Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Bronhitis beba 7 mjesec
milamoja
20. januar 2012. u 06.40
Ne znam kako vi ali ja ovu zimu sa djecom nikako na zelenu granu. Curica treći krajnik a sad dječak beba 7 mjesec već 3 dana na inhalacijama i injekcijama i doc kaže ( jer se ponavlja drugi put u 20-tak dana- ja mislila samo je on to malo od nje nešto pokupio)najvjerovatnije bronhitis i šalje nas dalje ( prof Nestorović Branimiru). Kaže nije to frka oni to prerastu kasnije ali jeste patnja. Molim vas opet i po pitanju ove teme za iskustva i savjete da li ste se usudjivale neki prirodni lijek djeci davati ( tipa mast na prsa i sl) Toliko mi ovo teško pada, disala bih nekako za njega.Hvala vam unaprijed!!!
Snezana
20. januar 2012. u 06.54
Ova zima je prava nocna mora. Nas sin je stalno bolestan, a fino i mi uz njega. Ne možemo sastavit par dana a da neko od nas troje nije bolestan.

Od uvek je bila svinjska mast, borove iglice itd velika pomoć za bronhitis. E sad ja sam uvek za da se slusaju saveti doktora itd, ali kad covek više ne zna šta će, probo bi i uradio sve pogotovo za svoju decu. Verujem da ono što ne može da naskodi detetu, možeš da probaš da vidis hoće li da pomogne.

vienna2004
(kao dipl. ing)
20. januar 2012. u 07.06
uh, uh, mogu samo da mislim kako ti je.

evo našeg iskustva. decak je imao tačno 6 meseci, a radnja se desava prošlog novembra. mi smo vukli neku „bezazlenu” prehladu sedmicama. doktorica nam je propisala inhalacije, na početku 2 puta na dan, a kasnije, posto se situacija nije popravljala, nego na protiv bilo je sve gore, inhalirali smo se 4 puta na dan. na početku smo inhalirali samo fizioloski rastvor, a kasnije (otprilike od druge sedmice) rastvor Sultanola (ne znam genericko ime leka, u glavnom to je tipicni lek i prvi izbor u slučaju bronhitisa), a i dijagnoza nam je promenjena sa prehlade na akutni bronhitis. ja sam bila luda od brige jer sam videla da uprkos terapiji beba izgleda sve gore, bio je sav pasivan, neveseo, loše je pio mleko, u tom momentu sam pocela sa uvodjenjem cvrste hrane, to je bilo tek katastrofa. napominjem da smo mesec dana ponedeljkom i petkom isli na kontrole kod pedijarice (ovo je pedijatrica i od naše starije kcerke i do tada smo s njom bili veoma zadovoljni). posle recimo mesec dana, decak je dobio i temperaturu, dijagnostifikovana mu je upala pluca na oba plucna krila (!!!), zavrsili smo na antibioticima. srećom na antibiotike je super reagovao i već kroz par dana je bio mnogo bolje. u tom trenutku, posto sam bila očajna potražila sam mišljenje druge doktorice, koja mu je istog trena propisala sirup Sultanol koji je naravno mnogo lakse dati detetu, nego biti siguran koliko je zaista udahnulo prilikom inhalacije dok vristi, baca se na sve strane i pokusava besomucno da skine masku sa lica.

ono sto hoću da kažem jeste, ako vidis da dete ne raguje na inhalacije ne cekaj predugo da se nešto ne iskomplikuje, trazi neke druge lekove ili neko drugo mišljenje.

moji su hvala Bogu zaista zdrava deca i osim te upale pluca nije bilo nekih većih problema, ali ovo iskustvo me je zaista istraumiralo i zato mogu da razumem kako se osecas. za rad svog mira cackaj nešto dok ne nadjes šta pomaze tvojoj bebici.

želimo vam brz oporavak i javni kako napredujete.
Chian
(Mrzim kisu)
20. januar 2012. u 08.26
Jao, znam kako ti je, moji blizanci (11 mes), su navukli bronhiolaringitis ( croup na engleskom), i sad se pretvorilo u bronhitis. Kaslju jadnici ko veliki, dajemo im dva leka na pumpicu, jer ništa drugo ne smeju a piju. Pedijatar nije preterano zabrinuta, kaže da će se srediti, ali može potrajati do dve nedelje.
Uz inhalatore/pumpice je preporucila dva tri puta dnevno u kupatilo sa dosta pare. Mi udjemou kadu, sednemo, zatvorimo vrata ili zavesu od kade, i pustimo vrelu vodu. To im dosta pomogne.
Uzasno je gledati ih kako se muce, ali proćiće.

Srećno!
tweety_m
(?)
20. januar 2012. u 10.30
Mi smo se razbolili negdje oko 10-tog decembra i vucemo nosice zapusene sa kasljem od tad.Dr mi je uporno davao lijekove za alergiju, pravdajuci suvi kasalj alergijom.E onda smo od utorka do juče promijenili 2 terapije(naravno opet za alergije) i sinoć zavrsimo u hitnoj zbog temperature na to sve.Dijagnoza je upala grla,zdrijela,strep i upala sinusa.Dr. ništa od ovoga nije vidio u utorak :(Znam da nema veze sa bronhitisom ali i ja da se pozalim.A sad na temu,ne znam koliko je mast dobra da se stavlja na pluca, ja sam čula da mast zadržava T na plucima pa nije bas dobro da se stavlja.Opet kažem čula nekad davno, ali ja ne stavljam.Sin komsinice moje je zaglavio u bolnici zbog bronhitisa ima inhalacije na 4 sata.Mislim da su mali za ove „domaće” lijekove.Nadji dobrog pedijatra koji ima iskustva sa djecom koja imaju bronhitis i izlijecice se on.Ja sam vukla bronhitis godinama,doduse gdje sam zivjela i nije cudo ,i sjecam se da su me vodili samo kod neke Dr.Beganovic, ona je kao bila najbolja. Poslije mnogo godina sam se izlijecila, da li je tu uticala promjena klime(klimatsko lijecenje)ili med,limun i maslinovo ulje ja stvarno ne znam.
univerzalna
(*****)
20. januar 2012. u 11.44
Ako mu inhalacije i sl. ne pomazu, možda je u pitanje bronhiolitis, virus je u pitanju i treba vremena da se izbaci iz organizma. Mi smo prošli kroz to kada je mala imala 10 meseci , bili smo i u bolnici 3 dana. Kada nema temperaturu mazi mu na grudi Vicks, nama je puno pomagalo.
univerzalna
(*****)
20. januar 2012. u 11.51
I da, kod moje male su svi vikali da je prehlada, imala je upalu uva i dobila antibiotike, međutim 4. dan antibiotika nije bilo nikakvih promena, potpuno pasivna i pospana. Kada sam otisla u urgentni odmah su je smestili u bolnicu jer joj je kiseonik u krvi bio 82% a ne 99% kako bi trebalo. Zbog toga je bila pospana. Vadili su joj krv i videli prisutan virus koji izaziva bronhiolitis. I jako je bitno da pogledas dete kako dise, skini mu majcu i i ako se samo stomak pomera (dize i spusta) dok dise to je ok , ali ako pri udisaju stomak miruje a podize se grudni kos da možeš rebra da mu izbrojih to bas i nije ok. Sve je ovo iz mog iskustva i od doktora sa pedijatrije iz urgentnog.
milamoja
20. januar 2012. u 13.03
Hvala mnogo na komentarima. Mi smo momački na inhalacijama 4 puta Ventolin i Atrovent i sad su uveli i Pulmikort ujutro i navečer. Škripimo uveliko i na kontroli smo i po 2-3 puta dnevno. Sad je primio i injekciju Niripana. Meni nekako ne izgleda da ide na bolje ili ide jaaako sporo ovo mi je prvi susret sa ovako nečim. Dok. kaže da ne očekujemo neko veće poboljšanje prije kraja sledeće sedmice. 28-og ovog mjeseca smo zakazali kod profesora Nestorovića koji dolazi iz Beograda i veće je ime u ovoj oblasti a i čula sam neka pozitivna iskustva od sestre što se tiče njega. U jednom trenutku ne mogu vjerovati da nam se ovo događa, svaki čas pripremam inhalacije, skačemo oko mrve samo da se ne zaplače puno da izdrži inhalaciju do kraja, jurim da odspava koliko god može da se odmori i onda opet kontrola. Sreća nam je da je ordinacija blizu. JEDVA ČEKAM LJETO!!!!!!!!!! Hvala vam na komentarima!!!
Taurus-06
20. januar 2012. u 13.23
Nedavno sam ovde pisala i o našem iskustvu sa bronhitisima kod dece.

Prošlog proleća, moja mlađa ćerkica (tada 19 meseci) dva puta je u mesec ipo imala bronhitis. Bili smo i u bolnici (Dragiša Mišović). Ukupno je imala 4x što bronhitis, što bronhiolitis. Tada, po savetu njene dr, obe ćerke (stariju zbog blažeg ekcema) odvedem u slanu sobu, a ubrzo smo i na more otišli. Da kucnem... brže je ozdravila i, evo januar mesec, obe su mi zdrave.

Sad u januaru preventivno smo opet bile u slanoj sobi 11 tretmana, jer mislim da je mlađoj to pomoglo, evo ovde (cene su im izuzetno korektne, ima na sajtu)

http://www.slanasoba-beoso.com/
Da kažem da je i moja mlađa ćerka dobila prvi put bronhitis tako sa 6-7 meseci. Ova starija isto je imala nekoliko puta bronitis, ali tek po polasku u vrtić. Starija je to sad, da kažem, prerasla (ima 5 god).

Želim vam brzo ozdravljenje!
Taurus-06
20. januar 2012. u 13.29
Pardon, ja sam pomislila da ste iz Beograda, pošto si pomenula Nestorovića. Ne znam u kom si mestu, i da li kod vas toga ima, ali možeš se raspitati o haloterapiji i slanoj sobi. Po rečima našeg pedijatra, ne postoje negativni efekti, može samo da pomogne. Ja ko neka sekta :-)
milamoja
20. januar 2012. u 16.29
Taurus ja sam iz R. Srpske, a kao da me hoće prije nekih 15 dana držala sam prospekt u rukama vezano za otvor slane sobe u mom gradu. Definitivno ćemo probati samo da se riješimo ovih prečestih inhalacija. Sav nam dan u tome prođe. A more ove godine obavezno!
serbianprinces
20. januar 2012. u 18.21
Nisam stigla sve komentare da procitam, vise sam citala preko redova. Ne znam dali će pomoći ali čula sam od mnogih ima neka doktorka u Becaj koja je odlicna za to ali samo da se pridržavas njenih uputstva i dajes detetu to što ona prepise ništa od inekcija sto daju po bolnicama i tako to... mogu da pitam za br.
pozzz
milamoja
20. januar 2012. u 18.40
Serbianprinces molim te ako možeš pitati za broj! Volim imati više opcija i mišljenja. Hvala ti unaprijed!
Teogopa
(HECTBAPHA)
20. januar 2012. u 20.11
evo mi upravo zatvaramo krug sa virusnim bronhitisom. ne znam postoji li neki strucni naziv, al nama rekose da se ovako zove.
Kao sto reč kaže, izaziva ga virus i ne postji ništa posebno sto doktor može da da osim lekova za spustanje temp i za iskasljavanje. Naravno ovlazivac vazduha-neizbezno.
Uglavnom, kao i svaki virus, sve ove lekove smo uzimali da bi olaksali simptome,a virus kao virus kod najmladjeg je temp prošla 3 dana (kasalj vucemo već nedelju dana), ja sam se borila dva dana, a evo sad stariji sin vc drugi dan.
Znam da ti nisam pomogla, al rekoh možda ova opcija nije iskjucena kod vas. Tako da je samo olaksavanje simptoma i cekanje da prođe jedina opcija :((((
univerzalna
(*****)
21. januar 2012. u 01.26
Taj virusni bronhitis se zove bronhiolitis, slično :))
milamoja
21. januar 2012. u 01.52
Teodora pretpostavljam da je i kod nas virusni jer smo imali temperaturu koja je bila i prošla i samo je šmrcao. Često sam mu čistila nos fiziološkom nadajući se da će tako proći ali tako je bilo par dana i onda ga je steglo. Meni je samo čudno što kao da nam se vrti u krug i nikako da prestane. Dokotorica mi je rekla da ima takvih virusa koji traju i po 3 mjeseca ( obeshrabrujuće). A meni se pravo čini da smo već 2 mjeseca sve troje bolesni, samo su oni mali pa im naravno teže. Noćas se curici vratio kašalj ( ja takav nisam čula u životu, čini mi se da ne prestaje ni na 5 sekundi da kašlje) i nije pomogla ni inhalacija. Dva puta je povraćala od kašlja tako da nam je veselo čitavu noć. Stvarno, stvarno, stvarno jedva čekam ljeto! Hvala mnogo na podršci!
milamoja
21. januar 2012. u 10.28
Prvi dan bez injekcije! Jupiiiiii!!! Nadamo se da ide na bolje. Još jednom hvala na komentarima i podršci!
chichi
(domacica)
21. januar 2012. u 12.01
Moja cerka je imala bronhitis sa 5 meseci i to 2 puta u roku od mesec i po dana. Bilo je proleće, nikakve lekove nije dobila, samo sam joj usisavala sekret iz nosa i vodila je u slanu sobu. Ostatak sekreta je izbacila kroz stolicu. Da napomenemm, ovde gde mi živimo su sva deca bronhiticna.
milamoja
22. januar 2012. u 15.30
E ako još neko pročita ovu temu moram da napišem spas za ludi kašalj. Kad nam ništa ali niiišta nije pomoglo, obloge čajevi inhalacija...skuhala sam lončinu kamilice i unijela u sobu. Kašalj je skoro momentalno prestao i prespavala je mirno čitavu noć. Pa nadam se da vam nikad neće trebati ali da znate. Ljubac svima!
Kikina
(co-ordinator)
22. januar 2012. u 15.47
Evo i nasa prica: Stariji imao bronhitis 3 puta za skoro 3 godine dok mladji je imao prvi put sa 4 meseca i do godinu dana još 4 puta. Svaki put kad je bilo virusno on bi spustio na pluca. Znaci detaljno, u roku od 10 meseci mi smo se inhalirali 5 puta zbog bronhitisa. Odmah su nas poslali kod pulmologa. Dao nam je dugu terapiju od par meseci da bi sprečili da dete dobije asmu, koju ja imam. Inače živimo pored reke pa kaže nema nikakve potrebe od ovaj sobni humidifier jer on takođe pomaze i kod rast grinja, pa vi sad vidite. Ja kad nam bas zagisti i kasljaju non stop, ulkjucim malo kettle na par minuta onako otvoren poklopac i oni stanu. Naravno sklanjane sve mekane lutke, tepihe;ciscenje pod samo sa vodom i sad videcemo. Samo jednom pod terapiju je imao bronhitis. Inače trudim se puno da koristim savete od mamice ovde da ojacam imunitet da više ne dolazi do ovo ali šta da se radi. Nadam se da će moj mali prerasti ovu fazu a kod vas se ne poftori ikad vise. Dajem vit D3, pro+kid od bonolact, propolis sa bokvicom etc...
Kikina
(co-ordinator)
22. januar 2012. u 16.12
Isto dobro za kasalj, provereno, onaj sirup od luka i caj od BREZE! :)
vexy
22. januar 2012. u 18.48
izvini nemam vremena da čitam komentare,ali moj savet je da bolji od Nestorovica ne postoji.znam mnogo mama koje su u bolnici x puta zavrsile sa bebama, koje su tamo rokali niripanima (il kako god se zvalo) a uz 3mes terapije kod nestorovica sve bude ok.

milamoja
23. januar 2012. u 04.51
vexy isto sam čula tako da jedva čekam subotu imamo zakazan pregled! Drago mi je da jedan takav specijalista postoji!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.