Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Multivitamini
shargarepa
19. oktobar 2011. u 11.22
Moj Oleg je sve vise i vise izbirljiv u jelu. Po nekad mi se čini da ništa zivo ne jede ili barem da to što pojede nema skoro nikakvu vitaminsku vrijednost, o mineralima da i ne pricam. Znam da je za dvogodisnjaka to potpuno normalno, ali nije dovoljno da smiri alarm u mojoj glavi.
Da li ste vi djeci u ovom uzrastu davali multivitaminske suplemente i ako jeste koje?
Ja sam u Kanadi pa me vise interesuje nešto sto je dostupno nasem trzistu mada može se i naruciti, nije problem.
Ubacila sam mu probiotike, jednu turu jer su virusi poceli, pije vitamin D, mada mislim da ćemo se prebaciti na riblje ulje.
Pokusavam da mu ubacim med ali ne ide, nije mu se bas dopao.
Bilo kakva sugestija je dobro dosla.

Milica83
(raspevana)
19. oktobar 2011. u 11.38
Kao da pricas o mom detetu, jesam jedno vreme razmišljala da mu dajem ali sam odustala jer on recimo i sirup pije na silu i uz dranje. Za sad se oslanjamo na sreću i zdrav je.
svirena
(teaser)
19. oktobar 2011. u 11.40
isto razmišljam o uvodjenju vitamina. moja curica ima 2 godine i za sada smo na vitaminu d i probioticima (ne redovno, ali skoro svaki dan). med možeš da zamaskiras malo u ovsenu kasu ako je pravis (zobene pahuljice). ugrijem mlijeko sa malo meda i cimeta, dodam zitarice i lagano mijesam dok se ne zgusne. na kraju dodam isjeckane svjeze banane, borovnice ili drugo voce koje imam pri ruci (ovo jedino uvijek pojede). a ostalo je sve lutrija:-(
Vagabundo_
((bas_tako))
19. oktobar 2011. u 12.02
Pogledaj šta nudi Whole Foods,vitamine na prirodnoj bazi,a ove sinteticke zaobidji.

Iako su mnogi na ovim diskusijama protivnici sokova,moja su deca pila sveze cedjene tri,četiri puta sedmicno.Odlicni su izvor vitamina,jacaju imuni sistem,izvor su enzima...

Probiotic je takođe odlicna stvar,moji trenutno piju Bio-K plus to su ovi mali od 3.5 oz

http://4005.ca.all.biz/
shargarepa
19. oktobar 2011. u 12.09
Znam Milice, sjetila sam se tebe i jabuka... kad si na fejsu rekla da je u stanju čitav dan da jede jabuke... e ovaj moj to isto ali sa bananama.
I ta ovsena kasa ne ide u zadnje vrijeme... hoće chokolino :(
blondinka
(avanturista)
19. oktobar 2011. u 12.09
Sargarepo, ja sam kao mala pila Vidalin a to je sada Pikovit /jer je Krka izgubila licencu za ovaj lek, isti sastav samo drugi naziv/. Na njemu piše „za rast i razvoj”.

Ja sam od njega dobila apetit i spasao me da ne umrem od neuhranjenosti jer sam sa 10-11 god bila uzasno mrsava. Ja ga povremeno dajem svojoj deci, npr. u zimskom periodu najcesce i zaista pojacava apetit.

U biti, ja sam protiv multivitamina ako dete ima apetit, dobro jede, unosi normalno povrce, voce, meso. Ali ako ima nekih odstupanja, ako si u krajevima sa malo sunca itd ja bih se odlucila za nešto provereno. Ovaj lek je na trzisu dakle skoro 30 god a ja nemam nikakve posledice, naprotiv, meni je pomogao. Osim sto sam prilično i narasla :)
MalaHeroina
(doktor)
19. oktobar 2011. u 13.07
Gdje me nadje! Moja djevojcica ima 3 godine i dajem joj multivitamine od skoro. Kupila sam ih u prodavnici zdrave hrane, gumene medice i obozava ih. 60 kom u kutiji i dajem joj 3 na dan.
Sad sam u fazi trazenja nečega da joj „otvori” apetit, jer je vrijeme da se nešto izmjeni.
Dok sam joj hranu blendala, sve je jela. Čim smo krenuli sa zvakanjem, sve je stalo.

Ne bih da ti miniram temu, ali moram :).. da li neko zna šta je dobro za poboljsanje apetita? Blondika, to što si pila (nisam bas dobro procitala) je li i za malu djecu?
tamara
19. oktobar 2011. u 13.11
Sveze cedjeni sokovi ili ako ima tu nekih prodavnica gde možeš kupiti cedevitu,ona ima devet vitamina,a deca je vole.Ja ne razum one što ne daju deci sokove,ali svi imamo neke svoje bubice.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 13.15
Ja svojoj deci ne dajem vitamine u vidu sirupa,tabletica...trenutno im dajem domaći propolis,mešavinu kakaoa i meda,prepeličina jaja,sok od cvekle,šargarepe,jabuka,limuna i meda (od svega po kilogram,iscedim,stavim u flaše i svi pijemo po jednu šoljicu svako jutro)...i naravno kada su šmrcavi,kada kašljucaju'kunem se' u sirup luk-med,ko god da je probao,ali i bio uporan,video je rezultate! Luk oljuštim,operem,isečem na 2-3-4- dela i prelijem sa 1 do 2 kašičice meda,pustim da odstoji par sati,luk pusti sok koji pomešam sa malo ceđene pomorandze i dajem detetu 2-3- puta dnevno...nijedan kupovni sirup od sleza,bršljana i ostalih biljčica umotanih u hemiju mu nije ravan...Moja deca su ko vučići tako da je sve ovo (ne zajedno sve) moja topla preporuka;))))

P.s. ova mešavina ide ovako:malo kakaoa i meda izmešam u posudici da masa liči na eurokrem,koristiti ujutru po kašičicu,fenomenalna stvar za podizanje gvožđa...i naravno mmed zahvatati isključivo drvenom ili plastičnom kašikom :9
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 13.17
Cedvita ne-nikako,Pikovit isto,pun je šećera koji na kraju napravi više štete nego koristi!
tamara
19. oktobar 2011. u 13.18
MalaHerina-imam i ja mede gumene-60 u kutiji,kod mene piše na kutiji deca ispod 4god.1 dnevno.
shargarepa
19. oktobar 2011. u 13.20
Ne miniras, čak naprotiv i mene interesuje.
Ovo sto Blondi spominje zvuci dobro, ali ne znam kako da dodjem do njega ovdje. Proguglah ali izgleda da nema nigdje da se poruci.
Vise bi mi odgovaralo nešto dostupno u Americi i Kanadi.

Ja nešto još uvijek kontam da nije alarmantno što ne jede nešto puno, vidim klince oko sebe i svi su u istom fazonu, vise mi je sto to nije raznovrsno, naprimjer meso nema sanse da pojede, supice je isto prestao da jede, u biti najbolje jede voce.

Ako bude kao ja, neka mi bog bude na pomoći... mislim da je moja majka osijedila izmišljajuci šta da mi da da jedem, mada kaže da sam i u najgorem stadiju gladovanja, 10 u pola s lukom bez sale mogla da smazem sa sve casicom kefira, kojoj bih naravno prethodno polizala poklopac :)))
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 13.20
Da se ispravim...ne dajem im sve ovo zajedno...na pr. jeli su prepeličina jaja jedno 15 dana,sada su na prpolisu i ovom soku...povremeno im dajem ovaj kakao i med...a ovaj sirup luk i med kada god 'krenu' sa kašljucanjem i onim slincima,devojke probajte i budite uporne;)
shargarepa
19. oktobar 2011. u 13.26
Bravo Acinice, te ideje najviše volim.
Vidis za cveklu sam skroz zaboravila, odmah danas kupujem i pocinjem sa eksperimentima.
Kakao i med miks zvuci super. Poznajemo lično jednog pcelara i od njega kupujemo domaći med tako da ga u kuci uvijek imam na tone.
E imam projekat za veceras, hvala puno!
S_Girl
19. oktobar 2011. u 13.40
Acinica super su ti ovi recepti. Ja uvjek ovako nešto tražim :)
blondinka
(avanturista)
19. oktobar 2011. u 13.58
Da, Pikovit je za decu, od jedne godine pa nadalje. Ne znam to za secer, koliki mu je sadrzaj u Pikovitu, zaista to nisam proveravala ali svakako se daje 1 kasika dnevno pa sve da je i puna sirovog secera, nije nešto :) Salim se, mislim da je kolicina secera zanemarljiva u odnosu na dozu, možda se i varam, ne mogu ništa odgovorno da tvrdim.

Kod mene je imao pozitivan efekat jer mi je popravio apetit. Isto se desilo i prošle zime sa mladjim sinom, nakon varicela bio je naglo izgubio apetit a Pikovit ga je vratio. I stariji isto tako.

I ja sam za prirodno,kao sto sam i naglasila, ako možeš da spremas recepte od acinice, ja bih uvek pre za to glasala nego za nešto industrijsko mada me praksa demantuje uglavnom :)

Kao sto rekoh, ja sam pila Pikovit kao dete dugo vremena i na mene je ostavio pozitivne posledice pa to racunam kao proveren suplement jer on sustinski nije lek.

Inače, mi se u kuci retko razbolevamo pa se ni ne bavim nešto detaljno podizanjem imuniteta jer uglavnom nas zaobidju gripovi, virusi i slično. Ja lično nisam bila 20 god kod lekara opste prakse. Uzecemo nešto i Pikovitu na cast od toga :)

Važno je napomenuti da se multivitamini ne daju napamet, naime iako se čini da su svakome potrebni, uglavnom to nije tačno. Krvna slika je najbolji pokazatelj da li su dodaci te vrste potrebni. Ja nikada ne dajem Pikovit duže od jednog meseca i ne duže od nekoliko meseci godisnje /dakle, uvek pravim pauzu/. Organizmu je jednako teško i sa viskom kao i sa manjkom. Primera radi, mesec dana koriscenja može da popravi apetit, neće napraviti stetu ali da se multivitamin npr. daje sest meseci godisnje bez potrebe i konstantno, to nije dobro bez konsultacije sa lekarom.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 14.17
Ja ću sada da govorim kao laik,ali pedijatar sa instituta za majku i dete kod koga idem ako nešto baš 'zagusti' mi je objasnio da 'hemija' kao Pikovit na neki način 'ulenji' prirodnu odbranu od raznih nemani u vidu virusa i bakterija i na nekn način prividno deluje na jednu stvar a štetu nanosi kod ostalih 'više stvari'( ja se izvinjavam ali ne znam objasniti drugačije)..onda sirupi protiv suvog,zreog,ovakvog i onakvog kašlja deluju na isti način,'odlepljuju' šlajm ali ga ne izbacuj i zato je to začaran krug...elem,tako mi je objasnio pediatar a ja kao mama sa nekim iskustvom mogu da preporučim ovo sve koje deluje 'strašno'..haha 'strašno' da se sprema,ali za ovaj sok mi treba nekih pola sata sa sve pranjem voća i sokovnika...iscedim sve ,pomešam sa medom,nalijem u flašu i mirna sam...onda propolis nakapam na šećer (braon ili žuti),...a ovaj sirup,e o njemu bi mogla da ispišem nekoliko stranica hvalospeva...kao što rekoh 'kunem'se u njega a zahteva čitavih 2 min pripreme.nema kuvanja,ceđena,petljancije...eto nama deluje i to baaaaaaaaaaaaaaaaaaaš...jedini problem je što me baš retko ko posluša i upotrebi jedan luk i već popodne ili sutra ode u apoteku i kupi sirup Prospan i ostale gluposti...p.s. pišem iz iskustva,sve sa, isprobala a ishod je 4 jakih vučuća :)
svirena
(teaser)
19. oktobar 2011. u 14.23
finih ste recepata ostavile, posebno za kasalj. probacemo ako zatreba.

taj cijedjeni sok (cvekla, mrkva, i sl.) se treba piti u roku od 48 sati ako se ne varam zbog oksidacije.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 14.30
Svirena,mislim da tu limun drži stvari pod kontrolom ;))))
blondinka
(avanturista)
19. oktobar 2011. u 14.47
Tačno, acinica, prirodno je sigurno bolje nego vestacko, u tome se potpuno slazem, ovo vestacko je izmišljeno bas za to,kao sto kažeš, brzinsko popravljanje sitaucije jer prirodno je obično malo sporije, mada ni to ne mora biti pravilo. Isto tako, ovo sto je rekao pedijatar - tačno je da multivitaminski suplementi remete prirodnu odbranu organizma ali u slučajevima kada za njih nema potrebe jer onda se organizam bavi „viskom” vitamina i minerala, da se i ja laicki izrazim, ne znam kako bih objasnila.

U svakom slučaju, razlika je u sledećem : prirodni unos, ovako kako je acinica navela, ne može nikako da steti nego samo da koristi, bilo potrebno ili ne u smislu nedostatka nekog vitamina/minerala, bolesti ili u slučaju da je stanje normalno jer uspostavlja prirodnu odbranu organizma i tako jača imunitet.

KOd multivitamina vestacki napravljenih je problem sto je to arhiviranje i gomilanje bespotrebnih viskova u slučaju da za njima nema potrebe, sto znači da su oni stvoreni da se koriste samo ako zaista ima potrebe a obično ih ljudi zloupotrebljavaju i koriste i kad ne treba. U slučaju da ima potrebe, npr. kod slučajeva neuhranjenosti, teze prelezanih bolesti, gubitka apetita ili bilo kakve potrebe za brzinskim podizanjem imuniteta /prelezani gripovi, virusne infekcije itd/, dakle gde god je pojacana potreba za unosom minerala i vitamina usled gubitka istih, poseze se za vestackim jer je njihova obrada brza kao i mogućnost unosa vece kolicine u kracem roku. KOd prirodnih preparata „obrada” ide sporije kao i unos. Isto je to kao i sa anemijom - npr.kod stanja gde gvozdje pada ispod vrednosti 2, predlaze se odmah vestacki unos jer se nema vremena za prirodno popravljanje krvne slike npr. cveklom i sličnim preparatima, organizmu u hitnoj potrebi to je presporo iako je bolje nego vestacko.

Summa summarum - ako dete ima oslabljen apetit, može i jedno i drugo, prirodno je svakako bolje,a vestacko nije sustinski stetno ako se unosi u kontrolisanim i potrebnim kolicinama i brze je.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
19. oktobar 2011. u 15.29
Luk oljuštim,operem,isečem na 2-3-4- dela i prelijem sa 1 do 2 kašičice meda,pustim da odstoji par sati,luk pusti sok koji pomešam sa malo ceđene pomorandze i dajem detetu 2-3- puta dnevno
-----------

Acinica svaka ti cast za ovu ideju! Svasta sam probala ali za ovo još nisam čula i odmah veceras pravim.
Inače pravila sam onaj sirup za kasalj od luka i limuna/meda i super je.

Neću da ponavljam šta su mame već napisale gore, ali uglavnom i mi koristimo sveze cedjene sokove, gumene multivitamine iz whole foods i probiotik, propolis tabletice sa vit C iz srbije i echinacea + elderberies sprej (isto iz whole foods).

Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
19. oktobar 2011. u 15.32
A kako se spremaju i daju deci prepelicja jaja? To ne bi bilo loše probati isto, samo ne znam kako se koriste.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 15.48
Mayche,videćeš,lako se sprema i radi radnju...prepeličina jaja umutim da kašikom meda i tako popiju,Anđelini (23 meseca) još nisam davala,ali ću probati uskoro...

Imam još jednu foru sa lukom(kada je dete prehlađeno):00000 dok dete spava,poturim mu 'blizu nosa'(ja stavim ispod kreveca,bliže strani na kojoj spava) šerpu sa vrelom vodom i lukom,oljušten,presečen na pola)...inhalacija,fenomenalna stvar,mi smo se već navikli na miris luka u spavaćoj sobi :0000000000000000...p.s.a da vidite kako luk rešava problem lenjih muževa,prevare u braku,celulita,nedostatka novca...čisti,polira...ma sve radi hahahahahahahaaaaaaaaaaa
BEHEPA
19. oktobar 2011. u 16.06
Tako je Acinice. I ja isto stavim lukac pored kreveta, samo rasecen, i bez problema se otpusava nos. Ovaj recept za sirup od meda i luka sam takođe postavila na temi nize, koja se bavi kasljem. Ja ga isto pravim i fenomenalan je, moja deca ga vole, a sto je najvaznije, radi radnju :)).

Mayche, nisam sigurna za decu i echinaceu. Jesi proverila da li je u redu da ga deca koriste? Nemam vremena da tražim sada, ali sam ranije negde citala da se ne preporucuje deci i čini mi se, ako me secanje ne vara, da su u jednoj apoteci odbili da mi prodaju preparat sa echinaceom kad su čuli da želim da ga dajem sinovima.
JoannaL
19. oktobar 2011. u 16.13
Luk je zakon za zapusen nos, kad god je neko u kuci bolestan, ja se nacrtam u kuhunju pored sporeta ,1kg luka naseckam , propržim za rucak uz neko meso.To sredi ukucane do leganja a posle polovina luka u sobi i miran san.
U med se kunem odavno, kasika meda i limuna je dnevni ritual.
Za B vitamine i apetit- kolaci za dojenje! Imaju pivskog kvasca (B KOmleks) i laneno seme. Recept na google - lactation cookies. Puni su vitamina i vlakana.
Šta je ostalo..omega i A ,D i E. RIBA i riblje ulje. I to je to. Ništa više ne treba.
Gvozjda ima u mesu.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 16.14
ВЕНЕРА,da,da rasečen :))))))...kako god okreneš luk je zakon :0
mia55
19. oktobar 2011. u 16.46
Acinice hvala puno na savjetima, super su ti recepti. Možeš li mi reci koji luk koristis sa ovim receptom sa medom?

Za postavljacicu, ja djeci dajem riblje ulje NUTRA SEA sa D VITAMINOM, ( u likvid formi),ima ga u bilo kojoj Health Food prodavnici u Torontu ( ako se ne varam tu živis). Oni ga obozavaju, malecki uvijek place, trazi još :)

Cerkici po nekad dam Progressive Multivitamine za djecu ( od 3 do 12 godina), isto iz Health Food Store-a.

Ovih dana trebam da idem kod naturopath doktora sa maleckim od 15 mjeseci, da mi preporuci nešto za poboljsanje njegovog apetita i trazicu da mu da neke tablete da me ne budi vise po noći:) Salim se :)
Nas problem je apetit, bili smo mjesec dana u Srbiji i tamo je uzasno malo jeo, inače je izbirljiv odkako je krenuo sa hranom, ja se vise ubih kuvajuci raznorazne djakonije ne bi i se njemu nešto svidjelo...Skoro sve on jede ali u jako malim kolicinama. Sto Blondika kaže, najbolje će ti reci krvna slika da li je sve uredu, ja sam Marku radila prije neki dan i pokazalo je da je sve uredu za sada... Poslednjih nedelju dana mu se malo povecao apetit. Ja sam pocela malo da mu popustam; ako mu se ne sjedi da jede, on hoda po kuci i ja ga hranim ( nešto sto sa cerkom nikad nisam radila i sto sam rekla da neću ni sa njim, ali ne mogu vise...).
Sve najbolje, javicu ti ako pokupim neku dobru informaciju od naturopath doktora.
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 17.03
Mia55,koristim crni luk,njega uvek,po navici, kupujemi imam u kući...ali pretpostavljam da i crveni ima istu ulogu;)
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
19. oktobar 2011. u 17.47
e ove recepte volim...sargarepa moj Leo je skoro sest meseci vukao istu kilazu 12,5 kg...ziva sam htela da se pojedem u vrticu merenje 12,5 konsrtantno kuci ista prica...dete raste ali se ne popravlja i apetit mrljav do bola...odem kod njegove pedijatrice koja ga vodi od rođenaj i poznaje ga skoro kao ja i tražim da mi preporuci sirup za apetit imunitet i sl...odvratila me je od toga moleci me da još malo sacekam možda će se popraviti apetit jer je sve bolje nego klasicna farmaceutska hemija...ok ja se malo raspitam i nađemjedan recept za apetit i imunitet pozovem je ispricam joj sastojke i ona me samo zamoli da sacekam da uzme olovku i zapise jer će i svojoj deci to dati...odusevljena žena kaže da je to stari recept koj se koristio kod sportskih povreda rekovalescenata i sl ali da ga je ugusila i potrla hemijska industrija i farm.kompanije...elem da ne dužim posle toga moj sin dobija bolji apetit vodim ga an planinu vracamo se i merenje u vrticu-15 kg!sada već 16...za visinu od 98 cm sada je to ok...a recept ide ovako-uzmes sest kokosjih jaja ali tog dana snesenih operes ih lepo ih poredjas u posudu koja može da se zatvara...nacedis sok od 1 kg limuna i time prelijes jaja.stoji sedam dana u frizideru..kada dodje vreme izvadis procedis kroz gazu i dodas pola kg meda...deca uzrasta nesih piju do jedne malene soljice dnevno dopada im se jer ima ukus fante...napominjem da posuda sedam dana stoji zatvorena unutra se cuje kao da nešto kipi a kada dodje vreme da se procedi nacicete sveza jaja ali samo u opni ljuske neće biti...dovoljno vitamina se nalazi u svemu ovome ja sam prezadovoljna i nisam se pokajala sto sam poslusala Leovu doktorku koja je isto tako prezadovoljan kako je prošlo kod njene dece...pozz
acinica
(vaspitač)
19. oktobar 2011. u 17.57
Smaragdi bravo...to sam ja pravila mužu,zbog silnih povreda koje je imao,savršen izvor kalcijuma...ali...jako je teško naći domaća jaja ona prava,barem meni,tako da deci nisam to davala...

Vagabundo_
((bas_tako))
19. oktobar 2011. u 18.28
Sve to iz domaće radinosti je OK. osim što se cedjeni sokovi piju iskljucivo svezi i ODMAH !!

Sok se pije pre jela ili par sata posle jela, zbog ispravnijeg varenja moguće da usled fermentacije dođe do grceva ili nadimanja u stomaku.
shargarepa
19. oktobar 2011. u 23.21
Meni je isto teško da nađemsvjeza jaja. Raspitacu se
ali mislim da je slaba vajda. Bas bih voljela da to isprobam
ako ništa da vidim tu reakciju, kako nestane ljuska
sa jajeta:)

Inače luk nam je već pustio sok i smazali smo
kasicicu pred spavanje.
Gala06
(......)
20. oktobar 2011. u 05.50
Ovde se može svasta korisno procitati. Bilo bi super da se ova tema izdvoji.
tweety_m
(?)
20. oktobar 2011. u 14.46
Ovo sa lukom i medom i sokom od pomorandze sam ja zimus pravila za kasalj i ekstra je, provjereno 100 %.Ima još jedan za djecicu preko godine dana, naime ide med, limun i maslinovo ulje.Nacijedi se u omjeru 1:1:1, ja obično pocnem sa po 3 kasike meda, 3 kasike soka od limuna i 3 kasike maslinovog ulja.Odmah da znate maslinovo ulje se ne osjeti,limun ga sredi.
Aurora06
20. oktobar 2011. u 17.26
Moja decica taman kasljucaju, pa ću da napravim tu kombinaciju luk/med/pomorandza.

Mozete samo da mi kazete kako ide doziranje? Koliko soka od pomorandze dodam, i koliko često i kolicinski da dajem deci taj sirup?
saadet
20. oktobar 2011. u 17.50
Bilo bi dobro da se tema odvoji, super su vam recepti, pogotovu sada kada ide zimski period!
Ja takođe za kasalj pravim caj od luka i meda.
Vitamin B komplex uzimam preko bezalkoholnog piva, zove se Supermalt. Preporucuje se i dojiljama.
Omega 3 uzimam svaki dan, a zimi uzimam jedne vitamine za koje sam čula u Svedskoj - http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rhodiola_rosea
mia55
20. oktobar 2011. u 18.41
I mene interesuje ovo sto Aurora pita, plus da li stavljate tu smjesu u frizider dok se ne potrosi. Hvala.

tweety_m
(?)
20. oktobar 2011. u 20.49
Ne dobije se tu bog zna mnogo napitka, luk pusti nešto malo tecnosti sa medom i ja dodam jednu cijedjenu narandzu, dam po 1-2 kasike odjednom i onda još preko dana. Kako smo svi bolesni u isto vrijeme desi se da ode jedna doza odjednom.Nema tu šta da smeta i da se predozira, a i ako pretekne mm popije ostatak.Lično nisam nikad na vise pravila, ovo sa limunom i maslinovim uljem jesam, ali mi ovo sa lukom mnogo bazdi pa mi se bas ne stavlja u frizider, zapusis nos i popijes sto je ostalo.
doncorleone
21. oktobar 2011. u 07.32
E a ja imam pitanje, da li ja obavezna narandza u soku od luka sa medom. Juče sam pravila i nisam je imala pa smo pile onako. Jedini komentar gospodjice je bio da je preslatko.
acinica
(vaspitač)
21. oktobar 2011. u 19.42
tweety je lepo rekla,nema tu puno soka...od jednog luka ima možda 2-3 kašike tog sirupa...nema potrebe praviti zalihe...a pomorandzu ja stavih samo da 'ubije' jak ukus luka,mada je i bez nje sasvim pitak;)
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
22. oktobar 2011. u 01.17
Nisam sve pratila ali ono sto sam procitala je zaista super!

Smaragdi, reci mi samo koliko dugo, smesa po tvom receptu, može da stoji?
S_Girl
22. oktobar 2011. u 13.59
Ja se crvenog i belog luka ne mogu nakupovati, iako crveni kupujem u vrecama imam osecaj da ga stalno kupujem. Kod mene nema rucka bez luka.
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
22. oktobar 2011. u 15.16
komunikativna,meni je stajala nepunih nedelju dana naravno u frizideru i u zatvorenoj flasici...ne dobijas neku veliku kolicinu recimo oko pola litra pili smo i moj sin i ja a i sluzili smo goste :-) jako je pitko deca ga vole ima ukus fante...
nesmajnik1
22. oktobar 2011. u 19.58
Pitanje za prepeličja jaja - kako ih spremate?
tweety_m
(?)
22. oktobar 2011. u 23.25
Nesmajnik ja mislim da se prepelicija jaja daju onako svjeza da se piju isto kao što se piju i kokosija jaja, možeš ih malo mucnuti mikserom, dodati secera, kakao bilo šta samo moraju biti sirova.
nesmajnik1
23. oktobar 2011. u 06.59
Hvala Tweety,

i pretpostavljala sam da je tako, al reko bolje da pitam da budem sigurna.
Kikina
(co-ordinator)
26. oktobar 2011. u 17.16
Super je tema! :)

I ja dajem probiotic i propolis starijem ali nikako da se opustim i dam i mladjem od 13 meseci propolis. Dali znate od kad može i on to da pije?Još uvek nisam ni med uvela. Plasim se Clostridium bakterije koja može da prouzrukuje boutulism...
shargarepa
27. oktobar 2011. u 11.17
I mene interesuje za propolis.
Nego, kako da prevarim onog mog zvrka da popije ovaj sok od cvekle, mrkve, jabuke i limuna. Jedino sto on pije a da može da maskira ukus je jogurt, i obično sve mu lijekove kad treba dajemo preko jogurta ili onog djecijeg sira minigo.
E sad, iz ovog soka bi trebalo da dobije zeljezo, ali zeljezo uz jogurt (kalcijum) ne ide, zar ne?
Šta mi predlazete?
safira
(.)
04. novembar 2011. u 17.16
Ja bih tu ubacila med da mu bude sladje, mislim da će proćikao sok
Avlija
08. novembar 2011. u 21.07
acinice, svaka cast, lek od luka ti je fantazija!!!!
Ali sto smrdimo svi na luk, pa to je strasno! Uciteljice nam zaobilaze sina u sirokom luku kad ga izjutra odvedemo u skolu:-) Ali bas nas briga, bitno je da on više ne kasljuca!
something
22. novembar 2011. u 16.14
P.s. ova mešavina ide ovako:malo kakaoa i meda izmešam u posudici da masa liči na eurokrem,koristiti ujutru po kašičicu,fenomenalna stvar za podizanje gvožđa...i naravno mmed zahvatati isključivo drvenom ili plastičnom kašikom :9

ACINICE, pisi kakav je to recept sto izmešaš pa liči na eurokrem i šta im praviš sa propolisom? Hvala!
Gala06
(......)
01. decembar 2011. u 04.34
Acinice, koji je to domaći propolis?
oceania
01. decembar 2011. u 11.42
something, to što lici na eurokrem je običan med u kojem ubacis par kasika kakao praha i onda zalici na nutellu a med+kako daju taj cokoladan sladak ukus.

ja inače probala sam crni luk +med a imam samo neki kremast med čak tvrd je ali bila sam stvarno uporna da dam nešto maloj iako nije bolesna ali neki kasalj pojavio se.. iseckam komadice luka nabacim meda (takav tvrd) i mislim, ovo nikad neće dati sirupa jer sve gusto nekako.
Kroz dva sata pogledam kad ono ehee ima 5 velikih kasika sirupa sve se nekako razvodnilo zaista me iznenadilo. Elem, maloj se nije dopalo pa smo onako na starinski način ubacili sirup ;) i već drugog dana bolje je bilo. Ako stvarno pali ovo i sređuje grlo mojoj sreći nema kraja jer imam muza koji već 10god svako malo boli ga grlo i cele drame imamo oko toga.:)) Moracu jedan ogroman buket belih ruza i kala po kloniti acinici :)
Gala06
(......)
01. decembar 2011. u 12.29
Oceania, ni mojoj se ne dopada ovaj sirup, a dajem joj spricem uz pricu kako će to da ojaca njene misice, blabla...pa nekako popije:)

Moram da probam ono za kakao i med, a za propolis me bas zanima koji Acinica koristi.
Gala06
(......)
01. decembar 2011. u 12.37
sok od cvekle,šargarepe,jabuka,limuna i meda (od svega po kilogram,iscedim,stavim u flaše i svi pijemo po jednu šoljicu svako jutro)...

__________

A koliko meda stavis? Za voce kapiram 1 kg.

acinica
(vaspitač)
01. decembar 2011. u 17.24
hej devojke alal me spominjete baš mi drago :)))))))...e vidite,something,pomešam odokativnom metodom u šolju 8bele kafe9 meda i kakao baš onakve gustine nalik eurokremu (joj ne znam kako da ti dočaram9..

Gala, mm je zadužen za nabavku svih tih domaćih proizvoda tako da odakle je med odatle je i propolis... med isključivo domaći (pošto u kupovnom ima tone šećera i kojekakvih goznih supstanci)ovaj što trenutno koristimo je iz Virpazara,tačnije granica CG i Albanije negde gde i ptice ne vole da idu :)))..ljuta priroda...
acinica
(vaspitač)
01. decembar 2011. u 17.38
Ocanija nadam se da koristiš plastičnu ili drvenu kašiku za med:))))

Avlija,kažeš da se sin baš 'oseti' na luk,hahahaha...kaže Anđelinina vaspitačica neki dan meni:A kako mi Anđelina često miriše na pljeskavice,a ja gladna' :000000000..šou...

Znači Anđelina od početka septebra ide u vrtić,ima tačno 2 godine) i samo je jednom imala povišenu temperaturu 3 dana i to je od zubića (moja procena),skoro svako jutro popije 'dozu' sirupa,a kada malo zaslinavi i zakašlje se ja povećam dozu n x3 i sve se sanira u roku od 2-3 dana..da li je od sirupa ali ona je ko vučica,sva se deca razboljevaju,dlaze-dolaze, a Anđa ostaje..još ni kapu ni rukavice neće da nosi a u Bg-u je temp ujutru -2,a ona nema još onu pravu kosicu!!!!!!!!!!!
acinica
(vaspitač)
01. decembar 2011. u 18.01
Grrrrrrrrr.izvinjavam se na škrabopisu,gutanju slova...uvek sam u žurbi...one 8-ice i 9-ke su trebale da budu zagrade...uf...
acinica
(vaspitač)
03. decembar 2011. u 13.44
Ko o čemu ja o luku!!!!!!!!1

E,pa nisu vitamini ali još jedna fantatsična stvar neverovarno radi radnju. Uveče,a i preko dana, kada dete spava u posudu sa ključalom vodom ubacim na pola presečen,u ljusci,crni luk...ooooooooooooooooooooooodlična inhalacija,ja to radim skoro svaku noć...uopšte nije 'strašno'...'miris' brzo prođe a tako veličanstveno deluje na dečije nosiće...ja postavim posudu ispod krevetića tamo bliže strani na kojoj dete spava...probajte,mojoj deci sve ovo prija:)))))
NevernaBeba
10. decembar 2011. u 05.12
Cao mame, imate li kakav prijedlog tj. recept za otvaranje apetita? Ova moja smizla u zadnje vrijeme jako slabo jede pa muku mucimo sa jelom svaki dan. I ono sto joj je ranije bilo omiljeno, sad ni to vise neće. Pokusala sam sa sirupima multisanostol i pikovit ali ništa nam nisu pomogli. Inače, ima 2 godine i 3 mjeseca. Hvala unaprijed:)
something
17. decembar 2011. u 11.14
Acinice, hvala na odgovorima, ja nisam zalazila na ovu temu jer nije bila aktivna pa sam je zaboravila. Jel i propolis stavljaš u taj med sa kakaoom?

Pozdrav i blago tebi sa takvom decom!
milunko
(optimista)
30. decembar 2011. u 16.18
Lifepack junior... ubedljivo najbolji za decu
Dajem ga ćerki od njenog 6og meseca
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.