Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Porodjajna bol
paskal
(konturolog)
28. januar 2012. u 14.02
Kako biste opisali bol prilikom porodjaja i uopste osjecanje u tom momentu. Sa cime bi moglo sve to najblize da se uporedi?
majkakg
(mama)
28. januar 2012. u 14.11
Porodjaj, sam izlazak bebe, ne boli. Bole kontrakcije pre porodjaja. Zavisi od osobe do osobe i od porodjaja do porodjaja. Uglavnom, bol je kao najjači menstrualni grč, ali traje par sekundi, pa prođe. Između kontrakcija te ne boli ništa.
Kako se približava kraj, tako su kontrakcije češće i intenzivnije. No, taj najteži period, po pravilu ne traje mnogo dugo.
Na ovo pitanje svako će ti dati različit odgovor. Nema dva ista porodjaja, i meni su se oba razlikovala.
Vanderbilt
(whatever)
28. januar 2012. u 14.56
Kao jedan pojacan, produzen grc svih misica u utrobi. Meni je samo u početku licilo na menstrualni bol, ali one kontrakcije na kraju koje bebu guraju napolje su totalno drugacije. To se teško može opisati jer u uobicajenom iskustvu nemamo takvih primera pa se ne može lako ni porediti. Mene je recimo podsetilo na grc u misicima stopala ili lista,samo preseljen u stomak. Ne možeš ga kontrolisati, samo cekati da prođe.
Gala06
(......)
28. januar 2012. u 15.03
Ja se toga vise ni ne secam. Secam se samo da su me izlazak bebe i epiziotomija manje boleli nego kontrakcije.
Ilkka
28. januar 2012. u 15.14
No, taj najteži period, po pravilu ne traje mnogo dugo.
------------
kod mene jako dugo.

blago onima koji se ne secaju..secam se svakog trenutka.

podseca na to kad imaš tvrdu i jako bolnu stolicu pa ti stomak ima iste takve kontrakcije i to često.
Vagabundo_
((bas_tako))
28. januar 2012. u 15.46
To je najjača bol u mom zivotu koju sam najbrze zaboravila,barem je kod mene tsko bilo.
enya0301
28. januar 2012. u 18.37
U početku su kontrakcije bas kao menstrualni bolovi, postaju sve ubrzaniji, jači i duže traju. Kad pomislis da ćeš da umres od boli ili bar da se onesvjestis jer ovo niko normalan ne može da podnese, znaj da je porodja blizu. Ja sam se tri puta porodila be epidurala i mogu da ti kažem da je disanje stvarno bitno ako možeš da ostanes prisebna i da duboko udises i izdises u toku kontrakcije iz nekog razloga ja sam se u početku grcila zajedno sa bolom i zaustavljala disanje sto je situaciju samo pogorsalo. Zavisi dosta od babice kko je spretna da te vodi kroz čitav proces, znaci duboko udahni i izdahni (bez kratkih udisaja) Kad već porod krene i treba da guras svaki alarm u tvom mozgu ti govori „nemoj biti budala, ne guraj i stisni noge, zaustavi bebu” ako ostanes prisebna i držiš bradu pritisnutu uz grudi, nemoj ledja da izvijas nego ih obori na krevet (ja sam se u početku izvijala)i guraj kao da ćeš veliku nuzdu da obavis ili mokris (sto će ti se vjerovatno i desiti al koga je briga)ja sam još jednu grešku pravila gdje sam se napinjala u vrat (vjezbaj sada, vidjeces razliku) u vrat i lice kada se napinjes iskacu ti zile na vratu a kad ides u wc samo se napinjes prema dole. Osjetices tačno kada treba da poguras bebu, isto kao sto znaš kada da se napnes uz veliku nuzdu, izvinjavam se na poredjenju ali je stvarno najbolje. Znaci kako znaš da treba da ides u wc i da se napnes ako nisi primila epidural znaces i kada da se napnes u porodjaju. Najgori dio je bio meni kada je glava već izasla a doktor vice sad stani, zaustavi napinjanje, kako to da obavim jedva cekam da se još jednom napnem...ali kratko traje, par sekundi. Onda ti kaže napni se još jednom i eto...mali secer je tu a bol kao rukom odnesena, sve staje i samo bih da spavam ili jedem. Još par napona ćeš osjetiti kada posteljica izlazi ali su neznatni.
Gala06
(......)
28. januar 2012. u 18.47
da je disanje stvarno bitno ako možeš da ostanes prisebna i da duboko udises i izdises u toku kontrakcije

---------

E da, to je tačno. Potpuno sam zaboravila na ovo. I meni je disanje puno pomoglo.
strelac84
28. januar 2012. u 18.50
Moj savet uzmi epidural!!! Obavezno!!! Ne osecas bol osecas samo stezanje stomaka i grcenje kad su kontrakcije, takođe osecas noge normalno, možeš da ih pomeras samo su ti kao malo otezane...
tamara
28. januar 2012. u 19.19
nisam radjala prirodno pa nemam ni savet,ali moram prokomentarisati epidural-to je mac sa dve ostrice-ako prođe bez posledica,super je.ali desava se da te prate jaki bolovi glave do godinu dana.lično mislim da je bolje pretrpeti svaki bol tog dana nego rizikovati jer nema garancije kako će se kome odraziti.
strelac84
28. januar 2012. u 19.49
Ja sam primila epidural uvece oko 9 sati i kako je beba bila visoko i nije htela da izadje morala sam na carski rez pa sam posle isla na totalnu anesteziju i super sam prošla, nikakvih bolova ni glave ni mesta uboda sve je prošlo odlično, al za to vreme dok sam ja lezala na stolu za porodjaje pored mene se nekoliko žena poradjalo i bila je jedna koja nije htela epidural toliko je kukala i nije htela da gura da joj je doktorka legla na stomak da bi beba izasla, i onda decak kad je izasao jedva je proplako i prodisao bio je sav modar, srećom sve se dobro zavrsilo. Mene je vise uplasilo majcino ponasanje u tom trenutku, nije mislila na bebu nego na sebe kako nju boli i ne može da gura, a kad su je pitali sto nije uzela epidural rekla da se boji igle, a sestra joj kaže bojis se igle a porodjaja se ne bojis, uglavno su bili besni kad je već znala da se boji igle kako je mislila da će ne porodjaju da joj bude...
sharlota
(bez zanimanja)
28. januar 2012. u 20.52
mislim da je najbolje da kažeš ljekaru koji ti vodi trudnoću da imaš strah od bola,ako imaš strah od bola.

što se prodjaja tiče, mislim da je najvazije savladati disanje, jer se uz pomoć disanja lakse podnosi bol tj u trenucima jakih kotrakcija skončetirises se na pravilno disanje i jednostavo dises duboko dok kontrakcije ne prodju.

ja ne znam kkao to izgleda na početku a kako pred sam kraj porodjaja,ja sam bila indukovana i čini m ise da sam direktno otisla u tu zadnju fazu porodjaja sa jakim kotrakcijama.
u sustini i nije toliko strasno,strasan je strah i panika koji cine situaicju još vise bolnom.
ja sam posto sam bila otvorena 9cm primila epidural,a posto je beba bila visoko morala sam da se porodim na cr, primila sam anesteziju i sve je proteklo u najboljem redu.dvije i po god poslije porodjaja niti imam glavobolje niti me bole ledja.

najbolje bi bilo da uzmes neke casove disanja,da se pripremis za porodjaj i naravno opredjeli se za epidural.

hajde, srećno i bistro:)
masha_mali
(svastanesto)
28. januar 2012. u 23.49
Oba bez epidurala. Boli. Jaki grcevi u stomaku, koji su meni prolazili i kroz noge. Što se vise blizilo postajali su duzi i jači. Mnogo mi je pomoglo pravilno disanje kroz trudove. Dete kad je izlazilo isto me je bolilo dole, čak se secam i kad je babica prstima raširila dole da bi glava lakse izasla.
Da zatrudim treci put (što ne planiram ali eto ako se desi) uzela bih epidural.
Sneksi
(spanac)
29. januar 2012. u 00.02
Mene su indukovali (jer mi je vodenjak bio pukao). Tako kad su kontrakcije pocele da budu tako česte, da nije ni bilo razmaka između da se malo odmorim, ja sam tražila epidural. Mora da boli, jer kosti se pomeraju, samo guranje bebe napolje ne boli koliko kontrakcije bole.

Bol bas dolazi u naletima, kreće lagano, pa se pojacava, pa popusta, i tako u krug. Kao nekako kruzno, tačno osetis kako nadolazi pa okupi čitava bedra. Tačno kako se karlica otvara.

Kod porodjaja gde nema indukcije treba da su kontrakcije malo blaze ali sve je to razlicito od slučaja do slučaja.

Tashka
29. januar 2012. u 00.23
I meni su tako govorile ko menstrualni bolovi I majku im al lažu. Mnogo mnogo gore I bolnije. Al zato epidural, ruke mu se pozlatile ko ga izmisli
bt
29. januar 2012. u 00.52
Oba bez epridurala,drugi bez icega!Da boli to je tačno,ali nije toliko strasno iz mog iskustva!Prvi pororadj je bio jakooo dugacak(18 sati)I to me je najviše iscrpilo.Nenormalno me je bolilo samo pola sata,to je pred guranje.Drugi nisam imala vremena ni da osjetim bukvalno,od početka do kraja sve je trajalo manje od 4 sata i bol je bila kao kada dobijem.Nisam imala potrebe ni panadol da popijem.Preporucujem ti da ne brines,svaki je porodjaj prica za sebe!!sve najbolje
efferalgan
(volim uvojke)
29. januar 2012. u 03.44
Ne podnosi svaka žena bol isto, pa će ti svaka drugacije protumaciti bol. A nisu ni svi porodjaji isti. Ako ti pukne vodenjak mnogo prije nego sam porodjaj krene onda su kontrakcije mnogo bolnije. Kod mene je to bio slučaj. 23 sata sam imala kontrakcije a voda je pri svakoj kontrakciji po malo curila. Boljele su me jer su to kao neke kontrakcije „na suvo”. Indukovali su mi porodjaj tek na 21-vom satu kad su vidjeli da je skoro presusilo...i ta zadnja 2 sata kontrakcija su za mene bile Isusove muke.

Sam izlazak bebe nisam ni osjetila jer to je 1 minuta a ovo sve ostalo mi je bilo 23 sata.

ja ti želim da prođes kao po knjigama...da imaš 2-3 sata ublazene kontrakcije, da dodjes u bolnicu i da ti probiju vodenjak kad već budes 5 prstiju otvorena i da ti beba izleti kao brzi gonzales.

ja bolove nisam zaboravila, ali jesam ih potisnula...Ovog puta idem na epidural i nema te sile da me neko sprijeci u tome. Dosta je bilo mucenja vise...
Snezana
29. januar 2012. u 05.45
Strelac 84, ne znam šta je poenta tvog posta bila. Da žene koje se boje igle treba da se odluce na zivot bez dece jer ne žele da uzmu epidural.

Bol je uzasna i u takvim trenutcima ima žena koje se jednostavno ne snalaze, izgube kontrolu nad telom, ned disanjem, i ne mogu da guraju, ali to ne znači da ne misle na dete...

E sad nazad na temu. Bol se ne može opisati rečima, mnogi su već napisali kakve je to bol , ali jačina te boli neverovatna,ne možeš ni da zamislis, i nemoj. Uzmi sto ti se nudi za ublazavanje bola, jer nema potrebe da se mucis vise nego sto treba. I imaj na umu da dok prod ne krene i ne zavrsi ti ne znaš kako će biti, zato ne panici jer može biti brzo i jednostavno. Moja prijateljica od prve kontrakcije do deteta u rukama prvi put sat vremena, drugo dete pola sata.Pa da boli ne znam koliko pola sata se izdrzi :)

Kontrakcije u zadnjoj fazi, ono otvor za guranje oko 8-10 cm su najgore. Tad osetis da nema ni sekunde odmora izmadju kontrakcija.Meni lično je ipak bilo najgore guranje, koje je trajalo sat vremena. Glava na itvoru ali nikako dalje da izadjePred kraj vise nije bilo sanse da ja guran, jer snage nisam imala i pocela sam skroz da se gubim, i zadnjeg dela poroda se secam samo kroz neku maglu. Pomogli su mi vakumom. Naredna dva dana sam isto tako se gubila i padala u nesvest ali odkrili su vrlo brzo da je to zbog mnogo gubitka krvi, i ako na porodu nije izgledalo da je bilo tako puno. Ceo porod je traja 4 sata, a od ta 4 mogu reći da je prvih 2,5 bilo kao menstruacija, znaci boli ali izdrzljivo bez problema.

Znaj da ako ti porod traje 18 sati ne znači da si ti 18 sati u uzasnom bolu. Inas pauze između kontrakcija, neko i odspava. Samo pazi koga imaš pored sebe, mm je meni mnogo znacio, a i babica koja me poradjala je bila super prema meni, i kad nisam mogla vise da guram koliko je trebalo niko nije vikao na mene, već su mi pomagali.

Disanje, jako jako važno.

majkakg
(mama)
29. januar 2012. u 06.31
Ja sam se poradjala u Srbiji, bez ičega za smanjenje bola, i bez ičijeg prisustva. Prvi put čak, zbog loše procene lekara, bila sam sama i u porodjajnoj sali: dr i babice su spavali.
Dakle, priroda i ja: oči u oči. Na bolničkom stolu, ali uz asistenciju osoblja tek kad se pojavila bebina glava: a tad je bio kraj mukama.
Boli. Koliko, relativno je, ali niko se nije prirodno porodio bez bola.
Uglavnom, imala sam stav: ovo moram da završim, od porodjajnog bola niko nije umro, to je najprirodnija stvar, i nisam jednina kojoj se to dešava, svako na svetu je rođen, i svako na isti način. Sedam milijardi ljudi živi u ovom trenutku na svetu, i svaka majka tih sedam milijardi je rodila na isti način. To su bile moje racionalizacije bola.

Da ti pričam bajke, ne umem. Fantastične priče žena koje su se poradjale 15-18-118-20118 sati su priče o načinu na koji doživljavaju svoje obaveze. Postoji i opevano mučeništvo: moraš se žališ na porodjaj i ne izigravaš mučenicu što si morala toliko da se mučiš i zlopatiš, kako bi te ozbiljno shvatili. To su one majke koje posle 10 godina još opevaju svoje porodjajne muke. Ne, mi ostale smo „srećnice”, ne znamo kako je to biti majka, ONE su mučenice sinje.

Ja sam prve kontrakcije osetila u 8 ujutru, a porodila se u 7 narednog dana: mogu da idem svetom i trubim kako je moj porodjaj trajao 24h, a nije. Realno, stvarni bolovi su mi se javili tek nekih 5 sati pred kraj. Prvi put čak 2 sata pred kraj. To su oni jaki bolovi, za koje misliš da ne postoje jači, a sledeći bol bude jači.

Svakako mislim da svako sebe treba da poštedi bola koji ne mora da doživi. Da se poradjam treći put tražila bih epidural (mogla sam i drugi, ali mislila sam: kad izdržah jednom, izdržaću i drugi put). A možeš i da se pridružiš epskoj sekciji.
-Layla-
29. januar 2012. u 07.05
Ja imam vrlo vrlo bolne menstruacije, tako da mi je taj porodjani bol bio prepoznatljiv. Lici dakle na menstrualni bol, samo je mnoooogooooooooo jači, intenzivniji, brzo se vraca, ne popusta. Ja sam imala kontrakcije na svakih 30 sekundi, sve jače i jače. Spasilo me je-disanje. Ništa protiv bolova nisam uzela, nisam plakala, nisam pisnula, samo sam disala. Vezbaj disanje. Znaš šta, taj bol jeste jak, ali u toku porodjaja upadnes u neki trans tako da nisi ni svesna toga šta te je snaslo.
Meni je iskreno gore od tog bola bilo ono sto je nastupilo posle porodjaja. Pošto sam secena i mnogo sivena, imala sam gadnu ranu koja me je bolela 2 nedelje. E taj bol mi je mnogo gori od porodjaja.
I moram da kažem da jeste istina da zaboravis bol čim ugledas bebu! Ja nisam ni osetila dok su me sili, a doktorka je bar pola sata baratala sa koncem i iglom.
saadet
29. januar 2012. u 07.22
Ja bolove zaboravila nisam, a ne mogu ih ni uporediti sa bilo kojim drugim bolom. Ja sam dobila indukciju jer je beba brzo trebala da se rodi a nisam bila otvorena. Dali su mi epidural, ali nije delovao a indukciju su stavili na najjače, non stop znaci bolovi bez pauze. Par sati kasnije su mi dali još jedan epidural koji mi je umrtvio samo levu stranu tela pa su me na tu levu stranu sekli i izvadili bebu pumpom. Ukupno je sve trajo 20 sati. Rekla sam - „ nikad vise ”, a evo trenutno sam trudna. Neću sada da razmišljam o porodjaju, šta bude - biće, videcu kada dodje vreme. Važno mi je samo da ne naprave neku medicinsku grešku i da mi se dete rodi zdravo, sve drugo ću preziveti!
strelac84
29. januar 2012. u 07.39
Snezana poenta mog posta je bila da je majka trebala bolje da se pripremi na sva kad je već panicar po prirodi i da je svakako trebala da uzme epidural kad je već bila u bolnici u kojij se isti ne placa, onaj ko je u srbiji zna da se u Srbiji epidural placa u bolnicama oko 150-200 eur. Trebala je da obsvi potrebna papire za epidural pa da ostavi sebi izbor da u bolnici može da ga trazi i da ga dobije ukoliko joj je potrebno. Ili da pretrpi bol minimalnu uzimanja epidurala a ne da ugrozi zivot svog deteta. Tzakodje sam htela da kažem da lekari savetuju epidural.
Ringispil011
(profesor muzicke kulture)
29. januar 2012. u 08.09
Hm... bez epidurala uz indukciju. Trajalo relativno kratko, od ulaska u salu do porodjaja 3 sata, ali najduzih 3 sata u mom zivotu. Dok sam još mogla, pogledala sam neki merac koji imaju koji registruje jacine kontrakcija, kad sam mislila da boli kao najjača menstruacija, bio je na npr 25, a do kraja je doslo oko 100.. tako da.. matematicki gledano, boli oko 4x jače od najjače menstruacije pa ti vidi. Uzmi lepo epidural i da te Bog vidi... Ja sam morala bez zbog nekih problema sa alergijom na anestetike, ali sam zavidela svim ženama koje nisu imale taj problem.
Srećno!
ciba
(brrrrr)
29. januar 2012. u 08.38
u americi te pitaju da ocenis bol, moja najvisa ocena je bila 8 od 10. inače bez epidurala uz indukciju. problem postoji da ako predugo traje i namucis se sa izdržavanjem bola, nemas snage za guranje posle pa možeš da zavrsis na cr. e sad to je teško prdvideti.
inače ja sam bukvalno dremala između kontrakcija (na 2-3 min), mislim da telo samo luci nešto za smirenje. takođe znam da sam se opustala, znaci ono, mislim svesno da opustim te misice dole, i da prihvatim bol. sve u svemu, nisam plakala ni kukala. bilo je teško i zeznuto ali znam da nijednom nisam zazalila sto nisam uzela epidural, jednostavno ja mrzim igle i zice. treba da poznajes sebe, ja znam da ako je kratko i intenzivno mogu da izdržim bilo šta ali me dugotrajni tupi bol izluđuje. svako je drugaciji. ajd srećno.
blondinka
(avanturista)
29. januar 2012. u 08.58
A šta da kažemo mi koje nismo ni imale opciju da uzmemo epidural?:)Predlazem da nas bez epidurala odmah proglasite za heroje, makar ovih diskusija:)

Sve čitam šta pišete ovde i prvo se cudim onome koje postavio pitanje kako izgleda porodjajni bol. Evo, ja nikada nisam slomila nešto pa ne znam da li bi mi neko zaista mogao opisati kako izgleda kad se polomi ruka. Ili npr. nikad me u zivotu nije boleo zub - ajde nek mi neko opise. Svasta.

Samo da ponovim ono sto je rekla majkakg - ako ćemo da napravimo epski mit, lako bismo se snasli u tom poslu svako sa svojim bolom.

Bol k'o bol - nekoga je boleo da nije znao za sebe, neko kaže da se lako porodio, neko se poradjao dva dana, a neko nije stigao ni do bolnice nego se porodio u autu. Ne postoje dva ista bola na svetu, tako da je ovo pitanje vise nego besmisleno. Najsmislenije je, po meni, u trenutku pred porodjaj misilti da će sve biti u redu i biti pozitivan. Rodila sam i prirodno i carski i oba puta je bolelo kao djavo. Sto nikako ne znači da će postavljacicu boleti kao mene, možda će sve zavrsiti brze nego što se nadas. Što se disanja tiče, ja sam isla i u skolu za trudnice, vezbala to disanje i nisam ga se uopste setila na porodjaju, na zalost. Eto, i to se desava.

Što se tiče onoga sto je neko gore pomenuo, da se neka žena drala i nije navodno htela da se porodi pa joj dete izgurali kolenom/laktom, pa samo da obavestim istu da neke bebe ne mogu da se rode, zaglave se u kanalu, ne mogu da izadu napolje i zato se radjaju plave i pod traumom a ne zato što majka neće da rodi. Porodjaj niko ne može sprečiti niti zaustaviti niti majka može da izabere da neće da rodi kada porodjaj krene ali je lako moguće da beba ne može da izadje, kod mene konkretno velicina glave i ramena nije bila u srazmeru sa mojom karlicom. U tom slučaju, kada je već kasno za carski rez, primenjuju se vakum, može i forceps ili ako je beba već krenula glavicom napolje ali stala, onda se gura nogom ili laktom. To je bukvalno izbacivanje bebe iz kanala pritiskom. Radi se zbog bebe a ne zbog toga sto je majka lenja. Daj malo razmišljanja!

Evo, još jednom ću se zacuditi - neverovatno je koliko su žene uvek te koje su prve da se iscude drugoj ženi u istoj muci. Odbila da se porodi pa je ugrozila dete, aj, aj, aj!!!!

hana-banana
(.)
29. januar 2012. u 10.25
Što se samog bola tiče, nije ni nalik menstrualnom bolu, jer su totalno drugi organi i misici u pitanju. Mene je bol iznenadio jer je totalno bio na drugom mjestu od onog sto sam ocekivala. Naime, diafragma pocne da se siri, beba se osjeca stijesnjeno i krene da gura napolje - bol kreće od vrha stomaka pa nadole, čitav stomak je u grcu. Ja sam ocekivala vise da osjetim ensto u donjem dijelu stomaka.

Meni je vodenjak pukao dan ranije, voda curila maltene sve vrijeme, nakon par sati kontrakcije krenule na svakih 5 minuta, 2 epidurala, jedan neuspjesan, jedan hvala Bogu uspjesan, guranje 2 sata i 26 sati kasnije konacno docekam da kao na onom videu gore, moja mishica dopuze do mene za prvi obrok :). Sve ukupno možda zvuci grozno, ali ja bih se radije još 10 puta porodila,samo da nemam muke sa dojenjem kakve sam imala nakon toga.

Sretno, nemoj se opterecivati time, bude i prođe.
strelac84
29. januar 2012. u 10.56
Blondinka sve ja to znam, što se tiče velicine bebe, i nisam ja mislila da je ona svesno ugrozila zivot svoje bebe i da nije htela namerno da gura, samo sam spomenula kakvih sve slučajeva ima. Bila je u haosu, kukala je i kad joj kažu napni se još jednom skoro je tu ona vice ne mogu, ne mogu, ne mogu, i kuka i prođe kontrakcija i tako nekoliko puta. Ne mislim ja da je ona sebična prosto se nije snasla, možda zbog toga što ne podnosi bol.
To sam napisala iz tog razloga sto je postavljacica teme pitala nešto na šta joj niko ne može dati konkretan odgovor, sto god mi pisali ona to ne može ni da zamisli dok ne oseti.
Cisto sam navela primer da u svemu tome i u svom bolu koliki god da je treba da se skoncentrise na bebu.

Ja sam prva jeko veliki panicar, bojim se igle, svaki put kad vadim krv padnem u nesvest, ne ponosim se time ali tako je. Mislila sam kad sam prošla porodjaj da će se to promeniti međutim isto je stanje.
Skoro sam na institutu za MiD vadila krv, i moja beba je bila tu i ja sam se prosto srusila u hodniku posle 10 minuta, drzala sam se pokusavala da ne mislim na to i eto, posle me je sramota pojela jer na tom odeleneju mala deca bolesna a doktori i sestre brinu o meni i zauzimam im krevet.

A što se tiče mog porodjaja epidural sam primila u lezecem polozaju bas zbog toga sto je pocelo da mi se manta dok sam sedela na porodjajnom stolu, međutim zbog problema moje bebe na kraju sam se porodila na carski rez, bola posle toga se ni ne secam jer je moja beba rođena sa problemom estetske prirode pa sam samo mislila na nju, da li je sve ostalo u redu i šta prvo da radimo kad dodjemo kuci. Valjda u svemu tome nisam mislila na fizicku bol, vise me je drmala psihicka, i krivica da nisam slučajno nešto loše uradila tokom trudnoće i takve stvari.

Ništa loše nisam milslila svojim postom, htela da napisem bas to ma koliki bili bolovi treba misliti na bebu i uraditi sve sto doktori kažu.

Takođe se divim svima vama koje ste se porodile bez epidurala, svaka cast. Možda bi se i ja ponasala bas kao ta žena koju sam zapamtila po panici. Ne znam, ali sada kad sam videla trudila bi se da se to što pre zavrsi.
blondinka
(avanturista)
29. januar 2012. u 11.21
Strelac, nisam citala ko je pisao, moguće je da sam pogresno razumela, sad kapiram šta si htela da kažeš.Izvini sto sam te pogresno razumela. Svi smo mi osetljivi na to kada se neka nasa situacija opisuje pa još ako ovako kao ja omasimo poentu, dobro je da se i ne pobijemo :) U svakom slučaju, izvinjavam se ako sam pogresno razumela. Bila sam u sličnoj situaciji, sa zaglavljenom bebom na izlazu /rame se zaglavilo/, bila je čak i opcija da mu lome kljucnu kost da bi izasao i upravo to koleno nacelnice klinike mi je pomoglo da prosto izbacim bebu. Rođen pod velikom traumom,na svu sreću sve je dobro zavrsilo.

Da sam mogla da biram i da je bilo to vreme, ja bih glasala da se svakoj majci pred porodjaj pusti jedan ovakav Noletov mec, kakav je bio danas. Isto traje, napor je strasan kao i nama a verujem da bi svaka na kraju kao od sale rodila uz onakav kraj meca. Bravo, Nole, blago majci koja te rodila!

ps. dobro, de, blago i devojci, eto morala sam i to da dodam
mia55
29. januar 2012. u 11.25
I mene su pitali da ocjenim bol od 1 do 10. Po meni totalno glupo, jer kako neko ko prvi put radja može da ocjeni bol? JA sam im govorila između 3-4, pa nije ni cudo sto su se svi iznenadili kad je pola sata poslije bebina glava bila napolju. :) Ja sam im rekla da osjetim bebinu kosu, a posto sam i dalje bila pokrivena carsafom, medicinska sestra se uspanicila što ne vidi na monitoru otkucaje srca, a onda se sjetila da me podigne carsaf i bebina glava je bila napolju :)Eto kod mene znaci sasvim podnosljivi bolovi, nije mi padalo na pamet da tražim epidural, ali jeste boljelo kad je beba izlazila na kraju, ali i to je trajalo nekih 10-tak minuta, pa se moglo izdrzati. Prvi porodjaj predivno iskustvo! Mogla bih još 10 puta tako! A drugi porodjaj- zakazani carski, ne bih vise mogla da ponovim.
Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
29. januar 2012. u 12.16
A gdje se denu postavljacica teme? Još jedan padobranac.

Ja sam, inače, na porodjaju super prošla jer sam ih ubijedila da urade carski rez, ali zato mi je pobacaj dvije godine kasnije bio uzasan.

Ja, koja sam uvijek bila heroj kad je bol u pitanju, vristala sam nekontrolisano i kada sam vidjela da ni morfijum ne pomaze, nadala sam se da će mi dati još malo makar umrla. Da mi nije bilo malog djeteta kuci i prestravljenog muza mislim da bih izvrsila samoubistvo tu u bolnici. Ne može covjek znati kako nešto može boliti dok ne iskusi.
qwerty2
29. januar 2012. u 16.31
I ja sam imala potrebu da definisem taj bol da bih znala da ga prepoznam i tako sam naletila na jednu odličnu knjigu na internetu, Bezbolan porodjaj.Tu je bol pri samom cinu izlaska bebe opisana kao osjecaj zarenja, pecenja. Mogu je potraziti.

Meni su se kontrakcije pojavile u prvoj polovini trudnoće, čak sam se pocela i otvarati, a da nisam ni primijetila.Osjecala sam nešto, ali to sam pripisivala bebinom guranju. Posle toga sam 3 mjeseca mirovala uz terapiju.

Na sam dan porodjaja kontrakcije nisu bile bog zna kako jače.U 7 navece su mi ukljucili indukciju i onda je pocelo da boli jako,ali bez pauza između kontrakcija, jedino malo bude blazi bol. Nije bilo onako kako mi je prijateljica objašnjavala- Boli da umres, a između kontrakcija možeš kolo igrati :))) Moj problem je bio da me je čitavo vrijeme bolio donji dio stomaka, a nijednom nisam imala bol u donjem dijelu ledja koji znači da se beba spusta. Doktori babica su ulazili na svakih 15ak minuta da me pitaju ima li takvog bola.U jednom trenutku čujem babicu kako govori doktoru- Ili je stvarno ne boli ili je toliko otporna na bol. :))

Nazalost nakon 4 sata intenzivne indukcije i bebinog odbijanja da saradjuje zavrsila sam na carskom. iako znam da je to u tom momentu bila najbolja opcija za obje, zao mi je. Mame porođene carskim propustaju mnogo.
Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
29. januar 2012. u 17.33
A šta je to mnogo sto propustismo? Ja bih propustila svaki bol u zivotu kad bih mogla i ne vidim u tome ništa cudno. Čak stavise (:-) za jezicke cistunice) uradila bih sve sto mogu da me bol zaobidje šta god da radim.
Milica83
(raspevana)
29. januar 2012. u 18.33
Ja sam imala cr ali dok me ne odvedose visila sam na ctg na svakih sat vremena, kontrakcije koje sam tad imala su isle do 50-60 (ne znam čega) bilo je bolno ali ne preterano kad nisam bila prikljucena na ctg citala sam knjigu.
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
29. januar 2012. u 18.34
„Mame porođene carskim propustaju mnogo.”
...
šta?molim te da znam šta sam propustila po tebi?po meni,propustila sam srećne trenutke posle porodjaja i opustenost da zna kad idem kuci sa detetom.jer,moje „nazovi koleginice” koje su se porodile kad i ja samo prirodnim putem su već posle tri dana odlazile kuci posle 24-48 sati ustajale i odlazile po svoje bebe setale sa njima u rukama ja sa infuzijama u obe ruke uzasnim bolovima od reza gde ti je najveca kletva da ti se tad kija,sa katetrom u besici nisam mogla ni da mrdnem..jedva se izvukoh posle 11 dana.bolovi su bolovi tolerantnost na bol je subjektivna neko podnosi vise neko manje sto je nekome 3 drugome je 10.
sharlota
(bez zanimanja)
29. januar 2012. u 20.46
vjerovatno smo propustile taj momenat kada beba izadje i prvi plac.

moj cr se zavrsio vrlo brzo,ja bar tako mislim

sjecam se da sam u jednom trenutku pogledala u moju bebu,koju su pregledali doktori, a odmah potom pitala muza onako zbunjeno; čija je ono beba,a on rece; pa nasa:)
a bebica glanc nova:)), lijep ko lutkica:) valjda je to prednost cr, sot bebe nisu modre ni podbule

moj oporvak je protekao super, rana me jeste bolila uzasno,ali uz mirovanje i tablete protiv bolova bilo je podnosljivo.
što se dojenja tiče ,takođe nismo imali bas nikakvih problema,on se odmah prikljucio kako treba, doduse citala sam T&M, dok sam bila trudna, pa je možda i beba „procitala” neke od joanninih upostava kako se doji pravilno:)))
strelac84
29. januar 2012. u 21.23
Ja uopste ne mislim da sam propustila nešto sto sam se porodila na carski rez.

A sam carski rez je prosao ok 24, sata od operacije sam ustajala sama, skinut mi je kateter sve cevcice, tu prvu i drugu noca sam dobila inekcije protiv bolova na zahtev, drugi dan sam malo vise setala pa kad sam se smirila bolela me malo rana. Bebu nisam uzimala sama jer sam se plasila da će mi se zavrteti u glavi kad ustanem ala su setre bile tu da mi ga dodaju u krevet kad god zatražim.
Izasla sam 4ti dan od carskog, u subotu ujutro sam se porodila u sredu u podne sam bila kuci.

Moje iskustvo posle carskog je odlično, čak stavise moja drugarica koja se porodila posle mene prirodnim putem imala je vece bolove i vise problema od mene.

2008 godine kad sam imala vanmatericnu trudnoću i kad sam imala laporoskopsku operaciju mnogo sam je teze podnela i mnogo me je vise bolelo bar je takav utisak meni ostao.
dajanara
(professor)
29. januar 2012. u 23.39
Tema je malo besmislena, ali ajde da se priljucim i da kažem da je i kod mene bol bio bas kao menstrualni, ali 100X jači. Porodila sam se vaginalno. Gadno je bilo, ali kako i neće kad sam izgurala 4kg i 54 cm dole? Pa još sivenje posle...auuuu. Ali nakon par dana se sve to lepo zaboravi kad krene faza nespavanja, dojenja, umora i tako to. :0)

Mislim da nema ama bas nikakve razlike u osecanjima između majke i bebe između cr i vaginalnog poroda. Budalastine. Bitno je da se sve zavrsi sa hepi endom, a kako je beba izasla se zaboravi vrlo brzo.

Muka mi je vise od žena heroja što se poradjaju bez epidurala vaginalno pa onda se** o tome do kraja zivota. Muka mi je i kad kinje mame sto su rodile CR.
efferalgan
(volim uvojke)
30. januar 2012. u 02.12
Ja bih samo da se nadovezem na mame koje kukaju od bolova nakon carskog reza. Mislite da mi sve koje smo rodile prirodno smo odmah ustale i sjele na „djanu” i kijale do mile volje?

Moje iskustvo je takvo da sam se skroz pocjepala i da su mi stavljali 13 kopci. Ne vjerujem da toliko kopci ima i na carski rez. Bolovi su bili uzasni, jod nije pomagao pa sam na zivu ranu stavljala onaj sprej bivacin koji brate mili pece kad ga stavis, to su uzasni bolovi.

Ima onih koje se možda nisu pocjepale, ali ima sigurno i onih koje jesu i ja samo želim da „odbranim” takve.

:-)
tamara
30. januar 2012. u 03.09
evo i ja da pitam šta se gubi sa CR? nadam se da će dama odgovoriti.
ja sam imala 3 CR i super sam prošla.deci sam ja birala datume rođenja i meni je sama ta mogućnost fenomenalna.kad se probudim posle CR ceka me muž i beba,stariju decu dovedu,posle tri dana idemo kuci i šta tu ima loše.lično sam imala možda i sreće pa me nikad ništa nije posle zabolilo.jedino sto gubimo je taj prvi susret kad stave bebu na stomak majci.uvek sam se brze oporavljala od prijateljica koje su radjale prirodno.
NavyGirl
30. januar 2012. u 03.45
Dva puta se porodila prvi put sa epiduralom drugi put bez. Prvi put porodjaj trajao 4 sata uz epidural ništa nisam osetila, drugi put porodjaj bio brzinski, sat vremena od momenta kad sam stigla u bolnicu nije ni bilo vremena da mi daju epidural. Da boli, boli na skali od 1-10 ja bih dala 100, ali da se ponovo poradjam opet bih isla bez epidurala.
Pozzzz
bt
30. januar 2012. u 03.55
Ni Ja evo koja sam se dva puta porodila prirodno ne razumijem šta propustaju žene koje su se porodile carskim.Zaista ne razumijem...Poenta je valjda da porodjajem dobijemo djete.Ne vidim kako način porodjaja ovo mjenja.Lično mislim da nema lijepog porodjaja,svaki sa sobom nosi stres i strah,najljepse je sto na kraju dobijemo poklon za cijeli zivot...

efferalgan
(volim uvojke)
30. januar 2012. u 04.13
Ja mislim da ne propustaju ništa posebno ako se poradjaju carskim, bar što se bebe tiče. Ali prirodno je zdravije i za majku i za bebu i to jedino propustaju. Kad beba prođe kroz porodjajni kanal, ona se nakupi „bakterija” iz tog kanala koje je posle stite i stvaraju joj jači odbranbeni sistem. Osim toga, prolaz kroz kanal pomaze i majci koja se savim „ocisti” poradjanjem prirodno. Na to mislim, ukoliko je postojala neka cistica, hematomcic ili nešto što se stvorilo tokom trudnoće, to sve ode prirodnim porodjajem.

Postoji dosta tekstova na tu temu, sa strucnim izrazima, ali ja sam ovo narodski napisala da se razumijemo.

To je jedini propust bar ako mene pitate, a što se majke i bebe tiče...evo i ja sam svoju tek vidjela nakon 2 sata od porodjaja iako je islo prirodno...kakve gole grudi kakvi bakraci, to u Podgorici nije postojalo. Umotali mi bebu u cebence i dok su me doktori sili samo mi je sestra primakla da je poljubim u glavicu i da se pogledmao oci u oci...pravo vidjanje je tek bilo nakon prijema u sobu.
idea
30. januar 2012. u 05.19
Neću ni da pokusam da uporedim bol sa menstrualnim bolovim.
imam bolne menstruacije i pijem analgetike obavezno prvi ponekad i drugi dan kad dobijem,ali kontrakcije su monogooo jači bol.
kod mene je to trajalo jakooooodugo,posle 27 sati kontrakcija na 5 min sam uzela epidural,uzivancija dok nisu krenuli naponi.
naponi isli čini mi se svake sekunde,epi popustio neće da ga pojacaju jer je porodjaj pri kraju,a beba se zaglavila u kanalu.
ali stvarno stvarno sam iste sekunde kad sam ugledala bebu sve zaboravila. moj savet epidural,svaka cast onom ko ga izmisli.

i da dodam da sa mosetila cepanje,pukla sam nekih 1,5cm(minimalno)
ali sam taj momenat i te kako osetila.
xjkx
(plavusa)
30. januar 2012. u 06.43
ja o tom carskom nisam ni razmišljala o opciji. To se, po meni, deshavalo nekim drugim ženama, ali eto desio se bas meni. S' obzirom da su mi tim carskim, malte ne, spasili bebu, ja nisam apsolutno ništa prospustila. Moja smota, jednostavno nije znala ili htela napolje i kad je evc postalo napeto za nju, izvadili su je, onako kako bi jedino ziva i zdrava izasla. Tako da mene malo pogadjaju izjave tipa „šta smo mi propustile”. Ja nisam ništa propustila, a dobila sam zivo i zdravo dete, moju najvecu ljubav, isto kao sto je dobila majka koja se porodila prirodno ili majka koja se porodila s' epiduralom. Ipak treba biti promišljeniji sa izjavama.
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 07.42
Ja sam rodila i prirodno i carski /u totalnoj anesteziji/ i samo mogu da kažem - carski je nocna mora. KOliko je boleo sam prirodni porodjaj koji je trajao jaaaako dugo /da se sad ne takmicimo u satima/ i posle koga su me krpila tri lekara /raspadnut grlic materice/, toliko sam nakon 12 sati ustala kao da se ništa nije desilo i nastavila normalno zivot. Sa svim tim koncima i usputnim bombardovanjem Srbije, normalno sam funkcionisala. Za mene je prirodni porodjaj mačiji kasalj naspram carskog.

Što se carskog tiče, od budjenja pa nadalje sve je bilo teska nocna mora koja je trajala skoro mesec dana. Na zalost, ja sam prvo dete trebala da rodim na carski a ne drugo jer je prvo bilo mnogo krupnije od drugog ali su druga vremena bila i carski se kod nas radio samo ako ti je glava visila o koncu. Opet ću reci, ko je rodio vise od 4 kg /prirodno 4.5 kg, carski 4kg/, imao je dobre predispozicije da mu porodjaji budu teski.

Po meni, prirodni porodjaj se lakse preboleva i lakse se podnosi. I dan-danas osetim rez od carskog a sto je kijanja i kasljanja tiče, dva meseca nije bilo ni govora o tome. I smeh bi me boleo. Ipak je to prerezan stomacni misic i nema blage veze sa rezovima dole, ko nije imao priliku da to uporedi na sebi i nema veze o cemu prica. Posle prirodnog je malo nezgodno da se stoji, posle carskog je malo nezgodno da se funkcionise ikako, šta god da uradis, bolno je.

Carski rez je operacija i to ozbiljna i nimalo naivna, a na stranu još to kada se radi u totalnoj anesteziji pa još ako se budis teze, ma uzas. Posle prirodnog mi nisu ni trebale nikakve tablete protiv bolova, posle carskog jesu ali ih nisam dobila i bolelo je uzasno.

Što se mene tiče, oba iskustva su bila katastrofa. Sa druge strane, moja snaha je jedno dete rodila na putu do bolnice /prvo/ a drugo je rodila u hodniku bolnice, nisu ni stigli da je uvedu u salu. Žena je prosto tako gradjena, samo ih „izbaci”, ona kaže da je za nju porodjaj ništa, dan kao i svaki drugi. Ja posle svih transfuzija i infuzija posle carskog poželim da sama sebi dodelim medalju.

I neki ep da spevam o sebi, sad kad me već krenula inspiracija da pišem :)
majkakg
(mama)
30. januar 2012. u 07.54
Hmmm... čudna jednina u opisu porodjaja osobe koja tvrdi da ima dva deteta.
Dr Frojde? Tu si? Ili ovo prevazilazi tvoje sposobnosti?
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 08.06
Aha, majkakg, dobro si primetila, i meni je jednina zapela za oko, ali, eto, neću da prekrsim zadatu reč, pa cutim i trpim :)))))
tamara
30. januar 2012. u 08.15
blondinka-jesi ti proveravala šta je razlog posledica CR?istina,sve je individualno,ali ja sam imala 3 i deca su 4-4,6,ali nisam imala nikakve posledice.sve sto sam osecala je kao neki svrab kad rana zarasta ili ziganje ako sam na moru,a voda hladna.svaki je bikini rez i posle god.,dve samo se vidi tanka linija.
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 08.23
Tamara, ja sam meteoropata i inače osecam predstojece promene vremena, mesecevu menu itd. Što se carskog tiče, ne boli me rana i nemam problema sa njom ali npr. pred olujno nevreme osecam kao da mravi hodaju po rezu, nešto kao golicanje ali iznutra. Isto tako, ako je voda hladna, oseticu to preko reza. Znaci, radi se o tome da dva-tri puta godisnje „osetim” da je rez tu, ne kao bol, nego bukvalno kao da mi neko dodiruje to mesto ili taj osecaj golicanja i uvek je vezano za promenu vremena. Sa druge strane, imam mnogo oziljaka na grlicu a nikada ih nisam osetila. Zanimljivo je i da sam primila injekciju Gentamicina posle prirodnog u butni misic i da me to mesto isto uvek boli pred promenu vremena, verovatno sestra nije bila preterano nezna i strucna.

Moj rez je za nijansu deblji od ostalih jer imam kozu na kojoj uvek ostaju oziljci i masnice teze prolaze, prosto je takav tip koze ali je isto ispod bikini zone i nimalo mi ne smeta.

Međutim, nakon samog porodjaja sam imala bas problem sa podnosnjem rane, dobro je zarastala ali je divljacki bolela.
tamara
30. januar 2012. u 08.35
moguće da si ti imala vazdusne bolove do kojih ponekad dodje prilikom operacije ako si duže otvorena.to su bolovi kao da ti se kidaju komadi tela i traju do 7 dana,mogu se osecati u stomacnom predelu,prsima i rukama.
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 08.36
Jeste, takvi su bolovi bili. Imali su oni nekakav problem sa mnom i izgubila sam dosta krvi prilikom operacije tako da je moj oporavak bio zaista specifican. Ali radnja se desavala u Istocnom Sarajevu tako da je i samo to što sam prezivela uopste već velika sreća :)
Mindjusica12
30. januar 2012. u 08.49
Oci sokolove... I meni to bilo nešto cudno... Pitam se da li reč Frojd nekome nešto znaci.

Porodjajni bol jeste bio najjači koji sam do tada osetila. Dobro sam se bila pripremila, na casovima joge naucila kako da disem i da se opustim. Međutim babac kasnio dve pune nedelje, morala sam na indukciju, na meni bilo raznih nekih cevcica i traka od kojih nisam mogla da promenim polozaj, a kamoli da se opustim. Dobila sam epidural, ali mi je doza smanjena kad je doslo do faze guranja, tako da sam opet imala ogromne bolove. Tu su mi najviše pomogli saveti lekara kako da disem i izduvavam, kako da držim noge i sto je najvaznije da cuvam energiju i ne vristim, već da se skoncentrisem na guranje. U protokolu je napisao da je porodjaj trajao pola sata. U stvari od momenta prikljucenja na indukciju do rođenja bebe 8 sati. Bolelo jeste, ali za mene je bilo prelepo iskustvo. Sve u svemu provela sam manje od 15 sati u porodilistu, onda smo otisli kuci.
tamara
30. januar 2012. u 08.52
tu su ti trebali dati nešto da pokrene„gasove” ili podrigivanje.znaš sad ako nedo Bog zatreba u buduce.:)
Mindjusica12
30. januar 2012. u 08.52
Naravno 'bebac' a ne 'babac'. Lapsus calami.
safira
(.)
30. januar 2012. u 09.48
Mene, evo tri godine nakon carskog, boli depilacija preko reza, otprilike cm gore i dole, nema sanse da izdržim, da li je i ostalima takva situacija?
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 10.33
Tamara, nadam se da neće zatrebati :) Jedino da izmisle još neku metodu radjanja, ove dve koje za sada postoje, jedva preziveh :)

Safira, meni je samo taj oziljak kao „utrnula koza”, ako znaš na šta mislim, tu kao da nemam nikakvog osecaja na dodir. Sve ostalo se normalno ponasa:)
Chian
(Mrzim kisu)
30. januar 2012. u 10.41
Ne mogu da kažem da me boli rez, ali evo, blizi se godinu dana od porodjaja, i ja još uvek ne „osecam” stomak jedno 3-4 cmiznad reza. Kao da je pod anestezijom, utrnuto ali blago. Kao da nije moj. Pipam ga, ali kao da je tudj. I mene isto ponekad zasvrbi da mi dodje da strpam obe ruke u gace i da se cesem do iznemoglosti.

Moje iskustvo sa CR je odlično, sama operacija je trajala svega sat vremena, prvog miša sam čula nakon 10 minuta od prvog reza, a drugog čitav minut kasnije :). Čula sam im plač, digli su ihobojicu i pokazali mi ih preko paravana. Odneli ih na vagu, prebrisali, i drzala sam ih obojicu u narucju nakon 5 minuta dok su mene sili i vadili serklaz. Stavila sam ih na grudi nakon sat vremena. Prelepo iskustvo, mislim da nisam ništa propustila.
E sad oporavak je bio dug i prilično bolan, ali zazmuris, stisnes zube i teras dalje. Najgore od svega je bilo sto su mi noge otekle toliko da ih nisam prepoznala sutradan. Nisam mogla ništa da obujem osim japanki, a i one su mi bile tesne, jedva sam obuvala patike od mm, skroz razvaljene i rasnirane. Navodno, otok je normalan nakon anestezije i silne infuzije koju sam imala 24 sata.

Ma sve je fenomenalno, evo već razmišljamo o trecem :)
shargarepa
30. januar 2012. u 10.47
Kad bi mi svaki porodjaj bio kao prvi, 10toro bih rodila :)

Izasli iz stana u 5 popodne, i to ne zbog nekih jakih kontrakcija nego vise zbog ucestalosti, a Olega sam drzala u rukama u 00:35.
U startu sam znala da ću da uzmem epidural, ali sam sebi obecala da ću maksimalno da sacekam tako da sam prvo samoinicijativno setala po bolnici dok sam mogla da stojim na nogama.
Dok su me primili u sobu, obavili pregled bla, bla, već je bilo oko 8 i bila sam otvorena 7cm... tamo negdje iza 9 dobila epidural u ponoc pocela da guram, i Olega drzala u 00:35.

Do epidurala sam imala jake bolove, bas jake i to u ledjima, međutim sestra mi je tu bila od nevjerovatne pomoći. Uhvatila bi me za ruke, gledala me u oci i sa mnom disala. Ma uopste njeno prisustvno mi je tonu znacilo, nekako je uvijek diskretno bila tu, nenametljiva a uvijek tu sekund prije nego nam zatreba.

Bukvalno s obzirom na brzinu svega, i uz njenu pomoć, mogu reći da sam se porodila bez kapi znoja. MM nije mogao da vjeruje jer sam mu se na putu u bolnicu unaprijed izvinila za sve modrice koje ću mu napriviti i za sve sto ću mu možda u afektu reci. Ko zna šta je jadan ocekivao da će mu se desiti :)

Što se tiče ove price o CR vs. prirodni pobacaj, stvarno ne znam odakle prostora za diskusiju ove vrste. Sto neko rece, nisam ništa propustila a dobila sam zdravu bebu... upravo to... !
Aurora06
30. januar 2012. u 10.57
Porodila se dva puta zakazanim carskim rezom, i mislim da nisam propustila apsolutno ništa!!!
Nisam sigurna za mame koje su bile uspavane - verovatno je osecaj malo drugaciji, ali oba moja cr su bila sa spinalnom anestezijom. Ja budna sve vreme, muž pored moje glave... čula bebin prvi plac, odmah je videla, bebu odmah pomilovala, poljubila... dojila čim sam prebacena u običnu sobu. Oba puta izasla iz bolnica posle 2,5 dana?!
Sa decom i sa mnom, hvala Bogu, sve bilo u redu... oporavak jeste duzi i verovatno komplikovaniji nego kod prirodnog, ali ništa previse srasno. Zaista mi nije jasno šta sam propustila, volela bih pojasnjenje????

Što se reza tiče, meni je taj deo stomaka takođe nekako „mrtav”. I ja nekad osecam neko golicanje ili svrbuckanje. Kad dobijem, nekad cela ta „okolina” zna dosta da me boli. Ali to sam prihvatila sasvim normalno... ljude koji iseku prst boli godinama (neke i ceo zivot) to mesto kad se menja vreme, kad ga pritisnu i slično. Kako onda neće boleti ovo, posle tolike intervencije...
safira
(.)
30. januar 2012. u 11.03
A da, meni je isto mrtav u tom delu i isto me nekad svrbi
Barilli
(bez_izuvanja)
30. januar 2012. u 12.12
Evo i ja da se upisem u majke sto su radjale CR. Imala sam dva, bila budna, videla bebE (obratite paznju ma mnozinu) odmah, zapravo od ulaska u salu do izlaska prošlo pola sata. Ne vidim da sam mnogo propustila. Malo vise boli pri oporavku ali zato je bog izmislio analgetike, je l tako?

Rez mi je gotovo nevidljiv, i ništa me ne boli.Moram da razvlacim kozu u tom delu da bi videla oziljak. Jako retko osetim nekad, pred kisu da mi malo trne ta oblast.
blondinka
(avanturista)
30. januar 2012. u 13.23
Nema veze, paskal, neka si ti nama postavila temu i otisla bez pozdrava:)
Republica
(®)
30. januar 2012. u 13.28
Zhene boli a mushkarci QuQaju...:P

http://www1.serbiancafe.com/cir/vesti/29/96805/žene-boli-a-muskarci-kukaju.html

Paskal ako si nekada imao kamen u zhuci ili bubregu nayebo si ga.
To je prvostepene klikE.
E sad sreća te se porodjani bolivi zaborave.Kao drugostepene kolikE.
Inače bi nas bilo 3 puta manje na svetu.Najmanje.
Shto mozhda i ne bi bilo loshe.;0))))))
Republica
(®)
30. januar 2012. u 13.29
* To SU prvostepene klikE.
mia55
30. januar 2012. u 15.02
Pitanje koje je postavljacica postavila je kakva je bol. JA sam dala moj primjer sa prvim porodjajem da zna da nije svaki porodjaj tezak, ima nas koji imamo blage kontrakcije i da nam epidural ne treba.Evo moja drugarica prošlog mjeseca otisla u bolnicu sa blagim kontrakcija i kad su je pregledali vidjeli da je potpuno otvorena i spremna da gura bebu. Rodila dijete poslije sat vremena od ulaska u bolnicu.
Što se tiče carskog i šta smo „propustili”, ja ne mislim da sam nešto propustila, ali mi je cijelo iskustvo bilo mnogo teze, bila sam traumirana kad su mi davali spinalnu anesteziju, moj muž je bio blijed kad je vidio kako vade bebu, uzasno me je boljelo prvih nedelju dana, prvih par dana sam imala problem da stavim bebu da sisa, jer jednostavno nisam mogla od bolova, kad me starija cerkica pita da je nosim, nisam mogla prvim mjesec ipo dana...Znaci nisam ništa propustila sa carskim, ali je bilo mnogo teze od prirodnog porodjaja. A ne smijem ni da pominjem da je carski rez razlog da moje drugo dijete ima prilično slab imuni sistem; starija cerkica ide u vrtic i nikad niej bolesna, a njem mladji braco kod kuce sa mnom i malo malo pa prehlada, slabije jede, još uvijek se budi po noći...Vjerovatno svi znaju da djeca koja su rođena na carski rez automatski imaju slabiji imuni sistem jer nisu prošla kroz porodjajni kanal i samim tim nisu dobili sve dobre bakterije kao djeca rođena prirodnim putem...Ovde takvoj djeci odmah po rođenju savjetuju probiotike...Izvinjavam se sto skrecem sa teme, samo sa htjela da se nadovezem zašto je meni prirodni porodjaj bolje iskustvo...
hana-banana
(.)
30. januar 2012. u 15.11
Sargarepice, mene su ubijali u pojam sa tim setanjem, a ja na oci nisam mogla da gledam od bolova... Možda probam da napravim koji korak sledeći put ali ovaj mi se nije bas setalo :)
Imam drugaricu koja nije stigla ni epidural da primi, već bio vrijeme za guranje - e to je express porodjaj!

Pa i meni je ponekad utrnuta koza na stomaku sto nisam imala CR, jeste malo cudan osjecaj, ali nakon svega sto smo prošle to mi je najmanja briga.
Tashka
30. januar 2012. u 15.43
Znaš da je meni najveci strah upravo taj express porodjaj, da mi ne stignu dati epidural.
A pazi ovo, ja sam imala priliku da budem u drustvu mlade mamice koja je na sav glas trubila kako se ona porodila bez ikakvih lijekova protiv bolova i kako smo mi ostale najobičnije kukavice i slabici. Onda je jedna upitala gdje joj je orden pa je ucutala ;o)
hana-banana
(.)
30. januar 2012. u 15.50
Da znaš Tashka, ne mora bas tako brzo sve da se odigra :).

A što se tiče takvih, što se mene tie, mogle su i u stali da se porode da sto bolje izevociraju doba prije epidurala, ja nemam zelju.
Gala06
(......)
30. januar 2012. u 16.04
Znaš da je meni najveci strah upravo taj express porodjaj, da mi ne stignu dati epidural.

--------

Ja sam zakasnila i na epidural i na CR. Porodila sam se prirodno, karlično.
tamara
30. januar 2012. u 16.15
mia55-probaj malom davati kozije mleko.
list
30. januar 2012. u 17.24
Ok... ovo dolazi od nekog ko se porodio za 4,5 sata (od prve kontrakcije). Znaci brz... ali intenzivan porodjaj, bez epidurala. Porodjajni bol se ne može ni sa čim poredi. I niko ti ne može reci tačno kako ćeš se ti osjecati. To je jedinstvena i individualna stvar! Al' hajd' da samiram: Pocetak je kao bolna menstruacija... ali vremenom bol postaje intenzivniji... toliko da ne postoji ništa drugo u tvojoj svijesti osim te boli. Opet se sjecam, da kad se sve zavrsilo i kad sam drzala moju djevojcicu u rukama, kako sam pomislila da i nije bilo tako „strasno” kako sam zamiljala da će biti.
I još nešto... sto nikad neću zaboraviti. Dosla medicinska sestra odmah nakon porodjaja da mi skine hanzaplas sa ruke gdje mi je bila zabodena infuzija, i ja jauknula. Tek se porodila... a odljepljivanje hanzaplasta me navelo na jedno JAO :) Pa ti sad vidi ;)
Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
30. januar 2012. u 18.20
Ja mislim da je cijela ta prica o imunitetu zbog prolaza kroz porodjajni kanal malo prenaduvana. Ne primjecujem nikakvu razliku između djece rođene na ovaj ili onaj način.

Što se carskog tiče, ja bih se uvijek opredijelila za njega. I ja sam imala spinalnu i sve sam vidjela i čula. Bebicu ti u Engleskoj odmah donesu da se brines o njoj. U bolnici nema nikakve pomoći i maltene te izbacuju čim se osjecas imalo normalno. Ja sam ostala 3 dana.

Bolove nisam imala osim prilikom ustajanja i sjedanja, ali to se rijesilo za nekoliko dana uz pomoć tableta.
Teogopa
(HECTBAPHA)
30. januar 2012. u 18.51
Prvi porodjaj prirodno, dok sam stigla u bolnicu već sam bila skoro 7cm otvorena, bez nekog posebnog bola. posle je bolelo malo jače nego mens bolovi, ali ništa ne izdrzivo. Onda sam morala da uzmem epidural, da serazumemo zbog komplikacija sa bebom, ali nisam imala ni jedan jači bol, da kažem ne izdrziv. Sam porodjaj nisam osetila...Dva sata posle porodjaja sam ustala istusirala se, drzala bebu, mazila se s njim.
Drugi porodjaj uzasni bolovi, vikanje i disanje, neprestano neizdrzivo, Kao jači mens grcevi. Zbog opet ikacija porodila sam se na carski...Šta sam propustila ne znam, mogle bi neke od ovih heroja da mi kažu šta sam propustila...
Ono čega se secam jako najbolje, uzasnog bola, povracanja od anestezije, bez snage da ustanem i hodam, uzasni gasovi, bolovi kao da mi neko utrobu cupa, muza koji me bukvalno nosi do wc, da nisam bila u stanju da stanem na noge svoje...eh da alergije na lekove protiv bolova, pa kad je delovanje morfijuma prošlo...opaaaaaaaaaaa veselo vece. ne znam da l me rana vise boli, gasovi, stomak, grudi...do deteta (koje je na intenzivnoj) me voze, dusa me boli svaki put kad me vrate. A on mali mali mali snage nema da vuce i doji, već na silu pumpaj, pumpaj ne bi li bar malo mleka izvukla da ono malo bebice ojaca...pa se budi svaka tri sata, pumpaj, pa nosi mleko, pa zovi da vidis je l još uvek dise, a rana boli, antibiotike pijem, lekove pijem a ne znam je l mi gore od bolova, il od lekova...kad god ustanem padam u nesvest, sto od, kako rekoh bolova, a sto od alergijske reakcije na lekove...carski mi je bio „pesma,” a zbog onog prirodnig od 3 sata (od ulaska u bolnicu do rođenja deteta), mi treba dati orden, jer sam heroj :)
eh da, ni jednom se nisam smejala jer kako rekoshe žene koje radjaju sa anestezijom se ne smeju svojoj deci :))))
BabyDoll_SW
30. januar 2012. u 19.01
„Hmmm... čudna jednina u opisu porodjaja osobe koja tvrdi da ima dva deteta.
Dr Frojde? Tu si? Ili ovo prevazilazi tvoje sposobnosti?”

**************

HA! BabyDoll je uvek u pravu :-)
BabyDoll_SW
30. januar 2012. u 19.10
A što se teme tiče, ako to postavljacicu još uvek zanima, evo da ukratko ispricam svoju.

Izazvali su indukciju u 36toj nedelji. Indukcija je krenula u ponoc 21-22 april. Prvih 12 sati nisam ništa osecala (jer se nisam ni otvarala), a onda su krenuli sa nekim Foli balonom. Tu su krenule kontrakcije svakih 2-3 minuta. Tako je to islo do 10 uvece, kada ja vise nisam mogla da trpim bolove i uzela sam epidural. Pošto se du jutra 23čeg nisam otvorila vise od 3 cm sa sve pitocinom i beba pocela da teško podnosi kontrakcije, uradili su CR.

Što se bolova tiče, sad kao kad se setim, čini mi se pa i nije tako strasno...ali kad bolje razmislim bogami je bolelo i to prilično.

Što se CR tiče-sjajno iskustvo i bilo bi još sjajnije da me nisu 34 sata pre toga zezali sa tom induckijom. Rana je zarasla brzo, bolelo je kasnije pa ko i svaki oporavak, ali ako mi verujete, vise mi je smetalo to što mi je katetar i Foli balon napravili nego CR. Prvih 10 dana je bezveze. Mislim nije sto boli, jer za to postoje lekovi, već jednostavno kao da nemas misice na stomaku. Prvih 10 dana je muž brinuo i o meni i o bebi. Bukvalno donosio, prinosio pa onda presvuce nju, pa onda mene dize iz kreveta i vodi/nosi do WCa :-).

Jedino ne znam KAKO je kad nemas pomoć neciju posle CR. To zaista ne mogu da zamislim...

Inače, kos to neko rece, sad osecam taj deo kao malo drugacije od odtalog stomaka, ali su mi se osecaji povratili...

Pozdrav
BD
Gala06
(......)
30. januar 2012. u 19.39
Mislim da Efi nije ukapirala da je reč o njoj:)))
oceania
30. januar 2012. u 19.41
Isidora, pa naravno da je prenapuhano i ima broj izmišljotina u toj teoriji.. da je tako,sva deca rođena sa CR bila bi sa uzasno slabim imunitetom i to još u samom startu.
Imunitet je jednostavno individualna stvar nema pravila.. moja prijateljica ima 3,svi vag.porodjajem, ono srednje je još od godinu dana imalo alergije na neke namirnice stalno bolestan,prehladjen do svoje 20g a prvo i treće, ništa, bas onako normalno zdravlje. :)

U vezi carskog, buduci da sam bila zagovornik istog još i pre nego sto sam cekala bebu.. mislila sam da od te moje idolatrije lupice me neki baksuz i bas ću nadrljati jer nikako ne podnosim tu ideju da me gnjave tamo,da guram i hukcem...
rezultat je bio da Carski je stvarno carski .. epidural nisam ni osetila kad je anestezist stavio i od trenutka kad te odnesu u sali za hirurgiju ,traje nekih 10min dok izvade bebu odmah ti ju donesu još tako vrucu :)) pa onda odnesu na merenje i daju tati ..gde on uzme ju na prsa tako koža na koži..zatim traje nekih 15min dok srede carski rez i onda odes u tu toplu sobu gde te ceka muž i beba. Meni je to bilo predivno jer smo nekako delili taj momenat svo troje. zatim u nazad u sobi meni je bilo super i taj katetar i sve jer bas mi se nije ni dalo ustajati. :) Zabavljalo me da gledam taticu kako menja pelene i uci od med.sestara kako se to radi i uopste kako se brise,kupa i dva dana sam lezala a kako uospte nisam videla spavanje stvarno mi je bilo super da lezim još da sam morala da ustajem zbog pipi pocela bih sigurno tamo da vicem ,kako to da nije niko izmislio katetar!! :) treci ustajala i uzela stvari u svoje ruke a sve vreme bolove uopste nisam osecala jer daju intravenozno analgetik, a od treceg dana su mi ponudili tablete.
Znaci sve u svemu odlično iskustvo. Stavljaju goretex hanzaplast
i sa njime se možeš tusirati i tako sledeće 2-3nedelje sam stalno imala taj super hanzaplast jer koza dise a voda ne može da udje.
Rez je na samoj bikini liniji , ne vidi se. Što se tiče toga da kažu kako je to ipak hirurska intervencija ja lično ne vidim razliku u tome da me reznu tamo kod abdomena ili kod vagine gde ionako siju i sl. Meni je sve to moje telo i jednako postujem:);). Hvala na paznji ,ciaos svima ***
xjkx
(plavusa)
30. januar 2012. u 20.20
Kako gore neko spomenu da se seca skidanja hanzaplasta, kako se brzo zaboravi bol porodjaja. Ja sam se porodila I nakon porodjaja sam se brzo oporavila, bila sam bas uporna, a carski bas nije „setnja po parku'. Nakon par meseci od toga, sedimo s nekim drustvom I pricha se o zubobolji. I ja sam tu navila, kako me jednom zub otkinuo I kako se nijedna bol ne moze porediti s' tim. Moja drugarica sedi I kaže 'aman, porodila si se pre par meseci, zar to nije vishe bolelo'. I ja tek skontam, jes' majku mu, mnogo vishe, al se ja te boli vishe ni ne secam, niti mi je urezana u mozak kao najgora koju sam dozivela, mada realno jeste bila. Stvarno se brzo zaboravi.”
mia55
30. januar 2012. u 21.04
Tamara hvala na savjetu, pije kozije mlijeko od svojih godinu dana.
efferalgan
(volim uvojke)
31. januar 2012. u 03.02
<<<<<< Tek 30 odsto žena porađa se prirodno, a svaka četvrta beba rodi se operacijom.
Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od 16.457 porođaja carskim rezom, koliko je prošle godine obavljeno u našoj zemlji, 8.384 bila su želja trudnice. Inače, četvrtina porođaja u Srbiji uradi se u operacionoj sali.>>>>>

http://www.porodjaj.net/vesti/carski-rez-moderan-u-srbiji
efferalgan
(volim uvojke)
31. januar 2012. u 03.28
Riječ o meni? Gdje to Gala? Ti u svačijem tekstu vidis mene :-)

Glupost je uopste raspravljati na ovu temu prirodni-carski. To je isto kao kad vas neko pita šta je zdravije za bebu „formula ili dojka”. Pa realno i bebe sa formulom i one na dojci isto porastu i postanu ljudi, ali šta je zdravije to se zna. Isto se tako i ono bebce carskim rezom rodi zdravo i pravo kao i ono vaginalnim, ali jednostavno teorije govore na tu temu da je vaginalno zdravije.

Nema tu mnogo polemike...svi na kraju dobijemo bebu i svi je podignemo na ovaj ili onaj način. Totalno je glupo o ovome raspravljati.

Mene samo prine ovaj podatak da je u Srbiji 25% porodjaja CR-om a da je po Svetskoj Zdr. Org. prosjecna vrijednost 15%. Isto me brine podatak da 50% od ukupnih CR-ova se zavrsi licnom zeljom majke. O tome treba raspravljati, a ne o ovome ko je veci „heroj”. To je mlacenje prazne slame.
tamara
31. januar 2012. u 04.16
effi-svako ima svoje razloge i nema se tu šta raspravljati.
Gala06
(......)
31. januar 2012. u 05.02
Riječ o meni? Gdje to Gala? Ti u svačijem tekstu vidis mene :-)

-----------

Nema veze. Reci koliko imaš dece? Jedno, dvoje, nijedno?
efferalgan
(volim uvojke)
31. januar 2012. u 05.05
Dvoje. Ne kapiram Gala o cemu pricas. Jesi li dobro spavala?
Gala06
(......)
31. januar 2012. u 05.20
Ma ništa, Efi, ja to onako sama sa sobom pricam o jednini i mnozini :P
tamara
31. januar 2012. u 05.37
effi-procitaj svoj post gde pišes kad su ti dali bebu da vidis u podgorici.tu si pisala o jednom detetu sto je nekom zaparalo oci pa je dilema nastala da li imaš jedno ili dvoje dece ili si izmišljeni lik.samo sto pametni mudro cute i cekaju ko će se potruditi da ova tema dostigne 200 postova.
efferalgan
(volim uvojke)
31. januar 2012. u 05.50
A to ! Hvala tamara

Covjece dokle ide ljudski um :) pa to je strasno. Oba su bila dosta teska, ali sam pisala o onom malo tezem. Svasta !
Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
31. januar 2012. u 07.17
Ne vidim zašto žena ne bi bila porođena carskim rezom ako ona to želi. Ni meni se lično nije svidjala ideja da se kroz nešto velicine limuna gura nešto velicine dinje, a obim glave nam je porodicno popriličan :-)))
efferalgan
(volim uvojke)
31. januar 2012. u 07.31
<< Ni meni se lično nije svidjala ideja da se kroz nešto velicine limuna gura nešto velicine dinje>>

Isidora, uvijek se nešto „vece” guralo u nešto manje :-) tako je i svijet nastao hehehe
sharlota
(bez zanimanja)
31. januar 2012. u 09.36
ja mislim da neke mamice sanjaju effi:))
sto ti je internet:))))

PustaZelja
(i posle mene - ja)
31. januar 2012. u 12.12
Ja svoju nikako. :) Nisam imala porodjajne bolove. Oba puta carski rez.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
31. januar 2012. u 12.22
Da mi nije bilo malog djeteta kuci i prestravljenog muza mislim da bih izvrsila samoubistvo tu u bolnici.
_______________

Isi, znam da nije smijesno, ali ja sam se bas nasmijala dok sam te zamišljala u ovoj situaciji. Srećom, sve sto dodje, mora i da prođe pa tako i ta bol.
Aurora06
31. januar 2012. u 12.27
I ja se slazem da prica o povezanosti CR i imuniteta bebe ne stoji.
Kako bi inače bilo moguće da moje dvoje dece, oboje rođeno na CR, imaju totalno razlicit imunitet?
Kad ih uporedim - mali je već u periodu koliko je sad stara cera (16 meseci) imao daleko vise prehlada/gripe, 2 puta upalu usiju, stomacne viruse i svasta još nešto... A ona za sad prošla sa jednom jacom prehladom i streptokokom u grlu.
Prvi put kad su se oboje razboleli u isto vreme, on je kao i obično bio smlacen, slomljen, drzalo ga dugo...a ona maltene iznela na nogama za 1 dan.
Znaci, to je ipak individualna stvar pre svega.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
31. januar 2012. u 12.28
Ni Ja evo koja sam se dva puta porodila prirodno ne razumijem šta propustaju žene koje su se porodile carskim.
________________________________

Kako ne gube?? Naravno da gube! Gube pravo da djetetu sutra kažu „ja sam se natezala za tebe”... „šta sam muke vidjela dok sam te radjala”... itd :)) haha salimo se malo :))
xjkx
(plavusa)
31. januar 2012. u 14.32
Ja sam se imala I indukciju I kontrakcije I epidural I natezanje od dva sata I carski rez :)

Ja sam bukvalno sve što se od porodjaja može doziveti, dozivela, osim da mi bebu izvade odakle u vecini slučajeva izlazi. :))
Tashka
31. januar 2012. u 16.01
oceania
31. januar 2012. u 16.52
Tashka, pa luda žena.. piše u clanku kako nije htela CR jer to nije dobro za nju a ni bebu i ne- epiduralu.:) ženu je neko uplasio pricom da je ovo loše a to dobro i ajde idi sporazumi se.

Zbog toga kažem ja, svi trebamo da imamo pravo na izbor.. neke vole iskljucivo da bude vaginalni,neke CR ,neko anesteziju.. Živimo u možda najlepsem dobu kad je reč o napretku u medicini,pristupu tim uslugama pa ko šta želi.:)

bas čitam i o jednoj ženi koja je bila militantkinja za porodjaj u kuci
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2094348/Caroline-Lovell-Home-birth-advocate-dies-delivering-baby-... me.html

JoannaL
31. januar 2012. u 17.12
Moja deca su stigla prebrzo da bi ja imala nekakav izbor, sreća te nisu rođeni po parkinzima ispred bolnica.
Meni nedostaje prvi deo porodaja, odnosno bolovi kod dilatacije cerviksa do 7-8cm. Neko će reci -srećnica, ali ja idem od blagog stezanja materice do tranzicije za 10min, odnosno od sumnjivog golicanja u ledjima do agonalnih bolova i posle nema nazad, to je to.
Tako da i pored toga sto sam za drugo dete htela epiduralnu, jer sam zapamtila bol kad sam radjala sina (4.5kg, bez lekova, posteriorna beba, pupcanik 2 puta oko vrata, izgubila sam glas od vristanja, bolelo je u PM!). Međutim dok smo stigli u bolnici, lekar je već navlacio rukavice, ukljucio krevetic za bebu da se greje i rekao mom muzu da ne ide nigde...sve je bilo gotovo za 2 sata, a možda i manje i srećom daleko lakse i bol podnosljiva totalno.
blondinka
(avanturista)
01. februar 2012. u 12.04
Jao, oceania, ovo poslednje sto si postirala, kako je zastrasujuce kad nas zivot /u ovom slučaju smrt, zapravo/ demantuje :( Uprkos dosta lošim iskustvima sa bolnicama, ja i dalje ne bih menjala ona vojnicka nosila i divljacki zakacenu transfuziju krvi za porodjaj kuci. Kakvu ja decu radjam, glavatu i krupnu, nema sanse da bi se iko i usudio da me kuci porodi.

Gledam sliku ove bebe-dzina i mada moj stariji sin nije bio ni blizu tako krupan ali evo, pitacu JoannuL dali se seca i da li je bilo tako kao i kod njenog sina koji je isto bio krupna beba, ali je neverovatno kako te krupne bebe sasvim drugacije u licu izgledaju od sitnijih beba. Razlika između starijeg i mladjeg na rođenju je bila pola kg, ni mladji nije bio sitan /4kg/ ali ovaj stariji je izgledao kao bas zrela beba, cista koza, onako divno roze, sirom otvorene oci, a lice nekako zrelo, ne znam kako da se izrazim - izasao je kao gotov proizvod :) Mladji je imao manje kose, pa diskutabilne obrve, a stariji je bio u „fulu”, kosa preko usiju, crne obrve, trepavice do pola obraza, fokusiran pogled, samo što ne progovori :)

E što se raznezih odjednom...
Chian
(Mrzim kisu)
01. februar 2012. u 14.02
Hhaha, Blondi, kako si dobro opisala klince!!!! Moji klipani iako su imali 2.88kg na rođenju, sto je PUNO za blizance, imali suobime glava kao bebe od 4-5kg! Glavati na ćaću, kažem ja. A obrva nigde do nekog drugog meseca...
A ovo iznad je uzasno. Meni je par žena 'od srca' savetoalo da se porodim vaginalno, IAKO je P bio poprecen. Da insistiram na tome, kako je to neopisiv osecaj, i kako ću propustiti taj nejlepsi osecaj. Muka mi je takvih žena i prica. Možda bih i ja umrla da sam se zainatila, i nisam poslusala svoju dr., kojoj treba dati orden jer mi je spasila decu u 23. Nedelji i donela ih na ovaj svetu 37. Uf kad se samo setim...
pepperann
(labtech)
01. februar 2012. u 15.17
Meni je porodjaj bio dosta bolan i tezak, ali pretrpilo se a i potislo u sjecanju (kao sto neko rece, nisam zaboravila). Htjedoh da dodam jedan mali detalj sa mog porodjaja koji će mene uvijek potsjecati na to kako je jaka bol bila. Naime, meni su postavili onaj okvir na lezaj, i sestra je za taj okvir zavezala neki peskir, i rekla mi da se za to držim za vrijeme kontrakcija (ne znam da li je to standardna praksa, uglavnom meni se cinilo kao dobra ideja jer mi je dalo ... ne znam kako da opisem, „leverage”, tj ja sam to bukvalno vukla tokom kontrakcija, cudi me kako onaj metalni okvir nije pukao ili se savio). Uglavnom, porodjaj je prosao, uspomena na bol je polako jenjavala, ali bol u rukama (sakama) je trajala MJESECIMA. Mislila sam da sam sama svoje sake polomila, sve ligamente potrgala, ili nešto slično. Nisam mogla da ruke savijem u sake dugo, dugo vremena.
JoannaL
01. februar 2012. u 15.25
Blondi ja sam imala priliku da uporedim bas veliki kontrast kod moje dece. Sin je bio bas kao sto ga opisujes, cista koza, solidan, tezak, svi su ga podizali ispod pazuha, kao veliko dete, glavu mu niko nije morao pridržavati od prvog dana, drzao ju je kao beba od 6 meseci,oci sirom otvorene, plakao je retko i kao velika beba. Sam se podigao i seo sa 4 meseca i uvelike trcao sa 9 meseci. Nikada nije ni pao!!! Pinčetni hvat sa dva prsta je koristio sa 6 meseci, pedijatar se slogirao kad je to video. Motorika je bila wow. Izgledao je na rođenju skroz drugacije od drugih beba, nije bio smezuran, rukice i nogice onako pune. Milina za cuvanje,kupanje, presvlacenje.Zato se i rano odvikao od pelena čini mi se, jer sa 5 meseci je kakio u nosi, sedeo ko veliki.

Cerka se rodila sa 3350gr, 3 nedelje ranije! Glavica ko poveca pomorandza, sva nezna, moras i kicmu i glavu da pazis , sva je bila ko od pihtije.Koza joj je bila plavicasta, tanka, strasno. Ja sam se tresla dok sam je kupala i oblacila, ali srećom napredovala je turbo pa se udvostrucila za 6 nedelja, i odahnuli smo:) Totalno razlicito iskustvo. Napredovala je motoricki sasvim prosecno, a nama izgledalo ko da je skroz zaostala, u poredjenju sa sinom. I dan danas je , mada visoka, ipak sitne gradje, bela ko sneg, plava, prozirna,dok je sin visok, muzevna muza, bas jak i tamnije koze i kose.

Ja ne bi bila ja ako ne ubacim dojenje-sin je uzasno slabo sisao/vukao, lenj, mucili smo se dugo, trebalo mu je sat vremena dok se najede. A cera, onak'a mrvicasta-barakuda! Za 10min obe dojke suve i prazne, i sve u redu,od prvog dana. Eto to me najviše faciniralo.
Tashka
01. februar 2012. u 15.59
Moje su obe bile povelike, iste tezine 8 lbs 15 oz's. Starija je bila duza za 1 cm od mladje i izgledala je puno mrsavije. Smjesno koja razlika zbog 1cm. Starija je izgledala „makeneksi”, a ova mala buhtla okrugla. Sva buckasta, okrugla debela.
doncorleone
(moto)
01. februar 2012. u 18.42
Secate li se velicine/obima glave vasih beba? Jedna od mojih beba je na duzinu od 52cm. i kilazu od 3830gr imala obim 39cm. Volela bih da je taj porodjaj bio cr. uradjen.
Chian
(Mrzim kisu)
01. februar 2012. u 18.59
P - 2850g, 48 cm dugacak, 36cm obim
V - 2880 g, iste mere kao P

Da napomenem rođeni sa 36.5 nedelja ;)
bt
01. februar 2012. u 23.35
MOja prva curica je rođena sa 3810kg,duga 54cm,a obim glave 35
Druga curica 4270kg,53cm duga,a obim glave 36.

Da napomenem da sam ja trudna kao Mima Sis po 10 mjeseci :))Rodila sam ih obe dan prije indukcije sa 41 nedelju i 4 dana!

LeaDiKaprio
(shumska)
03. februar 2012. u 09.45
Kako biste opisali bol prilikom porodjaja i uopste osjecanje u tom momentu.
------------------------------

Sto ovo boli, u pcku materinu!
Tashka
03. februar 2012. u 11.23
Lea, tvoj komentar je do sad najbolji. Jasno i sazeto ;o)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.