Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Suva koza kod bebe
NavyGirl
26. oktobar 2011. u 05.05
Moj bebac od pet meseci ima jako suvu kozu iza usiju. To traje bukvalno od kad se rodio, uglavnom mu se peruta a nekad ima i crvenilo. Bili smo kod Dr koji nam je dao neku kremu na bazi cinka da mazemo pet dana, mi mazali i ništa nije pomoglo, koza je i dalje ista. Sad ne znam da li je u pitanju neki ekcem ili je koza jednostavno tu suva, pa me zanima ima li mamica sa sličnim iskustvom i neki saveti koje kreme da koristimo? Mi ćemo ići kod doktora opet sledeće nedelje pa ću ga ponovo pitati. Inače za kupanje koristimo Bübchen kozmetiku. Hvala

http://www.babyservice.de/DE/PRODUCTS/BUBCHENPRODUCTS/Pages/default.asp
NavyGirl
26. oktobar 2011. u 05.06
Evo link još jednom
http://tinyurl.com/3hbqtpx
BiB
(komercijalni radnik)
26. oktobar 2011. u 05.16
Cao, nasa cerka je imala ekcem kao beba koji je trajao skoro do prvog rođendana. Koza joj se dosta susila i bila je stalno crvena. Probali smo dosta krema sve dok nam dermatolog nije preporucio da probamo kremu „Cold cream naturel” od La Roche-Posay koja je super hidratantna. Ekcem joj se povukao već posle prve upotrebe i koza joj je super mekana. Od tada je stalno koristimo čak i mi odrasli kada nam koza ispuca od vetra itd. Probaj da se raspitas u apoteci da li imaju tu kremu ili gde bi mogla da je nabavis. Može se kupiti i bez recepta. Pozdrav
blondinka
(avanturista)
26. oktobar 2011. u 06.16
http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/140/015761053/ekcem.html?13

Ovo je link ka temi koja je nedavno bila vezano za ekcem, samo je otisla na drugu stranu. Tu je nabrojano nekoliko proizvoda koje mame koriste u sličnim situacijama. Moja preporuka je Algoflogen, kada su ovakve situacije u pitanju. Ovaj link naravno vazi samo u slučaju da je zaista ekcem u pitanju a ne nešto drugo.

Jedino me cudi da je lekar prepisao kremu na bazi cinka ako je pomislio da je ekcem /ne znam da li sam pogresno shvatila da je lekar rekao da je ekcem u pitanju/ koja se nikada ne daje kada je to u pitanju jer cink dodatno isusuje deciju kozu. Kreme na bazi cinka se prepisuje kod OJEDA, sto je sasvim druga dijagnoza, iako može vrlo slično da izgleda.

Moj bi savet bio da prvo utvrdis da li je u pitanju ojed ili ekcem a to može najbolje da potvrdi dermatolog i nemoj da se oslanjas na mišljenje samo pedijatra ili npr. na savet nekoga sa diskusija jer koznu bolest/problem vrlo je teško prepoznati, to može samo strucnjak.

Ne znam, ja bih pre pomislila da je u pitanju ojed, pogotovo ako beba ima bas usi blizu glave ili npr. spava stalno na jednoj strani i slično, glupo mi je da ovako nagadjam jer nisam lekar ali bih ti svakako volela pomoći. Koza često manifestuje potpuno razlicite probleme na isti način. Za ekcem je totalno atipicno da bude iza usiju i to samo iza usiju, zato mislim da je najbolje prvo utvrditi šta je u pitanju.

Takođe, trazi od dermatologa da urade bris tog mesta, da bi se otklonila sumnja na stafilokoke ili bilo kakve bakterije, gljivice.

I na kraju, zaista dobronameran savet. Ako ikako možeš probaj da izbegnes kortikosteroidne kreme na tako maloj bebi, ne kažem da će ih lekar prepisati ali u slučaju da ti to predlaze, probaj da se konsultujes sa njim da pokusas sanirati problem na neki drugi način.

NavyGirl
26. oktobar 2011. u 06.54
BiB, Blondinka, hvala na savetima, videcu i temu gore i pogledati spomenute kremice.
Dr nije konkretno ništa rekao, da li je ekcem ili ne, bio je u fazonu ispiraj ta mesta crnim cajem i onda namazi sa kremom na bazi cinka koju nam je prepisao. Sad ni meni bas nije bilo logicno zašto ta krema jer je koza bas jako suva i peruta se ali ajde i ovako ga stalno nešto ispitujem pa se nisam bunila.
Samo da napomenem da je jedan dan muž ne znajuci da ne sme namazao bebi ta mesta iza usiju sa hidrociklinom i koza bila super par dana i onda se opet vratilo. Videcu da tražim uput za dermatologa zato što i muž ima neke ekceme po kozi koji mu se nekako stalno vracaju a i bebac je jako svetle puti pa za svaki slučaj.
Inače, probala sam i Algoflogen posto ga inače imam kod kuce a još pre sam procitala da vam je pomagao i ništa koza i dalje ista.
blondinka
(avanturista)
26. oktobar 2011. u 07.51
Navy, evo brzinski da dodam još par informacija. Već sam napamet naucila sve ekceme, dermatitise i kozne bolesti, pa ću biti slobodna da još malo pametujem, izvini unapred :)

Hidrociklin se sastoji od jednog kortikosteroida i jednog antibiotika. Kortikosteroidi inače agresivno deluju na sve vrste koznih upala i vrlo brzo ih saniraju. Kod njih je problem taj sto oni te upale guraju pod kozu pa se one ili vrate ponovo kroz neko vreme ili jednostavno ostanu pod kozom. Dole na temi o vakcinama ćeš videti šta sam napisala za sina moje komsinice,kortikosteroidi su mu pogorsali rad pluca, ma katastrofa. Oni nisu za malu decu i mislim da ne bi trebalo da mazes bebu time, onako to je moj neki iskreni savet.

Sad, moguće i da je taj antibiotik iz hidrociklina delovao i da su u pitanju neke bakterije, možda uopste nije ekcem. To ti kažem po vlastitom iskustvu, prosto je neverovatno kako nam promakne taj deo iza usiju, to uvek ostane mokro sa kojom kapi sampona i na kraju je moguće i da se zalome neke bakterijice tu. Uradi bris tog mesta i otkloni sumnju na bakterije, mislim da ti je to sada prvi najbolji korak koji možeš da uradis. Do tada, pokusaj da promenis sampon, npr. nama je Chicco sampon za bebe bio pun pogodak, sve drugo nas je iritiralo a posebno Johnsons kamilica, taj nas je bukvalno przio po licu. Ili npr. vidi u biljnoj apoteci da li ima neki sampon na bazi nevena, psenice,aloje vere,kamilice - nešto blago, neagresivno. I dobro obrati svaki put paznju na predeo iza usiju, ja sam mislila da je na tom mestu ekcem isto a ispostavilo se da nije bilo dobro brisano i vecno vlazno.

Što se daljeg lecenja tiče, ako je genetski uslovljen ekcem, bez toga da ga nešto specijalno iritira /a mislim da nije to u pitanju/, onda ćeš verovatno malo lutati od kreme do kreme dok ne nadjes svoju. Npr. nama deluju te kreme za opekotine, ti moras naći svoj sastojak koji će vama da odradi posao. Na onoj temi ima puno dobrih predloga, pa pokusaj sa nekom od tih krema. Probaj sa nevenom, nocurkom, takvim biljkama.

Druga opcija je , a meni se čini da je to u pitanju, atopijski dermatitis. Njega izaziva neki alergent, odnosno nešto sto iritira kozu. U tom slučaju, a to ti je drugo na listi šta treba da uradis, alergo-test će ti reci šta je tačno u pitanju i onda ćeš problem rešiti time sto ćeš izbaciti taj sastojak iz upotrebe. Isto tako, posle neguj mesto nekom od krema koje ćeš naći u apotekama a, molim te, zaboravi na kortikosteroide. Na duge staze nanose vise stete nego koristi, ukljucujuci i hidrociklin.

Isto tako, ako muž koristi često hidrociklin, ne bi bilo loše i da se on konsultuje sa nekim da proba nešto drugo.

Izvini sto sam bila ovako direktna u savetima ali sam smatrala da je dobro da ti podelim svoje iskustvo pa da ti skratim vreme pronalazenja dijagnoze.
jelkac
(student)
26. oktobar 2011. u 08.07
Moj sin je isto to imao, i čak bi i prokrvarilo kad bi ja pokusala da oljustim tu
krasticu...izgledalo je kao priljavo,..onako , suva kuza ...nas pedijatar je rekao da je to ekcem i da je vrlo čest kod beba, i samo da mazem s nekim gustim kremam..Jergens, i sl...

Evo sad je sin 11 meseci i samo mu prolazi od sebe, skoro ništa nema..jedanput ili dvaput sam možda namazala s nekom kremom za telo...

ciba
(brrrrr)
26. oktobar 2011. u 10.03
ako si u americi ja preporucujem aquaphor. jedino nam je ona uspela sanirati suvu kozu i crvenilo.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
26. oktobar 2011. u 10.08
Moja beba ima ekcem, ali je to bilo samo po nogicama i rukicama oko zglobova. Sada joj se sa nogica sasvim povukao, a ostalo je još na rukicama. Mazala sam je raznim vlaznim kremama, pa i kremama koje su specijalne za ekcem (ovdje u Kanadi Aveeno i Spectro), mada nisam bas bila zadovoljna rezultatima.

Doktro nam je propisao steroidnu kremu i to sam joj kat-kat mazala samo ako stanje postane bas bas alarmantno. To odmah pomogne, i onda nastavim da mazem gorepomenutim kremama.

Rodica mi je rekla za Megaexoderma kremu (A-Derma kolekcija) koju sam nasla u apoteci u Beogradu i trenutno koristimo tu kremu. Da bebu cesce mazem, sigurno bi i rezultati bili mnogo bolji, ali za sada, ovom kremom sam najzadovoljnija.
NavyGirl
26. oktobar 2011. u 10.53
Hvala puno na komentarima, bas ću da vidim šta ovde mogu da nađemod kremica koje ste spomenule ovde i da li nešto može da nam pomogne. Trenutno sam nešto u guzvi na poslu pa ću veceras da pogledam i starije teme.

Inače, jelkac kod nas je isto tako, bas sto kažeš izgleda ko prljavo i nekad hoće i da krvari. Sad kako je bebac otkrio da ima usi pa ih i sam dira često nađemda ih raskrvari i male krastice. Primetila sam da mu se u poslednje vreme javlja i crvenilo ispod pazuha, nije kao iza usiju ali je koza bas crvena a jutros vidim kao suvi krug na kozi na kolenu.

Zato sam i postavila temu, čini mi se da je ipak neki ekcem u pitanju a znam da ovde ima mama sa dosta iskustva.

Blondi hvala na iscrpnom odgovoru, inače bebca ne mazemo hidrociklinom nego ga to tata cuvao jedno popodne i odlucio da ga namaze. Uopste ne znam otkud mu ideja da to uradi, a kad sam posle videla sastav definitivno nije za bebe. Inače kod muza se ekcem javi pa nestane a njemu pomaze Didermal krema za to.
qwerty2
26. oktobar 2011. u 16.17
I meni to lici na ekcem, naročito kada si spomenula suve krugove na kozi.Dobro ti je blondinka rekla da uradis bris zbog bakterija posto je to uglavnom problem koji se zanemaruje pri lijecenju.Koza je zbog nečega ostecena i u međuvremenu dok pokusavas da je zalijecis ona se zarazi nekom bakterijom.Kortikosteroid provremeno zalijeci ranu, ali bakterije ponovo vrate stanje na isto i upadne se u zacari krug. Možeš potraziti na netu clanke dr Gordane Isailovic, dermatologa.

POnavljam se, ali ću prenijeti iskustvo sa mojom kcerkom u borbi sa ekcemom.Preporuka naše doktorke je bila Triderm mast koja u sebi ima kortikosteroid i antibotik, ne duže od tri dana, a onda Nivea sensitive krema, ona u svijetlo plavoj metalnoj kutiji. Ova krema se pokazala kao najbolja za njegu pored Mustele, Atopik, čak i Algoflogena i dr.
jelkac
(student)
26. oktobar 2011. u 22.55
oh, sad se setih imena još jedne kreme, bas je gusta, i nju nam je pedijatar preporucio isto,
(ne znam gde si ,al ovde u Kanadi ih ima i u Costco radnjama, veliko pakovanje)

GLAXAL BASE

i jedna moja drugarica ju je koristila za svoju cerkicu koja je imala „severe” ekcem .
srećno!!!

kao sto rekoh, mom sinu evo skoro već prošlo samo od sebe ( mada, preselili smo se u Ontario a tu je dosta vlazno--pa verovatno i to pomaze!)
NavyGirl
27. oktobar 2011. u 07.41
Ja sam u Nemackoj i bas ću videti šta ima da se nadje od kremica koje ste spomenilu. Nadam se da će nešto pomoći :)

Pozdrav ...
Neukrotiva30
(menadzer bez posla)
28. oktobar 2011. u 17.10
Samo bih ti preporucila da izbacis bubchen iz upotrebe.On dodatno isusuje kozu.Ono sto je nama pomagalo je weleda i nivea kozmetika za bebe.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.