Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Državljanstvo.. ako neko možda zna?
mayak
06. septembar 2012. u 17.12
Pozdrav. Ima li neko informaciju kako saznati gde si upisan u knjigu državljana. Naime covek ima pasos BiH i sad treba da vadi novi. Do sada je on to vadio ko zna kako,imao je jedno vreme i nas pasos i bosanski. sad kad mora ovaj novi ne može bez državljanstva. Tamo kažu nema njihovo državljanstvo da je upisan u Srbiji,u Srbiji kažu da je upisan u BiH. E sad on živi u inostranstvu i mora nekako da izvadi pasos jer mu je to jedini dokument,a i nešto se menja koliko sam razumela pa mora da ima biometriski itd. . Inače ima nasu ličnu kartu izvadjenu sezdeset i neke godine :)
Odakle da krene,gde može da se raspita itd. Sve informacije su dobro dosle.
majkakg
(mama)
06. septembar 2012. u 17.41
U mestu gde je rođen, ili u mestu gde mu je rođen otac. Tu je sigurno upisan u knjigu državljana.
_bezGranica
06. septembar 2012. u 18.14

U prinicipu ovisi o starosti osobe i uz neke izuzetke, vrijedi slijedece:

Ukoliko se radi o osobi rođenoj prije popisa stanovnistva provedenog 1948. godine, osoba bi trebala imati republicko državljanstvo republike u kojoj se zatekla prilikom popisa, te biti u upisana u knjigu državljana u mjestu boravka u vrijeme popisa.

Osobe rođene u razdoblju 1948-1973, upisivane su u knjigu državljana u mjestu u kojem im je u knjigu državljana bio upisan otac (neovisno o mjestu rođenja osobe i oca).

Osobe rođenje u razdoblju od 1973. do raspada SFRJ, stjecale su republicko državljanstvo prema vlastitom mjestu rođenja.

tweety_m
(?)
06. septembar 2012. u 19.06
Za početak nek izvadi izvod iz maticne knjige rođenih.U koloni za državljanstvo pisaće koje državljanstvo ima,i odatle nek krene.Prvo ide provjera kao sto majkakg rece u mjestu rođena njega i oca,ako ne onda mora da radi naknadne upise u knjigu državljana.E sad ovo sve vazi ako je otac rođen u Bosni,onda po porijeklu roditelja i on ima bosansko državljanstvo.Pošto vidim da spominjes i Bosnu i Srbiju.
Shomikus
(Striper u penziji)
07. septembar 2012. u 04.53
Prvo koje je godine rođen, jer svi rođeni do 1975 su upisani u mesto rođenja oca i to pravilo je vazilo od zavrsetka drugog sv. rata. Od 1975 su upisani u mestu svog rođenja. Ja sam rođena u Beogradu ali posto mi je tata rođen u Bosni ja sam bila upisana u mestu njegovog rođenja 1971 i imam recimo Bosansko državljanstvo a nemam Srbijansko. Samo reci gde je rođen i kada da ti pomognem.
mayak
07. septembar 2012. u 05.58
On je rođen 41g. U Bosni je rođen,na izvodu ne piše državljanstvo . Tražio je i u BiH i ovde ali samo ga setaju oni kažu on nije državljanin BiH,ovi kažu nije ni Srbije i coveka nigde nema. Ja reko možda je neko imao slično iskustvo pa da ima neko rešenje.
Republica
(®)
07. septembar 2012. u 08.47
Postoje dva razloga mozhda zashto nije u Bosni zaveden.
Ili shto kazhe Bez_Granica , da je rođen ali se zatekao u drugoj Republici pre popisa '48 godine.Ili otac.

Ovo jedino mozhe rezhiti a da ga ne shetaju lično uz opredeljenje gde će zatrazhiti ponovo drzhavljanstvo. Znaci , prvo mora dobiti potvrde iz Bosne i Srbije da nema drzhavljanstvo.
Onda to overeno u sudu.Uz Izvod iz maticne knjige rođenih se to predaje u SUP. E sad to traje.Zato je nabolje da se zapuca u SIV.
Objasni situacija i odradi brzhim protokolom.

Ili se desilo sledeće.Postojaoo je rok do kog su Republike davale vremena da se ljudi opredele koje će drzhavljanstvo ako su rođeni u jednoj Republici a u izvodima je stajalo drzhavljanstvo SFRJ.Kad je proshlaoo taj rok oni su ljude ispisivali.S obzirom da tvoj prijatelj nije sve ovo vreme zatrazhio dokument njega su ispisali i ko zna zashta njegovo ime i iskoristili u Bosni.Kao nestalog, poginulog itd.

Kad prođe taj rok onda mora zvanicno da se trazhi novo. Nazhalost tako je.

Nema Srbijansko državljanstvo, već Srpsko...:0)))
tweety_m
(?)
07. septembar 2012. u 10.23
Može on i u konzulatu da preda zahtjev za državljanstvo Srbije/Bosne,ne ceka se dugo.
mayak
07. septembar 2012. u 13.09
Probao u konzulatu i jedne i druge države i kažu nema ga nigde. Onda dosao lično ovde kažu on je u bosni upisan,otisao tamo oni kažu ovde je upisan. Sad on hteo da se upise negde naknadno ali i jedni i drugi traže da se odjavi ovi i bosne da se odjavi iz srbije,ovi iz srbije da se odjavi iz bosne. Ma sou,a sto je najbolje i jedni i drugi imaju u kompjuterima neki broj pod kojim je i gde upisan ali kada ode u odredjenu opstinu sa podatcoma i brojem njega tu nema. On je covek jednom samo izvadio LK i tada je to uradio bez državljanstva,i posle je pasos vadio stalno bez papira preko neke veze i nije ni znao da ga nigde nema.
blondinka
(ekspert za sve)
07. septembar 2012. u 14.23
Mayak, ajd da probamo ovako:)
Svi rođeni pre 1948. godine su upisivani u crkvene knjige i te knjige su se posle prepisivale u maticne knjige nakon 2. svetskog rata. Dakle, to je prapočetak od koga treba krenuti, u kojoj je crkvi krsten ili bar u kom mestu. Nakon toga traziti mesnog paroha i videti da li postoje negde još uvek crkvene knjige. U nekim mestima postoje, u vecini ne, ali može pokusati za početak.

Dalje, maticni broj je najvazniji trag. On u sebi sadrzi podatke o toj osobi, između ostalog i kojoj je bivšoj republici „pripadao” odnosno koje republicko državljanstvo ima. Mi smo svi imali republicka državljanstva pre rata i po njima smo nasledili državna od novih država. Državljanstvo steceno rođenjem koje je taj covek ocigleno nekada imao u zivotu nije moguće izgubiti, bez obzira da se nije pojavio svih 70 godina. Pouzdano znam da je tako za Hrvatsku i R. Srpsku, za ostatak SFRJ ne znam. Dakle, ako je rođen u Bosni i živeo nekada u njoj, onda sigurno ima bosansko državljanstvo rođenjem, ukoliko ga se nije odrekao.

Zatim, osoba koja je rođena u bivšoj Jugoslaviji ne može ostati nikako bez ijednog državljanstva ukoliko ga se nije odrekla jer mi priznajemo, svi, dvojna državljanstva. Bez obzira što ne živi u Bosni, ako je tamo rođen i stekao rođenjem državljanstvo (nije ga odbio, odrekao ga se) još uvek ga ima. Međutim, knjige su nestajale u ratu i on je verovatno kolateralana steta. Nakon raspada SFRJ ostala su nam republicka državljanstva koja smo stekli rođenjem jer nam je ta stavka neotudjiva. Dakle, ako je rođen u nekom mestu u Bosni, bez obzira gde su mu rođeni roditelji, on ima državljanstvo BiH rođenjem. Međutim, bh. državljanstva se dele na entitetska. Ne znam kom entitetu pripada ali u Bosni takođe postoji sluzba koja se bavi pitanjima državljanstva. Drugim rečima, odlazak kod maticara u mestu rođenja je u njegovom slučaju potpuno besmislen. Mora se direktno obratiti Ministarstvu civilnih poslova (u Sarajevu ili Banjaluci, zavisno u kom je entitetu rođen) i zatraziti da se utvrdi koje entitesko državljanstvo ima, gde je upisan i kako dobiti izvod.

Takođe, ako je rođen u Bosni a samo živeo u Srbiji, najverovatnije je da nema državljanstvo R. Srbije. Takođe, sve do 1999. godine sve izbeglice i raseljena lica iz bivše SFRJ su dobijali pasose u Srbiji bez državljanstva. On je verovatno na taj isti način dosao do svog pasosa, sto uopste na znači da ima državljanstvo. Do 09.10. 2012. godine vazi uredba po kojoj na osnovu prijave prebivalista u Srbiji i zahteva za državljanstvo, bilo koji državljanin BiH može da dobije državljanstvo srbije uz taksu nešto manju od 20 eura. Može da proba da iskoristi to pravo i preskoci sve ovo gore napisano.

Suma sumarum - on najverovatnije uopste nema državljanstvo Srbije i to mu treba biti polazna stavka. U tom slučaju, ili da trazi bosansko rođenjem ili da zatrazi srpsko prebivalistem u Srbiji.

Meni se čini da tu postoji sigurno još neka caka koja je preskocena jer mi nije jasno da je neko, bez državljanstva, dobijao pasos nakon 1999. godine. Verovatno je takođe pre 1999 godine dobio tzv. teretnu ličnu kartu (stara licna karta, pocinja sa slovom T - temporary) na koju je takođe imao pravo bez državljanstva kao izbeglica „u tranziciji” odnosno kao neko ko ceka državljanstvo za koje on, ocito, nikada nije ni podneo zahtev.

ON je uradio niz, moglo bi se reci, prilično loših poteza jer u stvari on ima oba kljucna dokumenta lažna ili polu-lažna - ličnu kartu koju je dobio kao put ka državljanstvu koji nije iskoristio i pasos koji je dobio „preko veze”. Moj savet je da se drzi Bosne, u Srbiji je prilično skakljivo kad te otkriju da si dobijao pasos „preko veze”.

Ako imaš još koje pitanje, slobodno pitaj.
blondinka
(ekspert za sve)
07. septembar 2012. u 14.41
ps. sad sam procitala detaljnije tekst mada prilično nejasno pišes:)

On ima ličnu kartu iz sezdeset i neke, koliko sam razumela, a to ne znači da ima državljanstvo niti je to dokaz da ga je ikada imao jer to je bila licna karta po prebivalistu a ne rođenju ili republickom državljanstvu. Mogao si da živis u Sloveniji, da imaš slovenacku ličnu kartu a da nemas državljanstvo, primera radi, nego samo po prebivalistu ličnu kartu. Tako su recimo nastali „izbrisani” ali to je druga prica:)

Dalje, vadio je bosanski pasos ali na „mufte”, to ne kapiram zašto je radio u zemlji u kojoj je svako mogao dobiti papire do pre 5-6 godina bez ikakvih problema i to mu je sad problem jer su oni jako poostrili tamo mere, sad mora imati CIPS-ovu prijavu boravka da bi dobio ista a on ocigledno od sezdesetih ne živi ni tamo. Mislim da je njegov slučaj jedan od onih koji se vuku godinama i da mu je najbolje da opet proba „mufte” u Bosni, ne kapiram ni sto nije ponudio nekom sluzbeniku mito da ga upise u mestu rođenja u državljanstvo. Kako je dobio pasos na mufte a papir o državljanstvu, u rangu dokumenata prilično nizi od državljanstva, ne može da dobije na isti taj način?

Što se Srbije tiče, on je verovatno u nekom momentu imao SFRj ili SRJ pasos ili SCG ali to je sve moglo da se vadi bez državljanstva. Ta prica je zavrsena, sad mora da ima državljanstvo. Već sam objasnila koji mu je trenutno jedini put do njega ali taj put za njega je problematičan jer on ne živi nigde na ovom podrucju već 50 godina. To je izmišljeno za Srbe iz Bosne, kao olaksica za dobijanje državljanstva ali za Srbe koji žive u Bosni a ne negde izvan Bosne 50 godina.

Po svemu sudeci, ako želi da ide regularnim putem,morace preko Min.civilnih poslova i imace probleme ali, na svu sreću, u Bosni je tolika korupcija da ima prilično sanse da resi problem jer je ipak tu rođen. Po meni, lakse će mu biti da dodje do državljanstva u Bosni jer to ima rođenjem.

Nisam dobro citala prvi put, izvinjavam se, mislila sam da je mnogo jednostavnije i da se radi o nekom ko je bio nedavno u Srbiji, poslednjih 20 godina, a ganjati državljanstvo sa licnom kartom starom 50 godina, pa malo je mnogo i za naše uslove:)
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
13. septembar 2012. u 06.52
Kada smo kod lične karte i državljanstva. Rođena sam u mestu koje je 20 km od grada u kome sam odrasla i danas živim. Znači, rođena sam ,,ovde,, :-))) u Srbiji, Vojvodini, Sremu...

Elem, kada sam vadila prvu LK sa 18 godina, nije mi trebalo državljanstvo ali kada je istekla posle 10 godina, trebao je izvoz iz knjige državljana.

Eeeeeeeee, trajalo je 3 meseca svakodnevnog jurcanja, zvanja, primanja i slanja pošte...podnošenje zahteva za naknadni upis u knjigu državljana, pa 2 nedelje da odobre, pa još 2 nedelje da ,,proknjiže,, da bih posle 3.5 meseca dobila to državljanstvo i konačno otišla u SUP da predam za novu LK (u međuvremenu sam se šetala sa ne važećom LK jer je umeđuvremenu istekla)

I znate šta je bio razlog ne postojanja mog državljanstva??? PROPUST ĆATA (ARHIVARA) !!!!!! Tamo neki ĆATA sa osnovnom školom zaposlen po partijskoj dužnosti posle II sv. rata, eto tako je malo zaboravio da 2 godine zaredom šalje po službenoj dužnosti spisak dece koja su samo rođena u tom gradu a živela su po rođenju kao i roditelji u drugom gradu. Cela generacija 73. i 74. godišta smo se kako ko dospe, naknadno upisivali u knjigu državljanina!!!
S obzirom da je u pitanju velika bolnica sa porodilištem, onda možete misliti koliko je nas beba rođeno u toj bolnici, u tom gradu, a 2 godine nije poslat spisak.

Od dokumenata za naknadni upis mi je trebalo:
1. Potvrda da nisam upisana u mestu gde sam rođena
2.Potvrda da nisam upisana u mestu u kojem živim
3... u mestu gde je otac upisan(jedno mesto)
4...u mestu gde je otac rođen (drugo mesto)
5...u mestu gde je majka upisana/rođena (isto mesto)
6...iz SUP-a o mestu prebivališta
7.Izvod iz knjige rođenih-moj
8. neke silne takse...

Samo da napomenem da je dobijanje svih navedenih potvrda iziskivalo ili odlazak u ta mesta (otac/majka) ili zvanje 100 puta telefonom i moljenje da se odradi sve putem telefona, uplatnice za takce, slanja fax/om i poštom kao dokaz, da bi mi poslali poštom na adresu, da ne moram da dolazim...

I kada sam sve to predala, rekli su mi da čekam 2 nedelje i kada dobijem odobrenje na kućnu adresu, da sačekam još 2 nedelje da oni to ,,proknjiže,, pa tek onda da dođem u tu drugo mesto, platim naravno taksu da dobijem svoje državljanstvo !!!

Tako da, možda je i kod njega propust ćata, ali u svakom slučaju, ne bih mu bila na mestu ;-)))
dengraph
10. februar 2013. u 04.46
Pozdrav svima, vidim da se dosta ljudi nosi sa sličnim problemom kojeg ja imam, pa ako neko zna ili ima neku informaciju glede mog slučaja slobodno javite, dakle...
Rođen u Ljubljani 27.10.1979, odrastao u Hrvatskoj i negdje 1991 otisao sa roditeljima u Svicarsku, nakon rata 1998 godine sam dobio prvi pasos ali po ocu BiH, i od tad kreće sve naopako, taj pasos uopce nije priznat, naknadno upisan u nekakvim knjigama u BiH, a po mom rođenju ne mogu dobiti SLO pasos a ni HR bez obzira sto ga mama ima, i obje sestre, Čak ni po tome sto sam bio u skoli toliko dugo, pa ni po tome sto je moj djecji YU pasos izdan u HR... e sad citajuci šta je clan „blondinka” napisao-la, „Dalje, maticni broj je najvazniji trag. On u sebi sadrzi podatke o toj osobi, između ostalog i kojoj je bivšoj republici ”pripadao„ odnosno koje republicko državljanstvo ima. Mi smo svi imali republicka državljanstva pre rata i po njima smo nasledili državna od novih država. ” i te kako znam da imam maticni broj koji pripada SLO, dakle 6 zanjih znamenki, 3 prve od njih ako pocinju sa 5.. ... dakle pripadale su SLO, ako pocinju sa 3 onda HR, ako pocinju sa 1 onda BiH, itd. moj maticni broj je iz SLO, možda po tome mogu nešto napraviti, idemo dalje, neko koga jako dobro poznajem ko izdaje domovnice (HR) rekao mi je da su prije postojale 2 razlicite vrste knjiga, knjiga Rođenja i Knjiga Državljana, kniga Rođenja tu sam upisan u Ljubljani, ali nikad nisam provjerio u Knjizi Državljana kako sam upisan, znam samo da na staroj ucenickoj knjizi pod stavkom „državljanstvo” uvijek bilo precrtano kao „-------------” a tako i na rodnom listu iz Ljubljane.

A kako clan „_bezGranica” piše, citiram: „Osobe rođenje u razdoblju od 1973. do raspada SFRJ, stjecale su republicko državljanstvo prema vlastitom mjestu rođenja.
” dakle dali sam ja stekao već tada to Republicko državljanstvo? iako nikad nisam živio u SLO dali je moguće da me je netko nekad izbrisao...nadam se da ne :)

Dragi forumasi šta mi predlazete,? dali je netko imao slično iskustvo? ako da kako je to rijesio-la?

Nadam se nekom odgovoru iako već dugo nitko nije tu pisao.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.