kad ga uhvati njegova minuta- bolje bezi...:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.