Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Beba još ne puze.. saveti
EDWI
01. jun 2010. u 17.23
Ja imam jedno pitanjce za mamice ovde sa većim iskustvom nego sto sam ja:)
Moja cerkica (prvo dete) će sada uskoro napuniti 9 meseci i strasno je zivahna i vesela beba. Ali čini mi se da je prava mala lencina, za sada ona neće uopste da puze niti da se dize uz namestaj, samo sedi. Što se stajanja tiče stoji sama jedno par min uz neki predmet i onda sedne. A kada je držim za rukice hoda ali par koraka i neće vise odma pocne da skakuce i sedne. Mislim ja znam i svesna sam da je svako dete drugacije i nije isto neka deca puzu od 6 meseci neka nikada isto tako i sa hodanjem neka ranije neka kasnije. Ali eto opet po nekada se zabrinem da li je sve ok pa me interesuje šta vi mislite da li je samo lenja i još nije spremna ili nešto drugo? Hvala unapred !
Milica83
(mama 24/7)
01. jun 2010. u 17.27
Nemam neko iskustvo, zaovin mali je propuzao za prvi rođendan, do tad je samo i iskljucivo sedeo, uopste ga nije zanimalo podizanje, prohodao je sa 16 meseci. kao sto ti i sama kažeš individualno je od deteta do deteta i ne bi trebalo da se brines
Vesna-DK
(Student)
01. jun 2010. u 17.50
I moja mala puni 9 meseci za 10 dana i još ne puzi. Odguruje se unazad i tako kao glista može da predje celu sobu i kao pokusava da digne guzu ali pokusava 2 sekunde i gotovo :-)
Lencuga mala, ne sekiraj se sve je to normalno...
Ilkka
01. jun 2010. u 18.23
ma ne sekiraj se, mali je naucio da puzi kad je imao 9 meseci i to samo zato što se moj otac angazovao da ga nauci. matorac of 70 i kusur godinama na kolenima pokazuje bebi kako da puzi.ma pišurija.
prohodao sa nekih 15-16 meseci, doduse bila i nasa krivica, malo smo ga ogranicavali, ali onda zacas naucio da hoda i to samo jednom malo pao. odmeri situaciju pa krene. i sad ne možeš vise da ga uhvatis.

tako nemoj da se sekiras..neke bebe i ne puze bog zna koliko...polako, sve će to da dodje.
Barilli
(jane_of_all_trades)
01. jun 2010. u 18.29
U ovu temu sam bila uvucena „protiv svoje volje” da tako kažem jer kad god sretnem nekog sa bebom koja je vrsnjakinja moje devojcice (9mes sada) sve bebe puze od 6 meseci, a hodaju od 9! Da poludis

Bezveze, sve je to nabijanje nepotrebnog pritiska. Tačno je da po nekim „knjigama” beba puzi sa 9 mes a hoda sa 12, ali koliko beba bas savlada ove dve vestine u to vreme? Ima beba koje nikad ne puze, a puzenje se i ne smatra kao milestone u razvoju bebe. Mislim da je samo bitno da se beba nekako kreće po podu pre nego što se ispravi.

Pogledala sam slike i filmove svog sina i videla da je on puzao sa 9.5-10 meseci. I dok sam ja to sve proucavala, moja cerka je kad je napunila 9 meseci i par dana bukvalno u dva dana propuzala, pocela da se uspravlja u krevecu, da stoji, a sad se uspravlja uz sve zivo. Sticajem okolnosti moja kuma koja ima decaka koji ne puzi sa 13-14 mes, vodila ga je kod neurologa i fizioterapeuta i rekli su joj da je u pitanju neka slabost misica i da je jako bitno da beba provodi na stomaku jako puno vremena. Čak i ako se buni treba je ostaviti na patosu na stomaku da bi te misice ojacala, razvila koordinaciju pokreta itd. Moja cerka uopste nije volela stomak, niti sam je ja do tad mnogo stavljala, ali je imala strasno jake noge od skakanja u exersaucer-u (neka vrsta staticnog dupka)i trebalo joj je dve nedelja „na stomaku” da se podigne na sve 4

Bebu je OK staviti na sve 4, pokazati joj taj stav, ali nikako je ne treba uspravljati na noge. Stajanje je valjda mnogo kompleksnija disciplina koju dete mora da savlada samo.

izvinite na referatu
tweety_m
(?)
01. jun 2010. u 19.04
Rano je još i moj sin ima 8 mjeseci i priprema se, klacka se kao d apravi sklekove ali se prevrce kao burence.Stariji je propuzao sa jedno 10 mjeseci a prohodao sa 16 ljencuga.
serb_girl3
(student)
01. jun 2010. u 19.06
Sve je individualno, i svaka beba je drugacija. Od moje drugarice sin je prohodao sa 15 meseci, a nikada nije hteo da puze. Znaci bez brige.
makis73
(tragač)
01. jun 2010. u 19.11
Moja propuzala sa 18 meseci, sada ima 20 i trebalo bi uskoro da prohoda. Jeste malo kasno, no redovno radimo vežbice i idemo na kontrole, a najbitnije je da napreduje.
vitluk
(full-time mom)
01. jun 2010. u 19.51
Moja mala nije - čini mi se - ni puzala - direktno je prohodala.

Ne sekiraj se!
svirena
(teaser)
01. jun 2010. u 20.49
Apsolutno nema razloga za brigu, puzanje nije uopste „developmental milestone”, tj. korak u razvoju djeteta. Neka djeca puzu, a neka ne i to je sasvim u redu. Moja curica ima 10 mjeseci, stoji i cupka, podize se i drzi uz oslonac, ali je puzanje ne interesuje. Ja nisam nikad puzala a nije ni muž. Sve je individualno.
selidba2008
(tehnicar)
01. jun 2010. u 22.44
Moj mali je propuzao sa 9 1/2 meseci, a prohodao sa nepunih 12 meseci. Ima vremena, ne sekiraj se. Ja na primer nisam ni puzala, a prohodala sa 10 meseci. 6% dece nikad ne propuze.
NanaiBanana
02. jun 2010. u 01.47
Moj sin nije puzao do 12 mjeseci,onda je propuzao i prohodao sa 14 mjeseci.Sve u granicama normale :).A stariji sin nije puzao uposte već je prohodao sa 12 mjeseci sam od sebe.Bez brige budi,sve u svoje vrijeme,a kao sto neko rece svaka beba je prica za sebe.
basso
02. jun 2010. u 03.29
Moj sin je propuzao nedelju dana pre punih 10 meseci a prohodao na sam rođendan,a sa 14 meseci se spustao sa velikih tobogana na koja ni neka deca od 3,4 godine ne smeju.I nije mi padalo na pamet da brinem u 9 meseci što ne puzi jer sam znala da neka deca preskoce tu fazu.
bt
02. jun 2010. u 03.41
Moja prohodala sa 10 mjeseci,pa onda propuzala.Sin moje drygarice propuzao sa 18 mjeseci,prohodao sa 22...Ništa ne brini.Pozdrav
blondinka
(avanturista)
02. jun 2010. u 05.07
Stariji sin - poceo da sedi sa 4.5 meseca /sam seo u kolicima, vodili ga svim mogućim lekarima i svi su rekli - pustite ga, on najbolje zna kad je vreme/. Sa 7 meseci ustajao uz namestaj, sa 9 prohodao, sa 10 hodao bez drzanja za ruku i u ozbiljnim setnjama. A ipak je, primera radi, koristio kolica do 3.godine, obozavao ih je. Krupna i snažna beba.
NIKADA NIJE PUZAO.

Mladji sin - poceo da se dize uz namestaj sa 10 meseci i to tako lenjo i sa dosadom u ocima da je već bilo smesno, pa ti njegovi uzdisaji kada je ustajao, kao da slona dize a ne da ustaje uz namestaj. Prohodavao je sve do 13 meseci, napravi korak pa stane i stoji, stoji, stoji...strasno je bio smesan, totalno drugaciji od brata, a isto je bio zivahan, samo lenj do bola. I on je bio krupan i visok ali lenj. Isto nikada nije puzao.

Još nešto da dodam - deca koja koriste dubak nisu nešto zainteresovana za puzanje.
Barilli
(jane_of_all_trades)
02. jun 2010. u 05.28
EDWI, kad kažeš „stoji uz namestaj” da li se sama uspravi ili je vi podignete? Primecujem da postoji tendencija da se beba „seta” i podize na noge, a to kao sto rekoh bebi nije „instiktivno”. Beba bi trebalo prvo da je „cetvoronoske” a u tome je ometaju sledeće stvari: nove preporuke pedijatara da se spava na ledjima-dok se setite da okrenete bebu na stomak prošlo je već 6 meseci, zatim ovo sto kaže blondinka-koriscenje dupka, ili sličnih stojecih pomagala-kad se beba uspravi, sto bi isla posle na sve 4, i na kraju ovo sto ih odrasli prerano uspravljaju da stoje.

Ja ti preporucijem tummy time, znaci satima na stomaku, nek migolji, nek se pomera, ojacace joj ta grupa misica i onda će brzo propuzati.

Svi znamo milion primera da je neko dete prohodalo ili propuzalo u x meseci ali to nije nikakva uteha, sva deca su razlicita. Uostalom ako neko propuzi u 18mes a prohoda u 20, to je delay, nije „na vreme”
fizikela
(prevodilac)
02. jun 2010. u 05.34
Stavljaj bebu cesce na stomak. Svi se mi razlikujemo i bebe se razlikuju. Ja imam devojcicu od 3 godine, koja je propuzala sa 9-10 meseci, prohodala sa 13. I imam decaka koji ima 4 meseca, koji već sad pokusava svasta nešto. Najsmesnije je kad ga stavima na stomak, a on podigne guzu i baci se celim telom unapred, osloni se pritom na kolena, pokusava da se pokrene. Devojcici to nije padalo na pamet. Sa tačno 4 meseca on se kao od sale okrene sa stomaka na ledja, dok je ona to radila kasnije. I meni je sve to ok, i njeno i njegovo, svaka beba oseca šta može da uradi. Ono sto ti moras da uradis jeste da je stavljas na stomak, i da joj malo pomognes, kako da postavi ruke dok samo ne nauci.
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
02. jun 2010. u 06.38
moj sin je primer da deca koja koriste dubak obozavaju i puzanje i stajanje i prohodaju na vreme...na stomak nije voleo do svojih 4 meseca...ma mrzeo je i da pokusamo da ga stavimo...sa 4-5 meseci je poceo da se okrece,valja i pokusava da puzi i tada mu je polozaj na stomacicu bio super jer je mogao sam da kontrolise situaciju...legne na stomacic pa kao zecic pokusava nogicama da se odbaci i da puzi...ali je vise bio zainteresovan za stajanje...i to nije bilo dobro jer,nije umeo da pada kao druga deca na guzu nego direktno ledjima i glavicom...sa 6 meseci smo uzeli dubak,obozavao ga je...jedino sto nije voleo je sedenje...sa 11 meseci je pokusao prvi put da se pusti,pao je par puta bas zesce i od tada nije hteo bez vodjenja za ruku...hoda super ali makar za prst da se drzi...sa 14 se pustio potpuno i sada samo sparta...i dalje ne voli da sedi ne drzi ga mesto a i kad sedne na pod onda sa nogicama sa strane nikako ono lepo nogice napred i lep sedeci polozaj...dubak je koristio od 6 do deset-jedanaest meseci pa evo pobedio je skoro u trci puzanja bio je najbrza beba...
basso
02. jun 2010. u 08.08
Nama je deda pedijatar i on nije dao da dete stavljam u dubak,mislim da je u nekim zemljama i zabranjen,kao u Kanadi.Starijeg sina nisam stavljala u dubak ,ustao je sam sa 9 1/2 meseci a posle 5 dana propuzao a na rođendan se sam pustio da hoda a da za sve to vreme nismo ga sveukupno vodali za rucice vise od 2 sata,sto je ništa.On je sam hodao uz krevet,stolicu itd.Mladji sin treba da napuni 7 meseci i pustam ga na pod,on se već valjajuci seta i pokusava doduse bezuspesno kao da puzi.Mislim da ne treba ništa forsirati već pratiti svoje dete.
Ako već odlucite da koristite dubak rano je sa 6 meseci,noge nisu spremne i krive se.To će svaki pedijatar da kaže,a i šta je majka dobila sto je tako rano stavljala dete na noge kada je prohodalo sa 14 meseci.Najbitnije je da bebi das prostor,prostres cebence na pod,stavis mu igracke i pustis ga da ono samo upravlja kada će da puzi,stoji ili hoda sa pridržavanjem.
NevernaBeba
02. jun 2010. u 08.20
EDWI, kao da si opisala moju cerku, samo sto ona već ima 9,5 mjeseci. Ja se uopste ne opterecujem, propuzace kad se njoj prohtije:-) Sin je propuzao sa 6 a prohodao (ma šta prohodao, protrcao) sa 10, a evo njoj se još nešto ne zuri...ljencuga mamina. A najgora mi je moja mama, kad nazove pa kaže: Jel znaš da beba od te i te već puze a mladja je od Tare mjesec dana...?!? PA STA! Ova moja se još nije ni pridigla sama, još uvijek joj godi da sjedi kad je spustimo, a kad je stavim na stomak pridigne se na sve 4 i po tome znam da je sve u redu. Isto tako kad je uhvatim ispod rukica pravi korake tako da mi se čini da moja beba možda i neće puzati, vrijeme će pokazati.
Pozdrav i ne sekiraj se
kalavestra
(inzinjer)
02. jun 2010. u 08.35
Razgovaraju Mujo i Haso i kaže Haso:
-ja sam bio jako pametna beba et i prohodao sam sa 10 meseci!
mujo odgovara:
-Ja sam bio još pametniji: prohodao sam sa 4 godine...
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
02. jun 2010. u 08.41
...rano je sa 6 meseci,noge nisu spremne i krive se.To će svaki pedijatar da kaže,a i šta je majka dobila sto je tako rano stavljala dete na noge kada je prohodalo sa 14 meseci.Najbitnije je da bebi das prostor,prostres cebence na pod,stavis ...
_______________________________________________________
majka ne treba ništa da dobije već samo da prati svoje dete i njegove potrebe...mislim da se ne raspravlja o dupku...o puzanju je tema...a moje dete je prohodalo i ranije(zavisi šta ko smatra prohodavanjem)...

...To će svaki pedijatar da kaže...
_____________________________________________________________
neće bas svaki,ali svejedno,ne gleda i ne živi taj pedijatar sa detetom 24 h već roditelji...svako dete je drugacije i evo,mom detetu nisu krive noge već duge i prave k'o strela.mišljenja pedijatara treba uzimati sa rezervom i pre svake odluke posavetovati se sa vise njih...ima dosta majki koje su nesigurne u sebe i kriju tu nesigurnost iza mišljenja pedijatra pogotovo ako je taj još iz familije...njegova je poslednja:-)salu na stranu,svako je dete drugacije u to sam se uverila bezbroj puta,i drugacije su mu potrebe a i razvojni put...niz cinioca utice na to-genetika,uslovi u kojima odrasta,prostor u kome se kreće,imunitet...ne bih ja tako olako generalizovala stvari...majcinski instinkt je najbolji aparat za pracenje razvoja bebe...
Ilkka
02. jun 2010. u 08.44
nevernabebo, isto ovde. svaki put kad se čujem sa ocem (pre nego sto je ilmi prohodao) pocne moj otac a jel hoda, a kako još ne hoda..pa doslo mi je da ga oteram u tri. nek sve ide svojim tokom. rekoh mu da će dete da prohoda kad mu se hoda, da ga ne davi.
isto sad poceo da me davi sa nosom, a kad ćemo nosu pa kasno je sa dve i vise godina..o ljudi moji.
isto pocela i muzevljeva tetka kako su oni u vrticu (ona je vaspitacica) stavljali decu na nosu sa godinu i nešto..pa ništa cudno, lakse im, sigurno da neću moje dete da maltretiram da bi njima olaksala posao. (a i bebac ne ide još u vrtic, tek će sa 3 godine)

kad pocnu sa tim nepotrebnim pritiscima, nikad kraja. ko da sve mora da ide po odredjenim mesecima.
EDWI
02. jun 2010. u 09.46
Hvala vam svima na odgovorima sada se malo bolje osecam. Vesna-DK bas sam se nadala da ćeš se javiti posto tvoja i moja cerkica su par dana razlike pa sam bas htela da čujem kako je kod vas (čini mi se da se isto i zovu :). Barilli neće sama ništa kada je mi uspravimo i stavimo npr pored kreveta, fotelje nevažno onda stoji ali sama nema sanse da bi se digla niti pokazuje da je uopste zainteresovana da to uradi, apsolutno ni ne pokusava. Što se hodanja tiče kada je uspravimo i držimo za rukice ona sama pravi korake ali par koraka i to je to odma sedne ili pocne da skakuce. Dubak ne voli bas puno retko kada hoće u njega dzamper obozava ali je već dugo ne stavljamo u njega bas iz tog razloga sto kada stoji van njega odma pocne da skakuce ko malo majmunce hehhe :)A što se tammy time tiče tu sam napravila grešku čini mi se. Kada je ona bila manja do jedno 5-6 meseci nikako nije htela na stomak čim je stavimo odma pocne da place i to ne malo nego se dere ko luda tako da je nisam stavljala i možda sam tu napravila grešku. Sada se ona sama okrene na stomak ali ne zna da se digne na sve 4. Izdigne se samo na ruke a nogicama unazad gura i to je to ali svega par minuta i onda se opet okrene na ledja.
Mislim nemojte pogresno da me shvatite meni nije to e mora ona da puze zato što i druga deca njenog uzrasta puzu nego samo se eto nekad bojim da li je sve u redu. Kao sto Barilli rece pritisak je na nas majke sa svih strana e pa moje puze sto tvoje neće, ili čitaš po raznim knjigama sada već uveliko bebe puzu sa 12 meseci hodaju itd. Mogu vam reći da se već zgrazavam na njen sledeći pregled kod pedijatra sledeće nedelje jer sve mislim da će me odma kritikovati sto je nisam vise stavljala na stomak i što ne puze i tako to ufff. Žene izvinjavam se na dugom referatu.
blondinka
(avanturista)
02. jun 2010. u 10.05
Samo da dodam, hodalica kod zdravog deteta bez genetske predispozicije za problem sa kukovima i kostima, nema aposolutno nikakvog stetnog uticaja. Da detetu sa „slabijim ” kukovima se ne preporucuje hodalica, to mogu i da shvatim, ali kako to hodalica može da krivi noge, pa nisu kosti bebe toliko mekane da sam 6 ili 7 meseci se iskrive od samog stajanja. Uostalom, beba koja nije dozrela da stoji, sama sigurno neće stajati pa ni u hodalici nego će je koristiti da sedi, neke bebe ni ne ustaju u hodalici nego se odguruju u sedecem polozaju.
Sama samo oboje dece stavljala u hodalice i niti jedno nema krive noge, čak mi je malo neozbiljno takvo nešto cuti od pedijatra.
I da dodam, dubak/hodalica, kako god ga zvali, u nekim zemljama je ukinut zato što su nepazljive majke ostavljale decu same u njima pa su se deca prevrtala, padala niz stepenice a ne zbog krivih nogu.
EDWI
02. jun 2010. u 10.31
Blondika slazem se sa tobom mislim da hodalice nisu razlog krivih nogu, ali opet to je neko moje mišljenje. Moja bebica lično vise voli da hoda dok je držimo za rukice nego u hodaljci ne znam zašto ali je tako i voli da gura onaj walker sto svira i hoda to joj je zanimljivo.
Barilli
(jane_of_all_trades)
02. jun 2010. u 10.56
>>Kada je ona bila manja do jedno 5-6 meseci nikako nije htela na >>stomak čim je stavimo odma pocne da place i to ne malo nego se dere >>ko luda tako da je nisam stavljala i možda sam tu napravila grešku. >>Sada se ona sama okrene na stomak ali ne zna da se digne na sve 4. >>Izdigne se samo na ruke a nogicama unazad gura i to je to ali svega >>par minuta i onda se opet okrene na ledja.

Ovo kao da sam ja pisala pre 3 nedelje. Znaci neće na stomak, ne može da se digne na sve 4, nervira se. Ali ipak je stavljaj, budi uporna. Prosto mora da razvije te misice. Mojoj kumi je rekao dr. da sina stavi na stomak i ako se dere da ona izadje iz sobe!

Još nešto, batali podizanje na noge, nemoj je uopste podizati, neka dobije ideju da mora sama nekako da se kreće (cetvoronoske). Meni je sad svanulo od kad je Selince propuzala jer je nekako najsigurnija „dole nisko”, sama se kreće, a ja ne moram da je nosam.

I ne brini, za par dana ili nedelja ćeš nam pisati kako puzi!
svirena
(teaser)
02. jun 2010. u 11.43
Ne brini se, niko neće da ti zamjeri što ne puzi, pogotovo neće doktor jer, ponavljam, ne mora uopste da puze i to nije nikakav obavezan korak u razvoju koji svako dijete mora da prođe. opusti se, uzivaj i igraj sa djetetom, ne moras da izazivas tantrume i urlanje kod djeteta ako neće na stomak, stavi bebicu na dekicu da se igra, sjedi, slusa muziku, pa će polako da se oslobodi i 'pokrene'.
tweety_m
(?)
02. jun 2010. u 11.48
Evo moj 8 mjesecni sin je neki dan izasao iz dubka, na moje oci.Decko se nageo prema podu i pokusavao da dohvati neku igracku sa poda i sljedeca scena koju vidim je kako polako klizi prema podu i docekuje se na stomak.Fazon je sto je dubak bio podesen na drugi nivo, i sad sam podigla još za jedan stepen i sad je malo dublje pa ne pokusava.On inače super stoji u dubku, čitava nogica na podu, dok je stariji bio iskljucivo na prsticima, i obozava da skace.Tako mamice koje imaju djecu u dubku samo pazite da su u stolici dovoljno duboko da ne mogu da izadju.
serb_girl3
(student)
02. jun 2010. u 12.22
Za mame koje koriste baby jumper, kada ste pocele bebe da stavljate u njih?
EDWI
02. jun 2010. u 12.35
Barilli e upravo tako joj draga zeno ma neće ništa sama valjda smo je i mi svi razmazili. Stavim ja nju fino na cebe i lepo stavim igracke oko nje ali ne bi se ta protegla da dohvati nešto ma kakvi odma pocne da place i normalno neko od nas odma skace i dodaje joj igracku :) Tako da verovatno delimicno ovo sve je i nasa greška sto sada ona nigde neće sama tačno imam osecaj kao da se boji. I sto kažeš samo je nosaj onda jer ona bi negde isla a ne zna sama i samo pocne da muce i dize ruke da je nosimo negde :) Lopov je pravi ali definitivno nasom greškom prvo dete razmazili je samo tako i ona sada to sve koristi. Hvala vam zenice puno smirile ste me sada malo bila sam se pocela brinuti da nešto nije u redu joj sa kukovima ne do bog ili tako nešto. Ali sada vidim da izgleda ja imam jednu malu razmazenu i lenju princezu maminu !
EDWI
02. jun 2010. u 12.37
serbgirl zaboravila sam da ti odgovorim na tvoje pitanje ja sam moju pocela da stavljam sa 5 meseci čini mi se ako se dobro secam.
six_feet_under
02. jun 2010. u 13.08
EDWI eto moja malena je propuzala sa oko 7 meseci a prohodala bas bas za prvi rođendan:) Ma ona je od 8 meseci već pokusavala u stojocem polozaju da igra! Bilo je veoma simpa i smesno. Moja devojcica sada ima 4.5 godine,nego...moja prijateljica ima dete istog godista i njena cerka je bila ista kao tvoja:) Ma samo je sedela, i kad ne može nešto da dohvati ona bi nastavila da sedi i da se zali dok joj neko ne doda:)) Jednostavno je bila lenja! Sad je naravno sve ok, prohodala je i pravi vratolomije u parku sa ovom mojom! Bez brige!Pozdrav.
Vesna-DK
(Student)
02. jun 2010. u 15.04
EDWI i ja bih ti savetovala da ne dizes malu na noge ukoliko ona to sama ne radi. NIKAD nisam starijeg sina uspravljala da stoji niti sam ga setala tako drzeci za ruke. On je propuzao sa nekih 9 meseci a sa 10 je sam poceo da se hvata za namestaj i uspravlja te da hoda oko namestaja drzeci se, na 1. rođendan je potpuno samostalno prohodao.
Ni Aleksandru ne uspravljam u stojeci polozaj jer kad bude spremna ona će se sama uspraviti. Svakodnevno ju stavljam na stomak htela ona to ili ne. Obično se buni kad ju stavim ali onda ja malo sednem na pod pored nje i onda se obično smiri i pocne tako kao glista da se kreće po podu :-)
serb_girl3
(student)
02. jun 2010. u 15.38
EDWI, hvala na odgovoru. Ja sam razmišljala sa 4 meseca, ali opet volim da se raspitam, posto u jumper-u beba mora da sama drzi svoju kicmu i da se održava, iako je ona dosta snažna beba ipa nebi da puno rano eksperimentisemo.
Gala06
02. jun 2010. u 15.45
Sve je individualno...
Vidi...
Moja beba je pocela da puzi početkom 6 meseca i da sama ustaje da stoji u krevecu za 7 meseci, i ja sam bila srećna dok je nisam odvela kod fizijatra na kontrolu (a na kontrolu smo isli jer je na rođenju imala tortikolis koji smo resili, ali ostalo je da pratimo...)
I tada nas je dr. fizijatar toliko preplasila da nije dobro sto tako rano stoji jer to po pravilu treba da radi u 10 mesecu, a ni ne treba sada da puzi nego tek u 7-8 mesecu. Naplasila me je ADHD-om.
Toliko sam bila opterecena da sam sprečavala rođeno dete da stoji i puzi dok nisam otisla u razvojno savetovaliste i tamo su mi objasnili da sve sto hoće i može da je pustim. Samo da je ne forsiram niti ogranicavam. Beba je prohodala sa 9 i po meseci,nije mi bilo bas svejedno(jer je usadila u meni strah od ADHD) ali šta je tu je, ne pada mi na pamet da joj branim. Tesi me to što je i moj muž prohodao za 9 meseci i ništa mu ne fali.
Međutim, rođena sestra moga muza NIKADA nije puzila i prohodala je tek sa 16 meseci i ništa joj ne fali!
Takođe, dete moje rođene sestre nikada nije uspeo da puzi, prohodao je tačno na rođendan.
Hoću reci, svako od nas u mozgu ima zacrtan plan kada će i šta će, i kada je sve spremno iz mozga stize impuls pa zatim sledi pokusaj akcije,i akcija.
Kada dodje vreme prohodace. A da li će puziti to ne znam, mnogi ni ne puze pa šta sad... Ne vidim mom sestricu nešto fali? Decak sada ima 11 godina i aktivno se bavi rukometom.
EDWI
02. jun 2010. u 15.47
Serb_girl3 nema na cemu.
Čini mi se da i na dzamperu piše da je za bebe od 5 meseci pa navise ali možda i gresim mada čini mi se da je tako na nasem pisalo. Uglavnom ja sam moju stavila prvi put sa 5 meseci i nije odma htela puno da skaze u njemu, ali sto je bila starija sve vise i sada je ne stavljamo vise jer samo to hoće da radi kada je stavis van dzampera da stoji ona stoji malo i onda pocne da skakuce :)
serb_girl3
(student)
02. jun 2010. u 16.20
EDWI
Ovaj sto mi imamo, samo piše maksimum kilaza, uopste nepise sa koliko kilograma sme da pocne da koristi. Ali logicno je da nebi trebala dok ne ojaca kicma. Moja će takođe da obozava to, jedva cekam da pocnemo da koristimo, posto se konstantno odguruje nogicama, i obozava da je u uspravnom polozaju kad je držimo.
Ilkka
02. jun 2010. u 16.36
ma ne opterecujte decu jumperima, i sličnim glupostima koje se vama svidjaju pa biste da ih stavite sto pre. pustite decu da malo porastu, neće pobeci od tih stvari. može na tim uputstvima svasta da piše, ali sacekajte makar 6 meseci, gde zurite?

što se tiče dubka, nije problem sa krivim nogama nego sa tim da su deca stalno u istom polozaju tako da to nije bas dobro za kicmu, tako je nama objasnio pedijatar.
nas sin je prohodao bez toga.
serb_girl3
(student)
02. jun 2010. u 16.54
EDWI, zaboravih da dodam ako ti malecka nevoli na stomaku da lezi na ravnom pokusaj da je stavis preko jastuka. Ako imaš jastuk za dojenje on je perfektan za to. Možda će joj se svideti, odgurivace se nogicama i rukicama i tako će joj jacati misici. Ali naravno moraces da je pazis.
ivancicabg
(student)
02. jun 2010. u 17.30
Eh da dodam ija.
Mi smo bas pre neki dan vodili malu kod ortopeda i na UZ kukova i kod fizijatra. Ima devet meseci i 5 dana.
Kaže fizijatar da se više ne preporucuje hodalica, mislim vise zbog nacina hoda,a ne zbog krivih nogu (moja sestra je u hodalici nekako naucila vise da ide desnom nogom napred, kao da se odguruje, pa su to posle ispravljali vezbama). Da je bolje dete staviti na pod i da samo ustaje uz namestaj ili u ogradicu staviti dete pa da samo savlada. Nikako ne vodati dete da hoda, jer ono kad bude spremno samo će i ustati i sve. Mora samo da nauci pravilno da ustaje, da iskoraci i tako to, čitave teorije...
Nasa Jovana je doduse imala „problema” sa kukovima. Nije ni imala problema nego nisu dobro uradili UZ, ali da ne davim sada. Ali ortoped nam nije ništa rekao ni za hodalicu, samo je rekao spontano sve sto radi da je ok, ništa da forsiramo.
Inače, Jovana je propuzala sa 7,5 meseci i posle nedelju dana je provalila da može da ustane uz krevetac ili bilo šta i tada smo joj, sigurnosti radi, kupili ogradicu i obozava je. U njoj se igra i stoji i puze.
I rekose da čim dete pocne vise da stoji da joj kupimo cipele, sa tvrdom petom obavezno.
A znam da neka deca ni ne puzu nego samo prohodaju. Mala od moje jetrve je puzala u nazad sve dok nije prohodala, a prohodala je pre prvog rođendana.
Tako da sve ti je individualno, ali se svi slazu oko toga da dete ne treba fosirati, nego sto ono uradi samo i sto može samo da je ok.
Sve najbolje :-)
Ilkka
02. jun 2010. u 18.30
ne znam ko ti je to rekao, ali za dete je najbolje da prohoda boso. ne znam šta su svi navalili sa tim cipelama (izgleda da je to uglavnom kod nas zastupljeno).
i za odrasle je dobro da idu sto vise bosi, kamoli za bebu/decu.
Gala06
03. jun 2010. u 14.02
I nas je pedijatrica savetovala da je najbolje za dete da ide boso, to stoji. Moja i voli da ide bosa, ali mi imamo parket. A šta je sa decom koja žive u zemljama gde su umesto parketa hladne plocice? Nema sanse da bi je pustila bosa da hoda po tome!
oceania
03. jun 2010. u 14.45
Ne mogu da poverujem da ste nalupali minuse na smaragdi, pa šta je rekla a da je sporno ?? o boze..sacuvaj me djavola i forumskih glasacica :))

Ja svoju malu niucemu je nisam forsirala a najmanje da ju stavljam da sedi,stoji , puze.. Još od negde 2-3mes pokazala se jako energicna i radoznala pa iz nedelje u nedelju je pravila progres i meni nije bilo svejedno jer prevrtala se zatim pocela da puze (unazad)5.5mes u kreveticu a i na podu i kroz 3-4 nedelje je puzala i unapred .. a onda za par nedelja je pocela da se uzdize uz saksiju..sto.. i mojim mukama nema kraja

Još kad je bila 5mes planirala sam da uzmem jumperoo jer uvek kad bi je uzela u ruka ona bi skakutala i onako nogicom pravila ono kao „ajmo skakutati” i delovalo mi super da ju gurnem u to tako bar malo u toku dana.
Jumperoo je stigao kad je ona bila 7 mes+ .. mislim da može od 5 mes. stavljati bebu u njemu ali to ipak zavisi od bebe.. ako je beba mirna, ne okrece se sama na stomak-ledja i te stvari onda ja ne bi stavljala ni pod raznom . Ako je zivahna i već radi dosta toga sama -onda je u redu.

basso i ostali.. bebe ne stavljamo u dubak da bi one prohodale ! OVo da bude jednom i zauvek razjasnjeno!

stavljamo ih u dubak, jer te bebe ne samo sto su apsolvirale puzanje već ustaju sami uz namestaj i vise puzanje ih ne zanima koliko bi oni ustajali i stojili i hodali . A to još uvek ne mogu i opasno je i moras i ti puzati uz njih i drzati ruke u vazduh kad se usprave a to niko ne može da izdrzi po ceo dan a nije dobro ni za bebu.

Znaci dubak je idealan za male periode u toku dana, pogotovo kad majka ima nešto za posao a beba je tu kraj nje .
Ja bebu uopste ne stavljam u dubak da bi ucila da hoda ili da prohoda (!) Kad mi je beba u kreveticu ili onom za igranje ona uglavnom hvata se za sipke i ustaje i stoji sve vreme pa hoda drzeci se pa nekad se ne drzi jer ima nešto u rukama pa gleda/zvace.. znaci beba je na putu da „hoda” i dubak je nešto sto joj daje mogućnost da bude u pokretu a da ne hoda i bude na sigurnom.

Edwi, kao sto si sigurno i sama zakljucila nemas brigu.. sve bebe ne puzu i još bolje sto to ne rade (manje problema imaš) .. :)
Ilkka
03. jun 2010. u 14.50
gala, u tom slučaju one specijalne carape sto imaju gumu da dete ne pada.

mnogo lakse i bolje nego cipele.
serb_girl3
(student)
03. jun 2010. u 14.54
Joj kad se setim kad je od moje drugarice sin bio u dubku/hodalici, zaleti se sa njom pa od jednog zida do drugog udara. Ja sam mislila da će da se prevrne ili povredi, al ništa mu nije bilo. Ovde u Kanadi su zabranjene hodalice, mada ja mislim da deca koja ne koriste hodalice brze prohodaju. To je cisto moje mišljenje. Možda to vredi i za jumpere, posto se deca naviknu da ih uvjek nešto održava i kada dodje vreme da se sami oslanjaju na svoje noge tada nastaju problemi, i treba im duže da prohodaju. Ali ipak djeca to vole, a tako isto i roditeljima je lakse da ih malo ispuste iz ruku.
Ilkka
03. jun 2010. u 14.58
stavljamo ih u dubak, jer te bebe ne samo sto su apsolvirale puzanje već ustaju sami uz namestaj i vise puzanje ih ne zanima koliko bi oni ustajali i stojili i hodali . A to još uvek ne mogu i opasno je i moras i ti puzati uz njih i drzati ruke u vazduh kad se usprave a to niko ne može da izdrzi po ceo dan a nije dobro ni za bebu.
. znaci beba je na putu da „hoda” i dubak je nešto sto joj daje mogućnost da bude u pokretu a da ne hoda i bude na sigurnom.
------

ne možeš zauvek dete da držiš pod staklenim zvonom, padanje je deo detinjstva, ocvrscavanja..da nećeš da sprečavas dete da se popne na drvo, skace i ne znam šta? pa i da padne malo, ništa strasno, dici će se i teraj dalje. ako ti ne reagujes ono neće da zaplace (sem ako se malo udarila).
i ne moras stalno da držiš bebu za ruku..ona će sama da hoda drzeci se uz namestaj, ti moras da budes tu samo da pazis da se bas ne povredi..ponekad pomognes, ali uglavnom pustis i ona će sama da se opusti..
a neće ona još da prohoda ako nije spremna nego će samo malo, pa će malo da puzi, pa će opet da se digne, ne možeš ti to da sprečavas, mora da pokusava.
Gala06
03. jun 2010. u 16.11
Moja nikako nije volela dubak i bila sam očajna zbog toga. Ne bih ja nju drzala u dubku ceo dan, znam da je stetan, ali bar nekoliko minuta dok popijem kafu,zavrsim po kuci ono sto imam.
Nije volela ni kolica, autosedelicu, njuhalicu, ogradicu ,jedino su je moje ruke zanimale. Nosala sam je po ceo dan, sve dok nije pocela da puzi. Jednostavno nisam mogla da je ostavim u ogradici da place, možda sam i trebala, ne znam. Zavrsila sam kod reumatologa.

oceania
03. jun 2010. u 16.12
serb girl, postoji i problem sa time da neki roditelji ostavljaju predugo bebu u hodalici ili jumperu. To sto beba stoji u jumperu nekih 20-30min ne može da joj naskodi pa ponekad ono drzanje u ruke pa savijena i sl nije idealno kao ni da lezi po ceo dan..
sada kako sam srela ljude starije generacije, i onako pricamo i skoro od svih čujem kako „eeee ranije, stavljali smo bebe u hodalici pa satima je tako sedela u tome nismo znali da to može stetno biti”..

tako da postoje vise tih parametra..
Ilkka
03. jun 2010. u 19.38
pa sad, starije generacije nisu znale da ne treba ni beba na stomak i u sobi normalne temperature nego su pretopljavali pa je imuni sistem dece bio nikakav, a da ne pominjemo da je sids bio mnogo veci nego sad..pa ti dubci, itd..nema tu vise parametara nego je medicina napredovala..mi bismo mogli da uporedjujemo i sa roditeljstvom australo pitecusa i neandartalca i kažemo ima vise parametara,ali se ne radi o tome da biramo šta nam odgovara.
---------

Nije volela ni kolica, autosedelicu, njuhalicu, ogradicu ,jedino su je moje ruke zanimale. Nosala sam je po ceo dan, sve dok nije pocela da puzi.
---------

na zalost gala tu si napravila grešku sto si je navikla..to je izgleda česta greška..mi nismo našeg nosili tako da ni dan danas sem sto ga uzmem malo u narucje, pomazim, on nasloni glavu na moje rame, tako par minuta i onda nazad na igranje ili spavanje ili šta god, nikad nisam dozvolila uspavljivanje nosenjem (to me je otac upozorio da pazim). muž hteo par puta, ja rekoh ne dolazi u obzir i sad nema naviku srećom.
oceania
03. jun 2010. u 20.14
ilkka , joj daj nemoj da me zafrkavas još ovako bolesnu..
pa da, padanje je deo odrastanja ali zar stvarno ima logike da ostavljas bebu koja samo sto je malo stala na kolena,ruke,noge, ostavljaces da pada ?? naravno ne, a i sa velikom paznjom oni opet padnu tako da to je neizbezno. Sad je ova moja skoro 10mes pa ju mogu ostaviti malo vise da vrslja a ponekad i bude mi gnjavaza da idem uz nju u svakom cosku gde se ona odvuce :) ipak, od sada 10m pustacu ju sve vise plus napolju na travi ćemo biti u toplim danima i tako „hodace” padace .. i ovaj period kad su oko 1god nije sporedljiv sa onim kad su manji
Ali ajde razumem vas ,majke sa većim bebama brzo zaboravljate kako je bilo pa evo oprastam , imam dobru dusu ;))
oceania
03. jun 2010. u 20.16
Gala , šta kažeš, reumatolog ??? zar od tolikog nosenja može da dodje do nekakvih komplikacijama u zglobovima i slično?
Ilkka
04. jun 2010. u 06.22
ilkka , joj daj nemoj da me zafrkavas još ovako bolesnu..
pa da, padanje je deo odrastanja ali zar stvarno ima logike da ostavljas bebu koja samo sto je malo stala na kolena,ruke,noge, ostavljaces da pada ?? naravno ne, a i sa velikom paznjom oni opet padnu tako da to je neizbezno. Sad je ova moja skoro 10mes pa ju mogu ostaviti malo vise da vrslja a ponekad i bude mi gnjavaza da idem uz nju u svakom cosku gde se ona odvuce :) ipak, od sada 10m pustacu ju sve vise plus napolju na travi ćemo biti u toplim danima i tako „hodace” padace .. i ovaj period kad su oko 1god nije sporedljiv sa onim kad su manji
Ali ajde razumem vas ,majke sa većim bebama brzo zaboravljate kako je bilo pa evo oprastam , imam dobru dusu ;))
--------------------

pa ona ako ne pocne da pokusava da hoda/pada šta već kao mala (kad pocne da pokazuje interes) ona nikad neće da prohoda ako je ne pustis..videces, i kad ima godinu dana, delovace ti mala. :=) normalno je to. ali ćeš kad tad morati da je pustis da odraste. :=) da nećeš da joj kažeš kad ima 40 godina da je još mala da ima momka? hihihi (a videces, i tad će ti delovati mala :=)))))) moram da zekim.

da ti vidis mog deku kad zove sina (od 68-69 godina) „a gde je moje dete?”. :=))
safira
(.)
04. jun 2010. u 13.49
Ja sam samu sebe iznenadila vezano za padanje. Ja kakva sam paranoja, pustila sam sina da se sam snalazi. Sa 7 meseci je poceo da se dize, sa nekih 8.5 da ide uz namestaj. Sve vreme je padao, ja nisam reagovala, bitno mi je bilo da nema neke ostre ivice i slično da se povredi. I naucio je da se cuva, zna da pada, uvek se pridri. Od tada svega nekoliko puta je nezgodno pao, uglavnom kad mu se spava, pa ide ko pijan deda...
Gala06
04. jun 2010. u 15.11
Ilka, ne mislim da sam pogresila! Jednostavno ne želim da je ostavim da place. Tvoj sin možda nije imao takvu potebu za nosenjem kao moje dete, deca su razlicita. Da je imao da li bi ga pustila da urla sam u krevecu ili ogradici?
A osim toga, beba mi je patila od refluxa i zbog toga sam posle svakog dojenja (na dva sata ) morala bar pola sata da je nosim.

Oceania, reumatolog je dijagnostikovao upalu tetiva. Radila sam reumatoidna antitela iz krvi i negativna su.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.