Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Dilema u vezi dojenja tj. dohranjivanja
Vesna-DK
(Student)
14. decembar 2009. u 15.14
Drage T i M ne znam šta da radim. Moja curica koja ima 3 meseca je ocigledno gladna. Od rođenja je sisala i danju i nocu na svaka 2 sata. To sam prihvatila kao normalno za malu bebu, međutim ona sad već ima 3 meseca i ipak bi trebala da malo produzi san tokom noći Imali smo neki period od dve nedelje gde je znala da odspava jednom 4 sata, a jednom 3 sata nocu, ali evo opet se to poremetilo pre nekih 4 dana. „Nasisasavanje” pred spavanje traje nekad i do sat i po, gde se prebacuje sa jedne na drugu dojku i imam osecaj da ih skroz iscedi. Onda je jedva uspavam, da bi se ona opet probudila nakon 3 sata, a posle toga na svako sat i po ili max 2 sata sve do jutra...
Inače je rođena kao velika beba i dosta je napredna. Ona i sada fino napreduje, ali mene prosto iscrpi da ne mogu da funkcionisem u toku dana ( a imam još jedno dete od 2 godine i 4 meseca).
Patronazna mi je rekla da od 4 meseca mogu da pocnem da joj uvodim cvrstu hranu jer joj je ocigledno potrebno. Takođe mi je rekla da mogu da joj uvedem jednu flasicu adaptiranog mleka pred spavanje.
Ja sam u velikoj dilemi da li da joj uvodim tu flasicu. Nerado mi se to radi. Sin mi nikad nije probao adaptirano mleko i uspesno sam ga dojila 11 meseci.
Imate li kakav savet ili možda slično iskustvo?

Hvala unapred
Gala06
14. decembar 2009. u 16.22
Ja mislim da su to skokovi u razvoju.
Imaš dosta o tome na internetu i google!
JoannaL
14. decembar 2009. u 16.32
Vesna, nema ništa loše da uvedes jednu flasicu na dan (vise ja ne bih preporucila) da bi se ti odmorila i odspavala.
Definitivno je faza ,jer je to vreme naglog i komplikovanog rasta i razvoja kada pored povecanog interesa za okolinu, kod bebe se razvija motorika i rastu zubi ili se nepca spremaju za zube.Vid i sluh je u punom jeku i bebe su nervozne,anksiozne i obično nakon mirnog perioda, pocinje period čestih budjenja.
Ne verujem da sve ovo ima veze s tim dali je beba gladna ili ne.Nije retko da se majke gorko razocaraju nakon uvodjenja flasice kada pirmete da i pored popijene cele flasice, beba opet ustaje na 1-2 sata.
Moj izbor bi bio dohrnajivanjem tvojim mlekom i nikako flasica tokom noći Tada se luci oksiticin tokom dojenja i ako tada dohranis a ne pumpas, izgubices mleko.
Ujutru kada ima mleka, ispumpaj pa to joj daj prikvece kada je najteza.Srećno.
Maja128
(majka)
14. decembar 2009. u 16.38
Bebice tog uzrasta pocnu da jedu vise i slazem se sa predhodnim mamicama da je to faza, skok u razvoju, i da će proći U to vreme bebice rastu i traže da jedu vise. Sto vise sisa, onda još vise mleka. Normalno kažu da kad beba izsisa sve da ti posle pumpas da kažeš telu da pravi još i sutradan bi trebalo da bude vise mleka. Samo je stavljaj na siku kad god trazi i doći će mleko i sve će se vratiti na staro. Vidim dosta mamica pišu o tome kad bebice imaju 3 meseca i znaj da je to sasvim normalno i da će biti sve ok. Ja bih izbegavala dohranjivanje i kao sto JoannaL kaže, dala bi svoje mleko. To ne mora da znači da je vreme za cvrstu hranu, ja sam se zeznula jer sam slusala druge ali ustvari imala sam i previse mleka i bebac nije hteo cvrstu hranu nego samo moje mleko, i eto draga dojila sam ga 17,5 mes. i znaj da će biti dosta tih faza, pa da se ne sekiras, samo stavljaj bebu da siki i doći će mleko.
NevernaBeba
14. decembar 2009. u 17.23
A ljudi, žene evo i ja imam taj skoro isti problem, ne znam vise šta da radim. I moja beba za nekih sedam dana puni 4 mjeseca.
Imala sam tako divnu bebicu koja je fakticki od prvog dana spavala bukvalno od 8 navece do 6 ujutro, čak sam ja sama morala da joj dam siku uvece kroz san jer je u drugom mjesecu dobila manje na kilazi pa mi je pedijatar savjetovao da je cesce dojim da ne izgubim mlijeko, da bi prije nekih desetak dana pocela da se budi, fakticki čim zaspi, odmah se budi, jako place i tako skoro čitavu noć.Ne znam šta joj je vise.
Ne pomaze ni nosanje ni ljuljanje, siku trga, baca, jaako se buni dok god joj mlijeko ne nadodje. Neće ni da zaspi kraj mene, ma ništa, totalno se promijenila.
Ne znam šta da radim, bas sam očajna jer ne mogu starijem sinu da se posvetim nimalo a tako mi ga zao.
O dohrani nema ni govora jer sam pokusala i humanu, i novalac, i aptamil misleci da je možda gladna ali ništa neće, sve odbija tako da se ja iskreno nadam da je u pitanju skok u razvoju koji će brzo proći A nisam se mogla nahvaliti svojom bebom...e bas mi tako i treba, izgleda da sam ju previse hvalila hehe.
I još jedna stvar...ja sam dobila menstruaciju mjesec dana nakon poroda pa se i tu jaaako patim jer se nekih desetak dana prije nego sto ću dobiti kolicina mlijeka jednostavno smanji i ja tu ništa ne mogu učiniti da popravim stvar, tako da ima dana kad mi je beba gladna jer neće ništa osim mog mlijeka:-(
Izvini Vesna, ja se pravo iskuka, ali eto, cisto da znaš da nisi usamljena.
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
14. decembar 2009. u 18.08
pozz za Vesnu i Aleksandru...evo ti moj primer pa na osnovu toga zakljuci sama...od treceg meseca sam sina hranila formulom,do tada sam ga dojila...nisam primetila razliku u ponasanju kada je presao na formulu...ali od četvrtog meseca...e,tu su se stvari promenile...odjednom,sve je postalo zanimljivo,u toku noćise probudi i ponasa kao da je bukvalno dan,sve ga je interesovalo...ovo ti navodim zbog toga sto mislim da dohranom nećeš rešiti problem jer eto mi smo bili na formuli pa slično...možeš svakako da probaš ali ako je to faza kako je kod nas bilo onda formula ne pomaze...da li beba ima veću potrebu da grize igracke,da li se vise luci pljuvacka? meni to lici da će neki zubic,možda je i zbog toga vise na dojci jer ceska desni i to je umiruje...svakako,probaj, flasica - dve neće da joj naskodi pa vidi...nama je to trajalo par nedelja,pa se normalizovalo a onda je krenulo pre sestog meseca kada je stigao i prvi zubic...
Maja128
(majka)
14. decembar 2009. u 19.57
Nevernabebo,

Znala sam da ćeš reci to. „Možda sam je previse hvalila” :) Ne brini, to su faze tek će da pocne ludilo. Svi su oni dobri dok su malllliiiii ali polako rastu i polako se opuste i postanu nama malo tezi. Imacemo problema sa zubicima tek.
Ali za sve, meni je mnogo pomagalo sto sam izmuzla svoje mleko, on je hteo vise, i ja sam muzla i muzla sve dok ih ne izpraznim, i ako sam imala cvoreve važno je da sam imala dosta mleka za njega. Pumpaj te posle dojenja i pij te dosta tecnosti. Pozdrav svima
Micasvadjalica
(svadjalica)
14. decembar 2009. u 21.35
Mislim da je dojenje od po sat i po predugo. Dojenje treba da traje oko 20-tak minuta...

Probaj da je nahranis pre nego sto ti odes da spavas. I tada ispumpaj mleko(ako imaš pumpu). za par dana ćeš imati dovoljno mlika da ne moras da koristis formulu.

možda nije u pitanju hrana nego potreba za tobom.

Charmein
(Racunovodja)
15. decembar 2009. u 01.27
Vesna ja ti skidam kapu kad to možeš da izdržiš, 3 mjeseca dojiti na 2-3 sata i još drugo dijete.
Ja ne bih uvodila cvrstu hranu od 4 mjeseca radije bih uvela flasicu formule, cvrsta hrana tako rano samo vise komplikuje stvari.

Samo bih htjela da ti ponovim šta je meni dr rekao kad sam bila u sličnoj situaciji sa prvim djetetom koje čini mi se nije nikada spavalo do jedno tri mjeseca, dok sam slusala babice koje su govorile slijedi bebu, kada sam poslusala komsinicu svanulo mi je.

Elem, odem kod dr i kažem 'patim od suvog kaslja dan noc već 5 mjeseci' a on me pita koji mi je put da idem kod dr tim povodom i ja kažem da je prvi. Pita me šta je razlog sto sam cekala tako dugo da protražim pomoć a ja mu kažem da imam malu bebu koja nikada ne spava pa nemam ni za šta vremena, i nastavim 'znate kako je on je na prvom mjestu.' A ovaj meni odgovori ' Draga moja ti si tu nešto pogresno skontala, ti si na prvom mjestu, prvo se pobrini o sebi i svom zdravlju da bi tvojoj bebi moglo biti dobro, ako tebe nema,nema onda ni bebe. Znaš kako kažu u aviounu masku prvo sebi pa onda djetetu.'

A tako i ti daj joj flasicu i lezi da se naspavas, odmor ti je neophodan. Ja radim puno radno vrijeme i plus kad dodjem kuci MM ide na posao, da ne dobijem sna koliko mi trebe ne bih mogla prezivjeti.

Ja pratim tvoj 'slučaj' od kada si se porodila, interesantan mi je jer sve to prolazim isto samo sam nekih 5-6 mjeseci ispred tebe. Bas mi je zao sto te beba tako namucila, saosjecam meni je bilo slično ( ali ipak gore ) sa prvim djetetom.

Moja mala ( drugo dijete) je spavala po 6 sati u komadu od dana kad se rodila. Sa 4.5 mjeseca je prespavala noć,a sada se nešto 'pokvarila' budi se u zoru na 5 minuta ( ne racunajuci ti 5 minuta spava 12 sati), pa uz takvu super bebu bas je teško.
Divim ti se kako si ziva. Imaš li kakvu pomoć?
NevernaBeba
15. decembar 2009. u 03.17
Nevernabebo,

Ne brini, to su faze tek će da pocne ludilo.
________________________________________________
E ala me utjesi, svaka ti cast:-))))))) Salim se, meni je sin bio totalno drugaciji. Negdje od 4.mjeseca poceo je da spava čitavu noc a do tada se budio na svaka tri sata. Zato sam sad malo zbunjena - vjerovatno dok se ne priviknem.
Što se tiče izmuzanja - vjeruj da bih ja rado izmuzala da ima STA da izmuzem, pogotovo kad trebam dobiti. Eto, ja vidim po sebi da nije tačno da mame UVIJEK imaju mlijeko, jer ga ja jednostavno nemam ma šta radila. Pijem dovoljno tecnosti, zdravo se hranim, trudim se da se ne nerviram za sve i svasta - dakle, pridržavam se tih osnovnih pravila, ali jednostavno ne pomaze, na zalost. Zato mi je zao sto mi je beba bukvalno gladna tih dana jer neće da prihvati dohranu.
p.s. crko dabogda onaj ko mi lupi minus na moju muku!:-) Uvrijedih li ja nekoga svojim postom gore?
Charmein
(Racunovodja)
15. decembar 2009. u 06.23
Nevernabeba nemoj da se nerviras, ne znam kako a da znam dala bi ti veliki +
Ja uopste nisam emotivna osoba ali kad mame pricaju o svom umoru odmah mi se place :))))))Jao kad se sjetim šta sam prošla...
Ja se slazem sa smaragdi da formula neće dovesti do toga da beba bolje spava ali pod uslovom da nemas manjka mlijeka.
Gore sam napisala da mi sin nije nikako spavao ( izvinjavam se jeste po 1.5 sat u komadu prvi mjesec zivota, pa dva drugi...) a bio je na formuli od prvog dana. Kcerka, od prvog dana po 6 sati u komadu, sa 6 nedjelja 10 sati u komadu a prva četiri mjeseca zivota iskljucivo je dojena.
Alergicna sam na to kad kažu da bebe na formuli bolje spavaju, moja djeca su živi primjer da to nije istina.
Vesna tvoja beba je već dovoljno velika da ima neku rutinu? Da li ona jede svaki cas? Znaš da to utice na spavanje? Kod mog sina je to bio problem, kad smo jedenje po cijeli dan ukinuli on je postao druga beba, kada je stavljen na rutinu za dva dana takva je promjena u njemu bila da se nije znao prepoznati. MM i ja smo još noćimaulazili i provjeravali da li je ziv, tako hronicno umorna nisam mogla da zaspim jer mi je dugo trebalo da skontam da on spava.
Blonde
(astrologer)
15. decembar 2009. u 06.42
NevernaBebo, vidim da si sve probala sem da se odmoris i opustis!
Ja imam blizance i dojila sam ih 7 meseci nakon čega sam prestala jer me suvise iscrpljivalo. Pomoć nemam, po ceo dan sam sa njima sama. Ja sam primecivala da čim sam jako umorna i nefvozna, mleka ima znatno manje. Pokusaj da se odmoris i opustis ako ima neko da te zanemi mislimd abi ti to dosa pomoglo! Mleko nadolazi iz glave! Čim sam napeta i pokusam da se izmuzem nema sanse ili recimo probam da gledam TV i da se izmuzem...mleko neće a cm recimo pomislim da moju decu ili iz zamislim da su mi na dojkama odmah mleko kreće i to u mlazu. Znaci samo bez nervoze i ispavaj se ukoliko je moguće.
Ja sam mojima davala od prvog dana uvek u ponco dohranu i kao bebe su mi spavali po 5 sati u komadu posle toga nekad i duže. Ja bih pokusala da joj dam formulu cisto da ti ne bi visila na dojkama po 2 sata i da bi ti imala vremena da se naspavas. Isto mogu da potvrdim da se situacija znatno m enja posle treceg meseca pogotov sa dojenjem. Pocnu da se izmotavaju, hoće siku, neće, vrpolje se, placu, kenjkaju...sve je to faza.
NevernaBeba
15. decembar 2009. u 08.47
Blonde, Charmein, uspjela sam da joj dam novalac formulu, ovaj put je prihvatila. Do sada mi je u zadnjih 15ak dana non stop visila na siki, vidjecemo hoće li se sad malo smiriti:-)
Inače, maloprije sam bila i kod pedijatra beba je za 23 dana dobila 300 gr. On kaže da je to malo i da treba da pocnem da joj uvodim dohranu i da je kod nje upravo to razlog što se non stop budi po noćii place jer je do skora spavala čitavu noć.
Blonde, meni je tako mlijeko nadolazilo čim pomislim na nju sve do skora. Međutim, sad je odjednom pocelo da staje:(
Pokusacu malo vise da se opustam mada je to jako teško u mojim uslovima buduci da imam jednog skolarca koji ima milion obaveza u skoli a isto nemam neku pomoć sa strane tako da sam uvece, oko 8 bukvalno mrtva od umora.
pozz
Blonde
(astrologer)
15. decembar 2009. u 09.21
Dobro je da je nešto rešeno :) Daj to ali ne vise, preci će ti na formulu!
Mislim da više ne nadolazi jer ti dojenje sada predstavlja teret u ovom trenutku! Postalo je naporno a ti i tvoje telo ste umorni, pretpostavljam da je zbog toga.
Nocnu flasicu uedi ali ne vise!
NevernaBeba
15. decembar 2009. u 10.09

Ne da mi je teret dojenje, nego sam se strasno opteretila jer se jako bojim da će mi nestati mlijeka ako sad uvedem formulu. Moracu se malo opustati, a nešto se bojim da mi se nije opet poremetio moj prolaktin pa da se zbog toga javlja ovaj problem.
Evo, kako je nahranih prije nekih sat i po, lezi u baby gim-u, razgleda igrackice i smjeska se, uopste se ne buni kao zadnjih dana. Dakle, moja beba je stvarno bila gladna.
Navece ću joj uvesti jednu flasicu a pokusacu stimulisati svoje mlijeko i pumpicom, nadam se da će se situacija poboljsati. Valjda ćemo dogurati do 6.mjeseca, nadam se! hvala ti puno!
fizikela
(prevodilac)
15. decembar 2009. u 12.49
Neverna bebo, evo i ja sam jedna od mama koja nija imala puno mleka ma koliko se trudila. Sve sam probala, prva dva meseca je bilo super, a čim je beba pocela da rucka vise nastali su problemi. Izgurali smo dojenje bez dohrane do 6 meseci, ali da samo znaš uz kakav napor. Pila sam cajeve za poboljsanje laktacije, oko mene su mi svi ugadjali, mama i svekrva svaki dan spremale super klopu, obavezne supice i corbice, unosila sam puno tecnosti, ma sve savete sam prihvatala. Posle podoja moje grudi su uvek bile potpuno ispraznjene, i nikada nisam uspela da izvucem vise od 20ml nakon podoja, i to onog jutarnjeg kada bi grudi trebale da su pune. Pritom je moja beba spavala po 6 sati, znaci sasvim dovoljno (u teoriji) da se grudi napune. Dojenje je divna stvar, najlepse i za mamu i za bebu, ali bez forsiranja.
Vesna, verovatno je skok u razvoju. Uvedi malu kolicinu adaptiranog i to posle nekog od podoja, jer i tebi treba odmor. Pozz.
Vesna-DK
(Student)
15. decembar 2009. u 13.00
Drage mame, vidim da vecina misli da je to „faza”. Ja ne mislim tako jer ta „faza” traje od njenog rođenja - tj. tri meseca. U cela tri meseca je spavala normalnije samo 10-tak dana.
Ona mi nije prvo dete, tako da su mi sve te faze u rastu poznate, ali njeno ponasanje mi je skroz drugacije. Od rođenja su njene potrebe mnogo vece, nego sto su bile potrebe od prvog deteta. A i rođena je kao velika beba 4200 gr i 53 cm.

Što se izmuzanja tiče, sa tim imam dosta negativno iskustvo. Sa sinom sam pokusala da se izmuzam u vise navrata i nakon mukotrpnog izmuzanja od sat vremena jedva sam skupila 100 ml, tako da sam od toga odustala. Ne verujem da bi ovaj put to bilo drugacije...

Ništa, sacekacu još malo da vidim hoće li se ista poboljsati situacija.

Što se pomoći tiče, imam devojku koja mi pomaze oko dece posto MM radi do kasno i imao je dosta poslovnih putovanja u zadnje vreme tako da ga ni nije bilo kuci. Devojka mi ujutro pricuva bebu dok ja odvedem sina u obdaniste, zatim popodne pricuva bebu dok ja odem po njega. Onda uvece isto pricuva Andreja dok ja kupam bebu, ona pricuva bebu dok ja kupam Andreja i tako...
Bebina dnevna spavanja koristim za kupovinu i pravljenje rucka/vecere. On kad dodje iz vrtica trudim se da mu posvetim malo vremena. Ta devojka mi takođe cisti kucu pa ne moram na to da mislim.
Ali sad u nedelju mi dolazi svekrva pa ću gledati da se malo odmorim dok je ona tu.

Evo kucam ovo dok Andrej kaki na nosi a beba spava :-)

Dusa mi spava...
tweety_m
15. decembar 2009. u 13.14
Ja isto mislim da nije faza, ili su moji djecaci drugaciji.Kod njih je bilo skokova u rastu, ali to nije trajalo vise od 3-5 dana, i jedu dosta krace.Ne znam ni da li bi ti imala šta da izmuzes ako malena jede na 2 sata i jede po sat, sat i po.Mislim da ona vise spavka, jer mi cudno da jede toliko dugo.Ja bih uvela jednu flasicu dnevno, prvo preko dana cisto da isprobam kako reaguje na formulu, a poslije bi to bilo recimo oko 10 taman da nadodje kod tebe mlijeko do sljedeceg podoja, a i ti da možeš odspavati.Ne predlazem samo ću ti reci šta mi je ljetos jedna žena rekla u radnji, vidjevsi njenu dvomjesecnu bebu zapricale smo se a ja sam bila negdje pred kraj trudnoće i ona mi rece da malac spava cijelu noc.Kaže uvece u formulu stavi vrlo malo pirincanih cerialija i tako mali jede uvece oko 10 i sljedece jelo mu je ujutro oko 5 ili 6.Doduse na adaptiranom mlijeku je.Ja sam mislila da uvodim hranu ovaj put malo kasnije, prošli put mi bilo interesantno pa sam pocela sam 5 i po, doduse sve zavisi da li će dojenje ići tokom kojim ide i sada.Pozdrav i javi nam šta si uradila, da znamo ako i nama zatreba ideja.
Vesna-DK
(Student)
15. decembar 2009. u 13.35
Možda ja nisam dovoljno precizno napisala. Ne sisa ona stalno po sat i po, već samo uvece predspavanje. Tu između 6 i pola 8 - 8 uvece ona non-stop trazi siku i stvarno jede - uopste ne spava. Drugi podoji tokom dana traju max pola sata, a noćnioko 15 minuta
tweety_m
15. decembar 2009. u 14.44
O dobro je ja pomislih da su svi podoji dugacki.Moj sin sad jede isto tako danju po pola sata maksimalno i ima jedan noćniobrok koji traje 15 minuta i ništa do ujutro, nekad ako dobro jede oko pola 12 nocu ne budi se ujutro do 5 pola 6.Da ne odskacem od teme a da pitam, koliko se izmuzenog mlijeka daje uopste tako malim bebama, nemam nikakav orijentir koliko im je dovoljno.Ja imam dosta tog mlijeka u frizideru, ali ne znam koliko je dovoljno za obrok.Bebac ima 2 i po mjeseca.
Charmein
(Racunovodja)
15. decembar 2009. u 22.58
Tak sada procita da od rođenja jede na dva sata noc/dan.
Ako danju jede na dva sata onda će definitivno to i nocu raditi.
Ja kad sam to sinu ukinula za dvije noćidrasticno je smanjio nocna jedenja ( a imao je 3 mjeseca i 3 sedmice kad sam to uradila).
E sad treba nekako da skontas kako da se najede dovoljno da može da traje tri sata ( vrijeme se broji od kad pocne da jede pa do kad pocinje sledeći put - znaci ti nemas pauzu tri sata).
Jede pola sata to bi trebalo da bude dovoljno da se najede, zar ne ?
Da li je ipak moguće da nemas mlijeka?

Evo sto je bilo sa mojom malom, još jedan razlog zašto loše spavaju možda će se neko prepoznati.Mojoj su misici nategnuti tokom rođenja, misici koji su neophodni za pravilnu tehniku sisanja.
Do drugog mjeseca to nije uticalo na dojenje, kada je prolazila kroz skok u rastu problemi su poceli da se javljaju i dalje jede sporo, povuce nekoliko puta pa stane, pa nastavi. Sve dok sam je dojila a to je do četvrtog mjeseca jela je po 45 min - 1 sat ili kad sam htjela da skratim, izmuzala bi i davala na flasicu.
Samo jedan pogled na način na koji ona jede babica mi je objasnila šta se desilo. I ovako je rekla 'ona ima snagu ali ne tehniku a ti znaš šta se u sportisti bez tehnike desava' i onda mi je rekla da to postane ocigledno kada prolaze kroz skok u rastu jer nemaju tehniku da navuku to dodatno mlijeko koje im treba i pocinju da se bude nocu, mama postaje preumorna. Meni se to nije desilo jer sam obavljala posao za nju, izmuzala i davala na flasicu. Eto još jednog razloga možda će se neko prepoznati. Ovo je prilično nova stvar, do skora se o tome nije znalo.
Samo da napomenem da se na mojoj bebi ni po cemu nije moglo primjetiti da su joj misici bili nategnuti to je nešto što se posle samo koriguje ali katastrofalno utice na dojenje a samim tim i spavanje.
Barilli
(jane_of_all_trades)
15. decembar 2009. u 23.37
Steta sto nemamo poseban thread za nas „vrsnjakinje”, sto su nam bebe oko 4 meseca. I ja se već danima mislim da pišem, stalno mi nešto mleko varira, pa sam krvarila dva tri puta, to se uvek kao i Nev.bebi odrazi na kolicinu mleka.

Beba kuc, kuc, dobro napreduje, ali ja sam se nekako bas zamorila. Od rođenja ne spava celu noć kao sto mi je stariji sin spavao) i do skoro se budila 4 ujutro, sto je OK, ali posle još jednom oko 6:30, sto me dodatno satre, taman zaspim od onog podoja u 4.

Živimo dinamicno, i sve se vrti oko rasporeda starijeg sina, znaci ja preko dana moram da vozim, idem u kupovinu, funkcionisem normalno a stalno sam neispavana. Dolazim u situaciju da prizeljkujem brzi prelazak na cvrstu hranu, jer ne mogu vise svaka dva tri sata da je dojim, a ona nezadovoljna i trazi još.

Ne grize me savest uopste jer je velika i napredna, i ustvari se goji tim nocnim dojenjem.

Zadnje dve tri noćije prespavala cele (kuc kuc) ali zato danju bukvalno dremka po pola sata sat u dva-tri navrata. Ja sam tip koji mora da spava nocu, jer se preko dana nikad ne odmaram, nisam taj tip.

Moj savet bi bio- svako da nadje pomoć ko može jer je kombinacija starije-mladje dete na jednu mamu strasno naporna ako mamu nema ko da odmeni
maja128
(majka)
16. decembar 2009. u 00.23
Vesna i Nevernabebo,

Jeste li probale da se izmuzete sa elektricom pumpom? Sa njima je mnogo lakse i brze. Meni je teško bilo sa rucnom i dosta manje izmuzem, pa sam kupila elektricnu i samo je islo. Trebamo da naviknemo telo da u određeno vreme spremi mleko za bebu, i ako radimo sve u isto vreme onda bi trebalo da bude, nije garant ali trebalo bi da bude mleka. Možda se telo zbuni ako beba non stop sisa, sad manje, sad vise, sad samo 3 min a posle 20. Gde nam je JoannaL za ovo? :)

Nevernabebo,

Jesi li videla sa doktorom u vezi onog problema? Idi odmah proveri to. A imam još jedno pitanje, jel pumpas rucnom ili imaš elektricnu? Meni je slabije izlazilo sa rucnom nego elektricnom. Elektricna sve izvuce i to na brzaka.
Znam da te nisam utesila ali ti već znaš kako je, sve sto su veci oni su tezi. Ali ajde volimo ih i nema ništa lepse od toga. Jesi li probala pivo? Cajeve? O da moras da se odmoris i opustis. Nadji nekoga da ti pomogne. Eh sto nisi blizuuuuuu
maki71
16. decembar 2009. u 01.50
Vesna, moj sin je rođen sa 4220 g i sisao je na tri sata (ja sam ga ustrojila tako) a često i na četiri ako se sam ne probudi, sto znači da nije razlog čestom sisanju velika beba. Morala sam sat da navijam na tri sata inače prespava noć.Vece bebe su uglavnom lenjivice, spavaju i jedu. Možda da probaš da joj das dudu kad place (ne znam da li dajes), moguće da ima izrazen nagon za sisanjem a da je hranis bar na tri sata. Moje iskustvo je da deca bolje funcionisu kad imaju neki red.
Što se izmuzanja tiče, ja mislim da ono ima smisla prvih nedelja dok se ne uspostavi ponuda-traznja, da se opuste dojke u skokovima razvoja i za majke koje imaju uvucene bradavice ili žele da doje a zaposlene su. Ako beba mesecno normalno napreduje, ima mokre pelene 7-8 puta, majka ima dovoljno mleka.
Ja bih svakako probala i sa formulom bar uvece da vidim kako će reagovati.
moguće je da je jednostavno takva beba koja nikada ne spava i umiruje se visenjem na sisi i tu nema pomoći. Ja sam recimo bila takva beba i kasnije todler. Majka mi je pricala da nikada nisam spavala, uspavljuju me kad sam već bila todler, oni zaspu a ja im otvaram oci i vicem „nuna, nuna”.
Charmein
(Racunovodja)
16. decembar 2009. u 02.13
Potpisujem sve sto je napisala maki izuzev zadnjeg paragrafa.
Rutina i samo rutina.
Ja sam za dva dana vidjela tako drasticnu promjenu u svome sinu posle uspostavljnja rutine da niko ne može da me ubijedi da može biti beba da neće da spava ( ovde ne brojim bolesne bebe, sa jakim grcevima, reflux itd).
NevernaBeba
16. decembar 2009. u 03.55

Charmein, vjeruj da je moja beba imala rutinu. U 7 navece ide kupanjac, oblacenje, dojenje i krevetac. Ja izadjem iz sobe bez ikakvog uspavljivanja osim sto joj ostavim lampu upaljenu dok ne zaspi a i to sa vremenom pocela da gasim kako ej bila veca. Znaci, zaspi u 8 navece (najkasnije) i budi se u 6 i 15 ujutro. Moj muž je znao u sali reći da budi njega za posao:-) I tako vise od tri mjeseca. Dok nije nastao haos blago receno, odjednom se pocela buditi 100x, čim zaspi probudi se i tako još 4, 5x do ponoci onda nekako izdrzi negdje do 2,3 pa opet se budi u 5. Znaci, nešto ju je poremetilo a to nešto je ocigledno bila glad.
Eto, juče sam joj dala formulu da se najede, a nakon toga sam izmuzala (Mada mi je uzasno naporno ali šta ću)tako da sam nekako, jedva uspjevala da joj u 8 i u 11 izmuzem oko 90ml. I eto, posto je ovaj put bila dobro nahranjena spavala je do pola sest.
Maki, ne mora da znači da su krupnije bebe mirnije. Moj sin je bio krupna beba a bio je bas zivahan, dok mi je ova mala sitnija a mirnija beba. I meni malo cudno, ali tako je:-)
Barili, hiljadu puta sam pomislila kako bi bilo dobro da postoji neki forum za avgustovske/septembarske bebe posto mi se čini da ih ima najviše. I ja nešto razmišljam da joj za nekih 15 dana pocnem uvoditi zitarice ili šta već ide prvo, da mi se dijete najede prave hrane hehe. Jooooj nikad kao sad nisam zeljela da mi meca ode sto prije:-)))
Majo, ja imam aventovu pumpicu, dobra je izvuce maksimalno, tako da vjerujem da mi el.pumpica isto ne bi puno pomogla. A i ne isplati mi se sad da kupujem i tu pumpicu posto ću joj još malo uvoditi i neke druge vrste hrane.
Vesna-DK
(Student)
16. decembar 2009. u 05.20
Ja pravo da vam kažem ne znam šta joj je. Evo sinoć je zaspala na jedvite jade oko 8 (na rukama), probudila se u 23, pa u 1:30, pa u 3:30, pa u 5:30 pa u 7, pa u 8 kad je i ustala.

Njeno najbolje spavanje je prvo jutarnje-dnevno spavanje. Znaci ujutro kad su dojke punije jer ipak ona ne isisa sve tokom noći prvo se dobro najede sa jedne dojke, pa joj dam drugu. Posle toga je zadovoljna i zaspe bez ikakve pomoći: obucem joj zimsko odelo, stavim u korpu od kolica pa u kolica i izbacim napolje. Uopste ne ljuljam kolica niti je vozam - samo ih tako ostavim u dvoristu i ona sama zaspe i spava 3 sata.

Charmein (nadam se da sam spelovala tačno), i ja sam pobornik rutina. Mladjeg sina sam uobrocila kad je imao 14 dana i on je kao svajcarski sat jeo na 3 sata i dan i noć doduse on je duže sisao: oko sat vremena) da bi negde sa 2 i po meseca imao jedno dugacko spavanje od 7 uvece do 12-1 po ponoci. E onda kad je napunio 4 meseca je poceo često da se budi i to je bilo zbog gladi. Uveli smo mu cvrstu hranu otprilike kad je imao 5 meseci i već sa 6 meseci kad je jeo normalne porcije hrane poceo je da spava od 8 uvece do 7 ujutro uz samo jedan noćnipodoj.

Sa Aleksandrom je uvodjenje rytine dosta teško. Prvo je imala grceve pa je znala vristati po 2 sata a mi smo je non-stop nosali. E kad su prestali grcevi onda je imala taj period od 10 dana kad je normalnije spavala i tad sam joj uvela samouspavljivanje (to je super delovalo). Međutim onda se razbolela: zacepljen nos, ne može da dise kad je polozis, ispiranje nosa i posle toga obavezno dojenje. E tad je samouspavljivanje otislo u persun...
Sad vise nema problema sa nosem (samo malo pred zoru zna da se zacepi) ali je njeno uspavljivanje uvece postalo jako teško a i nocno spavanje još gore. Ne znam da li je od gladi jer su dojke prazne pa ne može dovoljno da se najede ili je od umora ili nešto treće...
Kupila sam adaptirano mleko, ali ću sacekati još malo. Volela bih makar do 4. meseca da joj ništa drugo ne dajem, pa onda od 4. eventualno uvesti jednu flasicu pred spavanje, pa posle kad napuni 5. možemo lagano početi sa zitaricama.

Ali odlucila sam da sad kad MM dodje sa puta ću pokusati ponovo da je naucim da se sama uspava, pa da vidim hoće li to pomoći.
Mada mi je i sad cudno da hoće sama da se uspava po danu, a uvece neće...

Odoh sad se okupam dok ona spava :-)
tweety_m
16. decembar 2009. u 10.45
Ja sam mog starijeg sina budila da jede po noćina 3 sata prva 3 mjeseca i onda se uobrocio i tako je bilo do oko 5 i po otprilike dok nije ukinuo noćniobrok.Mladjeg sam budila do 2 mjeseca navrsena i sad evo skoro mjesec dana ne budim ga po noći kad jede jede, evo nocas je jeo oko pola 12 i jutros u 5 i 45 i to sam ga ja probudila jer sam mislila da ću da eksplodiram.A vece prije toga se poslije tog obroka oko pola 12 probudio da jede oko 4.Nocu nikako da se ustali, a nekad i po danu ne jede kako treba, mada mislim da je davno trebao da se uobroci, mladji bas jede na zahtjev a stariji je svajcarac bio i ostao, i dan danas tačno u minutu trazi da jede.
Vesna-DK
(Student)
16. decembar 2009. u 12.34
Evo sad kad sam isla po sina u vrtic, bebu je cuvala bebisiterka. POsto je zbog ovog ECO samita velika guzva u gradu trebalo mi je duže vremena da dodjem kuci i tako je prošlo 3 sata i 15 minuta od dojenja. Ona se sva bila crvena od vristanja kad sam ja dosla kuci - kao da nije jela ceo dan a ne 3 sata.
Onda je navalila na siku ko luda - sva se zakasljavala koliko je brzo jela. I onda je za sat i po opet tražila...
Barilli
(jane_of_all_trades)
16. decembar 2009. u 12.57
Neverna bebo, je l si izmuzla po 90ml i u 8 i u 11? Koliko ti beba pojede po obroku?

Vesna, pa ti zeno propadas, takvo budjenje celu noć,svaka dva sata. Izgleda da je Aleksandra zamenila noc za dan, ako spava duže preko dana.

Moja Selina sad bolje spava nocu, ali zato danju bukvalno drema po pola sata-sat u tri navrata. Ali nezasita je, ja je nadojim, i još place, onda joj dam dodatnu flasicu (120-150ml) i popije.(ovo nije za svaki obrok)
babyshamble
(sandinista)
16. decembar 2009. u 13.13


dobro je da je tema izdvojena, jer je korisnija mamama od drugih.

pozdrav devojke i držite se ;)
Barilli
(jane_of_all_trades)
16. decembar 2009. u 13.40
hvala moderatorki sto je brzo reagovala
Vesna-DK
(Student)
16. decembar 2009. u 14.44
Da, videcu ovih dana da iznajmim pumpu posto sam poklonila onu sto sam imala prošli put jer mi nije dobro islo izmuzavanje.
Pokusacu ceo jedan dan da se zmuzavam pa da vidim hoću li skupiti za jednu flasicu pa da joj pokusam dati.
Na flasicu inače moram da ju naviknem jer na proleće idem na neki kurs na poslu koji nikako ne želim da propustim a tad će nju cuvati baka i au pair devojka i morace da jede na flasicu dok sam ja tamo.
Charmein
(Racunovodja)
16. decembar 2009. u 20.11
Vesna a da li si probala da je hranis duže nego sto ona jede. Moje oboje djece su 'kilavo' jeli. Pojedu malo pa stanu i neće vise, ma nema sanse da im stavis flasicu u usta i ja bih im onda promijenila pelenu, podrignula ih i nastavila, nekada čak i promijenila sobu. Kcerka uvijek popije flasicu iz dva puta ( ona sada sa skoro 10 mjeseci još uvijek tako jede) a sin je znao iz 2-3.
Ako je beba ipak gladna pa daj joj flasicu nemoj ni sebe a ni nju muciti, mada mi je ta dilema odlično poznata i sama sam 'gurala' svom snagom do četiri mjeseca da ne proba formulu.

Što se tiče uspavljivanja to si dobro skontala, mora biti pravo vrijeme.
Ne mogu se sjetiti ali to vrijeme koliko beba može biti budna sa tri mjeseca ali je isto za sve bebe ( u tom dobu su još uvijek sve jako slične), ako ne znaš napisi pa ću provjeriti u knjizi. Kad se priblizi period spavanja posmatras bebu. Znakovi umora su nekontrolisano lupkanje nogicama, zijevanje, trljanje ociju ( ili je ovo malo kasnije, plakanje. Za novorođenu bebu od prvog znaka umora imaš 1-3 minute da je stavis da spava, posle toga beba postaje preumorna a svaki sledeći minut uspavljivanja sve tezi i tezi. Za bebu od tri mjeseca imaš malo vise lufta ali ne puno.
Vjerovatno je vise umorna uvece pa zato teze zaspi. Probaj da se koristis ovim gore možda upali pa i uvece zaspi sama. Vidis kako sam ja dobro 'izucila' tu teoriju i vjeruj mi da radi ! Ja svoje često provjeram da li su živi.
Charmein
(Racunovodja)
16. decembar 2009. u 20.42
NevernaBebo rutina se odnosi na 24 sata, znaci od kad beba ujutro ustane pa dok ne legne.
Evo ja svoju malu rijetko kupam neposredno pred spavanje nego oko 2 sata prije spavanja i to prebacim je preko ruke ispoljevam vodom, nasapunam, saperem -sve gotovo za dva minuta. Samo vikendom je lijepo okupam da se izbrcka i MM je obično u toku sedmice tako još jedno okupa.
Kada bih je kupala ono rutinski pred spavanje onda starije dijete ne bih uspjela odvesti u park a to mi je jako bitno. Tako, da bi stigli u parkic, mi se na brzinu ispljuskamo obucemo i ona kad se vrati ( nju često ne vadim iz kolica) flasica, vreca za spavanje i krevetac.
No, rutina o kojoj ja pricam i koja utice na spavanje je raspored obroka i dnevnog spavanja ( kod nekih beba je i kupanje).
Da li tvoja beba to ima?
Barilli
(jane_of_all_trades)
17. decembar 2009. u 01.29
Samo da se prijavim da mi je nedostatak mleka ovih dana izgleda bio izazvan nastupajucom mecom/krvarenjem, znaci pocelo je 5-6 dana pre, da beba bude nezadovoljna i trazi još.

Danas sam „dobila” i čini mi se da se mleko malo vraca, beba duže sisa, zadovoljnija je. Sad mi je zadpala oko 10 uvece, pa ću da vidim koliko će da spava
NevernaBeba
17. decembar 2009. u 04.52
Barili, u 8 i u 11 sam izmuzla po 90 ml ali jedva, bukvalno dva sata muzem mlijeko kao kravica. U 8 joj nije bilo dovoljno, plakala je pa sam joj dala još dohrane tako da je popila adaptiranog još 40 mli a u 11 joj je bilo dosta onih mojih 90 ml.
Sinoć sam jedva uspjela izmusti nekih 60 ml tako da je nakon mog mlijeka popila adaptiranog još 90ml - izgleda da je bila bas gladnica jer je poslije toga zaspala kao topic. A do 11 sam uspjela da joj izmuzem 100 ml i to joj je bilo dovoljno jutros se probudila u 6 sati kao i ranije.
I ja primjecujem da mi mlijeko opet lijepo nadolazi jer su mi grudi jutros punije nego prethodnih deset dana a i beba je dosta smirenija.

Charmein, ma i ja sam mislila na cjelodnevnu rutinu, samo juče opisah taj ritual pred spavanje. Inače, kažem ti, imala je rutinu do prije desetak dana, kad se totalno poremetila.
I preko dana ona ima svoj red spavanja - probudi se tu negdje oko 6, sisa, pa spava negdje do 9, pa opet ide na spavanje u 12, spava negdje do pola dva, pa onda opet u 4 i spava otprilike do 5, pola sest. I onda ide onaj ritual u 7 sati sto sam ti pisala. Ma i ja tako svaki dan fakticki samo malo ispljuskam vodicom bebu cisto da mi bolje spava - isto kao i ti. Nedeljom je recimo nikad ne kupam, eto tako mi je ostalo od početka.
Inače, hvala moderatoru na izdvajanju ove teme, bas nam je trebalo:-)

Hajde, da ne bude da pricamo se prica vrti samo oko dojenja - ne znam da li je još rano, ali ja sam nešto pocela da zagledam stolice za hranjenje, pa me zanima jel ima neka od vas mamica neki dobar prijedlog?
Nadjoh na netu ovu stolicu, uzasno mi se svidjela:

http://www.bimbomarket.it/si/en/polly-magic-high-chair-starlette-
P16929.htm

Veliki pozdrav svima

NevernaBeba
17. decembar 2009. u 04.57
Joj, ala ja ljudi zbrzih, to je strasno, gresaka milion:-)) U zurbi sam velikoj pa ne zamjerite!
blue_rose
17. decembar 2009. u 07.15
Vesna-DK, ja bih te nešto pitala ali nema veze sa problemom kolicine mleka i tiče se nocnog spavanja.
Od moje troje dece, prvo dvoje muskih su bili ko po knjizi i za dojenje i za spavanje. Bilo je tu i manje-vise problema ali se lako prevazilazilo. A ova mala je katastrofa, od početka pravi probleme, taman se naviknemo na novi sistem koji nam nametne, a onda opet promeni. Neki kažu da su takve devojcice malo zaj@#$%e. A htela sam da te pitam što se tiče spavanja da li ona zaspi u toku sisanja pa je stavis tako uspavanu u krevet? Pošto smo sa ovom malom imali slične probleme, procitala sam u jednoj knjizi da posto se bebe bude u toku noćikao u nekom polu snu, ako su zaspale na siki, kad se probudi ona ocekuje da je na siki. I čim oseti da je ne sigurna onda se probudi i trazi utehu u siki i tako u krug. Zato smo mi primenili njihov savet da beba nikako nezaspi na siki, nego posle podoja da onako u nekom polu snu, smirenu stavimo u krevetac i da je ostavimo samu. Pa eto neka ideja, pa pokusaj. Sve najbolje! :-***
Vesna-DK
(Student)
17. decembar 2009. u 14.55
blue rose, ne zaspiva mi ona na dojci - zato se i ja cudim da se budi toliko. Ali jeste neko vreme zaspivala na rukama. Od juče sam joj uvela samouspavljivanje i evo da kucnem dobro ide. Bez problema je zaspala i juče a evo i veceras. Sinoć joj je to prvo spavanje bilo 4 sata, sledeće 3, pa 2. Onda je ujutro malo kenjkala i budila se često ali ne zbog gladi već joj se nosic zacepio.
Ali i to je poboljsanje u odnosu na svako 2 sata celu noć.E sad, da li mi se povecala kolicina mleka ili je problem bio u uspavljivanju? Ili kombinacija oboje...

A jesu izgleda devojke zeznute :-) I kod moje kume je bilo isto tako, sa sinom nikakvih problema a sa kcerkom uzas. A evo i kod mene :-)

Moj Andrej mili veceras zaspao u 7 sati. Nije spavao popodne u vrticu i ja ga stavim sat vremena ranije u krevet. Jadan nije se ni bunio - zaspao kako je legao :-)
Vesna-DK
(Student)
17. decembar 2009. u 15.01
Barili u vezi stolice za hranjenje. JA imam dosta loše iskustvo sa tim tipom stolice iz tvog linka.
Takvu imamo u Beogradu kod svekrve. Ona je kupila kad smo sa starijim sinom dolazili. Stolica je glomazna i ne može da se primakne stolu, tako da dete izolovano sedi pored i ne može da „ucestvuje” za stolom sa ostatkom porodice.

Mi kod kuce imamo tripp trapp stolicu i mislim da je to fenomenalno rešenje. Ovde u Danskoj u svim institucijama (vrticima, jaslicama) imaju te stolice jer su najbolje za razvoj dece. Tu mogu da kad malo porastu, sami da se penju i silaze sa stolice + što se stolica skroz stavi za sto. Može da se podesava po visini deteta i može da se koristi dugo godina. Od drveta je pa se lako prebrise kad se zamaze (a to je često). Mogu se kupiti jastucici koji se mogu prati u masini za ves, ali nisu potrebni. Jako lepo oni sede i bez tih jastucica. Evo pogledaj ovaj link:

http://www.stokke-highchair.com/en-global/tripp-trapp-highchair.aspx

apple
18. decembar 2009. u 07.25
Drage T&M,

već vas duže vrjeme čitam i sa ovom temom ste me tačno pogodile u muku. Moj decko je 3 mjeseca i 2 nedelje i doji bas kao beba od Vesne DK. Svako malo i danju i nocu. Nema problema da zaspe i ne zaspe na dojci, ali se često budi da jede. Najduže mu je spavanje od negdje 7 navece do 10-11, a poslje toga za 2.5hr, pa 1.5, da bih ga do 3 donjela sebi u krevet i onda svako malo vuce do 6 ujutro, kad ja odustanem od spavanja i ustanem, a on nastavi do negdje 7:30. Moj prvi sin je isto tako dojio, ali sam ja mislila da je to zato što idem na posao - zivjeli smo u US, pa sam morala natrag nakon 6 sedmica, a bila uporna sa dojenjem. Dok nisam juče pocela da čitam vase komentare, nije mi ni palo na pamet da je moguće da se nocu bude samo 1-2 puta kad su već 3 mjeseca. On inače odlično napreduje. Juče smo bili kod pedijatra i ima 6.880kg,i 68cm (rođen je sa 3.840 i 55cm), tako da mislim da ima dovoljno mlijeka. Bocu neće da uzme uopste, pa jedva cekam da još malo poraste da mu pocnem davati „pravu” hranu.
Vi koje ste ih uspjele istrenirati da manje nocu doje, dajte malo savjeta. Koliko često vase bebe jedu preko dana? Neko je gore napisao da ako beba jeda svaka 2 sata danju toliko će često i nocu. Da li stvarno treba praviti razmake na svaka 3 sata preko dana i da li im onda dajete nešto između?

pozdrav

maki71
18. decembar 2009. u 07.58
Ponavljam se al ajde,
Ništa između tri sata. Dojenje na tri sata i danju i nocu do navrsenih tri meseca. Onda smo ukinuli nocno hranjenje jer se ionako nije budio da sisa. Moj je prihvatio tako a da je plakao verovatno bih kao i vi mislila da je gladan. Drage mamice, ako place često ne znači da je gladan i da ga stavljate na siku svaki cas. Vise puta je bilo reci o pokazateljima da li beba dovoljno sisa (mokre pelene i najbitnije nedeljno napredovanje). Neke bebe vrlo malo spavaju u toku 24 sata, pa se to onda nicim ne može promeniti.
Još nešto, ako dete malo spava preko dana onda će loše spavati i nocu (provereno), biće razdrazljivo i kenjkavo i sledeći dan i tako u krug.
Barilli
(jane_of_all_trades)
18. decembar 2009. u 14.08
Ali maki, ti kazeš da si budila sina i nocu, znači on bi spavao da ga nisi budila! Ovde se radi o bebama koje se bude često noću. Moja ćerka manje spava preko dana, ali kad spava manje danju, noću spava bolje.

Odvali ona 6 ili 7 sati vezano ali mi se uvek budi u 4 i u 6 ujutro.

Samo da dodam da nikad u životu nisam probudila dete da jede, ni sina ni ćerku. Normalno su napredovali, i to noćno dojenje bi samo značilo da se beba goji. Evo, sin mi je uvek bio u 50% skale, vretenaste gradje, nije se nikad budio noću. A ćerka se budi noću, i baš je ima, buckastija je od sina. Oboje su rođeni sa oko 3500g.
Vesna-DK
(Student)
18. decembar 2009. u 15.09
Maki posto mi Aleksandra nije prvo dete, sve mi je to poznato: i rutine i skokovi u razvoju i razni razlozi bebeceg placa i sl.
Sina sam uobrocila na 3 sata kad je imao 2 nedelje, nikad kapi adaptiranog mleka nije popio, nikad flasicu nije probao. I već sa mesec dana je poceo da spava 5-6 sati u komadu (ono prvo nocno spavanje).

Sve sam ja to pokusala i sa Aleksandrom ali je prosto nemoguće. Dok mi je svekrva bila tu ona ju je drzala i nosala jer smo mislili da čim oseti moj miris ona trazi da jede čak i ako nije gladna. Međutim to ništa nije pomoglo. Ona kad je gladna vristi toliko da može celi komsiluk da probudi.

Evo veceras je treca noc kako se uspavljuje sama bez ikakvih problema. Potpuno budnu je stavim u krevet i ona zaspi u roku od 5 minuta bez plakanja. Ali bez obzira na to opet mi se sinoć probudila nakon 3 sata, pa nakon 2 i po, pa sve tako do ujutro. Nocu kad se probudi uvek prvo pokusam cuclu da joj dam, pa ako ne pomogne onda ju uzmem u narucje i držim malo, ali ništa to ne pomaze. Kad hoće da jede ona hoće da jede i ništa drugo.
I bez obzira na sva ta dnevna i nocna hranjenja ona uopste nije debela, sto će reći da joj je potrebno toliko koliko pojede. Sasvim normalno napreduje: ni previse ni premalo. Jeste malo duza za svoj uzrast, ali nije deblja.

Ja jednostavno mislim da ima beba kojima je potrebno vise i koje su takve. Tu se ne da mnogo šta popraviti dok su tako male. Ako se ovo bude nastavilo ovako kad ona napuni 4 meseca onda ću da joj ubacim jednu flasicu adaptiranog pa da vidim hoće li to pomoći. Ako ne, onda pocinjemo sa pahuljicama ubrzo.
Vesna-DK
(Student)
18. decembar 2009. u 15.26
I još da dodam da imam pritisak od strane muza da joj probam dati flasicu. On je lekar i kaže da se boji za moje zdravlje i misli da se bez razloga patim. Kaže bebi ništa neće biti od jedne flasice dnevo a meni bi puno pomoglo...
blue_rose
18. decembar 2009. u 17.33
Vesna-DK, pa ajde probaj jedno vece pred spavanje, makon sisanja da joj das adaptirano mleko pa da vidis koliko će popiti i da li će spavati duže. Javljaj nam šta se desava! :-*
Barilli
(jane_of_all_trades)
18. decembar 2009. u 18.06
Slobodno joj daj jednu flasicu dnevno, mnogo će ti znaciti. Zaista mislim i ja nekad da se nepotrebno patimo. Sve to brzo prođe, oni porastu a mi cepamo dlaku na dva dela da li smo ih dojili 6 meseci ili 7 ili 8. Treba uzivati i u tim ranim danima, koji se neće vratiti.
tweety_m
18. decembar 2009. u 18.21
Ja mislim Vesna da je tvoj muž u pravu, i ja bih tako postupila da sam na tvom mjestu.Na kraju krajeva kako odrastu one bebe koje su na adaptiranom mlijeku non-stop, ništa njoj neće biti od jedne flasice.Problem je sto ako se ti previse iscrpis, možeš ostati bez mlijeka i onda ćeš ionako morati davati adaptirano, znaš i sama da svi kažu da je uspjeh dojenja gradjen na odmaranju, spavanju i zdravoj ishrani.Pozdrav i sve najbolje!
JoannaL
18. decembar 2009. u 18.32
Vesna nema potrebe od toliko drame, slobodno joj daj jednu flasicu na dan, neće se odbiti.Nadam se da ćeš se malo odmoriti.
JoannaL
18. decembar 2009. u 18.40
Samo da dopunim, za sve mamice koje su u ovoj dilemi.
Pokusajte sve ovo da ne dozivljavate kao konacno, zauvek, konstantno i sl.Recimo, ako u četvrtak ste bebi dali flasicu ,naspavala se, pa vam mleko nadoslo i onda je opet fino sisala i u petak niste morali a i u subotu da dohranite tom jednom flasicom, pa posle 2-3 dana opet ste morale.
Najcesce to bas ovako izgleda i to je savim ok, sve dok je to samo ta jedna flasica u 24 sata.
Najviše me pogadja kada mame davanje jedne jedine flasice, da sebi olaksaju, to dozivljavaju ko kraj, ko propast, gotovo. Nije tako,sa decom nema ništa stalno, uvek isto i nepromenljivo.Naprotiv, ovako sebe mucite i bebu.
Ko kada smo na dijeti.POtkleknemo ,pojedemo komad kolaca i onda dignemo ruke jer mislimo da smo uprskale i da ne znamo da držimo dijetu.Bas naprotiv, treba nastaviti kao i ranije.
Znaci kad vam se smrkne, sve ste probale, beba daje znake gladi, teska noc i sl, kada je bas bas krajnje rešenje, slobodno je dohranite, odmorite se, pa neka je na kraju krajeva i neko drugi nahrani, neće svet prestati da se okrece. Onda, odmoreni osvezeni, imacete snage i mleka za sledeću borbu:))
Ja uvek kažem, pravilna dohrana je dobar sluga...ali pogresna ,vrlo los gospodar.
blue_rose
18. decembar 2009. u 18.53
JoannaL , potpisujem te! E bas tako!
NevernaBeba
20. decembar 2009. u 16.31
Vesna, nije Barili postavila link od stolice, već ja. Btw, jako mi se svidja ova stokke stolica, hvala na savjetu bas ću da pogledam u Sarajevu iduci mjesec kad budem isla!
Inače, ja uvedoh svojoj curici navece jednu flasicu vjestackog mlijeka poslije dojenja. Jednostavno, osjecam da joj to nije dovoljno jer je sad jača i može vise da jede, logicno. MIslim da time nisam smanjila produkciju mlijeka jer joj obavezno dam prvo svoje mlijeko pa onda ostatak dohranu a u 11 navece joj opet dam svoje. I 4 mjeseca samo dojenje je takođe uspjeh, ja sam zadovoljna sto sam uspjela toliko dugo da ju dojim bez dohranjivanja. Sad beba opet spava jer je sita.
Hvala ti Joanna šta bi mi bez tebe, rado čitam tvoje savjete uvijek.
pozdrav svima
Vesna-DK
(Student)
21. decembar 2009. u 09.11
Samo na brzinu da se javim posto ne stizem.
Aleksandra je pocela da bolje spava. Mada se nešto cudno desava pri zaspivanju. Zaspe sama bez pomoći oko pola 9 ali se probudi uz plakanje nakon nekih pola sata i ne smiruje se dok ju ne uzmem. Čim je uzmem smiri se, a čim je spustim ona place. I tako to traje do nekih 11 sati kad ju podojim ponovo i onda spava nekih 4-5 sati (sto je super u odnosu na ranije).
Sibamo bez flasice do 4. meseca, a onda ćemo videti šta ćemo :-)

JoannaL, nije drama oko flasice, ali pravo da ti kažem malo me strah. Prvo znam da neke bebe kad probaju flasicu onda neće da sisaju vise jer im je tako lakse (a to nikakko ne bih volela), a drugo, jednom prilikom sam sinu pokusala dati flasicu i on je nakon toga eksplozivno povracao (a popio samo 2-3 gutljaja) tako da me je malo i strah toga.

Nevernabeba, pogledaj ovu Stokke stolicu - stvarno je super. Mi smo nasu uzeli polovnu ovde jer su jako skupe nove, a i polovne su kao nove jer su drvene stolice pa se ne mogu pokvariti.

Pozz svima
Barilli
(jane_of_all_trades)
24. decembar 2009. u 13.06
Cao svima!

Moja kolicina mleka se smanjuje brzometno, ne znam više je l su hormoni, šta je, stavljam bebu na grudi na svaka tri sata (osim nocu) i malo povuče i pocne da se nervira, trza, ljuti. Ovo traje već 10-tak dana, prvo sam imala malo krvarenje, pa sam mislila da je od toga, evo sada ne krvarim i opet nemam mleka.

Ona je hvala Bogu ješna, i dobro napreduje, ali prosto ne znam jer su joj porasle potrebe, ili šta se dešava. U ponedeljak idemo na kontrolu, pa ćemo je meriti i pričaću sa doktorkom.

Ja imam i hipotireozu, i sumnjam da i to ne pomaže, znam da to utiče na proizvodnju mleka. Osećam se starom i izrabljenom, a kako ću sve da izdržim kako beba raste, bog te pita. Rekla sam sebi da ću biti zadovoljna i sa 3,4 meseca dojenja, ali evo, teško mi je ako sad budem morala da prekinem.
NevernaBeba
24. decembar 2009. u 15.48
Draga Barili, bas mi je zao sto tako teško dozivljavas sve u vezi sa dojenjem i sto ti onaj krizni period smanjenja mlijeka još nije stao. Nemoj se stresirati toliko, jer od naše nervoze i zivciranja mlijeko i pogotovo staje...to ti je kao da si u zacaranom krugu, što se vise nerviras, mlijeka ima sve manje i manje nazalost.
Ja sam svojoj uvela jednu flasicu adaptiranog mlijeka dnevno, prihvatila je novalac nakon par pokusaja, čak sam pocela da joj stavljam po jednu malu kasicicu rizinih pahuljica u flasicu mlijeka. To sam naravno uradila po savjetu pedijatra a i Joanna je gore napisala da je sasvim ok jedna flasica dnevno i da to ne znaci kraj dojenju.
Meni je pravo da ti kažem trebalo samo da nam Joanna potvrdi da je ok jedna flasica dnevno pa da joj odmah dodam malo adaptiranog mlijeka da i ja odahnem malo, jer vidim da je žena stvarno strucnjak iz oblasti dojenja pa mislim da ti ne bi bilo loše da se njoj obratis za pomoć sigurno će ti žena pomoći, znam da je mnogima ovdje pomogla.
Što se mene tiče, sad, iako opet preko dana i ujutro stvarno imam mlijeka i ona super sisa (da kucnem) ipak navece pred spavanje već vidim da imam manje mlijeka. Jača je, veca je, trazi vise, pa nekako mi je i logicno da joj vise nije dovoljno samo moje mlijeko. Meni je prosto smijesno kako nekad kao da gleda kako mi jedemo i samo sto nam ne kaže - pa dajte i meni malo, sto ste takvi:-))
Naravno, uvijek ju prvo stavim da sisa pa ostatak dam dohrane kako mi ne bi stalo mlijeko u to doba. Mada, evo veceras joj je bilo dovoljno samo dojenje, nije htjela flasicu a sinoć sam recimo, morala da joj dodam još i flasicu i u nju stavim malo rizinih pahuljica.
Btw, što se tiče hormona, i ja sam ranije imala problema sa prolaktinom pa pretpostavljam da i mene sad malo zeza taj problem iz proslosti pred menstruaciju. Ranije sam ga imala previse, a sad kad mi treba, sad ga imam manje:-)
Takođe, napisala si da ju dojis na svaka tri sata. A šta mislis da pokusas da ju stavljas cesce da sisa? Ja ovu moju dojim na svaka dva do dva i po sata, nema sanse da izdrzi tri sata.
srećno, pa nam javi kako je prošlo kod pedijatra.

ZanaJS
25. decembar 2009. u 11.39
Barilli, naše curice su vrsnjakinje, rođene na isti dan, pa izgleda imaju iste musice :-). To sto kažeš „malo povuce, pa se nervira trza ljuti” ne mora da znači da nema dovoljno mleka, čak naprotiv. Moja se tako ponasa kad bi da sisa i dremka, pa je nervira mleko. Ako je stavim u krevetac, place kao da je gladna. Ako vratim na puniju dojku, opet plac i dreka. A ako je stavim na prazniju dojku, e onda je srećna, dudla tako na prazno i spavucka. I to se desava pocesto.

Ne znam kako zakljucujes da nemas mleka. Meni grudi nikad ne deluju pune, nosim isti grudnjak kao pre trudnoće, a beba napreduje (na kontroli sa 4 meseca je bila 75% po tezini). Nemam neki raspored kad je dojim tipa na 2 ili 3 sata, nego kad god zatrazi. Nekad cesce, a nekad prođe i 4-5 sati.

I obavezno je dignem jednom u toku noćida jede, oko 4 sata. U prvom mesecu je slabo napredovala, nije mogla sama da se razbudi da jede, pa sam se tad navikla da je ja budim i navika ostala.

Videces na kontroli da ti bebica odlično napredjuje i da se bez potrebe brines. Nisu one vise malena novorođencad pa da samo sisaju i spavaju, nego eto mora i malo dreke bez razloga. :-)
Barilli
(jane_of_all_trades)
25. decembar 2009. u 13.27
@Nevernabeba, hvala na podrsci! Drago mi je da imaš vise mleka i da se situacija popravlja.

Što se mene tiče, ja joj dodajem formulu posle obroka ako vidim da ništa nije sisala. Ne znam, jednostavno je tako nervozna i sisa, vuce po minut, i onda pocne da se trza. Ja to tumacim kao da nemam mleka, jer kad imam, npr. ujutro, ona duže i bolje sisa. A možda bolje sisa kad je malo pospana. Kod mene su ove faze nemanja mleka ranije trajale 2 dana, posle čega se sve vrati na normalu. Sad se to oduzilo na 10-tak dana, i ja sam prinudjena da joj dajem formulu.

Od jutros, međutim bolje sisa. Ja sam ovih dana imala neke manje medicinske intervencije pa sam možda i zbog toga malo pod stresom, malo sam i prehladjena itd.

@ZanaJS, ma ne merim ja vreme između podoja, nego ona kao sat trazi na 3 sata, mada ponekad na 2,5. Ustvari je dojim na zahtev. Nocu je ne budim, jer je ogromna, ali se ona sama budi jednom u 4 ili u 5 ujutro.

Eto tako, pa praticemo dalje. Ovo mleko i dojenje covek stvarno uzimaz zdravo za gotovo dok ne pocne da manjka.

Pozdrav svima i srećni praznici
NevernaBeba
25. decembar 2009. u 16.42
Samo se opustaj sto vise! Imaj na umu da je prolaktin i hormon stresa.
Inače, meni se situacija stvarno popravila ali to će da traje do naredne menstruacije kao i uvijek, to već znam unaprijed, a krize mi od početka traju po deset dana, stvarno me izludi vise čitava ova situacija oko dojenja...
Btw, vidim da ova moja mala obozava rizine pahuljice. Eto, izgleda da sam ja prva probila led sa uvodjenjem cvrsce hrane:-)
Puno pozdrava i srećni praznici i od mene svima!
ZanaJS
25. decembar 2009. u 17.09
Barilli, nisam strucnjak za dojenje, pa ne bih da pametujem, ali mi jedna reč zapade za oko. Kažeš „nocu je ne budim, jer je ogromna”.
E to ogromna, tu sam prepoznala moju stariju curicu. Bila je placljiva bebica i mi smo bili ubeđeni da je gladna. Dojila sam je, pumpala mesecima i svakodnevno dodavali i formulu. A na lekarskim kontrolama, ona je bila 90% na dijagramu tezine. Kasnije smo uvideli da smo komotno mogli i bez te dodatne formule, da bi ona onda bila 75% ili 50% sto bi sve bilo ok. Ali eto u tim prvim mesecima, taj neki strah da je beba gladna je preovladao.

Naravno, ovo je bilo moje iskustvo u vezi dohranjivanja, a ti ćeš sama da vidis kako je najbolje za tvoju bebicu.

Srećni praznici i od mene!
Barilli
(jane_of_all_trades)
28. decembar 2009. u 23.59
Drage moje „vršnjakinje”, evo vratili smo se od pedijatra, pa da raportiram: Selina ima 6850g, rođena sa 3450, znači preduplala je težinu sa rođenja, što će reći spremna je za čvrstu hranu. Ima 4 meseca i 11 dana

Po težini je u 75%, po visini u 85%. U odnosu na pre 4 godine, kad je moj sin bio beba, popustili su kriterijum za čvrstu hranu-tada je bilo isključivo od 6 meseci, a sada već preporučuju od 4-6 da se počne, ako u porodicu nema alergija na hranu.

Požalila sam se doktorki kako mi količina mleka opada u zavisnosti od mesečnog ciklusa, i ona mi je rekla da kad mi se to sledećeg meseca desi, da joj uvedem čvrstu hranu. Meni se ne žuri sa uvodjenjem, ali ako bi mi ponestalo mleka i to značilo da moram da pojačam formulu, radje bih počela lagano sa čvrstom hranom, nego da se goji od formule.

Inače još nešto što me iznenadilo, kažu mogu sokovi da se uvode? od 4-6 meseci.

U principu, kako vidim, ako vam je beba napredna, go ahead and start with solids before 6 months

Meni je sad mleko bolje i ona lepo sisa, zadovoljna je.
Primili smo i vakcine, Polio, HiB, DtP i Prevnar tzv. booster shots
NevernaBeba
29. decembar 2009. u 18.13

Hej pa to je super, bas je jako napredna bebica! Pa vidis da imaš super mlijeka čim ti beba tako napreduje fino! Dakle, nisi ni stara ni istrosena kako si to rekla neki dan hehe... a što se mi žene možemo ubiti u pojam pa eto, čak i dojenjem:-)
Boga mi, moja je dosta sitnija, sa 4.mjeseca imala je 6350 a rođena je sa 3420 s tim sto je prvi mjesec dobila kilu i sto a poslije je dobijala dosta manje. Kako mi pedijatrica rece to je valjda zato što je izbacila nocne podoje jako rano. Inače je dugonja mali - 64 cm ali je zato tanka:-) Mislim, nije ona mrsava ali nije ni ona bucmasta beba kao sto je sin bio recimo. On je već sa tri mjeseca imao 6600 i samo sam ga dojila, a eto, sa njom je skroz drugacije mada je on i sisao nocu a ona ne...
I meni rece doktorica da moramo da poduplamo tezinu do 6.mjeseca i nadam se da hoćemo posto primjecujem od kako je pocela da jede rizine pahuljice uvece pred spavanje dosta je odskocila za samo par dana. Popije i po 150 ml i ja mislim da je to super za njen uzrast.
Isti savjet kao i ti, dobih i ja od svoje doktorice da pocnem sa drugom cvrstom hranom iduci put kad budem trebala dobiti a ona će taman tada da napuni 5 mjeseci.
A što se tiče sokica, ja ću ipak prvo da joj uvodim povrce pa onda sokice. Ko bi cekao punih sest mjeseci...ma nema sanse da opet prolazim kroz one muke sa dojenjem, dosta je bilo.
I moja beba je dobila te vakcine u dva navrata. Prvi put je malo teze podnijela, bila je jako nervozna i kenjkava nekoliko dana a drugi put, prije nekoliko dana srećom prođe bez simptoma.

Poljubac svim vrsnjakinjama!

p.s. ZanaJS, pozdrav veliki i tebi, tvoju temu sam citala tek nakon nekoliko dana pa nisam stigla da ti čestitam, a sjecam te se odlično:-)

Vesna-DK
(Student)
30. decembar 2009. u 15.57
Da, i ovde u zvanicnim preporukama kažu da se može početi sa cvrstom hranom između 4. i 6. meseca sve u zavisnosti kada beba pokazuje znake da je spremna.
Ovde se za početak savetuju razne kasice od pahuljica: riza, heljda, proso i kukuruz. Posle toga povrce, pa onda voce. Voce savetuju da se daje samo kao dezert posle povrca a nikako kao obrok za sebe.

Nego da ja dam nas izvestaj. Situacija oko nocnog spavanja je manje-vise ista. Budi se na otprilike svaka 3 sata. Razlika je da je čini mi se sad usla u onu fazu skoka u razvoju o kojoj ste govorili na početku teme. Pocela je sve vise da opaza stvari oko sebe i vise je napeta. Vise neće da zaspi sama uvece već moram da se zatvorim sa njom u sobu i da ju držim na rukama. Sada mnogo brze jede i obavezno jede iz obe dojke pri svakom dojenju. Još nismo poceli sa dodatkom bilo čega, ali ću najverovatnije i ja polako uvoditi cvrtu hranu kad se vratimo sa skijanja - tad će imati 4 i po meseca.

Pozdrav za sve vrsnjake!
ZanaJS
30. decembar 2009. u 16.55
NevernaBebo, da uzvratim i ja veliki pozdrav tebi i tvojoj princezici Tari. :-)

Što se uvodjenja cvrste hrane tiče, ja ću da sacekam da beba pocne da bolje sedi, ne bih da rizikujem zagrckivanja. Na početku smo imali probleme sa davanjem vitamina, beba se zagrcnula, pomodrela u licu i ostala par trenutaka bez daha. Sa starijom curicom sam cekala da napuni 6 meseci pre hranjenja na kasicicu, pa ću tako i sa mladjom.

Danas smo je vagali i ima 7100 grama, po tezini je 75%, a po visini 90%.
Potvrdjujemo ono pravilo da majusne bebe brzo napreduju (rodila se sa 2885 grama).

Pozdrav svima!
NevernaBeba
30. decembar 2009. u 18.19

Vesna i kod nas prvo savjetuju kasice od pahuljica, a ja sam pocela tako što sam joj u vjestacko mlijeko dodala samo par malih kasicica rizinih pahuljica...dakle, u principu to je još uvijek tecno, pije na flasicu jer ne zna da zvace još uvijek, nekako izbacuje jezikom, još nije naucila:-)
Isto tako, i kod nas preporucuju da nakon rizinih pahuljica slijedi povrce, pa onda sokici.
Nakupila sam nekih super recepata pa ću bas da ih napisem kad budem imala vise vremena, cisto da vam se nadje.

Heeej ZanaJS, znaci i ti se sjecas:-)) Moram da priznam da su mi suze isle kad sam citala tvoju temu jer sam se i ja tako lako porodila, bukvalno mi je beba izletila, nisam mogla da cekam a i bas me ganula tvoja prica...s tim sto sam ja ipak stigla do bolnice:-)
I tvoja beba je bas napredna...znaci, moja Tara je glavni zgoljavko hehe. Udebljacemo se i mi kad krenemo sa cvrstom hranom:o)
Inače, u pravu si, sitnije bebe stvarno brze napreduju. Moj sin je rođen sa 3200 a poslije je svaki mjesec (prva tri mjeseca) dobijao po kilo i po, brzo je prestigao bebe koje su rođene krupnije od njega.

Eto cure, velike i male, još jednom sve najbolje od mene i moje princezice u novoj 2010-oj, želim vam puno ZDRAVLJA, vama i vasim najmilijima, jer kad to imaš - imaš sve! Pozdrav!
jjelena_h
(poslovi)
02. januar 2010. u 17.37
Ovih dana bas glavu razbijam oko uvodjenja cvrste hrane, jedni kažu ovako, drugi onako... Mi za koji dan punimo 5 meseci, imamo oko 7,5 kg, rođeni sa 3kg i 365gr i za sada samo sikimo.
Ja sam htela da sacekam do 6 meseci ali ona već trazi, kad neko nešto jede samo gleda u usta i pruza rucice (mnogo je smesna, a meni je zao)
Citajuci vase postove ovde i nešto sam goglala tako da sutra idemo da kupimo pirincane pahuljice da malo ubacimo u mleko.
Koliko je dovoljno za prvi put? Da li da joj ponudim ujutru ( zbog mogućih reakcija) ili je bolje uvece zbog duzeg spavanja? Citala sam da je najbolje prvo to a posle tri nedelje da se uvede slan obrok, a dve nedelje posle slanog sladak.
Srećna svima Nova Godima uz najlepse decije osmehe i radosti!!!
Vesna-DK
(Student)
04. januar 2010. u 15.46
Prvo da vam svima čestitam Novu godinu! Neka vam svima bude srećna i uspesna.

A što se teme tiče, moja je dilema izgleda zavrsena. Pošto je Aleksandra zadnja dva-tri dana prosto nemoguća i non-stop visi na siki ja se danas hrabro odlucim da joj dam jednu flasicu adaptiranog. Reko, puni 4 meseca za nedelju dana pa mogu već početi.
Međutim moja mala, kao i njen brat izgleda neće flasicu. Još sam kupila neku specijalnu koja bi trebala da podseca na majcinu bradavicu, međutim ona ju samo gura iz usta i pravi facu kao da joj se gadi. I onako me gleda tuzno, kao da hoće da kaže: pa mama šta to hoćeš da mi uvalis...
A inače je postala jako teska za uspavljivanje. Prvo se dobro isplace pa tek onda zaspi. Kad place ništa ne pomaze, ni nosanje i ljuljanje. Jedino sto bi htela jeste da zaspe na siki ali ja joj to ne dam.

Joj samo da vise prođe ovaj period i da pocne ona lepo da jede i drugu hranu, pa kad budem sigurna da nije gladna onda ću je utrenirati i za spavanje...
NevernaBeba
06. januar 2010. u 03.43

Jelena, uradi onako kako ti osjecas, ko bi sve savjete pohvatao i poslusao. I moja se ponasa isto kao tvoja, kad vidi kako mi jedemo, poludi bukvalno, pocne da mlati rukama i nogama kao blesava:-))
Što se tiče rizinih pahuljica, ja svojoj curici dam otprilike, ali definitivno manje nego sto stoji na uputstvu jer bi u suprotnom to bilo ona prava gusta kasa, a ja njoj za sada još uvijek dodajem samo malcice. Prvi put sam joj dala prijepodne, mislim da je tako najbolje zbog mogućih nezeljenih reakcija.
Takođe, juče sam joj prvi put dala jednu kasicicu (cisto da okusi) brokolija s rizom, pa ćemo vremenom povecavati dozu, a citala sam da se bebi daje onoliko kasicica koliko beba ima mjeseci.
I ja sam pristalica uvodjenja prvo slanih obroka pa onda slatkih jer su bebe ionako već naviknute na slatkaste ukuse.
NevernaBeba
11. januar 2010. u 17.44
Samo da prijavim da je kod mene opet nastupila redukcija mlijeka i ako se nastavi ovako smanjivati na kraju neću vise moći dojiti svoju bebicu nazalost.
Čula sam za nekakav caj od piskavice, da se pije tri dana uzastopno i da kao, treci dan nastupa poboljsanje laktacije. Jedino mi je još to ostalo da pokusam, sve ostalo sam isprobala.
Pozdrav vrsnjakinjama
Chihuahua
11. januar 2010. u 21.33
Cao Zana, Barilli, NevernaBebo i ostale „koleginice”!

Samo da vas pozdravim i posaljem poljupce za bebironke :)
Evo da se pohvalim:
moja krofnica ima 3 1/2 meseca, 8 kg (rođena sa 3.6kg, iskljucivo hranjena majcinim mlekom) i nemamo zalbi za sada :))
Samo se smeje, poceli su desni da je svrbe već nekoliko nedelja ali i tada se ne buni puno.
Niko nam ne veruje kako dobro spava :)

Info za „proizvodnju” mleka:

Što se hrane tiče - ovas (oatmeal) je sjajan, ali ne instant pahuljice već sto deblje moguće („steel cut oats” ili „thick rolled oats”). Takođe i fenugreek (piskavica)...
Cajevi preporuceni tokom trudnoće (list maline + alfa alfa + kopriva) su sjajni i za postpartum pogotovo za dojenje, zatim masne kiseline (fatty acids)...

Neke biljke poput nane/origana/bosiljka i par drugih mogu da uticu na smanjenu proizvodnju mleka, kao i anti-bebi pilule, smanjen unos gvozdja i sl.

Vise info ovde:

http://www.kellymom.com/herbal/milksupply/herbal-rem_a.html

http://www.kellymom.com/bf/supply/oatmeal.html

http://www.kellymom.com/herbal/milksupply/fenugreek.html

NevernaBeba
12. januar 2010. u 18.39
Cao Chihuahua, ja izgleda dezurna na ovoj temi:-)
Beba ti je super napredna (kuc, kuc, kuc) samo tako nastavi da ju dojis. Moja da je tako napredovala ja uopste ne bih ni jedne minute razmišljala o uvodjenju bilo kakve cvrste hrane do 6.mjeseca, samo bih ju dojila.
Ja sam svoju iskljucivo dojila do 4.mjeseca kad sam pocela da joj uvodim (uvece pred spavanje) rizine pahuljice - već sam pisala o tome gore, pa da se ne ponavljam.
Međutim ovaj mjesec, tj. zadnjih 7 dana obavezno moram da ju dohranim nakon svakog dojenja jer vidim da je gladna (place poslije podoja) a i inače jako malu kolicinu mogu da izmuzem. Ona meni nakon dojenja popije još 150 ml adaptiranog mlijeka, sto znači da se ne najede od sisanja nazalost.
Da, poslije sam se sjetila da je piskavica u stvari fenugreek, ali gdje god sam danas tražila u apotekama, ljudi me blijedo gledaju pojma nemaju o cemu pricam. Pokusacu još da pogledam u par apoteka sutra, valjda ću negdje iskopati...
Hvala ti na savjetu za ovas (gdje mogu da nađemkrupnije zrno?) i ovaj caj, sutra ću obavezno sve to da potražim pa se (nadam se) javljam za koji dan sa pozitivnijim vijestima.
pozdrav bebironima i mamama
NevernaBeba
12. januar 2010. u 18.43
Samo se smeje, poceli su desni da je svrbe već nekoliko nedelja ali i tada se ne buni puno.
Niko nam ne veruje kako dobro spava :)
_________
O nisam vidjela ovo: I moja super spava (čitavu noc od prvog dana skoro, tu sam stvarno postedjena) i isto je pravi smijuljko, e zato mi je i zao sto mi ponestaje mlijeka za moju malu dobricu:(
pozdravcic još jednom
Barilli
(jane_of_all_trades)
12. januar 2010. u 22.42
Ćao drugarice,evo da se malo javim. Selina mi puni 5 meseci za 5 dana i večeras sam joj prvi put dala pirinčanu kašicu sa mlekom. Ljudi moji, prvo je malo gurala jezikom, a posle joj je bilo previše sporo, mala količina na kašičici i samo je tražila još, još, još. Evo je sad ciči u stoličici od sreće.

Meni mleko posustaje, a nije ni čudo jer sam u zadnje dve nedelje drugi put grozno prehladjena, sa šlajmom i kašljem. Mislim da će me ova kašica jednom dnevno spasti. Videću za dalje.

Sve vas pozdravljam i ljubite bebe

@Chihuahua, nisam te dugo videla ovde baš sam mislila kako ti je Miluška, a ono vidim kod vas nema zime! Samo tako nastavite!

Chihuahua
14. januar 2010. u 01.25
Evo i mene pre spavanja :)

NevernaBebo - probaj da pronadjes u radnjama zdrave hrane poput WholeFoods-a ako si u Americi (mozak mi je stao - podseti me gde si).

Evo ako hoćeš i online: http://www.bobsredmill.com/steel-cut-oats.html
http://www.bobsredmill.com/organic-thick-rolled-oats.html

Inače, dok to ne nadjes, probaj ovas u bilo kom obliku, jedna moja poznanica mi je prijavila uspeh i sa „instant” pahuljicama (klopala je 3-4 puta dnevno).

Uz ovo, kokosovo ulje (hladno cedjeno/organsko) je sjajno - u sebi sadrzi dosta laurinske kiseline (a ona se nalazi i u majcinom mleku).

Probaj da se sa bebicom povuces u spavacu sobu i hranis je u mirnom okruzenju, bez zurbe, najbolje je da je skines u pelenicu ako možeš i da je privijes uz sebe (koza uz kozu). Meni krene mleko na sve strane (na svih 5-6 rupica, hehe) kad samo pomirisem Milinu pametnu glavicu i krenem da se topim;

Barilli - saljem ti talas pozitivne energije, da sto pre ozdravis i da uzivate Selina i ti! Bravo za nju i klopu, mogu da je zamislim kako zahteva brze hranjenje hehe!

Pozdrav svima, ljubite bebice!!!
NevernaBeba
15. januar 2010. u 10.54
Chihuahua, mnogo ti hvala na ovim savjetima obavezno ću sve da potražim. Nisam u Americi, u Banjaluci sam ali sam uspjela da pronadjem piskavicu u jednoj radnji zdrave hrane. Juče sam pocela da pijem, pa ćemo vidjeti rezultate...
Vjeruj da sam pokusala i tu metodu stavljanja uz sebe, i do nedavno je stvarno palilo ali u zadnje vrijeme čini mi se da ništa više ne pomaze kad imam menstruaciju. Nadam se da će opet da nadodje za koji dan kao sto je i ranijih mjeseci. Uglavnom, ja neću odustajati, boricu se da sto duže dojim svoju bubicu. E kako mi je zao kad moram da je dohranim vjestackim mlijekom, pojma nemas...
Bas si me raznjezila pricom o Milinoj pametnoj glavici...ljubi svoju malu pametnu glavicu a ja se javljam za koji dan, nadam se sa pozitivnim vjestima!
Barili i tebi pozdravcic i moja Tara obozava rizine pahuljice!:-)

sandravranic
(student)
21. januar 2010. u 04.55
Vesna-DK
(Student),
ja te potpuno razumem, moja beba je napunila sest meseci a imam još jednu koja nema ni dve godine. Isti sam „slučaj” što se dilema u vezi dohrane tiče bila. Obe bebe sam samo dojila šest meseci, ova nova beba se budila često noću nije doduše bila nemirna samo je podojim i ona nastavi, ali vrlo često je to radila, danju isto tako često je plakala uzmem je na sisu podojim i ona narednih sat recimo mirna pa sve tako ukrug. Kako je vreme odmicalo meni je bilo čudno da tako često doji i jedini zaključak je da je beba gladna, ali druge hrane!Ja sam pokušala prehranu sa mojim mlekom ništa, probala sam da joj dam aptamil, ništa, nikakva razlika, ponašanje isto, no nisam se uzrujavala, kad je napunila pet ipo meseci dala počela sam sa cerealijama i voćem pečena jabuka, banana, breskva, pirinač, kukuruz, vidim beba zadovoljna sedi u stolici gleda baby tv i samo guče unazad mesec dana jede i piletinu, teletinu i jagnjetinu u kombinaciji sa povrćem (sve hipp) i plus moje dojenje tri, četiri puta dnevno, još uvek se budi noću jedanput oko 2 ili 3 podojim je (par minuta) i nastavi do ujutro, a par puta se desilo da sveže celu noć. Inače rođen je sa 4 kile i 56 dužine, moje je mišljenje da takvim bebama treba ranije uvesti nemlečnu ishranu jer im je takav organizam, ali eto nisam smela ni ovaj put ni sa prvom bebom (4200,57cm) do maltene šestog meseca, jer toliko nas bombarduju sa isključivim dojenjem i raznim alergijama da nisam smela ranije da uvodim hranu. Planiram da dojim i dalje dok beba bude htela, mada je manje zainteresovana od kako se uvatila hrane, mleko kravlje ne dajem do prve godine ni prvoj bebi ni drugog, a onda ćemo preći na hranu za odrasle. Ne rekoh, beba je prvi mesec dobila 1400g i super je napredovala od samog dojenja, ali, avaj kad je progutala kašicu smirila se skroz, eto. to je moje iskustvo, svaka beba planeta za sebe
Vesna-DK
(Student)
26. januar 2010. u 16.14
Drage moje,

evo vratih se ja sa zimovanja. Sve je bilo super osim onog najvaznijeg...
Aleksandrino spavanje je katastrofa. Prvih nekoliko dana se budila malte ne na svakih pola sata. Ljuljanje, nosanje, dojenje po celu noć.. Plus sto je pocela da grize siku kao luda i napravila mi rane na bradavicama.
Onda sam ju prebacila u nas krevet i tu je mogla da odspava po sat i po u komadu ako sam srećna. Ma uzas živi. Ja sam se doduse drzala hrabro i svaki dan ipak isla na skijanje :-)
Opet smo pokusali adaptirano mleko ali ona ni da primirise. Samo udari u još veću dreku. Čula sam se sa patronaznom i rekla mi je da njoj sve to lici na to da je beba spremna za cvrstu hranu. Nisam htrela to da pocinjem na odmoru.

Evo juče smo stigli kuci, danas sam kupila brasno od rize, prosa i heljde pa ću početi od sutra da joj uvodim kasice.
Javljam status za nekoliko dana!

Veliki pozdrav svima.
Barilli
(jane_of_all_trades)
29. januar 2010. u 00.51
Cao drustvo!

Mi smo uveliko poceli sa crvstom hranom, u roku od 7 dana smo stigli na tri cvrsta obroka dnevno, obično ujutro pahuljice sa nekim vocem, onda za rucak neko povrce, a za veceru, šta stignemo, opet pahuljice ili avokado ili nešto slično. Razmatram da joj dam pileci batak, mnogo je bre jesna. Čula sam da će „po novom” među doktorima se prica da će nove preporuke biti da se krene sa pilecim batakom koji ima gvozdja a lako je svarljiv protein.

Između tih obroka malo sikimo, malo dodajemo formule, i tako. Sve u svemu mnogo sam opustenija, kad odgovornost za „proizvodnju” hrane nije samo na meni, ha ha. Zaklela sam se da mi dete neće biti gladno, mene stalno proganja neki strah da su gladni. Sina sam „drzala” na mleku do 6 meseci - 1nedelja, jadnik, hteo je i ciniju da pojede kad je okusio cvrstu hranu. Ne mogu da kažem da je bio gladan, ali nekako, gladnjikav.

E ova seka ne place nikad osim ako je: gladna ili malo pospana ili ako je vreme spavanja a mi smo u poseti- voli poznati ambijent.

Sad mi ostaje da brinem da mi cerka ne bude debela- eto uvek neki problem :)
Uzdravlje svima i 'ranite tu decu
Vesna-DK
(Student)
29. januar 2010. u 07.31
Barili koliko meseci ima tvoja mala.
Ja ovoj svojoj evo treci dan pokusavam da dam kasicu od pirincanog brasna ali ona nešto to traljavo jede. Pola joj curi i ispada iz usta i nakon 3-4 kasicice ona se naljuti i vise neće. Još sutra ću da pokusam sa pirincanom kasom, a onda prelazim na heljdu - možda će bolje to prihvatiti.
Ali zato nocu sad siki ne na 2 sata ego na sat- sat i po.
Ima sad 4 meseca i 3 nedelje.
Sa sinom sam u slično vreme pocela sa cvrstom hranom ali on je od prvog dana jeo normalno - čak mu ni portikla nije trebala.

Ne znam vise šta da radim. Ako se ove nocne terevenke nastave još, ja ću da skapam. Već sam na izmaku snage.
Barilli
(jane_of_all_trades)
29. januar 2010. u 09.56
Jao pa mala je možda za čvrstu hranu. Moja Selina ima 5 meseci i 10tak dana. Počela sam čvrstu sa 5mes. Joj taj period je najgori sa 4 meseca. Porastu im apetiti, a ti možda nemaš dovoljno mleka, a još je kao rano za čvtstu hranu..

Mogu da ti dam ovaj savet što se tiče čvrste hrane : pokušaj da joj obrok počneš sa dojenjem ili formulom, pa onda na pola kad nije baš gladna daš joj pahuljice. Onda će mnogo bolje da prihvati. Probaj i sweet potato, to bebe obožavaju.

Za spavanje, ne znam to ti je baš naporno, moraš da razmisliš kakva vam je dnevna rutina, da li spava mnogo preko dana. Meni npr Selina odnedavno spava celu noć od 9 do 7 ali zato preko dana dremne samo 3 puta po pola sata sat. Jao mogu misliti kako ti je naporno. Ja sam užasno iscrpljena 6 meseci unazad zbog nespavanja što od trudnoće što od bebe. Tek ovi dana sastavljam po 6+ sati sna
Vesna-DK
(Student)
30. januar 2010. u 15.15
Ne znam. Patronazna mi je rekla da misli da beba pokazuje znake da je spremna za cvrstu hranu. I ona stvarno kad vidi nas da jedemo sve mljacka, međutim kad joj dam kasicu sve se gadi i neće ni da otvori usta nakon prve kasicice. Mislim da možda promenim mleko sa kojim pravim kasice jer stvarno je nekakvog odvratog ukusa (Nestle, NAN1).
Ne bih da pocinjem sa slatkim stvarima, jer sam i sa sinom isla tim redosledom: zitarice, povrce, pa voce i stvarno je sve zavoleo da jede i nikad nismo imali problema sa hranom.
Sutra cui probati kasicu od heljde da napravim - to obično sve bebe vole.

I još da dodam, ne mislim da spava previse tokom dana. Ima 2 ili tri spavanja dnevno: prvo prepodnevno je obično 2 sata, drugo poslepodne sat vremena i treće predvece pola sata. Mislim da je to sasvim ok za njen uzrast, a i ne bih mogla ništa od toga da ukinem jer je umorna. A nocu kad se budi ona se uopste ne razbudi u smislu da hoće da se igra, nego samo trazi da sisa i posle 5 minuta ponovo spava...
NevernaBeba
30. januar 2010. u 17.16
Nemam mnogo vremena, samo ću na brzinu zamoliti da mi prebacite način spremanje slatkog krompira (barili) i kasice od heljde (vesnadk). A inače, ja sam svojoj svasta pocela da uvodim, ali isto od petog mjeseca i to povrce (mrkvu, krompir, karfiol, brokoli, tikvice a sutra planiramo i bundevu da damo) a od voca još smo na jabuci:-) Sve je super prihvatila, pravi je halapljivac (hvala Bogu posto mi je sin i danas uzasan za jelo a ima 8 godina žive muke sa njim)
Vesna, možda je tvoja beba prosto takva, voli da se mazi na siki uz mamu, ne mora da znači da je gladna:-) Takav je bio ovaj moj veliki klipan. Nisi nam rekla kako napreduje, koliko dobija na tezini?
puno pozdrava i hvala !
NevernaBeba
30. januar 2010. u 17.19
Još nešto...meni je pedijatrica rekla da kad beba udupla tezinu tad može polako da pocne prelazak na cvrstu hranu. Moja je sa pet mjeseci imala 7100 gr (rođena sa 3420gr) tako da smo jedva docekali da pocnemo i sa necim „konkretnim” za papanje:-)
Barilli
(jane_of_all_trades)
01. februar 2010. u 00.52
@NevernaBeba, slatki krompir jedino ne spremam, nego joj dajem kupovni. Trudim se da kupim organic. Ne verujem da to postoji kod nas, možda u teglicama. On je uzasno zdrav ima puno vitamina, folana, kalijuma i kalcijuma. Ostalo (sargarepu, tikvu, krompir kuvam u malo vode i posle pasiram) Brokole i zeleno još nisam pocela, negde sam procitala da treba malo kasnije (ne secam se, da li zbog nitrata?)

Spremam se da joj kuvam proso uskoro (ovde se zove millet). Jako zdrava zitarica, a nema glutena. Danas sam joj u mesavinu sargarepe i tikve(squash) stavila i pileci batak. Ljudi moji kako je coktala i oblizivala se! Ovo dete je gust hraniti, koliko uziva u hrani.

Evo sad gledam, izgleda da nema sweet potato u hipp-ovoj kolekciji, ne znam šta se još tamo prodaje. Steta, mora da se taj sladak krompir ne gaji u evropi. To je ovde prva hrana za bebe. Pokusaj da nadjes nešto sa tikvom ili bundevom to je slično. Dodaj joj u to malo dinstane jabuke, da bude socnije, ma ima prste da polize.

Ajde malo da razmenjujemo ideje za obroke dok nam je tema izdvojena
Vesna-DK
(Student)
01. februar 2010. u 04.19
Evo na brzinu samo da napisem recept za heljdu i proso. Ovi recepti su iz knjige o ishrani beba koju je izdalo dansko ministarstvo zdravlja.

Kasica od heljdinog brasna (ili pirincanog brasna):
½ dcl heljdinog brasna
1½ dcl hladne vode
1 kafena kasika masnoce (za male bebe biljno ulje, za vece bebe može i puter)
½ dcl majcinog mleka ili adaptiranog mleka.

1. pomesajte heljdino brasno i vodu u manjoj serpi
2. zagrevajte do prokuvavanja uz stalno mesanje
3. dodajte masnocu i mleko
4. eventualno se može dodati malo vocnog pirea (gnjecena banana ili slično ali ja nikad nisam dodavala)

Ja uvek napravim malo vise mleka i dodam tako da kasa bude odgovarajuce gustine.

Kasica od prosa:
1 dcl prosa (brasno ili pahuljice)
2 dcl hladne vode
1 kafena kasikica masnoce
½ dcl majcinog mleka
1-2 kasike vocnog pirea po zelji

Isto kao i prethodna kasa. Pomesati brasno i vodu i zagrevati do prokuvavanja i kuvati 2-3 minute uz mesanje. Dodati masnocu i mleko. Isto kao i za predhodnu kasu mozete napraviti vise mleka i podesavati gustocu. Dodati evt. voce po zelji.

Prijatno bebicama :-)

Vesna-DK
(Student)
01. februar 2010. u 04.22
Još da dodam da može slatki krompir da se nadje i u Evropi samo nije bas tako popularan kao u USA.

Ja ga samo pecem u rerni i izgnjecim.
NevernaBeba
01. februar 2010. u 14.27
Hej, vas dvije ste sjajne majke mi.
Barili, nasla sam slatki krompir ovdje u jednom trznom centru. Ja sam ga samo skuvala, ispasirala i dodala malo vode u kojoj se krompir kuvao. Pojela ga je tako slatko da će nam od danas slatki krompir vjerovatno često biti na jelovniku:) Hvala na savjetu!
A što se tiče halapljivosti tvoje Seline...pa lavovi su hedoniste i znaju da uzivaju u svemu pa tako i u dobroj hrani...:)
Da, i ova moja je takva, otvara usta kad vidi kasicicu kad joj prinosim, i onda kad krene da jede, čitavo vrijeme mumla dok ne slisti sve iz tanjira:-)
I ja nešto mislim da joj uskoro ubacim piletinu samo bih voljela da nađemod nekoga sa sela da gaji pilice. Vidjecu još.
Super ti je ta kombinacija sto si joj danas pravila. I ja tako Tari, uglavnom pravim kombinacije povrca, samo sto ja dodajem supicu od telecih koscica (teleca koljenica) u te kasice da bude ukusnije.
Vesna ti si meni sad zadala zadatak, jer ja sad sutra opet moram da se zaputim u radnje zdrave hrane, posto jedva cekam da joj napravim ove kasice:-)) Ako imaš još recepata, kad nadjes vremena, pisi ima nas zainteresovanih. Btw, pogledala sam ti slicice - pa ti si prošle godine svog djecaka stavila na neki sajt za ecco cipelice, bilo je neko glasanje - sjecam se jer sam glasala za njega, to je bilo prije nekih godinu dana, čini mi se. Decko je kao andjelak, a i curica ti je preslatka, bas je napredna.
Zaboravih da pojasnim u vezi brokolija. Pa meni je pedijatrica preporucila brokoli pored ostalih vrsta povrca tipa krompir, mrkva, karfiol...Mada ja Tari do sada nisam dala sam brokoli već ga kombinujem sa tikvicom i krompirom ali dosta manje ga stavim jer on ima jači ukus, bljutav pa ga bebe teško prihvataju. Ali sad imam ove vase recepte, pa ćemo jedno vrijeme da odmorimo sa brokolijem.
I da, za kraj, evo i od mene jedan recept (izvadjen iz nekog bebinog kuvara) koji ja spremam svojoj curici:
Ogulite i isjeckajte srednji krompir. Kuvajte ga oko 15 minuta dok ne omeksa. Smanjite temperaturu, pa iznad krompira na pari skuvajte ociscenu i isjeckanu tikvicu i 25 gr brokolija (ja stavim otprilike dva mala cvijetica) . Kuvajte još desetak minuta, pa procijedite povrce i napravite pire dodajuci mu dovoljno mlijeka da masa bude glatka.
E ovdje samo da napomenem da ja stavljam rizine pahuljice umjesto mlijeka - tako mi djeluje ukusnije jer mi se čini da adaptirano mlijeko kvari ukus. A i Tara stvarno obozava ovu kombinaciju.
Pozdravcic od nas dvije

tweety_m
01. februar 2010. u 14.33
E drage moje evo i nas u vas klub.Mali svrco je pobrkao spavanje i to skroz na skroz.Sa 2 mjeseca je spavao cijelu noc od 10-6.Onda je uveo jedno budjenje oko 3 i sad sa 4 mjeseca i 7 dana pocne oko 2 da se budi i sve na po sat sat i po, siki 5 minuta i zaspi.Ja razmišljam da nije možda suv zrak u prostoriji pa im budu suva usta pa se tako često bude.Imali smo i 4 mjesecnu kontrolu i imamo 7 kg a rođeni smo s 3900 gr.Naziru nam se 2 zubica i cekamo svaki dan da izbiju.Ja ću isto probati uskoro ovu kasicu sa heljdom bas mi dobro zvuci,a slatki krompir sam ja starijem samo kuvala i izgnejcim viljuskom i to je to.
acinica
(vaspitač)
01. februar 2010. u 17.46
Evo i mene da vam postavim jedno pitanje...moja Anđelina koja ima 2 meseca i 3 nedelje je počela pre par dana da spava 6-7 sati u komadu,preksinić 9 sati a sinoć 10,patronažna sestra mi kaže da je budim nakon 7 sati sna,ja baš i nebih,šta mi vi kažete?
svirena
(teaser)
01. februar 2010. u 18.18
VEsna-DK,super recepti. Jedno malo pojasnjenje: koliko je to 1dcl brasna/prosa, posto se radi o tezini a ne tekucini?
Hvala!
tweety_m
01. februar 2010. u 22.14
Acinice jel mala ikako jede u tih 10 sati spavanja, mislim hranis li je u snu?Ja mog svrcu u tom periodu nisam budila i on je imao tu fazu, doduse kratko je trajala, ja sam ga samo hranila u snu i nije se bunio.Poslije izvjesnog vremena samo provjerim da li dise (malo sam paranoicna) i to je to.
resistance
02. februar 2010. u 02.46
Moj je spavao od 21.30 do sest ujutru sto je znaci 8,5 sati sa tri meseca i nisam ga budila. Ne vidim razloga da je budis da jede, ima vise od sest nedelja do kad treba obavezno hraniti na tri, četiri sata i nocu. Mada ja znam slučaj da puste 6 sati da spava dete od mesec dana.
acinica
(vaspitač)
02. februar 2010. u 04.05
Nehranim je u snu,znači 10 sati u komadu...evo jutros se probudila posle „samo” 8 sati...
Barilli
(jane_of_all_trades)
02. februar 2010. u 08.08
ma daj, acinice, kakvo budjenje. Ako beba dobro napreduje, pusti je da se ispava. I mi cigani(majke) imamo dusu, bre

Danas ću da kuvam proso, pa ću da javim kako je prosao dorucak. Juče mi je gladna gospodjica mahnula rukom i ceo rucak je zavrsio na kuhinjskom patosu ha hah. Sreća pa sam imala još skuvanog, inače bi bilo boze pomozi. Juče sam kupila pravu tikvu (butternut squash) pa ću i to da spremim i zaledim nekoliko porcija.
Vesna-DK
(Student)
02. februar 2010. u 15.06
Svirena, mislim bukvalno da uzmes neku mericu za tekucinu i da sipas brasna koliko je zapremina 1 dcl.

jao blago vama kojima bebe spavaju - nemajte pojma koliko ste srećne.
Meni da je Aleksandra prvo dete ne bih se tako brzo odlucila za drugo. Andrej mi je bio mnogo laksi što se tiče spavanja nego ona.

Ja ću napraviti malu pauzu sa cvrstom hranom jer mi izgleda da ona nije zainteresovana. Uopste ne otvara usta na kasiku, mrsti se i pljuje.

Neko me je pitao za tezinu i ne secam se da li sam odgovorila: ona je na rođenju imala 4100 a sad sa 4 meseca i 3 nedelje ima 8300. Znaci već je uveliko uduplala svoju tezinu od rođenja.
Barilli
(jane_of_all_trades)
02. februar 2010. u 23.18
Vesna, pa bas je velika. Pokusaj da joj das malo mleka/formule da nije bas gladna, pa onda kad je na pola porcije ponudis joj cvrstu hranu.

Ja sam danas kuvala proso, stavila sam joj malo kruske, nije bila odusevljena. Ima neki gorki „aftertaste”. Možda kad pocnemo jogurt i pavlaku, pa da pomesam sa prosom, pa bude ukusnije.

Inače, ovo malo sto dojim, dva-tri puta dnevno, ne znam da li ću još moći. Pre neki dan me izujedala, vukla bradavice, i imam male ranice na obe. Boli ko djavo, kao na početku dojenja. Nadam se da neću morati skroz da prekinem zbog toga.

Mi smo već na tri cvrsta obroka dnevno, i sad znaci uvodim piletinu/curetinu/teletinu u jedan od obroka, jer gospodjica trazi još

ZanaJS
03. februar 2010. u 11.42
Pozdrav i od nas vrsnjacima!

Kod nas, 5.5 meseci, skoro 8kg, i još uvek samo majcino mleko. Starija curica je pocela sa kasicama u 7. mesecu, ali je sve pljuckala do 8. meseca, nije bila spremna. Deluje mi da će tako biti i sa ovom bebicom. Interesantno kako su bebe razlicite, neke u 6. mesecu imaju već 3 obroka, a neke, kao moja starija devojcica, to postignu tek u 10. mesecu.

Za recepte pogledajte http://www.wholesomebabyfood.com/, ima dosta interesantnih. Planiram da pratim njihov raspored uvodjenja namirnica, i sa prvim detetom sam, a imaju i dosta drugih dobrih clanaka na temu ishrane.

I ja dobih rane na bradavicama, beba se prehladila, nije htela da bude zavaljena, te sam morala da je dojim u nekom cudnom uspravnom polozaju, jedino tako je htela. Poprilično su mi krvarile, eto kad je beba bljuckala krv. Pomogla je krema Lanolin (Medela).

Acinice, ja sam moju bebu u tom uzrastu budila na 5 sati. U nasem slučaju je to bilo važno, savetnik za dojenje mi je objasnila da na taj način obezbedjujem proizvodnju mleka i sprečavam kasniji nedostatak. Izgleda da je bila u pravu, jer evo nas u 6 mesecu i još nismo (da kucnem u drvo) imali problema sa nedostatkom mleka.

Pozdrav svima još jednom!
Vesna-DK
(Student)
04. februar 2010. u 09.13
Barili ja bas gledam da potrefim taj momenat kad je gladna ali ne previse ali to opet ne pomaze.
Međutim bila nam je patronazna danas u poseti i rekla mi je da je moram uporno da nastavljam sa cvrstom hranom. Da čak trebam da joj dajem dva puta dnevno i da menjam razne kasice. Pre podne zitarice a uvece povrce: krompir, sargarepa, brokoli i karfiol. Rekla mi je da ona misli da je beba definitivno spremna za cvrstu i da ne smem sad odustati jer ću inače imati problema da ju naviknem na to. Kaže da to što beba pljuje ne znači da nije spremna već da ne zna kako i da mora da se nauci. Rekla mi je i da joj obavezno dajem i malo vode uz obroke i to iz case posto ona neće flasicu.
Danas sam pokusala da joj dam i malo vode iz case i fantasticno je pila. Prosto neverovatno da tako mala beba može piti tako lepo iz case.

Još me je savetovala da moram da ju odviknem od tolikog hranjenja nocu. Kaže da se iselim iz spavace sobe i da MM uzima bebu kad place i da napravimo dogovor da tek nakon 4 sata od poslednjeg podoja može da dobije da sisa bez obzira šta se desava i koliko place. Kaže da beba mora da se nauci da postoji i drugi način utehe a da to nije sisa.
MM kad cuje bas će biti odusevljen idejom :-)
Barilli
(jane_of_all_trades)
06. februar 2010. u 01.11
Ovo sto sam prijavila da me bole bradavice, izgleda da je candida.
E jbg, primetila sam da su Selini uglovi usana belicasti, a i malo gornje nepce. Ko za inat sad je vikend. A bas mi je +faza što se tiče mleka, prošla mi meca.

Mazem neki krem, a nju ću morati kod doktora da i njoj nešto da.
Dala sam joj malo probiotica, a i ja sam danas popila, je l imate još neki predlog?
Vesna-DK
(Student)
06. februar 2010. u 09.46
Uf Barili, bas bezveze :-(
Nisam nikad imala taj problem ali čini mi se da sam čula da mogu bebi da se ociste usta sa sodom bikarbonom rastopljenom u vodi. Gaza se umoci u to i obrise se bebi jezik i usta iznutra.
Provericu sa MM-om (on je lekar) pa ti javljam.
NevernaBeba
07. februar 2010. u 15.24
Samo da prijavim da moja cura već dva dana odbija hranu, neće da sisa iako imam mlijeka dovoljno i jako je nervozna, pa pretpostavljam da ju muce zubici. Jel ima neko iskustvo sa onim ogrlicama za zubice uzela bih ali nemam pojma da li pomaze?
Za Acinicu - moja beba je skoro od prvog dana znala da sastavi po 12 sati sna, bukvalno od 8 uvece do 8 ujutro. Ja je nisam budila, budala nisam znala dok mi pedijatrica nije rekla da treba da je budim makar jednom nocu. Rezultat - danas se uzasno mucim da izvucem još koju ekstra nedelju dojenja, pa ti vidi šta ti je prioritet - da li da dojis bebicu sto duže ili da imaš vise sna.
Chihuahua
07. februar 2010. u 23.04
Cao,NevernaBebo - :((( za zubice.
I mi smo u istom sosu, i bebica balavi na sve strane, menjamo portikle brzinom svetlosti.
Primetila sam da ima u toku dana jedan period kada je desni najviše svrbe, i tada nema sanse da klopa ali čim taj period prođe onda je ok. I ako je malo duže muce zubici u toku dana, te veceri /ili kad je noćnipodoj/ bas duže klopa :).

Pozdrav svima i cmokici za bebice! :)))
NevernaBeba
08. februar 2010. u 01.19
Cao Chihuahua!
Da znam da si pricala još ranije da su tvoju bebicu poceli da muce zubici...njoj bas poranilo izgleda:(
A evo, ova moja od sinoć poce i da kaslje, u pitanju je neki suvi kasalj, onako, bas se jako nakasljala nekoliko puta od juče popodne... pa, šta mi preporucujete koji sirup za suvi kasalj mogu da dam tako maloj bebi, bijeli sljez ili tako nešto...? hvala unaprijed
svirena
(teaser)
08. februar 2010. u 14.01
Neverna bebo,
možda ne bi bilo loše da se posavjetujes sa pedijatrom vezano za kasalj, a pogotovo za sirup. Razloga može biti dosta, možda je to novi način komunikacije i skretanja paznje, suv vazduh u sobi, visak pljuvacke zbog zubica...
NevernaBeba
09. februar 2010. u 15.26
Hej Svirena ja malo okasnih, ne stignem posteno pet minuta da odvojim za net u zadnje vrijeme:-) Ja sam nju prekjuce zakazala kod pedijatra za juče, ali sam odustala posto je prestala da kaslje. I da, ocigledno je kod nje kasalj bio kombinacija svega sto si navela pomalo a nekako mi se najviše čini da pokusava kasljem da skrene paznju na sebe:-) Hvala i pozdrav
svirena
(teaser)
09. februar 2010. u 22.44
Hehehe, tako i moja „kaslje” još uvijek (6. mjesec),da je uzmem iz kreveca kad je vrijeme spavanja:-)) Drago mi je da je sve ok. POzdrav!
Barilli
(jane_of_all_trades)
17. februar 2010. u 02.00
Evo da se javimo malo, bili smo kod pedijatra danas, Selina ima skoro 8kg a dugačka je 67cm. Otprilike je u 75% skale (što me čudi, jer je meni ogromna, zar ima neko veći od nje). Sutra puni 6 meseci!

Bila je komična situacija kod dr. jer je ona jadnica kao „prepoznala” ordinaciju, i čim sam je polegla na onaj sto i sestra izmerila temp. ona je počela da krivi usta sa jedne strane a okice onako malo su joj se ovlažile. Bilo bi mi smešno da mi nije bilo žao. Šta je ona jadna zapamtila da li vakcine, ili ne voli termometar u uvetu, ne znam. Doktorka se smejala kako je Selina sve vreme imala izraz nepoverenja na licu, a sve se okreće da vidi je l mama tu, ma šou je bio.

posle je spavala, i malo ranije legla u krevet, ipak je to stres za njih (vakcine)

Kupila sam joj jogurt za bebe, pa ću polako početi da joj dajem, možda sa palentom za doručak. I počinjemo deo žumanceta. Ona već klopa tri čvrsta obroka dnevno, sisa 2 puta dnevno, a ostalo joj dajem formulu.

Imamo gljivice, tako da nam je i to malo dojenja ugroženo, dobila je Nystatin, a ja da mažem neku mast na bradavice. Eto toliko od nas, nadam se da nam sve drugarice lepo napreduju!
Vesna-DK
(Student)
17. februar 2010. u 15.33
Hehe Barili „ima li neko veci od nje”

Evo moja pišulja je sa 5 meseci imala 8,3 kg - ne znam samo koliko je dugacka ali od garderobe već uveliko joj je knap po duzini broj 68 tako da smo presli na 74!
NevernaBeba
17. februar 2010. u 17.56
Bila je komična situacija kod dr. jer je ona jadnica kao „prepoznala” ordinaciju, i čim sam je polegla na onaj sto i sestra izmerila temp. ona je počela da krivi usta sa jedne strane a okice onako malo su joj se ovlažile. Bilo bi mi smešno da mi nije bilo žao. Šta je ona jadna zapamtila da li vakcine, ili ne voli termometar u uvetu, ne znam. Doktorka se smejala kako je Selina sve vreme imala izraz nepoverenja na licu, a sve se okreće da vidi je l mama tu, ma šou je bio
______________________
Zapamtila je vakcinu, 100%! Znam to, zato što i moja isto tako reaguje kad je unesem u ambulantu gdje se primaju vakcine, ali isto, bas joj se stvori taj neki izraz nepovjerenja i straha na licu! Pa kažu, ne znaju bebe ništa!
Pa da, tvoja bebica sutra puni 6 mjeseci..ti si rodila na moj termin, sjecam se odlično:-)
Super su vam napredne bebice... prave neke debelice:-)) Mi ćemo iduce sedmice kod pedijatra.
Da prijavim i da moja cura obozava kasicu od heljde sto je Vesna postavila, samo sto meni uvijek ispadne nekako pregusto pa moram da dodajem dosta vise mlijeka. Ovaj drugi recept još nismo isprobali, ne stizemo.
Puno pozdrava za vrsnjakinje i mame!
Vesna-DK
(Student)
19. februar 2010. u 15.25
Neverna beba, mojoj prijateljici je jedna patronazna sestra dala savet: ako beba odjedom odbija da jede samo joj daj kasicu od heljde 5 dana uzastopno - ništa drugo, samo heljda. Garantovano posle toga beba pocinje da jede sve ostalo.
Lično sam isprobala taj savet sa sinom i stvarno pali.

A i meni je pregusto i dodajem vise mleka. Ne znam, taj recept je iz knjige sto mi ovde dobijamo od patronaznih sestara. Knjiga je o ishrani dece: saveti + recepti.
Vesna-DK
(Student)
19. februar 2010. u 15.28
I još da dodam da je i moja pišulja pocela malo bolje da jede i malo bolje da spava. Juče i danas je pocela da otvara usta na kasiku i pojela desetak malih kasikica rizolina.
A već dve noćikad zaspi spava 4 sata, pa onda 3. Znaci jede samo 2 puta u toku noći Onda budjenje oko pola 8 ujutro.
Doduse pola noćispava u svom krevetcu a pola noćiu nasem krevetu. Kad pocne da se meskolji i buni ja je fino prebacim kod sebe i ona nastavi da spava još :-)
tweety_m
19. februar 2010. u 17.26
I mi smo „poceli” sa rizolinom prije 2 dana.Bebac puni 5 mjeseci za 4 dana.Definitivno još nije spreman, plezi se izvlaci jezik, sisa kasiku, ali mu ja dajem po par kasicica dnevno cisto nek se privikne, i hranim ga poslije podoja.Rece mi pedijatar da sa 5 mjeseci krenemo sa povrcem i vocem, ali ne znam ima li svrhe pocinjati dok se ne nauci da jede.Nešto se ne sjecam al čini mi se da je ovaj stariji znao da jede odmah da bas nije bio dudukcic.
ZanaJS
21. februar 2010. u 10.13
Evo i nas da se kratko javimo: 6 meseci napunila, 70 cm dugacka i 8200 gr teska. Pre tri dana smo poceli sa cvrstom hranom koju beba uredno ispljucka po portikli. Prvo slaze grimasice, pa pocne da pljucka i vrti glavicom i onda se rasplace. Definitivno nije odusevljena hranjenjem na kasicicu. Probacu danas avokado, možda nešto zavrsi u stomacicu.
Pozdrav vrsnjacima!
NevernaBeba
21. februar 2010. u 17.53
Vesna ti kao da mi čitaš misli. Naime, moja cura se prehladila, i to bas dobro, prvo joj je bio zapusen nosic, pa smo to rijesili, pa je poslije uslijedio suvi kasalj pa se i to smirilo, da bi sad pocela valjda da izbacuje taj slajm tako da bas jako kaslje i to uglavnom uvece, kad zaspi, ne zna da iskaslja slajm. Sutra idemo na redovnu kontrolicu pa ćemo da vidimo i šta će nam doca reci po pitanju kaslja i hoće li nam dati kakav lijekic. Za sada joj dajem caj od bijelog sljeza, ne mnogo, ali mi se čini da ništa ne pomaze.
Hvala ti za heljdu i savjet jer joj je opao apetit od kako kaslje, nije nešto odusevljena hranom već dva dana, samo mrljavi brljavi. Jedino sto pojede bas slatko, to je tikva sa kruskom i avokado sa bananom. Ostalo jede, ali nije nešto odusevljena. Mislim, pojede ona dovoljno, ali ne jede slatko kao obično. Nadam se da je to samo faza jer ako nije onda ću da joj ubacim kasicu od heljde pet dana da joj se popravi apetit.
A što se tiče tvoje cure, vidis da se djeca mijenjaju. Meni je sin takav bio do godinu dana. Poslije je postao prava mala spavalica:-)

pozdravcic svima!
Vesna-DK
(Student)
23. februar 2010. u 08.16
Jao drage žene! Danas smo bili na petomesecnoj kontroli.
Necete verovati ali duzina 70 cm, tezina tačno 9 kg!
Kaže doktor iskace i visinom i tezinom od proseka, ali kaže da nije debela. Teza je ravno 2 kg od proseka, a duza 5 cm.
Mamina velika devojcica :-) a još nismo ni poceli kako treba sa cvrstom hranom i nijednu kap vestackog mleka nije dobila.

E Neverna, i ova moja sad kaslje. Ja isto hoću malo belog sleza da joj skuvam ali vidim ti kažeš ne pomaze. Preskocili smo i vakcinu danas zbog tog kaslja. Reko, samo joj još temperatura fali na to, pa smo malo odgodili.
I ona isto sad opet slabo jede, ali mislim da je zato što ju grlo boli.

Big hug svima :-)
NevernaBeba
23. februar 2010. u 08.25
Hej hej evo i nas!
E pa curica ti je stvarno napredna, svaka cast! haha teza je skoro dvije kile od moje a ova moja je još starija od tvoje čini mi se. Mi smo juče bili na sestomjesecnoj kontroli, Tara je teska 7600gr a dugacka 67cm, po rijecima doktorice nije ni debele ni mrsava, taman je kako treba, jedino sto je dugacka i ona:-)
Evo i mi smo preskocili danas vakcinu upravo zbog kaslja, sad cekamo da prođe. Doktorica je pregledala i grlo i pluca, sve je cisto i dalje samo caj od bijelog sljeza (iako je ne vidim da nešto pomaze)i po njenim rijecima kasalj bi trebao da prođe za koji dan, ako ne opet da je vodimo kod doktora. Inače, sinoć, tj. nocas se toliko zakasljala da je na kraju povratila, valjda izbacila taj slajm, i poslije je prespavala čitavu noć.Danas dosta manje kaslje, nadam se da će se kasalj početi smirivati, nekako mi je zao kad tako maleno stvorenje muci kasalj:-(
Ljubac od nas dvije za naše vrsnjakinje i njihove mame:-*
tweety_m
23. februar 2010. u 12.34
Svaka cast mamice, bebci napreduju.Moj svrco je na 4 mjesecnoj kontroli imao 6 kg a dugacak je 68 cm.U onoj americkoj krivulji je sa tezinom ispod linije :) a da visinom je negdje na sredini.E Ameri i njihovi standardi.A on pravi bucko.I da se pohvalim naucio je da jede tako da ruckamo rizolino svaki dan, još nam je problem flasica to nema pojma, vodu pije iz kasicice iskljucivo.
Vesna-DK
(Student)
23. februar 2010. u 14.10
Tweety ni moja neće ni da primirise flasicu. Pije vodu iz obične case
tweety_m
23. februar 2010. u 15.37
Vesna je li casa sa kljunom ili bas regularna casa?
Mislila sam da krenemo od sutra sa povrckicama, danas nam je 5 mjeseci tačno.
NevernaBeba
23. februar 2010. u 16.35
E ljudi, ja sam pokusala svojoj curi jednom da dam na casu, međutim voda je zavrsila svuda, samo ne u ustima hehe. A ni moja neće na flasicu da pije ni caj ni vodu sve joj dajem na kasikicu, osim adaptiranog mlijeka, jedino to pije na flasicu, mada sam ovih dana nešto u plusu sa mojim mlijekom, tako da flasica ovih dana odmara, hvala ti Boze.
Tweety, moj bebac je imao sa 4 mjeseca nešto preko 6 kila i mislim da je to sasvim ok tezina, ni premalo ni previse. Uostalom, pogledaj gore na onoj skali sto je barili postavila da li je to ok tezina.
Inače, mi smo danas ruckali sutlijas! To nam je prvi put da dajemo rizu, ne mljevenu već samo dobro raskuhanu i izgnjecenu viljuskom, i u to sam dodala adaptirano mlijeko. Je li rano da joj pocnem davati rizu samo izgnjecenu viljuskom, šta mislite? Pedijatrica mi rece da nije rano za tako nešto (to je u stvari i bila njena preporuka) mada mi ta ista pedijatrica rece da ona ne preporucuje avokado da se daje bebi do godinu dana, jednostavno zato što po njoj, bebama treba da se daje da jedu samo voce koje uspjeva samo u nasem podneblju. A moja već uveliko jede avokado sa bananom, dijete to obozava i ne planiram joj to ukidati ni pod tackom razno.
I kad može jogurt da pocne da se uvodi?
Caos!
tweety_m
23. februar 2010. u 18.18
Jogurt može sa 6 mjeseci a sir bi trebao sa 9 i pavlaka sa 9 čini mi se.A da nije avokado zbog masnoce u sebi preporucljiv kasnije?Ja sam gledala bebi jelovnike i ima ga u njima, a bebi jelovnik i nije poslije godinu dana tad ionako jedu skoro sve.Ma Neverna ok sam ja sa njegovom kilazom meni je taman.
Vesna-DK
(Student)
24. februar 2010. u 13.13
tweety, bas iz regularne staklene case. To sam na savet patronazne. Rekla mi je da dojene bebe obično jako dobro piju iz case. Kod nas se pokazalo kao tačno.

Ja isto mislim da može jogurt negde od 6. meseca.
Vesna-DK
(Student)
24. februar 2010. u 14.18
Neverna, ja bih tu doktorku upitala od kad to banana uspeva u našim krajevima, posto ona može od početka da se daje.
Misim da je cista glupost to što je rekla u vezi voca, jer kad bi se tako gledalo danska deca bi do godinu dana trebala da jedu samo kruske, jabuke i jagode jer ništa drugo ne uspeva ovde...
ZanaJS
24. februar 2010. u 15.23
Pitanje za Vesnu, jel pravis kasice sa vodom ili ispumpavas svoje mleko (kažeš da ti curica nije okusila kap vestackog mleka). Pitam jer nam nikako ne ide hranjenje na kasicicu, a u kasice dodajem malo vode. Ni mi nismo koristili formulu, rucnom pumpom nisam u stanju da ista ispumpam, a ne bih da iznajmljujem elektricnu pumpu samo zbog par kasika mleka dnevno. Koliko vidim sve mamice kojima bebe lepo ruckaju dodaju ili svoje mleko, ili formulu, da li ima iko da dodaje samo vodu?
Bas ću sad da nazovem pedijatra da vidim šta će da mi kaže, da li je ok voda, ili ipak mora neko mleko.

Barilli
(jane_of_all_trades)
24. februar 2010. u 16.40
Bas su vam napredne bebice. Cestitam!

Evo ga link koji je NevernaBeba pominjala: http://pediatrics.about.com/cs/growthcharts2/l/blgirlsbirth.htm

Odnosi se samo na devojcice.

Mame koje samo doje a imaju velike bebe, pazite na gvozdje, odnosno, gledajte bilo kako da im uvalite cvrstu hranu, da ne budu malokrvne. Kao sto sam rekla, možda je bolje dati i pileci batak samleven sa nekim povrcem nego samo pirincane pahuljice. Protein je i lako se vari, a ima sigurno vise gvozdja od pahuljica, a i ne zatvara.

Off topic, mi smo inače i snimali kukove, jer joj nabori na butinama nisu bili skroz simetricni, a nije moglo da se snimi pre 6 meseci. Sve je u redu, hvala bogu, sad smo bezbrizni što se toga tiče.

Pozdrav svima od mene i Seline
Vesna-DK
(Student)
25. februar 2010. u 15.41
Zana imaš gore recepte kako ja pravim kasice. Kuvam ih na vodi i onda dodam malo mleka (adaptiranog, posto ni meni izmuzanje nikad nije islo).

Što se gvozdja tiče, ovde se od 6. meseca automatski daju kapi gvozdja za bebe svaki dan.

A meso sam sinu pocela od 6. meseca, e sad sa pišuljom ta dohrana nešto traljavo ide, al i njoj ću ubaciti meso čim predjemo na još jedan obrok dnevno.
tweety_m
25. februar 2010. u 23.25
Ja pravim pirincane pahuljice sa vodom.Imam dosta mog mlijeka u zamrzivacu u kesicama ali eto ne znam ni ja zašto pravim sa vodom.Valjda navika od starijeg sina.Poslije toga obavezno pije vodu.Ja nisam probala još sa regularnom casom (moracu sutra)ali sa casom sa kljunom nam super ide.
ZanaJS
26. februar 2010. u 10.15
Hvala na odgovoru, i nas pedijatar kaže da kasice razredim sa vodom, nije problem. Kasnije kad pocne beba lepo da jede, lako ću ja da doterujem gustinu sa vocem i povrcem, samo da već jednom pocne da guta, a ne samo jezicicem isteruje napolje.

Vesna-DK
(Student)
26. februar 2010. u 15.14
Zana probaj heljdu, kod vecine to pali
Lolypopa
27. februar 2010. u 19.57
Pozdrav vrsnjakinjama! E dobra vam je ova tema, zao mi je sto nisam bila deo nje, ali nije bilo vremena. Nego sve mi se čini da ja nešto kilavo idem sa tom cvrstom hranom, mislim, u odnosu na vas. Poceli smo sa 6 mes. U ponedeljak zakazujem vakcinu pa ću videti koliko je napredovala mada me to ne opterecuje jer je curica bas krupna i punacka.
Ali ovo za gvozdje sto rece Barilli hmmm... Što se mesa tiče do sada ga je jela svega 3 puta, jednom curece i 2 puta pilece belo. Od povrca je probala sargarepu, grasak, brokoli, krompir, tikvicu, kukuruz secerac. Od voca kuvanu jabuku i krusku, bananu, avokado, kajsiju, breskvu. Dva - tri puta sokic (visnja, kruska). Vodu pije svaki dan po malo. Od zitarica rizu i to samo u početku i kinou jednom. Rizu sam trenutno izbacila (a sa njom smo poceli) kao i sargarepu i bananu, jer je imala danima uzasan zatvor. Nisam znala da bebe mogu tako da se pate sa tim. Za sada joj dajem samo jedan obrok dnevno u vreme rucka. Pored toga još uvek sisa na svaka dva tri sata.
Hranu je prihvatila onako, nije nešto odusevljena mada i ne manise :).
Nego mene interesuje, kada kazete 'pahuljice' na šta mislite? Npr.rizine. Na celo sirovo zrno rize ili na nešto drugo, šta ja znam... kupovno, instant? I koje zitarice dajete osim pirinca? Proso ne mogu nigde da nađem Imam u kuci amarant i kinou isto su bez glutena. Ali to ne vidim da je neko spomenuo.
Ja uglavnom sve kuvam pa posle ispasiram u blenderu, mada nisu izostajale i kupovne kasice (juvitana, hipp, frutek, jer smo bili dosta u putu).
Barilli
(jane_of_all_trades)
28. februar 2010. u 02.18
Ćao Loly, ti si dobar asortiman hrane već uvela.

Što se tiče piletine, pošto ja tu tezu zastupam, mnogo je bolji batak nego belo, masniji, ima više gvožđa. Da se odmah tu nadovežem na pahuljice, znači u pitanju su instant pahuljice koje u dodiru sa tečnošću odmah nabubre. Pirinač zatvara, kao što se i vama desilo, a pahuljice se daju kao zbog gvožđa, pa po toj logici ja mislim da je bolje dati pileći batak.

Mi koristimo još i oatmeal, i barley, to ti je ovas i ječam. U poslednje vreme joj kuvam kukuruz, onu palentu sa dečakom na slici, mama mi je donela, ona mi je nekako najslađa. Dodajem i jogurt(kiselo mleko) od pre neki dan. Ovo drugo što si navela od povrća joj sve dobro daješ, samo ne znam koliko ti dugo sisa. Možda se najede od mleka pa nije mnogo raspoložena za čvrsto.

Poz svima
NevernaBeba
28. februar 2010. u 04.03
E svasta, ja tek sam tek sad ukapirala kakav sam lapsus napravila, od obaveza više ne znam ni gdje ni šta ni sa kim pišem.
Lolypopa, možeš u merkatoru da kupis rizine pahuljice - imaš HIPP (na kutiji piše organic cereal pap) ali u te se dodaje adaptirano mlijeko + voda, a imaš i Humanine rizine pahuljice koje se prave samo sa vodom. Ja sam davala rizine pahuljice u početku, kad smo poceli sa uvodjenjem cvrste hrane. Proso imaš na odjelu zdrave hrane u Merkatoru. A kako se sprema kinoa ja bih to pokusala ovoh svojoj da napravim?
I moja curica je samo u početku imala zatvor od mrkve, rize i banane, tako da sam joj te namirnice isto morala ukinuti pa nakon nekog vremena opet uvoditi, ali bas lagano i dosta manje.
I ja sam svojoj pocela da dodajem pileci batak (po savjetu Barili) zajedno sa raznim povrcem. Nekad joj spremim sa krompirom, mrkvom i karfiolom (u koje dodam korijen persuna i celera) a nekad napravim sa slatkim krompirom. Meso da ukus povrcu tako da ona to stvarno super rucka, ali ništa, ama bas ništa nije tako slatko prihvatila kao palentu sa jogurtom! Ljudi moji to je nevjerovatno koliko ona toga može da pojede, nekad pojede i po dvije soljice jogurta i punu cinijicu palente pa se nešto pitam da joj nije previse? Što se tiče voca, moja cura jede sve sto sam joj do sada dala, tu nismo imali problema.
Od povrca, mrstila se na brokoli, gadio joj se, tako da samo ga izbacili. Tikvu isto obozava i samu i kad joj u to dodam krusku...meni je malo cudna kombinacija ali eto, ona to pojede bas slatko. Obozava i pecenu jabuku tako da joj jabuku uglavnom dajem tako, pecenu, ponekad skuvanu.
Toliko od nas dvije, pozdravcic za sve vrsnjakinje i mame!

p.s. ZanaJS, male bebe imaju refleks izbacivanja hrane jezikom, negdje do 4.og mjeseca (kod nekih beba i kasnija) bebin mehanizam gutanja je napravljen da sisa, a ne da zvace, mislim da to nema veze sa apetitom.
Vesna-DK
(Student)
28. februar 2010. u 07.12
Drage moje mi muku mucimo :-(
Aleksandra je uzasno prehladjena - isto kao i sto je tvoja bila Neverna + sto već 7 dana ima temperaturu. Već dva puta smo bili kod doktora ali kažu da je virus i da samo cekamo. Ja pravo da vam kažem bojim se da joj ne predje na pluca jer joj se taj slajm spusta dole a ona ne može da iskaslje, tako da je to odlicna podloga za razvoj bakterijske infekcije tj upale pluca.
Juče skoro ceo dan ništa nije jela, nije čak mogla ni da sisa jadna jer joj je nos bio zacepljen :-(

I još na sve to sam juče dobila menstruaciju prvi put :-(
Zbogom uzivanje...

E sad što se tiče pahuljica - mi ulavnom ne koristimo instant pahuljice, nego kupujemo heljdino brasno, brasno od prosa, palentu i pirincano integralno brasno.
Jedino sto sam probala od instant pahuljica jeste podravkin rizolino, zato što ima najmanje nepotrebnih dodataka i poboljsivaca ukusa koji se nalaze u Nestle, Hipp i ostalim instant pahuljicama.

Pozdrav malim vrsnjakinjama
Lolypopa
28. februar 2010. u 08.41
Uh ja se ne usudjujem još uvek da joj dam ovas i jecam (koga jednom zmija ujede...). Isto za mlecne, kravlje proizvode, jogurt i sl.da nije rano? Možda sam ja previse zategnuta :).
Bas ću da pogledam za te pahuljice, to je nešto kao Lino i Baby King.

http://www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/djecja-hrana/lino-rizolino

Bebo evo imaš na ovom sajtu u vezi kinoe i način pripreme

http://www.biospajz.rs/katalog/kinoa-bio-200-gr.html

Vesna bas mi je zao bebice. Temperatura bas dugo traje, pomaze li paracetamol? A za nosic su najbolje one pumpice i dosta fizioloskog rastvora.
ZanaJS
28. februar 2010. u 18.09
Vesna, probacemo heljdu svakako, samo sto je ovde predlazu posle pirinca, ovsa i jecma, tamo negde oko osmog meseca.

NevernaBebo, znam ja za taj refleks, stiti bebe da se slučajno ne udave stranim telom u ustima, i obično nestaje negde između 4. i 6. meseca. Moje bebce evo 6 meseci i 10 dana i još tako izbacuje hranu. Šta da radim, i starija curica mi je bila necojed u početku, tek krajem sedmog meseca je prihvatila cvrstu hranu.

Pozdrav i brzo ozdravljenje za prehladjene bebice!
Vesna-DK
(Student)
01. mart 2010. u 04.25
Loly
ovde je heljda od 4. meseca jer takođe ne sadrzi gluten, a ovas i jecam su tek od 8. meseca. Raz može od 6. meseca.

Aleksandra je izgleda bolje - jutros nema temperaturu tj granicna je 37,5C. Opet sam pokusala sa kasom ali nam ponovo traljavo ide. Drzi u ustima dok se skroz ne razvodni i onda joj samo iscuri iz usta.
Sad neće ni da sisa izgleda zato što je ukus mleka promenjen zbog menstruacije :-(
NevernaBeba
02. mart 2010. u 17.21
Vesna, kako ti je beba danas? Ja čitam redovno ali ne stizem bas puno da pišem. I moja ima malo slajma u plucima, i dalje kaslje (uglavnom nocu, ali bas jako), vodili smo je ponovo kod doce, ali nije ništa toliko strasno po njenim rijecima jer nema temperaturu pa nam nije dala nikakav antibiotik, samo sto vise tecnosti i caja od bijelog sljeza treba da se daje. Ona kaže da beba smije da popije negdje oko 150ml tog caja dnevno, a ja sam do sada davala samo po par kasikica pa možda zbog toga nije bilo nikakvih efekata. Hajde valjda će nam brzo ozdraviti naše mrvice. Meni je uzasno kad ju čujem po noćikako se muci jadnica - spavala bi jadna, ali joj kasalj ne da:-(
Loly hvala za link, obavezno ću da joj spremim jedan dan kinou!
NevernaBeba
05. mart 2010. u 18.51
Moja cura je zaradila upalu lijevog uha nazalost. Nisam ni slutila šta bi moglo da bude, mislila sam da je u pitanju prolazna virozica, međutim sinoć joj je odjedanput skocila temp na 39 stepeni tako da sam jutros odmah sa njom otisla kod doktora.
Sad smo na antibioticima i još nekim ljekicima posto i kaslje, ima slajm u plucima i curi joj iz nosica...silno sam se nadala da nije ništa strasno, kad eto šta ispade na kraju. Srećom pa joj makar apetit nije opao, rucka stvarno super hvala Bogu. S tim u vezi, mame ako imate vremena i volje, hajde pišite recepte, ja ostadoh bez ideja a i ne znam šta sad dalje smijem da joj spremam buduci da je ova moja prava mala klopalica:-)
Eto, cisto kratki briefing od nas dvije:-) Pozdravcic i cuvajte svoje malisane
Lolypopa
05. mart 2010. u 18.58
Barilli gore si ranije pisala da bebi nisu bili simetricni nabori na butinama pa ste proveravali kukove. To mi se urezalo u secanje pa sam danas obratila paznju kod moje bebane. Ni njoj nisu simetricni, pa me zanima jesi li ti to pretpostavila da ima veze ili stvarno može da ima veze? Mi smo skinuli siroki povoj sa mesec ipo na prvoj kontroli, i posle na drugoj sa 4 mes. isto je sve bilo u redu.
Lolypopa
05. mart 2010. u 19.14
Ooo mukica :( Za tako male bolesne bebe jako je važna redovna toaleta nosa, da ti respiratorni putevi budu prohodni kako bi se sanirala upala. Puno fizioloskog rastvora i pumpica su zakon, a treba je sto vise drzati uspravno kad je budna i kada spava treba postaviti nešto ispod duseka tako da glava bude uzdignutija. Mi smo imali blagu upalu uveta pre dva-tri meseca i isto zapusen nosic pa je pila sinacilin i neke kapi smo joj stavljali u usi. A febricet samo u prvi cas da prođe bol i sve joj je odmah pomoglo. Bilo mi je zao sto pije antibiotik tako rano ali šta da se radi.
Barilli
(jane_of_all_trades)
05. mart 2010. u 19.18
Cao Loly

ma gde bih ja to pretpostavila, nego na kontroli 4mes, kad se Selina već fino podgojila, doktorka je primetila da jedan nabor na zadnjoj strani butina je naglaseniji na jednoj nozi nego na drugoj. To može da bude indikacija da je jedan kuk iscasen, ali i ne mora( ovu informaciju sam dobila od kume koja je skoro polagala subspecijalizaciju iz decije fizijatrije). E sad, posto je beba imala 4 meseca, za UZ je bilo kasno(beba je previse jaka da joj se „na silu” izglavi casica pri UZ), a za rendgen rano(nisu se kalcifikovale casice dovoljno). Tako da je ostalo da cekamo kontrolu za 6mes. Sve je na pregledu izgledalo ok, ali smo ipak odlucili da snimimo, da bi bili mirni.

Snimili i sve je OK.
Lolypopa
05. mart 2010. u 19.22
E da, i meni trebaju saveti za kasice. Moja malena neće ništa, ali bukvalno ništa da jede. Moram da joj guram kasikicu u usta a ona dosta toga vrati tako da ne znam šta mi je ciniti. Zanima me koliko kolicinski pojedu vase bebice, jer moja kad se sve sabere ne pojede ni tri kasike dnevno :(
Lolypopa
05. mart 2010. u 19.24
Ooo svi smo tu :)
Barilli
(jane_of_all_trades)
05. mart 2010. u 21.19
Otišla sam bila da nešto završim pre vikenda, danas mi je Pavle u celodnevnom obdaništu pa mi to dodje kao mini odmor. A što ti ne spavaš u sitne sate?

Moram da vam kažem da Selina jede ENORMNE količine čvrste hrane, npr. po obroku pojede 2 teglice. Popije jedno 3-4 mlečna obroka i spava celu noć,od 9 do 7 ili od 8 do 6. Eto tako da znate. Ako vam se bebe bude noću i traže da sisaju-onda znači da su gladne, a onda ih hranite mlwkom i samo se vrtite u začaranom krugu.

Ja sam malo lenja što se tiče uvodjenja novih recepata, novije stvari koje joj dajem su kiselo mleko, ponekad žumance,teleći kotlet,belo ćureće, ujutro kačamak. Trudim se da ispečem tikvu, sladak krompir i da od toga napravim veće količine i zaledim. Moram da priznam da se dosta oslanjam na kašice, kad ne stignem da skuvam ili kad smo u pokretu, kupujem organic, vidim da stavljaju baš dobre sastojke, npr quinoa ili mleveno wholegrain pirinčano ili ječmeno brašno.

Plače mi popišulja, odoh da je hranim
Lolypopa
06. mart 2010. u 06.15
Covece, pa ona za obrok pojede vise nego Hristina za 4 dana, a mladja je :). A jel' bucka? Ova moja ima oko 9600kg. Ja pretpostavljam da će Kiki vise da jede kada joj uvedem mlecne proizvode, zumance i psenicu jer će sve biti mnogo ukusnje. Ovo do sada je sve nešto bezveze...

Avokado je samo prvi put bio slatkast poput tikve i smazala ga je u secundi a posle ne. Sargarepa, grasak, riza... nisu naročitog ukusa a bananu npr. sam smanjila jer zatvara. One pahuljice sto mi je neverna beba rekla nije htela ni da proba.
Sad idem u mesaru da joj uzmem neko fino sveze mesce pa ću nešto da kombinujem. E, a pasulj? Nisam ga davala reko' previse je jak.
A ja sam ti inače nocna ptica. I kad je dojim nocu, da ne zaspim ubijam vreme na „top topu”.
Barilli
(jane_of_all_trades)
06. mart 2010. u 09.11
ma nema ni blizu, imala je 7900g na kontroli 6 mes. Dobro, Hristina je bila krupnija na rođenju. Ne znam, to nocno dojenje je katastrofa. Majka se umori, beba se navikne da jede nocu, dobro napreduje, ali u jednom trenutku će joj biti potrebno mnogo vise od mleka. Mora da stvara naviku da jede cvrsto. Mnoge majke su tako usle u zacaran krug i deca im i sa dve godine loše spavaju, bude se traže mleko po 2 puta nocu. Katastrofa.

Peci joj sladak krompir, tikvu, oni su jako slatki i ukusni, pa još sa mesom. Ove telece kotlete Selina obozava, sameljem ih i mesam sa povrcem, bas daje ukus jelu.

@NevernaBeba, kako je Tara danas?
tweety_m
06. mart 2010. u 10.10
Evo samo sam skoknula na brzaka da se pohvalim da bebac rucka pomalo i povrce, jeo je slatki krompir i pecenu jabuku (ne zajedno).Krompir mu se dopao a na jabuku se malo mrstio.Sad fino rucka ne izbacuje iz usta i čim mu primaknem kasicicu ustima on zine.Sad je definitivno spreman.Pirincane pahuljice su nam još uvijek favorit.Što se noćitice ve 3 veceri za redom se budi oko 2 pjeva, galami dobije malo vode i onda zavisno od raspoloženja nastavi spavati poslije 20-45 min.Onda se budi ponovo oko pola 5 i tad ga hranim.Ja sam mu ovaj obrok u 2 izbacila jer je definitivno bila navika sisa 2 minuta i ponovo zaspi.Sad nam je malo problem jer se okrece sa ledja na stomak i to radi po noćii onda galami da ga vratim nazad (tu se javlja moj unutrasnji glas paranoje ziva sam isprepadana da se ne ugusi).Sad sam vidjela da se zalite na zapusene nosice, ja sam koristila metod sa youtube za zapusen nosic, sjecate se jedna mamica je ostavila davno (kad se sipa rastvor u jednu nosnicu a ono izlazi na drugu) i jednu noc je bebac spavao u bouncer foteljici jer ga je nosko bas zezao, i to je bio spas.Pokusajte bar par sati da tako odspavaju bas im pomogne a i nama.Pozdrav!
Vesna-DK
(Student)
07. mart 2010. u 07.58
Neverna bas mi je zao za upalu uha. Iz mog iskustva mogu da kažem da kad god dete ima temperaturu 39 i navise tu se radi obakterijskoj infekciji (uho, grlo). I moj Andrej je 10 dana bio na penicilinu. 3 puta sam ga vodila doktoru i vracao nas je kuci sa objašnjenjem da je virus. Mi dodjemo kuci a ono temp. 40,2 - on na oci ne može da gleda. Mi mu tu damo penicilin i već posle prve doze dete zivnulo. Posle 5 dana ga odvedemo na kontrolu i bio neki drugi mlad doktor i izmeri mu pritisak u usima (sto nas doktor nikad nije radio) i kaže da još uvek ima upalu i da nastavimo penicilin još 5 dana. Sad je hvala bogu ok.
Aleksandra je isto ozdravila i mene prošla menstruacija tako da smo opet u plus fazi. Ona vise nije kenjkava po ceo dan i pocela je pomalo da prihvata kasice. Nosno budjenje njeno nije samo zbog gladi nego i iz navike. Sad smo uveli princip da mora da prođe minimum 4 sata od zadnjeg dojenja. Tako da ako se u međuvremenu budi (a budi se vise puta) ja ju samo uzmem u narucje da ju utesim, ona vristi nekih minut-dva-pet i prestane i onda zaspi. Sto će reći da definitivno nije gladna.
I dalje se držim svoje reci, čim pocne malo bolje da jede kasice biće definiivno odvikavanje od nocnog dojenja pa kud puklo.

A sad posto deca neće da mi spavaju :-) idem - pa ću kasnije napisati nekoliko recepata.

Veliki pozdrav svima i brzo ozdravljenje „nevernoj bebi” :-)
Lolypopa
07. mart 2010. u 13.34
A kako dajete bebama vocne kasice, od svezeg ili još uvek kuvanog voca? Npr. jabuku, krusku... Ja sam joj danas spremila pecenu jabuku pomesanu sa malo rizinih pahuljica, nije bila odusevljena.
Vesna-DK
(Student)
07. mart 2010. u 14.46
Loly do 6. meseca samo kuvano/peceno zbog vocne kiseline koja nije bas dobra za bebin stomak. Posle 6. meseca može i sveze.
NevernaBeba
07. mart 2010. u 15.11
Hej drage moje, evo i nas konacno da se „upisemo”:-)
Tara je još od juče bolje, nema temperaturu, ne curi joj nosic a nije ni zapusen vise, nije placljiva i kenjkava ali zato se nocu i dalje dva tri puta bas jako zakaslje, kao da bi nešto iskasljala ali ne zna kako pa je to muci. Što se tiče uha - ranijih dana je vristala kad bih joj navlacila odjecu preko glave a sad je mirna tako da pretpostavljam da je prestao bol u uhu. Brine me taj kasalj, bas nešto podugo traje ali vidjecemo kakvo je stanje u srijedu kad idemo na kontrolu. Hvala svima sto brinete:-)
Loly, i moja cura je na sinacilinu a uz to joj dajem i bisolvon kapi kao i otol h. Ah, ni ja ne volim sto ovako mala mora da prima antibiotike, ali bolje i to nego da se pate:( I mi dadosmo nasoj curi febricet (cepic) i bas je zivnula nakon toga.
E bas ću sad da odem da joj nešto podbacim pod dusek, super si mi ideju dala, hvala puno! Dajem joj kapi „sunce moje malo” i stalno ispumpavam pumpicom iako ratujemo nas dvije samo kad vidi pumpicu:-)
Ova moja isto može puno da pojede ali samo ono sto ona voli:)
Loly, jesi li pokusala sa supicom od telecih koscica? Možda da joj pokusas tako za početak, nešto vodenkastije. U to možeš da dodas mrkvu, karfiol, korjen celera i persuna. Ja bih tako pokusala ako neće ništa cvrsce za početak pa joj onda polako uvodila ostale namirnice.
U pecenu jabuku, pored rizinih pahuljica možeš da dodas i malo cimeta radi ljepseg ukusa. Javi kako je reagovala.
Ja nisam ni zumance ni grasak davala, sve nešto mislim da je još rano mada znam da ne treba previse cekati. Jao, ja mislim da je za pasulj stvarno rano, on i nama odraslima zna da bude „tezak” a tek malim bebicama...ma ja mislim da je još rano za pasulj. Sacekaj još koji mjesec, ima toliko drugih namirnica koje možeš da joj das.
Ova moja OBOZAVA jogurt, pogotovo sa palentom, toga bih mogla da pojede koliko god joj uspem nikad joj dosta ali ne mogu za dorucak, rucak i veceru da joj dajem palentu i jogurt:) Danas sam joj dala poslije dorucka jabuku i krusku (ja još uvijek kuvam iz ciste navike, planiram prestati uskoro) da pojede. Pojela je sigurno nekih 150 gr, a ostalo sam joj pomijesala u jogurt tako da je ispao bas super vocni jogurt. E da, posto obozava jogurt iskoristila sam to pa sam joj ubacila i kefir. Jesi li pokusala sa jogurtom, kako je reagovala?
E da, ja svojoj npr. dajem i tikvu pecenu zajedno sa kuvanom kruskom, to obozava. Ponekad slatki krompir, nekad kuvan, nekad pecen, nekad sam nekad sa pilecim batakom.
Za rucak su nam za sada zastupljeni pileci batak i telece koscice - zajedno sa raznim povrcem naravno i to obozava.
Barili, kako spremas telece kotlete i curece meso? Isto zajedno sa povrcem kombinujes?
Znaci, što se mene tiče ja joj za sada za rucak uglavnom kombinujem povrce sa mesom, za dorucak je uglavnom palenta i jogurt, negdje oko podne voce (isto uglavnom kombinovano)a za veceru je nekad kasica od heljde, nekad samo mlijeko, nekad dojenje (opet mi naisla minus faza). Da napomenem da je između ovih obroka obavezno ukljuceno mlijeko (nekad adaptirano mlijeko a nekad dojenje).
Samo još da napomenem da razna keksolina, grizolina, rizolina vise neće ni da okusi, nemam pojma zašto a rado bih joj davala uvece pred spavanje. Da ne zaboravim, ni moja vise neće te rizine pahuljice. U početku je ruckala super, znala je da popije i do 210ml, a sad neće ni da okusi. Isto tako, ne voli ni hipp kasice od povrca.
E da, što se tiče avokada, ja ne znam kakav je na zapadu ali ovaj sto ja svojoj curi kupujem je uzasno bljutav tako da moram da ga pomjesam sa bananom. Sam avokado ne bi nikad pojela...a ne bi vala ni ja :)
Au Vesna i ti dobila znaci. Ali, sad to i nije tako strasno posto joj ionako uvodis cvrstu hranu pa neće biti gladna kad tebi naidje minus faza, moći će da rucka nešto drugo. Hvala na lijepim zeljama i super sto je Aleksandra ozdravila!
Eto, drage moje ja se bas raspisah, dosta od mene!:)) Puno pozdrava za sve mamice i bebice!
p.s. jedva cekam recepte:)
jfk
08. mart 2010. u 08.51

Vesna-DK(Student) jesi li mjenjala mail? posladoh na onaj od prije, pa dobih poruku da ne fercera;)...

javni se, pozdrav!

Vesna-DK
(Student)
08. mart 2010. u 11.16
Hej draga, sad sam proverila i pretrpan mi mailbox :-)
Moram malo rascistiti pa pisi sutra ili na drugi mail. Poslacu ti ja pa da imaš adresu.

Poz
Barilli
(jane_of_all_trades)
11. mart 2010. u 02.26
E cao svima!
Ja sam opet u nekoj umornoj fazi iz raznih razloga (ne mogu da krivim samo bebu) ali mi se organizam posle 7-8 meseci nespavanja navikao na taj rezim, pa se budim i kad se beba ne probudi. Grozno se osecam, preko dana milion obaveza, u kuci i van nje, nekad nemam nimalo predaha do uvece, dok deca ne legnu. Pa onda umesto da i ja legnem sa njima, razvlacim se do posle ponovi i tako prividno „produzavam” tu moju slobodu.

Mi smo se definitivno ustalili natri cvrsta obroka dnevno i 3-4 mlecna obroka između. Prestao mi je pritisak koji sam osecala dok sam samo dojila, da li će biti mleka, da li sam dobila menzis ili imam neki drugi problem. Samo da vam ukratko nabrojim šta sam sve prezivela posle porodjaja- morala sam da skinem mladez sa dojke koji je izgledao sumnjivo- srećom sve je ispalo ok. Onda mi se zagnojila cista ispod pazuha, koja me mucila on/off mesecima u trudnoći i ispostavilo se da imam tu stafilokok koji se namnozio-znaci ispod pazuha a ja dojim-posle neuspesnog lecenja antibioticima otisla sam na operaciju te ciste gde sa klasicnim usivanjem, koncima itd. Posle svega toga mi se nešto zakomplikovalo sa spiralom koju sam stavila posle porodjaja. Uzas! Eto ne znam šta mi bismo da vam se ovako izjadam, ali ne mogu vise. Da napomenem da imam sigurni 10+kg viska koji nikako neće da spadnu, a i ja se mnogo ne trudim, doduse. Ledja me rasturaju neprekidno.

A šta kuvam, da se vratimo na mundenije teme: evo danas sam pekla tikvu, onu u obliku kruske u rerni, i onda je samlela, dodala pileci batak. Nisam stigla, ali još bi u tu tikvu drugom prilikom dodala sladak krompir i sargarepu.

@NevernaBeba, ako dajes brokoli, nemoj samo to, nego pomesaj npr 15%brokoli i ostalo neko sladje povrce. Što se tiče kotleta, ovde je teško naći teletinu, a ja sam pronasla jednu italijansku samoposlugu, i tu kupim ko suplju kost(telecu) a oko nje je snicla. To je jako slatko i lepo meso. Samo izdinstam na kap maslinovog i posle dodam vodu da se krcka. Evo sutra bi mogla zumance, nisam joj davala nekoliko dana. Avokado smo poceli da jedemo sa jogurtom, vise voli nego sa bananom.

Pozdrav svima, ja se nadam da se neću pobuniti i protiv interneta, poceo je malo da me nervira, pa razmišljam o nekom kratkotrajnom strajku.
NevernaBeba
14. mart 2010. u 17.39

Barili, hvala ti na savjetu, i mislila sam bas sutra da joj dodam brokoli u nešto, napravicu neku kombinaciju sa povrcem.
I ja sam ti u umorno - depresivnoj fazi, ne mogu vise ni da mislim od umora i obaveza sa kojima se priznajem, jako teško borim, šta me snadje majko moja. Neka si se pozalila, makar je ovaj forum uvijek prepun predivnih zenica koje su tu da napisi par rijeci podrske. Zato i volim ovaj forum.
Pusa svima
Barilli
(jane_of_all_trades)
15. mart 2010. u 20.50
Prestajem da dojim! Iako sam svesna da njoj odavno moje mleko nije glavna hrana, ipak mi je teško :(

No dobro, zadovoljna sam i sa ovoliko, s obzirom na to koliko mi je varirala proizvodnja mleka i sve druge komplikacije.

Ponovo mi se javlja problem ispod pazuha i da bi ga ubili u korenu moram da pocnem sa doksiciklinom- opasan antibiotik ako dojite ili ste u drugom stanju. Eto tako-dolazi proleće, idemo dalje, a ja imam jednu predivnu devojcicu!
Lolypopa
15. mart 2010. u 22.50
Hej drugarice! Nemoj da brigas! Ipak, dosta si je i dojila pa nije malo 7 meseci. Resi taj problem a ona ti i ovako super rucka. Kod nas to još uvek kolavo, ne voli da jede pa to ti je, na silu joj ubacujem hranu.
Hoće neke vocne kasice a samo jedan dan smo imali gde je sva tri obroka smazala, za rucak je bila ako se dobro secam, kasa od krompira, tikvice, zute boranije, zute paprike, secerca i piletine.

E da, dajem joj ponekad juvitanin sokic od tikve. Ljudi moji popije ga u cugu! Nije to, nego što se ova starija, inače jako probirljiva, otima za njega!
NevernaBeba
16. mart 2010. u 18.07
Ma super si izgurala sedam mjeseci s obzirom da si imala problem sa dojenjem skoro od samog početka, kao i ja, nemas razloga da budes tuzna.
Mi još uvije sikimo, dva puta dnevno, eventualno nekad se desi 3x ali se ne opterecujem vise toliko time jer sad rucka cvrstu hranu. Mene vise muci što se njoj kasalj opet vratio, ovaj put mnogo jači nego ranije. Sutra OPET kod doktora da nam OPET prepise antibiotik:(
Barili srećno sa izljecenjem, cuvajte i ljubite svoje predivne djevojcice
Vesna-DK
(Student)
17. mart 2010. u 16.41
Barili ne brini - dojila si ju onaj najvazniji period - prvih sest meseci.
Neverna zao mi je da je ponovo bolesna. I moja je :-( Ne kaslje ali je sva zacepljena već 3 dana i ima temperaturu. Nisam je vodila doktoru jer znam šta će reci - virus...

Međutim uprkos prehladi napredujemo sa ishranom. Sada već svaki dan pojede lepu porciju kase od zitarica sa dodatkom malo vocne kasice. Zasad se držimo heljde i kukuruznog brasna jer joj to najbolje ide a dodajemo razno voce u njih.
Već 5 dana pokusavam da joj uvedem drugi obrok uvece - veceru. Međutim to je cista katastrofa. Pokusala sam kao bazu da stavim krompir i onda dodajem razno slatkasto korenasto povrce (sargarepa, paskanat, koren persuna) međutim ona čim to oseti u ustima bukvalno pocinje da se gusi. Sva se zacrveni u licu i kaslje i bukvalno kao da se gusi. Mislim da joj se ne svidja konzistencija krompira. I sa sinom sam imala taj problem. Tako da sam odlucila da ću kao bazu da joj kuvam kasu od pirincanog brasna i onda u to dodajem povrce a bogami sad možemo i meso jer je napunila 6 meseci.

Vodu inače odlično pije - i dalje iz solje :-)
svirena
(teaser)
18. mart 2010. u 01.49
Vesna-Dk, i mi smo loše poceli (Ani je sada 7 i po mjeseci), sa cvrstom hranom smo poceli kada je napunila 5. Traljavo, ali nisam je tjerala i bili smo uporni. Za dorucak sada jedemo ili ovsenu ili rizinu kasicu plus mlijeko poslije ili jogurt sa vocem i ovsenim brasnom (sve smuckamo zajedno, od voca obično avokado ili banana). Ujutru dodajemo i probiotike u hladan jogurt zbog ojeda guze po preporuci pedijatra.

Za rucak joj skuvam ili teletinu, piletinu, curetinu (proteini), plus povrce-grasak, slatki krompir, korijen persuna, mrkva, karfiol, brokoli..(2 ili 3 povrcke). Supicu izmiksamo, sada već malo krupnije.Umjesto kuvanog, nekad tikvu/krompir/mrkvu (obični ili slatki)ispecemo u rerni (zamotam u foliju i bude gotovo za cas).

Kod Ane sam primijetila da bolje jede u podne/popodne nego predvece kada je već nervozna-probaj drugi obrok da uvodis u tom periodu. Ne znam kakav vam je raspored sa spavanjem, ali generalno puno bolje će jesti ako je naspavan/a, probaj obrok nakon popodnevne/jutarnje dremke.

Mi do sada nismo bili bolesni, kuc, kuc, kuc, ali nas muci osip na guzi/pisi otkad smo krenuli sa cvrstom hranom. Ako neko ima neki prijedlog/savjet, zahvaljujemo.

Puno pozdrava drugarima i drugaricama!

Mi imamo još i uzinu, tj. vocni obrok-nekad dodam u to i ovseno brasno ili opet malo jogurta.
NevernaBeba
18. mart 2010. u 05.38
Joj ljudi ja više ne znam šta da radim. Juče smo opet bili kod drugog doktora, dao joj omnitus sirup i marisol kapi za nos u spreju, međutim, moje dijete se nocas vise puta zagusilo od kaslja:( Pa ja ne znam kome vise da se obratim jer smo obisli tri doktora (ovaj juče je čak pulmolog) i niko nije uspio da joj zaustavi kasalj koji je sve gori i gori. Jedan doktor kaže viroza, drugi to je od zubica a treci kaže jednostavno - nije to ništa, a ona se i dalje davi od kaslje, sve vise i vise.
Citala sam nešto teme ovuda, neko je spominjao da je taj noćnikasalj u stvari astma, o Boze. Ako imate nekih prirodnih ljekova koji pomazu, napisite molim vas. Da napomenem da sam pokusala do sada sa odizanjem glavice, sa cajem od bijelog sljeza, sa stavljanjem vode sa lukom u njenu sobu...i ostalim sto sam navela ranije, ništa nije pomoglo.
Svirena, moja cura je par sedmica po rođenju imala ojed na guzi i po preporuci patronazne sestre mazala sam joj nystatin mast - prošlo je u roku dva dana, pa možeš da pokusas. Srećno svima
Vesna-DK
(Student)
18. mart 2010. u 05.56
Neverna jeli suvi kasalj ili iskasljava nešto?
NevernaBeba
18. mart 2010. u 11.16
Cao Vesna, nije suvi kasalj u pitanju. Slajm joj se valjda iz nosica spusta u grlo i u pluca, tako da je u pitanju vlazni kasalj pun slajma koji ona ne zna da iskaslja pa je to zagusi. Evo je i danas čitav dan, čim zaspi (spava samo na ledjima, neće drugacije) nakon par minuta se probudi kasljuci.
Barilli
(jane_of_all_trades)
18. mart 2010. u 11.21
Bas mi je zao što se Tarica toliko muci. Kod nas je ovde dosta suv vazduh, pa sam ja kvasila peskir nocu kad je Selina kasljala.

Za ovaj Tarin kasalj, stvarno ne znam ništa prirodno a da nije na bazi meda. Pokusaj da stavis jastuk pod dusek i da je tako držiš uzdignutu u krevecu ako se ne okrece puno

pozdrav
NevernaBeba
18. mart 2010. u 11.48
Cao Barili, evo sad sam zvala doktora koji ju je juče pregledao (koji je pulmolog btw) i on kaže da „to ona ima bronhitis i treba da dodje na inhalacije”. E svasta. Ništa, idemo sad i to da odradimo, ne mogu da je ostavim da se muci ovako.
Stavljala sam joj cebe veliko juče ispod duseka ali ništa nije pomoglo. NIje mi jasno samo kako je to tako zaradila. Još niko nikad nije imao bronhitis u porodici.
Čujemo se kasnije ljubite i cuvajte svoje curice i deckice
Vesna-DK
(Student)
19. mart 2010. u 05.10
Neverna, evo i moja kaslje :-( Celu noc je kasljala - isto ima produktivni kasalj a ne suvi. Moj doktor kaže naravno da je to virus i da će proćisamo od sebe. Takođe mi je rekao da ne treba davati nikakve sirupe za zaustavljanje kaslja jer taj slajm i treba da izadje napolje.

Nemoj da se plasis ako ima bronhitis. To mnoga mala deca imaju pa izrastu iz toga.
Ja sam imala kao dete a evo sad ni traga od toga već zadnjih 15 godina.
Lolypopa
19. mart 2010. u 06.08
Mukica :( Sve sto ti kažu doktori da je, uzmi sa rezervom ali naravno poslusaj u vezi terapije. Ne mora da znači da je bronhitis a i da jeste nije to strasno.


I mi smo svi bili bolesni ovih dana ali ništa strasno. Beba je imala temperaturu jedan dan i noc i to je to. Meni je cudno koliko su nam bili razliciti simptomi a ocigledno da je isti virus jer se prvo razbolela starija cerka, imala blazu upalu uveta i grla, boleo je stomacic i onako je bila smalaksala a za kasalj joj je bas pomogao sirup od belog sleza. Trajalo dva dana?! Odmah posle i beba, pa ja. Meni je sve otislo na sinuse, glava me rasturala i još uvek mi jr zapusen nos.
jfk
19. mart 2010. u 09.21
čitam vas i sjetih se nečeg sto je davno JoannaL pisala...
vase bebe već piju vodu ,zar ne?

e, pa u vodu sipajte sljedeci „sirup” :

dve velike supene kasike lana (cijelog) se prelije s 2dl. kljucale vode. ostaviti da se ohladi. promijesati i procijediti. kasiku - dve sirupa sipati u vodu, ja sam dodavala i u kasice i bilo je okey.

fazon je valjda da taj ljepljivi laneni sirup za sebe veze slajm i onda ga beba izbaci kroz pelenu...

ja uvijek probam kad mi se čini da je puno slajma, nekad zaista pomogne, a nekad ne...

vrijedi pokusati, puse za klince :)!
Vesna-DK
(Student)
21. mart 2010. u 07.38
jfk kako se kaže lan na svedskom? Ne mogu da nađemu recniku.

Probala sam juče uvece Aleksandri da dam kupovnu kasicu od povrca i mesa (Hipp) i to je jela. Ništa, ako hoće to da jede nek jede dok se ne navikne pa ćemo posle preci da domaću hranu.

jfk
21. mart 2010. u 08.39
linfrön

pogledaj ovo, vjerujem da ih i kod vas ima:

www/63CE33575677A0B8C1257261003F6CCE" >http://www.gogreen.se/gogreen/se2.nsf/page.items.www/63CE33575677A0B8C1257261003F6CCE
jfk
21. mart 2010. u 08.40
www/63CE33575677A0B8C1257261003F6CCE" >http://www.gogreen.se/gogreen/se2.nsf/page.items.www/63CE33575677A0B8C1257261003F6CCE

ajmo ponovo...
jfk
21. mart 2010. u 08.41
interesantno ;)
zanemari ovaj prvi dio, kreni od drugog reda :)
NevernaBeba
21. mart 2010. u 15.09
Cao svima! Evo samo kratko da napisem da je Tara danas malo bolje, više ne kaslje toliko, mada se i dalje cuje „rezanje” u plucima. Vesna, posto ti kažeš da si imala bronhitis - da li si dobijala inhalacije i koliko dugo? Ja svojoj po nalogu doktora već 4.dan dajem inhalacije (fizioloski rastvor + atrovent kapi) pa se nešto pitam da joj nije to mnogo? Mislim, ne znam, nisam upucena ali mi je nešto punao da je inhaliram na svakih 8 sati ovako malenu:( I tako do daljnjeg do doktor ne kaže. I da, u pitanju je opstruktivni bronhitis - je l' on hronican?
A i zubici su poceli da nas zezaju, pa se i tu mucimo:( Eto, bukvalno, do juče je bila veselo, raspoloženo dijete a sad se totalno poremetila. Jedino je dobro sto i dalje stvarno super jede, pa sam prestala većinu hrane da joj miksam i umjesto toga samo izgnjecim viljuskom.
Jfk - hvala na savjetu, bas ću sutra da potražim lan pa da joj i to dam jer je puna slajma.
Puno pozdrava svima mamicama i bebicama
Vesna-DK
(Student)
22. mart 2010. u 04.08
Neverna, meni su bili dali dijagnozu hronicni bronhitis ali interesantno nisam dobila inhalacije kao terapiju. A to me je mucilo sve do 18-te godine i to apsolutno svake godine u isto doba: mart-april. Radili su mi alergo test i pokazala se mala rekcija na nikotin i receno je da trebam potpuno izbegavati prostirije u ojima se pusi. Ono sto ja pamtim iz tinejdzerskih dana jeste da sam se znala probuditi u pola noćii gusila sam se - kao da nisam mogla da udahnem vazduh dovoljno duboko. Znam da sam dobijala neke lekove - pretpostavljam antibiotici jer su bile tablete a ne inhalacije.
Ali kao sto rekoh kako sam se preselila u Dansku - dakle nekih 11 godina ni traga od svega toga. Sto je opet potpuno nelogicno jer je ovde klima katastrofalna za plucne bolesti (mnogo vlage i ovde malte ne svako drugo dete ima bronhitis).

Baba mi je inače od prirodnih lekova davala sledeće: prepelicija jaja da pijem (fuj!)
sok od cvekle sa medom
u izdubljenu rotkvu stavljala med pa sam to svako jutro morala da uzimam po kasicicu tog meda sa rotkvinim sokom.
Ma svasta je jadna pravila - šta god bi čula od nekoga :-)
jfk
22. mart 2010. u 04.43
...sjetih se nečeg, mi smo isto krenuli s kupovnim kasicama na početku i bila je mnogo bolje reakcija na njih nego na moje umjesno kuvanje:).

ja sam skontala sljedece : ja nikad sa onim stap mikserom ne mogu dovoljno „glatko” da izmutim sastojke a da pritom ne budu ljepljivi. pogotovo krompir - cista katastrofa! on ,čini mi se, bude najgori...

pa sam ja to malo batalila i krenula s kupovnim. malo po malo sam onda kupovne mijesala s necim sto izmixam i islo je...

i tako jedan perion dok ponovo nismo presli na moje mixarije :)

sretno!
NevernaBeba
23. mart 2010. u 20.06
Vesna, eto kod nas ukljucuju inhalacije čim osjete slajm u plucima, a kod moje curice ga je bas bilo. Uglavnom, sad je bolje što se tiče bronhitisa, nema vise slajma i ne inhaliram je vise ali je zato zadnja dva dana imala temperaturu preko 39 i non stop je bila kenjkava, razdrazljiva, kmecala je po čitavu noc dok je nismo odveli doktoru gdje se pokazalo da sad ima jaku upalu desnog uha (prošli put je bilo lijevo uho).
I eto nas opet na antibioticima a nije prošlo ni 15 dana od kako smo zavrsili sa prethodnom turom.
Sad je bolje, temperatura je spala i ona je raspoložena i nadam se da je doslo krajnje vrijeme da moje mache malo prizdravi...dugo mi se nešto muci!
Što se tiče hipp kasica ja mislim da su one super ali ova moja neće ove slane kasice ni da okusi. U obzir dolaze samo vocne i one za laku noć e te obozava.
Pozdravcic svima od srca!
Barilli
(jane_of_all_trades)
01. april 2010. u 02.31
E sad posto smo apsolvirali dohranu i cvrstu hranu, da vidimo je l vam bebe puzu, je l se podizu na noge itd.

Moja još ne, lezi na stomaku i nešto pokusava, ali nikako da krene
Lolypopa
01. april 2010. u 04.53
A ja taman pomislila kako se tema ugasila :)

Moja Hristina je koonacno pocela lepo da ruska! Sada mislim da je problem možda bio u tome sto ona prosto NIJE ZNALA da jede, ili je to bilo navikavanje na razlicite ukuse. Sada lepo zine i uvek sve pojede do kraja. Pre neki dan smo prvi put probali kasicu sa mlekom i pavlaku. Zumance ćemo ovih dana, a za gluten ću još videti.

Inače je jako zivahna i okretna da ja vise nisam u mogućnosti ni pelenu da joj stavim kako dolikuje. Od onog momenta kako se uspravila na noge stalno trazi nešto da se pridrzi kako bi ustala. Vise neće da lezi, ili sedi ili stoji.

Prvo je pocela da puze unazad, sada juri unapred, već grabi sekine igracke sto ovu čini naročito nervoznom. Meni se čini, kako je krenula da će brzo i prohodati, sto meni lično veoma odgovara, jer nemam vise snage da nosim 'Dundu'(tako je moja baka nazvala)zato što je debelo prase :p
Barilli
(jane_of_all_trades)
01. april 2010. u 09.49
Opa, Bravo Hristina! Videla sam ja na flickr-u da je ona ustala!

Mi ovde držimo bebe da spavaju na ledjima, jer nas tako savetuju zbog sids-a a onda su kad ih okrenes na stomak zbunjene i to verovatno usporava početak puzenja. Ne znam, možda je i rano. Pavle mi je tek puzao posle 9 meseci.

Neću da je forsiram, ali sam stavila cebe na patos i provodimo malo vremena na stomaku svaki dan, i već joj je konfornije, ne buni se
NevernaBeba
01. april 2010. u 13.34
O vidjela sam i ja malog dundu na flickr-u, svaka cast kako je cvrsta! I još stoji, onako sva važna:) Moram priznati da je moja cura prava ljenchuga, da je daleko od ustajanja i puzanja! Čak još i ne sjedi skroz samostalno, samo se svali u stranu kad je pustim...:)
Sin mi je propuzao sa nepunih 6 mjeseci, prohodao sa 10 a eto, ona je skroz drugacija.

E ja nisam zavrsila sa dohranom, mene uvijek nešto muci u vezi sa uvodjenjem cvrste hrane. S tim u vezi, zanima me kad se smije dodati kupus, i koliko mlijecnih obroka imaju vase bebice dnevno, tj. koliko puta dnevno sisaju? Tacnije, otprilike koliko bi beba u tom uzrastu trebalo da pije mlijeka?
I što se tiče dojenja, moja beba sad sisa još samo rano ujutru, eventualno nekad poslijepodne jer je pocela da odbija siku, izgleda da joj se više ne svidja:)

cao svima
tweety_m
01. april 2010. u 15.21
Evo i mene opet sa dohranom.Udavih na temi nize o nasem ekcemu i evo šta se desava u zadnje vrijeme: ja sam mlijeko skroz izbacila iz upotrebe, i malenom se uz kremu od nevena ekcem povukao i juče mu dam jogurtic vocni, stariji sin ih je tamanio sa 6 mjeseci pravo, a ovaj mali odusevljen jeo ali sve gdje je dotakao jogurt lice je bilo tamno crveno, da bi poslije izasle neke bubuljice na licu gdje je ranije bio ekcem.Danas se jedva vidljivo naziru ali mi pade na pamet da li je moguće da mu stvarno smeta mlijeko i jogurt a bas sam mislila da to uvedemo za doruckic.Mislila sam da sacekam da se lice skroz iscisti pa da za par dana pokusam opet, da vidim da li je to to.Je li se vama ovo desavalo?
Barilli
(jane_of_all_trades)
01. april 2010. u 19.06
tweety, pa zato se i ceka sa mlekom do god. dana, zbog netolerancija, mogućih alergija. Ja lično nisam imala takvog iskustva sa jogurtom, ali moja prijateljica jeste, mali se osuo sa 6 mes. od jogurta. Sacekaj, ne forsiraj.

Samo da napomenem da ja lično ne volim mleko, i mislim da sam lactose intolerant. Jogurt i sireve obozavam, a mleko pijem samo malo u kafi. Moj sin isto nije neki mlekadzija, jogurt obozava. Jedan nutricionista, lekar mi je rekao da ljudi (kao ni drugi sisari) nisu pili kravlje mleko ranije i da je ta netolerancija na laktozu ostala kao rezultat tog „prisilnog” privikavanja na mleko
tweety_m
01. april 2010. u 19.45
Barilli nešto mi cudno tu jer dok god sam ja pila mlijeko mali je imao ekcem.Sad kad premotam film ja već jedno 7 dana ništa od mlijecnih proizvoda nisam jela, i lice mu se ocistilo skroz.E sad ti jogurtici su bebeci, i daju se bebama od 6 mjeseci pa na gore, zato sam i mislila da mogu da mu dajem.Yobaby Stonfield su.A danas mi opet drugarica rece da se intolerancija na mlijeko manifestuje prolivom, toga kod nas nema.Sacekacemo još pa ćemo vidjeti šta će biti, u svakom slučaju povrce nam se svidja i prihavtio ga je super kao i voce.Od mesa je do sad jeo piletinu i njoj nije nasao manu.
Vesna-DK
(Student)
03. april 2010. u 15.29
Drage moje, ni mi još nismo apsolvirali ishranu. Još uvek nam dosta traljavo ide. Uglavnom se trudim da joj ponudim hranu 3 puta dnevno, ali nekad hoće - nekad neće. I dalje neće domaće kasice od povrca i mesa. Čak sam pokusala u Hipp od povrca da ubacim mleveni batak ali odmah je primetila i nije htela da jede. Tako da smo mi još uvek što se povrca tiče na samo dve vrste Hipp-a (sa pirincem, povrcem i piletinom i jedna ona nocna sa povrcem) :-(

Mada još uvek je često bolesna pa možda i zbog toga nema apetit. Danas sam je ponovo vodila doktoru jer kaslje već dve nedelje, ali dobila sam standardni odgovor: obična prehlada - sline se spustaju na pluca i zato kaslje :-(

Što se tiče puzenja - mo još nismo do toga stigli. Još uvek se dosta buni kad je stavim na stomak, ali ipak to radimo svakodnevno. Može da se okrene sa ledja na stomak i obrnuto. I kad je stavim na krevet, ona digne guzu i sve se mrda nogicama, ali ne dize gornji deo tela nego se odguruje glavom i tako prepuzi ceo krevet unatraske :-) Mnogo je smesna - i brat joj je isto tako pocinjao :-)

Nego drtage moje, ono sto mene muci od početka ove teme, a i dalje - to je njeno spavanje. I dalje mi ne spava nocu. Sisa 2 puta tokom noći ali se mnogo cesce budi. Spava u nasem krevetu i čim ostane sama u krevetu - vriska nakon pola sata.

Vise sam na izmaku snaga... (mada to već govorim zadnja 3 meseca :-))
NevernaBeba
03. april 2010. u 16.00
Vesna, je li vam doktor dao neki sirup? Jel joj dajes sljezov cajic? Sigurna sam da nema apetita upravo zato što je prehladjen.
A dusica draga, pa i ona se nešto dugo muci, kao i ova moja ranije. Ova moja je sad skroz ozdravila, kao cigrica je Bogu hvala:)
A inače, znam po sebi, kad sam bolesna ništa zivo ne mogu da stavim u usta. Isto tako, i kad je T bila bolesna, slabije je jela. Ma vidjeces čim ozdravi kako će da se „projede” vidjeces samo:) A možda je i zubici muce uz sve to, pa je zato nastavila i nocu da se budi. Ma ja bih je non stop drzala kraj sebe ako će to da mi obezbijedi sto vise sna:)) Šta ima veze, ja sam sina non stop drzala kraj sebe samo kako bi mogla da se naspavam.
Nego ljudi moji, ova moja bas opasno odbija da sisa! Neće pa neće, a ne mogu da je tjeram. Eto, jedino u snu, kad cvrsto spava e samo tad sisa a budna nema sanse da bi prihvatila siku.
Pozdrav curama i velikim i malima kao i momku (momak od Tweety je blazen među ženama ovdje hehe)
NevernaBeba
03. april 2010. u 16.03
*prehladjena:) ova moja cura lezi pored mene na kaucu (ne spava joj se veceras, ceka Vaskrs:) ) i čitavo vrijeme nogom cuska laptop pa odatle silne greške, ne zamjerite:))
Vesna-DK
(Student)
06. april 2010. u 09.05
Drage mamice, skoro da ne smem ni da kažem ali Aleksandra je izgleda pocela da jede. Juče je imala tri lepa obroka i to jela bez ikakve prisile i sama otvarala usta. Po prvi put je pojela moju domaću kasicu od povrca. Skuvala sam brokoli, sargarepu i kukuruz secerac i izmiksala. Umesto krompira sam skuvala kasu od pirincanog brasna (racunam to mu dodje isto kao i pirinac) i sve to lepo pomesam i ona pojede celu cinijicu :-)
Pošto sam skuvala vise ostavim u teglici ostatak i danas joj to dam i opet je sve pojela. Prosto ne mogu da verujem...

A inače smo poceli sinoć (na tatino insistiranje) da radimo na „projektu spavanje”. Odlucili smo da je vreme da ona pocne da spava u svom krevetu. Trebalo mi je sat vremena da ju uspavam (uz veliku vrisku) i budila se nekoliko puta. Meni je sve to uzas jedan, ali šta ću - moram polako da ju ucim da spava sama jer bolje će spavati i ona a i ja.
Videcemo šta će veceras da se desi...

Pozdravcic svima :-)
tweety_m
06. april 2010. u 12.13
Vesna šta god da se desi ne odustaj.Zvuci surovo ali će biti mnogo lakse i tebi i njoj.
E nisam znala da može kukuruz secerac, a može li palenta da se daje?Meni je to nekako palo na pamet za sada solo a poslije bi moglo nešto da se doda.
Barilli
(jane_of_all_trades)
06. april 2010. u 13.23
Bravo za Aleksandru! Samo napred
tweety_m
06. april 2010. u 15.44
Sad mi pade na pamet Vesna kod tebe su Andrej i Aleksandra, a kod mene su Aleksandar i Andrej.I znaš šta Aleksandar je nekako bio od početka tezi za sve i za jelo i za spavanje, bilo koja rutina islo je povuci potegni,i dan danas je takav i tvrdoglav do daske.Da nije nešto u imenu :)
i ja ne prokomentarisah sto Neverna rece da je bebac blazen među tolikim djevojkama, e da znate drage dame cast nam je i veliko zadovoljstvo da budemo u vasem drustvu!Pozdrav!
NevernaBeba
06. april 2010. u 16.11
Ooo vidi stvarno, koja slučajnost, Andrej i Aleksandra kod VesneDK- Andrej i Aleksandar kod Tweety:)
Ja palentu dajem odavno - negdje od 6.mjeseci, svako drugo, treće jutro nam je na meniju za dorucak skupa sa jogurtom. Moja cura obozava to da jede.
tweety_m
06. april 2010. u 16.28
U super Neverna odoh odmah da je kupim i sutra nam je za dorucak.
Barilli
(jane_of_all_trades)
07. april 2010. u 14.05
I mojoj Selini je srednje ime Aleksandra, a brat je hteo da se zove Andrea (ali mu nismo udovoljili)
Vesna-DK
(Student)
08. april 2010. u 11.16
Uh drage moje - kakav uzasan dan :-(
Aleksandra se probudila sa temperaturom, sav kenjkava. Odem kod doktora i kad je poceo standardnu pricu o virusu (a ona već mesec dana bolesna) tražila sam da joj uradi krvnu analizu koju može da uradi u ordinaciji (crp i leukociti). Leukociti poviseni (za ocekivati) ali to njemu nije dovoljno da joj da antibiotik nego kaže da će nas poslati u laboratoriju da joj rade kompletnu krvnu sliku.
Ja dolazim kuci a ona gori - temperatura 39,6 a već je dobila Paracetamol. Tu ja zovem MM-a koji p**di i kaže da zovem privatnog doktora. Zovem privatnog doktora i on dolazi i kaže da joj je i uho crveno i da leukociti pokazuju na bakterijsku infekciju. Prepisuje joj penicilin ali mi kaže da ipak pre nego sto joj dam da odem da joj urade tu krvnu sliku.
Sedam u taxi i odlazim u laboratoriju. Ona i dalje gori. Tamo mojoj maloj debeljuci ne mogu da nadju venu. Njih troje ju je tapkalo po ruci, stipalo, boli je puta. Ona vristi, place, otima se , stipa ih. Sve to je trajalo vise od pola sata. Dvoje je moralo da ju drzi dok je jedan tražio venu :-(
Na kraju zamalo da odustanu ali ipak ubodose na kraju.
Evo je jadnica sad spava...
Vesna-DK
(Student)
08. april 2010. u 11.24
tweety, stvarno nisam ni ja primetila za imena :-)
Moj Andrej bi se zvao Aleksandar da mu se tata tako ne zove :-) To mi je najlepse ime
jarac34
09. april 2010. u 15.56
Palenta:
230 ml vode, 3 merice od adaptiranog mleka palente, 1 griza skuvati...
Kad se ohladi dodati 1 kuvano zumance ( ako beba jede), kasiku palvake ili jogurta, može i vise ako beba voli... i ja dodam malo maslinovog ulja...
Sve to razrediti ako je potrebno sa mlekom...
Prijatno! :)
Vesna-DK
(Student)
10. april 2010. u 05.51
Ne vole sve bebe palentu sa jogurtom :-)

http://www.flickr.com/photos/23700781@N07/4507590204/

tweety_m
(?)
10. april 2010. u 09.36
Bas je medena, i izraz lica kaže da ne pokusavas vise sa palentom sa jogurtom definitivno.Kako reaguje na antibiotik, je li joj bolje?Evo i mi smo kolektivno zaradili prehladu, prvo Aleksa, odvedem ga kod dr. vratim se kuci,i Andreju u međuvremenu procurio nosic.Nemaju T.Mene boli grlo, a jutros mi se MM zali da i njega boli grlo.
NevernaBeba
10. april 2010. u 10.56

Vesna, taj doktor je stvarno predugo tvrdio da je u pitanju virus, i meni je to bilo malo cudno!! Nije valjda infekcija uha?:( Hajde javi nam kako je cura, jel sad bolje? Dusa mala, kako se mrsti na palentu hahah slatka je kao medic kako je namrstila nosic:-))))
A evo joj drugarice (i palente):
http://www.flickr.com/photos/44013872@N04/4508065020/

Tweety, je l' tvom bebcu prosao ekcem? Jarac34 meni ovo zvuci super, taman sam razmišljala kakvu bih kombinaciju sa palentom još mogla da pravim, hvala ti za ovo!
jarac34
10. april 2010. u 15.07
Nema na cemu Bebo...
Nadam se da će pasti još koji receptic, jer ja ponekad stvarno ne znam šta bi kuvala...
Ako dete voli jogurt (mi bas ne volimo) možeš razrediti sa njim, još zdravije...
Pozz!
tweety_m
(?)
10. april 2010. u 19.28
Ekcem se povukao i ponovo vratio, ja u neinformisanosti mazala kremu 2 dana i slučajno pogledam a ono krema em neispitana na djeci ispod 2 godine em ima crnu etiketu (kao povezuju je sa rakom koze), a poslije dva dana koza je bila glatka, mekana, ma divna i ja prekinem terapiju, nekako sam se istraumirala kad sam procitala sve to o toj kremi .U ponedeljak idemo na 6 mjesecnu kontrolu malo smo kasnili, i taman će dr. pogledati kako izgleda, pa ćemo vidjeti šta će on da kaže.Ovih dana nisam namjerno mazala hidrokortizon jer ako odemo sa blagim ekcemom kod dr on samo kaže it's ok, a ovako ima da mi propise nešto. E danas smo i mi jelu palentu onako solo bez jogurtica jer nam se ekcem pojavio poslije jogurta i mali je odusevljen.Sutra ćemo opet ponoviti.
Vesna-DK
(Student)
11. april 2010. u 06.54
Uh, muke moje niko ne zna :-(
Prvi antibiotik smo morali da promenimo jer nije pomagao. Temperatura i dalje rasla preko 39,5. Drugi antibiotik koji smo dobili je sirokog spektra i pomaze za njenu bolest ali nazalost joj nikako ne prija za stomak. Jadna često povrati nakon uzimanja antibiotika (pa joj onda ponovo moramo davati) i ima uzasan proliv :-(
Ništa vise neće da jede - samo sisa. Očajno spava i kaki veoma često :-(
Nisu usi u pitanju. U sustini doktori nisu odredili tačan izvor infekcije (jer nije detaljno pregledana). moguće je da je respiratorna infekcija, a moguće je čak i da je urinarna. Što ne možemo znati jer joj nisu uzeli urin na analizu.

Šta god da je lecenje deluje jer vise nema temperaturu, ali sad moramo da kuburimo sa prolivom još nedelju dana...
Barilli
(jane_of_all_trades)
11. april 2010. u 14.11
Bas mi je zao, Vesna. Bolesna, pa još ne tolerise lek. Poljubi mackicu. Valjda će biti bolje uskoro.
Lolypopa
12. april 2010. u 09.08
Vesna da si u Srbiji Liobif ampule bi pomogle sigurno za proliv. Ne znam da li imaju nešto slično tamo... Ovako ti preostaje da probaš da ga zakocis sa ishranom, strogo: riza, sargarepa, banana, borovnica je odlicna ali je prerano za nju. Probaj da joj das probiotik ili bar jogurtic sa probiotikom. Mada ne znam kako kad malecka ne može da jede :(
I tecnosti, da ne dehidrira zbog proliva, tu bi već dobro dosao „orosal”

Inače kod je novo -zubic :) evo i drugi odmah provirio! Nedavno smo isli na vakcinu i bas je loše podnela, isto kao i prošli put. Dva dana temperatura. Ima 10 kg, debelguza :)

Mi imamo problema sa spavanjem. Preko dana jedva sastavi dva-tri sata. Uvece zaspi tek posle ponoci, a posle toga se budi nekoliko puta, moram da je uzmem, zaspi na sisi. Znaci uzas! Ja sam hronicno neispavana i problem mi je ujutro da ustanem.

Nego, mene zanima kako vi kuvate supice bebama? Ja nisam nijednom a znam da bi trebalo. Prosto ne znam kakva je to supica bez vegete ili bar soli?
tweety_m
(?)
12. april 2010. u 14.38
Evo i mi da se prijavimo.Isli smo danas na 6 mjesecnu kontrolu i vakcine i dr. nas je vratio bez vakcina jer Andrej ima upalu desnog uva.Nikakve signale nije davao, nosic mu jeste zapusen ali sam ga i maksimalno i cistila bas iz tog razloga, ali eto dobio je upalu.Dobili smo antibiotik amoxicillin 2 puta dnevno po 5 ml.Dala sam mu maloprije prvu dozu pa ćemo da vidimo kako podnosi.Ekcem je isti preporucio mi je suncanje, Aveeno Baby kremu i kad je bas uzasno hidrocortizon 1%, on kaže da nije strasno sad, pa ćemo vidjeti.
Što se supica tiče ja iskuvam prvo dobro batak skinem sa kostiju odvojim meso, vratim u onu vodu u kojoj se kuvalo, dodam mrkvu, celer, krompir isto sitno sjeckan,ne solim ne vegetim, kad je gotovo izblendam i to je to.
Vesna-DK
(Student)
12. april 2010. u 15.11
Loly, mislim da ti je takva zato što je preumorna kad legne u krevet. Probaj ranije da ju stavis bez obzira sto ti ne izgleda umorno.
Mi smo taman bili uhodali spavanje kad nas ova bolest poremeti. Ja sam ju kad sam ju trenirala podizala iz kreveta kad je plakala u toku noćiali ju nisam dojila. Znaci samo bih ju uzela (onako uspravno) bez hodanja cupkanja i sl. i tiho govorila „tu je mama, vreme je za spavanje” čim ona prestane plakati vracala bih ju u krevet. Ona bi naravno odmah ponovo udarila u vrisku a ja bih je samo ponovila isto i sve tako dok ponovo ne zaspi. Davala sam joj da sisa samo jednom u toku noćibez obzira koliko puta se budila. Prva noc je bila katastrofa, druga već laksa, a treću je spavala 5 sati u komadu.
Sad cekam da ozdravi i da ponovo krene da jede, pa ćemo ponovo isti postupak. Sad moram da joj dajem da sisa kad god trazi (pa i nocu) jer ima uzasan proliv od antibiotika a apsolutno ništa drugo neće ni da jede ni da pije tako da ju intenzivno dojim trenutno.

Tweety zao mi je za Andreja. Malo mi je doduse cudno da nije davao nikakve simptome jer upala srednjeg uha uzasno boli. Nadam se da će bolje podneti antibiotik nego Aleksandra. Mada ona je dobila dosta jači od amoxicilina - njen je spektromax (amoxicilin + još jedan) zato što nisu znali tačno šta joj je pa je dobila to što pokriva sve bolesti.
tweety_m
(?)
13. april 2010. u 13.48
E ni meni nije jasno, ni temperature, ni ništa samo mu je nosic procurio.Evo sad sam vidjela bas dobio je amoxicillin and clavulanate potassium sirup.Bas ću poslije izguglati da vidim šta je to.A zeznula sam se do daske zaboravila onima u apoteci reći da mu ubace neku aromu pa sad jedva guta, ruzno mu.
Vesna-DK
(Student)
15. april 2010. u 14.33
tweety kako ste. eJl deluje terapija? Nadam se da nemate ista nezeljena dejstva kao sto imamo mi. Aleksandra pije isti taj lek i uzasan proliv ima. Sva joj se guza osula i vristi kad ju presvlacimo :-(
tweety_m
(?)
15. april 2010. u 15.02
Da ne cuje zlo kod nas nema nezeljenih efekata.E provjeri ja sam juče ukucala na google search i bas dosta osoba se zali na ovaj lijek.Kod odraslih kažu budu i bolovi u stomaku i malaksalost, a bebe opet ne znaju da kažu, za ojed kod beba piše.Možda treba da promijenite antibiotik.Ja sam primijetila da Andrej sad bolje i spava (e sad da li ga antibiotik komira ili ga uvce ne boli vise ko zna).
Vesna-DK
(Student)
15. april 2010. u 15.25
Vi ste onda dobro prošli. Meni je jedna prijateljica doktorka rekla da su to uobicajena nezeljena dejstva. Menjanje nije dolazilo u obzir je je lek dobro delovao na njenu bolest, a sad nam je ostao samo još jedan dan terapije. Još sutra i gotovo, pa onda moramo ponovo nastaviti i sa cvrstom hranom. Zadnjih 5 dana samo sisa.
NevernaBeba
15. april 2010. u 18.55
O pa Loly čestitke na zubicima tek sad vidjeh! Ljubni devojku za nas!
Inače, i ova moja je super napredovala, ima 9100gr, a kako i ne bi kad jede kao prava, postala je pravi pero zdero:-) Ali tvoja je prava debela devojkaaaa sve je premasila haha:-))
A i postala je pravi mali zvrk, imam osjecaj da će da bude nemirna za medalju teško meni:))
Što se tiče soljenja...hm, pa ne znam mnogi će reći da se ne treba soliti, ali ja sam recimo dobila savjet od dva pedijatra da je neophodno makar malo posoliti hranu bebi kako bi se stitna zlijezda formirala, tj. jodirala šta god im to znacilo. Šta vi mislite o tome?
Inače, ja u sve sto kuvam bebi dodajem korijen celera i korijen persuna i to daje super ukus nije potrebno ni malo da se soli pa možeš tako da pokusas.
Tweety, Vesna nadam se da su bebe danas bolje? Mi znamo kako je kad uvce boli tako da želimo od srca da nam se drugari sto prije oporave i pocnu papati sve i svasta.
Puno pozdravcica od nas dvije
Vesna-DK
(Student)
17. april 2010. u 13.02
Drage moje

mi smo toliki baksuzi ove godine da je to prosto neverovatno. Evo taman mi je Aleksandra ozdravila, čak joj je i guza bolje kad evo Andrej zaradi gadan stomacni virus. Samo sam cekala kad će to da se desi jer sam čula da je zavladao po vrticima. Šta god stavi u usta ili povrati za 10 minuta ili ga proliv uhvati :-(
I zamislite ja ga nekidan zezala da ako bude trcao go po kuci maca će da odnese shishu (dolazi nam komsijska maca u kucu) i on sad sedi na nosi i udje maca kad on sav u panici: odnece maca shishu, neće Anej imati shishu vise :-)
Pa sam mu objašnjavala da neće maca da odnese, da maca njega voli :-)

Ako mi Aleksandra nakon svega ovoga još dobije i stomacni virus jadna je ona. A inače je pocela da jede ponovo.
NevernaBeba
22. april 2010. u 09.57
Hej pa drugovi i drugarice, gdje ste, nešto ste se uljenili, niko više ne piše? Vesna kako je djecak, jel ozdravio?? A Aleksandra, jel pocela da rucka bolje?
Nas mnogo nešto muce zubici, juče je napunila 8 mjeseci a još nijedan zubic nije izbio, a kako sve zivo trpa u usta pretpostavljam će uskoro. Kako nam drugari stoje po pitanju zubica? Dobro, znam da je Lolyna beba probila led, ona već ima par zubica, a ostali? Barili, pa gdje nam je drugarica, nešto ste se svi ucutali?
Imate mahanje od nas dvije banjalucanke cao cao
svirena
(teaser)
22. april 2010. u 10.48
Za koji dan punimo 9 mjeseci, a zubica još nema:-)) Takođe sve trpa usta, donje desni se „bijele” pa zubice ocekujemo svaki dan:-))Pozdrav od „inostranih” banjalucanki!
tweety_m
(?)
22. april 2010. u 12.29
Evo nas, danas smo zavrsili antibiotik i nadam se da ci biti kako treba da može da primi vakcine ovih dana.Kasnimo skoro mjesec dana.Andrej je dobio sa 4,5 mjeseca dva zubica, prije toga je imao temperaturu i curio mu nosic.Sad se pripremila i gornja jedinica da probije i dobio je upalu uva i nosic mu curio.Kod nas zubi teško izlaze odbolujemo ih obavezno, a decko puni sutra 7 mjeseci.
Jedemo i dalje skoro svo voce i povrce, za slana jela mi je često krompir osnova a ostalo dodajemo po malo.
Vesna-DK
(Student)
22. april 2010. u 16.39
Drage moje,

Aleksandra je sad na tri obroka dnevno :-) Pocela je lepo da jede. Sad joj se samo od antibiotika pojavila gljivica ali mazemo kremom i poboljsava se.
Andrej je tek danas zivnuo i poceo odjednom da jede ko zmaj. Izgladnelo dete - 3 dana ništa nije jeo. Danas vise nema proliv i bio je dobro raspoložen (dok mu drugarica koja je bila u poseti nije pricepila prste vratima pa je bilo velikog plakanja :-( ali srećom ništa nije slomnjeno).

E da, Aleksandra isto ima dva zubica (donje jedinice) a danas sam bas videla da joj i donje dvojke izbijaju (jedna je već probila). Isto je uzasno nervozna i grize sve zivo.

Pozdrav od još dve bivše banjalucanke :-)
NevernaBeba
08. maj 2010. u 09.28
Vesna, vidjela sam dole na jednoj temi si spominjala da je tvom djecaku za zubice dosta pomogao baby safe feeder, pa posto vidim da si zivjela u BL jel znaš možda gdje bi to moglo ovdje negdje, kod nas da se kupi, mislim na BIH i Srbiju i da li uopste ima toga ovdje na ovim prostorima?
Inače, ova moja cura opet zaradila upalu uha i opet smo na antibioticima a zuba nijednog još ni na vidiku a muce je bas, sve zivo trpa u usta pa bih probala sa baby safe feeder-om posto joj do sada ništa nije godilo kao komad jabuke, a ne smijem da joj dam da ga sama glodje posto odmah odvali komad pa se bojim a ovo bi mi rijesilo problem.
Pozdravcic vrsnjakinjama, mamama i sugradjankama:-))
Vesna-DK
(Student)
08. maj 2010. u 10.40
neverna nazalost nema da se kupi kod nas ni u Srbiji ni u BL.
Ako hoćeš mogu ti nekako poslati.
NevernaBeba
09. maj 2010. u 16.27
Au pa ne znam šta da kažem. Bezveze mi je da te smaram sad sa tim, mislila sam da bi moglo ovdje negdje da se nadje a opet ako imaš nekoga ko ide za BL, ja bih ti poslala pare jer vidim da je to bas dobra stvarcica a danas sam provjerila nema toga ni u Sloveniji da se nadje...hajd' pisaću ti na flickrmail.
Vesna-DK
(Student)
10. maj 2010. u 14.33
Nema frke za novac - možeš i mojoj kumi u BL da odneses. Ja ću da narucim sutra baby safe feeder jer i ovde ima samo preko neta da se kupi. ja inače dolazim u BL 7. juna ali pretpostavljam da ti je to dugo da cekas tako da ti mogu poslati postom. Ostavi mi e-mail adresu ako hoćeš da ti se javim.
Vesna-DK
(Student)
10. maj 2010. u 15.23
Evo ti i link da vidis kako izgleda i koliko kosta. Cena je za jedan drzac sa jednom mrezicom, može da se kupi i ekstra mrezica.

http://www.babadut.dk/product/sikker-frugtkurv-safe-babyfeeder/

Eto pa razmisli treba li možda još kome ako već saljem da li da saljem samo jedan ili vise...

čujemo se
NevernaBeba
11. maj 2010. u 16.58

Cao Vesna! Izvini što se ne javih ranije, ali obaveze me sastavile toliko da više ne znam gdje se nalazim od jutra do mraka.
Evo pišem ti na flickr, objasnicu ti tamo sve, pozdrav
Lolypopa
15. maj 2010. u 09.28
Sada (10 mes.) kada može toliko toga da jede ja sam ostala bez ideja i imam utisak da se vrtimo oko istog. Šta vi ruskate ovih dana :)?

Što se kasica tiče mi smo po starom, kombinujem povrce i meso (ili zumance) uglavnom za rucak, a za dorucak i veceru npr. palentu i jogurt, pavlaku, neku vocnu sa rizom... Uvela sam joj i gluten tek pre neki dan prvi put. Poceli smo sa hipp ovsenom kasom.

Ona ima već 4 zubica i ja bih joj davala nešto da „glodje” :) ali šta? Probala sam koricu hleba ali ona odvali komad pa sam se uplasila da se ne zagusi. Neki keks? Koji, posto svi imaju so, secer, margarin... Flips isto, soju i kikiriki. Probali smo ranije one rizine galete u komb. sa kukuruzom al nešto mi nisu dobre.

Drugo pitanje je u vezi bebine stolice. Kako treba da izgleda u ovom periodu? Ona je uvek umala tvrdju stolicu (kao plastelin i kuglicasto) i kakila je dosta neredovno. Ali već 4-5 dana kaki svaki dan, dosta mekse, pa i po dva puta dnevno. Pretpostavljam da ima veze sa ovsenom kasom i mislim da tako i treba da bude?
Vesna-DK
(Student)
15. maj 2010. u 13.43
Hej Loly, možeš da joj das dvopek da glodje - teško će ga pregristi a može tako da ga razmisto ekanjuje u ustimai glodje po malo. Ja Aleksandri dajem da glodje krastavac - samo da bude dovoljno debeo komad da ne može da pregrize.
Inače ova moja je danas i juče pocela malo da jede. Juče je rado pojela avokado pomesan sa malo krem sira. A danas palentu isto sa malo sira i mleka.
NevernaBeba
15. maj 2010. u 15.13
Jao i ja bih ovoj svojoj tako rado dala da nešto glodje ali ne smijem uzasno se bojim, valjda će biti lakse sa baby feeder-om. Ja sam inače panicar po prirodi:) pa tako ne dajem ništa u ruke da gricka već sve iz moje ruke i uz moje nadgledanje:) Dvopek nismo probali ali isto se bojim. Ja sam juče dala svojoj da gricne krastavac ali ona za sekund odlomi komadinu, isti slučaj je i sa jabukom, biće lakse kad dobijemo baby safe feeder:-)
Inače, gospodjicin jelovnik izgleda otprilike ovako: oko 6 ujutro popije od 210 do 240ml mlijeka, nakon par sati jede nekad voce sa zitaricama a nekad palentu sa jogurtom. Za rucak povrce + meso (danas npr. smo imali mladi kupus, krompir i mrkva sa komadom curetinom), nakon par sati opet pije mlijeko (ne bas nešto mnogo od 100 do 150 ml) a onda za veceru dajem npr. rizine pahuljice, nestle zitarice sa kakaom ili keksolino. Nekad se probudi oko 11, 12 sati i tad isto popije oko 200 ml mlijeka.
Inače, ništa ne miksamo, sve gnjecimo viljuskom a meso sjeckamo nozem.
Da napomenem da ne dajem bas svaki dan meso, nešto mi mnogo da beba od nepunih 9 mjeseci jede toliko mesa? Nekad npr. skuvam samo krompiric napravim pire i to pomjesam sa sitno sjeckanom blitvom.
Ako imate još kakvih ideja za spremanje ruckica za naše bebache, pišite! cmok za bebe i mame!
Lolypopa
15. maj 2010. u 19.20
Bas ću da probam i to sa dvopekom. Uzecu integralni još bolje.
Ma meni taj baby feeder uopste ne deluje primamljivo. Čitam ovde neke ga hvale a nekima uopste nije od koristi.
Ni ja ne dajem meso svaki dan, u prvu si da bi bilo previse, pa i za odraslog coveka se ne preporucuje.

Malo sam razocarana sa ponudom zitarica za bebe u prodaji, sve se svodi na rizu i kukuruz, a od glutenskih je sve psenicno, tek poneka ovsena. A šta je sa jecmenim, razanim, proso? Toliko zitarica...
Muž je drzao neku dijetu ranije pa imam zalihe brasna od jecma, razi i ovasa pa ću da probam ove kasice (osim kikirikija).

http://www.mamaibeba.rs/index.php/bebi-kuvar-kuvar-za-bebe/bebin-kuvar-kuvar-za-bebe-zitarice
e vidite ovo, keksici za bebe, recept

http://www.mamaibeba.rs/index.php/bebi-kuvar-kuvar-za-bebe

NevernaBeba
18. maj 2010. u 12.48
Samo da prijavim da upravo pecem ove prve keksice, stavila sam rizolino pa ćemo da vidimo kako će ispasti, a poslije hoću i ove sa bananom da isprobam. Nešto mi rano još za ove s medom, ne znam...
Pravili smo neki dan i ovaj bebi omlet sa mlijekom...a šta mislite, smije li se neka pavlakica ubaciti ili neki sir ili nešto slično zajedno sa zumancetom pa da se tako isprzi na maslinovom ili biljnom ulju? Imate li kakvih ideja?
Vesna-DK
(Student)
18. maj 2010. u 16.37
I ja da prijavim da je moj necejed poceo da jede :-)
Vise joj ne pravim ništa posebno nego kad kuvam ne solim, p akad je gotovo izvadim prvo njoj porciju pa onda nama posolim i zacinim.
Juče je jela spagete bolonjez :-)

A u jednom kuvaru sam nasla bas interesantan recept za celu porodicu pa sam to danas pravila. Teleca dzigerica sa pireom od tikvica, jabuka i luka. Rucak gotov za 15-20 minuta. Seckani luk, tikvice i jabuke dinstati otprilike 15-20 minuta. Kad je gotovo izblendirati. Dzigericu isprziti ako je isecena, a ako je u komadu može da se pece u rerni. Neverovatno kako ovo sa jabukama dobro ide uz dzigericu.
svirena
(teaser)
19. maj 2010. u 00.52
Pretpostavljam da već znate, ali ovde ima odličnih recepata za naše bebice:
http://www.wholesomebabyfood.com/

Nije da zagovaram i slijepo slijedim zdravu ishranu ali mi ćemo dzigericu da preskocimo, nije dobra ni za odrasle a kamoli za bebe, pa makar bila i teleca. Sve stetne materije i toksini iz organizma se zadržavaju u jetri.
Lolypopa
19. maj 2010. u 17.44
I? Kakav je keksic? Ja još uvek nisam isprobala. Znaci vi već pržite? Ja naravno uvek kaskam što se hrane tiče :).
Definitivno odustajem od „grickanja” jabuke, tosta i sl. još neko vreme.
Probala sam juče sa kriskom jabuke i ona pocela lepo da struze onim prednjim zubicima ko'zeko. Ona srećna, ja srećna, vidim lepo joj ide, samo u jednom trenutku poce da se davi. Mali komadic je bio u pitanju, ali ipak... A ja je u panici zgrabila i pocela Hajmlihov zahvat, pa mi proradi kliker da se ne primenjuje kod dece mladje od godinu dana, samo tapkanje po ledjima, odmah se povratila. Eto tako. Nemojte se zezati.

Jedino one rizine galete se brzo tope u ustima (po nasem iskustvu) samo treba naći dobre. Sad joj dajem mrvice hleba i sira, pa je ko pticica :)
NevernaBeba
19. maj 2010. u 18.38
Vesna, kako si spremala bebi bolonjeze? Odaj nam tu tajnu;)
Inače, ja se još uvijek nisam odlucila na dinstanje lukom a sve se nešto mislim kako bi joj sve bilo ukusnije kad bih joj jela malo prvo izdinstala...moracemo početi i to da uvodimo;)
Loly, ja sam neki dan prvi put isprzila zumance po onom receptu sa sajta mamaibeba.rs zajedno sa adaptiranim mlijekom...eto, to je bilo prvi put da joj dajem nešto przeno.
Što se tiče glutena, ako ti se ne zuri po tom pitanju, imaš one bezglutenske tjestenine za djecu, vidi u merkatoru. Mislim da se zovu schar ili tako nekako. Ja svojoj bebi spremam pilecu supicu sa tom tjesteninom.
E pa keksici su ispali super ali se Tari nisu svidjeli posto kad je shvatila da ne može da ih sazvace i proguta nije vise bila zainteresovana za iste...ali za to mama jeste:D I eto ti moje dijete hehe
Svirena, znam za ovaj sajt ali ga odavno nisam istrazivala, samo u početku kad sam pocela sa uvodjenjem cvrste hrane.
Što se tiče grickanja jabuke, ja sam to isto samo jednom pokusala dati i kad sam vidjela koliko komad jabuke je odvalila i pocela da se davi, odustala sam dok ne dobije još zubica. A i ja sam bas pozurila, tad nije imala ni jedan zub...
Super me podsjeti na rizine galete, bas ćemo isprobati!
Pozdravcic od nas dvije!
Lolypopa
20. maj 2010. u 05.59
Ma uvela sam ja njoj ipak gluten (nisam htela zbog lošeg iskustva sa Janom pre prve godune, ali sve je to pitanje, možda je loše i cekati toiliko dugo, mišljenja su podeljena). Pitala sam nasu doktoricu koja je deciji gastro-enterolog i bavi se pitanjem celijakije (alergija na gluten) kad? Ona mi je rekla da mogu da joj dam psenicu i da se po danasnjim preporukama uvodi već sa 6 mes.
Znam odlično za Schar (Janina ishrana se bazirala na njihovim proizvodima skoro dve god). Samo mi je cudno da kod vas imaju u Merkatoru da se kupe? Kod nas samo u nekim apotekama. To su najbolji gluten free proizvodi.
Ja sam tako pocela da očajavam što se dijete tiče, ceo dan se trudim i onda uvece kad uspavam decu skrkam celu cokoladu :( .

Imam tačno 8kg viska i pre neki dan sam slučajno naletela na ovo

http://žena.blic.rs/Zdravlje/3239/Smrsajte_8_kg_za_mesec_dana_Dijeta_bez_gladovanja

Ja reko' kao stvoreno za mene! E sad stvarno ako se ne budem drzala odrecite me se svi od reda! Taman za mesec dana moram i na plazu pa se isplati.
Vesna-DK
(Student)
20. maj 2010. u 16.46
Neverna, ja svojoj maleckoj sada pravim sve isto sto i nama samo bez soli. A moja verzija bolonjeza je: luk, sitno seckana sargarepa, paskanat i celer (nekad stavim samo sargarepu, a nekad dodam i papriku) se izdinsta malo, na to dodam mleveno meso i još malo dinstam, onda dodam paradajz iz konzerve - onaj sto nije kao sos nego samo na kocke isecen. Kuvam malo sve to dok se paradajz ne sjedini. Izvadim Aleksandri porciju i onda nama dosolim i pobiberim. Što se tiče testa već odavno smo presli na integralne spagete i makarone.

Ja sam dosta opustena što se ishrane tiče i smatram da Aleksandra sada može da jede sve isto sto i mi. Takav je stav ministarstva zdravlja ovde. Gluten se inače ne preporucuje do 8 meseca, s tim sto može raz i ovas od 6. jer sadrzi manje glutena nego psenica na primer.
Mi smo nekidan čak probali i jednu svezu jagodu i bila je prosto odusevljena. Dala sam joj onako celu veliku jagodu koju je ona gnjecila rukama i na sve moguće nacine pokusavala da stavi u usta.

Loly, ti si u Crnoj Gori koliko mi se čini. Cudi me da kažeš da nema raznih zitarica. Mi bas kad smo bili na moru prošle godine kod Pante (pantomarket) smo nasli sve moguće: ovsene pahuljice, razane, jecmene - u njihovom odeljenju „Zdrava hrana”.
Lolypopa
20. maj 2010. u 17.02
Ima kako da ne! Nego sam ja mislila na gotove kasice sa zitaricama bas za bebe do godinu dana, od hipp-a npr. fruteka ili nestle.


NevernaBeba
20. maj 2010. u 17.31
Ma i ja sam svojoj curici odavno uvela gluten, samo još uvijek nismo potrosili kutiju ovih bezglutenskih tjestenina...pa rekoh da se ne baca a preporucila sam ti jer znam da si bila obazriva zbog Jane. Btw, drago mi je da je onaj mali slatkis i pametnica sad ok!! Da, kod nas u Merkatoru možeš da kupis proizvode Schar, imaju posebnu policu sa rafama, sve njihovi proizvodi.
A što se tiče dijete, da ne dužim ja se ljudi moji prepolovih od prošle sedmice ali zato što sam imala gadan problem sa gangrenom na gornjoj jedinici pa mi se sve upalilo joooj neki ludak zubar mi to pokusavao nešto izlijeciti pa mi se sve zakomplikovalo...uglavnom, danas sam operisala i nadam se da one traume od prošle sedmice vise nikad neću prezivljavati uh. Tako da nekoliko dana ništa u usta nisam stavila, sto mi je kad bolje razmislim, dobro doslo:-)
A inače, ja sam još ranije strogo zabranila unosenje bilo kakvih slatkisa u kucu jer sam totalno los karakter po tom pitanju i sve moje namjere i planovi padnu u vodu ako ako se docepam nečeg slatkog. Ostalo mi je još malo stomacica a nasla sam neke super lagane vjezbice za moje zakrzljalo tijelo hehe. Radim svaki dan 3x40 trbusnjaka, evo ti link pa pogledaj:

http://žena.blic.rs/Zdravlje/3242/3_najbolje_vezbe_za_cvrst_i_zategnut_stomak

Samo da još napisem da imaš i one silne kremice sa masazerima da se kupe...ukratko ja masiram noge svako vece i tako skrecem misli od hrane...nije lako znam, ali ako si odlucna da skines kile onda moras malo i da potrpis i da se pomucis jbg i meni je tako jer i ja hoću da se sredim do mora.
Vesna, hvala na receptu za bolonjez bas ću da joj pravim jedan dan. A jel ti dajes bebi bas mljeveno meso iz mesnice, ili sama sameljes komad mesa? Izvini, ja smaram ali me zanima kako druge mamice rade.
NevernaBeba
20. maj 2010. u 17.34
Što se tiče hipp kasica, same zitarice ne vjerujem da ćeš naći (makar ja nisam nigdje vidjela) osim onih standardnih voce + zitarice.
Eto, ja udavih kao i obično:-)
Lolypopa
21. maj 2010. u 03.59
Zao mi je zbog tvojih muka ali drago da je imalo i pozitivnu stranu :).
Znaci ti si dijetu privela kraju! Svaka cast, i ja ću nadam se, nije loše krenulo evo ode skoro tri kg za tri dana, a nisam gladna i jedem raznovrsno. Trebale bi i meni ove vezbe za stomak, ja kao da sam u petom mesecu a pocela sam malo i sa sobnim biciklom.
Ma dzaba mi ovo „spremanje za plazu” kada me strije unakazise. Tu nema pomoći. Nikada nisam volela jednodelni kupaci a sada ću morati da ga nosim.
Vesna-DK
(Student)
21. maj 2010. u 15.40
Ma šta će ti one instant pahuljice Loly? Bolje su ti ove prirodne sto puta. Ja nikad instant nisam pravila jer nema potrebe - i ove se skuvaju za par minuta.

Što se tiče mesa Neverna, ja kupujem mleveno u supermarketu ali OBAVEZNO ekolosko. Znaci mleveno i piletina obavezno mora da bude ekoloska a ostalo kako kad - zavisi šta naleti.

Što se tiče plaze - i meni je stomak još uvek katastrofa a sad u junu idemo za Crnu Goru ali pravo da vam kažem bas me briga za plazu. Muž me ionako vidja golu tako da od njega nemam šta da krijem, a za ostale bas me briga :-)

Ja skidam kile zbog Aleksandrinog krstenja jer hoću da mogu lepo da se obucem i da budem lepa na slikama :-)
Barilli
(jane_of_all_trades)
28. maj 2010. u 02.16
Cao drugarice, malo da se javimo sa novostima. Evo nas u domovini, posle putesestvija po istocnoj obali Amerike. Dobro smo prošli u putu, samo je to ipak naporno i veliki poduhvat, da mi mama nije dosla ne bih mogla sama sa dvoje dece.

Što se tiče Seline, ona je napunila 9 mes. 17.maja, super napreduje, ima 20 lbs i 4oz sto mu dodje negde preko 9 kg, pre neki dan je bukvalno u 2 dana pocela da puzi intenzivno i da ustaje na noge. To je sad već i problem jer kad je stavim da spava ona lepo gospodjica ustane i dere se. Sinoć smo se ganjale do 11. Malo joj smeta i promena vremenske zone, sve u svemu put je naporan i veliki sok za tako malu bebu i njen unutrasnji sat.

Hrana-svasta ruckamo, a poceli smo da uvodimo pavlaku i pomalo sira, kao i psenicno brasno. Nema ni jedan zub, ali sve zvace :) Kod kuce smo jeli i malo ribe, bele kao i losos. Sve je to mazala kao da se rodila na rivi. Još nešto da napomenem, hranu joj namerno ostavljam krupniju, da se navikava na druge teksture, tako mi je rekla pedijatar, a vidim da može. Ona to zvace desnima, vidim uspesno, retko kad nešto „vrati”

Juče mi je bila smesna-dolazim kuci sa Pavlom, a ona sedi na patosu i nešto se igra. Obično u takvim trenucima se jako nasmeje, obraduje kad me vidi. A juče mi je-mahnula- ja se odusevila. Kao-cao mama!
Lolypopa
10. jun 2010. u 19.07
Cao drugari! Nešto nas nema u poslednje vreme... sve može da se rucka pa vise nemamo dileme :)

Samo da javim da smo ovde u Srbiji slučajno nasli zitarice za koje sam mislila da ne postoje na trzistu (u stvari ne postoje u CG). Ja sam tako nešto (bas za bebe) dugo uzaludno tražila -kombinaciju vise od dve zitarice u jednom ili bar neku od prosa, razi... Ovde (od Milupe je) imaju čak 7: pšenični griz, ovas, pirinčano brašno, proso, ječam, kukuruzni griz i raž. Ja Kiću spremam sa mlekom za dorucak i ona bas voli.
Raznovrsno nema šta! Imaju super ponudu, a ja sam mislila da imaju samo mleko i vodu :p

Jeste da smo malo zakasnili ali možda nekoj drugoj mami-bebi bude od koristi.

http://www.rossmannversand.de/DesktopModules/WebShop/images/full/331913_1.jpg
tweety_m
(?)
29. jun 2010. u 13.36
Prijateljica mi je skrenula paznju na jedan sajt, ima simpaticnih recepata pa evo da vidite šta sve ima, možda nađetenešto da vam se svidja.

http://www.mojabeba.rs/category/recepti/

Što se nas tiče, 23.juna smo napunili 9 mjeseci, imamo 6 zubica (4 gore i 2 dole), pomalo ruckamo, evo mame mi skrenuse na temi nize da se malo hranimo pa smo i pojacali nemlijecne obroke.Nego sve me strah da se pohvalim da ne izbaksuziram, samo ću da vam sapnem da nam se ekcem skroz povukao i da smo poceli da jedemo jogurtice i super nam ide.Nasla sam ovdje u USA sto bi rekli 3 u 1 obrok, ne znam da li ima u Evropi, i to je prva bebi hrana koja je bas ukusna bar po meni.Sastoji se od voce+povrce+jogurt.To čini mi se nije postojalo kad je Aleksa bio beba, za sada smo nasli breskva i tikva sa jogurtom, kruska i grasak sa jogurtom i jabuka i yums(krompir)sa jogurtom.Eto tako polako guramo, bili smo i kod zubara a sutra imamo 9 mjesecni pregled i vakcine.
NevernaBeba
25. avgust 2010. u 10.55
Drage vrsnjakinje i vrsnjaci! Srećan rođendan svima koji su proslavili ovih dana kao i onima koji će uskoro da slave svoj 1.rođendan! Mene nešto uhvatila sentimentalnost ovih dana jer ne mogu da vjerujem kako brzo proleti godina dana...shmrc! Zato treba uzivati u ovoj djecici jer ovaj zivot proleti za cas...
Čitam prve postove ove teme pa me uhvati neka sjeta ...ne znam, doslo mi, mora da su mi hormoni malo proradili:-))
Elem, mi smo navrsili jednu godinicu 21.08., zubici nas jaaako muce pa malo slabije jedemo ovih dana pa me s tim u vezi zanima, šta dajete bebironima da jedu ovih dana, jeste li poceli sve da uvodite?
Puno poljubaca i pozdrava našim malim drugarima i drugaricama od Tare i njene mame!
Paris2009
(ekonomista)
04. februar 2011. u 18.59
Neverna Bebo,istina,ova prva godinica proletela kao da smo je sanjali...Šta je zivot,dok se okrenem, ova će moja pametnica da odjuri za svojim zivotom ...
anatolija
(ludi profa)
30. maj 2011. u 06.39
bacicu se u provaliju...
ja sam definitivno najgora od sve djece.
pa yebote svi imaju vise mlijeka od mene!
imam bebicu od samo mjesec. trudim se, pijem cajeve, jedem, ali mu za cijeli dan samo jedan obrok mogu pokriti svojim mlijekom, sto je zaista premalo. izmuzam cijeli ubogi dan u flasicu nekih 60 mililitara, i to mu zamijeni samo jedan obrok (nekad mu čak i to bude malo), a jede nebrojeno mnogo puta. od prvog dana je na bebelaku jer je na početku bilo još i gore... doslovce nije bilo ni kapi iz grudi. to mi sve dosta teško pada (sad sam se već nekako i pomirila sa sudbinom ali sam na početku bila u agoniji). i koliko god da se trudim - nisam ni blizu tome da mu pokrijem ma ni dva obroka dnevno, a kamoli svih desetak.
bas bezze :(
beba10
09. jun 2011. u 15.03
Drage mame,
Procitala sam ovde mnoge komentare, još uvek sam malo zbunjena što se dojenja/spavanja tiče. Moja beba ima 3 sedmice sisa svaki 1.5-2 sata i zaspi na dojki svaki put. Pokusavam da ga razbudim al neuspesno. Danju spava 2-3 sata max, al nocu je ziva katastrofa, skoro da se budi svaki 1.5-2 sata. Ujedno ga i grcevi muce tako da se možda tako rijetko budi iz ti razloga. Možda je još uvek mali da zna za routinu, kad se probudi preskucem ga, dam mu da sisa, u među vremenu zaspi i onda ga stavim da spava i tako iz dana u dan. Ne znam vise šta da radim istrpljena sam. Nisam sigurna kakvu routinu da stvorim? Ili čak kako da ga stavim da zaspi sam?

Hvala svima,
una_una
23. jun 2011. u 08.37
bebo, ne znam da li još uvijek čitaš ovu temu; mislim da je previse ocekivati od tako male bebe da ima 'rutinu'. slazem se da od početka treba da se kupa i spava u priblizno isto vrijeme svaki dan. tako mala beba se i doji na zahtjev, barem su tako meni rekli: ne gledaj na sat nego doji kad beba trazi. moj maleni se budio isto svakih 1.5-2 sata nocu da sisa sve do otprilike godinu dana. danju je spavao 2-3 puta po 20-ak minuta. tako da razumijem tvoju iscrpljenost, ali sve je to dio roditeljstva. tako maloj bebi je potrebna majcina blizina, pogotovo ako ga sad muce grcevi, sika mu dodje kao utjeha.
beba10
24. jun 2011. u 12.38
hvala una na komentaru, malo je sad bolje ;)
veliki pozdrav
zarakalina
18. novembar 2013. u 01.55
zdravo svima.i ja imam bebu od 5 i po mj.ona još ne prespava cijelu noc.po čitavu noc se budi jede.kad smo bili kod dr prošli mj ocekivala sam da je dobila na kilu dosta,ona j samo 200g dobila. pocela sam je ima vise od 2 ned hranu , vise voli voce da jede. juče sam vidjela iizasao je prvi zub,pa je malo nervozna. najgore sto nije navikla na flasicu ,mijenjam je flasice,vise se igra sa njima.mnogo lakse bi mi bilo.imam stariju cerku 2 g,nju nisam mnogo ddojila.ova mala je strasno naporna .doo prije 2 ned do 12 navece ona ne spava,moram da je setam dok je umorim.
safira
(.)
09. april 2014. u 08.52
hajde i ja da malo ozivim temu, moja beba ima 11 meseci, od kad sam joj pre mesec dana orptilike uvela veceru, izbacila sam joj noćnipodoj, prva dva dana je bilo muke, posle toga se vise nije budila, prošle nedelje je imala dva dana budjenja, ali su joj nicali zubi, nisam joj davala da sisa, već samo dudu, bas je bilo cupavo, za malo da pokleknem, znači da se bebe ne bude jer su gladne, a ovo sam vecerom sam samo htela da budem sto posto sigurna
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.