Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Putevima drugarstva
blondinka
(avanturista)
23. maj 2011. u 12.09
Pošto se blizi Dan mladosti, rekoh, da otvorim novu temu. Drug Tito je bio...hahahahahah...salim se, nije ta tema, samo da vas malo trznem :)

Elem...

Mladji sin ima 3.5 godine /za diskutante koji su se sada ukljucili na diskusiju i ne znaju napamet bas sve o meni :)/ i njegova grupa treba da ide na rekreativnu nastavu na Taru. On neće ići jer ima mamu panicarku a razlozi su /osim mame/ :
- mogućnost pogorsanja ekcema u nepoznatim uslovima /nove trave, deterdzent za pranje posteljine.../,
- mnogo povraca u putu /rešenje jesu tablete ali od njih spava nenormalno dugo pa ih izbegavam koliko mogu/,
- ako je u obdanistu npr. pecena piletina on neće ni da proba, dakle izbirljiv je na hrani čak i po cenu gladi
- često zaboravi da kaže da je zedan a to ga unervozi /postane placljiv/
- nikada se nije odvajao od mene duže od jedne noći/jednom je bio sa bakom dva dana i dve noćisam ali tada je imao samo godinu dana/
- razloga ima još milion ali da vas ne gnjavim vise :)

Stariji sin nikada nije hteo da ide na rekreativnu ali normalno podnosi duza razdvajanja od mene /npr. 10 dana zimovanja kod bake u drugoj državi i sl./Npr. sada kada ga pitam da li bi zeleo da ide, njegova reakcija je - fuj, ja ne mogu da spavam na toj tudjoj posteljini i da se kupam u kupatilu sa 100 druge dece.

Ja nikada nisam bila na rekreativnoj nastavi, nisam zelela da idem. U stvari,jedne godine sam zamalo otisla na Otok mladosti /izvinjavam se na pominjanju proslih vremena/ ali sam se, na sreću, razbolela i nisam otisla na 15-dnevno kampovanje sa izvidjacima.

U stvari, šta sam ono htela da pitam...:)

E,da. Kako vi to resavate -da li ste za kolektivne odmore sa drugom decom, da li biste i da li saljete svoju decu na rekreativnu nastavu.? Tema dakle nije zimovanje ili letovanje sa bakom i dekom nego sa vaspitacima, uciteljima i slično. Svi koji su isli na rekretivnu to pamte kao predivne trenutke sa drugom decom, deca se vracaju odusevljena, sklapaju se i produbljuju prijateljstva. To su prva prava drugarstva, razdvojenost, samostalnost...

Ipak, meni se to ne dopada.

Volela bih da čujem vase mišljenje o tome, bez obzira da li ste decu već slali na rekreativnu, to planirate, ne planirate ili se prosto sami kao deca isli na kolektivna zimovanja ili letovanja.

blondinka
(avanturista)
23. maj 2011. u 12.13
Uuuuuuuuuu, ybt, vidi mi slike :)
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
23. maj 2011. u 12.27
Blondinka,

oprosti mi, nemam vremena sada da odgovorim na tvoju super temu, ali ću te samo brzo pitati kako si ukomponovala sliku? Bilo bi divno da svi imaju svoje slike da zna covek sa kim razgovara. Fizionomija lica je neverovatna stvar...:-)

Pozdrav i vraticu se na tvoju temu ;-)
blondinka
(avanturista)
23. maj 2011. u 12.33
Srno...

Davno sam je stavila, kada su najavili novi izgled serbiancafe-a, tada je bila opcija da napravis novi profil. Mislim da je to sada moguće ako odes na sc blog na teslio.com, tamo ima opcija profili. Evo, sad sam gledala svoj profil, sa tom je slikom.

Teško da će iko ovde da stavi pravu sliku, veruj mi na reč :) Oni koji su hteli da se identifikuju slikovno otisli su na nasu grupu na FB, i to da znaš :)

Bila sam zaboravila ovu sliku, a bas sam prava thunderstruck :)

http://www.youtube.com/watch?v=-f1cwycSWq0
svirena
(teaser)
23. maj 2011. u 13.03
Na teslio se ulogujes i podesi 'avatar'.

na temu: nekada kao roditelji iz pretjerane brige, ljubavi i paznje možemo da nanesemo, nehoticno, vise stete nego koristi. polazim prvo od sebe. moje dijete je još malo, nema ni 2 godine, ali sam preplakala noćiprije polaska u vrtic. sad vidim potpuno bezrazlozno. kako već kažu 'svaka ptica svome jatu leti' pa tako i moje malo mjezimce obozava vrtic, tete i djecu i o njima 'prica' i kada ne ide.

mislim da se djeca potpuno drugacije ponasaju i reaguju u 'kontrolisanim' uslovima gdje je prisutnost roditelja i kada su sami sa drustvom. ocekivanja su drugacija kada su 'na putu' a ponasanje i snalazenje u kolektivu je važan dio njihovog razvoja za 'kasnije'. ako dijete ima priliku da ide i 'druzi' se sa svojim vrsnjacima i koristi one vjestine koje nije imao priliku da koristi jer 'tu su mama i tata da odrade', bez razmišljanja bih poslala i pristala, pa i prebrinula te sve dane (mogu misliti da ću se 'izjesti' kad se prvi put odvojimo).

ja sam kao dijete svako ljeto isla u organizaciji grada na more (pa posle toga sa roditeljima). nijedan provod i boravak na moru se ne može uporediti u mom sjecanju kao ti provedeni sa drustvom. imala sam 7 godina kada sam otisla prvi put.

Tara je super, i bila sam sa mamom i njenom djecom (sestogodisnjaci i sedmogodisnjaci) u proljetnoj skoli. bilo nam je fantasticno, bili smo u odmaralistu/hotelu Beli Bor (još uvijek u fazonu starih soc. dokaralista ali sve cisto i uredno a klopa za djecu dobra).

svirena
(teaser)
23. maj 2011. u 13.05
'dokaralista' wtf (SC majke mi)=odmaralista.
majkakg
(mama)
23. maj 2011. u 13.09
Moja starija ćerka je sa nepune četiri godine išla sa vrtićem na planinu, u proleće. I od tada, svake godine ide negde sa vrtićem/školom... Pre toga se nikada nije odvojila od mene, ni na dan, inače slabo jede i mršavica je (bila i ostala), ali se tamo super provela, i nije bilo problema.
Kolektiv nosi sa sobom promenu ponašanja - i kod dece, kao i kod odraslih. I ja sam kao dete išla kojekuda, nije mi se sviđala hrana, ulazak/izlazak iz mora na pištaljku, mnogo toga... ali bih opet išla, i podsticala decu da idu. Mislim da je to višestruko korisno, da mnogo više nauče, da se osamostaljuju, i stiču samopouzdanje.
Koliko smatram korisnim da deca budu na odmoru sa roditeljima, toliko mislim da im iskustvo samostalnog letovanja sa drugarima takođe znači.
tweety_m
(?)
23. maj 2011. u 14.24
Ja se ubacila samo da vidim pokazuje li moju sliku :P
Salim se, isla sam svugjde gdje su slali,Zaostrog, Neum, Ostrvo zivota, Omis, Brac.Ima li sanse da i ti budes negdje u blizini da si tu ako zatreba?Cisto da možeš doći ako bas ne bude zadovoljan?
tweety_m
(?)
23. maj 2011. u 14.25
A mi dobre slike!
blondinka
(avanturista)
23. maj 2011. u 14.45
PTweety, pa moglo bi biti sanse ali tu sam opciju probala sa Borianom pa mi se nije dopala. Ubedila sam ga u 4. osnovne da ide na Zlatibor u kamp engleskog koji je vodila njegova najomiljenija nastavnica i u koji je islo gotovo celo odelenje, ukljucujuci i decu mog devera sa kojima je blizak. Mi smo uzeli apartman nekih kilometar odatle. Obisli smo ga prvi dan uvece, onako kao usput. Drugi dan je već bilo - nemojte da idete bez mene. Treci dan se vise uopste nije hteo vratiti. To je bio hotel, u sobama po troje dece /on i deca mog devera/, atmosfera super, ja u blizini i - ništa.

Dugo sam razmišljala da li je to razmazenost. Po mom sudu nije jer i ja sam sama takva što se tiče delenja higijenskih navika i obroka. Takođe, ja sam drustven tip, lako sklapam prijatljestva, uklapam se u većinu ekipa, vesela sam, druzeljubiva, saljiva /pa ti me bar znaš, tweety :)/ a opet nigde nisam isla sa kolektivom tako da me to buni.

A sad kao Keri Bredsou, pitanje ili misao za kraj - da li se deca socijalizuju sa vremenom ili se radjaju karakterno kao drustvena ili nedrustvena bica?

Ja bih rekla da je ovo drugo u pitanju većeg značaja od onog prvog.
MalaHeroina
(doktor)
23. maj 2011. u 14.46
Jao...3.5 godine i da ide sam? Ne dolazi u obzir!

Moja djevojcica ima 2.5 godine i vidim da sam joj vise nego potrebna :))...znam da će sa 5 željeti da pobjegne od mene, ali stu ću...mama sam :)

Zaista mi se to čini rano. Najbolja iskustva su mi izleti, ekskurzije sa skolom, ali to je bilo kad sam već bila velika...možda 7-8 godina.
kia
23. maj 2011. u 14.50
dosta zavisi od toga kakvo je dete
cerka je prvi put isla na ekskurziju sa 3.5
majko moja kad se setim... spakovala se nedelju dana unapred, cekala ko zapeta puska, odbrojavali dane, isla je nije se ni okrenula da nam mahne. koliko je samo bila srećna, svakom kom pricam ne veruje mi.

a slike sa autobuske stanice, zagrlila poluplacne drugare, a njen osmeh - ama puca od sreće sto ide.
i takva je i dan danas, koga upozna a dopada joj se odma' se najavljuje da dolazi na spavanje a može i par dana ako je prime. kod baka deka, ma to se podrazumeva da ide. mi ako putujemo negde - ma cao cucemo se preko skype, tako nam kaže.
a takva je maltene od kad je progledala.

dok sin.. totalno druga price, drzi mi se za suknju i kad idemo kod poznatih, a kamoli da on ode negde samostalno. problem mu je i da sedne u drugo tj nepoznato autosediste, odma je to frka panika, a kamoli da spava u drugom krevetu.
u predvidjanju buducnosti njega ne vidim ni na kakvoj ekskurziji bar do puberteta :D

lično kao mladja nisam volela nikad ta kolektivna putovanja, nisam nikad bila tip deteta koje voli da se odvaja od roditelja i ja ta prva odvajanja ne pamtim po novo sklopljenim i produbljenim prijateljstvima već kao jedva-cekanje da se vratim kuci. a nije mi ni uticalo na kasnija prijateljstva.

tako da mi je to i jedini parametar da li će moje dete ići - kakvo je i kako podnosi odvajanje. podrazumeva se da su mesta na koja idu sanitarno i u svakom drugom smislu normalna.
blondinka
(avanturista)
23. maj 2011. u 15.07
Kia, mislim da si pogodila poentu, nisam to na prvu loptu ni pomislila ali zapravo sustina je takva. Neka deca su vise vezana, neka nisu, mada to ne mora nužno da im smeta u kasnijim prijateljskim vezama. Moj brat je bio kao tvoja cerka, čini mi se da je samo cekao trenutke da ne bude kuci i uvek se vracao pun utisaka. Ja sam neka zlatna sredina, nije da bih plakala kao kisna godina bez mame i tate ali niti mi je bilo svejedno niti sam bila tip koji deli sa drugima kao sto sam već pisala.

Stariji, pomenuti Borian, nije tip koji place na rastanku,njega kao i mene odbijaju te kolektivne radnje što se ticu hrane i higijene. A TT, mladji, on je taj tip koji je već odronio reku suzu samo sto su mu u obdanistu rekli kako izgleda kolektivna nastava. On zapravo i ne razume šta to znace ali kad su mu rekli da će biti bez mame „i sredu, i četvrtak, i petak i subotu”, verovatno je shvatio da zna da sabira do četiri a da je četiri bas mnooooooooogooo...
Mayche
(~♥~)
23. maj 2011. u 15.50
Iako se deca sasvim drugacije ponasaju kad su bez roditelja i snalaze se mnogo bolje, ja mislim da je 3.5 godine prerano da dete ide negde tako da grupom. Ne bi mogla da zamislim da posaljem sina sa vrticem negde, bar ne do 5-6 godina.
Vanderbilt
(whatever)
23. maj 2011. u 15.57
Ja sam kao dete isla svega par puta na tu nastavuu prirodi, i mrzela sam to! Uspomene na te ekskurzije su daleko od toga sto ti spominjes da pricaju drugi - na primer secam se da su jednoj Snezani koja je spavala u mojoj sobi (sa još 15 druge dece) strasno smrdele noge i da smo je u sred noćiterali da ide da ih pere (zamisli traumu te Snezane, tek, kad se ja toga secam i 30 godina kasnije), da mi je bilo uzasno neprijatno sto nas teraju da se kupamo coporativno, tj da se skinemo i cekamo u redu, u jednom redu decaci u drugom devojcice, svi tako golisavi samo sa svojim peskiricem, i onda dodjes do uciteljice koja drzi tus, pa te ona kao polije vodom i pici dalje, to je bilo to što se kupanja tiče- a isli smo u prvi razred, nismo vise bili mali i bilo nas je sramota da budemo golisavi pred drugima. Ma odvratno. Secam se uzasno slatkog caja koji su nas terali da pijemo iz limenih solja, mislim da je bio cist karamelizovani secer u toploj vodi. Secam se i da su nas terali da pesacimo vise nego sto je to bilo normalno za tako malu decu, da smo svi bili iznureni pre podne od toga, a onda popodnevna nastava na kojoj nam se svima strasno spavalo a morali smo da „pazimo” sedeci na podu, jer uciteljica vice i salje u cosak ako vidi da pocinjes da spavas.

Uopste to su mi bila iskustva koja bih najradije preskocila da mogu opet da živim iz početka. Verujem da je bilo dece kojoj je bilo super - verovatno onoj deci koja su mogla da se ponasaju kao pustena sa lanca jer su to i bila. Mislim da zavisi od detetovog karaktera da li će uzivati u tako nečemu ili ne, i da se radamo sa manjom ili vecom potrebom za privatnoscu, a definitivno mislim da je 3,5 godine prerano za takve stvari. Inače nisam neki cudak, volim ljude, volim da se družim, lako sklapam poznanstva - ali danas,kao i onda, vise volim da sam i sama nego u drustvu koje mi ne prija zapravo. Tako da, lično svog sina ne bih slala u tom uzrastu nigde bez nekog od porodice, jednostavno mislim da je prerano, n jima još uvek treba puno individualne paznje i cuvanja, a to ne verujem da može da se postigne u atmosferi gde ima par stotina dece i nekoliko ucitelja. Aako bi pokazao nekad odbojnost prema takvim stvarima ne bih ga forsirala.
kia
23. maj 2011. u 16.02
samo da dodam možda najvazniju stvar, cerka je isla na ekskurziju ne sa par stotina dece i sacicom vaspitaca nit ih je ko drzao u redu gole za kupanje (nit je toga bilo kad sam svojevremeno ja isla na ekskurzije blago meni :D), već ih je bilo 15ak sa 4 vaspitacice i starijom cerkom od jedne, isli u privatan smestaj itd, radilo se o privatnom vrticu

dakle kao sto rekoh - neki normalni uslovi
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
23. maj 2011. u 16.16
Blondi...il' ti je krv takva ili nije...ili jesi takvog karaktera ili drugacijeg...mi se negde radjamo kao konformisti u smislu higijenskuh navika joj moje kupatilo,moja posteljina deterdzent kojim je perem je jedino dobar i sl...ali mislim da se to prenosi i malo vaspitanjem koje je potpomognuto genetskim nasledjem...otac i majka mi takvi brat i ja smo takvi...o sinu ne moram ni da ti pricam znaš i sama on neće ni da se igra sam i kad su nam druga deca u poseti moram i ja,vuce me i zove...svakog jutra se još uvek rastajemo sa suzama u vrticu iako ide već godinu i po...ali ja ću se truditi da to kod njega promenim ako mogu i recimo ja ću ga poslati ako bude imao vrtic ponudu sa njegovih tri i po...meni će se srce cepati ,pritisak će mi otici u nebesa ali hoću...osim ako to ne bude za njega traumaticno do te mere da je neizvodljivo...ali,pod jednim uslovom-da ide sto će verivatno i biti tako, njjegova a i moja omiljena vaspitacica koja je glavna kod njega u jaslicama...ona ga dobro poznaje,verujem joj kada je on u pitanju znam da bi pristala i na to da mu ponese presvlaku za posteljinu...inače gde god sam isla sa njim nosila sam njegovu posteljinicu...ja ne znam da li je alergican na druge deterdzente i omeksivace jer od njegovog rođenja koristim samo jedan čak sam i ja presla na taj omeksivac za bebe...jer,iskreno mislim da je ov mana a ne vrlina...šta recimo postane dobar sportista i sa 12-13 godina stvarno mora da putuje menja hotele...ovo karikiram može npr biti i glumac ili ne daj Boze trgovacki putnik...bolje da na vreme pokusam da mu pomognem da stekne emotivnu nezavisnost od mene, da pokusa da ojaca imunitet kad asu u pitanju grinje, hotelske presvlake...znaci ja samtram da je sa tri i po godine pravo vreme da se pocne sa necim takvim i da mu se ništa bas tako loše neće desitit...pa on ide u vrtic jel tako?i tamo spava na kreveticima koji su presvuceni carsavima opranim u ko zna kakvom deterdzentu...a što se tiče blizine i poseta to je losa ideja jedino da budes sve vreme u kontaktu sa vaspitacicama i ako pocne da krizira palis,put pod noge i ides da ga uzmes...ovako bi ga samo povredjivala podsecla da si tu a opet ti nešto drugo radis i negde ides bez njega...mada znam da TT definitvno neće otici :-) ja ti savetujem da probaš...
majkakg
(mama)
23. maj 2011. u 17.01
Moram da napomenem da je moje dete išlo u odmarališta, ili hotele, koji su i inače u ponudi, sa sobama u kojima je 2/3/4 kreveta, posebnim kupatilom za svaku sobu, vaspitačima koji paze na najviše 5-6 dece... dakle, nema ni govora o grupnom kupanju i sličnim stvarima. Uz svaku grupu ide i lekar, koji sa njima provodi vreme, a hoteli imaju animatore koji ih dodatno zabavljaju, nekim takmičenjima, igricama... Tek da neko ne pomisli da sam plaćala da mi dete vode na mučenje. A kad smo kod plaćanja - to nije ni malo jeftino, i svi se trude da opravdaju novac koji uzmu.
svirena
(teaser)
23. maj 2011. u 17.36
Meni su oba roditelja (bili) prosvjetni radnici i godinama vodili djecu na ekskurzije, skole u prirodi i slično. I sama sam isla na sve moguće aktivnosti i grupne izlete (nisam bila 'social butterfly' kao dijete, vise zatvorena, a nikako 'pustena s lanca'). obozavala sam druzenje sa drugarima i tu neku 'privremenu' povecanu odgovornost. nisam cekala gola u redu na kupanje, i za to nikad u zivotu nisam čula (osim u konc logoru). s druge strane, shvatam i potpuno razumijem da neko ne voli da ide i da mu nije dio prirode niti osobeno. ja sam ipak pristalica mišljenja da pretjerana briga sputava dijete i da mu treba dati priliku da se iskaze, bez nametanja svojih stavova. djeca osim urođenih predispozicija ipak najviše kopiraju i imitiraju roditelje kao najvece uzore ('monkey see, monkey do').
Isidora_C
23. maj 2011. u 18.24
Ja bih ga pustila, ali da ima bar 7 godina i da obecaju da ga neće golog tjerati u red za kupanje :-)

Ja sam bila u izvidjacima od 10. do 15. godine i imam divne uspomene sa zimovanja i ljetovanja. Ko nije pjevao oko logorske vatre po noći sjedio u satoru dok rominja kisa i drao se iz sveg glasa dok se ujutru dize zastava ne zna šta je propustio. Nije sve ni u higijeni :-)

Jednom sam isla i u djecje odmaraliste na moru i to je bilo nezaboravno iskustvo. Sa 7 godina sam se osjecala kao da sam osvojila svijet jer sam 'bila velika' i mogla da prezivim bez mame i tate 10 dana.
Gala06
23. maj 2011. u 18.28
Stvarno, i mene cudi to kupanje coporativno!

I pored tog kupanja, Snezani su i dalje smrdele noge:)))
-afrodita-
23. maj 2011. u 19.55
ja sam svuda isla i svuda saljem decu.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
23. maj 2011. u 22.46
Nikad ne znaš da li će se djetetu svidjeti dok ne proba negdje da ode bez roditelja.
Ako je za i voli da ide, sto da ne. Ja ga ne bih sputavala. Jedino bas ako iz starta kaže da neće ili ode jednom pa mu se više ne svidi, onda ga ne bi tjerala na silu.
Nasi svugdje idu. Mislim da je samo jednom sin preskocio ekskurziju jer mu se jednostavno nije islo, a na ostale destinacije su isli. Srednja cura je predprošlu eksurziju oplakala jer je već drugi dan bila „homesick” hehe. Ali evo opet je htjela da ide prošlog februara i nije vise bilo frke.
Zavisi gdje su isli, ali nigdje nisu sa vise od 2,3 djece dijelili kupatilo i wc. Posteljina im je uvijek bila cista. Jedino su malo zvocali na hranu, jedno ne voli spagete, povrce, sinu je opet bilo malo svega hehe, ali prezivjeli su svaki put. ;)
Ja sam isto uvijek rado svugdje isla. U prvom razredu su nas vodili u Tiletov rodni kraj, wow dozivljaja. Pred kraj srednje smo bili na moru u kampovanju, 10 dana, pod satorom, bas je bila uzivancija.
U 3. razredu sam bila bolesna i morala ostati kuci kad su drugari isli gledati neke rodne kuce heroja itd., cijeli dan sam prepakala. :)
Vanderbilt
(whatever)
23. maj 2011. u 23.43
Ni ja ne bih mislila da je coporativno kupanje bilo gde osim u zatvoru, da ga nisam dozivela. Sasvim sigurno je i do toga ko te vodi. Možda je naše ucitelje jednostavno mrzelo da se smaraju sa higijenom ili da nas cekaju da se sami, jedno po jedno, okupamo... pa su je odradjivali cisto radi reda. Ne znam. Možda je klincima već u sledećoj grupi bilo mnogo lepse i bolje zato što ih nisu vodili kreteni već normalni ljudi. Djaci moje pokojne tetke sigurno pricaju totalno drugaciju pricu jer uglavnom sa tih nastava u prirodi nisu hteli da se vrate kuci kad bi za to doslo vreme. Htela sam samo da ilustrujem poentu - nije svakom ovo iskustvo ostalo u lepom secanju, na zalost. Uglavnom i da je jedan ucitelj po detetu, i da je dece 5 a ne 250, meni se sa 3,5 godine klinci i dalje cine suvise mali za duže odsustvo od kuce, ili ja bar ne mogu da zamislim da ovo moje malo dete, doduse on ima tek 2 godine, potpuno prepustim tudjoj brizi na nedelju dana. Sa druge strane znam i decu ovde u Kanadi koja imaju 17 godina a nisu se do sad vozila sama javnim prevozom niti bilo gde idu sama bez roditelja zato što roditelji misle da su još uvek mala za takve stvari:)) Sto ljudi sto cudi. Za ove dve godine sam, doduse, shvatila jednu jako važnu stvar, a to je da je potpuno irelevantno šta bilo ko drugi misli o tome šta ti kao roditelj radis ili ne radis, i šta bilo koji drugi roditelj radi ili ne radi sa svojom decom - najvaznije je da se u vezi svega što se radi i roditelj i dete osecaju ok, da ništa nije na silu, zbog tudjih ocekivanja a protiv sopstvene ili detetove volje i protiv svoje intuicije. Kad sam to jednom shvatila, odgovori na mnoga dotad neresena pitanja su se sami nametnuli.
Vagabundo_
((bas_tako))
24. maj 2011. u 01.27
Sve zavisi od deteta,mada mislim da je on mali 3.5,kad bude veci svakako to je nezaboravno iskustvo.U slučaju nekog zdravstvenog problema kod deteta dovoljno je da skrenes paznju vaspitacici.
Republica
(®)
24. maj 2011. u 03.20
U breJ Blondi, navela si dosta razoga protiv.Ima li barem jedan razlog onako „dubinski”zashto bi ipak maleni otishaoo na rekeativnu?
Ako nema , suvishno je da te razuveravamo ovde.
Koliko se ja secam pored vaspitaca uvek su na rekreativnu nastavu ishli josh i neki roditelji.U zavisnosti kolika je grupa,toliko roditelja ...jedan na 5 malishana .Tako da nikad nam nije nishta falilo.Jednom smoo izgubili drugara na Divcibarima ali ga nadjosmo za manje od jednog sata.Upishkio se pa se sakrio...:P
To je lepa avantura ali se on ničega neće secati kao detalja kasnije ali to ostavlja snalazhljivost i emotivnu jacinu kasnije pri odvajanju.Druge navike,promena , socijalizacija od jutra do sutra.Nema istih pravila kao kod kuce.Znaci ispitivanje drugih mogućnosti.Ej...ima tamo negde i drugi svet deshavanja.
Ekcem , zaboravi to je Tara.Na nadmorskoj visini od 1000 metara,ekcem mu se neće pojaviti.Za klopu kad ogladni jeshce i virshle i plazma keks i nishta mu neće biti.Na planini se ogladni,obrashcici porumene i tushiranje nije potrebno svaki dan jer opet na nadmorskoj visini od 1000 nema bakterija i virusa da ih mljackaju ili „usmrde”.
Mogu da se uvashljaju , ali nabavi Tea Tree ulje da im vaspitacica ukane kap u teme i ima da se vashke razbezhe u susedni bungalov...;0))

Verovala ili ne ti momenti razdvajanja i koju suzu da pusti Tibor kad se uvece uzheli da ga mama ushushka nije negativno po njegovo odrastanje.Već bash suprotni efekat ima na njegovo sazrevanje.
E sad shto će tebi biti tezhe nego njemu , to je druga prica.
Ali shto pre ga „pustish” tim pre postaje neki od njegovih karakternih junaka.Shta je popularno ovih dana? Verujem da su Power Rangers, van datuma ovih dana...;0)))

Pozdrav anti-protiv rekreatiVcu :P...;0))
fizikela
(prevodilac)
24. maj 2011. u 03.44
Slazem se da najviše zavisi od samog deteta, da li uopste voli odvajanje ili je osetljivije. Ja sam se prvi put odvojila od mojih na čitavih 10 dana, vodila nas je vaspitacica na more, ali sam tad imala 6 godina. Ne secam se suza na rastanku, ali se secam lepih detalja sa letovanja. Ali, opet, podvlacim da sam imala 6 godina. Moja devojcica ima 4 godine, i u njenom vrticu su nam ponudili Goc ili Taru, ali ja vidim da ona za to nije ni zrela ni spremna. Pitala sam je da li želi da ide, ali se ona na samu pomisao odvajanja uplasila, dok znam da ima dece koja odmah sa odusevljenjem prihvate. Tako da se slazem sa tobom da je rano.
blondinka
(avanturista)
24. maj 2011. u 06.38
Rep, ma ja sam već odlucila da on ne ide jer, prvenstveno, on to ne želi. Oni moji razlozi su onako usputni, da meni bude lakse :) Nisam ni htela da me ubedite ili razuverite, nego samo da čujem šta drugi misle, a vidim da nisam „bela vrana” /lepse zvuci od „crna ovca”/ i da je otprilike razmišljanje pola na jednu, pola na drugu stranu. Meni lično nije bilo važno mišljenje za ovu godinu koju sam već prelomila, nego uopsteno mišljenje o rekreativnoj nastavi, za i protiv.

Kao sto rekoh, Borian je bio spreman otici i na Mars sa npr. bakom ili tetkom po ocu ali samo da je u uslovima koje sam nabrojala. Tako i ja, kod mene nije bio problem u emotivnom razdvajanju nego ovo drugo. Tibor je skloniji tome da sa nekim detetom lize skupa sladoled ali je zato emotivno potpuno nespreman za odvajanje. S obzirom da nisam vozac i da mi je Tara u tom smislu kraj sveta, ne smem da rizikujem:)

Juče sam bas saznala u obdanistu da ove godine zapravo neće ni biti Tara. Iz ministarstva je stigao dopis da ne mogu ići deca mladja od 4 godine. I vaspitaci su zacudjeni, ovo im se prvi put desilo, da ogranicavaju decu po starosti. Po tome bi ispalo da npr. iz TT grupe može da ide 5-6 dece maksimum.

Ono sto sam ja primetila, iz licnog iskustva, zapravo je to da, kada se realno pogleda, rekreativna nastava nema nikakve veze sa kasnijom socijalizacijom ili prilagodjavanjem zivotu u izmenjenim uslovima. Borian je promenio 3 obdanista i 4 skole i uvek je nalazio drustvo, evo i u ovoj skoli pedagog i psiholog su zaprepastani njegovom brzinom socijalizacije u novoj sredini i prilagodjavanja postojecem drustvu u skoli. On je takav tip, na majku :) Sa druge strane, cerka mog brata svake godine mlati po rekreativnoj nastavi i zimovanjima a ima 2 drugarice od kojih je sa jednom uvek posvadjana. Kaci se za svaku sitnicu i izaziva svadje, taj je tip.

Naravno, ekskurzije su nešto sasvim drugo - tip aktivnosti je drugaciji, dinamicniji, idu uglavnom sva deca /na rekreativnu obično ide maksimum pola grupe/, mnogo je dinamicniji raspored, upoznaju se novi krajevi dok je rekreativna staticna u smislu menjanja mesta, drugaciji je tip smestaja, aktivnosti, svega. Isto tako, to vreme decijih odmaralista u starom smislu davno je prošlo. Sada deca obično idu u hotele ili motele gde ih je manji broj u sobi, hrana vise nije u limenim soljama i slično. Ali ovo sto Wanderbilt opisuje, to je tačno moja predstava rekreativne nastave, tako da je potpuno razumem:) Meni se i danas zeludac podigne kada udjem u obdaniste i osetim miris slatkog kupusa - mrzela sam obdaniste ali su moje oboje dece krenuli sa 2.5 godine u isto, duboko ubeđeni da su mamini dani u obadanistu bili najlepsi u njenom zivotu :)
tejana
24. maj 2011. u 10.44
ybt. koja razmazena komunisticka derista. smrde noge ,kupali se coporativno, tjerali ih da jedu buraniju i plakali za mamom i tatom.

Neko već spomenu gore, ništa ljepse od putovanja „sa skolom”. prvi put „skola u prirodi” u jednom planinarsko domu. nezaboravne uspomene kreativnih uciteljica, zurke, maskembali, setnje po planini , naravno obavezno dizanje i spustanje zastave, nešto malo ucenja, sve ostalo zabava, zabava i samo zabava.

isla sam na skoro sva zimovanja i ljetovanja, u 2 osnovne naucila da ubacijem pare u dzuboks, cijedila kokakolu s ono malo dzeparca sto bi mi roditelji dali, plesala uz disku uz „sto je slatko, curu ljutit tajno”,zaljubila se do usiju u nekog iz druge skole.

uvijek su me roditleji „gurali od sebe' da se 'osmostalim”, hvala im do neba.

jest da se mama sekirala i da me zvrcakla stalno na recepciju al mame su takve.

imak mislim da su djeca iz obdansita premala da ostaju bez roditelja izuzev ako je u pitanju jednodnevni izlet.

S_Girl
24. maj 2011. u 11.37
a kako vam se moja slika čini? hehehe :)

Blondi ne panici puno, pusti dete da dise bre :):)
blondinka
(avanturista)
24. maj 2011. u 12.09
S_Girl, ja sam ispostovala detetovu zelju da ne ide, a ne svoju, tako da to ne smetram gusenjem nego parlamentarizmom :) Npr. Borian ove godine ide u kosarkaski kamp na Zlatibor, u jedan bas lep hotel i on smatra da je to sasvim drugacije od rekreativne nastave ?! Dakle, to što je pricao o posteljini i hrani, ove godine puj pike ne vazi jer kada Bodiroga i Divac dolaze u kamp, onda je to za njega drugacije :) Prioriteti su jedno a gadljivost drugo, izgleda :)))

Malo je doslo do zabune, ova tema nije savetodavne prirode, tema je samo diskutativne prirode, ništa vise :)

Cekaj, polako, doći ćeš i ti do ovoga pa ću da vidim da li ćeš biti panicar ili ne :)

Nego, da li u inostranstvu postoji nešto slično rekreativnoj nastavi?
S_Girl
24. maj 2011. u 12.22
Ja mislim da ću ja biti zesci panicar. Znam samo kako sam bila prema bratu i sestri kao starija sestra. Uvjek sam se bojala da idu tako negde, ili bilo gde. Najviše sam volela da su kod kuce i da nemoram da razmišljam i brinem hehe. Kad sam kao sestra bila ovakva mogu tek da zamsilim kakva ću biti sa decom. Nadam se da neću biti veliki panicar, biće bolje i za mene a i za njih. Pazi mene sto u mnozini pricam, da neću naslutiti :)

Ne znam na kakvu nastavu mislis. Osim fizickog ne znam nizakakvu drugu rekreativnu nastavu.
blondinka
(avanturista)
24. maj 2011. u 12.38
Ah, Serb, bre :) Pa mislim da li u inostranstvu postoji organizovan odlazak dece u neko obliznje planinsko ili morsko mesto gde 7-10 dana imaju neki laganiji oblik nastave odnosno edukativnih radionica i da budu smesteni u neki motel ili hotel? To je tzv. rekreativna nastava na koju idu samo pojedina deca iz vrtica ili skole a cilj je druzenje i osamostavljivanje uz neke edukativne programe.

Ekskurzija je visednevni izlet van grada, u udaljeni grad ili mesto, u cilju posete i obilaska turistickih, istorijskih i kulturnih znamenitosti na koji ide obično celo odelenje i primenjuje se od visih razreda osnovne skole pa nadalje.

Izlet je jednodnevna ekskurzija van grada.

A fizicko je nastavni predmet u skoli gde deca rade vezbe radi dodatne fizicke aktivnosti i pravilnog razvoja.

Pretpostavljam da poslednje troje ima svugde u svetu ali mene zanima da li ima ono prvo? Znam da imaju kosarkaski i sdrugi sportski kampovi, skole stranih jezika i slično ali bas ovo - rekretivna nastava koja podrazumeva sirok spektar aktivnosti, da li to ima?
S_Girl
24. maj 2011. u 13.17
Slabije to ovde ima. Nekad se desi da ucitelji organizuju tako neki edukativni odlazak, ali pretezno to bude 1 dan. Za taj jedan dan obidju to što trebaju, objasne šta je šta, deca kasnije napisu sastav o tome i to je to. Ovo ostalo od 4-7 dana je vise ekskurzija ili idu na skijanje, ili obidju neki istorijski grad a tamo većinom samo provod, niko za nastavu nemari.

Ovo je koliko sam ja informisana, i koliko znam iz svog skolovanja i sada sestrinog. Možda je u drugim mestima drugacije.
Maka541
24. maj 2011. u 13.23
Ja sam čula da imaju kampovanje preko skole, nešto kao da ih nauce kako da prezive u prirodi ali nisam sigurna, moja deca su još mala za to, čini mi se da je od sedmog razreda. Ono sto znam da imaju skijanje ali to traje samo vikend i od petog razreda je u skoli moje cerke. Ali to nije nastava nego ih uce skijanju.
BigSur
24. maj 2011. u 13.28
Meni se jako svidja ideja edukativnih radionica (hvala Blondinka na prevodu, pitala sam se kako mi zovemo „educational workshops”).

Ovdje gdje smo mi (San Francisko) ih ima dosta, raznoraznih - ali za dosta veću djecu. Čini mi se da bih ja poslala dijete tako negdje bez mene tek od 5 ili 6 razreda osnovne skole. To je samo moja trenutna mjera - a ne znam koliko moraju djeca biti stara da ih mogu primiti.

Ima jako puno izbora i tome se radujem - sportovi, razne aktivnosti u prirodi, strani jezici, itd itd.

Ja sam isla na Brac sa drustvom iz razreda jedne godine; bila sam 5 razred osnovne skole i bilo mi je lijepo. A u 2 razredu smo isli na Pale na vikend i ostalo mi je u lijepom sjecanju (pogotovo jedan bijeli i jedan crni zeko koje su mi mama i tata poslije donijeli na Pale kad su dosli po nas) - ali se meni, iz ove perspektive, čini da su djeca u 2 razredu osnovne mala za takav odlazak u prirodu.
Maka541
24. maj 2011. u 13.33
Ima letnjih, zimskih, praznicnih, sportskih, umetnickih i drugih kampova puno ali to nije preko skole nego roditelji i deca samoinicijativno to pronadju i plate ali to nije rekreativna nastava preko skole gde su samo deca iz iste skole i razreda.
djnzloop
(Decrement and Jump if Not Zero)
24. maj 2011. u 14.41
Ja u osnovnoj skoli nisam isla na rekreativnu posto nasa uciteljica nije htela da ide ?!? tako da samo naše odeljenje nije islo al sam ekskurzije obozavala. A sa mojim skijaskim klubom sam isla na skijanje bez roditelja od nekog drugog, treceg razreda i mislim da su ta skijanja pogotovo pomogla mom osamostaljivanju. Pošto to nije bilo preko skole i odnosi sa trenerema drugaciji.
Inače ovde u UK deca idu na ekskurzije a i na sportske aktivnosti sa skolom npr skijanje, veslanje, jedrenje, plivanje itd.
-Layla-
24. maj 2011. u 14.56
Ja sam prvi put isla na more sa vaspitacicom i decom iz obdanista kada sam imala 4 godine. Još uvek to pamtim kao lepo iskustvo, a to kakva je bila hrana i smestaj-pojma nemam:-) Ne znam koliko je to deci bitno, meni nije bilo. Ja nisam skoro ništa jela ni kod kuce. A što se tiče komfora, ma idi, to je deci nebitno. Ok, ekcem je druga prica, razumem tvoju brigu. Naravno, sa skolom sam isto isla svuda. Na ekskurzije, zimovanja, još od drugog razreda osnovne skole smo redovno negde isli.
Ne znam, možda je tada bilo drugacije, sigurnije, opustenije. Moji roditelji se nisu plasili da me puste. Nisu me zivkali da proveravaju, nisam ja njih zivkala da se zalim. Inače, secam se i da nas ucetelji/nastavnici nisu konstatovali. Nisu kontrolisali šta i koliko jedemo, kada idemo u krevet, da li uopste spavamo. Cuvali smo jedni druge:-) Druga vremena, možda i drugacija deca. Ja sam tada uzivala i moji nisu morali da me drže pod staklenim zvonom. Nisam sigurna da li ću ja biti tako opustena. Previse degenerika seta slobodno, možda je u drugim sredinama drugacije. Ovde u Holandiji malo-malo pa uhvate nekog pedofila. Bljak!
Azdaya
(bedno piskaralo)
24. maj 2011. u 20.22
meni nekako 3.5 godine zvuci prerano da bi pustila dete negde bez mene.

iz licnog iskustva - u obdanistu nisam htela nigde da idem u tim rezijama koje blondika spominje, jednom sam čak usla u autobus i onda me frka neka spopala, pa sam uz suze utekla nazad mami u zagrljaj sto sam brze mogla. posle u skoli isla sam redovno na eksurzije, skole u prirodi i letovanja i toga se uvek rado secam.

da imam sad neke posledice, u smislu nedostatka prijatelja, nemam. takođe ni sa tih ekskurzija/letovanja i sl. ne mogu da kažem da sam produbila neka prijateljstva...

mislim da je najvaznije da li dete hoće ili neće. mene moji nisu prisiljavali da idem kad ja nisam htela, a kad sam izrazila zelju da palim onda su me podrzali...a to da li je njima bila frka ili ne to samo oni znaju, ali mene nisu time opterecivali.
Isidora_C
24. maj 2011. u 20.23
Ja samo da primjetim kako ste zgodne, posebno Tejana. Moracu i ja da nabacim neku SLIKIcu :-)

I kad sam već tu, slazem se da ponekad djeca ne žele da nešto rade, a kasnije tu istu stvar obozavaju. Meni se to desava i dan-danas.

Ja se nadam da ću sina uspjeti odgojiti tako da koristi svaku priliku da 'pobjegne' od nas. Nikad nisam voljela djecu koja se drže mami za suknju.

A ako ćemo o higijeni, ne bi trebalo ići ni u vrtice ni u restorane ni u sredstva javnog saobracaja, ni na bazene, ni u liftove... U Londonu ima i lepre, a o tuberkulozi, sidi, i sl. da i ne pricamo.
blondinka
(avanturista)
25. maj 2011. u 02.21
Isidora, malo me zacudio tvoj komentar, iskreno, posebno to o drzanju mame za suknju. Koliko se secam, ti si svog malecnog ispisala iz obdanista jer nije mogao da se privikne niti si ti mogla da podneses njegove suze i ostanak tamo pa se tata odlucio da ga cuva kuci, zar ne? Moj je isto takav bio ali je pregrmeo i ostao da ide u obdaniste. Sad, to što neće da ide na rekreativnu nastavu na koju ide 10-ro dece iz njegovog odelenja na planinu udaljenu par sati od Bg u dobi od 3.5 godine, ne vidim bas to kao drzanje za suknju:)Htedoh reci, kada govorimo teoretski, stvari su mnogo lakse nego u praksi:)

Evo, ti ne možeš da prebolis ni obdaniste a zamisli da ga stavljas u bus na 10 dana sa istim tim obdanistem u koje nije zeleo da ide /moj želi da ide u obdaniste, to vise nije problem/ samo da ne bi ispalo da se da ti se drzi sa suknju :) Mislim, iskreno, da će tvoj sin kao i moj ići na kolektivna druzenja sa vremenom ali sigurno ne sada u dobi od 3 godine, zar ne?

Što se higijenskih navika tiče - lepra i ostalo je malo preterivanje, slozices se :) Isto tako, nisu svi ljudi isti. Ja srećem po parkovima toliko drasticnih primera nehigijene danas, da covek prosto ne može da veruje. Sa druge strane, moja deca su isla/idu u obdanista, spavaju u tim zajednickim posteljinama i slično, ko zna kako će tvoje da reaguje dok jednog dana ne dodje do toga :) Stariji sin je taj trip imao samo za rekreativnu nastavu jer su mu verovatno objasnili kako tu dolaze deca iz raznih krajeva pa je zamislio scenu kako spava sa gomilom nepoznate dece deleci sa njima sve i svasta. Sa druge strane, kosarkaski kamp je sam predlozio, nismo ni pominjali posteljinu:)

Prioriteti se sa godinama menjaju a i decija percepcija sveta. Ono sto vidimo sa tri godine je veliko, strano i daleko, a ono sto vidimo sa 10 godina je sigurno drugacije od toga, za bilo koju stvar.

Ja bih volela da ovo moje klince hoće da ide na druzenje u prirodi ali, sa druge strane, kada vidim da 50% dece ne bi islo iz istih razloga, onda mi je nekako lakse :)

U stvari, kao rezime svega sto sam napisala,kada malo bolje razmislim dobro je sto ja nisam isla, kud ćeš vece drustvenosti od ove :)
Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
25. maj 2011. u 06.20
Moj komentar uopste nije bio o tebi i definitivno se nije odnosio na trogodisnjake. Napisala sam već da do 7. godine ne bih dijete nikud pustala od sebe.

Ono što ne volim su mame koje vole da kontrolisu djecu i odgajaju ih tako da je mama sve i prenose svoje strahove i nesigurnosti na dijete. Otac, skola, drustvo, dede, babe - svako ima svoju ulogu u zivotu djeteta.
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
25. maj 2011. u 07.28
Bravo Isidora! Jedino sto ja mislim da dete treba pustati odmah-od onog momenta kada je ono na to spremno, a to svaka majka zna/oseti!
Evo recimo, jedna od boljih odluka u u mom zivotu (trudnickom ;-) je sto sam nedavno svoje 3 i pogodisnje luce (u July puni 4 godinice) poslala dedi i babi u Beograd. (Ja sam u Londonu).
Elem, uzasno mi nedostaje ali dete se provodi i uziva...kako se to samo tamo može... Svaki dan se čujemo, on- briga ga boli, resio se mame i tate, druzi se sa nasom pametnom decom...srpski napreduje da ne poverujes, vode ga svugde (Tas, Ada...jede divno (kako ovde nikada ne...), uci slova sa babom i dedom :-) (u Septembru, po povratku mu pocinje skola u ovoj ludoj zemlji verovali ili ne!)...Uziva sada je blago reci..! :-))
Druga je stvar to što meni opako nedostaje...Bili smo mi razdvojeni i pre, najviše na 10-tak dana kada ja i muž negde otputujemo. Ovaj put međutim to na dva i po meseca i to me malo depremira...NO sa druge strane, srećna sam da je njemu lepo!
Eto...Blondinka, ako ti je dete spremno (a to ćeš kao majka sigurno znati) posalji ga sa decom. Veruj, biće ti zahvalno a i ti ćeš shvatiti da je to najbolje sto si mogla uraditi za svoje bebce :-)
Pozdrav!
blondinka
(avanturista)
25. maj 2011. u 09.26
Ok,Isidora, moja greška, ja sam shvatila da je komentar upucen meni, pogotovo me na takvo mišljenje podstaknulo ono o higijeni :)

Naravno da niko ne želi od svog deteta da napravi nesamostalno biće koje ne ume da živi bez roditelja i potpuno se slazem da treba osluskivati dete, njegove zelje i potrebe i da je to zapravo na prvom mestu. Ja znam da moje nije spremno pa neću ni pokusavati da ga negde saljem ali isto tako nemam ništa protiv da drugi pokusaju i u dobi koja je ranija od ove u kojoj je moj sad.

Iskreno, Srna, ja se tebi divim na hrabrosti da se odvojis od malog deteta na duže od desetak dana, ja bih zaista volela da su i moja deca tako samostalna a i da sam i ja sama takva da mogu to da podnesem ali ja sam panicarka kad su deca u pitanju, ma nema sanse za to:) Oni ostaju sa mojom mamom, mogli bi ostati i koliko god ja hoću ali duže od par dana, ma nema sanse:) Čak i stariji ne ide duže od 10 dana od kuce.

Primera radi, TT se rodio sredinom septembra i ja sam samo zato što je stariji sin već kreneuo 1.9. u skolu tamo, odlucila da ostanem i rodim u Sarajevu iako bi meni lično bilo bolje da sam se porodila u Bg. Ja nisam mogla da ga ostavim u Sarajevu /a stariji sin je tada imao 8.5 god/ i da odem u Bg na 15-tak dana da se porodim i da se sa npr. 15-dnevnom bebom onda vratim nazad. Opet, kažem, ja sam takva pa su mi i deca shodno tome takva, verovatno. Sa druge strane, opet se ponavljam, on je promenio 7 kolektiva do sada i super se uklopio a znam decu koja ni u snu nikada ne bi pristala da promeene ne 4 nego jednu jedinu skolu ia on je na to sve pristao i to u dve razlicite države. Isto tako, meni je bilo nepojmljivo da mu se samo tako pojavim sa bebom iz Bg, cinilo mi se da je mnogo lakse da on bude tu prisutan, da dodje po nas u bolnicu itd. Nije mi teško palo ni da se zbog toga u 8. mesecu trudnoće preselim u drugi grad, pakujem, raspakujem itd. Ali, to sam ja, srpska majka :)))))))

Zato kažem, divim ti se da možeš da se odvojis od deteta i ono od tebe, to je velika stvar u procesu sticanja samostalnosti i sigurno će i tebi to mnogo znaciti ubuduce, da znaš da možeš da se oslonis na to da ostavis dete na duzi period i sl. Ja nemam tu potrebu da ih ostavljam na duže, nemam ni takav posao pa je kod mene sve to drugacije.

Svi smo mi individualci i teško bi bilo kada bi svi reagovali na sve isto :)
tejana
25. maj 2011. u 10.17
Ajde Isidora, da vidimo sliku:)

Meni je isto malo cudno kad vidim da iz Kanade recimo posalju djecu u Srbiju na dva tri mjeseca babe i dede.

Koliko god roditelji mislili da je djeci fino i da su na sigurnom to je ipak predug period odvojenosti i za klince i za babe i dede.

Klincima je naročito teško navici se na novu sredinu u početku jer su navikli na apsolutni komfor, drugaciju hranu a i jezicka barijera je često poseban problem.

Ovi iz Evrope ajd mogu i da „trknu” u posjetu u međuvremenu ali ovi „preko bare' malo teze. pricam o mladjim uzrastima naravno, tinejdzerima je još i super jer je tamo apsolutna sloboda za razliku od ovamo. Babe i dede opet strepe vise nego sto su za svoje pa ni to nije fer.

ja sam za to da se uvjek ide s djecom i fino vodi racuna o njima.

ps. primijetila sam da djeca ”preko bare„ ne vole bas da idu sama u Srbiju a nerijetko ni sa roditeljima. Uopste ih te posjete ne uzbudjuju.

Isidora_C
(U,u,u - sapuce mrak...)
25. maj 2011. u 12.02
Kad bih se ja pitala, sigurno bih pratila maleckog i na medeni mjesec, ali treba se truditi i sebe obuzdati. Vidim ovdje par žena koje su tipicne 'šta ću kad neće nikud od mene' mame. Blondinka nije među njima - tek da se zna! :-)

Inače, nije isto poslati dijete kod bake i poslati ga negdje sa uciteljima i vaspitacima koji mu nisu ništa. Da su moji mladji i da nisu u Pederaciji, sigurno bih ostavljala maleckog dole. Ovako nema sanse da ostane iza nas.

A sto neka djeca ne žele ići na Balkan je sasvim druga i sasvim tuzna tema.

P.S. Imam i ja sliku, ali neće da se objavi. Možda treba cekati. Mogu samo reći da ćete se iznenaditi kako dobro izgledam za svoje godine :-)))

P.P.S. Svima koji danas slave :-), srećan Dan mladosti!
blondinka
(avanturista)
25. maj 2011. u 12.22
Ko, ja? :) Jok ja :) Ja sam vise za spartansko vaspitanje - sto manje sa roditeljima, sto vise po kolektivima, ništa da se razmazi citanjem prica ili ne daj boze mazenjem, a sokove da pije, ma ni da čujem! Kod mene nema cile-mile ni pitanja ko šta hoće, ja treniram strogocu za opste dobro svoje porodice, a ko neće da ide, ima da ide, makar tulio 10 dana ali norma se mora ispostovati :) By the way, sekundarno zanimanje mi je krotitelj lavova pa prenosim probleme na poslu i u porodicno okruzenje.

Ma sve je to moja nesigurnost i strah ali, na sreću, samo ih ja imam, prave srpske majke tačno znaju meru u svemu i postuju srpska pravila tako da nema sanse da im se omakne da im deca lice na njih. Njihova deca se radjaju samostalna i...politicki korektna, stavise :))))0

Elem, srećan i tebi praznik, Sisi, i bas lepo od tebe sto si se setila. Ja nisam htela da otvaram temu, reko' da ne remetim vise ove iz četnickih porodica komunistickim tvorevinama - jedva sam i rekreativnu nastavu provukla pod edukakativne radionice.

Nego, rece B92, ovo je svake godine svojevrstan turisticki fenomen u Bg, iz nekog ko zna kog razloga svakog 25.maja Bg ima najviše turista u godini. Šta su ti slučajnosti:)

ps. uf, sto će sad perje da poleti, sprem'te se :)
Republica
(®)
25. maj 2011. u 12.45
Pošten

Iskren

Odan

Napredan

Istrajan

Radan

PIONIR

PORUKA DRUGA TITA PIONIRIMA

„BITI PIONIR - to znači mnogo.

Pionir mora biti uvijek prvi, mora biti najbolji u učenju, na radu i svagdje.

LJUBAV i najčistije drugarstvo treba da spajaju djecu svih naših naroda.

BUDITE GENERACIJA koja će pronijeti dalje slavu naše zemlje, koja će imati uvijek najbolje osobine, koje su naši narodi gajili kroz historiju.”

http://www.youtube.com/watch?v=l7AEvrzwjO8
I moderno...Disko partizani:

http://www.youtube.com/watch?v=BbCoxrGhUNA
Maka541
25. maj 2011. u 13.05
„ druzi se sa nasom pametnom decom...”

Pošto ste već otisle sa teme moram da pitam mame iz UK, zašto ste tako nezadovoljne zivotom u UK? To se toliko primeti na forumu a poznajem i lično neke prijatelje koji su u Londonu i ista je situacija. Da li zbog skole, klasne razlike ili šta?
Ima gundjanja i po drugim zemljama ali vise je pojedinacnog tipa, čini mi se da su nasi ljudi u Holandiji, Svajcarskoj, pa i Kanadi i USA ipak vise zadovoljni.
Teogopa
(HECTBAPHA)
25. maj 2011. u 13.14
ja jedva prezivim 8 sati u vrticu, a o nekoliko dana ne bih mogla ni da mislim. Ni sad sa 5 i 6 skoro, a tek sa 3.5. Ma jok bre, zamisli negde daleko od tebe, ruzan san i budi se zove te,a ti nisi tu da ga zagrlis. Znam, znam tu su vaspitacice, al ko bi mene utesio :)
mi smo pregovarali da ih pustamo kod baki na leto...3 meseca bez njih i to preko okeana na drugom kontinetnu??? Možda kad napune jedno 10 ili vise. Do tada-daycare
tweety_m
(?)
25. maj 2011. u 13.18
Drugarice Blondi srećan ti praznik :)
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
25. maj 2011. u 13.31
Maki samo da ti kratko odgvorim na tvoje pitanjce:

Ma ja sam živela i u USA i moram ti reći da su u UK deca pametnija kao i cela nacija, prema tome nema veze sa nezadovoljstvom zivljenja.

ps Ja sam inače hronicno nezadovoljna :-)) Da se ja pitam ne bih se pomerila iz moje zemljice, ali kada sam bila teenager nije me niko pitao ;-) Nego sedi di si, ni za di si nisi :-))

A inače , pa Srbi, Srbi su najpametniji pa tako i njihova deca ;-)) LOL Nebeski narod pa to ti je!
Maka541
25. maj 2011. u 14.09
:-))
djnzloop
(Decrement and Jump if Not Zero)
25. maj 2011. u 18.10
Maka, nismo svi nezadovoljni zivotom u UK ;)Ja sam kad sam videla London prvi put rekla da je to grad mojih snova i da bih zelela da tu živim i obistinilo se :)))
ja uvek kažem „when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford.”
— Samuel Johnson
BigSur
25. maj 2011. u 18.41
A meni 'potiho' drago da se prica o mogućem nezadovoljstvu i u drugim zemljama - inače mi koji živimo u SAD-u treba da smo nezadovoljni! Al' eto i nismo.

Od UK-a sam vidjela jedino London i okolicu al' da mi se dopalo - jeste. Ma ne samo dopalo, stane ti dah od Londona i svega sto taj grad nudi.
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
26. maj 2011. u 05.51
:-)) Big Sur, onda ti želim brzo preseljenje! :-)) LOL

Nego Djzloop, kako si mi ti? Poljubi svoga decaka i zazeli mu srećan rođendan! ( Ako se ne varam u Maju je-ali se ne secam kog Maja..)
BigSur
26. maj 2011. u 11.10
Ne planiram ja seliti nikuda, Srno. Lijepo mi ovdje.
djnzloop
(Decrement and Jump if Not Zero)
26. maj 2011. u 13.59
Big Sur potpuno se slazem :)) Srno, dobro smo i hvala za čestitke, jeste rođendan u maju ;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.