Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Obaveze_Dete_Posao
NikaNika
15. jul 2014. u 02.32
Da li neko ima da je imao slične probleme i kako ste to resili?

Dete mi ima 5 ipo godina. Sada će u prvi razred. SKola mu je od 8 30 do 3. Ja moram da radim i da sam u kancelariji od 9 do 5, sto znači da mogu da dodjem po njega taman u 6 da ga pokupim sto znači da bi morao da bude u programu posle skole. U tom programu nema hrane , nemaju ni frizider da bi on mogao ceo dan da drzi svoju hranu u frizideru i deca svih uzrasta su u tom programu sede i cekaju roditelje da dodju do 6. Svi su uglavnom gladni zeljni prave hrane, s obzirom da daju snacks kao i te neke zezalice. Znam ovo iz razloga sto sam uzela slobodno od posla neko vreme da mu nosim hranu u skolu i sva deca su bukvalno trcala da vide šta ću da dam sinu i onako željno gledala i čak su i prokomentarisali da su gladni. Ako me pitate koja je skola, jedna od najbolje skole u kraju u kom sam. Privatnu skolu ne mogu da priustim jako je skupa.
Moj posao je jako odgovoran i zahtevan i ne mogu da se zezam i da često napustam. To ne može da se tolerise, a i ako se tolerise nema ko da radi moj posao tj sve mene ceka. Isto tako, sin mi je pre godinu dana dobio dijagnozu absence seizures - petit mal ono kao na momenat gleda kao blagi talas epilepsije se to zove i pije lek ujutro i uvece i sve je dobro nema vise to od kad pije. Znaci s obzirom da je na ovom leku meni je jako teško da sedi u skoli od 8 30 do 6 s ozbirom da ne daju hranu ni neke uslove da oni drže svoju hranu tamo. To je jedan problem, a drugi problem je sad kad krene u 1 razred od avgusta treba da se radi domaći svaki dan pocnije po malo ucenje već i ocekuju dosta od dece ovde u tom uzrastu. On ako ga pokupim u 6 on je tada jako umoran, smoren, i gladan i mislim nij emu nidocega, nešto d apojede i on vise nije sposoban nešto bas kvalitetno da uci a mora da legne i najdalje do 8. Sve je ovo većinom na meni cela organizacija oo svih ovih problema i dnevnih obaveza. Muž ima posao da putuje i nije tu po 5 ili 6 ili 7 dana nekad, nikad se nezna kad je tu ili kad nije tu, tako da fakticki se ne može racunati na njega. Imam dobar posao, u mojoj struci i karijeri.
Problem je sto sa ovakvim poslom i ja sama da se vodim o svemu oko deteta pod ovim svim uslovima, ne mogu da izdržim jako je stresno i ne znam šta da uradim. Ne znam kako sve sama da postignem i najgore je što ne znam ko će uciti s njim svaki dan i kako će bez prave hrane ceo dan u skoli do 6 i da li je to zaista zivot...ja ne smatram da je ovo u redu. Najveci stres mi bude ako se nešto desi kao naprimer neki dan glava ga bolela ili nešto iskrsne da ne može u skolu a ja bukvalno imama takav posao da ne mogu da ne odem na posao jer određujem bitne poslove koji mene cekaju i uostalom budem li izostajala to mojoj firmi ne odgovara.
Mislim da vam je jasna situacija, pa ako ima neko iskustva slična ili da je prosao ovako nešto uspesno, podelite neke realne i dobre savete!
Javljam se iz USA inače.
Hvala.
Republica
(®)
15. jul 2014. u 04.05
Ja ti jedino mogu dati savet za hranu.
Imash - tupperware with ice pack- kao reshenje :

http://greasergrrl.wordpress.com/2008/07/18/highly-engineered-tupperware-fit-fresh/
:0)

tamara
15. jul 2014. u 04.06
nemas ti puno izbora,nazalost.pretpostavljam da baka servis nemate.možeš ili „zalediti”karijeru jedno vreme i preci na fleksibilniji posao,ili naći nekog ko će ga pokupiti posle skole dati mu da jede i malo uciti.nezahvalna situacija skroz.uvek ima rezervnih bakica koje bi rado pomogle ili ozbiljnijih studenata.možda dovesti nekog iz srbije da bude tu.negde moras „prelomiti” ako nemas opciju da možeš raditi od kuce.
BEHEPA
15. jul 2014. u 04.59
E, pa to je ono - nije lako biti napolju i sam, bez pomoći. Ili ti radis part time i uzimas dete posle skole, ili ga dajes u after school care ili imaš baby sitterku. Ne znam gde si, ali recimo da si u Americi kao i ja. Kod nas je slična satnica, skola je od 8.20-14.50 i to jeste bas dugo. Ali sva deca nose lunch boxes u koje stavljas nešto za uzinu (snack) i nešto za rucak (rucak može i da se kupi, uplatis unapred ili dete placa svaki put, mada je varijanta unapred placanja bolja, naravno). Spakujes mu i flasicu vode. After school programi bi trebalo da se pozabave radom domaćih zadataka tako da kad roditelji pokupe decu, ona vise nemaju skolskih obaveza. Moji klinci nikad nisu imali domaće zadatke da rade od danas do sutra nego su im dati u, recimo, ponedeljak pa za sledeći ponedeljak. Tako da i ako ne stignete da uradite tokom nedelje, mozete da zavrsite za vikend.

Ja sam zbog svega sto si napisala odbila par full time poslova. Jednostavno, bili su previse kruti, ja ne bih stigla na vreme da podignem decu, moj muž bi morao ranije da izlazi sa posla, njegova satnica je daleko veca i bili bi na gubitku. Sa druge strane, priličan procenat moje plate isao bi na to cuvanje pa mi se ni sa te strane nije isplatilo. Tako da ja sad gledam part time poslove. Četiri sata dnevno, ja kupim svoju decu i bavim se njima posle skole, vise novca ću da zaradim nego sa full time uz placanje decjeg cuvanja.

Ako si sama, ako nemas previse opcija, ni dobra organizacija previse ne pomaze. Iz tvog posta mi se čini da tvoja firma nije naročito fleksibilna i u tom slučaju, moraces verovatno da preispitas prioritete.

Srećno!
tea_27
15. jul 2014. u 06.26
Nemate fleksibilno radno vrijeme?

Mi to rijesavamo ovako..
Skola je od 8..u dnevnom je boravku do 17, kada se zatvara.
Ja idem ranije na posao (radni dan mi je isto 8 sati a do posla mi treba najmanje pola sata) i kupim djete između 16 i 17h. Muž sprema malu i vodi u skolu..radi od 9 do 17h..sto znači da nije kuci prije 18h.
Kad ja imam kasno sastake ili moram raditi preko vremena..onda se mjenjamo..on ide ranije i kupi je, a ja je vodim.
Sve ide na dogovor ali naravno ne bi bilo realno da nemamo fleksibilno radno vrijeme koje kaže, na posao se dolazi između 7 i 9.

Ja sam doduse na porodiljskom sada. Biće zanimljivo sa dvoje djece kad Jedno bude u vrtic, drugo u skolu.

Što se tiče hrane.. Nemaju ni ovde topli obrok nego se prave uzine od kuce za cijeli dan. Imaju doduse mali frizider. Zašto ne vidite sa skolom/ dnevnim boravkom da nabave mali frizider gdje mogu neku malu uzinu da ostave? Ne mogu da shvatim da ako roditelji traže da neće da nabave.
Pravi obrok tek dobiva kod kuce oko 18-19h kad ja spremim nešto za veceru.
kalavestra
(inzinjer)
15. jul 2014. u 06.32
Cao!

kako ja vidim vama treba mala pomoću kuci. znaci žena i listudetkinja koja će dete da uzme isz skole oko 4 recimo da mu da da jede možda i vama veceru polu da pripremi. Bez treceg necete dugo moći no vi ni dete u ovakvoj situaciji. srećno!
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 08.50
Ja sam u istoj situaciji od prvog dana. Jedno vreme smo pomerali radno vreme tako da ih uvek neko kupi iz skole, ali sada to vise nije moguće.
Deca su u skoli od 8 do 5. Skola se zavrsava u 3 I onda su I posleskolskom boravku. Tamo urade domaći I imaju snack. I moji sinovi su navikli da jednu pravi obrok odmah posle skole, ali na zalost morali su da se odviknu. Ja sam se, isto kao I ti sekirala, bilo mi zao, ali onda sam gledala njih.
Oni uzivaju tamo. Uvek zavrse domaći, igraju se tamo s drugarima, gledaju ponekad film…U svakom slučaju njima je bas zanimljivo I još ni jednom se nisu zalili. Ponekad se zale sto sam dosla suvise rano da ih pokupim. Ponkad zaista budu umorni.
U svakom slučaju, kada dodjemo kuci, domaći je već gotov, već su citali, I onda mogu da se odmaraju.
U tvom slučaju, mene najviše sekira ta sinovljeva dijagnoa I to što si rekla da ne možeš da izadjes s posla, ako je on bolestan. Da li mislis da će da te otpuste ako se to desi, ili se ti jednostavno sekiras zbog nagomolavanja posla?
Što se otpustanja tiče, to ne mogu. Mislim mogu, ali ako ulozis zalbu, niko im neće pomoći. Što se nagomlavanja posla tiče, to moras da rascistis sama sa sobom. Ili ćeš da nadjes nekog ko će ti biti pomoć I potpora u takvim situacijama, mislim na pomoć u kuci, ili ćeš da promenis posao. I moj posao je jako zahtevan. Ponekad mi se ne mili godisnji, jer znam koliko će me posla docekati, ali ja ne živim da bih radila, već radim da bih živela. I znam da su postojali pre mene kao kompanija I opstace I bez mene, a ja u međuvremenu imam pravo na slobodne dane, vikende, I sick dane (ne daj Boze). Meni se I drugima desava zivot, I neke stvai covek ne može da predvidi niti spreči, kao ne daj Boze decije bolesti I mora da postoji način da se radi oko toga. Desava se I mojim radnicima, I meni, I mom VP, desava se svima. Moras da imaš plan za takve situacije, ili nadji flexibilniji posao.
Ja imam opciju da u takvim danima radim od kuce. Znam da to nije ni slično kad si na poslu u centru svega, ali bolje I to nego da me nikako nema. Ovo sam koristila za snow days. Inače, tu opciju ne koristim mnogo, jer ja volim da izadjem iz kuce. U suprotnom ne bih izlazila iz pidzame 
Ne znam za druge mame, ali ja sam mama koja odgaja dvoje dece, imam full time posao, van skolske aktivnosti, prijatelje, hobi…I ako volim svoj posao, ovo ostalo mi je mnogo vaznije. Radimo I zaradjujemo da bi mogli da živimo I uzivamo, to nemoj nikad da izgubis iz vida I dopustis da posao preuzme vodjstvo u odnosu na sve ostalo.
Srećno
Rinzo
15. jul 2014. u 08.53
Ja bih to mnogo pojednostavila. Puno mu je to u skoli. Ti garant placas nekih 300-400 mesecno za aftercare a za malo vise možeš nekog da nadjes da ga pokupi, nahrani I fino pricuva dok se ne vratis. Ili možda možeš da nekoj mami koja ne radi a ima dete u istoj skoli ponudis iste te pare da to uradi. Njemu je po mom mišljenju to dugo, plus mu pomera rucak veceru za jako kasno. Ja bih to tako razresila.
alskdjfhg
(supermama)
15. jul 2014. u 09.02
Ne znam da li je neko predlozio, dadilja!
Ili druga opcija otkaz i sedi kuci i brini o klincu, ili trazi drugi po
sao gde su malo fleksibilniji i gde nećeš imati toliko posla...

Sve je stvar u prioritetu draga moja

Srećno sa odlukom
svirena
(teaser)
15. jul 2014. u 09.18
Da ti kažem odmah da se za ishranu i jelo ne sekiras. Kod nas je takav raspored od kad dijete ide u vrtic maltene od njene prve godine. Vecera je tek oko 6.30 ili 7 sati, prije toga taj snack u vrticu/after care. Dijete mi raste i razvija se ok. Ja bih jedino pitala tu u produzenom boravku zašto ne rade domaći sa djecom, to je nekako standard čini mi se. Ili ako mislis da će ti veca pomoć biti da nekoga unajmis da ti pokupi dijete, pripremi za veceru i pomogne oko domaćeg (a da možeš da novcano priustis), onda je mzda to za tebe najbolja opcija.

vidim da si u americi, ja recimo ne mogu da priustim da ne radim, bez obzira kakav mi je prioritet. Muž mi nije software inzenjer, pravnik, ni doktor:-)))pa da mogu da izvoljevam, imamo dvije prosjecne plate, živimo ok, ali o part-time ili luksuzu da ne radim ne mogu ni da sanjam. za part time isto ne znam osim konobarisanja ili nekih lijevih zanimanja šta se to može raditi u americi. o tome je bas nedavno bio clanak da obrazovane žene koje bi voljele da provode vise vremena sa djecom nemaju skoro nikakve opcije za radom od kuce ili part-time poslovima (osim ako ne raduckaju honorarno za sebe za neka kreativna zanimanja). svakako da ima izuzetaka, i moguće su i druge varijante, ali ovo je taj neki zivotni prosjek u ovoj zemlji.

srećno i ne sekiraj se za hranu, stavi sve 'na papir' pa izvazhi.
Barilli
(bez_izuvanja)
15. jul 2014. u 09.23
Uzmi nanny da ga pokupi u tri, dovede kuci, urade domaći i da mu da jede. 3 sata dnevno.
Takođe, iole ozbiljan dnevni boravak pri državnim skolama ima organizovano radjenje domaćeg uz nadzor uciteljice. Ne znam gde si, ali u Americi je to norma. Pa kad će deca raditi domaći. Što se tiče jela, imaš termo lunch box, koja drži temperaturu/izoluje, kao i odgovarajuće posude za hranu. Ja mom sinu pakujem pored jutarnje uzine i rucka popodnevni snack, jer ima spec. dijetetske zahteve. U boravku bi dobio neku grickalicu, nekad voce ili povrce, ali uglavnom kokice, doritos ili ko zna koji pricesirani junk.
hana-banana
(.)
15. jul 2014. u 10.08
Ja ne vidim kako je ovo drugacije od situacije u kojoj se nalazi vecina porodica sa djecom u skoli - djeca su na snek hrani maltene čitav dan, dodju kuci smorena, rano u krevet i tako u krug.
Koliko sam ja radeci u skoli uspjela da vidim, u prvih par godina je taj „domaći” ipak minimalan. Ne kažem da se ne treba raditi sa djecom, ali vecina naših ljudi, naviknuta na nas sistem obrazovanja je prenerazena koliko malo domaćeg ima, obnove gradiva, itd.
Za hranu bih mu pakovala kuvano u termos posudje ili da dodate malo i unajmite nekoga za afterschool.
Vikendom mu se možeš malo kvalitetnije posvetiti, pregledati šta je radio te nedelje u skoli, šta mu predstoji, tada će biti odmorniji.

Srećno!
skoljka
(student)
15. jul 2014. u 10.33
Hej svirena, apropo part time poslova a da je plata iole ok ima ih, al sa part timom ne gradis karijeru to je sigurno, to je zaradjivanje i odradjivanje. Može i dr i farmaceut, nurse da rade part time i plata je dobra ili odlicna, tako da nije samo konobarisanje i sl.
A za postavljacicu, vecina djece ovdje kao i tvoje. Moraces da unajmis nekog ako hoćeš drugacije.
saadet
15. jul 2014. u 11.39
Uzmes dadilju da ga cuva i da kuva, prosto ko pasulj :-)
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 12.33
Ma on je još uvek mali, ali za koju godinu, rucak i snack će ga najmanje zanimati. Ja svojima ponekad spakujem vise hrane (jer pakujem im i rucak), ali oni ni ne obracaju paznju na to. Tamo ima dosta dece s kojom se druže, pa jedva docekaju da pricaju o igricama, da se igraju i zezaju. Moji sinovi doruckuju kod kuce, rucaju u skoli, imaju snack u skoli, i veceraju nešto „ozbilnije” kod kuce opet.
Veruj mi da to teze pada nama nego njima. Moji se klinci super zabavljaju.
Jedina druga opcija je da nadjes nekog, ili nadjes drugi posao.
Ja isto ne mogu da ne radim, ni finansijski, a ni mentalno.Al ni ovo neće sto godina trajati. Za koju godinu ostajace sami kuci :)
Odrastose mi deca :))))
JoannaL
15. jul 2014. u 13.34
Dajem i ja glas da ga neko pokupi iz skole oko 3-4 , da mu kod kuce da jede i da urade zajedno domaći sto i ne mora, ja nisam pristalica da deca odmah rade domaći nakon skole (msm živim po principu ne radi drugima ono što ne bi sam sebi učinio, posle skole ja sam volela da odmaram malo). Popricaj sa majkama ostale dece, možda ima neka sto sedi kuci ili ima domaći day-care,ili potrazi privatna obdanista, koja ionako kupe decu iz skole u 3, za male pare pokupice i tvoje do 6, da se bar opusti i može nešto da pojede.
Inače neće umreti od suve hrane , iz iskustva. Voce kao banana, grozdje, jabuke, kruske ili pakovano u plasticnim casama (tipa kompoti, puding) ne trazi frizider, kao i trajno mleko u malim pakovanjima. Tako da opcija ima mnogo.
tamara
15. jul 2014. u 14.18
9 ipo sati je previse za malu decu u skoli koliko god je zanimljivo.ako je već karijera u pitanju onda se verovatno misli na zahtevne poslove koji su dobro placeni.ni jedna firma neće propasti zbog jedne mame koja prioritira decu.
ne razumem da vam je dovoljno sa decom biti dva,tri sata,to je mucenje za porodicu.
svirena
(teaser)
15. jul 2014. u 14.28
pa maltene cijeli svijet tako funkcionise, sa posla se ni u bivšoj jugi ne dolazi vise u 3, 4 već u 5, 6. Dok dijete vecera, tusiranje, malo se poigras i na spavanje. To su ta 2-3 sata zajednicka za veeeliku većinu ljudi koji u ovoj zemlji žive i moraju da rade puno radno vrijeme(o Americi govorim jer tu živim), osim nekolicine sretnika. vjerujem da je situacija slična i u drugim zemljama sličnog sistema.
svirena
(teaser)
15. jul 2014. u 14.29
i još nešto, ne razumijem iscudjavanje 'da li vam je dovoljno'. nije mi dovoljno, a zlatnu koku da me hrani nemam.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
15. jul 2014. u 14.38
Ja bih da se složim sa Teodorom. Djeca se brzo navinu na taj ritam.

Moja u Kanadi zavrsila 2. razred a domaći je imala možda par puta u prvom, ko fol neki projekti. U 2. razredu, domaći čitave godine joj je bio da cita posle skole. Tako da... ne sekiraj se za domaći. Sumnjam da je u USA striktnije. Na kraju, ako domaći i ima, onda oni to odradjuju u after school care.

Ako i dalje mislis da ti je dijete gladno, onda se slazem sa onima koji su već predlozili da umjesto u after school care, dijete ti kupi dadilja ranije iz skole, da mu da jede nešto konkretno, itd.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 14.44
Ma ko će meni da kaže šta mi je dovoljno. I ko će o meni da sudi na osnovu ovoga sto radim danas.
Ono što ne znaš je da sam ja prvih 5 godina zivota svoje dece potpuno stavila karijeru na hold, radila neki bezveze posao u drugoj smeni, samo da bih imala extra prihode koji su mi trebali.Svoj raspored sam menjala ne godisnje, nego mesecno, da bih se uklapala sa profesionalnim potrebama svog muza, posto je on zaradjivao vise. Tako da sam pocinjala da radim onda kada on dodje kuci, a dolazim s posla kasno. Po ceo dan sam bila s decom, uvek je bilo spremljeno, skuvano i cisto. A tako je i danas kada radim full time. Tek kada su oni krenuli u skoli, ja sam pocela da radim na svom profesionalnom razvoju. Zašto da ne. Moj sin će Boze zdravlja za 6-7 godina krenuti na fax, i verovatno se iseliti iz kuce. Ja sam postojala kao osoba i pre njih, i postojacu onda kada im ne budem potrebna kao care giver. Ja sam se od prvog dana njihovog zivota trudila da im budem uzor, kako osoba može da bude i dobar roditelj i usepsan u svom poslu, i do sada sam to barem uspevala.
Ne kažem ja da stay home mame ne pruzaju pravu sliku svojoj deci. Iz licnog iskustva znam da pruzaju mnogo i previse, ali to takođe ne znači da mi majke koje radimo zapostavljamo svoju decu.
Osnovni kriterijum za dobrog roditeja ne pociva na cinjenici da li (roditelj) u ovom slučaju majka, radi ili ne, nego kako provodi ono vreme bez obaveza (jer i stay home mame imaju obaveze) sa svojom decom. A ja ga sigurno maximalno posvecujem svojoj deci.

tamara
15. jul 2014. u 14.45
od 8-16h ovde normalno radno vreme ili 7-15 ili 9-17.vrtici i produzeni boravak se zatvara u 17:30 ali kad imaš malu decu skoro svi razumeju i nadje se rešenje.ja „ne koristim” pauzu i radim od 8-15:30
tamara
15. jul 2014. u 15.17
da,koje su to karijere msl.cime se bavite?jeste lekari,politicari?cisto pitam jed danas svi imaju fakultet pa i vise ali sve su redovni poslovi.msl.ne razumem šta su „tamo neki bzv.poslovi”?ja sam ekonomiju zavrsila,dala magist. radim u banci ali me to ne tera da u svakom javljanju spominjem karijeru jer smatram da imam običan posao,bolje placen ali zato sam i ucila.još nešto,nemojte puno da podcenjujete druga bzv.zanimanja jer takvi ljudi jako često imaju veću godisnju zaradu od poslova koji zahtevaju visoko obrazovanje.naravno nije pravilo,ali kad mi dodje vodoinstaler(bio jedan danas pa mi pade na pamet)on ima godisnje vise platu od npr.zubara koji će sutra doći.
tweety_m
(?)
15. jul 2014. u 15.34
Ja bih rekla da si ti samo isprepadana kako će to da funkiconise,i da to uopste nije onako kako ti pišes.
Tako kako vi živite živi 80 % ljudi sa americkog kontinenta. Kao prvo znaš i sama da djeca u skoli imaju snack i rucak.Ako hoćeš saljes i jedno i drugo,ako nećeš rucak kupuje.Kod mog sina u skoli uplatim na racun,on zna svoj kod i tako mu skidaju pare sa racuna.Svaki dan mogu da udjem u racun i vidim šta je kupovao.Već su ti mame rekle da kupis termos (možda već i koristis)i možeš da mu ubacis kuvano,da bas nije sendvic,drugo ubacis neka peciva sto znaš da će isto da ga drže (kiflice,kroasani,parce pite, mufin...)Uglavnom spremis mu u lunch box dovoljno hrane da nikad nije gladan,a ako i manjka uvijek u kafeteriji može da kupi.Taj after care program je zaduzen svugdje da urade domaći,to ti provjeri još jednom cisto sumnjam da nije i kod nas.A sad sto dodje u 6 kuci,šta da radis ako ti je za utjehu mnogo djece isto tako živi i normalno funkcionise.Ja sam kuci sa mojima,mogli smo finansijski tako da uradimo,kako će na dalje vidjecemo.Možda ostanem još ovu god kuci posto mladji ide u pre-k samo 3 sata,a možda i nađemneki part time.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 15.37
Ovde niko nije podcenio ničije zaposlenje.Ni jednom recju. Ono sto ja zovem karijera nije posao koji trenutno radim, to je moj licni poslovni razvoj, ukljucuje svaki posao koji sam radia, pa i onaj prvi u K-Martu za 6 doll na sat, pa sve do ovog koji sad radim. Svuda sam nešto naucila so je doprinelo mom profesionalnom razvoj. To nije staticna i nepromenjiva imenica, i neodnosi se na stanje u kojem se nalazim, to je kompletan profesionalni i licni razvoj, ukljucuje sve sto sam radila, sto radim i sto planiram da postignem. Čak i ono sto sam radila bez ikakve novcane naknade. Meni je bitno da ne stagniram, ni na jednom planu.
Svaka ambicija da napredujes u bilo cemu sto radis je karijera. Nije rezervisana za doktore i politicare.
hana-banana
(.)
15. jul 2014. u 15.40
Što se tiče ove teme, sit gladnom ne vjeruje i to će uvijek biti tako. Oni koji nisu na ovom kontinentu jednostavno nemaju predstavu koja je to frka-trka, kolike razdaljine između posla-kuce-skole, kako se ovde sve ozbiljno postavlja tako da su i najobičnija zanimanja „karijera” i ako posao pokusavas krojiti po svom zivotu, automatski ga ne shvatas ozbiljno.
Ja sam to shvatila kad sam kao student na bezveznom poslicu od $13/h pokusala da ne uzimam čitavu pauzu za rucak nego da idem ranije kuci - ne može. Kad sam na istoj toj pauzi pocela ići u teretanu umjesto da pauze provodim u lunch room, onda nisam bila team player. Znaci nema toga, može se tu i tamo nešto isposlovati, ali u sustini nema nekih većih povlastica jer se podrazumijeva da je vecina ljudi u istoj situaciji - svi imaju djecu.

Meni lično je tuzno djecu ostavljati ujutro i kupiti ih bezmalo 12 sati kasnije i zbog toga sam i pristala na razne kompromise dok ne odskoce, ali da mi je fino gledati kako me novopeceni preskacu i dobijaju bolja radna mjesta - nije. Ali, sto Teodora kaže, kad djeca dodju u neke godine, šta treba, mama da dzudzi kod kuce, da se zanima nekim part-time poslicem, a djeca ionako posle skole idu svako za svojim obavezama, drustvom, zanimanjima. I zašto, samo da bi se racunalo da ona ne zapostavlja svoju djecu, da nije losa mama? Ma ajde bogati... Svakom svoje, zato i ima raznih porodica, raznih poslova i na kraju krajeva raznih faza u našim zivotima kad se možemo vise posvetiti djeci ili radu.
Jedno je sigurno - niko ženu nikada neće iz-guilt trip-ovati kao druga žena. Muskarcima ovako nešto ne bi palo na pamet.
JoannaL
15. jul 2014. u 15.43
Žena trazi praktice savete oko cuvanja/ishrane deteta i kako da to uklopi u svoj raspored.
Ono sto mene Najviše nervira , je kad ljudi kažu-pa sedi i razmisli šta je tebi vaznije u zivotu.Pobogu, pa ako radim full-time znaci deca mi nisu važna?
Žena nije pitala vase mišljenje o njenoj karijeri, dali da napusti/skrati/menja posao .Po meni je to toliko intimno da je nevaspitano da se uopste i pominje. Još da pitate koliko ima na knjizici pa da joj rasporedite budzet.
Retko se ljutim ali ovo me dirnulo.
tamara
15. jul 2014. u 15.45
naravno,ali „tamo neki bzv.posao”mi zvuci malo gledanje sa visine.no,verovatno ja ne razume.nije pametan zavrsio fakultet nego uporan a ovde sigurno ima neko i sa poslom u butiku ili servira hranu a šta znam čini mi se da se često indirektno piše mi pametni i oni glupi.opet verovatno je do mene greška.moj otac ima dva fakulteta i svetsku karijeru ali nikad nisam čula „oni bzv.poslovi”od njega iako je njegov srpski mnogo kvalitetniji i ispravniji od mog.
hana-banana
(.)
15. jul 2014. u 15.47
Upravo tako Joanna, ja bas mislim da žena koja radi full time najviše i žrtvuje jer u vecini slučajeva po dolasku kuci samo prione na drugu vrstu posla i obaveza, a svoj dan da nekome drugome radi finansijskih pritisaka. Naravno da vecina i voli da radi i zaradjuje, ali nema tu govora o prioritetima.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 15.49
Ovo „oni bzv.poslovi” si samo ti pomenula. Niko drugi. Svoje pretpostavke ne možeš smatrati tudjim mišljenjem.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 15.51
100% tačno Hanna. Meni se dan, dolaskom kuci ne zavrsava. Ne retko samo s ulaznih vrata produžim u kuhinju. Pristavim sto god, pa se onda odem presvuc...Ne sedam, jer kad sednem legnem, ako legnem zaspala sam.
tamara
15. jul 2014. u 15.55
„radila neki bezveze posao u drugoj smeni

-------------------------------------------

ovo ne stoji pored mog nica:-)ali ok.važno je da som čuli opet”hvalite me usta moja„”
hana-banana
(.)
15. jul 2014. u 15.59
Za mene je bezvezan posao onaj za koji se nisam skolovala, koji me ne ispunjava, na kome ne zaradjujem koliko mislim da mogu da zaradim i na kome nema sanse da napredujem vise nego sto sam napredovala - svi znamo koji su to dead-end poslovi, presipanje iz supljeg u prazno gdje i 20 godina kasnije radis jednu te istu stvar za iste pare.
tamara
15. jul 2014. u 16.03
za mene nije važno šta kaže nego ko.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 16.06
Ja sam to tamara pomenula u kontextu s onim za šta sam se skolovala i sto radim, a ne u kontextu toga da su poslovi bez veze. Ne iznenadjuje me da si ti to tako protumacila. Taj posao koji sam radila ja se ne radi da se napreduje. Rade ga ljudi kao second job, majke dok su deca u skoli, jednostavno je no brainer, BEZVEZE posao, koji je i kratkotrajan, i ne vodi nigde.
To sto ti osecas podelu na pametne i ne pametne, to moras da rascistis sa sobom.
Postujem ljude koju donose odluke koje ih cine srećnim, bez obzira na to šta su. Ali kada svoje odluke iz straha i nesposobnosti pravdaju nekim „moralnim” ciljevima, i uz to ostalima nabijaju osecaj krivice, za to slabo mogu da nađempostovanje
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 16.08
Tamara...danas sam ti ja na tapetu???
Ne cudi me, sve si ostalo precesljala, skoro te svi ignorisu. Aj sad opali po meni, pa da i ja uskocim u taj „igonre” club.
tamara
15. jul 2014. u 16.17
:-) napad najbolja odbrana.ajde odoh ja nemam zeludac za tvoju hvalu,ja pa ja
tamara
15. jul 2014. u 16.21
a vidis da si ipak ti spomenula,pre dva posta tvrdis da nisi.msl.ne da mi se izvlaciti iz naftalina još ali uzivaj
Pantija
15. jul 2014. u 17.07
Pitas kako. Teško je sve to uklopiti, magicno rešenje ne postoji. Mislim da bi najbolja opcija (s obzirom da maleni ima i neke zdravstvene probleme) bila da placas nekoga da ga uzima posle skole i nahrani ga i pricuva. Njemu bi to bilo manje zamorno (sto je bitno za njegovu dijagnozu), a ti bi bila smirenija.

Topla hrana u termos bocama po pola dana mi je uzasna varijanta, bakterije tu samo bujaju.

A postoji i opcija (iako će se sada neke najeziti) da zaista razmislis da li ti u ovom njegovom dobu odgovara da imaš odgovoran i nefleksibilan posao. Sledeća mogućnost je da nemas puno radno vreme, skoro svi poslovi (ukljucujuci i kancelarijske) mogu da se rade samo tri dana u nedelji ili samo po pola dana. Pa kada poodraste, onda se bacis nazad u svoju profesiju punom parom.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. jul 2014. u 17.16
Odgovrila sam ti na tu opasku I lepo objasnila. Za ono sto mogu I znam, taj posao je bio bez veze. Nisam rekla da su zanati bezveze kad si se već uhvalita za vodoinstalatera.
uostalom tumaci kako hoćeš. To i onako radis uvek I svuda. Pa ljudima skaces u grlo. Ja sam ženi dala iskren savet u za razliku od tebe nisam je napala da ne zna šta su joj prioriteti niti sam joj nabacivala osecaj krivice sto joj je dete u skoli 9 sati.
Možemo još da raspredamo, al tvoj stil je ovde već poznat pa se od tebe ništa kulturno ni ne ocekuje.
sharlota
(bez zanimanja)
15. jul 2014. u 21.28
ja sam prošle godine ostavljala dijete u day care poslije skole,žena bi ga pokupila sa skolskog autobusa.
s obizrom na katastrofalnu zimu koju smo imali ove zime,od septembra ostaje u poslijeskolskom programu gdje će imati hladnu ili toplu uzinu, starija djeca u tom programu rade i domaći zadatak.

osoblje koje radi je kvalifikovano sa rad sa djecm tako da se nadam da neće biti problema.

što se hrane tiče ja sinu gledam da pakujem hranu koju on oli wrapovi sa piletinom ili povrcem, povrce sa diping sososvima, ponekad pitu,kupujme tortilje i hljebcice svakojakih oblika,stalno mijenjam nešto i nastojim da mu bude uzbudljivo i da se raduje rucku.
takođe smo se pretplatili i na lunch lady - nekad jede,nekad ne jede.

nekkao je sve s brda s dola,kao imaju supervizore i vrijeme predvidjeno za rucak ali..

pricala sam i sa principalom u vezi rucka i poslijeskolskog programa, dobila odgoor da su sva djeca ista i da postoji uzina i u afterschool programu.
ja vise nemam snage da se neviram, spakujem hranu i nadam se najboljem,najvaznije mi je bude na sigurnom i u toplom da se ne cima po zimi.

što se cijena tiče meni se čini da žene koje se bave cuvanjem djece imaju najvisocije cijene, moj afterschool program je 260 full time ista cijna koju sam placala za tri dana sedmicno od pola četiri do sest.

ja sam u mogućnosti da ga kupim dva dana sedmicno odmah poslije skole sto i to meni puno znaci,makar će ta dva dana da jede svijez rucak kod kuce.

divim se svakoj mami koja ima snage da ganja karijeru i podize djecu veliki izazov.
s druge strane srećna sam zbog fleksibilnosti radnog vremena koji mi omogućava da zaradim solidno.

kada sam radila u gradu nekada sam ostajala duže i često sam vidjala žene na međugradskom vozu koje zovu djecu iz voza da im kažu laku noc meni je to strasno i survo.

nema šta, tezak je ovaj sistem.

skola u koju moj sin ide je u dobrokotirajucem kraju, meni se čini da masa žena ne radi već se bavi djecom- privilegija visoke srednje klase
a opet kada ih ponekad vidim ujutro te žene djeluju nekkao poluhistericno i isfrustrirano
tako da nije lako ni to ostajenje kod kuce.

pokusaj da tokom raspusta radis sa njim i da ga pripremis koliko toliko da se rucka jede u skoli,ekpreimetisi, pravi neke „specijalitete” daj im nekakva cool imena, tako da to možeš da vrtis u krug.

djeca vole wrapove da li sa piletinom,da li sa povrcem,ja ponekad kupim organic hot dogs pa i to posaljem 2x mjesecno, tuna salatu avokado sa malo majnoze i kuvanim jajetom sve izmiksam pojede i to,razne paste od rize,kukurznog brasna sa barenim brokolijem ili kukuruzom i sl

možeš li ikako da radis dan dva od kuce,to nije losa opcija.

zaposliti nanny da se bavi samo jednim djetetom ja mislim da je to onako poskupo,možda ima u komsiluku neka žena koja ima prvatno taj program i koja kupi djecu iz skole ili sa autobusa- to nije losa ideja

nama je sve bilo super u tom prvatnom day care ali problem je bila zima i walking distance od autobusa do njene kuce- sto je puno u zimskom periodu.

srećno
tamara
16. jul 2014. u 01.11
ti teodora još nisi skontala da sam se postavljacici javila samo sa prvim kom.posle sam pitala kakvi su to poslovi jer se ovde radi 8 sati ali ti puna sebe nasla se već drugi put da izmišljas toplu vodu.neka te shvati ko kako hoće i verujem ja da te shvataju pozitivno.ali u mojim ocima ti imaš decu reda radi,vrati se samo na starije teme pre nego dignes rep i pocnes lajati pa čitaj.tvoje sve slobodno vreme se svodi na citanje knjige.možda nije tako ali šta ko?ti ja moja karijera ja čitam knjigu i odmaram,neka deca idu u dizni kad porastu sami ja moram da se odmorim.vrtis par recenica ali gotinama ista srz.
i da ti napade mene da sam ja izmislila „oni bzv.poslovi”pokusavas niske udarce ali ...sad opet nisi ti protiv zanata ni vodoinst„za koje sam ja zapela”jednom slučajno spomenula.nisam ja nekulturna veruj mi,ali tako ljude koji pokusavaju bilo koga ponizavati a do juče u opancima bili ne priznajem u novom izdanju.ajde pokazi m i svoju kulturu pa pokusaj opet nešto nisko jer tako razgovaraju emancipovani seljaci praznih dzepova.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 08.03
Ej javljam se samo da ti kažem da ti nisam ja dala minus.
oceania
16. jul 2014. u 08.19
A dala si joj možda plus kad se ono kacila na mojim leđima :D :) :) priznaj
-Layla-
16. jul 2014. u 08.28
Ja sam tako živela nekoliko godina, posao, jurcanje, vodi dete, kupi dete, kuvaj, spremaj, organizuj (na muza zbog posla ne mogu mnogo da racunam) i onda sam shvatila da ne mogu sama i nasla sam pomoć u kuci, da se bar oko toga ne bakcem i dadilju koja je dolazila jednom nedeljno i kuvala. Mnogo je naporno kada se uz dete radi puno radno vreme, a još moje dete nije neka spavalica tako da sam hronicno neispavana. Kod mene na poslu su bili prilično nefleksibilni, a kako nemam nikod od familije bas blizu da pritekne last minute u pomoć, često sam morala da pravim kreativna planove za sledeći dan. Moja situacija je igrom slučaja promenjena i ja sam dala mali time out tzv karijeri, jer sam radila od kada mi je cerkica imala 4 meseca. Ona uskoro kreće u skolu i ovo sada je naše vreme, a posle ću ja da se vratim na posao. I to neki fleksibilni ukoliko je moguće. U međuvremenu polako smišljam kako da se organizujem kada krene u skolu i koja opcija bi bila najbolja. Ovde je skola do 3, a radno vreme do 17-18. Za malo dete od 4 godine je to prilično naporno, čitav radni dan u skoli, pa i duže.
Pošto vi oboje radite puno radno vreme, neophodna vam je pomoć. Nadji nekog pozdanog da ide po dete, da mu da da jede, pa si bar toga što se tiče mirna. I toplo preporucujem pomoć u kuci jednom nedeljno. Rastereti se koliko god možeš i koliko vam finansije dozvoljavaju.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 08.51
Ohhhhh Oceania, :))))) ja se divim ljudima kako se svega secaju šta je ko pisao ovde. Tako da se ja vaseg kacenja iskreno ni ne secam, pa tako ni minusa, ni pluseva. Cisto sumnjam da sam je plusirala, al sve je moguće :)

Ja obično čitam komentare, ne čitam nickove. Na nick obratim paznju samo ako me nešto bas zaintrigira.
maja3s
(diskutant)
16. jul 2014. u 08.56
Ја нисам каријериста... Интересују ме само послови гдје се мало ради а заради пуно... Име нигдје не трева да ми стоји ;-)
И наравно да имам времена за уживање на претек :))
Oli1
16. jul 2014. u 08.58
Ja radim u banci od 6-2. Jednostavno imam takvog sefa koji to dozvoljava.
Jasno mi je da je to VELIKI izuzetak (fleksibilno radno vreme) i da ljudi nemaju razumevanja kad imaš decu. Šta se koga tiče sto ti imaš decu, tvoj izbor. Čak i oni ljudi koji imaju decu su tipa...ja sam prolazila kroz to, sto bi tebi bilo, bolje?
Ili recimo godinu dana porodiljskog???halo.. pa mi smo pre 30 godina morale da damo otkaz kad smo bile u drugom stanju...pa onda 6 nedelja porodiljskog. Tako iz isustva znam da ljude nije briga za tudje probleme, najvaznije je kakav ti je sef. Isto tako koriscenje pauze za rucak za rad pa da ranije odes sa posla? E pa to je nemoguće jer jedostavno nije po zakonu o radu (ne onom u Srbiji, već u Kanadi) Moras odsedeti 8 sati na poslu.
Za postavljacicu, pretpostavljam da novac nije problem pa je najbolje rešenje da imaš nekog ko će da ti pokupi dete posle skole.
tamara
16. jul 2014. u 10.15
a ne bude zabune nisam ni ja tebi a ni sebi plus.

oli-kod nas je moguće ne koristiti pauzu jer se ne placa.7,5h je placeno,ako imaš puno klijenata danas i nestignes uzeti pauzu a na poslu si 8h dobijes placeno to 30min ili skupljas za slobodne.zavisi sve od kapetana broda i procenta koji napravis.
Shomikus
(Striper u penziji)
16. jul 2014. u 10.19
Draga postavljacie, mislim da tebi nije problem samo hrana nakon skole nego i šta će biti ako se on razboli, a ti imaš posao sa koga ne možeš da izlazis kako hoćeš. Što se tiče hrane ja bih mu pakovala lunch box i ako je gladan on će da jede a uvek mu uvece nešto možeš da napravis toplo da pojede. Pošto kazete vi koje ste iz USA da se u tim after schools club radi domaći kada ga pokupis uvek ćeš imati barem sat vremena da provedes sa njim. Za to ako se razboli nemam pametan savet jer i ja zbog toga ne radim u struci nego radim u robnoj kuci gde mi je radno mesto bas fleksibilno zbog toga.

ZA KOMPLEKSASE: Oni koji se odluce za decu treba da na neko vreme zanemare svoje karijere i svoje komplekse vise vrednosti jer deciji osmeh i sreća nema cenu. Deci je potrebna sigurnost a ne brendirane stvari. Ja imam troje dece i zbog njih radim kao customer assistant a ne kao advokat jer mi to daje mogućnost da budem stalno sa njima tj. ja samo radim tri dana u nedelji dok su oni u skoli, a ako su bolesni i ja moram da ostanem kod kuce niko se ne buni jer ja toboze radim BEZVEZNI POSAO.

tamara
16. jul 2014. u 11.17
oceania-o cemu ti pricas?o periodu kad su ti drugarice sa fb grupe pisale da te stigla nasledna shizofrenija?izvini ja u tim vodama nisam a kacila si se sa mnogima.ili o periodu kad si nazivala roditelje pokojne Tijane lopovima na osnovu sergejove izjave u kuriru koja se posle i demantovala ali u tvojim ocima ljudi ostali lopovi?i to ćeš izvinuti jer ja mrtve i ozaloscene ne diram.ili o periodu kad pocnes provocirati na tecnom hrvatskom?e,to jesam jer je cisto provociranje s tvoje strane koje nije smesno ni naivno.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 11.31
Shomikus, razlika između tebe i mene je u 5 sati nedeljno.
Ti radis tri dana dok su ti deca u skoli, ja radim 5 dana dok su deca u skoli. Ja svoju ispratim u skolu, posle dorucka koji ja kuvam, i radim samo 1.5 sat duže nego sto su oni u skoli. U proseku ti nedeljno provedes 4-5 sati duže kod kuce sa decom nego sto provedem ja. Jer moji su u skoli po ceo dan i onako. I tih 4-5 sati tebe čini odlicnom majkom, mene losom, tvoju decu srećom i zadovoljnom a moja su nersecna.
ajveca je razlika sto ti imaš dva dana kad ne radis, nemas decu kod kuce, obaveza oko njih i možeš da ga iskoristis a sebe, a ja ga nemam.
I ko ovde garantuje da ti svoje vreme sa decom iskoristis kvalitentije, nego sto ga iskoristim ja, sa sve extra 5 sati. I sto jednog dana kada deca odu na fax ti ćeš kretati od koraka 2, a ja neću.

Kompleksi-u pravu si. Tih 5 sati(ili i manje)nedeljno te čini apsolutno superiornijim roditeljem u odnostu na mene. You rock.
tamara
16. jul 2014. u 11.56
Ako neko radi dok su deca u skoli a u skoli su do14:50 a produzeni borav ak traje do 18h to je 3 sata 10min dnevo x 5 nije 5.matematika za treci razred osnovne skole.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.00
Jeste matematicarko, ali ja ne radim do 6 već do 4. Ili 4:30. I radim 3 milje od kuce/skole. MOja deca su većinu vremena samo sat vremena u afterschool, u najgorem slučaju 1.5.
Aj sad opet izracunaj.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.02
I moji sinovi su 3 i 4 razdred sad, skola se ne zavrsava u 14:30 nego u 15:15. Afterschool je u zgradi skole. Znaci ne idu nigde iz nje nego ostaju gde jesu.
Gala06
(......)
16. jul 2014. u 12.09
Tamaruska, jesi trudna?
tamara
16. jul 2014. u 12.13
Negde si gore pisala da ulazis u kucu u 18, pa da su deca u produzenom boravku(tako se kaže na srpsko) do 17h.i da su do 17 umesto 18 to je 2sata 10min dnevno i nije 5 nedeljno.aj sad opet se preracunaj pa možda na kraju i bude 5.ovde kod nas ljudi koji imaju dobre preporuke i iskustvo nemaju potrebe putovati na posao, skoro pa biraju gde će raditi.
tamara
16. jul 2014. u 12.18
Nisam gala.jel ti kuvas dorucak?
tamara
16. jul 2014. u 12.22
Jok teodora produzeni boravak je iza coska.gde će biti ako ne u istoj zgradi i sklopu zgrade.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.23
Možda si me pomesala s nekim, ili je to bilo dok sam radila drugi posao, koji s razlogom više ne radim.
Mi smo u 6 na treningu, tako da tih dana dolazim kuci i u 8. Ako sam pisala o kasnom dolasku u kuci, s trenutnim poslom to sigurno nije zato što sam radila, već sto imam drugih obaveza koji ukljucuju njih.
Recimo da ih odvedem kod doktora, u biblioteku, kao sto pomenuh trening...
Ja sam nasla najbolju moguću opciju za sve nas. Svi smo jako „nesrecni” ne smejem se jedni drugima, deca mi danima placu, ne izlaze iz kuce, totalno su asocijani.
Najgora sam majka na svetu.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.29
Ti tamara stvarno mislis da si pokupila pamet celog sveta. Pa i nije svuda produzeni boravak u skoli. U njihovoj staroj skoli nije bio, već ih je bus odvozio u drugu skolu. Iz tog razloga nisu isli. Nekada vise nema mesta u skoli, pa roditelji uplacuju po privatnim obdanistima, gde ih odvoze skolski autobusu. Nekada nema dovoljno prijavljene dece u jednoj skoli, pa spoje vise skola na jedno mesto.
Sudis uvek na osnovu veoma limitiranh infomracija koje imaš.
hana-banana
(.)
16. jul 2014. u 12.29
teodora bona, šta se kome imaš pravdati? To ti je jedna glava, sto jezika, najbolje se samo nasmijati u brk i ignorisati.
Nego reci ti meni ako nije tajna, koji je ono resort u kom ste bili u Mexicu, mene malo zent da se vratim tamo, a ne vraca mi se na Kubu?
tamara
16. jul 2014. u 12.30
Ako ti tako osecas Boze moj.ne ulazim u to.lično mislim da super mame i loše mame ne postoje ali ti znaš sve najbolje pa i prosta da se pravis iz krajnosti u krajnost ali nemoj se umoriti previse:-)
Gala06
(......)
16. jul 2014. u 12.31
Sram te bilo Teodora!
Ja sam najbolja majka na svetu, pijem , pusim, zdravlje rusim i ništa ne ucim.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.35
Ma neka isceifi malo, možda kad nas sve ispreskace, okrene novi krug. Imam godinu i nešto fore dok dodje do mene.
Grand Paladium White Sands-Akumal.
Mi smo i u Dom.Rep. bili u istom resortu, Grand Paladium Bavaru, svidelo nam se, pa smo odlucili ponovo. Vidim da imaju i na Ibizi. Možda sacekam da momci još malo porastu, pa da i taj overimo.
Hrana je odlicna, usluga odlicna, zabava još bolja, i za razliku od Dom.Rep. slobodno smo izlazili van resorta i lutali po antickim rusevinama. Bilo nam je zaista lepo. Svi smo uzivali.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 12.36
Jasta Gala, sve se crvenim.
Ustvari hanna, meni je bilo lepo, deca su još uvek nesrecna. Jer „it is all about me” :)
tamara
16. jul 2014. u 12.37
Pa i da je tako ne menja sate vreme provedeno u skoli.ne kacim se ja za sitnice nego faktu.
tamara
16. jul 2014. u 12.45
Da da ispucala si dozu komleksa nize vrednosti pa odmori.sad slede slikice ono stsndardno stani mirno i smeh pa divljenje e onda treba opet karijer graditi pa citati.jadna si ti kad ti treba jedna hana za podrsku.
hana-banana
(.)
16. jul 2014. u 13.14
Da, da, all about you, nego šta :). Vidis šta se desi when momma ain't happy.

Sad si mi dala materijala da cesljam na trip advisor. Bavaro su obično dobri hoteli, ali meni je Meksiko na no travel listi kako malo-malo nadju neke leseve, glave... Shvatam da je to obracun bandi, ali opet.

tamara
16. jul 2014. u 13.24
Hana nemoj da posle bude da sr i tebi kacim jer trcis da .me trpas u tastaturu.a tebe toliko dovoljno znam da teodorinu idulu ti ne bi živela.msl.ne preteruj.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 13.27
I ja sam o tome razmišljala, pogotovo kada smo planirali da rentamo auto za obilazak znamenitosti. Onda smo skontali da tu eriju, oko Cancun-a, te resorte i hotele ustvari i drže glavni mafijasi. Njima nije u interesu da se tamo bilo šta desava sto bi moglo da odvrati turiste od posete. Verovatno oni i vode racuna da se ništa ne desava. Chicen Itza je nekih 200+ km u unutrasnjosti ostrva. Ja sam se stvarno plasilia da tamo idemo sami, mimo ture, ali nismo imali problema. Nailazili smo na kontrolne punktove policije, sa sve dugim cevima, ali nisu nas zaustavljali, samo nam prijateljski mahnu u prolazu. Videla sam da zaustavjaju lokalna auta, ali taxisti i rent a car prolaze bez kontrole.
Zaista nismo imali ni jedan jedini problem.
hana-banana
(.)
16. jul 2014. u 13.51
Bili smo mi, sad već prije 10 godina na Mayan Riviera, odličan hotel, nismo isli na CI ali smo isli taksijem u Tulum. Isto, bozanstven odmor, sve u naboljem redu da bi kad smo dosl kuci vidjeli vijest da je na nekoliko kilometara od resorta nadjena masovna gorbnica. Nešto mi je od tada ukljucen radar za problee u Meksiku i stvarno mali-malo nešto, ali volim da znam za dobar resort.
oceania
16. jul 2014. u 14.19
Teodora , ma zezam se, pogodilo se eto da se tebi nakačila na leđa pa ajde da pecnem malo radi štimunga :D :))
maja3s
(diskutant)
16. jul 2014. u 14.36
Јуче шетам овдје на мору гдје сам... И мама и тата сједе у неком бару баш се забављају пију неки Дринкс у 7 боја с дјеца са друге стеане стола ужасно се досађују... Ја то нисам ни примјетила него ћерка ми показа... И рече ви нисте овакви родитељи :))код вас је стално акција ;-)
maja3s
(diskutant)
16. jul 2014. u 14.38
Постављачице, направи ручак дан раније и само подгри кад дођеш кући... Можа буде више времена на тај начин за тебе и дјете
Gala06
(......)
16. jul 2014. u 15.11
Meni i Hani se uopste ne kaci na ledja. Mi smo na njenoj crnoj ignore listi :P heheheheh :))
oceania
16. jul 2014. u 15.23
ide od jednog do drugog.. kao candida :)) Nego majo , pa ako svakog dana pravi veceru za sutra onda isti vrag mu dođe ?

hana-banana
(.)
16. jul 2014. u 15.30
Jaoooo...bre, bre sto bi Oceania rekla kad pojedine pretjeraju, svasta bih imala da kažem, nego ne mogu da se smaracim, fino mi ovako u mraku :)))

Suma sumarum, zeznuta je ova imigracija ako i sira familija nije tu. Nema te mreze ljudi koju ljuci u matici imaju i uzimaju zdravo za gotovo - majka, otac, brat, tetka, baba, kumovi, komsije... Ovde se sve svodi na roditelje, a sistem je nemilosrdan. Zeznuta stvar.
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 15.31
Oceania-jedino još ja nisam bila na tapetu, doslo je vreme :)
Mene je onaj slow cooker spasio. Otkad njega imam, odahnula sam malo :)
shargarepa
16. jul 2014. u 15.41
Zato sam ja razvila network ovdje, sto moji kaže u onom crnjaku najbolje sto nam se moglo desiti je da nam sve izgori, tako da hoćeš neces svi se zajedno pomjerili pa šta nam bog da.

Moji klinci I prababu ovdje imaju. Do nedavno ih je mogla I pricuvati.

Taj slow cooker mi hvata prasinu, nikako nemam inspiraciju da ga aktiviram a krajnje je vrijeme.
Šta ispadne dobro u njemu?
Teogopa
(HECTBAPHA)
16. jul 2014. u 15.44
Sva variva, corbe, pasulj. Ja stavim veliki komad mesa, krupno isecen krompir i raznorazno povrce. Sve bude kao ispod saca (za malo).
Pristavim ujutro kad odem, kada se vratimo, toplo i feneomenalno.
Najbolje je kad stavim kupus, pa kad se vratim s posla i otvorim vrata-zaplahnu me mirisi :)))))
hana-banana
(.)
16. jul 2014. u 15.46
Da ne skrecem sa teme #5, samo vi pricajte o slow cookeru, a ja tebe Shargarepice da pitam jel i dalje koristis Vitamix istim intenzitetom kao i kad si ga kupila? Gledam ja infomercial u gluvo doba noćiprije neku noć,svrbi me dlan, a i ovaj moj gnjavi sa nekim smudijem koji mu je neko nekad napravio, kaže tačno je osjetio kako je dobar za njega. Ne mogu covjeku da objasnim da ja to sa našim krnjavim Magic Bulletom ne mogu postici! Samo hoću da znam da neću dati 500 dolarki sto će mi za par mjeseci skupljati prasinu.
tamara
17. jul 2014. u 03.59
hahaha pre dva dana s vrata prodi u kuhinju i pristavi sto god,pa se onda idepresvuci.sad pristavi ujutro i s vrata je zaplehne miris.dok je ovaca biće i vune.
maja3s
(diskutant)
17. jul 2014. u 04.03
Кад дјете спава онда нек прави ручак за сутра... Па кад дође има готово
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 08.10
Tamara, možda vi jedete jedno te isto svaki dan, ali mi ne jedemo. Taj slow cooker ne koristimo svaki dan, a i da skuvam ujutro, opet moram pravo u kuhinji da postavim da se jede zar ne, da spremim sudje od dorucka...Već sam ti rekla, prilično si ogranicena u svojim razmišljanjima i ne razmišljas dalje od opcija koje si stvorila u svojoj glavi. Kao i ovo da afterschool. Nama je odavno jasno da si ti organicena, ali slobodno nastavi da nam dajes primere.
Pošto je jasno da sve mora da ti se crta, izvoli sa ostalim pitanjima, ja ću i dalje u detalje da ti objašnjavam i crtam, jr ocigledno samo tako razumes. (Mada ovo „razumes” je prilično optimisticna konstatacija)
doncorleone
(moto)
17. jul 2014. u 08.55
Zna li neko gde se taj *kuvac* može u Evropi nabaviti a da je povoljno?
shargarepa
17. jul 2014. u 09.16
Znaš kako, slagala bih te da kažem da ga koristim istim intenzitetom, ali da ga koristim koristim. Ne svaki dan kao ranije ali da mi se ne daj boze pokvari, opet bih ga kupila (mada se nadam da bih izmuvala nešto preko garancije) :)
Ima tona stvari koje sam pocela da pravim I dajem djeci koje nisam ranije. Dosta stvari sam prestala da kupujem I da pravim sama u rekordnom vremenu.
Pesto, humus, bademovo I kokosovo mlijeko, sve to dobijem za minut.
Sad kako je ljeto, smuckam fantasticne hladne kafe I cuda za nas matore I razgulimo u prirodu. Ranije bi uz put to pokupili I pukli svaki put 5-10$ za vjestacke arome I sirupe.
POgledaj na fejsu Blender Girl, ne sjecam se da li sam ti je preporucila... ima super ideje I recepte šta sve možeš da smuckas u tim jačim blenderima.

Ja sam ti pricala, I ja sam tako u sitne sate dojila bebca I kao upalim tv iz navike kad ono super promocija za Vitamix. Kao najveca pacenica pazarim ga u neko gluvo doba noći Ujutru ne znam jesam li sanjala ili ne :)

Teodora, je li sipas puno vode u slow cooker?
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 09.28
Ne, ustavri jako malo. Nema potrebe U zavisnosti šta pravim, stavim malo ulja i malo vode.
hana-banana
(.)
17. jul 2014. u 10.28
A kako pasulj ili riza?
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 10.46
Ja rizu ne stavljam. Stavjala sam jednom i malo mi je zagorilo. Mislim da za rizu ipak moras biti tu.
Pasulj: Stavljas sve sto stavis u pasulj. Ja stavim, pasulj naravno, seckanu papriku, beli i crni luk, sargarepu,i stavim suva rebra, kobasicu ili nešto već. ZNam da ti to ne stavljas. Stavim sve zacine, naravno po zelji, i dovoljno vode tek da pokrije sve to. Ja ukljucim na 6-8 sati.
Ja inače ništa ne zaprzavam, pa tako ni ovo. Međutim, ponekad dodam malo fanta za pasulj (znam sad će se ove „NO MSG prenerazit, al prezivece) još na samom početku. Pasulj mi uvek bude odličan. Iskreno, od svega sto pravim u ovoj serpi, pasulj i meso s krompirom mi najbolje ispadne. Bolje od ”originalne„ verzije.
shargarepa
17. jul 2014. u 10.49
Znaci ne mora voda, ja sam bila pod utiskom da treba dosta vode pa nisam nikad probala ovu varijantu cjepanicu mesa I krompir :)
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 10.56
Meso zadrzi sve svoje sokove, povrce pusti svoje, i nema potreba za previse vode. Ne isparava ako te to sekira. Jer je pokrieno sve vreme.
Gala06
(......)
17. jul 2014. u 11.04
Jao Teodora, popalila si me sa tim slow cookerom. Sad hoću i ja da ga kupim.
Gala06
(......)
17. jul 2014. u 11.12
Da li neko od vas ima mini pekaru? I to razmišljam da kupim m Moja koleginica je ima, kaže da je super. Pravi hleb, pizu itd...

E da, sad gledam cene slow cookera, boze koja razlika je ovde i u USA. U USA su skoro pa duplo jeftiniji, lele.
Gala06
(......)
17. jul 2014. u 11.21
Zaboravih da pitam, koju marku slow cookera mi preporucujete
hana-banana
(.)
17. jul 2014. u 11.22
Shargarepice, koliko sam ja snimila, za te varijante je najbolje. Kod mene je jedna na poslu redovno pravila upravo to, komadina mesa ko bojno oruzje, okolo krompir, luk, celer, mrkva, zacini i samo ostavi.

Ako ništa, uzecu neki najmanji cisto da probam solo pasulj i kupus.
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 11.24
Meni je bio super dok je muž radio prvu. On je dolazio pre mene, pa je kupio decu iz skole (nisu isli u afterschool :))))) Onda su oni lepo mogli da jednu nešto toplo i kvalitetno, a da ne cekaju na mene da dodjem. Da se razumemo, mm ume svasta da spremi, i svasta da uradi, i skuva ako treba, ali ovo je bilo mnogo lakse.

Kažem ti mene je „serpa” kako je od miloste zovem, spasila. Pogotovo danima kada oni imaju sportove, pa ne dodjemo kuci do 8-9. Pošto većinom spremam danas za sutra, tih dana nisam mogla da stignem da spremim rucak za sutra. Onda me ujutro serpa spasavala :)
Variva, corbe i cili su najbolji. neki kažu može i kolac, ali ja ne vidim kako. Na netu možeš da nadjes milion recepata.
shargarepa
17. jul 2014. u 11.38
Chili sam probala, haos dobar.

Ima ih stvarno jeftinih tako da ako imaš prostora u kuhinji isplati se kupiti I za sporadicnu upotrebu.

SarenaLazaOriginal
17. jul 2014. u 12.15
Teodora,
Koje zacine stavljas u recimo 'meso i krompir', ili u kupus, ili u pasulj? Meni se čini da promasim sa zacinima pa mi jela iz slow cooker sva slično mirisu (a nisu ista kao kad pravim normalno u serpi jer u serpi nešto 'zapržim' (kao luk na početku), nešto se skuva u vodi, nešto dodam na kraju, itd).
Volim i ja slow cooker ali ga ne koristim toliko često, prosto zaboravim (a izgleda da njegdje fulam sa zacinima pa mi se onda ne mili praviti često).
Pomazi Teodora, ovo dijeljenje ovakvih informacija ti je kao humanitarna akcija, pomognes odmah par porodica da bolje jedu.
tweety_m
(?)
17. jul 2014. u 12.33
Izgleda jedino ja nemam slow cooker u USA , kod mene pretis sisti na sve strane :) još ćete me navuci da kupim.
SarenaLazaOriginal
17. jul 2014. u 12.35
I kad smo već kod mesa i krompira, koja 'mesa' koristis (ne samo 'svinjetina, govedina, itd' već tačno (pork roast, beef roast, itd)). Nacrtaj mi sve ovde, evo i meni treba crtanje.
tweety_m
(?)
17. jul 2014. u 12.37
Mene zanima koliko struje troši :)
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 12.57
evo ja tweety nemam ni pretis ni slow cooker:-), uvijek mimo svijeta:-)
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 13.23
Ma odmah da rascistimo da jela iz ovoga nisu ista kao kad se recimo dinsta luk pre corbe. Ako ocekujes isti ukus, onu nasu krompir corbu, zaista nije isto, ali svakako bolje od sendvica, ili da jedem odmrznuto ili podgrejano. Naravno ni tome ništa ne fali po nkead, ali ovo mi je bolja opcija. Neke stvari su bolje, neke nisu. Meni je lično krompir s mesom bolji. U rerni mi se isushi, ma koliko ga pokrijem. Ja samo posolim, pobiberim, sve zajedno promesam, dodam malo ulja i vode i to je to. Imam vazda nekih zacina za meso pa zavisnosti šta pravim to i dodam. Variva su recimo sva slična, ali opet, kupus ne može biti sličan pasulju.
Kad pravim kupus, prvo poredam luk, dodam povrce (krompir, sargarepu, papriku seckanu), sledeći red meso, i poslednji red kupus. Pospem zacine odozgo, zalijem vodom malo vise od pola. Kako se kuva tako se kupus spusta i sve se polako ismesa.
Pasulj, kao sto sam već rekla. SVe stavim i pomesam zajedno. Ostavim da se kuva.
Moj slow cooker kuva na long and fast. Long je 6-8 sati. Fast je 3-4 sata. Zavisi kad mi treba tako i ukljucim. Serpu držim na sporetu. Ja sam se plasila da se ne zapali nešto, ali do sad Bogu hvala nije.
Ne trosi mnogo struje tweety. Ne znam koliko, ali znam da je bas malo.
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 13.29
Kad koristim svinjetinu, većinom je to pork shoulder. Taj je malo promasan, pa je meso socnije. Bude bas kao pulled pork.
Od piletine stavim bilo šta. Bataci će zagoreti lakse, jer su manji, pa ih moras ranije iskjucit, ali ja ubacim recimo cele, malo vece komade belog mesa. Možeš da ubacis i celo pile, ako je manje, ili ako ti je serpa veca.
Za cili, naravno mleveno, sa svim ostalim zacinima. Ne dodajes mnogo vode kao sto rekoh ne isparava.

Ako pravim corbe, koristim istu vrstu mesa, naravno iseckanu na kockice. Kuvam krace, tj namestim kad znam da će neko ranije doći kuci. Dobra stvar je što se desavalo da dodjem kuci na rucku, ono već bude gotovo, ja ga samo iskljucim iz zida. OStane toplo, i to bas lepo toplo bar 4-5 sati posle.
hana-banana
(.)
17. jul 2014. u 14.45
Svirena, ni ja nemam ni pretis ni slow cooker. Imala sam rice cooker, cinilo se kao dobra ideja u momentu :)))
sharlota
(bez zanimanja)
17. jul 2014. u 14.53
LOL, moj muž je ubjedjen ,takođe,da slow cooker može da zapali kucu

kada sma ga prvi put koristila preko noćispavala sam na sofi,dezurala da ne plane nešto
:)

klopa je ok ja volim da malo izdinstam prvo pa onda ubacim da se krcka

pasulj i podvarak su super iz ove „sherpe”

sharlota
(bez zanimanja)
17. jul 2014. u 14.58
nego, da prijavim da sam pocela da koristim kokosovo ulje pri kuhanju.

prezadovoljna, nema nikakvog neobičnog smeka kada je jelo gotovo,malo u početku mirise sladunjavo ali ne utice na ukus.

takođe,kada recimo pravim palacike kuca ne smrdi a minimalna je upotreba ulja

Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 15.04
sharlota, ja sam po predlogu tweety pocela da koristim kokosovo ulje. I meni se dopalo.
Tashka
17. jul 2014. u 15.26
Nemam pretis lonac, imam slow cooker sto skuplja prasinu. Dobili smo od nekog kao poklon kad smo se uzeli i u ovih skoro 8 godina koristila sam ga samo jednom. I to da mi podgrije i drzi toplo cufte u sosu. Mada u zadnje vrijeme skoro ništa ne kuham, sve nam je nešto na brzinu. Kod nas niko ne jede dorucak, djeca pojedu pahuljice ili namazu nešto na tost. Rucak jedu u skoli, sendvici, spagete ili šta mi već padne na pamet. Za veceru je nešto na brzinu, kupimo peceno pile i onda uz to salatu ili povrce na pari, na brzinu ispecemo ribu i opet salata i povrce. Uglavnom ništa sto uzme vise od 30 minuta. Nekako je uvijek tako ljeti, svi volimo laganu hranu. Zimi obično provedem malo vise vremena pored sporeta, tad puno jedemo corbe i supe.
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 15.32
:-)) ko ima problema sa visokim holesterolom, treba da se kloni kokosovog ulja i kokosa uopste. ko nema, cepaj:-). Ja već duže vrijeme koristim samo grape seed oil, prezadovoljna sam.
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 15.32
:-)) ko ima problema sa visokim holesterolom, treba da se kloni kokosovog ulja i kokosa uopste. ko nema, cepaj:-). Ja već duže vrijeme koristim samo grape seed oil, prezadovoljna sam.
hana-banana
(.)
17. jul 2014. u 15.34
Htjedoh ja da pitam, zašto je zdravo i zašto je zdravije od recimo grape seed oil?
Propustila sam tu diskusiju, ali imam osjecaj da je teško, nikad nisam ni pomislila da ga koristim.
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 15.35
Dobro svirena probacemo, mislim kad si tako uporna :))))
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 15.37
:-) samo jednom kliknula, majke mi:-). Vidis da mi se sve u zivotu poduplava:-)
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 15.37
:-) samo jednom kliknula, majke mi:-). Vidis da mi se sve u zivotu poduplava:-)
hana-banana
(.)
17. jul 2014. u 15.40
:)))
Idi provjeri konto na banci, možda se i balans podupla :)))
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. jul 2014. u 15.40
LOL-izgleda :)
svirena
(teaser)
17. jul 2014. u 15.45
:-)) samo da se duplo ne skida s racuna:-) dobro je. Vrijeme je krajnje oblacno za jedan loto listic:-)
tweety_m
(?)
17. jul 2014. u 16.18
Meni su preporucili kokosovo zbog mog holesterola kao kokos spada u zdrave masnoce i otporno je na visoke T, uz njega grapeseed i maslinovo. Przeni krompirici su sa kokosovim super, da im neki šmek i nisu masni previse. E meni onda taj slowcooker ne treba posto ja sve dinstam prvo, jedino da izdinstam pa prebacim , ali to mi ne pije vode bas. Rice cooker imam i ja i ne podnosim rizu iz njega, inače rizu ne volim. Ovih dana isprobavamo brisket pa javljam ( on ide u regularnu rernu preko noći. I mm konta da bi slow cooker zapalio kucu :), ja koristim onaj oven roaster sto curke peku u njemu za Slavu za sarmu ubacim kad provri smanjim i ostavim preko noćida se kuva, a može i cijelo jagnje da stane :)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
17. jul 2014. u 18.03
Nemam ni ja slow cooker, rice cooker, bjesni blender, I sl. I opet nekako prezivljavamo. ;)
Meni je zato rerna zakon, u njoj dosta toga pravim, samo natrpam u pleh I zapecem.
Nekidan sam topila nešto malo cvaraka, dobila oko 1kg masti. Da vidite tek krompirice pecene sa njom. :) Dosad sam dosta koristila kokosovo ulje, ali sad malo mjesam sa rice bran, maslinovim I svinjskom masti. Doce vreme kad će mast, putar I ostalo nadam se sici sa crne liste namirnica, jer sve je u moderaciji.
Jer šta vredi sto je npr neko ulje zdravo ako stavis recimo solju u kolac, a dvije kasike kokosovg da ispržiš 1kg krompirica. Ova druga varijanta je ipak zdravija I niza u kalorijama.
Po meni je secer još gori za debljanje.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
17. jul 2014. u 20.40
Nemam ni pretis ni slow cooker. Kokosovo ulje probala al mi ne lezi, ni ukus ni miris. Koristim iskljucivo grozdjano ulje i maslinovo za salate.
skoljka
(student)
17. jul 2014. u 21.42
Ja imam kombo sliwcooker/pretis u jednom, pa zavisi koje dugme pritisnem. Ja ga koristim stalno al kao pretis, još ne probah slow. Danas napravih punjene paprike, mljac:)
Mada ja prvo zapržim najcesce luk ili brasno ili šta god pravim u serpi pa prebacim u pretis inače mi nema tako dobar ukus.
Dajte zemske neke jednostavne recepte za jela, djecije ruckove, jednostavno nešto, mrsko mi je da kuvam ne zna se.
maja3s
(diskutant)
18. jul 2014. u 06.13
Имам претус не користим га... Моја другарица два претиса сарме увјек прави за славу и супер јој испадне... Ја се нисам зсуђивала... Сад ћу га бацити стоји већ у гаражи а чим нешто стивне у гаражу зна се да је за бацити ;-)
Иначе раније сам кувала у њему чорбе супе и пасуљ, купус и то и буде добро сли оно шиштање брате уби... Па како се родио овај мали а нисам хгјела да галами док дјете спава посље отишло у заборав :((

Додуше сад длабо једемо пасуљ а и купус... Промјенили смо мало исхрану... Јесте направим и то слу не тако често...

Оно кувало за рижу ми неко поклонио рно га ново у гаражи стоји... Оно за јаја кувало смо користили док се није покварило исто добили на поклон к никад нисмо ново купили... Скувај јаје два у шерпу са водом или 5 6 за незе кад ми неко долази :)

Недавно сам купила кенwоод машину за мјешење и правим хљеб шејк колаче... Ал тај не пече само замјеси...

Имала моја дрзгарица пекач за хљеб каже пред спавање све стави унутра и ујуто испечен хљеб кад устане на посао топсо свјеж мек... Међутим у међувремену добије двоје дјеце још мушке три хљеба им дневно треба... Дакле не прави више... Купује... З мушка у кући а спортисти неможеш накуват... То изађе хљебчић од пола киле није то велики хљеб ја закувам од кила или кила ипо и буде два дана :))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.