Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Novorođence- potrebni saveti -dojenje, oblacenje
vexy
22. avgust 2012. u 07.36
Da se pohvalimo 14.08. carskim rezom dosao je na svet nas mali mis Gavrilo :D. Pre 2 dana smo dosli kuci i naravno odmah imamo neke nedoumice.

Prvo, u Srbiji je trenutno opet naiso toplotni talas, dakle nemperature napolju su po 40c, u kuci je nekih 27. Klimu palimo po potrebi kad u spavacim sobama ode na 30 pa se rashladjujemo na 28. Šta bebi od 7 dana da obucem? Patronazna mi kaže dole je ok da ima carapice i pantalonice sa stopalima, a gore bodi sa kratkim rukavicima, i kad spava pokrijem ga pelenom. u sustini tako radimo eto par dana, on se ne buni, spava i sisa nikad ne place, ali mislim da su mu te pantalone sa stopalima možda previse. šta vi mislite?

Dojenje- rekla bih da nemam dovoljno meleka koliko bi on posisao. Pa se unervozi na jednoj siki odprilike kao da je isprazni pa ga prebacim na drugu i onda nastavi ok da siska. Mada danas sam primetila da kad sam ga prebacila na drugu i tu je duže vreme siskao. Da li nakon podoja da ispumpam još mleka da bi podstakla produkciju ili? kako da povecam kolicinu mleka. patronazna kaže da mi je na odpusnoj piše da treba i da ga dohranjujem. meni je to bezveze da radim, jer on posiska to što ima i spava 4h do novog sisanja. Mada patronazna kaže da ga budim na 2-2.5h. Da li da ga budim? Rođen je sa 3360 i 52cm,nije bas neki razbacanko, ali nije ni mrvica.
Svaki savet je dobrodosao
Hvall t&M
vexy
22. avgust 2012. u 07.40
A da, i da li je broj kaka neki indikator koliko je beba jela. Pošto on kaki jedno 5-6 puta dnevno, zlatno zutu kaku :D rekla bih da mu je to što trenutno ima na raspolaganju mleka dovoljno :D
photogirl
(fotografija)
22. avgust 2012. u 08.21
Draga mama čestitam na bebici. Da je ziv i zdrav!
Mislim da je što se odjece tiče ok nebi mu vise ništa oblacila samo te pantalonce da su od pamuka tako da može da koza dise.
Što se tiče mljeka mislim da on ok čim se nebuni i mirno spava. Ja ga nebih budila svaka 2 sata. Sam će on kad ogladni. Barem ja nisam po preporuki moje midwife i sve je bilo uredu. A kasnije ćeš da vidis dali dobija na tezini pa možda onda da promjenis nešto. Sretno
efferalgan
(volim kokoske)
22. avgust 2012. u 08.35
Vexy neka vam je sa srećom mali GAvrilo sa velikim imenom :-)

Meni se sve čini odlično kad je u pitanju dojenje. Ništa ja yu ne bi diro :-) mada imaj po stranu adaptirano mlijeko jer meni se znalo desiti da nekij danima manje proizvodim a nekim danima navala i poplava bude.

Što se tiče odjece, na +40 do nedelje kako su najavili, sasvim je dovoljan običan bodi i navuci mu carapice na noge. Od ponedeljka slobodno možeš pantalone, reklimsu +26 :-)

Pozdrav
Chian
(Mrzim kisu)
22. avgust 2012. u 09.39
Cestitam, bas ste mu lepo ime dali!
Mislim da Gavrilo dobro klopa, čim on spava lepo, i najvaznije je da puni pelene mokracom i kakom dosta. Pelene trebaju biti teske kad ga presvlacis na svaka 2-3 sata. Obavezno nakon jedne dojke, ponudi i drugu, on će sam prestati kad se zasiti.

Što se odece tiče, mišljenja znam da su podeljena. U Kanadi ne preporucuju tople prostorije, uvek da je beba na hladnijem, nego toplijem. Moji su se rodili u februaru, na najvecem minusu (-29C), i u stanu smo drzali temperaturu od 23-24C. Pedijatar je preporucio 22C.
Ako je napolju 40C, a u kuci oko 30, najobičniji bodic, sa eventualno carapicama (možda je i to suvisno) je dovoljno.

Srećno sa bebom!
mayak
22. avgust 2012. u 09.53
Moja cerkica je letnje dete i od početka sam joj oblacila samo bodic i carapice,pokrivala pelenicom i to je to. Što se dojenja tiče ja sam posle svakog podoja dodatno praznila grudi,ne bude to neka kolicina mleka ali da bi stimulisala prozivodnju,ne secam se tačno ali mislim da sam to radila najviše mesec dana. Po tvom pisanju nema sanse da je gladan. Lepo spava,kaki,piski i ne place sve ukazuje na to da se lepo najede. Cestitamo :)
Tajci
(...)
22. avgust 2012. u 09.55
čestitam, dobrodosao gavrilo :)
moja beba se rodila prošle godine kad je bilo dosta toplo, i oblacili smo je samo u bodic i carapice jer su joj nogice bile ledene u početku dok se nije poboljsala cirkulacija, mislim da je to kako ga oblacis previse, paklene su vrucine bez obzira na klimu...
jelr
(student)
22. avgust 2012. u 10.08
Što se tiče dojenja, ne bi bilo loše da nabavis onu vagu za bebe pa da ga vagas tipa svakih 7 dana, ako dobija 170 do 250gr sedmicno u prvom mesecu onda je to dobro.

Što se tiče oblacenja, moja cerka je isto letnje dete i bilo je bas toplo kad se rodila. Ne mogu da se setim kako smo je oblacili ali sad sam gledala slike i vidim da smo mi u kratkim rukavima a boga mi ona u onim zekama sa nogavicam ai dugim rukavima.
Milica83
(raspevana)
22. avgust 2012. u 10.43
Oh kakvi saveti o dojenju da se novopecena mama samo još vise zbuni, kakva crna vaga kakvoa crna dohrana, samo ti bebu lepo na sisu kad god zatrazi ili zaplace, kakenje nije merilo gladi i napredovanja već broj popisanih pelena, ako beba super piski i u svaku pelenu onda beba NIJE gladna!!!! Samo ti nastavi sa dojenjem kao i do sad. Bebe se brzo umore kad sisaju jer im misice cele vilice rade dok na flasicu ide bez po muke i ne mora da vuce, ako se uspava na siki lagano ga budi ceskanjem ili stipkanjem, ako negoduje daj mu drugu dojku kad nju posisa a oce još vrati ga na prvu, nema potrebe za dohranom, samo ćeš zeznuti laktaciju koja se tek sad polako uspostavlja.
resistance
(xxxxoooxxo)
23. avgust 2012. u 03.15
Prvo čestitke mama na malenom Gavrilu! Za dojenje se slazem s Milicom, ako beba kaki i piski 6-7 puta u toku 24h laktacija se uspostavlja normalno. Biće potrebno mesec dana da se laktacija ustali i zato ne zuri s flasicom. Nakon podoja još možeš malo izvuci pumpicom da ti se pokrene proizvodnja mleka (ja sam to cinila prve dve nedelje) a posle je mleko curelo samo.
Što se tiče oblacenja ja sam na tim temp bebu oblacila samo u bodi i carapice a ako ti se čini da joj je hladno ili kad krenes napolje pokri ga pelenom. Meni se čini da ga dole pretopljavas jer još ima i pelenu a možda i siroki povoj?
Svako dobro i uzivajte!
Gala06
(......)
23. avgust 2012. u 16.11
Moja od kada se rodila, a bile velike vrucine, nosila je samo bodic bez rukava. Nikakve carapice na noge na plus 40. A u stanu sam pustala klimu.
ljubicica83
(frizer)
23. avgust 2012. u 16.21
Evo i ja da pomognem :-) što se dojenja tiče posto tu imamo dobro i debelo iskustvo i jednog i drugog sina sam dojila jako dugo.
Sigurna sam da nema potrebe da ga dohranjujes jer samim tim sto spava po 4 sata i kaki 4-5 x na dan govori da beba dobro papi i da je sita.
Što se tiče podsticanja mleka redovna klopa i sto vise tecnosti,izmuzavanje nakon podoja je skroz nepotrebno.
Isto tako mislim da nema potrebe da ga budis na 2,5 sata..meni je Aleksa znao da odspava i po 5 sati i patronozna sestra ovde u Norge je rekla da ga ne budim jer nema potrebe da je gladan probudio bi se sam e sada ti odluci sama ja moje nisam budila :-)))
Nikada se nisam izmuzavala da bih videla koliko tačno popiju mleka niti sam ih često vagala isla sam po svom instiktu i po ponasanju bebe(sto isto savetujem i tebi),i sve je uvek bilo u najboljem redu.
Što se oblacenja i vrucine tiče tu bas i nemam neka iskustva sto i sama znaš .-)) ali kažu da su malim bebama carapice obavezne zbog slabije cirkulacije.. eto nadam se da sam ti bar malo pomogla..poljubac klincima i uzivajte :-))
JoannaL
23. avgust 2012. u 18.02
Cestitamo rođenje Gavrila, prelepo ime.
Super si odgovore dobila od svih mamica, meni zvuci da vam je sve ok, bas skolski. Uzivaj sa bebom, odmaraj i skupljaj snagu za dane kada neće da spava po 4 cuke u komadu a ti dani brzo dolaze.
Leti ja sam mojoj deci , po velikim vrucinama oblacila samo bodic ili donje pidzamice/tanke pantalonice i majicicu sa kratkim rukavima ili kosulju.Carapice, kako hoćeš, leti su samo modni detalj , ali meni su bas slatki onako majusni.
Što se tiče pumpanja - ako beba sisa često, na 2-3 sata i danju i nocu, nema potrebe za pumpanjem, osim ako ti ne zatreba da skladiras nešto mleka za neki izlazak ili da i tata nahrani bebu , inače nema neke preke potrebe.Ja jesam pumpala sa cerkom, jer sam se plasila zbog stimulacije, sisala je na dužim razmacima i bas kratko po podoju.Sa sinom nisam pumpu videla ocima a dojen je skoro 2god i mleka na pretek.
Vaga i sl je gubljenje vremena ako ne postoji nikakav problem sa bebom.Redovne kontrole kod pedijatra su sasvim dovoljne.
Komunikativna
(($))
24. avgust 2012. u 04.35


Srećno rođenje sina Gavrila! Prelepo ste ime izabrali. Mamice su te lepo posavetovale pa da se ne ponavljam.

Sve najlepse vam želim!
oceania
24. avgust 2012. u 12.16

Ja po starom srpskom propisu sam avgustovskoj bebi (napolju 40) oblacila i bodic i djempercic i tanka vunena kapica i carapice i dupla sirok povoj pelena i jedan pampers a na rukicama rukavice i samo malo pokrijem dekicom i tako setamo i sedimo po kuci... :)

ok. justkidding, ali ovakvo nešto sam videla i preporucujem da se ne krene tim stopama :-))

Cestitke za bebu i sve najlepse
Debeljuca
24. avgust 2012. u 13.04
Cestitam na rođenju sincica, nek bude ziv i zdrav još godina sto :))))
Moja curica je letnja beba, nosila je samo bodic bez nogavica sa kratkim rukavima, nikakve carapice ni dekice, i pored tog se znojila :) Ako je vama vruce mislim da je i bebi.
Što se tiče dojenja moja se sama budila svakih 3 sata kao navijena da sisa a retko kad bi odspavala 5 sati i tad je nisam budila. Mislim da je idealno da sisa svakih 3-4 sata i zbog tvog mleka i u tom slučaju ti ne treba ni pumpa ni nikakva dohrana, kao sto prethodne mamice kažu ako ima 6-7 mokrih pelena sve je ok.
Veliki pozdrav i uzivaj sa svojom bebicom :)
JednaTanja
25. avgust 2012. u 06.35
Moj savet ti je da slediš svoj instinkt. Ne možeš pogrešiti. :)
LeaDiKaprio
(shumska)
26. avgust 2012. u 14.19
Mladoj mami sve najbolje! Gavrilo je bas lepo ime.

Ja sam u tim godinama citala dosta knjiga u odgoju dece i u jednoj od njih sam pronasla odličan savet kada se dvoumim šta obuci detetu, da li mu dati vode, itd: uvek se zapitaj da li je normalno to za tebe.

Bebe nisu Marsovci, od iste smo vrste i sa majkom ih takođe povezuju i geni. Kad god sam bila u nedoumici pitala bih se da li je meni vruce/toplo, ima li smisla da ja ne pijem vodu nego mleko, itd.

Taj princip me odlično sluzi i dan danas.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.