Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Tradicionalno netradicionalni :)
blondinka
(avanturista)
30. oktobar 2011. u 13.19
Uz pismenu saglasnost Puste, prenosim njenu temu sa BiP na ovu nasu diskusiju, dok se nismo podzapale zbog tri flase piva /ima ona prica kad Ciganka /pardon, Romkinja/ zamišlja kako bi pravila pitu a ima samo praznu tepsiju ali neću da budem politicko-eticki nekorektna, elem ove flase piva su bile u domenu te price :)- ni pite ni masti a mi se za vratove :)/

Dakle, tema je tradicija a pri tome se misli na stvari koje smo poneli iz vaspitanja, kuce, od naših starih i zadrzali u svom domu.

Ja ću temu malo da proširim tako što su nabrojati stvari na koje se odnosi, Pusta je bila sirokogrudnija od mene pa je pustila diskutantima masti na volju a ja, sistematicni Jarac, odmah zadajem striktne teze :)

Ovim redom:

- heklani milje
- priglavci
- pletena flasa za rakiju
- komplet knjiga u bojama jambolije
-jambolija
- gobleni
- svadbeni/svatovski peskiri
- bombonjere za rođendane/slave

a evo ga i - itd :) sto bi znacilo, masti na volju pa izvol'te, komodajte se :)

Unapred da postavim samo jedan uslov -tema je za razonodu, salu, posalicu, dokolicu. Nije za nametanje stavova i ismejavanje pojedinaca niti za drzanje velikosrpskih i malosrpskih govora.

Da se izjasnim, redom, kako i dolikuje domaćinu teme:

- imam jedan veliki heklani milje na stolu za rucavanje, radjen namenski, po mom izboru, heklala ga moja majka. Inače ih ne volim ali ovaj mi je izuzetno drag. Drugih miljea nemam ali recimo volim i jedan veliki beli od damasta stolnjak sa crvenim ruzama koji je izvezla moja prabaka. Pusta me na svojoj temi podsetila na stari obicaj stavljanja miljea na tv koji visi preko ociju citaca vesti u nacionalnom Dnevniku :)I one sale sam se setila, koja je kruzila pred rat, kao sad žene heklaju sest malih stolnjaka u paketu za vitrinu - jedan za policu sa knjigama /Ivo Andric, boja se fenomenalno slaze/, jedan na tv, jedan ispod tv-a, jedan na video, drugi ispod videa i poslednji na muzicku liniju a posto je polica blizu poda, ne mora još jedan ispod :)

-sve do peskira nemam :) ali se uvek setim jednog goblena,izvezena divna crno bela maca sa ogromnom crvenom masnom oko vrata i mog uzasa kada mi baba saopštava - sram te bilo, ti ništa ne znaš, a vidi šta je tvoj brat izvezao kad je bio mali. Jbg, snaji to još nisam ispricala, nemam srca :)

-imam dva velika tkana lanena svatovska peskira, rucno vezena,ostale sam podelila, mnogo su bili trazeni od mojih prijatelja. NIkada ništa lepse od rucnog narodskog rada nisam videla. Jedan visi oko ikone, takav je bio obicaj u mojoj dedovini.

-bombonjere obavezno nosim svekrvi, ovoj sadasnjoj. Njoj ako si dosao bez bombonjere i 200 g kafe i kilo secera u kocki, bolje da nisi ni dolazio.

A sada, sa shizom otpocMi :)
JoannaL
30. oktobar 2011. u 13.46
Od svega nabrojanog, još uvek insistiram da mi gosti donose Bajadera bombonijeru i neku dobru kafu kao hostess gift, sto je srećom i ovde obicaj kod stranaca.Sve sam ih naucila gde je srpska prodavnica:) Imam vezene peskire ali moderni su, nisu od svadbe.
Imala sam heklani stolnjak od bake i raspao se od upotrebe, sve pohvale.
Teogopa
(HECTBAPHA)
30. oktobar 2011. u 14.03
miljea i stoljnjaka (il kako se već kaže stvarno ne znam) imam na pretek. Svi uredno smotani u dve velike kese u cosku ormara. Moja svekrva je zaista talenat za te stvari, hekla i salje, ali ja to stvarno ne volim. S vremena na vreme stavim heklani stoljnjak na veliki sto, al moj sto je crn, bas nekako i ne ide, al cisto što se žena stvarno trudila i svi oni su remek dela zaista. Imam par onih lanenih malih sto stavim na mali stolic ispred troseda, ali opet zaista retko.
bombonjere dobijam za slavu, pojedemo ih čim stignemo, al većinom ih nikom ne nosim, ne sakupljam po ormarima :)
jambolije nemam :), zavese jedino imam al opet one jednostavne...mislim da nisam tradicionalna po tom pitanju :)
nea111
30. oktobar 2011. u 15.43
Ja jednom davno spomenuh goblene od moje svekrve za mog, tad još ne rođenog sina...kacicemo ih prije nego sto dodje u posjetu, a do tad su u ormaru.
Shlape ne namjeravam prestati koristiti, jer ih obooozavam...sto gori dezen to su meni draže :).
Takođe imamo uvijek naše domaće rakije u kuci...prave moji u domovini za kucnu upotrebu svake godine oko 100-200 litara, pa donesu kad god dodju :).
E da...imamo samo originalne umjetnicke slike na zidovima, sto ovdje gdje smo jako rijetko vidjas, a to je bas nekako svojstveno samo za naše prostore.
A jamboliju godinama hoću da kupim za pod...a nikako da nađemmjesta u torbama u povratku od silnih ajvara, prsuta i drugih slastica za punjenje probavnog trakta :)
Bas super tema, saaaamo veselo, opleti!
blondinka
(avanturista)
30. oktobar 2011. u 16.10
Cuj, 200g kafe, sad videh grešku, neoprostivu :) Pola kg je minimum minimuma :)
cuncica21
(prof.matematike)
30. oktobar 2011. u 17.50
priglavke, bez njih ne mogu jer mi je uvijek zima, po mogućnosti vuneni.
ostalo, ništa nemam niti praktikujem. zašto? zivot me nije mazio pa je sve otislo dodjavola te mi je materijalana strana postala nebitna, bitni su mi samo ljudi. ljude nalazim na internetu a za to mi treba samo kompjuter. znaci, kafa, rakija, peskiri, vezovi, svatovi,.. sve je zamijenjeno kompjuterom i ponekad sokicem i picom na podu dnevne sobe. ja još živim studentski zivot iako je to već iza mene :)

ps. nadam se da nisam pokvarila temu :)
Gala06
(......)
30. oktobar 2011. u 17.56
Od svega nabrojanog jedino volim bombonjeru:))Ostalo ni nemam.
doncorleone
30. oktobar 2011. u 18.12
Joj gde me nadjoste sa temom.

Moj spisak izgleda odprilike ovako

1. stoljnjake i miljea imam, na zalost ne uklapaju mi se u enterijer, opeglani i ustirkani stoje. Vodim racuna da ne pozute, jer to hoće vremenom.

2. neko spomenu domaću, toga uvek u izobilju, sljiva, komova, od jabuke i kruske. Moj tata pravi.

3. Imam komlet sumadijsku zensku narodnu nosnju. Nasledje, jelek je nosila moja prababa, u to dolaze i par kosulja sa vezom, kecelja sa imenom moje babe.

4. uspela sam da sklopim i komplet vlaske nosnje, nije nasledje.

5. imam(na zalost je trenutno u srb.) preslicu moje babe, kudelju sa urezanim imenima babe i dede, vencani poklon moje babe.

6.dinare i nemacke marke iz kraja 19 i početka 20 veka, nasledje sa muzevljeve strane.

7. cilime, 2 koje je moja baba uradila a ja nasledila, oni lepi, sareni, pirotski. plus makedonske cilime, svadbeni poklon od mm familije.

8. knjigu na koju sam ekstra ponosna: STVARNI NARODNI UCITELJ, VASE PELAGICA, izdanje iz 1940, sa posvetom za mog dedu od njegovog prijatelja.

Imamo i puno ikona, molitvenika, novi zavet, stari zavet.

Inače mnogo volim kada zapalim tamjan, onaj pravi, ne sa mirisom ruze, pa cela kuca zamirise.
JoannaL
30. oktobar 2011. u 18.15
Inače mnogo volim kada zapalim tamjan, onaj pravi, ne sa mirisom ruze, pa cela kuca zamirise.

__________
E hvala.Konacno znam šta da donesem iz Bg.
A interesantno sto neko pomenu originalne umetnicke slike.Stvarno samo naše porodice to imaju.
Gala06
(......)
30. oktobar 2011. u 18.17
-bombonjere obavezno nosim svekrvi, ovoj sadasnjoj. Njoj ako si dosao bez bombonjere i 200 g kafe i kilo secera u kocki, bolje da nisi ni dolazio.

_______________

Odlično,e to da doneses kada budes dolazila kod mene u goste. Samo bez secera u kocki:)))
doncorleone
30. oktobar 2011. u 18.26
joj al sam ja razvukla sa mojim spiskom. izvinite ali stvarno volim te tradicionalne stvari, zelja mi je da kad jednom budem imala sobu viska nju pretvorim u *mini muzej* naših etno stvari, jer ovaj spisak je jedan deo, imam ja još tog nasledja ;-)))
maja3s
(diskutant)
30. oktobar 2011. u 18.26
priglavci/naredci i sve vrste pletenih carapa...ostalo ne držimo što se tiče kucne radinosti

ja sam mislila da se tema tradicionalno i ne tradicionalno odnosi na nešto drugo :))
majkakg
(mama)
30. oktobar 2011. u 18.26
Šta su priglavci?

Ja baš i nisam tradicionalna, ako je suditi po ovom spisku :) (ko bi rek'o, a?).
Moguće je da sam osiromašena za jedan deo tradicije jer nikad nisam imala babu i dedu na selu. Ja sam iskreno zbog toga patila, na raspustu sva deca kod babe i dede, a ja na planinu. Pa sam zavidela tim dnevnicima, opisima posela, ovaca koje se jagnje... dok mi jedan dečak nije rekao da se pravim važna, jer lažem da nemam nikoga na selu. Sledeće godine sam izmislila selo za dnevnik na raspustu. Posle sam shvatila da je to malo glupo, mislim to, da se izmišlja... a evo, moje malo dete se malopre svađa sa sestrom, jer hoće da živi na selu, da čuva životinje, i konja, i da kupi traktor.
„Zauvek bih živela na selu”, kaže ona. Računam, svet se vrti, ona je peta generacija rođena u gradu, možda stvarno i ode da živi na selu.

Imam jedan stolnjak, poentles, moja majka se time bavila, godinama. Mislim da vredi čitavo bogatstvo, ali ga ne koristim, nekako mi ne ide na stakleni sto. I ovi sadašnji televizori su malo bezveze, tanki, ne može da se stavi šustikla, mada bih ja najradije stavila neku preko celog ekrana, odatle izviru samo loše vesti.

Prošle godine sam smišljala poklon za neke prijatelje strance, i nisam mogla da skontam šta da im poklonim, a da tamo nema isto ili bolje. Pa sam pronašla ženu koja oslikava čokanjčiće onim divnim naivnim etno motivima, i poklonila sam im po čokanjče. Oduševili su se, skroz.
Ima ovde kod mene čitav pokret žena koje tkaju, oslikavaju, vezu, pletu... šta sve može da se vidi na tim sajmovima, to je čudo. Moja školska drugarica na onom starinskom razboju tka ponča, koja su fenomenalna. Kupila sam u trudnoći nekoliko, i poklanjala drugaricama...
Meni su od tih sećanja najzabavniji oni plehani tanjirići „pozdrav iz Vrnjačke banje”. Njih sam viđala na najblesavijim mestima, i oni su mi skroz super. Uvek me podsete na detinjstvo.
doncorleone
30. oktobar 2011. u 18.38
Majkakg, imaš li neki sajt gde mogu te stvari da se vide sto rade te žene. Mene interesuje recimo poentles ako znaš nekog da ga radi, toliko je divan onako vazdusat i volela bih da vidim ta ponca.
majkakg
(mama)
30. oktobar 2011. u 18.48
A, zaboravih poentles. To nigde nisam viđala, moja majka ima kolekciju, koju je ona radila.
doncorleone
30. oktobar 2011. u 19.02
Puno hvala. Mogu da vidim ponca jer profil nije zakljucan, probacu da stupim u kontakt sa njom. Steta sto nikog ne znaš za poentles :-(
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
30. oktobar 2011. u 19.20
Ja samo imam Karlovačko pivo i jedan heklani stoljnjak u ormaru koji sam dobila od kume za krstenje, ali zato moji roditelji imaju svasta u njihovoj kuci.
mia_09
30. oktobar 2011. u 22.20
ja imam samo bagremov med i ništa vise.
ni kod mojih nije kao sto je nekad bilo, nema ustirkanih miljea, jambolije nikad nismo imali, vunene carape su uglavnom suvenir koji smo dobijali ali ih nismo nosili. mislim da je još uvek na trpezarijskom stolu heklani stolnjak koji je mama godinama heklala, uglavnom samo na godisnjem odmoru. da, i mamin goblen 'devojka koja cita' i dalje odoleva vremenu, promeni namestaja, boji zidova..
masha_mali
(svastanesto)
30. oktobar 2011. u 22.45
Hekleraja dva kofera, moje obe bake i svekrva heklale.
Rakija od sljive i kajsije, domaće, svake godine dobijemo od svekrve i cuvaju se za goste i slavu. (muž i ja ne pijemo rakiju)
Bez kiselog kupusa i domaćih kobasica ne prolazi zima. Sarma je obavezna za Novu.
Pecemo kestenje u jesen (ne znam da li je ovo tradicija ali i muž i ja smo to radili kao mali, tj. nasi roditelji bi nam pekli kestenje)
Vezene peskire mi je svekrva poklonila, njen rucni rad, za celu svadbu (muski samo).
Verovatno ima još puno toga ali ne mogu se setiti, kasno je.
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 03.37
Eh, da se i ja dopunim, vidim da se spisak siri u raznim smerovima :)

Majkakg, ne znam zašto su ti lupili minus, ako je zbog priglavaka, onda moram da i ja kažem da nisam znala šta su priglavci dok nisam dosla kod moje svekrve u Sarajevo gde je to pod „must” :) To su vunene carape, mogu biti originalne kao sto pravi moja svekrva od necesljane vune ili malo modernije, od raznih vunica, sarene. Ja priglavke ne volim jer dolazim iz toplijih krajeva gde sam prvi put hulahopke i potkosulju obukla za maturu, čini mi se :)

Isto tako, što se tiče rodbine i baka i deka na selu. Tata mog starijeg sina je prvi put u zivotu video svinju uzivo kada je poceo rat a on se prijavio u nasu vojsku na Palama. Ne bih sada detaljno da prepricavam njegov susret sa gicom ali je bio bolji od svakog crtanog filma:) Svinja nije bilo po zoo vrtovima a on nije imao nikoga na selu, i moja /bivša a najdraza/ svekrva prica kako mu je bilo neugodno kada je trebao da opisuje skolski raspust a on jedini nije mogao da piše o seoskom zivotu. Tako da kapiram o cemu pricas, u ono naše vreme biti gradsko dete nije bilo uvek popularno:) Ja sam imala baku i dedu na selu /sa majcine strane/ i od njih potice sve tradicionalno u nasoj kuci.

Što se tepiha i sličnih narodnih rukotvorina tiče, tetak moje /bivše/ svekrve je jedan nas /naj/poznatiji pisac i ostavio joj je u nasledje, između ostalog, originalni pirotski cilim. Svekrva mi je obecala da ću to sve da nasledi moj sin jer ovaj drugi unuk je fakti cki stranac i njih to ne intersuje. Ima tu i originalnih rukopisa, nekih slika ali cilim je neverovatno lep.

Što se tiče rakija, naravno, i kod mene je uvek ima u kuci jer moja sadasnja sverkva je od onih kojoj je rakija „sve i svja” - pice, lek, razonoda, mleko za telo, ulje za masiranje, ma samo je dovoljno izmastati :) pa je pravi u hektolitrima i u svim vocnim ukusima. Mada nisam mislila na rakiju nego na ambalazu ali ajde...:)

Jamboliju nikada nismo ni imali a prvi put sam je videla uzivo kod strine mog sadasnjeg muza /bolje reci sadasnji nego posle se pravdati :)/, u originalnom izdanju, zuta kaki boja, duuuuuga dlaka, teska sintetika.

Na vencanju, takav je obicaj u mom kraju, deveru se poklanja taj gorepomenuti peskir, odnosno on ga tokom vencanja nosi prebacenog preko ramena i zavezanog na kuku. Moja zaova Dankinja je poludela za tim peskirima kad ih je videla, bar pet ih je odnela kod njih kuci. Jedan je uramila, neke kao i ja koristi kao stolnjak itd. Npr. ja u taj peskir uvijam slavski kolac kada ga nosim u crkvu na lomljenje.

A što se bombonjere tiče, Galo, nije problem :) Samo kada budes dolazila u uzvratnu posetu, ne zaboravi Bajadere za mene:)

ps. ne znam da li mozete da upratite sve moje svekrve :)
diso
(defektolog)
31. oktobar 2011. u 03.57
Uh ovako, ne volim obicaje. Jedino od obicaja sam bacala bidermajer ispred crkve, jer mi se jedino to svidja. Ne volim heklanje, ni miljeje i ništa od tih stvarcica.
Volim, brate, vunene carape i dzempere da mi cuvaju noge i bubrege:)
A što se tiče bombonjera, volim Rafaelo kugle, tj. NAJVOLIM:))
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
31. oktobar 2011. u 04.07
Ja od svega sto imam ovdje preko okeana su hrpa zepica-cokljica, sto je baka oplela i poslala po svakom ko je bio zadnji u posjeti.
Nikome ni jedne nikad nisu odgovarale, zato i stoje u ormaru, jer nas dugo nije vidjela pa profula velicinu noge. ;)
Imam još i jastucic, sve punjen perjem i vezenom bijelom tkanom presvlakom. S njim sam spavala još kad sam bila beba.
Ima nešto stvari kod jedine babe sto je ostala ziva, posto njezina kuca nije nestala u ratu. Kod nje još imaju originalni prastari licki biljci (to su nešto kao jambolije ja mislim) naravno u lickim bojama, crveni i crni, stare posteljine, nešto vezenog itd. Iako sam daleko, valjda će mi nekad nešto od tog doći u ruke.
Mi smo imali dosta toga u kuci, mama je svojevremeno puno heklala i vezla, ali to je sve nestalo s kucom.
Tako je bilo i sa kucom druge bake i djeda. Uvijek mi je pokazivala šta mi je ostavila i šta će mi dati kad se udam. Ali ništa od toga nije prezivjelo rat.
Ja često kupim bombonjere kad negdje idem. ;) Ali moja zaova je vrh, sad na zadnjoj slavi mi je donijela bombonjeru, 20 „deka” kave i paket secera u kocki hehehe.
resistance
(xxxxoooxxo)
31. oktobar 2011. u 06.02
Netradicionalna. Imala sam kao dete i neke pletene dzempere ako se to racuna u tradiciju.
Ja se nisam ni udavala tradicionalno tako da sam teski anarhista za moju okolinu.
Doduse volim lepe vunene carape al to kupujem detetu za sankanje jer nema ko da mi istrika. Takođe sam ocarana zlatiborskim pletenim dzemperima i planiram jedan da nabavim za sina.
Ne volim stari namestaj, nasledjene komode, tapacirene komade ili skrinje jer smatram da novi dom koji nije nasledjen treba da ima novi zivot i početak.
Ostalo tkano, pleteno, heklano ništa ne volim da imam u kuci i teski sam minimalista što se enterijera tiče.
Da me pogresno ne shvatite ne grozim se toga i moji preci su seoskog porekla al ja to ne osecam kao svoje na način da držim u sobi i cuvam, posebno što ne živim na selu ili u roditeljskoj kuci. Sveki mi je dete hipi generacije tako da ona ništa ne donosi.
Lolypopa
31. oktobar 2011. u 07.00
Ja imam toliko stvari da bih mogla da napravim izlozbu tih tradicionalnih rukotvorina u 99% slučajeva made by moja baba:

Nekoliko rucno tkanih cilima (na starinskom razboju koji je još uvek u zivotu a ima preko 100 godina).
Nekoliko rucno izradjenih belih shaggy staza od ciste vune, takođe rucni rad (pocev od sisanja ovce, preko pranja i cesjanja vune, upredanja, tkanja i td.)
Razlicitog tkanog materijala od domaće kucine, umotanog u rolnu, još uvek razmišljam za koje svrhe da ga upotrebim. Nešto je već iskorisceno za prekrivac, stolnjak i drapere.
Imam izvezene jastucnice i stoljnjake, neko spomenu i jastuke punjenje vunom -imam i to.
Pletene prsluke, vunene carape (jedne na dar zetu, one crne sa vezom, folkolorne.
Heklanih sustiklica isto imam jednu-dve, nisam nešto ljubitelj.

Sve to sam ja lepo spakovala i ponela sa sobom (u miraz ;). Niko ne zna da ceni to vise od mene, i plus sto sam ja jedina unuka -meni znaci sigurno vise nego bilo kojoj snaji.

Toliko o tekstilnim predmetima.

Ponela sam sa sobom i majcinu rezbarenu drvenu preslicu, mala je i vise je sluziala kao igracka. Jednog dana će naći svoje mesto na zidu.

Imamo i cuturu, ali ona je novijeg datuma. Što se rakije tiče, kod nas može da se desi da nestane vode, ali domaće loze i vina nikada.

Samo, sve sto sam nabrojala stoji negde upakovano u ormarimarima i koferima. Moja kuca je prilično „sterilna”. Nema zavesa, stolnjaka. Jedino imam tepihe, a i to ne bih nego moram zbog dece: ove gore spomenute shaggy staze (jer su i danas moderne i uklapaju mi se u enterijer).
I još jedan tepih i tapiseriju ali njih sam sama dizajnirala i izradila.

goffman
(She\'s gone)
31. oktobar 2011. u 07.32
bas lepa tema!
šta ja imam? pa verovatno vise nego sto mogu trenutno da se setim, ali mi na zalost,vecina stoji uredno spakovano u kutijama.
jedino sto mi je na oku, je rucno radjena posteljina stara ihaha, ostavsina od pokojne mi bake.nekoliko, isto rucno radjenih stolnjaka sve sa salvetama, par njih čak sa motivima velikih crkvenih praznika, jel`te?. sve se to tako povlaci po kuci,nešto mi zao da iznesem kada mi „banda” dodje u goste.

majka prvog mi,nesretnika zhike je radila prelep stolnjak za nas okrugli sto, koji eto, nisam ni jednom stavila, isto tako, sve mi nešto zao, to mi je indirektna uspomena od nje.

jedno vreme sam imala napade „stilova”, pa sam tako, spavacu sobu uredila u shabby chic, stilu, gde mi je mama heklala zavese, inače to sam jedino videla u banatu, te prelepe heklane zavese. i heklala.i tako heklala godinama. kada su napokon bile gotove, ja sam već promenila namestaj.
te zavese danas, su mi svetinja, i cuvam ih u posebnoj pletenoj kutiji sa njenim stvarima.uzmemi ih, stavim na krevet, malo gledam setim se nje, složim u svileni papir, pa nazad u kutiju.

te pletene carape, nemam ali fasujem ih na prvu, čak i one male ukrasne bundevice svaki put kada privirim nosom u banat. šta ću? ponesem ih pa delim, ovi ovde ludi za njima, a bundevice kupuju po cvecarama.

htela bih još, da ovom spisku dodam i one gondole sa balerinama koje se okrecu. kako nije nasa tradicija? molim vas, posle pazarenja u trstu, svi su donosili te iste,znaci majoritet je imao bar jednu, na pocasnom mestu, na „miljeu” pa na televizoru.naravno, ispod titine slike. svi imali ergo:tradicija!
-afrodita-
(♫)
31. oktobar 2011. u 08.41
nemam bas ništa od gore navedenog,kuca mi je totalno „klot”
sto manje lomova i gluposti,to manje ciscenja
inače ne volim pretrpane prostore

bombonjere ,kafe i ostalo ne nosim,uvek i svuda nosim pice,cvece i eventualno poklon,u skladu sa prilikom
jedino sto imam su cokanjcici za rakiju:)))
shargarepa
31. oktobar 2011. u 08.51
Nazalost nemam ništa od gore-navedenog.
Heklanje stvarno ne volim i da imam ne bih ga sigurno koristila, ali si me podsjetila na stolnjake koje je sestri i meni pokojna nana heklala, ono kad se udamo.
Mama nam nije bila u tom fazonu, pa nije spremala miraz, ali sjecam s da nam je nana heklala tako te neke sitnice.
Iz Sarajeva izvukosmo srećom zivu glavu ali ništa osim toga, nije strasno, osim ponekad, kad se sjetim...

Sto sam starija, još pogotovo u inostranstvu, sve mi vise znace te naše tradicionalne stvari. Obozavam naše vuneno tkane cilime, naše folklorne motive, obavezno svaki put kad se vracamo sa naših prostora ponesem neku drvenu ili vunenu sitnicicu, ništa veliko.

Imam u kuci jednu komodu i mali sto od onako grubljeg drveta, i na njima imam po jedan vuneno tkani komad, sa etno motivima, i u podrumu imam u uglu jednu malu policu gdje mi stoji sva ta drvenarija, i male ikonice, tamjan, tu obično ostavim jedno crveno jaje od Vaskrsa i naravno cutura, u kojoj nazalost nema rakije.

Svekrva mi je imala manje vise istu sudbinu kao i mi, tako da i ona žena nije u fazonu tih darova nego se posvetila svojim problemima.
Vjencali se nismo tako da ni nemamo tih tradicionalnih detalja.

I da, na slavu obično nosim nešto od slatkisa, i flasu vina, mada imam par kuca a to su pretezno stariji ljudi koje veoma cijenim i za njih se potrudim da ponesem nasu tradicionalnu kombinaciju :)

Odlicna tema, svaka cast!
Republica
(®)
31. oktobar 2011. u 09.03
Imam:

Heklani ogromni prekrivac za bracni krevet heklano a u sredini parce tkanog platna.
Zavesu heklanu.
Narodnu noshnju.
Zemljane sherpe i cinije.
Koshulje od dede, od konoplje koje i dan danas nosim.
Cilim.
Seticu se josh nečeg verovatno.
Republica
(®)
31. oktobar 2011. u 09.14
A poklone, cek da razmislim.
U zavisnosti od okolnosti.

Pitala sam se od dakle taj obicaj noshenja kafe kod nas.I prekopala ranije ako me secanje sluzhi je sledeći razlog.
Kad je kafa stigla u Evropu negde u 17 veku kad su se povlaceci Turci zaboravili u predgadzima Beca tj kad su hteli i Bec da zauzmu pa se povukli,nadjoshe Austrijanci dzakove ne pecene kafe.
I naravno Austrijanci kao takvi odmah su smislili od toga neki presTiz.
E sada u Turskom zakonu je bio jedini razlog da zhena razvede muzha ako nije doneo kafu kuci.Znaci nije imao dovoljno dukata da si kupi zheni kafu.
Znaci kafa ranije beshe prestiZ i uvek se donosila kad se ide u goste.
I tako je ostalo u nekim krejevima i dan danas obicaj da se u posete donosi kafa i neshto slatko da bi se zasladili.
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 09.33
E, vidis, sto mi svekrva želi da bude prestizna, znaci to je u pitanju :)
precious
31. oktobar 2011. u 09.38
šta je to s Afrom, nešto je mnogo fina. tačno se brinem;)

što se tiče te kafe i „nosalica”, nije da kukam ali ja sam na poslednjem odmoru potrosila oko $300 na „miloscinu”..gdje god kreni, flasa bolje rakije, pola kila kafe, bombonjera, kilo voca, sokovi, djeci cokolade, smokiji...aj dobro sto lovu potrosih nego mi ruka otpala od kesa..a moji rodjaci se recimo ne drže tih „glupih obicaja” kad kod moje mame svracaju.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
31. oktobar 2011. u 09.51
Blondi tema je ovdje uzela malo drugaciji tok sto je pohvalno :)

Od heklanja nemam ništa a i da imam ne bih ga drzala jer mi se ne slaze uz namjestaj. Eventualno da bih tolerisala veliki heklani stolnjak...

Priglavaka i vunenih carapa imam ali svakako manje nego ranije. Razdijelila sam dosta toga jer mi to, u sustini, i ne nosimo. Ali eto neke cuvam za uspomenu, pogotovo minijaturne priglavcice koje je moha baka isplela. A priglavke nam vazda salju. I skoro kad sam bila, baba je opet pokusala da mi uvali par da ponesem. :)

Rakiju ne pecemo, ali imamo u kuci domaću koju prave muzevi roditelji. Neka od divlje kruske i svi je hvale ali ja je eto još nikad nisam probala.

Imamo plosku za rakiju, specijalno pravljenu za nasu svadbu i ona sada visi okacena na zidu.

Inače, nemam ništa u kuci a što ne koristim, tipa posteljina/posudje za goste ili specijalne prilike. Generalno pravim cistke po kuci i ormarima i puno toga bacim ili doniram. Sve što ne koristim, ne cuvam za kasnije. To je do te mjere ekstremno da sam jedne prilike bacila komplet srebrnog escajga koji smo dobili na poklon od muzevih roditelja za svadbu. Voljela bih da nisam, ali eto, u tom momentu nisam bas logicno razmišljala. Mogla sam bolju soluciju da nađem tipa da to pretocim u neku figuricu ili nešto sto ću koristiti i da mi ostane za uspomenu, ali u tom momentu sam samo vidjela gomilu kasika/viljuska/nozeva koje sam znala da neću nikada koristiti.

tweety_m
(?)
31. oktobar 2011. u 10.25
E ovako:
priglavke imam u raznim dezenima klinci imaju 2 para vunenih carapa (moracu da okacim ovo na FB da razmijenimo „mustre”),imam cokanjcice (donio nam kum prošle godine 6 kad je dolazio),imamo isto neku staklenu flasu pa ima uradjen na njoj Sv.Arandjel i ima 6 casica,hekleraj imam (mama je to heklala) stoji mi u ormaru.Imam neko kockasto stolnjace malo na stolu cosavo mi da bude prazan.Rakiju isto imamo molicu lijepo u flasi plasticnoj Knjaz Milos,Ikonu i kandilo isto, kadionicu nikako da kupim.E sad sve stvarcice koje imamo i ne koristimo stoje mi u jednom ormaru, ali pomalo kupujem one ukrasne kutije pa prebacujem u njih.Oblacim djeci potkosulje i stramplice čim zahladi (i to je dio naše tradicije).Mama i dan danas u Njemackoj ima Marsalovu sliku, ali je u ormaru sad.Goblene sam morala da naucim da radim iz domaćinsatva u skoli čini mi se.E sad, sto manje „hrka” manje posla, gledam i ovo sto imam da smanjim, ali naravski ove stvari imaju svoje pocasno mjesto.
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 10.30
Evo, kod mene već druga generacija malih muskaraca u stramplicama /prevod na srpski: hulahopkice/ i belim muskim tregerusa potkosuljama. Pomalo nespojivo ali devojcice su vrticu su lude za takvim decacima, čujem :)

Svojevremno je stariji dosao iz vrtica natmuren i ljut zato što je njegova drugarica ima „lepe hulahopkice na cvetice” a on „glupe sa auticima”. Na svu sreću, okrenuo se kasnije ka pravoj ekipi što se stila tiče :)))

list
31. oktobar 2011. u 10.32
Ama bas ništa od navedenog. Tradicija mi nije jača strana, ako ove stvari opisuju 'tradiciju'.
precious
31. oktobar 2011. u 10.45
nemoj da te ko cuje da ti se djetetu vise svidjaju stramplice s cvjeticima nego s auticima..svijet je postao izopacen..
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 10.46
List, ti se javis jednom u pet meseci ali kad kažeš, to ostaje zapisano za sva vremena :)

majkakg
(mama)
31. oktobar 2011. u 10.55
Blondi, da mi nisi skrenula pažnju, ne bih ni primetila munus/e. Već ih je dva :) Ali, to je deo ovdašnje tradicije: postoje osobe koje mi lupe minus šta god da napišem ;) (Mada, zaludan im posao, kod mene su na ignore, a gde se može, i na block :D, kao i minusi - na njih baš nikad ne obraćam pažnju).

A, ukapirala sam šta su priglavci. Al' šta ću, nemam. Nemam više nijednu živu babu :(
I što se ostalih stvari ovde nabrojanih tiče, šta ću, ne praktikujem. Naročito ne volim da dobijem i da poklanjam rezano cveće. Donela mi majka u porodilište buket, ja se zaprepastila, odakle joj to, kad zna da ne volim. Posle nekoliko dana, sama kaže:„Morala sam nešto da to donesem, a nisam znala šta bih.” Jedna ruža (bela) za mene je simbol, a buketi industrija, naročito ovi sad moderni sa šljokicama, veštačko plavi, crni...
Nit' se udala u venčanici, nit' bacala bidermajer, nit' devera, ni starog svata... ništa. (Da ne bude zabune, jako dobro poznajem kulturnu istoriju Srba, ja sam štreber po vokaciji, a učilo se dosta o tome :)) No, ima običaja koji su zaista ukorenjeni, a ima mnogo veštačkih, nelogičnih, pridodatih... Jutros, slušam na radiju o proslavi Hallowina u Srbiji. Eto, i to postaje običaj. Jest' doduše, keltski, ali slavi se, kažu i ovde. Bi mi smešno.
list
31. oktobar 2011. u 11.12
List, tu sam ja... čitam redovno, ali pišem rijetko.
list
31. oktobar 2011. u 11.14
Htjedoh reci: Blondinka :)
Rinzo
31. oktobar 2011. u 11.26
Malo skretanje sa teme ali imam dva pitanja:
1)Da li se te vunene carapa - priglavci - takodjer zovu terluci?
2)Da li neko zna kako se zovu one cipele sto su bila ekstremno popularne kod nas kod sestra, kelnerica i cistacica - onako su teget, ali imaju otvor na prstima i na petama, a idu do clanaka i imaju snjir? Ubih se pokusavajuci da se setim, jel sam juče u sred Kanade na plus samo 6 videla ženu u parku u njima.

Što se teme tiče, ja imam maltene sve od navedenog, jel moj snabdevac sveki ne janjava iako to kod mene ide pravu u kutiju u podrumu. Ona recimo uzme taj tvoj spisak i tako eci, peci pec i odabere šta od navedenog da posalje za rođendan, godisnjicu...A ja se jezim na to, najviše, zato što sam ja malo clean freak i apsolutno ne volim zatrpanu povrsinu!
Lolypopa
31. oktobar 2011. u 11.33
Zovu se borosani

http://i11.tinypic.com/47cczmv.gif

http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=146641

Odmah sam se setila, jer ih je moja mam nosila na poslu, za vreme stare Jugoslavije. Bas te teget koje sominjes.
list
31. oktobar 2011. u 11.33
Borolete.
shargarepa
31. oktobar 2011. u 11.34
A da, i cokanjcice imamo. Bas sam neki dan pokusavala da malenog natjeram da pije onaj sok o kojem smo pisale gore u Multivitaminima i sjetim se cokanjcica.
Fino mu sipam sokic u cokanjcic, stavim slamku i pricam kako je to mala flasa, pa ima nacrtanu malu sljivu, bla, bla... ma jok neće

E da, stramplice pod obavezno, mada u zadnje vrijeme vise koristimo one kao grijace, idu od prepona do stope i u svakakvim su bojama.
Tata nam je nedavno uradio cenzuru kolekcije i grijaci sa piletom sa rozom masnom su izbacene, kao i jedne sa pingvinom, bio je suvise isfeminiziran :)))
list
31. oktobar 2011. u 11.37
Hahaha :) Eto izlgeda visegodisnje odsustvo istih je učinilo da pobrkam borolete i borosane :)Bolje mi je da se uzmem jedan tradicionalni 'crash course' i obnovim gradivo.
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 11.38
Borosane, da!
Rinzo
31. oktobar 2011. u 11.39
Jao Lolly - ne mogu da verujem da ih Lakosta isto pravi - e sad sam sve videla - mada ustvari to je tačno po sadasnjoj modi ovih otvorenih cizmica. Uff sad mi lakse kad znam kako se zovu - znate onaj osecaj kad nečeg ne možeš da se setis i muci te ceo dan.
Republica
(®)
31. oktobar 2011. u 11.49
List ti to Paris udario u glavu ...hehehehe. :P
Kako nije tradicija?
Svi zanati,umetnicki itd , kao i rituali i masa drugih obicaja i da ne nabrajam sve ostalo - su tradicija.

:0)))

Vidi,vidi reTro borosane...ala će ih sada biti pune ulice.
Radije su imale ulogu udobnosti i odbojnosti a sada privlacnosti i udobnosti.Nije loshe ...:0))
list
31. oktobar 2011. u 11.52
Zato i rekog gore navedene 'tradicije'. Imam ja svoje tradicije... tipa ruska salata za Novu Godinu :)
Republica
(®)
31. oktobar 2011. u 11.54
Heheh List, a peceno prase/jagnje za Bozhic?...:0))
list
31. oktobar 2011. u 11.57
Slavim jedino Novu, a naravno tu je uvijek i pecenje i pogaca i sitni kolaci... bas kako su i moji radili. Postujem tradiciju ;)
Gala06
(......)
31. oktobar 2011. u 11.57
Jao, borosane, nosile su ih moje vaspitacice. Meni su one tada bile prelepe, jedva sam cekala da porastem da ih nosim:)
blondinka
(avanturista)
31. oktobar 2011. u 11.59
Galo, eto ti sad prilike :)

Samo ćeš svoju davnasnju zelju morati sad jedno pet puta vise platis :)
Republica
(®)
31. oktobar 2011. u 12.08
WaUUUU koji izbor!
Vidi ove:
http://www.flickr.com/photos/lomodeedee/5607226576/in/set-72157626469399186
Cure sledeće vidjanje i znak prepoznavanja su Borosane.
Blondi da se nacrtash kad dodjem u Beograd u neke funky.
A ti Gala u neke tigraste...;0)))

Cek shta ovo znaci?
Ima da se kupe u HR?

A kad je bio koncepT Bata-Borovo?
safira
(.)
31. oktobar 2011. u 17.24
Kod mene je tradicionalno bilo, stari srpski obicaj, da mlada pre braka ostane trudna :)
Gala06
(......)
31. oktobar 2011. u 17.38
Galo, eto ti sad prilike :)

Samo ćeš svoju davnasnju zelju morati sad jedno pet puta vise platis :)

--------------------
E, davno prestale da mi se svidjaju.

Sada volim stikle, stiklice:))

safira
(.)
31. oktobar 2011. u 18.02
Mene najviše interesuje, dal su one stvarno tako udobne
Gala06
(......)
31. oktobar 2011. u 18.07
Hm, pa izgledaju kao da su udobne :)
safira
(.)
31. oktobar 2011. u 18.12
Ja se secam onih belih i teget, mislim da nije bilo u drugim bojama, nije bilo žene u uniformi, koja ih nije nosila
resistance
(xxxxoooxxo)
01. novembar 2011. u 02.45
Da priglavci su isto sto i terluci, i ja ih znam kao terluke.
Jao borosana, pa gde ima da se kupi to?
banjalucanka_
(svasta_nesto)
01. novembar 2011. u 05.52
imamo gusle tj moj muž,prelijepe i unikat, uradjene po narudzbi, ima još i frulu, ikone , malo burence za rakiju, goblen od svekrve, priglavke, u frizideru kukuruzno brasno, u zamrzivacu kajmak, domaći sir..da bi mogli skuvati cicvaru :))
Lutka u narodnoj nosnji

kafa ,cokolada , bombonjera je obavezno kad idem kod tetki i tako
kad idem kod drugarice, sestricne itd ponesem kapucino ili nes i tako nešto moderno :)) omiljeni slatkis ukoliko znam i obavezno djeci po cokoladu

Nana101
01. novembar 2011. u 06.12
Cekajte, drugar'će, šta su to priglavci i jambolije???

Imam 2 heklana miljea od mojih baba i mnogo su mi dragi, ali sede u ormaru, jer mi se uopste ne uklapaju u stil kuce i namestaja. Imam i par vunenih carapa, koje obuvam samo par puta godisnje, posto živim u toplim predelima. Bombonjere ne nosim, ali mnogo volim kad mi neko kupi cokoladu kad dodje u goste - ja obično nosim vino i cvece.
resistance
(xxxxoooxxo)
01. novembar 2011. u 06.53
Priglavci, terluci su isto strikani kao carape ali su plitki poput baletanke ili malo vise skoro do zglobova.
Jambolija je onaj cupavi prekrivac što se nekad vidjao po kaucu, trosedu a mislim da se isto zove ako sluzi kao prostirka za pod, nekad davno sedamdesetih, osamdesetih čest gost u stanovima, kucama.
tweety_m
(?)
01. novembar 2011. u 18.16
A cupavci preko trosjeda i dvosjeda, ili ambasador cebe obično konj na njemu?
safira
(.)
03. novembar 2011. u 04.11
Ti cupavci su jambolije, kolko ja kapiram, to nikad nismo imali u kuci
blondinka
(avanturista)
03. novembar 2011. u 05.31
Jeste, jambolija je cupavac preko kreveta, svekrva moja to ima. Ma mene je sramota reci šta mi nismo imali od tradicije, ispasce da lažem :)

Ali AMBASADOR cebe, tweety, dobro si se setila, to je isto pod must :)
JoannaL
03. novembar 2011. u 09.18
Jao Ambasador cebe, imam jedno! „Lagano,mekano ,toplo”:) Eno truli u ormaru, niko ga neće. Na nasem je neko ruzno cvece. Mama kad dodje pokriva se iskljucivo tim cebetom, kaže potseca je na neka lepsa vremena.
JoannaL
03. novembar 2011. u 09.25
Mmmmm Dralon sintetika..na suvim Kanadskim zimama ima da nas struja ubije:

http://www.brojanica.ch/eshop/product.php?productid=17001&cat=337&page=1
Teogopa
(HECTBAPHA)
03. novembar 2011. u 18.26
joj ja imam dva amasador cebeta, dobila za svadbu od neke tetke, mm tetke...donela sam ih oba ovamo i koristim ih samo kad bas zazimi, mada je to zaista retko :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.